ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην Άνδρο ANDROS www.ANDROSinfo.gr
Εδώ υπάρχουν:
¶ρθρα, επιστολές, προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις που μας στέλνετε.
Εάν λοιπόν θέλετε να στείλετε κάτι για να το δημοσιεύσουμε μη διστάσετε.


Φυσικά θα πρέπει:
- Να αφορά έμμεσα ή άμεσα το νησί μας την ¶νδρο την ζωή και τους κατοίκους της.
- Να φέρει την υπογραφή σας.

Δυστυχώς για ευνόητους λόγους ανώνυμα κείμενα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Εφόσον επιβεβαιώσουμε τον αποστολέα τα κείμενα θα αναρτώνται στο ANDROSinfo.
Το ANDROSinfo δεσμεύεται ότι ΔΕΝ θα λογοκρίνει τα κείμενα
ΔΕΝ ευθύνεται για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων. Την αποκλειστική ευθύνη έχει ο υπογράφων το κείμενο.
ANDROSinfo

Περιεχόμενα:


ANDROSinfo

Κάλεσμα από το ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΔΡΙΩΝ..Ανδριώτες, Ανδριώτισες
Η κυβέρνηση έχει χάσει την εθνική, λαϊκή νομιμοποίηση και κυβερνά πραξικοπηματικά, με αποφάσεις καθαρά αντισυνταγματικές όπως η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Με την Δανειοληπτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και την Τρόϊκα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε συνθήκες εθνικής υποταγής. Οι πολιτικές επιλογές ενός ολόκληρου μεταπολιτευτικού πελατειακού πολιτικού συστήματος οδήγησαν το λαό σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση. Σύντομα οι κυβερνώντες εκτελώντας έξωθεν εντολές θα μας οδηγήσουν στη τελική καταστροφή και το πλήρη αφανισμό.
Όλοι μας πλέον αντιλαμβανόμαστε το μέγιστο κίνδυνο. Γι' αυτό προτάσσουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεθνική πολιτική της κυβέρνησης.
Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική. Οι εξελίξεις τρέχουν, η αντίσταση οργανώνεται. κινήσεις, κινήματα, πρωτοβουλίες ανεξάρτητων πολιτών ξεπηδούν σαν σπίθες σε όλη την Ελλάδα.
Ελληνίδες, Έλληνες που έχουν αηδιάσει με όλα τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα μιας κληρονομικής κλεπτοκρατικής ψευτοδημοκρατίας, συστρατεύονται σε ένα παλλαϊκό αγώνα αντίστασης, διεκδικώντας:

1- ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΧΘΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
2- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ
3- ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
4- ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ


Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΔΡΙΩΝ (Δ.Α.Δ.Α) λαμβάνει τη πρωτοβουλία, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, και προσκαλεί όλους τους ανεξάρτητους και ακομμάτιστους συμπολίτες μας που θέλουν να αντισταθούν στον Εφιάλτη και την κυβέρνηση του - σε ανοιχτή συζήτηση-διάλογο, την Πέμπτη 26 Μάιου 20.00 μμ στη ΒΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΤΕΣΗ, στις Στραπουργιές.
Το αντικείμενο της συζήτησης είναι:

ενότητα 1- ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (σύντομη ενημέρωση)
ενότητα 2- περί ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ενότητα 3- ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΘΝΙΚΑ ΣΕ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ενότητα 4- ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΔΡΑΣΕΙΣ
ενότητα 5- ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΔΡΙΩΝ (Δ.Α.Δ.Α). Ανδρος 23 Μαΐου 2011ANDROSinfo

επιστολή που λάβαμε, από τον Γιώργο Κοντομάρκο.

Προς τον Δήμαρχο ¶νδρου Κύριο Γλυνο Ιωάννη.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Θεωρώ υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για τα παρακάτω και να σας υπενθυμίσω μια οφ δε ρεκορντ κουβέντα μας στον Πλάτανο παρέα με τον κύριο Στρατή Ιωάννη , όταν γινόταν το έργο της ύδρευσης σχετικά με τον τρόπο διάνοιξης των ορυγμάτων καθώς και την μεταφορά των αδρανών με το φορτηγό του εργολάβου. Από τα λόγια σας θυμάμαι ότι αναφερθήκατε σε διαφορετικό τρόπο διάνοιξης και ότι δεν θα επιτρέπατε τόσο μεγάλα μηχανήματα να «κυκλοφορούν» στον πεζόδρομο.

Έρχομαι στο σήμερα , όπου ένα τεράστιο έργο υποδομής με πολλαπλή σημασία λαμβάνει χώρα και ταλαιπωρεί τους δημότες, τους επισκέπτες, τους επαγγελματίες. Αυτό της υπογειοποιησης των καλωδίων της ΔΕΗ με την παράλληλη τοποθέτηση αναμονών για οπτικές ίνες από τον ΟΤΕ. Το παρήγορο είναι ότι όλοι έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή και ότι σιγά σιγά κάποια σημεία αποκαθίστανται.

Έλαβα μέρος στην ενημέρωση που έγινε από τους υπευθύνους του έργου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου πριν το τέλος του 2009. Από τα λεγόμενα του ανάδοχου κυρίου Κωβαιου πρόεκυπτε ότι στο τμήμα της πλατειάς Καιρη θα δινόταν ιδιαίτερη προσοχή…. Παρατηρώ ότι ο Κύριος Μαμαης που έχει αναλάβει και τις δυο διανοίξεις είναι λάτρης του χορού του JCB έστω και μπαστουρομενου (με ερπύστριες) αφού το χρησιμοποιεί σε όλες τις επιφάνειες και σχεδόν σε όλα τα σημεία. Όπου βεβαία υπάρχει κίνδυνος λογω κλίσης του εδάφους παραχωρεί τον χορό στα στιβαρά χέρια των χειριστών Κομπρεσέρ.

Τον ίδιο χορό θέλει και να χορέψει τοποθετώντας το JCB και στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κατάστημα της επχ/σης μας για να διανοίξει 10 μετρά όρυγμα .

Εξήγησα ξανά και σήμερα όσο πιο ήρεμα και ευγενικά μπορούσα στον Κύριο Μαραβελη Σταματη την αγωνία , τον προβληματισμό και την αβεβαιότητα μου για το κομμάτι του έργου από το άγαλμα του Καιρη μέχρι την Παναγία ως προς τις ημερομηνίες παράδοσης του, τον τρόπο διάνοιξης και αποκατάστασης σε συνδυασμό με το έργο του ΟΤΕ τονίζοντας του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που η επιχείρηση μας προσδοκά να δουλέψει σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους μας και ιδιαίτερα για εμάς που έχει γίνει δυσκολότερη μετά την δυσβάστακτη ανακαίνιση του καταστήματος μας. επίσης του επεσήμανα ότι ο συγκεκριμένος χειριστής JCB μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει να «πονά» για τις πλάκες που σηκώνει ή για τις φθορές που προκαλεί και ζήτησα το συγκεκριμένο κομμάτι να σκάφτει με κομπρεσέρ από χειριστή με τα χέρια και η δυνατόν η μεταφορά των μπαζών να γίνει με την όσο το δυνατό δέουσα προσοχή στον Δημοτικό χώρο. Έμεινα με την εντύπωση ότι κάτι θα γινόταν. Φευ, ο Κύριος Μαμαης είναι απτόητος και επιμένει στα δικά του συνεπικουρημένος από τον εκπρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας ο οποίος διαπίστωσε ότι με τον τρόπο που θέλει να κάνει την διάνοιξη ο κύριος Μαμαης δεν κινδυνεύουν τα δέντρα ούτε υπάρχει κίνδυνος ζημιάς στο πεζοδρόμιο από το JCB.

Και ρωτώ κύριε Δήμαρχε
Ένα έργο που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, το κομμάτι μπροστά από την επιχείρηση μας θα το καθυστερούσε τόσο αν το έσκαβαν με τον τρόπο που σας προανέφερα; Επίσης είναι τόσο δύσκολο αντί να σηκώνουμε δέντρα, βγάζουμε ξύλινα διαχωριστικά να περάσει το JCB του από τα σκαλάκια του Στενού της Παναγίας , τέχνη που αποδεδειγμένα την κατέχει ο κύριος Μαμαης ή με περισσότερη δεξιοτεχνία από το στενό του Λογοθέτη (περνά οριακά) για να σκάψει το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι την παναγία;

Καταφεύγω σε εσάς διότι βλέπω ότι οι εκκλήσεις μου προς τους άλλους δεν πιάνουν τόπο και παρακαλώ για τις ενέργειες σας.
Ευχαριστώ εκ των πρότερων
Κοντομάρκος Γεώργιος. Ανδρος 31-1-2011ANDROSinfo

επιστολή που λάβαμε, από τον Γιώργο Κοντομάρκο.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Η σκόνη από τις εκλογές σιγά σιγά καταλαγιάζει, το τοπίο ξεκαθαρίζει και αυτά που είναι πλέον ορατά είναι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του νησιού μας. Τα παχιά προεκλογικά λόγια και τα εντυπωσιακά παραδεισένια έντυπα με τα προγραμματικά σχέδια των υποψηφίων έχουν πάρει το δρόμο της ανακύκλωσης....

Ο νικητής έχει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες στον συνδυασμού του , να δώσει λύσεις σε χρόνια ζητήματα που καίνε με ει δυνατόν τη μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση ,ο ηττημένος να μάθει και να ασκήσει εποικοδομητική κριτική με αντίλογο αλλά και προτάσεις, όχι στείρα αντιπολίτευση όπως αυτή που γινόταν τόσα χρόνια στον (παλαιό) δήμο ¶νδρου.

Τα τεράστια χρέη των πρώην τριών δήμων, φανερά και κρυφά σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία του κρατικού μηχανισμού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συστράτευσης όλων των εκλεγμένων ώστε να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά του νέου δήμου και να μην γίνει κατασπατάληση του Δημοτικού ή δημοσίου χρήματος για την τακτοποίηση "ρουσφετιών". Το χρήμα πρέπει , επιβάλλεται να δοθεί για τις ανάγκες του νησιού και όχι των όποιων τσάτσων ψηφοφόρων .

Τέλος οι καιροί απαιτούν την δική μας συστράτευση ότι κι αν ψηφίσαμε ή απείχαμε ή ρίξαμε άκυρο , λευκό και να συνεισφέρουμε σε ένα ταμείο αρωγής, που θα το διαχειρίζονται αξιόπιστα άτομα ,όσα χρήματα μπορούμε για την πραγματοποίηση μικρών έργων που θα αλλάξουν την εικόνα στις περιοχές που θα γίνουν.

Και θέτω το ερώτημα : Υπάρχει μεταξύ μας εμπιστοσύνη και κυρίως υπάρχουν αξιόπιστα άτομα ή έχουμε όλοι δηλητηριαστεί με τον ορό της καχυποψίας;

Ευχαριστώ
Κοντομάρκος Γεώργιος. 23-11-2010ANDROSinfo

επιστολή που λάβαμε, από τον Γιώργο Κοντομάρκο.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ.

Ο Καλλικράτης δεν έφερε κοσμογονικές αλλαγές στον χάρτη των Περιφερειών και δήμων, αλλά και στις σχέσεις των δημοτών. Φανταζόταν κανείς ότι θα παραμέριζαν τις διαφορές τους, θα ξεχνούσαν την ανταλλαγή «κομπλιμέντων», θα διέγραφαν φιλικά φαγοπότια, θα φιλούσαν εκεί που ου….σαν και θα συνένωναν τις δυνάμεις τους, τα οράματα τους εν ονόματι της ανάγκης διατήρησης η ανάληψης του Κυβερνείου της ¶νδρου και ασφαλώς εν ονόματι της Σωτηρίας και ανάπτυξης του τόπου μας; Νομίζω όχι .Και αυτό Βαφτίστηκε πολιτικός ελιγμός, διορατικότητα, ανοιχτομυαλιά(!), λήθη του παρελθόντος . Κοινώς μια μικρογραφία του πολιτικού σκηνικού της Χώρας μας.

Σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε « Παράδεισο…»..
Παρατηρώ στα τοπικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μας πείσουν όλοι οι υποψήφιοι για τις καλές τους προθέσεις και μέσω των προγραμματικών τους θέσεων μας «ταξιδεύουν σε άλλη γη σε άλλα μέρη». Θέσεις που μεταξύ τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές, απλά ο τρόπος έκθεσης ιδεών αλλάζει και τα πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν(!!!!;;;;;). Φυσικά δεν απουσιάζουν και οι πηχυαίοι χαρακτηρισμοί όπως κάθε προεκλογική περίοδο που σέβεται τον εαυτό της και την παράδοση , τους οποίους δεν αναφέρω και δεν αναπαράγω γιατί δεν είμαι με την πλευρά κανενός υποψήφιου και κυρίως δεν ανήκω σε παρέες συμφερόντων. Σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε «Παράδεισο….»…

Ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος θα απέχει από τις εκλογές. Δεν θα ψηφίσει , εκφράζοντας την απογοήτευση του από την ροζ απόχρωση των συνδυασμών με όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχειά που μπήκαν στον αναμείκτη(σεικερ) των εκλογών και την έλλειψη εμπιστοσύνης στα λόγια τα μεγάλα.

Σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε « Παράδεισο…»

Είναι διαδεδομένο σε όλους τους λαϊκούς κύκλους ότι οι οικονομικά ισχυροί παίχτες κάτι ετοιμάζουν και η ¶νδρος θα γίνει το ELDOLORADO τους. Δείγμα πρώτον τα θηρία των Ανεμογεννητριών που μας ετοιμαζουν. Δεν γνωρίζω το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που θα συντελεστεί και δεν έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλες αυτές τις πεφωτισμένες αναλύσεις για τα υπέρ και τα πολλά κατά. Αναρωτιέμαι όμως ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για εμάς τους Ιθαγενείς: Τα ιδία με αυτά των Πυλώνων της ΔΕΗ και του Πάρκου που έγινε στον Πιτροφο; Εκτός αν ωφεληθούν μόνο αυτοί που έχουν τις εκτάσεις ή οι επιτήδειοι που τις επικαρπώνονται και οι επενδυτές…. Δεύτερο Δείγμα το εργοστάσιο Εκμετάλλευσης των Σκουπιδιών που ήθελε στηθεί όπου δει. Διαβάζοντας τι ετοιμάζουν τα εμπλεκόμενα μεγάλα πορτοφόλια ανά την Ελλάδα καταλαβαίνει κανείς την τακτική τους και την υπομονή που διαθέτει το ..χρήμα. Πλασματική αεριοποίηση, Πυρόλυση, Καύση, τούβλα RDF , λέξεις από ταινία προσεχώς…. Σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε «Παράδεισο….»

Ανάδειξη και Εκμετάλλευση του Στροφιλα , αποκατάσταση της Χωματερής και λειτουργία του Χυτυ σε όμορο οικόπεδο. Ο τέλειος Συνδυασμός και δεν κάνω πλάκα. Τα αρχαία με τα νέα. Δίπλα δίπλα να γίνουν αξιοθέατα του πολιτισμού μας. Αυτού που κληρονομήσαμε και αυτού που θα κληροδοτήσουμε. Έτσι δεν έλεγαν και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι «ουδέν κακό αμιγές καλου (ο τόνος όπου μας βολεύει) ». ¶λλωστε σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί αξιοθέατο , ο χώρος είναι επισκέψιμος , κατάλληλος για επίδειξη , για περιβαλλοντική εκπαίδευση και για πολιτική εκμετάλλευση. Αν όλα γίνουν σωστά , με τέλεια κινηματογραφική σκηνοθεσία και παραγωγή πιθανολογώ ότι Θα έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ξύνουν το κεφάλι τους για το τι έχει μεγαλύτερη επιστημονική αξία οι βραχογραφίες του 4500π.χ. ή το αναλλοίωτο μπουκάλι από κρασί ονομασίας προέλευσης παραγωγής του 2004.

Σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε « Παράδεισο…»

Μετά από τόσα χρόνια κολύμβησης στα γάργαρα και πεντακάθαρα νερά των παραλιών μας , οι πολιτικοί συμφωνούν στην άμεση λύση του θέματος των αποτελεσμάτων του απόπατου μας. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΠΑΝΤΟΥ. Και μέχρι τότε Δοκιμαστικό Σωλήνα να τα βγάζει έξω από το Λιμάνι .¶λλαξε ο Μανωλιος και έβαλε το σωλήνα του αλλιώς……

Σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε παράδεισο

Θα πίνω καθαρό νερό από νεροπαγιδες, Θα αφήνω το αυτοκίνητο μου στην είσοδο του παρκινγκ και αυτό θα οδηγείται στην θέση του με την βοήθεια της ηλεκτρονικής και μηχανολογικής εξέλιξης. Θα περπατώ στον πεζόδρομο και τα πόδια μου θα είναι ασφαλή , τα μάτια μου θα ευφραίνονται , τα αυτιά μου θα φορούν ωτοασπίδες…Θα κοιτάζω το αλιευτικό καταφύγιο και θα γεμίζει το μάτι μου από Ιστιοφόρα αλιευτικά , από MEGA σκάφη , από ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ και από λάντζες να μεταφέρουν τους πελατεεεες μας (ριμέικ της εποχής που τα πλοία έφερναν τον κόσμο από το Πειραιά). Θα αθλούνται τα παιδιά μας σε αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις . Θα έχουμε δουλεία 12 Μήνες (4 κανονικοί και 8 δώρο από τους πολιτικούς αφού για καλύψουν τα ταξίματα πρέπει να κινούν το χρήμα στην αγορά συνέχεια και ιδίως από Οκτ- Μάιο που δεν κουνιέται φύλλο) Σε λίγα χρόνια θα είμαι στον παράδεισο αφού για να γίνουν όλα όσα ονειρεύομαι και όλα όσα μου υπόσχονται δεν θα μου φτάσει το υπόλοιπο της ζωής μου. Και εκεί στον παράδεισο θα συναντηθούμε όλοι μας , αφού τώρα ζούμε στην «κόλαση» έχουμε μπει μόνοι μας στο καζάνι και σιγοψηνόμαστε. Τι να μας κάνει περαιτέρω ο διάβολος; Η έχει την εντύπωση κανείς ότι υπάρχει άσπιλος ,αμόλυντος, άφθαρτος, «¶γιος» όχι ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ αλλά άνθρωπος….

Τέλος Παραμυθιού.
Κοντομάρκος Γεώργιος. 20-10-2010ANDROSinfo

επιστολή που λάβαμε, από τον Φ. ΚΑΛΙΒΡΟΥΣΗ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου 2010 -της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ ΑΝΔΡΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ – «Θα πνιγεί στις ανεμογεννήτριες» «ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΙΣΩΣ….»

Ο φίλος και ιδεολογικά «ομόσταυλος» - καθώς δηλώνει εκπρόσωπος του «Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων του Αιγαίου – Αλέξανδρος Μαβής, παρασυρμένος από τον Υπερβάλλοντα Ζήλο που εδώ και πολλά χρόνια διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία, παραπληροφορεί και δίνει μια εικόνα που απλά δεν είναι η πραγματική. Έχουμε και οι δύο συνευρεθεί σε πληθώρα εκδηλώσεων – Ημερίδων και Συνεδρίων – σχετικά με την Ορθολογική Εξάπλωση και Διασπορά των Εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., εγώ ως Αρχιτέκτων Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής (με εφαρμογές των Α.Π.Ε. στα κτίρια) και μόνιμος κάτοικος και ελεύθερος επαγγελματίας – Μελετητής στην ¶νδρο, και έχω προσωπικά διαπιστώσει μία εμμονή και σθεναρή αντίσταση του, ειδικά στις Χωροθετήσεις Αιολικών Πάρκων στα νησιά. Ο κατά τα άλλα σεβαστός σε εμένα Επιστήμονας και Οικολόγος στην ιδεολογία Αλέξανδρος επικαλείται :

«Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της ¶νδρου η πληροφορία ότι το νησί τους θα μετατραπεί σύντομα σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Η ανησυχία των κατοίκων πηγάζει από το γεγονός ότι βάσει των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών αναμένεται να τοποθετηθεί στο νησί, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα τη μορφολογία του χώρου. Πληθαίνουνε τον τελευταίο καιρό οι αντιδράσεις κατοίκων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας για την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους άνω των 100 μέτρων.»

ΚατΆ αρχήν είναι εντελώς ανακριβές ότι οι Ανδριώτες «έχουν εξεγερθεί» - στην πραγματικότητα μία Ημερίδα που διοργάνωσε ο ίδιος και το Δίκτυο που εκπροσωπεί στις αρχές Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο της ¶νδρου στην Χώρα, μετά βίας συγκέντρωσε λιγότερους από 100 ακροατές και αυτοί μάλλον σκεπτικά αντιμετώπισαν τις εισηγήσεις. Έτσι και αλλιώς πιο δυναμικά και ενεργά και σαφώς χρονικά προηγούμενος (από το 2009) έχει εκφράσει εμπεριστατωμένα τις αντιρρήσεις του για τις σχετικά προτεινόμενες Χωροθετήσεις Αιολικών Πάρκων στην περιοχή της Αγ. Ειρήνης – στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Κορθίου – ο ίδιος ο Δήμαρχος Κορθίου Γιάννης Γλυνός. Όμως αποσιωπείται ότι ήδη από την δεκαετία του 1990 υφίσταται ήδη σε λειτουργία μικρό Α.Π. στο Καλυβάρι – στην βόρεια ¶νδρο, περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Υδρούσας – ιδοκτησίας της Δ.Ε.Η. που πιλοτικά έχει συνεισφέρει έως και 10% της τοπικής Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, με ελάχιστη οπτική όχληση και καμμία Περιβαλλοντική επίπτωση, όπως έχει γίνει δυνατόν να καταγραφεί στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν.

ΕξΆ ίσου και περισσότερο σημαντικό όμως είναι το πραγματικό γεγονός ότι η ¶νδρος απολαμβάνει μίας εξαιρετικά ευνοϊκής Περιβαλλοντικά συγκυρίας, όντας το μοναδικό νησί του Αιγαίου – και των Κυκλάδων – που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ηπειρωτικό Δίκτυο – Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με υποβρύχια ζεύξη και όλα τα απαραίτητα δίκτυα σύνδεσης με τον Α.Η.Σ. Αλιβερίου (Ευβοίας)(βλ. Χάρτης νο. 1) ήδη εδώ και μερικά χρόνια !!!
Έτσι λοιπόν ηλεκτροδοτούμενη η ίδια με Περιβαλλοντική επιβάρυνση ενός άλλου τόπου, έχει και την μοναδική και εξαιρετική δυνατότητα να συμβάλλει στο Εθνικό Ισοζύγιο Ενέργειας με την πλήρη απορρόφηση όλων των Μονάδων Εναλλακτικών – Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας και με αποκατάσταση της σταθερότητας της Ηλεκτρικής Τάσης, ακριβώς εξΆ αιτίας αυτής της διασύνδεσης. Εδώ πρέπει να προστεθεί και η επακόλουθη – ως αποτέλεσμα – παύση της παραγωγικής λειτουργίας του προϋπάρχοντος Θερμοηλεκτρικού Εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στο νησί (σε νευραλγική τοποθεσία στο λιμάνι του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας – πρωτεύουσας του νησιού και έδρας του Δήμου ¶νδρου (και τώρα του ενός – ενιαίου Δήμου όλου του νησιού, με συνένωση τριών κατά τον «Καλλικράτη»), που με καύσιμο το κακής ποιότητας πετρέλαιο-μαζούτ, προφανέστατα ρύπαινε με όλες τις μορφές (οπτικά – ηχητικά – έκλυση καυσαερίων και θερμού νερού απόψυξης στροβίλων στην θάλασσα). Όπως λοιπόν έχω γράψει σε άρθρο μου δημοσιευμένο από καιρό σε Οικολογικούς ιστοχώρους στο Διαδίκτυο «Πως δικαιούμαστε να αντιδρούμε στην με λογικούς όρους και επιστημονικά καθορισμένα όρια Χωροθέτηση Αιολικών Πάρκων και άλλων Α.Π.Ε. , όταν οι ίδιοι καθημερινά αυξάνουμε αλόγιστα την Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας και απαιτούμε να μας την παρέχει το Κράτος συνεχώς – στην χαμηλότερη τιμή και αδιαφορώντας ποιοί – και που , πάντως μακριά από την περιοχή μας - θα πρέπει να επιβαρυνθούν με νοσογόνους ρύπους στις περιοχές των Μεγάλων Θ.Η.Σ. από την έκλυση των αερίων καύσης του λιγνίτη ?»

Συμμεριζόμενος μερικά τις απόψεις του φίλου Α.Μ., πρέπει να πάρω θέση σχετικά με την αναγκαία προϋπόθεση για Επιστημονικά άρτιες και εμπεριστατωμένες Μελέτες Χωροθέτησης των Αιολικών Πάρκων και των λοιπών μεγάλων Εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. ( άνω του 1 MW Εγκατ. Ισχύος), που εν μέρει μεν καλύπτονται από το ήδη ψηφισμένο από το 2008 «ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τις Α.Π.Ε.», που πιθανά να χρειάζεται ανανεωτικές παρεμβάσεις εν όψει των Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων έως το 2020.
Όμως και εδώ τα Επιστημονικά καταγραμμένα στοιχεία τον διαψεύδουν και σε αντίθεση συνάδουν στην εκτενή αξιοποίηση του Αιολικού δυναμικού που εμφανίζει η ¶νδρος και είναι σε εξαιρετικά κορυφαία επίπεδα. Στον Χάρτη νο.1 που επισυνάπτω η καταγραφή των μεγαλύτερων Αιολικών ροών ( με κόκκινο χρώμα- ταχύτητα ανέμου > 10 m/sec) αναδεικνύει ακριβώς την πρωτοκαθεδρία της ¶νδρου , ακόμη και σε σύγκριση (σε πυκνότητα μέγιστων καταγραφών) με κοντινά νησιά όπως η Τήνος , η Σύρος , η Μύκονος αλλά και η Νότια Εύβοια / Στενό Κάβο Ντόρου – νότια της Καρύστου (που έχει ήδη κατακλυστεί με Α/Γ.). Και η εξήγηση είναι φανερή και απλή σε όσους γνωρίζουν την μορφολογία του νησιού της ¶νδρου : τρείς σημαντικοί ορεινοί σχηματισμοί διασχίζουν εγκάρσια το νησί – σε σχήμα Ξ – με υψηλότερη την μεσαία κορυφογραμμή (όρος Πέταλο – κορυφή Κουβάρα – 995 μ.) και νοτιότερα τον Γερακώνα (βόρεια του Κορθίου) και το όρος Ράχη (νότια του Κορθίου - 582 μ.) και στο βόρειο τμήμα οι Αγ. Σαράντα (πάνω από τον Αμμόλοχο – 716 μ.).
Πρέπει να σας βεβαιώσω – μια επίσκεψη είναι αρκετή – ότι στα υψόμετρα αυτά όχι μόνο δεν γειτνιάζουν οικισμοί ή Ζώνες Προστασίας (με εξαίρεση τον κεντρικό πυρήνα της περιοχής “NATURA”) που ενδεχόμενα να βλάπτονται, αλλά και το γενικό τοπίο είναι σχεδόν ολικά απογυμνωμένο από φυτά – χλωρίδα ικανού ύψους, εξΆ αιτίας ακριβώς των σχεδόν ολόχρονα ισχυρότατων ανεμορροών που κυριολεκτικά «ξυρίζουν» ότι εξέχει από την επιφάνεια. Σημαντικό όμως τοπικό Κεφάλαιο – και ταυτόχρονα ύψιστης υπερτοπικής σημασίας – είναι οι πηγές νερού που συναντώνται κοντά στις κορυφογραμμές αυτές, αναβλύζουν σημαντικές ποσότητες όλο τον χρόνο και εμπλουτίζουν έτσι σημαντικά τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού, ταυτόχρονα όμως πολύ μεγάλες ποσότητες νερού οδηγούνται μέσα από τις απόκρημνες πλαγιές και τις ηπιότερες παρειές των 3-4 σχηματιζόμενων κοιλάδων και τελικά χύνονται στην θάλασσα χωρίς καμμία πρόβλεψη εκμετάλλευσης – παράλληλα οδηγώντας σε ανεξέλεγχτη υφαλμύρωση των ακταίων θαλάσσιων υδάτων. Για το θέμα αυτό αξίζει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με Θέσεις και Επιστημονικές Προτάσεις που ήδη έχουν εκφραστεί για την αξιοποίηση τους με ταυτόχρονη Περιβαλλοντική Αναβάθμιση.

Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω τις παραπάνω πραγματικές και στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις στις θέσεις που εξέφρασε ο Α.Μ. και όσον αφορά την γενικευτική αναφορά του :

«Όλο και πιο συχνά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέτουν ακόμη ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την πραγματική συμβολή της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.»

θα πρέπει να τον διαψεύσω μερικά και να τον διαβεβαιώσω ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ως επίσημος Πολιτικός φορέας – συγγενής με τα Ευρωπαϊκά «Πράσινα» Κινήματα, έχουμε επιδείξει έντονα κριτικά θέση αλλά σε καμμία περίπτωση απαξιωτική και αρνητική γενικευτικά και χωρίς εμπεριστατωμένη Επιστημονική και Περιβαλλοντική αξιολόγηση της καθεμιάς περίπτωσης. Και σε κάθε περίπτωση η ¶νδρος δεν κινδυνεύει «να πνιγεί» με μια ορθολογική Διασπορά Αιολικών Πάρκων – επιστημονικά τεκμηριωμένη – αφού το Εθνικό Συμφέρον τα έχει ανάγκη. Ίσως ο Δον Κιχώτης μόνο και ο Α.Μ. βρούν νέο πεδίο – «μαύρους ιππότες» - για να ξιφουλκήσουν μαζί τους……..


ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχαν. – μέλος Τ.Ε.Ε./ ειδικ. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός & Εφαρμογές Α.Π.Ε. στα Κτίρια Μέλος ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (υποψ. Βουλευτής Ν. Κυκλάδων 2009) 16-9-2010ANDROSinfo

επιστολή που λάβαμε, από το pitrofos.gr .

Τα… πιράνχας της ¶νδρου

Εντελώς τυχαία έπεσε στα χέρια μας το φύλλο Ιουλίου του 2010 της παραταξιακής εφημερίδας «Εξάντας». Πέρα από το έντονο προεκλογικό και προπαγανδιστικό υλικό της ομάδας Θεολόγου - Γλυνού και Σια με το οποίο είναι γεμάτη η εφημερίδα, με έκπληξη διαβάσαμε τις απόψεις τους σε σοβαρά θέματα του νησιού, στα οποία και στο παρελθόν οι παρεμβάσεις τους είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε η ¶νδρος ουσιαστικά να τελματωθεί, ειδικά στον τουριστικό τομέα και τις υποδομές…

Είναι απορίας άξιον, πως πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία, από τις δικαστικές αποφάσεις και κόντρα στις τοπικές κοινωνίες, που δίκαια αντιδρούν, αυτοί επιμένουν μέσα από ένα σωρό ανακρίβειες και αντιεπιστημονικές αιτιάσεις που παραθέτουν, τα σκουπίδια να πέφτουν ή στον αρχαιολογικό χώρο ή στις πηγές του προφήτη Ηλία! Βέβαια εμείς κατανοούμε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ύστερα από την αποτυχία να παρθεί απόφαση για τη θέση του προφήτη Ηλία, για την οποία αγωνίσθηκαν λυσσωδώς και παρά το γεγονός ότι η έκθεση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για την περιοχή ήταν κοινοποιημένη και την γνώριζαν! Όπως γνωρίζουμε πως όλα γίνονται για να κερδίσουν χρόνο. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, θέλουμε να ελπίζουμε πως σύντομα θα παρέμβει η δικαιοσύνη και αυτοί οι κύριοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, έστω και μόνο για τον λόγο της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος…

Αδυνατούμε να το πιστέψουμε, αλλά είναι τόσο χονδροειδή τα επιχειρήματα που παραθέτουν ώστε μόνο κάποιος εντελώς αδαής θα πέσει στην παγίδα τους…
Το επιχείρημα π.χ. ότι η περιοχή είναι κατεστραμμένη και κατά συνέπεια όλα επιτρέπονται, ή ότι μπορεί να συνεχίσει να καταστρέφεται στο διηνεκές, είναι εντελώς βλακώδες και παραπλανητικό και ουσιαστικά αποσκοπεί στην αθώωση αυτών και όσων για δεκαετίες ασέλγησαν μετά λόγου γνώσεως στην περιοχή, αφού επί το πλείστον δραστηριοποιούντο χωρίς άδεια και ενώ είχαν ρητή υποχρέωση για συνεχή ανάπλαση… ¶λλωστε κάποια στιγμή έρχεται και ο κορεσμός, που για την περιοχή αυτή είναι ήδη γεγονός, ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας της χωματερής. Αλλά για να το εμπεδώσουμε καλύτερα, αν κάποια περιοχή υποστεί βλάβες, είναι ένα γεγονός τετελεσμένο και παντοτινό; Ή ακόμη πως συμβιβάζεται η τουριστική ανάπτυξη του νησιού, που αυτοί οι κύριοι συχνά επικαλούνται –για να μη μιλήσουμε για την "πράσινη ανάπτυξη" και τα άλλα πράσινα άλογα που είναι το ψωμοτύρι τους- όταν την βιτρίνα, το κέντρο, το πέρασμα, οι παραλίες, ο αρχαιολογικός χώρος, τα έχεις επιμελώς κατεστραμμένα; Δεν χρήζουν επιδιόρθωσης;
Μας λένε τώρα, πως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι να γίνει ο ΧΥΤΑ στο αθέατο λατομείο του Εξαδάκτυλου, το οποίο για χρόνια λειτούργησε χωρίς άδεια και έπρεπε να έχει ήδη αναπλασθεί. Πιθανότατα απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, ότι τα σημεία αυτά είναι σε μια απόσταση 50-100 μέτρων και κατά συνέπεια μας δουλεύουν, αφού ουσιαστικά ζητούν τη συναίνεσή μας στην περεταίρω καταστροφή της περιοχής. Αλλά ίσως θα πρέπει να πονηρευτούμε -και μάλλον σίγουρα-, για πιθανές μυστικές συμφωνίες με τους δραστηριοποιούμενους στην περιοχή(;)

Παράλληλα παίζουν με τη φράση, μεταφορά χωματερής, θέλοντας να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις, για απαγόρευση νέας χωματερής, ενώ μιλάμε χρόνια τώρα, για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την κατασκευή ΧΥΤΑ, πράγμα το οποίο πάντα το πολέμησαν με κάθε τρόπο, ενώ ξέρουν ότι υπάρχει στην περιοχή του Στενού και είναι ο ιδανικός! Γιατί δηλαδή κάποιοι λίγοι «πεφωτισμένοι» πρέπει να κρατούν σε ομηρία όλο το νησί;

Ακόμη αναφέρονται ειρωνικά για την περιοχή του προφήτη Ηλία, πως τάχα θα μολυνθούν τα νερά της ¶νδρου …μέχρι της Χίου και διερωτόμαστε: Τόσο αστοιχείωτοι είναι οι άνθρωποι; Και αν δεν θέλουν να ανατρέξουν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές, δεν διαθέτουν ούτε την απλή λογική να αναλογισθούν γιατί αναβλύζουν τόσο πολλά νερά σε τόσο μεγάλο υψόμετρο;

Είναι πράγματι εκπληκτικό, όταν όλος ο πλανήτης κινδυνεύει και στέλλει S.O.S. από την ανεξέλεγκτη μόλυνση σε όλα τα επίπεδα, πως εμείς εδώ που έχουμε ένα θείο δώρο το νερό σε αφθονία, μετά μανίας το απαξιώνουμε! Ή μήπως θα πρέπει δεχθούμε πως είναι νομοτελειακό και όλα θα γίνουν κατά πως τα γράφει η Αποκάλυψη; Είναι φοβερό να το ακούς από επιστήμονες και μάλιστα γιατρό, πως το αποτέλεσμα της καύσης των απορριμμάτων δεν είναι βλαπτικό για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, ή την εμμονή τους να βάλουν τα σκουπίδια πάνω στις πηγές με μοναδικό κριτήριο την ορθότητα της επιλογής τους. Και το πιο προκλητικό είναι πως αυτοί που πρωτοστατούν στο να παραμείνουν τα σκουπίδια εδώ είναι κάτοικοι της περιοχής μας! Δικαιολογημένα θα αναλογισθεί κάθε σκεπτόμενος: είναι μόνο στραβοκεφαλιά; Υπάρχει κάτι που δεν το γνωρίζουμε ή είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα και ποιά; Τι υπάρχει από πίσω, που ενθαρρύνει αυτούς τους ανθρώπους να αδιαφορούν και ετσιθελικά προσπαθούν να επιβάλλουν λύσεις, αντίθετες προς το κοινό συμφέρον;

Λοιδορούν τον κ. Μπασαντή, ο οποίος με επιτόπιες έρευνες και με δημοσιογραφική δεοντολογία γράφει στην «Ανδριακή» την απόλυτη και ρεαλιστική πραγματικότητα, που δεν αρέσει όμως στην ομάδα, γιατί είναι αντίθετη με την πρακτική της. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δείχνουν αδυναμία, έλλειψη επιχειρημάτων και φτώχεια, μεγάλη φτώχεια… Δείχνει ακόμη και κάτι άλλο, την απόλυτη έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο, μα και την αδιαφορία για το περιβάλλον, πρακτικές που συνηθίζουν και έχουν χρησιμοποιήσει πάλι, όταν το 2006 έριξαν τα απορρίμματα πάνω στον κεντρικό δρόμο μέσα στο χωριό Ζαγανιάρι, με τη συνδρομή όλων των δημοτικών φορέων το νησιού και του Επάρχου μη εξαιρουμένου και ας νίπτουν κάποιοι τα χέρια τους, ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι. Μη τους πιστεύετε, ψέματα λένε…

Ας έχουν υπΆ όψη τους πάντως, πως εμείς γνωρίζουμε πολλά και τους ξέρουμε καλά. Γνωρίζουμε την ιδιοτέλεια με την οποία διαχειρίζονται τα λειτουργήματα στα οποία έχουν βρεθεί και ας μη ξεχνούν εκείνη τη λαϊκή παροιμία που λέει: «Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια!» Το γεγονός ότι η κοινωνία μας πρωτίστως πάσχει από ηθικές αξίες και ιδανικά, δεν σημαίνει ότι ο κάθε ένας μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα, όπως τα πιράνχας του Αμαζονίου και να βρίσκεται πάντα στο απυρόβλητο. Εμείς πάντως θεωρούμε, ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο νησί και επιπρόσθετα είναι πολύ επικίνδυνοι για τον τόπο μας…


pitrofos.gr. 29-8-2010ANDROSinfo

Ο Γιώργος Κοντομάρκος μας έστειλε τις προτάσεις του για το θέμα της ηχορύπανσης.

ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι η τήρηση των κανόνων λειτουργίας τους που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Με σειρά νομοθετημάτων, Π.Δ., κανονιστικών αποφάσεων και με όποιο άλλο νομικίστικο όρο , έχει δέσει χειροπόδαρα τις επιχειρήσεις και μοιραία τις οδηγεί στην αγκαλιά της παρανομίας και της συναλλαγής…..Όποιος θεωρεί ότι υπάρχει «άγια» και νόμιμη επιχείρηση η δεν ξέρει που ζει η εθελοτυφλεί.

Το ζητούμενο όμως μέσα από αυτόν τον «κικαιωνα» υποχρεώσεων είναι αν η εν όλο η εν μέρει μη τήρηση τους «βλάπτει» μόνο το ελληνικό δημόσιο ή και τους πελάτες , τους συναδέλφους ,τους Συμπολίτες μας.

Μείζον θέμα σε κάθε τόπο που θέλει να λέγεται «τουριστικός προορισμός διασκέδασης» είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και της μουσικής. Ψάχνοντας στα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά δεν υπάρχει καταχώρηση που να μην αναφέρεται σε αυτό το θέμα και στην διαχρονική διαμάχη μεταξύ των καταστηματαρχών και της πολιτείας. Και οι δυο πλευρές έχουν με το μέρος τους τα αντίστοιχα επιχειρήματα .Οι μεν την ικανοποίηση των πελατών τους και την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών και οι δε την τήρηση της νομοθεσίας που γίνεται επιτακτική όταν υπάρχουν (εύλογα) αντιδράσεις από τους πολίτες που θέλουν και την ησυχία τους.

Με σειρά υπομνημάτων φορείς ζητούν από τους αρμοδίους την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, της μουσικής , την κατάργηση επαχθών διατάξεων για το κλείσιμο των επιχειρήσεων μετά από συγκεκριμένο αριθμό παραβάσεων και γενικά να μπει μια σειρά και τάξη ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, συναλλαγών και μη τήρηση των διαδικασιών ακόμα και από αιρετούς άρχοντες.

Αντι αυτών η πολιτεία κωφεύει , αφήνει το «σύστημα» να δώσει λύσεις μέσω των «κανόνων» λειτουργίας της αγοράς της διασκέδασης οι οποίοι οδηγούν αναπόφευκτα στις δικαστικές αίθουσες και εισπράττει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ώστε να καλύπτει κάποιος κωδικούς του προϋπολογισμού της.

Στο δήμο μας υπάρχει μια ελευθερία λειτουργίας των καταστημάτων καφεστιασης με την ανοχή του Δήμου, της Αστυνομίας και κυρίως με την αντοχή των πολιτών , δεν γνωρίζω όμως μέχρι που φθάνου τα όρια τους και αν είναι διαθεμένοι να ανεχτούν άλλο την υπάρχουσα κατάσταση. Η ενημέρωση μου είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες, μηνύσεις, δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Και κυρίως η ένστασης τους δεν είναι αν λειτουργούν με μουσική η χωρίς ως το πρωί (και πάλι κατά παράβαση ) , αλλά ότι δεν τηρούν τουλάχιστον τα προσχήματα στο θέμα της έντασης της μουσικής και των όρων της δοθείσης άδειας της. Δεν επιθυμούν την εξόντωση των καταστηματαρχών , αλλά τουλάχιστον να μην προκαλούν (δυνατά η μουσική με ορθάνοικτες πόρτες, εξωτερικά ηχεία , υποκοσμικες ενέργειες , απειλές κλπ)

Νομίζω ότι δικαιώματα σε αυτήν την πόλη έχουμε όλοι και πρέπει να καταλάβουμε κυρίως εμείς οι επαγγελματίες που σταματούν τα δικά μας και που αρχίζουν των συμπολιτών μας. Κατανόηση ελπίζω ότι έχουμε αμφότεροι. Κανόνες της αγοράς και της πολιτείας έχουμε. Σαφέστατα δεν μπορούμε να είμαστε «νεκροταφείο» , αλλά δεν πρέπει να γίνουμε και τόπος διαμάχης, τσαμπουκάδων, υποκοσμικων συμπεριφορών.

Ας καθίσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια αποδεκτή λύση, ψάχνοντας την άκρη του νήματος με συναινετική διάθεση και όχι αφοριστική.

Ας αναζητήσουμε πρότυπα από άλλα νησιά (ας μην είναι κατ΄αναγκη γειτονικά )που να ταιριάζουν με την υφή του δικού μας και ας δοθεί επιτέλους μια κοινή γραμμή πλεύσης για το συγκεκριμένο θέμα σε ΟΛΟ το ΝΗΣΙ για να μην υπάρχουν πολλά μέτρα και σταθμά .Και αφού το ζητούμενο για μέρος του επαγγελματικού κόσμου είναι η προσέλκυση επισκεπτών στο νησί και η ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών διασκέδασης ας γίνει χωρίς την ταυτόχρονη ενόχληση όσων επιθυμούν και την ησυχία τους . Δύσκολο μεν , όχι ακατόρθωτο δε.

ΥΓ. Όποιος θεωρεί ότι οι νόμοι στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει (και μπορούν) να εφαρμοστούν απαρεκλητα, μάλλον νομίζει ότι κατοικεί στο απόλυτο έννομο κράτος που το ψάρι βρωμάει από την ουρά του.


Γ. Κοντομάρκος. 9-6-2010ANDROSinfo

Ο κ. Φραγκίσκος Καλιβρούσης γράφει:

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Παρουσιάστηκε στην Δημοσιότητα και στο προσκήνιο όλων των Πολιτών που επιθυμούν και έχουν ¶ποψη επί των σύγχρονων Πολιτικο-Κοινωνικών θεμάτων, το σχέδιο «Καλλικράτης» - από τον ομώνυμο Αρχιτέκτονα των Αρχαϊκών χρόνων – σχετικά με την Οργανωτική Διάρθρωση της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης – Αιρετής και Κυβερνητικά Διορισμένης.

Βασικό της στοιχείο είναι ο Περιφερειάρχης – αιρετός μετά από Εκλογές στο Περιφερειακό επίπεδο – και οι από αυτόν διοριζόμενοι Αντιπεριφερειάρχες (Τοπικοί και Θεματικοί). Αυτός αντικαθιστά τον Νομάρχη – καταργείται πλέον η έννοια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης – ενώ στην θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (από του εκλεγόμενους Νομαρχιακούς Συμβούλους για κάθε νησί), θα συγκροτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο . Σε ακόμη όμως ανώτερο επίπεδο – πιο συγκεντρωτικό αλλά και μη αιρετό – συστήνονται (7) Γενικές Διοικήσεις που η εκάστοτε Κυβέρνηση θα διορίζει προκειμένου να επιτελείται η Κεντρική Επιθεώρηση – Οργάνωση και Έλεγχος των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Ήδη λοιπόν από αυτό το πρώτο επίπεδο διακρίνουμε μια αντιφατική – αντιδιαμετρική αντίληψη του Νομοσχεδίου, ως προς τους Όρους της Αποκέντρωσης και της απεμπλοκής από τον «σφιχτό εναγκαλισμό» της Κεντρικής Κυβέρνησης και μακριά από τις Τοπικές Επιλογές και τον Έλεγχο από τον ίδιο τον Πολίτη. Θα μπορούσε κάλλιστα για παράδειγμα, να εκλέγονται και οι Τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες μαζί με τους Περιφερειάρχες, με βάση κοινό ψηφοδέλτιο συνεργαζόμενων υποψηφίων-προσώπων (2-3 από κάθε νησί ή Τοπική Ενότητα Δήμων για την λοιπή – ηπειρωτική Ελλάδα), ενώ οι Θεματικοί Περιφερειάρχες να προβλέπεται να επιλεγούν αιτιολογημένα από τον Περιφερειάρχη από μία λίστα των ενδιαφερόμενων τεχνοκρατών ή άλλων ειδικών προσώπων, συμπληρωμένη και γνωστοποιημένη από προηγούμενα και με ανοικτές διαδικασίες (ανοικτή Υποβολή Αιτήσεων – Βιογραφικών – Προϋπηρεσίας μέσω Διαδικτύου / e-government, έως 30 ημέρες πριν τις Εκλογές). Όσο δε αφορά τον Καταμερισμό – Οργάνωση των Γενικών Διοικήσεων, αντιπροτείνουμε την επιλογή-υπερψήφιση τους από Νέο Όργανο – το Κεντρικό Συμβούλιο των Περιφερειαρχών – από ανάλογη λίστα υποψηφίων που θα προτείνει η εκάστοτε Κυβέρνηση (με τουλάχιστον 2 πρόσωπα υποψήφια για την κάθε Γ.Δ.) και σε μια Νέα Πρόταση Κατανομής :

1. Βόρεια Ενότητα Περιφερειών (περιλ. Μακεδονία – Θράκη – Ήπειρο)
2. Κεντρική Ενότητα Περιφερειών (περιλ. Αιτωλοακαρνανία – Θεσσαλία – Ευρυτανία - Φθιώτιδα – Βοιωτία – Εύβοια – Αττική – νησιά Αργοσαρωνικού)
3. Νοτιοδυτική Ενότητα Περιφερειών (περιλ. Πελοπόννησο – Κύθηρα)
4. Ενότητα Περιφερειών Κρήτης
5. Ενότητα Περιφερειών Ανατολικών & Διασυνοριακών Νησιών Αιγαίου
6. Ενότητα Περιφερειών Λοιπών Νησιών Αιγαίου (περιλ. Κυκλάδες – Δωδεκάνησα – Σποράδες – Σαμοθράκη – Θάσο – Λήμνο)
7. Ενότητα Περιφερειών Νησιών Ιονίου


Προχωρώντας στο επίπεδο των Ο.Τ.Α. – Νέων Δήμων που προβλέπεται να προκύψουν σε σημαντικά μικρότερο αριθμό στο σύνολο της Επικράτειας, με συγχωνεύσεις και παράλληλες καταργήσεις, το Σχέδιο «Καλλικράτης» υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πολυδιάσπαση των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και την αλόγιστη σπατάλη πόρων και προσωπικού επάνδρωσης αυτών καθώς και την δυσχέρεια προώθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και την βελτίωση της Αποτελεσματικότητας στην Διάθεση των Οικονομικών Πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με μοναδικό κριτήριο αυτό της «Ορθολογικής Οικονομικής Διαχείρισης» μπορούν να βελτιωθούν οι γνωστές παθογένειες της Σπατάλης – Αδιαφάνειας – Διασπάθισης μέσα από δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές – Ρουσφέτια και δωροδοκίες «ημετέρων» και «κολλητών». Πολύ δε περισσότερο όταν ακόμη και στα πλαίσια του σχεδίου «Καλλικράτης» δεν προβλέπονται επαρκέστεροι – μόνιμοι και ανεξάρτητοι – και σαφώς επαυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν οικονομικοί πόροι , τουλάχιστον όσο αφορά την Κρατική Χρηματοδότηση – από την Κεντρική Κυβέρνηση. Δεν έχει όμως , κατά την γνώμη μας, αντιμετωπιστεί με περίσκεψη και αφουγκράζοντας την Φωνή των Τοπικών Κοινωνιών, η απροθυμία συνενώσεων που στην ουσία συνιστούν Συγκεντρωτικοποίηση των Ο.Τ.Α. και της σχετικά παρεχόμενης Εξουσίας και Υπηρεσιών προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους Δημότες. Θεωρούμε ότι όφειλαν οι Κυβερνητικοί παράγοντες να δημιουργήσουν άμεσες Υποδομές «Ταχείας & ¶μεσης Καταγραφής Τοπικών Απόψεων» (με την συνδρομή του Διαδικτύου – της Κινητής Τηλεφωνίας – των ιστοχώρων Κοινωνικής Δικτύωσης κ.αλ.) και να συγκεντρώσουν και επεξεργαστούν Αντιρρήσεις και Προτάσεις όσον αφορά τις συνενώσεις υπαρχόντων Ο.Τ.Α. η διατήρησης της αυτοδυναμίας αυτών που εμπεριστατωμένα μπορούν να το υποστηρίξουν (με χωρικά – οικονομικά – πληθυσμιακά – ιστορικά – κοινωνικά κριτήρια). Μόνο αν εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης και συμμετοχής των ίδιων των Πολιτών – Δημοτών σε σχέση με τις αποφάσεις που πρώτιστα τους ίδιους αφορούν και θα κληθούν να τους στηρίξουν ή να τους απορρίψουν στην πράξη, θα δικαιολογούσε κάποιες περιορισμένες και αποσπασματικές αποφάσεις να ληφθούν σε Κεντρικό Κυβερνητικό επίπεδο . Μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί σοβαρά και με σημαντική θεσμική προτεραιότητα η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως μεθόδου καθορισμού τόσο του Δημοτικού - Περιφερειακού Συνδυασμού που θα εκλεγεί να διοικήσει όσο και του επιμερισμού των εδρών των Συμβουλιών και την αναλογική αντιπροσώπευση όλων των συμμετεχόντων Συνδυασμών με ικανή ελάχιστη αποδοχή.

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι Νομοσχέδιο «Καλλικράτης» για την Οργάνωση και Διοίκηση σε επίπεδο Περιφερειών και Ο.Τ.Α. απέχει πραγματικά αρκετά από τις βέλτιστες επιλογές της Αποκέντρωσης και Ενδυνάμωσης των Τοπικών Κοινωνιών, προκειμένου να σχεδιάσουν – υλοποιήσουν την πολυαναμενόμενη και πλέον επείγουσα Αειφόρο Ανάπτυξη και να διαχειριστούν με πραγματική επιτυχία και αποδοτικότητα Κυβερνητικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και νέων που οι ίδιοι θα δημιουργήσουν. Απαιτείται επανασχεδιασμός και με άμεση – αποφασιστική συμμετοχή των Πολιτών – Δημοτών να διαμορφωθεί ο τελικός «σκελετός»- Χάρτης Ο.Τ.Α. και οι διαπλεκόμενες Υποδομές και Συστήματα που θα τον υλοποιήσουν στην πράξη για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ.
Αρχιτέκτων μηχανικός / Σύμβουλος Ανάπτυξης – Προγραμμάτων Ε.Ε. (υπ. Βουλ. Κυκλάδων 2009 – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ) 27-5-2010


ANDROSinfo

Ο πρ. Δήμαρχος ¶νδρου κ. Δ. Γιαννίσης για το θέμα της υπογειοποίησης του δικτύου δημοτικού φωτισμού στην Χώρα, μας γράφει:

Πρός το Δήμο ¶νδρου
1.Γρ.Δημάρχου - Κον Ε.Βάμβουκα
2.Γρ.Προισταμένου Τεχνικής Υπηρεσίας - Κον.Κων/νον Γκλάρα
Θέμα: Υπογειοποίση Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού Χώρας ¶νδρου.

Κύριοι

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ένα τόσο σημαντικό έργο για τον Δήμο μετά από καθυστέρηση 9 χρόνων επιτέλους πραγματοποιείται!!!

Έργα, όπως το συγκεκριμένο σε Παραδοσιακούς Οικισμούς σαν & αυτόν της Χώρας & δύσκολα είναι & πολύπλοκα είναι, για αυτό απαιτείται από όλους υπευθυνότητα, ιδιαίτερα δε από τον Δήμο, που αντικειμενικά έχει την συνολική ευθύνη ώστε μετά το πέρας των εργασιών, το έργο να αποδοθεί στους Δημότες χωρίς προβλήματα.

Παρατήρησα λοιπόν τα εξής τα οποία & θέτω υπ¨όψιν σας με μοναδικό γνώμονα να μη υπάρξει κανένα θέμα στο μέλλον.

1.Γίνεται εκσκαφή αναλόγου βάθους στις περιοχές υπογειοποίησης & η ΔΕΗ τοποθετεί το δικό της καλώδιο που θα ηλεκτροδοτήσει τα κτίρια (κατοικίες, καταστήματα, κλπ.)

2.Στήν συνέχεια & πάνω από το καλώδιο της ΔΕΗ τοποθετείται πλαστικός σωλήνας στον θα περάσει το καλώδιο του Δημοτικού Φωτισμού, ακολούθως ρίπτεται ειδικό χώμα & κατόπιν κατασκευάζεται σκυρόδεμα πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν οι πλάκες.

2α.Τό βάθος στο οποίο τοποθετείται ο πλαστικός σωλήνας για τον Δημοτικό Φωτισμό είναι σχετικά μικρό ( υπάρχει μελέτη του Δήμου που υποδεικνύει το ακριβές βάθος;)

2β. Δεν τοποθετείται πάνω από τον πλαστικό σωλήνα κανένα άλλο υλικό παρά μόνον το ειδικό χώμα!!! (η συνήθης πρακτική είναι η τοποθέτηση πάνω από τον σωλήνα, τούβλων & πλαστικού πλέγματος ) η μελέτη του Δήμου αν υπάρχει;;; τι υλικά υποδεικνύει;

2γ. Το καλώδιο του Δημοτικού Φωτισμού ποιάς διατομής προβλέπεται να είναι; η μελέτη του Δήμου αν υπάρχει;;; τι υποδεικνύει;

2δ.Ποιός είναι ο ανάδοχος για το έργο κατασκευής του νέου υπόγειου Δημοτικού Φωτισμού (σωλήνων ,καλωδίων, υλικών επικάλυψης, δεν αναφέρομε στις πλάκες ) πού το εκτελεί;

2δ.Ο όποιος ανάδοχος έχετε επιλέξει άραγε μπορεί βάσει του Πτυχίου του & της Αδείας του να υπογράψει & να παραδώσει το έργο στο Δήμο άρα & να είναι υπεύθυνος για την σωστή του λειτουργία; (αγωγός ρεύματος τοποθετημένος σε μη σωστό βάθος χωρίς υλικά επικάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος πού απεύχομαι) ποιόν πρέπει να αναζητήσουμε.

Κύριοι, όπως προανέφερα το έργο αυτό & δύσκολο είναι & σύνθετο είναι, οι παρατηρήσεις όμως & τα ερωτήματα μου εστιάζονται μόνον στο Τεχνικό Τμήμα του νέου Δημοτικού Φωτισμού στην παρούσα επιστολή μου, φυσικά εξίσου σημαντικά είναι & τα άλλα τμήματα του όλου έργου & χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής & επίβλεψης, όπως η επανατοποθέτηση των πλακών της αγοράς & των κάθετων δρόμων, η επιλογή & προμήθεια των νέων πλακών καθώς & η επιλογή, προμήθεια & τοποθέτηση των νέων φωτιστικών σωμάτων.


Σε αναμονή απαντήσεως σας.
Δημήτρης Γιαννίσης.
¶νδρος 22 Φεβρουαρίου 2010

Tό θέμα συζητήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματός μου στην συνεδρίαση του Δ.Σ της 22ας Φεβρουαρίου 2010 & δυστυχώς ομολογήθηκε από τους υπευθύνους του Δήμου ότι δεν υπάρχει Μελέτη του Δήμου για το έργο του Καλωδίου του Δημοτικού Φωτισμού!!!
Δ. Γιαννίσης. 26-2-2010


ANDROSinfo

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...............

Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία. Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα. Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, όρθιος μιλάει στο κινητό.

Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το πούρο. Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά. Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος. Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας.
Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο. Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν. Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι. Πούρα. Χοντρός σβέρκος.
Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα. Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά. Με λίγη ζήλια. Το θέμα είναι τα λεφτά, αυτό μου είπε κι ο μπαμπάς, Τζούλια. Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους. Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες. Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου. Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.
Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους. Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος. Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερ. Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας. Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι. Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι. ΚΔΟΑ. Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια. Στον υπόλοιπο κόσμο οι πραγματικοί πλούσιοι μοιάζουν με φοιτητές στα Εξάρχεια. Σνίκερς, φούτερ και κουκούλες. Ανακάλυψαν ένα τσιπάκι, έστησαν τη Microsoft, την Apple, έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, φαντάστηκαν μια κοινότητα, το FaceBook, βάζουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο έναντι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φορώντας τζιν, στο υπόγειο γκαράζ παίζουν ακόμα Nirvana με τις φοιτητικές τους κιθάρες.

Εδώ δεν υπάρχουν κιθάρες. Ούτε πανεπιστήμια. Ελληνικός ληστρικός μικροκαπιταλισμός, κλοπιμαία. Ξαπλώστρες 3.000 ευρώ στην παραλία, ο ένας δίπλα στον άλλον. Πάνω στον άλλον. Όλοι μαζί. Δεν θέλουν να κρυφτούν, θέλουν να φανούν. Ποιος έχει το πιο μεγάλο, σπίτι, το πιο μεγάλο, κότερο. Αγωνιούν για μια φωτογραφία τους σε φτηνές κίτρινες φυλλάδες που λερώνεσαι άμα τις ξεφυλλίσεις. Αγοράζουν παρέα, δημοσιότητα, σεξ. Σταρ, μις, θεές, απόλυτες, υπέρλαμπρες, δίμετρες. Ξανθιές με μαύρη ρίζα. Από τη μαζική παραγωγή των καλλιστείων. Μια δυο γυμνές φωτογραφίες και μετά στον αγώνα. Στο ανελέητο κυνήγι στη σκληρή ζούγκλα της ζωής. Η ανεργία στις νεαρές γυναίκες μέχρι τα 30 φτάνει στο 40%. Πιράνχας, κόβουν βόλτες από φωτογράφιση σε κότερα, από πασαρέλα σε επισκέψεις κατΆ οίκον. Το ίδιο παμπάλαιο συγκινητικό όνειρο. Μια μέρα ο πελάτης θα ερωτευτεί και θα την κάνει κυρία. Ένας γάμος, τώρα πριν να Άναι αργά, τα χρόνια περνάνε γρήγορα, νέο εμπόρευμα βγαίνει στην αγορά κάθε σεζόν.

Τα πούρα διαλέγουν. Επιλέγουν την επόμενη trophy wife. Επιλέγουν και επιλέγονται. Ε9 κυκλοφορούν σε φωτοτυπίες, αγοραπωλησίες, ντιλ κλείνονται. Τα κοσμικά περιοδικά γράφουν για πανέμορφα μοντέλα που φωτογραφίζονται σε ακριβά μαγαζιά με νεαρούς ζεν πρεμιέ της αθηναϊκής νύχτας. Εννοούν escort συναντάνε γιους πλουσίων με την ελπίδα να «κατακτηθούν». Νέες ιδιότητες της κοσμικής ζωής. Κληρονόμοι. Γιοι εισηγμένων. Πολύφερνοι γαμπροί με πολλές κατακτήσεις. Οι βίζιτες της πρώτης σελίδας. Ο πλανήτης μπαίνει στον τρίτο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Ο δύσκολος χειμώνας. Οι ελληνικές πολιτικές εφημερίδες, αυτιστικές πάντα, στο πιο βαθύ τούνελ της κρίσης, εισάγουν στην ύλη τους κοσμικά ένθετα. Χρώματα πολύχρωμα, γυαλιστερές φωτογραφίες. Δες το 16χρονο ζάπλουτο ξέκωλο πώς διασκεδάζει στα μπουζούκια. Ζηλεύεις; Δες το νεαρό πάμπλουτο κληρονόμο αγκαλιά με τη θεά, την προκλητική miss young. Θα κάνουν προγαμιαίο συμβόλαιο; Η Ελένη ρίχνει με νάζι το τιραντάκι να φανεί η ρόγα, πέφτει η τηλεθέαση. 5.000 άτομα στο γάμο, τραγούδησε ο Ρέμος, εσύ δεν ήσουν εκεί; Εσένα ο μπαμπάς σου δεν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου; Η μαμά σου δεν ήταν συμβολαιογράφος στα μεγάλα ντιλ ακίνητης περιουσίας; Δεν ξέρεις ούτε ένα γενικό γραμματέα υπουργείου, έναν ταμία κόμματος έστω; Τι άτυχος που ήσουν. Όλα διορθώνονται όμως, άρχισε τώρα, κάνε κοιλιακούς, κάνε προσθετικές στήθους, κάνε κάτι. Αν δεν είσαι αγοραστής, γίνε τουλάχιστον εμπόρευμα.

Η Ελλάδα, αδιόριστη πτυχιούχος, κλείνει τα μάτια, πέφτει στο κρεβάτι για μια μονιμοποίηση στο δημόσιο, υπέρβαρη πηδάει απΆ το μπαλκόνι. Γυρνάει το ρολόι μια ώρα πίσω μεσάνυχτα Κυριακής, ετοιμάζεται για τον πιο βαρύ χειμώνα. Μπερδεμένη, πεινασμένη, εν πλήρει συγχύσει, δηλώνει αθώα. Ήταν ωραίο το έργο, εύκολο, χωρίς κόπο, θεαματικό σαν μεταμεσονύχτια κολομβιάνικη σαπουνόπερα του ¶λφα με βαρόνους κοκαΐνης, μπράβους και μικρά κοριτσάκια που πάνε στον πλαστικό χειρούργο με παιδιάστικη αφέλεια για να πιάσουν την καλή, να τις διαλέξει ο αρχηγός της συμμορίας. Κρατάει 45 λεπτά. Μετά ακολουθεί τελεμάρκετινγκ. Κατσαρόλες, στρώματα και όργανα γυμναστικής, 29,99 ευρώ σε 6 δόσεις.

http://www.athensvoice.gr - Edito Του Φώτη Γεωργελέ - 04.11.2009

Πού είναι η άλλη Έλλάδα; Η Ελλάδα του 5% που αντιστέκεται. Η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης, της έρευνας, της αγάπης για το ρήμαδι τον τόπο που τον ξεπάστρεψε η ...ανάπτυξη και η αντιπαροχή. Η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού, του πνεύματος. Η Ελλάδα του ...αντοπάριστου (βλέπετε χρειαζόμαστε επεξηγήσεις γιατί κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε!!!)) αθλητισμού, της ευγενούς αμίλλης και η Ελλάδα της δουλειάς, των ξενητεμένων, της προκοπής και της εξέλιξης, αλλά και της αμφισβήτησης. Η Ελλάδα που εγείρεται και εξεγείρεται. Η Ελλάδα του μέτρου, της μετριοφροσύνης, της σύνεσης, της αλληλεγγύης και του ουμανισμού. Κι όμως υπάρχει η Ελλάδα αυτή, υπάρχει, αναπνέει και λειτουργεί. Μόνο που είναι χαμένη στο υπόλοιπο 95% όπως διαβρώνεται ιδεολογικά και περιγράφεται αποσπασματικά, στο παραπάνω κείμενο. Αυτό το παραιτημένο 95% χρεωκόπησε την Ελλάδα. Η διάσωσή της είναι (και θα γίνει από) το 5%, αλλοιώς δεν θα υπάρξει παρα σαν προτεκτοράτο των μανιακών της αγοράς.
ANDROSinfo

Ανέκδοτο: Και ο θεός φοβάται το Ελληνικό Δημόσιο

Ο Κύριος φανερώθηκε στον Νώε και του είπε: «σε ένα χρόνο θα ρίξω βροχή και θα σκεπάσω ολόκληρη τη Γη με νερό και θα καταστρέψω τα πάντα. Αλλά θέλω εσύ να σώσεις τους δίκαιους και ευσεβείς ανθρώπους και δύο ζώα από κάθε είδος που υπάρχει στη Γη. Σε προστάζω να χτίσεις μία Κιβωτό».

Και ο Θεός παραδίδει στον Νώε τα σχέδια για την Κιβωτό.
Με φόβο Κυρίου ο Νώε παίρνει τα σχέδια και συμφωνεί να φτιάξει την Κιβωτό.

«Θυμήσου, είπε ο Κύριος, Πρέπει να έχεις τελειώσει την Κιβωτό και να έχεις μαζέψει όλα τα ζώα σε ένα χρόνο».
Ένα χρόνο αργότερα, αρχίζει να σχηματίζεται μια καταιγίδα και όλες οι θάλασσες της Γης έχουν φουρτούνα. Ο Θεός κοιτάει τι γίνεται και βλέπει τον Νώε να κάθεται στην αυλή του και να κλαίει.


«Νώε!» ανακράζει, «που είναι η Κιβωτός;»
«Συγχώρεσε με Κύριε», παρακαλά ο Νώε, «έκανα ό,τι μπορούσα αλλά αντιμετώπισα μεγάλα προβλήματα.

Πρώτα-πρώτα έπρεπε να πάρω άδεια για την κατασκευή και τα σχέδια που μου έδωσες δε συμφωνούσαν με τον ισχύοντα κανονισμό.
Χρειάστηκε να προσλάβω ναυπηγό και να ξαναγίνουν τα σχέδια από την αρχή.
Μετά βρέθηκα σε διαμάχη με το Λιμενικό για το αν χρειαζόταν η Κιβωτός σύστημα πυρασφάλειας, βάρκες και σωσίβια.

Μετά μου έκανε καταγγελία ο γείτονας μου, γιατί παραβίαζα λέει τα όρια δόμησης χτίζοντας την Κιβωτό στην αυλή του, και έτσι χρειάστηκα άδεια και από την Πολεοδομία.
Είχα πρόβλημα και να βρω ξύλα για την Κιβωτό γιατί υπήρχε απαγόρευση υλοτόμησης για την προστασία της Πιτσιλωτής Κουκουβάγιας.
Τελικά κατάφερα να πείσω την Υπηρεσία Προστασίας Δασών πως χρειαζόμουν το ξύλο για να σώσω τις κουκουβάγιες.
Αλλά όμως ο Οργανισμός Προστασίας Ζώων δεν με άφηνε να πιάσω κουκουβάγιες. Και έτσι δεν έχουμε κουκουβάγιες.

Μετά οι ξυλουργοί κατέβηκαν σε απεργία, αλλά κατάφερα να έρθω σε συμφωνία με το σύλλογο τους.
Τώρα έχω 16 ξυλουργούς να δουλεύουν στην Κιβωτό, αλλά δεν έχω κουκουβάγιες.
Όταν άρχισα να μαζεύω τα υπόλοιπα ζώα, μου έκανε μήνυση μία ομάδα ακτιβιστών, γιατί θα έπαιρνα μόνο δύο από κάθε είδος.
Όταν ξεμπέρδεψα με αυτή τη μήνυση με ενημέρωσαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν γινόταν να συνεχιστούν οι εργασίες αν δεν κάνω δήλωση για την επίδραση στο περιβάλλον του σχεδιαζόμενου κατακλυσμού.
Δεν τους αρέσει η ιδέα ότι δεν έχουν αρμοδιότητα στις αποφάσεις του Δημιουργού του Σύμπαντος.

Μετά οι τοπογράφοι του Στρατού απαίτησαν χάρτη της προτεινόμενης ροής των υδάτων του κατακλυσμού. Εγώ τους έστειλα μία υδρόγειο.

Αυτές τις μέρες προσπαθώ να λύσω ένα ζήτημα με την Επιτροπή Ισότητας, που λένε ότι κάνω διακρίσεις επειδή δεν θα πάρω ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε Εσένα, Κύριε.
Μου έστειλαν και αυτή την ειδοποίηση με δικαστικό επιμελητή ότι οφείλω φόρο και πρόστιμο γιατί δεν δήλωσα την Κιβωτό ως σκάφος αναψυχής.
Τώρα η εφορία έχει παγώσει τις καταθέσεις μου γιατί πιστεύουν ότι φτιάχνω την Κιβωτό για να φύγω από την χώρα για να μην πληρώσω φόρους.

Και ακόμη δεν έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αν ο Κατακλυσμός είναι αντισυνταγματικός, αφού πρόκειται για θρησκευτική πράξη.
Πραγματικά, δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσω για τουλάχιστον 5-6 χρόνια».

Και τότε άρχισε να καθαρίζει ο ουρανός, να λάμπει ο ήλιος και να ηρεμούν οι θάλασσες. Το ουράνιο τόξο στόλισε τον ορίζοντα.
Ο Νώε κοίταξε τον Θεό με ελπίδα. «Κύριε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα καταστρέψεις όλα;;;»
Και ο Θεός απάντησε :
«Μπα, δεν βαριέσαι.
Ας το κάνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!!»

Έτσι μου φαίνεται θα είμαστε μια ολόκληρη ζωή…
Εκτός και αν αποφασίσουμε στα σοβαρά να το αλλάξουμε.


ANDROSinfo

Ο Γιώργος Κοντομάρκος μας έστειλε την διαμαρτυρία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΑΝΔΡΟΥ:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΑΝΔΡΟΥ «Η ΑΝΔΡΟΣ»
Χώρα ¶νδρου ΑΦΜ 99239030 Δ.Ο.Υ. ΑΝΔΡΟΥ
Αρ. Καταχ. Πρωτοδικείου Σύρου 320/83(ειδ.145/83)


Προς το Υ.Ε.Ν. & Νησιωτικής πολιτικης.
Ακτή Βασιλειάδη Πειραιάς ΤΚ 185 10
ΤΗΛ.2104191700,ΦΑΞ 2104220466
e-mail : egov@yen.gr
Κοινοποίηση : Γραφείο Επαρχου ¶νδρου
Φαξ 2282024306

Θέμα: Διαμαρτυρία για την μη εκτέλεση δρομολογίου του AQUA JEWEL από ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟ ΤΗΝΟ ΜΥΚΟΝΟ στις 24/12/2009 & 31/12/2009

Αριθμός πρωτοκόλλου :0100 / ¶νδρος 22-12-2009

Από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου πληροφορηθήκαμε ότι τα απογευματινά δρομολόγια προς ΑΝΔΡΟ – ΤΗΝΟ – ΜΥΚΟΝΟ του ΑΚΟΥΑ ΤΖΙΟΥΕΛ που είναι προγραμματισμένα για τις 17.00, στις 24/12/2009 και 30/12/2009 ημέρα Πέμπτη είναι ανεκτέλεστα (σύμφωνα και με την ιστοσελίδα της ΑΛΦΑ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε.) με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση στην ομαλή μετακίνηση των επιβατών προς τα νησιά ιδιαίτερα δε προς το νησί μας καθώς υπάρχει ένα μόνο πρωινό δρομολόγιο στις 07.35 στις 24/12/2009 να εξυπηρετήσει και τα τρία νησιά , αφού ληφθεί υπόψη ότι πολλές φορές τα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων στην ΡΑΦΗΝΑ προτιμούν να δώσουν, για ευνόητους λόγους, τα πολλά εισιτήρια με προορισμό τα αλλά δυο νησιά και αφήνουν ελάχιστες θέσεις για την ¶νδρο. Επίσης δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που συνδέονται άμεσα με την άφιξη επισκεπτών στο νησί μας σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο που δεν επιτρέπει την παραμικρή απώλεια εσόδων. Ήδη έχουμε ενημερωθεί ότι έχουν γίνει αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων σε καταστήματα του κλάδου μας που προγραμμάτιζαν εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά καθώς επίσης και στον κλάδο της παροχής καταλυμάτων.

ΖΗΤΑΜΕ, έστω και την τελευταία στιγμή , να εκτελεστούν τα δρομολόγια των παραπάνω ημερομηνιών σε ώρα που να εξυπηρετεί και το επιβατικό κοινό αλλά και τους εργαζόμενους στην εν λόγω Ν.Ε.

Ευελπιστούμε στην επίλυση του προβλήματος , Ευχόμαστε ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ΥΓΕΙΑ.

Σας ευχαριστούμε

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Κοντορούσης Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας
Καλαδάμης Ευάγγελος
Γ. Κοντομάρκος. 21-12-2009


ANDROSinfo

Ο πρ. Δήμαρχος ¶νδρου κ. Δ. Γιαννίσης γράφει:

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΑΠΟ ΤΟ www.antinews.gr

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη, Δικηγόρου. Πολύ ανάλυση. Ο τάδε οίκος, η πιστοληπτική ικανότητα κλπ. Κι ενώ το κορίτσι ήταν στην Κ.Ο. κι άκουγε τον Αντώνη, κοιτώντας σαν κουταβάκι χαμένο στην Εθνική, ο μπαμπάς το ΅σκασε και βγήκε στις χρυσές εφεδρείες της καθεστωτικής δημοσιογραφίας, που γίνεται με το φρύδι ψηλά και είπε ότι μόνο επί των ημερών του ήμασταν σένιοι και ευημερούσαμε. Σωστό, άλλωστε τότε πάχυναν κι ο Πάγκαλος με τον Βενιζέλο. Με χρυσά κουτάλια τρώγαμε, οι αχάριστοι.

Λοιπόν αδέλφια, δεν γνωρίζω πολλά, δεν είμαι καν σκιώδης σύμβουλος σκιώδους υφυπουργού αλλά συγχωρέστε μου μερικές αδαείς παρατηρήσεις κι απορίες. Τι παράγουμε πια σΆ αυτή τη χώρα; ΑπΆ ότι βλέπω γύρω μου όταν ταξιδεύω στην Πατρίδα, είναι γεμάτη από τα κουφάρια της αποβιομηχάνισης. Τώρα, είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος προχθές, ολοκληρώνεται και η αποβιοτεχνοποίηση. Πόσα σουβλάκια, πίτσες και καφέδες να πουλήσουμε πια ο ένας στον άλλο; Καλό το χρηματοπιστωτικό πηγαινέλα αλλά αυτά τα νούμερα στους φωτεινούς πίνακες πόσο πάνε το κιλό, πόσες θερμίδες έχει η μερίδα και πόσες πήχες θες για να κάνεις τις άϋλες αξίες παλτό στον κοινωνικό χειμώνα που έρχεται;

Θυμάστε έναν μαρτυριάρη τύπο που ήταν Πρωθυπουργός, που ξεκίνησε με τις γκρίζες ζώνες των Ιμίων, έστειλε τους S-300 να σαπίσουν στην Κρήτη (σφηνάκια S-300 λένε στην Κύπρο: τα παραγγέλνεις, τα πληρώνεις και τα πάνε στο διπλανό τραπέζι), έδειξε με το δαχτυλάκι τον κακό, σταλινικό Οτσαλάν, που δεν είναι ούτε το μικρό δαχτυλάκι του Κύρκου, κι ύστερα καμιά χιλιάδα τζιμάνια μαζέψανε επί των ημερών του όλο το χαρτί, τα εφάπαξ, δανεικά, προικώα, όλα, μέχρι φόδρα, μέσω της ανόδου του Χρηματιστηρίου «δείγματος υγείας της οικονομίας», όπως προμοτάρανε στο Λαό ο μαρτυριάρης και ο Υπουργός του με τις ιταλικές κάλτσες κι ύστερα κλαίγανε οι παντρεμένες, κλαίγανε οι χήρες και τα ορφανά;

Θυμάστε τότε όλους εκείνους τους τύπους με τις πουράκλες που περιφέρονταν στο Κολωνάκι κι επαγγέλονταν εισαγωγαί – εξαγωγαί πεπιεσμένου αέρος, όλη εκείνη τη «σοσιαλιστική» αγέλη από ύαινες που ΕΚΛΕΨΕ από τον λαό περισσότερα από όσα έκλεψαν οι Γερμανοί όταν κατέλαβαν με πόλεμο την χώρα; Ποτέ στην Ιστορία μας δεν υπήρξε τέτοια μετακίνηση πλούτου. Ποτέ πριν τόσο λίγοι δεν πήραν τόσα πολλά από τόσους πολλούς και τόσο γρήγορα. Εθνικό ριφιφί. Από τον «σοσιαλισμό» τρυπήσανε τον τοίχο μεσοτοιχία με την «ανάπτυξη» κι αποκεί ρίξανε τους τσιμεντόλιθους του αυθαίρετου και μπήκανε στο σπίτι του ΚΑΘΕΝΟΣ, του πήρανε το ΧΡΗΜΑ και τους αφήσανε χαρτάκια της Γενικής Αποθηκών ή όπως διάολο την λέγανε. Ποτέ πριν δεν πουλήθηκαν τόσες πόρσε και μερσεντές, ποτέ πριν δεν έγιναν τέτοιοι λογαριασμοί στα σκυλάδικα. Κι ύστερα ο ανθρωπάκος πήρε το μπεμπέ παλτουδάκι του κι εξαφανίστηκε. Η μαύρη τρύπα της πολιτικής ιστορίας, σαν να μην υπήρξε ποτέ, θα τον σπρώχνουν ακόμη και στις ουρές στο σινεμά. Είχε διατελέσει και Υπουργός Γεωργίας όταν το «συνεταιριστικό κίνημα» έπιασε πάτο κι οι αγρότες γίνανε πλέον «πρεζάκια» των επιδοτήσεων και μονοκαλλιεργητές της μαύρης μοίρας τους. Εκεί άρχισε ο κοινωνικός ιστός να παθαίνει σηψαιμία.

Για να μην το πηγαίνουμε γύρω – γύρω λοιπόν, ποιος φταίει για την συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας; Τα χρήματα που έμπαιναν από τις Βρυξέλλες από το 1981 ως τώρα για υποδομές, για αναδιάρθρωση της γεωργίας, της οικονομίας εν γένει, που πήγαν, πώς σπαταλήθηκαν, ποιος τα πήρε; Πως σήμερα και μετά από τόσα προγράμματα κι επιδοτήσεις παράγουμε λιγότερο πλούτο απΆ ότι πριν; Κι όταν λέω πλούτο εννοώ απτό προϊόν, μεταποίηση, προστιθέμενη αξία, πλούτο πολυποίκιλο και χειροπιαστό που να δίνει κάποια αυτοτέλεια, κάποια αυτάρκεια στην Πατρίδα, που να μπορείς να το φας, να το πουλήσεις, να το φορέσεις, να το χρησιμοποιήσεις, να υπάρχει στΆ αλήθεια, βρε αδερφέ. Γιατί λοιπόν σήμερα δεν παράγουμε ούτε την τροφή μας, η βαριά βιομηχανία τα τίναξε κι η μεταποίηση, η βιοτεχνία, ψυχορραγεί; Κι αυτοί που ακολούθησαν, ενοχικοί δεξιοί, συνέχισαν να κατεβαίνουν δυο-δυο τα σκαλιά στου κακού τη σκάλα. Τα πάντα και παντού δεν ήταν στελεχωμένα από την «αριστερή αριστοκρατία»; Όλη αυτή η βαριά «διανόηση» με τόσα σχέδια για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας τελικά τι έκανε; Πλιάτσικο. Δημιουργήθηκε μια πολιτική τάξη με συμφέροντα ΑΝΤΙΘΕΤΑ από αυτά του Ελληνικού Λαού και του Έθνους ευρύτερα. Παχιές μύγες πάνω στα σκατά της εξουσίας.

¶ντε λοιπόν και χτυπήσαμε την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. ¶ντε και καθηλώσαμε τους μισθούς, φορολογήσαμε τις ανάσες και το πέρδεσθαι επισταμένως και μειώσαμε το έλλειμμα και μας δίνουν δανεικά πιο φτηνά οι τοκογλύφοι και οι ευηπόληπτοι. Πάλι δεν θα παράγουμε τίποτα. Πάλι θα είμαστε μια μεγάλη καφετέρια, όπου μπιζιμπόντιδες με κοχίμπα θα περιφέρονται, συνήθως αριστεράς εκτροφής, και θα αρμέγουν την χτικιάρα την γελάδα μας που τρώει μόνο υπηρεσίες. Μήπως, λέω, μήπως θα ΅πρεπε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να κοιτάξουμε τον τόπο μας με άλλο πιο καθαρό μάτι, να δούμε απλά τα πράγματα; Μήπως πρέπει νΆ αρχίσουμε ξανά τον επίπονο δρόμο της επαναβιομηχανοποίησης, την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας, την συμπαραγωγή, τουλάχιστον, αρκετών οπλικών συστημάτων μας που θα δίνει τεχνογνωσία και στον πολιτικό τομέα, της αυτοτέλειας της γεωργίας μας και της αυτάρκειας στην παραγωγή τουλάχιστον της τροφής μας, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλα αυτά τα πράσινα και ωραία; Να παράγουμε ΚΑΤΙ.

Μήπως να βρούμε τρόπο να διώξουμε κλωτσηδόν από τα Πανεπιστήμια όλο αυτό το ανθελληνικό κηφηναριό και να ξαναμορφώσουμε τους Έλληνες ως Έλληνες και όχι ως κοσμοπολίτικα ανδράποδα του κάθε λιακοτέτοιου και να παράγουμε γνώση και τεχνολογία; Μήπως πρέπει να επανελληνίσουμε όλη την οπτική μας για όλα τα πράγματα; Να φτιάξουμε μια νέα πραγματική αριστοκρατία από τους πραγματικά καλύτερους, χωρίς τα ορφανά των «χορηγών», χωρίς τα κυνηγιάρικα σκυλιά του τραπεζιού του κάθε «Ρόκκο», χωρίς τους μαλάκες με τα πούρα του Da Capo, χωρίς την Ανώνυμη Εταιρεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τους υστερικούς πάτρωνες των κάθε λογής μειονοτήτων.

Λέω απλά, να επενδύσουμε στον μεγαλύτερο πλούτο της Πατρίδας, στους ανθρώπους της, στους Έλληνες. Ίσως τότε, με ένα Εθνικό Σχέδιο διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και στοιχειώδους αυτάρκειας, ελληνικής ταυτότητας και ιδεολογίας, να μην νικήσουμε μόνο τη φτώχεια και να μην ανεβάσουμε μόνο την αξία των ομολόγων μας. Μπορεί τότε να αποκτήσουμε λίγη ανεξαρτησία και πολύ αξιοπρέπεια και να μην φαγωθούμε στα πεδία του κοινωνικού πολέμου που έρχεται.
Δ. Γιαννίσης. 21-12-2009


ANDROSinfo

Ο κ. Α. Στεφάνου γράφει: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Κύριοι,

Οφείλω, μια και στην ανακοίνωση του ο κ. Δ. Γιανίσσης αναφέρεται (ορθώς μια και τυγχάνω Δημοτικός σύμβουλος) στο όνομα μου να του απαντήσω.
Και συγκεκριμένα:
Πήρατε μια ανακοίνωση (είτε εκδόθηκε από το Δήμο η όχι) και την κάνατε "σημαία"
Αυτή και μόνο η ενέργεια δηλώνει "Παραπολιτική" και όχι πολιτική .

Πολιτική κε Γιαννίση είναι επιχειρήματα, γραπτά η και προφορικά (μία και σας δίνεται η δυνατότητα από τα συμβούλια) και όχι αναδημοσίευση ανακοινώσεων που βρήκατε η σας δόθηκαν και που μπορεί μεν να εκφέρουν αλήθειες αλλά μπορεί να έχουν και άλλες σκοπιμότητες.
Αφήστε κατά μέρος τις σαχλές υποδείξεις σας.... ΆΕπιτέλους δουλέψτεΆ κλπ.,
... και εάν απομένει ένας χρόνος και κάτι αφήστε να το αποφασίσει ο Ανδριώτης ψηφοφόρος και όχι εσείς.

Τέλος, όσον αφορά την εκ των υστέρων ευαισθησία για τον ΧΥΤΥ και τους κατοίκους του Πιτροφού μία και επαναλαμβάνω ορθώς αναφερθήκατε στο όνομα μου, όταν και όποτε έλθει το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε θα ψηφίσω κατά συνείδηση και ανεπηρέαστα και όχι παραπολιτικά όπως υποψιάζομαι ότι θα πράξετε εσείς.

Τέλος έχω όμως ένα πολύ απλό ερώτημα,
Γιατί ΔΕΝ ΛΥΣΑΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ -όπως και τόσα άλλα -εσείς όταν είχατε την εξουσία στα χέρια σας;

Αυτά τα ολίγα και δεν θα απαντήσω οποιαδήποτε και εάν είναι η αντίδρασή σας.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ευαγγ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ανδρου
ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ευαγγ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ. 21-8-2009


ANDROSinfo

Ο κ. Δ. Χέλμης γράφει: Ανακύκλωση για γέλια και για κλάαααματα... στην ¶νδρο.

Το 15αύγουστο ήμουν στην ¶νδρο. Διαπίστωσα ότι άν θέλει κάποιος να ανακυκλώσει έστω χαρτί πηγαίνοντάς το σε ένα κάδο ανακύκλωσης ΧΑΡΤΙΟΥ του Δήμου, από τη Σταυροπέδα έως το σταθμό λεωφορείων στη Χώρα, θα ΔΕΙ 2 ΚΑΔΟΥΣ ΜΟΝΟ!!!

Βρίσκονται ένας στην είσοδο και ένας στην έξοδο της παρακαμπτηρίου της Μεσσαριάς στίς ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ !!! μακριά από τα σπίτια του χωριού, και αποτελούν σοβαρότατη αιτία πρόκλησης ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ αν σταθμεύσεις για να ρίξεις μέσα τα χαρτιά.

Βρε παιδιά είπαμε όχι έξω από κάθε σπίτι, αλλά ΟΧΙ ΔΥΟ ΚΑΔΟΙ για χαρτί σε όλη αυτή την περιοχή!!! Βέβαια από τα σημεία αυτά πέρασε πολύς κόσμος τις 15 αυτές ημέρες και είδε.... ότι γίνεται... ανακύκλωση.... ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.

Δεν μιλάμε βέβαια για κάδους για το γυαλί ή τις συσκευασίες... Καμμιά σαρανταριά από αυτούς ....αναπαύονται απέναντι από τις αποθήκες του Γονέου έξω από τη Χώρα...

Πρέπει να είσαι το λιγότερο ΜΑΖΟΧΙΣΤΗΣ για να ξεκινήσεις από τη Σταυροπέδα (συνεργεία κ.ά), τον ¶νω Πιτροφό, ή το κέντρο της Χώρας και για να ανακυκλώσεις τα απορρίμματά σου να πρέπει να πάρεις ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ το αυτοκίνητό σου... (αν έχεις...) και να πας ΕΚΔΡΟΜΗ για να ψάξεις να βρείς που είναι ο αντίστοιχος...... κάδος και με κίνδυνο ενδεχομένως της ζωής σου ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ.... να προσπαθήσεις μέσα στον αέρα (το κρύο και την βροχή τον χειμώνα....) να τα ανακυκλώσεις... ΕΛΕΟΣ....

ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ανακύκλωση, πρέπει στα ΛΙΓΟΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ που υπάρχουν οι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων του Δήμου, να μπούν ΔΙΠΛΑ και οι κάδοι της ανακύκλωσης σε ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ώστε όταν ο πολίτης πάει να αδειάσει τα σκουπίδια του, να μπορεί ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ να αδειάζει το χαρτί, το γυαλί, τις συσκευασίες και τα υπόλοιπα σκουπίδια ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ !!! άν βέβαια τους βρεί...

Δημήτρης Χέλμης. 18-8-2009


ANDROSinfo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 31-07-09 ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ


Ο κ. Δ. Γιαννίσης γράφει: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 31-07-09 ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ....;;;; TEΛΟΣ!!!
Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ

Η στραβός είναι γιαλός ή στραβά αρμενίζουνε.... & τι εννοώ;
Μόλις χθές (30-07-09) μετά απο αδικαιολόγητη καθυστέρηση χρόνων ο Δήμος Ανδρου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση τοποθέτησης των κάδων ανακύκλωσης!!!

Μπράβο κ.Βάμβουκα σε εσάς & τους συνεργάτες σας έστω & μετά απο τόση ολιγωρία & καθυστέρηση.

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες!!! χαράς & πάλι όπισθεν ολοταχώς βλέποντας την παραπάνω ανακοίνωση σας!!!

Μας ζητάτε μάλιστα & την κατανόηση μας!!! διότι προέκυψε ξανά φωτιά στο Σταυροπέδα !!!
ο υπεύθυνος εργολάβος άραγε τι κάνει;;; γιατί δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα;;;
γιατί δεν διακόπτεται την συνεργασία μαζί του ;;; εφόσον δημιουργεί σε όλους μας πρόβλημα;;;
Mήπως τελικά συμβαίνει κάτι άλλο;;; μήπως είσται δέσμιοι;;;
έχει πληρωθεί ο εργολάβος;;; ή του χρωστάτε χρήματα;; αν ναι απο πότε;;;

Γιατί λοιπόν κύριοι υπεύθυνοι του Δήμου ¶νδρου & του Συνδέσμου ¶νδρου μας τιμωρείται ξανά ;;; γιατί καταδικάζεται Αύγουστο μήνα & πάλι με την ολιγωρία σας όλους τους κατοίκους, όλους τους επισκέπτες,όλους τους επιχειρηματίες & όλους τους Πιτροφιανούς;;;

Κύριε Ε. Βάμβουκα κ. Ν. Θεολόγου κ. Γ. Σαμιωτάκη κ. Μ. Βενετίκη κ. Α. Τηνιακέ κ. Ν. Πολέμη κ. Μ. Κωστή κ. Α. Στεφάνου μετά από 7 χρόνια στο Δήμο ¶νδρου έτσι χωρίς πρόγραμμα & με το "έχει ο Θεός" καταλήξατε επικίνδυνοι για τον τόπο!!!

Σας απομένει ένας χρόνος & κάτι μήνες, επιτέλους δουλέψετε έστω μια φορά σοβαρά & υπεύθυνα, βάλτε σε προτεραιότητα το κοινό καλό, όχι πρώτα τις επιχειρήσεις & τις δημόσιες σχέσεις.
Δημήτρης Γιαννίσης. 31-7-2009


ANDROS info

Ο κ. Δημήτρης Χέλμης γράφει:

Ερώτημα Συλλόγου Πιτροφού προς Γ. Γρ. Περ. Ν. Αιγαίου σχετικά με το θέμα του ΧΥΤΥ ¶νδρου και η δοθείσα Απάντηση.
ANDROSinfo ερώτηση Πολιτιστικού συλλόγου ANDROSinfo Απάντηση περιφέρειας ANDROSinfo Απάντηση περιφέρειας 2 Επιβεβαιώνεται με τον ποιό επίσημο τρόπο ότι τουλάχιστον ο Σύνδεσμος Δήμων ¶νδρου, ο Έπαρχος και οι τρείς Δήμαρχοι μας εμπαίζουν και για το θέμα αυτό, μιμούμενοι τον Πόντιο Πιλάτο, αφού αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τρέξουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εξεύρεση κατάλληλης θέσης μέσα στα πλαίσια των Νόμων και του Συντάγματος. Αντιθέτως κινούνται με προφανώς μικροπολιτικά κριτήρια, με ύποπτες αναθέσεις μελετών και με άμετρη προχειρότητα και αδιαφανείς διαδικασίες.... ΔΥΣΤΥΧΩΣ επιβεβαιώνεται ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .... που αδυνατούν να λύσουν, και ΟΧΙ οι κάτοικοι που κινητοποιούνται.
Δημήτρης Χέλμης. 8-7-2009ANDROSinfo

Ο κ. Φραγκίσκος Καλιβρούσης γράφει:

GLAMOROUS ΓΑΜΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου, με τον Ηλιο να δύει αντίθετα από την γραμμή του θαλάσσιου ορίζοντα - προς τα Ανατολικά - να λειτουργεί σαν απερίγραπτο πανοραμικό φόντο του νυμφευόμενου νεαρού ζευγαριού, στο εξωκλήσι της Αγ. Φωτεινής - στην κορυφή του λόφου -ακρωτηρίου μεταξύ του λιμανιού της Χώρας της ¶νδρου και του όρμου Γυάλια. Το ζεύγος επώνυμο (ανιψιά της κας Λάτση και υιός της κυρίας Μαντοπούλου), το δε κάλεσμα, ακόμη πιό επώνυμο και "πολύχρωμο", μεγαλειώδες σε αριθμούς (υπολογίζονται σε 1500 άτομα), τάραξε τα "νερά" της φιλήσυχης οικογενειακής ¶νδρου (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μια και πολλοί καλεσμένοι προσέρχονταν από το πρωί με τα "κλασσάτα yachts" ή ακόμη και με ελικόπτερα).

Για να δημιουργηθεί λοιπόν ικανός υπαίθριος χώρος γύρω από το μικροσκοπικό εξωκλήσι, δόθηκε η άδεια μερικής κατεδάφισης του περιβάλλοντος παραδοσιακού πετρόκτιστου περιτοιχίσματος - ηλικίας έως και 100 ετών - "κύριος είδε" από ποια αρμόδια υπηρεσία και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης διαφάνειας (π.χ. έλαβε γνώση η Αρχαιολογική Διεύθυνση Βυζαντινών και Νεωτέρων Μνημείων ή ελήφθη θετική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. ???). Το σίγουρο είναι πως ο Πανοσιολογιότατος Μητροπολίτης ¶νδρου - Σύρου - Τήνου και Μυκόνου κος Δωρόθεος σίγουρα έλαβε γνώση αλλά και πρόσκληση να ευλογήσει το Μυστήριο, όπως και ο Δήμαρχος ¶νδρου κος Εμμ. Βμαβουκας - ώστε να διαθέσει του κοινόχρηστους χώρους (οδοί και παρόδιοι). Όλα δε αυτά με την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την ρύθμιση κυρίως του "κυκλοφοριακού φόρτου". Έτσι "κανονίζονται" οι κοινωνικές εκδηλώσεις των "εχόντων και κατεχόντων", καμμία όμως σχέση με τα "ακίνητα γρανάζια" της Γραφειοκρατίας που ο μέσος Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει στις καθημερινές υποθέσεις του παρόμοιου και υποδεέστερου χαρακτήρα.

Όσο για το γαμήλιο γλέντι, αυτό και αν είναι η αποθέωση της "γκλαμουριάς" αλλά και των αχαρακτήριστων επεμβάσεων στο ήπιο Περιβάλλον (έντονα κεκλιμένες βουνοπλαγιές , παραδοσιακά διαμορφωμένες κλιμακωτά με ξερολιθοδομημένα τοιχία μικρού ύψους / 1,00 - 1,50 μ., που καταλήγουν σε βραχώδη κυρίως ακτογραμμή με μικρές αμμουδιές ανάμεσα): ξύλινη υπερκατασκευή - εξέδρα επιφάνειας άνω των 1500 Μ2, "γεφυρώνει" δύο τέτοιες πλαγιές με ύψη υποστυλωμμάτων που σε κάποια σημεία υπερβαίνουν και τα 7,00 μ., ώστε να "χωρέσουν" το "Μέγα Πλήθος" των επωνύμων συνδαιτυμόνων. Οργάνωση και τροφοδοσία (catering) φυσικά ανελήφθησαν από το "EKALI CLUB", μέλη του οποίου τυγχάνουν οι περισσότεροι των προσκεκλημένων. Αρκεί να ειπωθεί ότι το κόστος συναρμολόγησης - κατασκευής αυτής υπερβαίνει τα 150.000 Ευρώ !!!

Ούτε λόγος να γίνεται για παράδειγμα για την συμμετοχή παραδοσιακών οργανοπαιχτών (βιολί - σαντούρι - λαούτο) ή άλλων χαρακτηριστικών δρώμενων των παραδοσιακών γαμήλιων τελετών - έστω ως ελάχιστη τιμή στον τόπο και στα έθιμα που εκτός από την αναστάτωση και την "γκλαμουρίστικη" αναφορά σε μερικά τηλεοπτικά κανάλια και το πλήθος των φύλλων - περιοδικών του "κοινωνικού - καλλιτεχνικού κουτσομπολιού", τίποτα περισσότερο δεν θα αφήσει την επόμενη ημέρα στον κάθε απλό Ανδριώτη πολίτη ή και μικροεπαγγελματία, που θα εξακολουθεί να αγωνιά για την επιβίωση του και μόνο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που φαίνεται να υπάρχει μόνο για αυτούς - τους πολλούς, και όχι για το μάτσο των "ματσωμένων" και "βολεμένων". Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα για όλους αν υπήρχε κοινωνική Συνείδηση και Φιλότιμο Συνδρομής - Προσφοράς στον συμπολίτη !!
Φραντζέσκος Καλιβρούσης - ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. 15-6-2009


ANDROSinfo

Ο κ. Γιώργος Κοντομάρκος γράφει:

"Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ"

Εδώ και καιρό η ¶νδρος προετοιμάζεται για την κάθοδο των …μυρίων (ανθρώπων & ευρώ) που θα φέρει ο Γάμος πολύ V.I. Προσώπων στο εξωκλήσι της Αγίας Φωτεινής στα Πισωμπρος Γυαλια. Κάθε είδους δωμάτιο είναι κλεισμένο στην Χώρα και αλλού για την εξυπηρέτηση των καλεσμένων .
Όπως αναμένεται σε αυτές τις επιδείξεις πλούτου όλα θα ρέουν άφθονα και εμείς οι ιθαγενείς θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που η ¶νδρος θα αποκτήσει γκλαμουρια για άλλη μια φορά, θα ταξιδέψει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής τάξης, έστω και από σπόντα.

Για να γίνει αυτός ο γάμος των χιλιάδων καλεσμένων στην Αγια Φωτεινή έχω πληροφορηθεί ότι τοιχία του περιβάλλοντος χώρου της γκρεμίστηκαν για να τοποθετηθεί πλατφόρμα και αφου τελειώσουν οι φιέστες θα αποκατασταθεί στην πρότερη του μορφή. Ακόμη το γαμήλιο γλεντι θα γίνει με κετεριγκ από το Εκάλη κλαμπ σε έπαυλη στα Πίσω Γυαλια για το σκοπό αυτό εδώ και καιρό συντελείτε οργασμός εργασιών για την κατασκευή γιγαντιαίας εξέδρας 1500 τμ περίπου στο οικόπεδο της και ειδικές κατασκευές επί της παραλίας και μέσα στην θάλασσα για την εξυπηρέτηση των παρελκομενων της τελετής , οι οποίες αφου εξυπηρετήσουν το σκοπό τους θα ξηλωθούν …

Δεν με απασχολεί αν για τις εργασίες αυτές υπάρχουν οι αντίστοιχες άδειες. Δεν με ενδιαφέρει καν ο βιασμός που εχει υποστεί το τοπίο της περιοχής στα Γυαλια από την οικοδομική δραστηριότητα φέρνει κορκοδειλια η πραγματικά δάκρυα σε φυσιολάτρες και μη. Δεν θέλω τα χρήματα αυτών που θα έρθουν για τρεις μέρες στο νησί ,θα με αναστατώσουν, θα μου αφήσουν τα σκουπίδια τους, θα με έχουν σούζα χάριν της… φιλοξενίας και παροχής υπηρεσιών και να τους έχω υποχρέωση και από πάνω.

Απλά θα ήθελα όλοι αυτοί που χαίρονται όταν κάνουν τέτοιες «γαματες» γαμήλιες τελετές, να χώνουν και κανένα ευρώ για την φουκαριάρα την ¶νδρο.
Να δημιουργήσουν υποδομές (ακολουθώντας το παράδειγμα των παλαιών επιφανών πλουσίων Ανδριων) που δεν μπορούν οι ανίκανοι πολιτικοί να μας δώσουν.

Πέρσι η έγκριτη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε άρθρο με μαρτυρίες ανθρώπων των γραμμάτων για την ΠΡΟΣΒΟΛΗ που δέχεται η παραλία στα ΠΙΣΩ ΓΥΑΛΙΑ από την ύπαρξη ΚΑΝΤΙΝΑΣ καθώς και από την προσπάθεια μερικών επιχ/σεων να κάνουν την ΑΝΔΡΟ Μύκονο με τον τρόπο που λειτουργούν. Μάλιστα υπήρχε και σχετική φωτο της ΚΑΝΤΙΝΑΣ τραβηγμένη από την θάλασσα.

Ερωτώ οι συντελεστές του τότε άρθρου που προφανώς επιθυμούν μια ¶νδρο βγαλμένη από άλλες ρομαντικές εποχές δεν είδαν τι εχει οικοδομηθει πίσω, πάνω και γύρω από την παραλία; Δεν ενοχληθήκαν από αυτά;

Οι εργασίες που έγιναν για την Γαμήλια τελετή και όλα όσα θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο που θα κάνουν την ¶νδρο Μύκονο δεν θα ενοχλήσουν η λόγω οικονομικής κλίμακας ο ΚΑΝΤΙΝΙΕΡΗΣ ήταν πιο εύκολος στόχος για να δείξουμε τις ευαισθησίες μας;

Ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι.

ANDROS info ΥΓ. (άσχετο με τα παραπάνω)
Δυστυχώς η υπόθεση της Ανακύκλωσης στην ¶νδρο από τον Σύνδεσμο Δήμων έχει μπλέξει στα γρανάζια γραφειοκρατικής υπαλλήλου του τμήματος Συγκοινωνιών ¶νδρου και της εξ απαλών ονύχων αντιμετώπισης του θέματος από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
Θυμάμαι όταν ήταν να πάρει παράταση η χωματερή το 2007 σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νησιού και όλων των Κυκλάδων έτρεχε στα υπουργεία για να λύση το θέμα.
Για την Ανακύκλωση από όλους αυτούς ελάχιστοι δείχνουν να ενδιαφέρονται και αυτό από ανάγκη και όχι γιατί πιστεύουν κατά βάθος στην λύση της Ανακύκλωσης.
Έτσι ενώ έχουμε ήδη μπει στον Ιούλιο ακόμα να βγάλουν πινακίδες στο αυτοκίνητο, να τοποθετήσουν συρόμενη τέντα και να κάνουν όλες τις λοιπές απαραίτητες ενέργειες.

Λυπάμαι που ως μετέχων στις διάφορές συναντήσεις και συζητήσεις δεν κατάφερα καλλίτερα αποτελέσματα και ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ (για το μερίδιο που μου αναλογεί) από όσους θα περιμένουν για καιρό την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Κοντομαρκος Γεώργιος. 2-7-2009


ANDROSinfo

Ο κ. Φραγκίσκος Καλιβρούσης γράφει:

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΙΚΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Γιορτάσαμε -υποτίθεται – την 5η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προβάλλοντας και ευχολογώντας για τις υπέρ του Περιβάλλοντος δράσεις και πράξεις μας ως φορείς και σύνολα πολιτών και οργανώσεων, αν και όλα αυτά παραμερίστηκαν μόλις την μεθεπόμενη ημέρα - Κυριακή 7/6, προκειμένου να προβληματιστούμε αν πρέπει- και ποιους να ψηφίσουμε για την εκλογή των εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μια τέτοια σημαντική όμως ημέρα, εγώ ως ένα ασήμαντο και αμελητέο λιθαράκι της πραγματικής και συνειδητοποιημένης επιλογής της ατομικής φιλοσοφίας ζωής με σεβασμό και φροντίδα για το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, εγώ αισθάνομαι καταπιεσμένος και έτοιμος να ξεσπάσω σε λυγμούς – “feelinΆ deep in blue….” που τόσο θαυμαστά λένε οι υπερπόντιοι έγχρωμοι συνάνθρωποι μας.

Από παιδί ιδιόμορφα ιδεαλιστής και ήπιων τόνων, πήρα την κλασσική εκπαιδευτική πορεία Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο – Πολυτεχνείο αλλά και μεταπτυχιακά , όλα μέσα στον ελάχιστο χρόνο των 17 ετών. Τελειοφοίτησα από την Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π., με όραμα και ιδιαίτερες επιλογές τόσο στην λειτουργική επανένταξη και νεώτερη χρήση των παλιών βιομηχανικών κτιρίων (Διάλεξη το 1987 : «Lingotto – Τορίνο και ΦΙΞ Λ. Συγγρού – Αθήνα : δύο παράλληλες ιστορίες με διαφορετική τελική εξέλιξη») αλλά και τον πρωτότυπο σχεδιασμό ενός πολυμορφικού – πολυχρηστικού αυτοκινήτου για την Ελληνική αγορά (Διπλωματική εργασία στην Εδρα Εσωτερ. Χώρων τον Οκτώβρη 1987), σχεδόν μοναδικού για τότε και προφητικά πρωτοπόρου για την σημερινή πραγματικότητα που σφύζει η αγορά από τα αντίστοιχα μοντέλα.

Πιο πολύ όμως, ως νέος Αρχιτέκτονας, με πρότυπο και ίνδαλμα μου σε όλη την διάρκεια των σπουδών μου, τον Ελληνα συνάδελφο Αλέξανδρο Τομπάζη και το Ιταλό Renzo Piano και τον Αγγλοαμερικάνο Richard Rogers , επέλεξα ως ειδικότερη κατεύθυνση την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική. Πολύ περισσότερο όμως συνειδητά και οραματικά, επέλεξα να επιστρέψω στην πατρογονική μου Ανδρο (γεννέτειρα του πατέρα και της μητέρας μου) και εκεί να προσφέρω τις επιστημονικές και τεχνικές μου γνώσεις, στο απαράμιλλο και γιΆ αυτό επιβλητέο να προστατευθεί και να χειριστεί η οικοδομησιμότητα του με ιδιαίτερη προσοχή και εν τέλει θαυμασμό και αγάπη σε αυτό καθεαυτό τον τόπο και τις μορφολογίες του.

19 ολόκληρα χρόνια μετά, όσα αποκόμισα ήταν περισσότερο πίκρες και απογοήτευση, προσωπική επαγγελματική απαξίωση και οικονομική καταστροφή και μια έντονη δόση αδιαφορίας για όσα είχα να προτείνω και θέλησα να υπερασπιστώ. Οραματίστηκα και φώναξα – αγωνίστηκα για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ενός τόπου με σχεδόν αποκλειστική απασχόληση στην Ναυτιλία παλαιότερα, και τώρα πιά στις υπηρεσίες και ελάχιστα στον Τουρισμό και το εμπόριο. Με τους μόνιμους κατοίκους, κυρίως συνταξιούχους και σε φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία για τις ενεργές ηλικίες, να ισοφαρίζονται στα τελευταία χρόνια με πλήθος οικονομικών μεταναστών που ακριβώς κάνουν τις δουλιές που οι υπόλοιποι Έλληνες εγκαταλείψαμε ως υποδεέστερες , και τους μαγαζάτορες να αγωνιούν για τα βασικά έσοδα μιάς 12μηνης διαβίωσης, όταν η κερδοφόρα – «θερμή» τουριστικά περίοδος είναι περιορισμένη σε 40 – 50 ημέρες τον χρόνο !

Το προσωπικό μου ημερολόγιο είναι ακόμη πιο απογοητευτικό : 16 χρόνια ολοένα φθίνουσας επαγγελματικής απασχόλησης , με τα έσοδα πάντα λιγότερα από τα έξοδα, μια ατυχή επένδυση μεγάλου ποσού που η θέα Τύχη (ή μήπως Ατυχία) μου χάρισε στον κατ΄εξοχήν φιλόδοξο και αλλού πετυχημένο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας. Η μεγάλη και ειδοποιός διαφορά – και ίσως και η αιτία της κακοδαιμονίας και της καταστροφής μου – είναι ακριβώς αυτή η Περιβαλλοντοφιλική μου συνείδηση και η προσπάθεια μου να εδραιώσω ένα νέο πρότυπο – τρόπο σύγχρονης ζωής, μέσα στην Φύση, με την ελάχιστη ενόχληση της και την εφαρμογή των αρχών της Βιοκλιματικής και του συνόλου σχεδόν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , αλλά και της βιοκαλλιέργειας, των τοπικών προϊόντων μικρών παραγωγών που πρέπει να υποστηριχθούν αλλά και των νέων που πρέπει να πεισθούν να επανακάμψουν και να τονώσουν την ζωή του τόπου τους, χωρίς όμως να νιώσουν απομονωμένοι και παραμελημένοι. Το δικό μου όραμα – σκοπός ζωής, το Περιβαλλοντοφιλικό συγκρότημα μικρών ανεξάρτητων Βιοκλιματικών Παραθεριστικών κατοικιών «Πανθέα», μπορεί να καταλήξει «βορά των αδηφάγων» Τραπεζών , που ουδέποτε με στήριξαν (όπως και κανένα μικρό και πολύ μικρό επενδυτή), αν και υπήρξα «καλός πελάτης» τους για μερικά χρόνια, εμένα όμως θα μου μείνει η απογοήτευση και η απαξίωση των ίδιων των ανθρώπων που δεν κατάλαβαν – δεν επέλεξαν το «Ευ ζείν» μαζί με την αγάπη και φροντίδα για την Φύση και το Περιβάλλον, καθώς και μερικών άλλων που απλά φρόντισαν να μου δημιουργήσουν προσκόμματα και να σταματήσουν την προσπάθεια και να την υποβαθμίσουν για άγνωστο λόγο και αιτίες.

Ας είναι. Nέα ημέρα θα ξημερώσει από αύριο, και ίσως απαλλαγμένοι από τις ενοχές και τις έννοιες μας να θριαμβολογήσουμε ξανά, να γιορτάσουμε και πάλι και να οραματιστούμε από την αρχή για ένα καλύτερο μέλλον, πιο αξιόλογο και πιο σεμνό ως προς το Περιβάλλον.
Φραντζέσκος Καλιβρούσης - ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. 15-6-2009


ANDROSinfo

Ο κ. Γεώργιος Κοντομάρκος γράφει:

Υπάρχει φιλότιμο;

ANDROS info
Είναι κλασική και πάντα επίκαιρη η ταινία με τον Λάμπρο Κωνστανταρα στον ρόλο του πολιτικού Μαυρογιαλουρου.
Στην σημερινή εποχή ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» η δε φωτογραφία θα έπρεπε να κοσμεί τα γραφεία των πολιτικών, μήπως βλέποντας την σε καθημερινή βάση συνειδητοποιούσαν το φόρο τιμής που τους αποδίδει ο απλός πολίτης, ο μη διαπλεκομενος , ο απογοητευμένος από την φαυλότητα του πολιτικού σκηνικού τοπικού και εν Ελλάδι γενικότερα.

Φάσκελα λοιπόν αξίζουν

* Σε εκείνους τους πολιτικούς παράγοντες του νησιού μας που πήγαν να κάνουν ΧΥΤΥ σε μια περιοχή που εκ των προτέρων γνώριζαν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και οι οποίοι πολύ έντεχνα έβαλαν σε πρώτη μοίρα την εμπάθεια τους προς τους κατοίκους του Πιτροφού και σε δεύτερη το κοινό καλό του τόπου. Έτσι το υπΆ αριθμό ένα έργο υποδομής παραμένει στα χαρτιά και δυστυχώς αν δεν βρεθεί κάποιος Μαυρογιαλούρος να βάλει στην θέση τους όλους αυτούς τους μικροπολιτικούς , το νησί θα είναι έρμαιο τους χωρίς έργα πνοής , ανάπτυξης, σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος

* Σε όλους τους πολιτικούς και πολίτες που από την δεκαετία του 1980 με όσα έχουν κάνει ή δεν , στοιχειώσανε το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο ¶νδρου και εν έτη 2009 κολυμπάμε σε βρώμικες θάλασσες που φοβόμαστε να πούμε το αυτονόητο για να μην πλήξουμε το κομμάτι του τουρισμού (Αυτό μας μάρανε) . Είναι ντροπή για όλους μας να ανεχόμαστε τα χάλια με τους βόθρους εκατέρωθεν της Χώρας , τα βοθρολυματα να βγαίνουν ζωντανά(στο γεφύρι του Νιμποριού , στο Παραπόρτι στην περιοχή με τις πάπιες) και να μην έχουμε πετάξει στον Κάβο Σταρά τόσα χρόνια τους πολιτικούς που είναι , αρχομανείς , ταβερνακιδες, βολεμένοι , ανίκανοι και ανάξιοι να οδηγήσουν την ¶νδρο εκεί που της αξίζει.

* Σε όλους όσους με τα έργα που δεν έκαναν οδηγούν τους πολίτες του Δήμου ¶νδρου σε «εμφύλιο πόλεμο» για το νερό ,σε ένα νησί που γεμάτο από αυτό αλλά ανεκμετάλλευτο καταλήγει στις Θάλασσες .

* Σε όλους τους πολιτικούς που κάθε μέρα που περνάει αφήνουν άλυτα προβλήματα καθημερινότητας αλλά σοβαρά και ουσιώδη: Θέσεις στάθμευσης, καταστροφή πλακόστρωτου, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων σε αυτό, καθαριότητα πόλης, βρώμικοι κάδοι απορριμμάτων, παραλίες χωρίς ντους - καλαθάκια απορριμμάτων, αθλητικοί χώροι ημιτελείς και σε αδράνεια, παραλία Νιμποριου χωρίς πεζόδρομο, Παραλία παραπορτιού γεμάτη λασπόνερα και βοθρολυματα. Από τον Παράδεισο μέχρι την πλατεία Αγίας Όλγας εικόνα «τριτοκοσμικής πόλης» ,αυτοκίνητα παντού νόμιμα η παράνομα σταθμευμένα η σε στάση, ακαταστασία, μποτιλιριασματα, , ΚΤΕΛ για όλες τις χρήσεις(μέχρι και πλυντήριο – βαφείο λεωφορείων γίνεται), ΤΑΞΙ με αναστραμμένη πορεία αφετηρίας, επικίνδυνοι αταίριαστοι Φοίνικες (δημαρχιακό φετίχ ).

* Σε όλους όσους στις επόμενες εκλογές θα ξεχάσουν τα μπινελικια που έχουν ρίξει μεταξύ τους και εν ονόματα της σωτηρίας του Δήμου ¶νδρου θα συνάψουν ανίερες συμμαχίες για κερδίσουν την πολυπόθητη εξουσία και την δύναμη που προσφέρει η καρέκλα .

Τέλος φάσκελα θα αξίζουν και σε εμάς που εάν μετά από τόσα χρόνια ανοχής ξεζουμισμένων πολιτικών διαφόρων αποχρώσεων και ειδικοτήτων δεν τους στείλουμε στις επόμενες εκλογές στα σπίτια τους και στις δουλειές για τις οποίες είναι ικανοί να κάνουν …γιατροί, δικηγόροι, συνταξιούχοι, φαρμακοποιοί, λογιστές, φυσικοί, οδηγοί, κηπουροί, ταμίες, δημόσιοι υπάλληλοι γενικότερα, συγγραφείς κλπ.

Καλώ την νέα γενιά του Δήμου ¶νδρου , αυτήν που ακόμη δεν εχει απογοητευτεί από το σύστημα και δεν ανήκει σε αυτό να βγει μπροστά και να καταθέσει την δική της πρόταση για την αλλαγή του σκηνικού στον δήμο μας.
Τι στο καλό δεν υπάρχουν 20-30 άνθρωποι να βγουν μπροστά, έστω για σπάσιμο στα «σάπια» τζάκια;

Ευχαριστω για τον χρόνο σας.

Κοντομαρκος Γεώργιος. 12-6-2009


ANDROS info

Ο κ. Δημήτρης Χέλμης γράφει:

Για μία ακόμα φορά η ¶νδρος έγινε θάλαμος δηλητηριωδών αερίων και διοξινών.
Δείτε τα παρακάτω βίντεο στο YouTube με ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ στις 15/16-5-2009 ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ που βρίσκεται ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ στην ¶νδρο, που έκανε θάλαμο δηλητηριωδών αερίων το νησί.ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ;
Μας είχαν υποσχεθεί το 2004 και το 2006 ότι σε 8 μήνες θα είχαν βρει ΛΥΣΗ ........

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στο νησί;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ για την αργή αλλά σταθερή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΥΟΝΤΑΙ και μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα;
Περιμένουν να.... αγανακτήσουν..... όταν κινητοποιούνται οι κάτοικοι ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ και κλείνουν ΝΟΜΙΜΑ την χωματερή.
Γιατί τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ προς τις τοπικές αρχές και ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;
Γιατί ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ δεν έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΊΛΟΥΝ την αδιαφορία και ανικανότητα των υπευθύνων για την επίλυση του προβλήματος αυτού ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ το φυσικό περιβάλλον, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ακόμα και αφού έχει σβήσει;
Δημήτρης Χέλμης. 19-5-2009


Ο κ. Κοντομαρκος Γεώργιος γράφει:

Επειδή τυγχάνω μέλος του Συνδέσμου Εστιατόρων ¶νδρου τα δε τελευταία 2 χρόνια και του ΔΣ θέλω να πω στον αγαπητό κύριο Χελμη ότι ο δικό μας σύλλογος από το 2007 εχει , συγκριτικά με άλλους που είναι σε καταστολή, κάνει κάποιες εγγραφές ερωτήσεις προς τους αρμοδίους για τα σκουπίδια και για τις οποίες εχει δημοσιεύσει στην Ανδριακη όλη την σχετική αλληλογραφία .

Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες σε εμένα από τότε που για πρώτη φορά τρεις επαγγελματικοί σύλλογοι(το 2007) συνέταξαν από κοινού ερώτημα για την Χωματερή και τον Χυτά(υ) και παρασκηνιακά πολιτικοί παράγοντες και κύκλοι συμφερόντων έπεσαν να μας «φάνε» , μας απειλούσαν για «πτώχευση» επιχ/σεων , μας διαίρεσαν για να βασιλεύουν . Ο Σύνδεσμος μας δε ήταν από τους ελάχιστους επαγγελματικούς συλλόγους που δεν υπέγραψε ,μετά από ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Παλινωριο, έγγραφο - αίτημα των Επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων(γνωστού αγνώστου συντάκτη) προς το Υπουργείο Πολιτισμού , παράτασης της χρήσης της Χωματερής .

Χαρτόκουτες πριν συμπιεστούν σε πρέσα που έχει παραχωρήσει η οικογένεια Σπύρου και Αδαμάντιου Πολέμη. Εδώ και καιρό χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις και με πολύ υπομονή , μέλη του Συνδέσμου ανακατεύουν τα στάσιμα νερά για να τρέξει επιτέλους το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Συνδέσμου ¶νδρου και συμμετέχουν στις συναντήσεις που γίνονται για την καλλίτερη οργάνωση του . Είμαστε δε σε επιφυλακή να κράξουμε κάθε κατεργάρη που θα σαμποτάρει την όλη προσπάθεια καθώς και τους πολιτικούς αν μέχρι τις Αρχές Ιουνίου δεν εχει ξεκινήσει.

Μέλη του Συνδέσμου μας αποτελούν τον πυρήνα της Εθελοντικής προσπάθειας Ανακύκλωσης που γίνεται στον Δήμο ¶νδρου και αρκετοί συνάδελφοι συμμετέχουν ενεργά ανακυκλώνοντας Χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά, αλουμίνιο, γυαλί και τα χρησιμοποιημένα τηγανελαια, προσφέροντας ουσιαστικό έργο λύσης και όχι χαρτοπόλεμο εντυπώσεων .

Με την ουσιαστική δε βοήθεια απλών πολιτών όπως ο κύριος Χαλάς Δημήτριος ,κάτοικος Πιτροφου, το μικρόβιο της ανακύκλωσης απλώθηκε και σε άλλους χώρους.

Συμπιεσμένο χαρτί, συλλεγμένο από επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν εθελοντικάΤαυτόχρονα από τον Μάρτιο του 2008 εφοπλιστική οικογένεια στηρίζει την προσπάθεια της εθελοντικής ανακύκλωσης και λέμε εθελοντικής γιατί δεν μας το επέβαλλε κανένας κανονισμός των τοπικών αρχών και γίνεται από σεβασμό στο περιβάλλον , στους συνανθρώπους μας για τα δηλητήρια που αναπνέουν κάθε φορά που κάποιος βάζει φωτιά στα σκουπίδια (αλήθεια δεν είναι διαβολική σύμπτωση ότι πήρε πάλι φωτιά η χωματερή ενώ ήταν στην ¶νδρο για διαφημιστικά γυρίσματα το ΣΚΑΙ;) και από ντροπή για την γη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Πάνω από 150 τόνοι χαρτιού , 10 τόνοι πλαστικού φιλμ, 5 τόνοι λοιπών υλικών συσκευασίας, 10 τόνοι τηγανελαια εκτραπήκαν από ταφή ή κάψιμο στην Χωματερή της Σταυροπεδας και στάλθηκαν για ανακύκλωση μέρος από αυτούς τους τόνους προέρχονται από επιχ/σεις του κλάδου μας.

Δεν χαϊδεύω τα αυτιά των μελών μας ούτε προσπαθώ να υπερασπιστώ τα πεπραγμένα του Συνδέσμου μας. Θεωρώ όμως άδικο να μας βάζει ο κύριος Χελμης στον ίδιο παρανομαστή με τους Συλλόγους που όντως δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να φιλούν το χέρι που δεν μπορούν (η δεν θέλουν) να δαγκώσουν.

Εν κατακλείδι η πλειοψηφία των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού οι οποίοι παράγουν τόνους αποβλήτων θεωρεί ότι η επίλυση του θέματος της διαχείρισης τους δεν τους αγγίζει αφού:

1) έχουν μεγαλώσει με το Σύνδρομο «μακριά από εμένα και ας είναι στην πόρτα του γείτονα»
2) είναι υποχρέωση των εκάστοτε εκλεγμένων πολιτικών, και
3) άγονται και φέρονται από μικροπολιτικά συμφέροντα.

Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε τι δεν κάνουν οι σύλλογοι, ας αναρωτηθούμε ως απλοί πολίτες αν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε να αλλάξουμε συνήθειες και από την λογική όλα τα σκουπίδια σε μια σακούλα και θάψιμο(ή κάψιμο) στην χωματερή θα κάνουμε διαλογή στην πηγή όλων των υλικών που ανακυκλώνονται θα τα πηγαίνουμε σε σημεία που θα ορίσει ο δήμος που ανήκουμε γιατί η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι η μόνη άμεσα εφαρμόσιμη και εφικτή λύση της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στην παράνομη χωματερή.

Υλικά ανακύκλωσης του Δήμου Ανδρου στην χωματερή, λόγω των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων.Νομίζω ότι θα είχαν γίνει τεραστία βήματα προόδου πάνω σε αυτό, αν τα τελευταία 2 χρόνια βρίσκονταν και άλλοι ένθερμοι υποστηρικτές της ανακύκλωσης να πιέσουν τους κρατούντες να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Σε προσωπικό δε επίπεδο αρκετές φορές τα έχω «χώσει» τόσο για τα χάλια της Σταυροπεδας όσο και για την αδράνεια στο θέμα της Ανακύκλωσης χωρίς να λαμβάνω υπόψη τυχόν αρνητικές συνέπειες για την δουλειά που κάνω.

Στους δε Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες , η επχ/ση στην οποία είμαι μέλος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παροχή γευμάτων διότι η δημοτική αρχή με ελαφρά την καρδιά πέταξε στην χωματερή όλα τα υλικά ανακύκλωσης που μάζευε κάτω από τις εξέδρες του Σταδίου από δικό της πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών.    Ευχαριστώ

Κοντομαρκος Γεώργιος. 19-5-2009


Απάντηση στον κ. Κοντομάρκο Γεώργιο σχετικά με την από 19/05/2009 απάντησή του σε σχετική ανάρτησή μου στο site σας.

Σαφώς και γνωρίζει γιατί ανταλλάσσουμε απόψεις, ο αγαπητός κ. Γιώργος Κοντομάρκος ότι συμφωνώ με τις απόψεις του και πιστεύω ότι συμβάλλω και εγώ με τον τρόπο μου στις προσπάθειές που γίνονται τόσο από τον ίδιο όσο και από μια ομάδα ΗΡΩΙΚΩΝ εθελοντών σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί

ΠΡΕΠΕΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΩ ότι η αναφορά μου στους επαγγελματίες του τουρισμού της ¶νδρου ΔΕΝ αφορούσε ούτε τον ίδιο ούτε την επιχείρηση που έχει ούτε πολλά από τα μέλη του Συλλόγου στον οποίο μετέχει.
ΑΦΟΡΟΥΣΕ τους Συλλόγους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, που μαζί και με άλλους Συλλόγους όπως και ο ίδιος ο κ. Κοντομάρκος παραδέχεται ...όντως δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να φιλούν το χέρι που δεν μπορούν (η δεν θέλουν) να δαγκώσουν.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ συνεργαζόμενος (ως αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτροφού) με τους συλλόγους της περιοχής (Ζαγανιάρι, Παλαιόπολης, Πιτροφού) και με τον δικό σας, με τις μικρές δυνατότητες που έχουμε να προβάλλουμε την ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ της υπάρχουσας κατάστασης στη διαχείρηση των απορριμμάτων και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερους.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ αυτούς που έχουν τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΟΞΙΝΕΣ, να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ αρχαιολογικό χώρο και να ΜΟΛΥΝΟΥΝ το περιβάλλον.

Αυτό γίνεται με ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΝΕΤ, ΑΛΦΑTV, ANT1, MEGA, SKAI, ΤΗΛΕΑΣΤΥ, 902TV, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστη, Ανδριακή, Αρχιπέλαγος κ.ά), ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ σε ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ και άλλους οργανισμούς (¶νδρο, Σύρο, ΣτΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ά), ΣΕ BLOGS στο διαδίκτυο κλπ, που απαιτούν τουλάχιστον πολύ προσωπικό χρόνο και προσπάθεια.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ προσπάθειας που γίνεται ώστε να ευαισθητοποιηθούν ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ κάτοικοι αλλά ΚΥΡΙΩΣ οι υπεύθυνοι ΔΗΜΑΡΧΟΙ κλπ,. για την Διαχείριση των απορριμμάτων και την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στο νησί ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ δραστηριότητα στην διαχείριση των απορριμμάτων και ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ, όπως και οι (4) μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας. (Δείτε τον σχετικό Σύνδεσμο: http://www.pitrofos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=71:2009-05-16-13-23-13&catid=35:2009-02-19-18-57-11&Itemid=59 )

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ (....διαβολικές συμπτώσεις...).
Γράφει ο κ. Κοντομάρκος: σεβασμό στο περιβάλλον , στους συνανθρώπους μας για τα δηλητήρια που αναπνέουν κάθε φορά που κάποιος βάζει φωτιά στα σκουπίδια (αλήθεια δεν είναι διαβολική σύμπτωση ότι πήρε πάλι φωτιά η χωματερή ενώ ήταν στην ¶νδρο για διαφημιστικά γυρίσματα το ΣΚΑΙ;)

ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ κατάφερα να φέρουμε και την εκπομπή της ΝΕΤ Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα του κ. Στέλιου Κούλογλου στην οποία εκτός της παράνομης χωματερής φρόντισα προσωπικά ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στο νησί (ΧΩΡΙΣ να υπάρχει φωτιά .... κατά διαβολική σύμπτωση...) παρά τις ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ στον παράνομο σκουπιδότοπο.
Βέβαια η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ αυτή εκπομπή (...κατά διαβολική σύμπτωση....) ΚΟΠΗΚΕ από τον αναμεταδότη της ¶νδρου. ( Δείτε τη ολόκληρη στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας )

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΚΑΙ πήγε στην χωματερή την Παρασκευή 15/5/09 περί ώρα 10:15, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ , ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ των ραντεβού.

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ στη χωματερή είναι ΣΥΧΝΟ φαινόμενο ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ από τους υπεύθυνους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ όπως ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ τώρα από τις αρμόδιες ΤΡΙΜΕΛΕΙΣ επιτροπές ελέγχου των ανεξέλεγκτων χωματερών, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για αυτό..

Ίσως οι κάτοικοι της Χώρας είναι φυσικό να ΜΗΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΑ... αφού είναι μακριά και εξαρτάται από το φύσημα του ανέμου.
Εμείς βλέπουμε την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ μας ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ.

Εκείνη την ημέρα ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΟ και ΦΟΡΤΗΓΑ που έριχναν χώμα, και προσπαθούσαν να καλύψουν τα σκουπίδια σπρόχνωντάς τα μαζί με το χώμα στη ρεμματιά.
Λειτουργούσε και η ΟΜΜΟΡΗ επιχείρηση του κ. Πέτσα.
Ανεβοκατέβαιναν (....κατά διαβολική σύμπτωση....) απορριμματοφόρα.
ΤΟΣΑ μάτια (....κατά διαβολική σύμπτωση....)δεν είδαν τίποτα; Γιατί;;;
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΔΕΝ υπήρχε περίφραξη όπως ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΔΕΝ υπήρχε μόνιμα βυτιοφόρο με νερό όπως ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΔΕΝ θάβονται σε λάκκους βάθους 2 μέτρων τα σκουπίδια και να καλύπτονται με χώμα όπως ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΙ στη ΡΕΜΑΤΙΑ τα σκουπίδια μαζί με χώμα, όπως ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΔΕΝ γίνεται αποψίλωση της γύρω περιοχής όπως ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΔΕΝ υπήρχαν πινακίδες που να ενημερώνουν για τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ στην ανεξέλεγκτη χωματερή όπως ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΔΕΝ υπάρχει ΦΥΛΑΞΗ όπως ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ οι Νόμοι και οι αρμόδιες επιτροπές.
Μήπως (....κατά διαβολική σύμπτωση....) ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ γνωρίζουν την αλήθεια... και δεν την λένε γιατί υπάρχουν τουλάχιστον ευθύνες ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ τόσο για τις ΦΩΤΙΕΣ στον σκουπιδότοπο όσο και για για την ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΧΥΤΑ/Υ και την ΜΗ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ;;;

Σας ευχαριστώ.
Δημήτρης Χέλμης. 21-5-2009ANDROSinfo

Η κυρία Ντίνα Στυλιανού γράφει:

Σκουπιδότοπος η Ανδρος;
Αγαπητέ Βαγγέλη σε χαιρετώ! Ελπίζω να περάσατε καλά τις Πασχαλινές γιορτές και να είσαστε όλοι καλά!!
Από το in.gr είχαμε την ακόλουθη "διαφήμιση" που από ό,τι φαίνεται κερδίσαμε με το σπαθί μας...
Θα ήθελα να αναρτήσεις το ακόλουθο κείμενο.....μήπως ταρακουνηθεί κανείς...
http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=1667&lngChapterID=70039&lngItemID=82498&lngPage=1
Αν θεωρούμε τιμητικές αυτές τις εικόνες μπορούμε να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς


Ντίνα Στυλιανού. 25-4-2009


(Δημοσίευμα in.gr) Σκουπιδότοπος η Ανδρος;
Τετ 22/4/2009 11:52 πμ

"Το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκα την όμορφη Ανδρο και πήγα μια βόλτα με την παρέα μου στο μονοπάτι που οδηγεί στην Πυθάρα και τους όμορφους καταρράκτες.
"Να πάτε, αλλά θέλει λίγο προσοχή" μας είπε ένας κύριος που μόλις είχε επιστρέψει από τους καταρράκτες.

Ακολουθήσαμε το μονοπάτι και είδαμε όλες τις ωραίες εικόνες που θα δείτε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Προφανώς άλλαξαν τους σωλήνες που περνούσαν παράλληλα με το μονοπάτι, έβαλαν νέους και τους παλιούς σκουριασμένους απλά τους έβαλαν στο πλάι του μονοπατιού ενώ σε μερικά σημεία ήταν και στη μέση του μονοπατιού.

Δεν ξέρω εάν οι άνθρωποι που τους έβαλαν εκεί σκέφτηκαν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που έκαναν.
Δεν ξέρω εάν τους πέρασε από το μυαλό ότι κάποιος θα μπορούσε να σκοντάψει, να πέσει, να χτυπήσει ή ακόμα και κάτι πολύ χειρότερο, μιας και σε πολλά σημεία ήταν και σκουριασμένοι οι σωλήνες και όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που έχει ένα σκουριασμένο αντικείμενο.

Επίσης σε ένα σημείο του μονοπατιού όπως θα δείτε στις φωτογραφίες το έδαφος έχει υποχωρήσει με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κενό κάτω από το μονοπάτι.

Απογοητεύτηκα για άλλη μια φορά, όπως και θα απογοητεύονται όλοι όσοι πάνε να δούνε τους όμορφους καταρράκτες και αντικρύζουν αυτές τις εικόνες.

Ελπίζω να μαζέψουν σύντομα όλους αυτούς τους πεταμένους και σκουριασμένους σωλήνες πριν γίνει κάποιο ατύχημα που για άλλη μια φορά θα γίνει το κίνητρο για να διορθωθεί κάτι..


Οι 2 φωτογραφίες με τα πολλά σκουπίδια είναι στην Χώρα της ¶νδρου, μπροστά ακριβώς από το παλιό Ξενία και από την Ταβέρνα "Ο Νόνας".
Γιατί τόσα σκουπίδια;
Δεν ξέρω εάν θα γίνει κάτι μετά από αυτό το email αλλά επειδή μου αρέσει να είμαι αισιόδοξη, το ελπίζω..

Με εκτίμηση." Αλέξια Μ. -
(Εικόνες και κείμενο απο το in.gr)


ANDROSinfo: Αγαπητή Κύρια Στυλιανού.
Δημοσιεύω το κείμενο που μου στείλατε και σας ευχαριστώ για την ευαισθησία που δείχνετε.
Μακάρι τις δικές σας ανησυχίες να αποκτήσουν περισσότεροι Ανδριώτες.

Μόλις, ξεκινά μια δύσκολή τουριστική περίοδος και όλοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Θέματα και εικόνες όπως αυτές, είναι κόλαφος για όλους μας.
Είναι η στιγμή που καθένας ξεχωριστά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής που δεν ευαισθητοποιούνται όσο θα έπρεπε και δεν ενημερώνουν - δεν πιέζουν την Δημοτική αρχή, όσο και όσοι αναλαμβάνουν έργα, χωρίς την οριστική αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωσή τους.

Τώρα για τα σκουπίδια στην παραλία 150 μέτρα από το δημαρχείο τι να πω.
Φαντάζομαι ότι αρκετοί κάτοικοι θα τα έβλεπαν καθημερινά και έχουν αδιαφορήσει.
Η Δημοτική αρχή έχει κι εδώ ευθύνες αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι είναι εκλεγμένη με την ψήφο κάθε Ανδριώτη, οπότε αντικατοπτρίζει την κουλτούρα μας και το πνευματικό μας επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που συναντά κανείς σε Ανδριώτικο blog (http://simatoros.wordpress.com), όπου στην ερώτηση: με ποιο κριτήριο θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.
Το 46% !! δηλώνει ότι θα ψηφίσει με βάση το ατομικό του συμφέρον!!

Όταν δεν μαθαίνουμε τα παιδιά μας που πρέπει να πετούν τα απορρίμματα, όταν οι ίδιοι δεν μαζεύουμε όσα μπορούμε ή όσα εμείς δημιουργούμε, τότε τι περιμένουμε από μια δημοτική αρχή που εμείς εκλέγουμε και είναι ο δικός μας "καθρέπτης";
Αυτό βέβαια δεν την απαλλάσσει σε καμία περίπτωση από τις ευθύνες της.


Βαγγέλης Στεργιώτης


Η κυρία Φωτεινή - Κυριακή Μιχάλη μας απαντά:

ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΩΣ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ IN.GR (ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ Η ΑΝΔΡΟΣ ) ΤΕΤΑΡΤΗ 22/4/2009. ΠΟΥ ΑΝΑΔΙΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΔΙΣΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΚΟΝΑ.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΦΩΤΕΙΝΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ. 28-4-2009

Συνυποβάλλονται φωτογραφίες του καταστήματος και του χώρου γύρω.
ANDROSinfo: Αγαπητή Κύρια Μιχάλη.
Δημοσιεύω την απάντηση που μου στείλατε και σας ευχαριστώ πολύ και για τη δική σας ευαισθησία.

Πιστεύω ότι το όνομα του καταστήματος στην αρχική δημοσίευση στο in.gr χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της θέσης της φωτογράφησης (ιδιαίτερα την στιγμή που το όνομα από το φάντασμα του Ξενία, δεν είναι γνωστό στους επισκέπτες του νησιού) και όχι ότι η επιχείρηση εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στο θέμα με τα σκουπίδια.

Νομίζω ότι η κ. Στυλιανού θεώρησε σωστό να μεταφέρει εδώ το παράπονο της για το δημοσίευμα του in.gr που θίγει την ¶νδρο. Δεν αναπαρήγαγε καμία φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν εδώ το βασικό κείμενο της καταγγελίας, (όπως αναφέρω στο κάτω μέρος της δημοσίευσης για λόγους copyright) είναι μερικές μόνο από αυτές που δημοσιεύονται στο in.gr

Χαίρομαι πάντως που υπάρχει ευαισθησία και που αυτή τη στιγμή (όπως εμφανίζεται και στη φωτογραφία που μας στείλατε), ο χώρος κάτω από το Ξενία είναι καθαρός.

Ελπίζω το ίδιο να έχει συμβεί και με τις σωλήνες στην Πυθάρα.

Με την ευκαιρία θέλω να γνωρίζετε όλοι, ότι αυτές οι σελίδες δημιουργήθηκαν από αγάπη για το νησί, με βασικό σκοπό την προβολή του και την προς τα έξω καλή του εικόνα.
Δεν έχω καμιά φιλοδοξία να πλασαριστώ ως δημοσιογράφος, ούτε να υποκαταστήσω αυτό το επάγγελμα.
Σαν Ανδριώτης με ενοχλεί να θίγεται με όποιο τρόπο το νησί μου και στην προσπάθεια να συμβάλλω στην βελτίωση του, "ανεβάζω" εδώ τα σχόλια, τα γράμματα και τις παρατηρήσεις όλων σας, με σκοπό η κοινοποίηση τους να συμβάλλει ώστε ο τόπος μας να γίνει καλύτερος και ομορφότερος.

Αυτό πιστεύω ότι είναι το κίνητρο και όλων των επισκεπτών και κυρίως των αρθρογράφων αυτής της σελίδας.
Να συμβάλουν με την δημοσιοποίηση των θεμάτων στο "νοικοκύρεμα" της εικόνας του νησιού μας.


Βαγγέλης Στεργιώτης
Αντιγραφή απο τη σελίδα του in.gr που πια έχει γεμίσει από μηνύματα.
Τρι 28/4/2009 1:21 μμ
"Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι σε σχέση με την Ταβέρνα «Ο Νόνας». Το email που έστειλα στο in.gr δεν είχε σε καμία περίπτωση σκοπό να φωτογραφίσει και να δυσφημίσει την συγκεκριμένη ταβέρνα, και δεν θα το έκανα ποτέ αυτό καθώς την έχω επισκεφτεί πολλές φορές και πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες επιλογές στο νησί για φαγητό! Τις φωτογραφίες τις τράβηξα φεύγοντας από την ταβέρνα, φέτος κατά τις μέρες του Πάσχα, και οι δύο εικόνες με τα σκουπίδια είναι ακριβώς κάτω από το δρόμο που περνάει μπροστά από το παλιό Ξενία και την ταβέρνα. Με εκτίμηση," Αλέξια Μ.

Τρι 28/4/2009 12:54 μμ
"Θλίβομαι πραγματικά...Αντί οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, που είναι πράγματι μια από τις καλύτερες στο νησί να ενώσουν τη φωνή τους με τις 100% πραγματικές εικόνες που είχε την ευκαιρία να δει όποιος πέρασε μπροστά από το παλιό Ξενία (δυστυχώς είχα την ατυχία να περάσω και να αντικρίσω αντίστοιχες εικόνες πριν από λίγες ημέρες), παραπλεύρως του Νόνα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, κάθονται και μιλάνε για δυσφήμιση. Κύριοι, όποιος ήταν τότε στην ¶νδρο, δυστυχώς είδε αυτές τις εικόνες... Αντί να απαντάτε και να αμφισβητείτε την πραγματικότητα, πιέστε την τοπική κοινωνία να καθαρίσει τις ακτές, ειδικότερα μπροστά από το παλιό Ξενία κοντά στο μαγαζί σας, που δυσφημούν το πανέμορφο νησί σας και όχι την πολύ καλή ταβέρνα σας! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. "Με εκτίμηση. Α.Σ.

Τρι 28/4/2009 11:28 πμ
"Το καλοκαίρι επισκέφτηκα το νησί (Ανδρος) και η κατάσταση τουλάχιστον όσον αφορά τα βράχια κάτω απΆ το ΞΕΝΙΑ είναι αυτή που περιγράφεται. Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια που περαστικοί ή μη πετάνε στο σημείο, είναι κι άλλα που τα φέρνει το κύμα όταν φυσάει βοριάς. Το ΞΕΝΙΑ παραμένει εγκαταλελειμμένο με τα όποια πιθανά ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε παιδιά και μεγάλους που μπαινοβγαίνουν από περιέργεια στους χώρους του. Δε μιλάμε για μια ερημική ακτή, αλλά τμήμα του Νειμποριού απΆ όπου περνάνε όσοι θέλουν να επισκεφτούν την Αγία Θαλασσινή. Είναι κρίμα να παρουσιάζει το νησί των εφοπλιστών αυτή την εικόνα που είναι μάλιστα πολύ κοντινός προορισμός και τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να είχαν ενδιαφερθεί τουλάχιστον ενόψει καλοκαιριού και ειδικά ο κ. Έπαρχος, ο οποίος κατάγεται απΆ το νησί. Κ.Π.

Κυρ 26/4/2009 7:58 μμ
"Κατοικούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου και κάνουμε ό,τι μπορούμε να την καταστρέφουμε. Τα σκουπίδια και οι σκουπιδότοποι είναι δυστυχώς ρουτίνα μέσα στην πανέμορφη ελληνική φύση. Ακόμα και με συμφεροντολογικό πνεύμα να το βλέπαμε, τα σκουπίδια και η ρύπανση είναι ο υπ" αριθμόν ένας λόγος δυσαρέσκειας των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα και ο λόγος που δηλώνουν ότι δεν θα ξαναέρθουν. Αλλά τι να πεις, όταν δεν φροντίζουμε να μαζέψουμε ούτε καν τα δικά μας σκουπίδια από τις παραλίες, όταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν «συμπολίτες» μας που εξακολουθούν να πετάνε τα σκουπίδια τους από τα μπαλκόνια, γιατί να έχουμε απαίτηση οι δήμοι να πράττουν διαφορετικά. Συγχαρητήρια στην Αλεξία Μ. για το ρεπορτάζ και την ευαισθησία." Γ. Π.Η κυρία Ντίνα Στυλιανού γράφει:

Απάντηση στην κα Μιχάλη:
Βεβαίως και έστειλα το ΗΔΗ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του in.gr ΑΥΤΟΥΣΙΟ άρα και με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν. Δεν πρόσθεσα ούτε αφαίρεσα ο,τιδήποτε!!!!!
Αν εσάς σας ενοχλεί ο σχολιασμός των κακώς κειμένων, βοηθείστε στην διόρθωσή τους.
Αν πάλι δεν σας ενοχλούν τα σκουπίδια, τα βοθρολύματα στην θάλασσα και οι λοιπές "ομορφιές" που εξασφαλίζουμε για τους εαυτούς μας και τους επισκέπτες του νησιού μας, αφήστε εμάς που νοιαζόμαστε να ασχοληθούμε με το θέμα.
Κανείς δεν ασχολήθηκε με την επιχείρησή σας πέραν της αναφοράς που έγινε από την συγγραφέα του αρχικού κειμένου με μόνο στόχο την αποσαφήνιση του χώρου από τον οποίο είναι οι φωτογραφίες.
Η επιχείρησή σας μαζί με ολόκληρη την ¶νδρο δυσφημείται και κακοποιείται από όλους εκείνους που δεν δίνουν την παραμικρή σημασία για την καθαριότητα, για ένα σωστό αποχετευτικό σύστημα,για την λύση του προβλήματος των σκουπιδιών κλπ και σίγουρα όχι από καθένα από εμάς που καλοπροαίρετα και ανυστερόβουλα βγάζει κραυγή αγωνίας για την ντροπιαστική κατάσταση γύρω μας.
Δεν λύνονται τα προβλήματα αν συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχουν, ούτε θα άλλαζε το γεγονός του άρθρου στο in.gr αν δεν το έστελνα στο ANDROSinfo.

Λυπάμαι πολύ για τα χάλια μας.....................................

ΝΤΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ - Χημικός Περιβαλλοντολόγος. 28-4-2009

ANDROSinfo

Ο κ. Γεώργιος Κοντομάρκος γράφει:

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Αφορμής δοθείσης από τις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα σχετικά με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών καθαρισμού φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτουμενων χώρων παραθέτω τις ατάκτως ειρημενες σκέψεις μου , ας με συγχωρέσουν οι λάτρεις της ορθής γραφής και όσοι πιθανόν θιγούν από τα γραφόμενα μου.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν με ενοχλεί η αναπροσαρμογή των τελών αυτή κάθε αυτή όσο:
Η κακή χρονική στιγμή λόγω της περιρρέουσας οικονομικής κρίσης, η λάθος επιλογή της Δημοτικής αρχής να συσσωρεύσει την αύξηση που έπρεπε να κάνει βάσει των ελλειμμάτων στους κωδικούς καθαριότητας – φωτισμού των τελευταίων 4 ετών, σε ένα ποσοστό της τάξης 50% που επικοινωνιακά έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από δημοτικό σύμβουλο που στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν απών, όπως απόντες ήταν και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης (δικαιολογημένα;) και οι οποίοι, απόντες, με την εμπειρία τους στα κοινά και στα νομικά ζητήματα θα μπορούσαν να εκφράσουν καλλίτερα την αντίθεση τους στις αυξήσεις, να καταθέσουν κάποια εναλλακτική λύση και να πετύχουν καλλίτερα επικοινωνιακά (και όχι μόνο) αποτελέσματα από την, επιτρέψτε μου, εκ του ασφαλούς κριτική των δελτίων τύπου, των καφενιακων συζητήσεων, των όσων διαβάσαμε στο κείμενο της απόφασης.

Η κάκιστη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από τον Δήμο που είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα έξοδα που δαπανούνται.

Σταχυολογώ: καθαρισμός οδών όπου βλέπει η πεθερά.
¶δειασμα των κάδων απορριμμάτων(στα οχήματα) από τους χειριστές χωρίς να υπολογίζουν αν λερώνουν γύρω τους, κάδοι βρώμικοι που έχουν να πλυθούν - απολυμανθούν καιρό ( το αυτοκίνητο πλυντήριο μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από την σκηνή το καλοκαίρι του 2007 έκανε υπόκλιση και σκουριάζει ,συμβολικά, στον Πιτροφο).
Στα επιβαρυμένα σημεία της πόλης έχει καιρό να γίνει συστηματική απεντόμωση, απολύμανση, μυοκτονία.
Στα χωριά η αποκομιδή γίνεται αραιά και που, τα πλαϊνά του δρόμου από τον ¶γιο Σπυρίδωνα μέχρι το λιμάνι της χώρας είναι γεμάτο απομεινάρια του καταναλωτικού πολιτισμού μας και της έλλειψης περιβαλλοντικής παιδείας δεδομένα που ο δήμος φροντίζει να μας τα υπενθυμίζει με την μη περισυλλογή τους.
Η περιοχή από το παραπόρτι έως τα Λιβάδεια έχει γίνει έρμαιο της παράνομης απόθεσης κάθε είδους σκουπιδιών, των βοθρολυμάτων και των ακαθαρσιών παπιοχηνων αντί να αποτελεί κόσμημα, πρότυπο άθλησης, χαλάρωσης και αναψυχής.

Και ενώ η έρευνα μου στο διαδίκτυο έδειξε αντιφατικά αποτελέσματα ως προς το ύψος των αναπροσαρμογών από άλλους δήμους εν Ελλάδι, σε ένα σημείο όμως είχαν κοινή πολιτική, αυτό της εισήγησης και της επαρκούς αιτιολόγησης των αυξήσεων.

Κάθε δήμος είχε αναλυτικούς πίνακες με τις δαπάνες για την καθαριότητα – φωτισμό τα εκκαθαρισμένα η προσδοκώμενα έσοδα, τα ελλείμματα και το ποσοστό αύξησης για να τα ισοσκελίσουν η μειώσουν, με τίποτα όμως να τα υπερκεράσουν, αφού αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου από την νομοθεσία διότι «… διαφορετικά υποκρύπτεται φορολογία, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με το χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, ως ανταποδοτικών … εγκ1/07υπΥΠΕΣ».

Με το γράμμα του δημοτικού νόμου, χωρίς να δικηγοριζω, η απόφαση για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού φαίνεται ότι είναι ορθή.

Κάποιος που μπορεί να το ψάξει περαιτέρω έχει το δικαίωμα να κάνει προσφυγή με τα όσα νομικά επιχειρήματα βρει.
Θα πρότεινα στον Δήμο να ακολουθεί πιο ορθολογική πολιτική στις αυξήσεις του ανά έτος και όχι σωρευτικά, να εξαντλεί την δυνατότητα που έχει για την κάλυψη των ελλειμμάτων (όπως την διάθεση του 50% από τα τέλη ακαθάριστων, παρεπιδημούντων καθώς και την επαλήθευση των αναγραφόμενων τμ στον λογαριασμό της ΔΕΗ με το Ε9 των ιδιοκτητών).

Ως προς την αύξηση του δημοτικού φόρου (η αλλιώς φόρου ηλεκτροδοτουμενων χώρων) εδώ υπάρχει θέμα ….
Ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος αυτός είναι δραχμικός από 7-25 δρχ και λόγω ευρω έως 0,07 λεπτά.
Όσοι δήμοι έχουν πιάσει ταβάνι(δηλ, τα 0,07) έχουν το δικαίωμα να αναπροσαρμόζουν κάθε χρόνο το τέλος αυτό κατά 20% (άρθρο 25 παρ.13 του Ν.1828/89) και περαιτέρω μέχρι 25% προκειμένου το πρόσθετο αυτό ποσό να διατίθεται αποκλειστικά για ενίσχυση κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης των σχολείων. (άρθρο 113 παρ.6β του Ν.1829/90)

Η απόφαση 155/2008 θέμα 6β ήταν λιτή «επίσης αναπροσαρμόζει το συντελεστή ΔΦ ο οποίος είχε να τροποποιηθεί από το 1999 ως εξής :»

Μπακαλίστικα λοιπόν από το 2000 έως το 2008 της απόφασης είναι 9 χρόνια Χ 20% μας κάνει 180%, το 0,40-0,08=0,32 για το δημοτικό διαμέρισμα ¶νδρου σε % είναι 420 και το 0,30-0,07=0,23 σε % είναι 328 για τα υπόλοιπα διαμερίσματα.
Μήπως εδώ ελέγχεται η νομιμότητα της αναπροσαρμογής και μην σας ξεγελούν τα 0,40 και 0,30.
Τα συνολικά τετραγωνικά σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης είναι 144.330 του Δημοτικού Διαμερίσματος ¶νδρου και των λοιπών 204350 τα δε έσοδα με τους παλιούς συντελεστές είναι 25851,00? και με την αναπροσαρμογή 107025,00? διάφορα 81.174,00?.

Αν δεν κάνω λάθος ο φόρος ηλεκτροδοτουμενων χωρών δεν είναι ανταποδοτικός, άρα δύναται να καλύψει όποια «τρύπα» του Δήμου.
Με τα προεκτεθέντα, αν ο δήμος διέθετε μέρος του τέλους ακαθαρίστων και του φόρου των ηλεκτροδοτούμενων χώρων στην τρύπα της καθαριότητας και φωτισμού μήπως έτσι θα μετριαζόταν το ποσοστό της αύξησης και θα καλυπτόταν πιο ομαλά το έλλειμμα που παρουσίασαν κατά την εισήγηση και οι επόμενες αυξήσεις θα ήταν πιο τιμαριθμικές;

Τέλος σας παραθέτω όσα κείμενα σχετικά με την δημοτική νομοθεσία βρήκα , καθώς και μια εισήγηση από άλλο δήμο.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.


Α. ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το τέλος καθαριότητας και φωτισμού επιβάλλεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα» σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 12 του Ν. 1828/89.
Η κάλυψη των δαπανών καθαριότητας και φωτισμού των κοινοχρήστων χώρων από το τέλος αυτό είναι υποχρεωτική (Εκ. ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. 3958/20-1-89). Αυτό ορίζεται ρητά και στο άρθρο 17 του Ν. 1080/80, σύμφωνα με το οποίο το τέλος καθαριότητας πρέπει να καλύπτει υποχρεωτικά όλες γενικά τις δαπάνες διεξαγωγής, λειτουργίας και βελτίωσης της αντίστοιχης υπηρεσίας (αποδοχές, εξοπλισμός, συντήρηση, επισκευές κ.λ.π.). Σύμφωνα με την ίδια διάταξη η παράληψη του συμβουλίου να καθορίσει το τέλος στο κατάλληλο ύψος συνιστά βαρεία παράβαση καθήκοντος και επισύρει κατά των μελών του την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 184 και 189 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημοσιεύεται κατά τον τρόπο που ορίζει το άρθρο 66 του ΒΔ της 24/9-20/10/1958, ισχύει δε για ένα ή περισσότερα ημερολογιακά έτη που ορίζονται με την ίδια απόφαση (άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 25/75).
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 25/75, η απόφαση λαμβάνεται κατά το μήνα Οκτώβριο, κοινοποιείται στη Δ.Ε.Η. μέχρι 30 Νοεμβρίου και αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Οι προθεσμίες αυτές είναι ενδεικτικές και η τυχόν υπέρβασή τους για εύλογο χρονικό διάστημα δεν προκαλεί ακυρότητα των σχετικών αποφάσεων (ΣτΕ 4771/87 Εκ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. 57349/30-6-75).
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να καθορίζει τους συντελεστές του τέλους σε τέτοιο ύψος ώστε να εξασφαλίζεται η είσπραξη εσόδων κατά βάση ανάλογων προς τα αντίστοιχα έξοδα. Δεν είναι απαραίτητο ωστόσο για τη νομιμότητα της απόφασης να ισοσκελίζονται απόλυτα τα έσοδα με τα έξοδα, αλλά αρκεί να υπάρχει μεταξύ τους μία κατά προσέγγιση αναλογική σχέση η οποία αναγκαστικά υπόκειται σε διαφοροποιήσεις από την επαλήθευση ή μη των προβλέψεων (ΣτΕ 981/92, ΣτΕ 2623/85).
Επίσης με το άρθρο 10 του Ν. 15/75 ορίζεται ότι: «Προκειμένου περί Δήμων που επιβαρύνονται με αυξημένες δαπάνες καθαριότητας λόγω τουριστικής κίνησης, επιτρέπεται όπως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διατίθεται για την αντιμετώπιση των δαπανών αυτών ποσό μέχρι το μισό από τα εισπραττόμενα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων. Εφόσον η αναπροσαρμογή των τελών δεν καλύπτει όλες τις δαπάνες των υπηρεσιών αυτό πρέπει να καταγραφεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δηλ. ποσό μέχρι το ήμισυ από τα εισπραττόμενα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων θα διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων καθαριότητας.

Β. ΦΟΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 13 του Ν. 1828/89 ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων καθορίζεται σε ποσό από 6 έως 25 δρχ./τ.μ. φωτιζόμενης επιφάνειας ετησίως. Εφόσον ο συντελεστής αυτός έχει καθοριστεί (εφάπαξ ή σταδιακά) στο ανώτατο όριό του (25 δρχ. /τ.μ.) μπορεί περαιτέρω να αυξάνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ποσοστό μέχρι 20% για κάθε οικονομικό έτος.
Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ. 6β του Ν. 1892/90 (Φ.Ε.Κ. 101 Α΄) ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όπως διαμορφώνεται εκάστοτε, μπορεί να προσαυξάνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περαιτέρω μέχρι 25% ετησίως, προκειμένου το πρόσθετο αυτό ποσό να διατίθεται αποκλειστικά για ενίσχυση κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης
Γεώργιος Κοντομάρκος. 24-2-2009

ANDROSinfo: Αγαπητέ Κύριε Κοντομάρκο.
Δημοσιεύω το κείμενο που μου στείλατε.
Αυτό που σας υπόσχομαι απο την πλευρά μου είναι να προσπαθήσω να επικοινωνήσω με το Δήμο ώστε κάποιος υπεύθυνα να μπορέσει να απαντήσει σε όσα γράφετε.

Βαγγέλης ΣτεργιώτηςΑρχή σελίδας

ANDROSinfo

Ο κ. Δημήτρης Χέλμης γράφει:

Η κρίση της λειτουργίας των θεσμών - Εισαγωγικό σημείωμα
Το κείμενο "Η κρίση της λειτουργίας των θεσμών", προέκυψε ως εύλογη έκφραση προβληματισμού και αγανάκτησης έναντι ενεργειών φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ¶νδρο, προ μερικών εβδομάδων. Πιο συγκεκριμένα, το τοπικό συμβούλιο του κοινοτικού διαμερίσματος Πιτροφού του Δήμου ¶νδρου, με την προτροπή και την αμέριστη υποστήριξη του ιερέα του χωριού, προέβη χωρίς καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε καταστροφή παραδοσιακού δρόμου/μονοπατιού γκρεμίζοντας σε μεγάλο μήκος ξερολιθιές αιώνων με το πρόσχημα της επιχωμάτωσης πλαστικού αγωγού ύδατος και την προστασία του από τις πυρκαγιές.
Το φαινόμενο της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ διάνοιξης οδών ιδιαίτερα σε εκτός σχεδίου περιοχές αποτελεί μάστιγα περιβαλλοντικής καταστροφής, με μακροχρόνιες και πολλαπλές συνέπειες.
Μόλις καταγγέλθηκαν οι αυθαίρετες εργασίες από την υπεύθυνη υπάλληλο του επαρχείου για τα μονοπάτια, αντί οι αυθαιρετούντες να ζητήσουν συγνώμη για την αυθαιρεσία τους, άρχισαν να κατηγορούν αυτούς που κατήγγειλαν την παρανομία και την καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με αποκορύφωμα την ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΕΡΕΑ!!! που αναφέρεται στο συνημμένο κείμενο. Σημειωτέον ότι και οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι του Πιτροφού εγγράφως κατήγγειλαν τις παράνομες εργασίες με δημοσίευση του κειμένου τους στον τοπικό τύπο της ¶νδρου (εφ. Ανδριακή Ιαν. 2009).

Οι εσπευσμένες τελευταία παράνομες διανοίξεις προσβάσεων από πολλές κατευθύνσεις προς την περιοχή των πηγών του Προφήτη Ηλία, με την στήριξη των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ εργασιών από τους αντίστοιχους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ αυτή περιοχή (ύπαρξη πολλών πηγών, επιφανειακών και υποεπιφανειακών υδάτων, πεζοπορικών διαδρομών, πλησίον περιοχής NATURA 2000, και εντός/πλησίον περιοχής βιοτόπου CORINE που προστατεύονται από συνθήκες της Ε.Ε), ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ περιβαλλοντικά τετελεσμένα γεγονότα.

Η κρίση της λειτουργίας των θεσμών
Η παρούσα κρίση είναι κυρίως κρίση λειτουργίας θεσμών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και θέτει ένα βασικό ερώτημα:
Τι κοινωνία θέλουμε, και τι πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς θα δώσουμε στα παιδιά μας;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θέτει μπροστά μας τα παρακάτω διλήμματα επιλογών:

Θα μάθουμε στα παιδιά μας με το παράδειγμά μας να λειτουργούν και να δρούν ως προσωπικότητες πολιτισμένες, δημοκρατικά σκεπτόμενες και ελεύθερες μέσα στα πλαίσια των νόμων και του Συντάγματος, διεκδικώντας και απαιτώντας ισονομία, δικαιοσύνη, με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων;
Ή θα τους μάθουμε να προχωρούν έρποντας και γλείφοντας τους εκάστοτε πολιτικούς ή άλλους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αντί να υπηρετούν τους πολίτες και να λειτουργούν για το κοινό καλό, φροντίζουν να εξυπηρετούν ιδιοτελείς επιδιώξεις είτε τα συμφέροντα που τους στηρίζουν και τους προωθούν ώστε να εξυπηρετούν τα σχέδιά τους;
Θα τους πούμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και επομένως για να πετύχουν το σκοπό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο και ενέργεια (ανήθικη, παράνομη, εγκληματική), προδίδοντας και θυσιάζοντας τα πάντα (αξίες, αρχές, φίλους, οικογένεια κλπ), άποψη που είναι ολοκληρωτική, αυταρχική, που επιτρέπει καταπάτηση των αξιών και των αρχών των ανθρώπων και των θεσμών μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας;
Ή θα τους πούμε ότι αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη είναι ότι τα μέσα αγιάζουν το σκοπό. Δηλαδή ότι η συμπεριφορά μας, οι πράξεις μας και οι επιλογές μας, δείχνουν ΕΑΝ αυτά που λέμε ότι πιστεύουμε, τα εφαρμόζουμε εμείς οι ίδιοι.
Χαίρομαι διότι σχεδόν όλα τα μέλη τουλάχιστον των δύο Συλλόγων του χωριού, τα Δ.Σ, οι νέοι προπαντός άνθρωποι, όπως και άλλοι κάτοικοι του νησιού με τους οποίους έχουμε μιλήσει είναι σύμφωνοι να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε υιοθετώντας τις πρώτες επιλογές, λειτουργώντας με συνέπεια λόγων και πράξεων, με δημοκρατικές διαδικασίες, απαιτώντας διαφάνεια επιλογών, ισονομία, δικαιοσύνη. Προχωράμε μαζί, ενωμένοι με κοινές αξίες, αρχές και τρόπους συμπεριφοράς και δράσης. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι κάτοικοι των χωριών μέσω των Συλλόγων λειτουργούν ευέλικτα και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που προκύπτουν, αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό που διαθέτουν, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του Συντάγματος, και εφαρμόζοντας όταν χρειάζεται διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Την δυνατότητα αυτή των Συλλόγων στην οργάνωση του αγώνα και της συλλογικής δράσης των κατοίκων, αρκετές φορές δεν έχουν τα Τοπικά Συμβούλια, τα οποία όμως μπορούν και πρέπει να ενημερώνουν όπως είναι υποχρεωμένα για τα θέματα που συζητούνται στα Δημοτικά Συμβούλια τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους κατοίκους των χωριών, υποστηρίζοντας τα νόμιμα συμφέροντα των χωριών στα Δημοτικά Συμβούλια.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδος, εκλέγονται για να λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας, και όχι να παρανομούν στο όνομα ΔΗΘΕΝ της κοινωνικής αυτής ομάδος και χωρίς την συγκατάθεσή της με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Θέλουμε να γίνονται έργα στο νησί και το χωριό αλλά με νόμιμο τρόπο. Δεν μπορούν θεσμοθετημένοι φορείς, να απαιτούν την εφαρμογή των νόμων από άλλους και εκείνοι οι ίδιοι να μην τους εφαρμόζουν, διότι έτσι γίνονται αναξιόπιστοι, και υποκριτές. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε τις νόμιμες διαδικασίες μόνο όταν αυτές μας συμφέρουν. Απαιτούμε από τους εκάστοτε πολιτικούς και την εκάστοτε εξουσία, να λειτουργούν για την προστασία και ανάπτυξη του νησιού, χωρίς την χρήση υπόγειων και παράνομων συμφωνιών, μεθόδων και ενεργειών που οδηγούν σε ύποπτες συναλλαγές, εξαρτήσεις, και πελατειακές σχέσεις.
Οι δύο τουλάχιστον σύλλογοι του Πιτροφού, τόσο μεταξύ μας όσο και στις σχέσεις μας με άλλους Συλλόγους, λειτουργούμε με διαφάνεια, στα πλαίσια της νομιμότητας και έχουμε κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των μελών μας, που αποτελούν φράγμα σε αισχρές συκοφαντίες και δόλιες συμπεριφορές, από όπου και αν αυτές προέρχονται.

Πρωτοφανής συμπεριφορά ιερέα.
Κλείνοντας θα αναφέρω μερικές σκέψεις και απόψεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από άρθρο του σε εφημερίδα στις 13-12-2008, σε αντιδιαστολή με την συμπεριφορά ιερέα, ο οποίος χρησιμοποιώντας το λειτούργημά του και το βήμα του Ιερού Ναού αλλά και με επισκέψεις σε σπίτια, συκοφαντεί και εξυβρίζει αδικαιολόγητα και ασύστολα ακόμα και ως «ρουφιάνους και κακοποιά στοιχεία» πολίτες που ζήτησαν την εφαρμογή νόμιμων διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μετατρέποντας τον Ιερό Ναό από οίκο αλήθειας, αγάπης και εντιμότητας, σε οίκο ψεύδους, μίσους και υπόθαλψης της παρανομίας. Στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό ξεδιάντροπα ο ίδιος ο ιερέας την εκτέλεση παράνομων εργασιών, την ανομία, τις παράνομες συναλλαγές και τις πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις, προδίδοντας τις αρχές και τις αξίες που διδάσκει η Εκκλησία. Αναγορεύοντας τον εαυτό του σε αυτόκλητο ανακριτή, εισαγγελέα, δικαστή και απόλυτο μονάρχη. ¶λλοτε κατΆεπανάληψη ψευδόμενος και άλλοτε λειτουργώντας ως παπαγάλος πολιτικών, των οποίων δήθεν τις απόψεις άκριτα υιοθετεί και διαδίδει, ξεχνώντας προκλητικά τις απαράδεκτες και καταστροφικές για τα συμφέροντα του χωριού θέσεις των πολιτικών αυτών, τους οποίους ουδέποτε κατακεραύνωσε με αντίστοιχα σκληρά λόγια κατά την παρουσία τους στον Ιερό Ναό.
Συκοφαντεί χυδαία Συλλόγους και συγκεκριμένα πρόσωπα, προσπαθώντας να καλύψει διαπιστωμένες παράνομες εργασίες (για τις οποίες υπήρχαν έγγραφες καταγγελίες), και τις οποίες και ο ίδιος υπέθαλπε, στήριζε και προωθούσε, συμβάλλοντας ενεργά στην παράνομη εκτέλεσή τους.
Αντί να αποτελεί παράγοντα ενότητας όπως θέλει να παρουσιάζεται, αποτελεί παράγοντα διασποράς συκοφαντιών, κατηγοριών καλλιέργειας μίσους και προσπάθειας διχασμού, ώστε να επιτυγχάνει το διαίρει και βασίλευε, προσπαθώντας να διατηρήσει για τον εαυτό του τον ξεπερασμένο πλέον ρόλο του παρελθόντος ως μοναδικού δήθεν γνώστη του σωστού και κατόχου της αλήθειας, διασύροντας και εκθέτοντας τον ρόλο και τον θεσμό της εκκλησίας στο χωριό, υποθάλποντας και στηρίζοντας την παρανομία. Με δημόσιες δηλώσεις του όπως «Οι Σύλλογοι δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ!!! Μόνο ο παππάς, ο δάσκαλος και ο πρόεδρος έχουν λόγο για τα κοινά», συνειδητά περιφρονεί και απαξιώνει τον ρόλο και τις δυνατότητες των θεσμοθετημένων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι σύλλογοι αλλά και των μεμονωμένων πολιτών, μετατρέποντας το λειτούργημα του ιερέα από υπηρέτη του πολίτη, σε ρόλο αυταρχικού, αλαζονικού και αυτόκλητου ηγεμόνα του.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, δίνεται από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο σε σχετικό άρθρο του σε εφημερίδα:

Από το άρθρο του Αρχιεπισκόπου στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή 13/14-12-2008
«Για πόσο ακόμα μπορούμε να στεκόμαστε, κλήρος και λαός, αδιάφοροι ή αυτοκαταστροφικά βολεμένοι απέναντι σε φαινόμενα τα οποία όλοι γνωρίζουμε, όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται, όλοι δηλώνουμε ευκαίρως-ακαίρως τη δυσφορία μας και συγχρόνως τα συντηρούμε ή τα ανεχόμαστε ως παθητικοί δέκτες της ίδιας μας της αυτο-υπονόμευσής;
Τα παιδιά μας δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο. Η προσωπική επαφή μου με τους νέους μου δίνει το δικαίωμα να δηλώσω μετά λόγου γνώσεως ότι το σύνολο σχεδόν της νέας γεννιάς δεν είναι εναντίων των αρχών, των αξιών και των ιδανικών που ενέπνευσαν και έθρεψαν το γένος μας, αλλά εναντίον όλων ημών που τους τα διδάσκουμε και συγχρόνως τα προδίδουμε ανερυθρίαστα και ασύστολα. Τα παιδιά μας δεν αμφισβητούν την αλήθεια αλλά την προδοσία της. Τα παιδιά μας είναι θυμωμένα μαζί μας επειδή μας αγαπούν και αισθάνονται προδομένα. Η νεολαία νοιώθει όχι μόνο το ασφυκτικό παρόν που φτιάξαμε εμείς οι φυσικοί ή θεσμικοί γονείς τους, αλλά κυριώς καταγγέλει την υποθήκευση αν όχι την κλοπή και την καταστροφή του μέλλοντός της.
Πως να πείσουμε τους νέους ότι η Εκκλησία είναι ο χώρος της αγάπης, της ελπίδας, της παρηγοριάς, της σμιλεύσεως ήθους και ιδανικών και της αντιπαράθεσης στην αδικία, την ανομία και την διαφθορά, όταν δίνουμε δικαιώματα στον λαό του Θεού να φοβάται ότι μετατρέψαμε τον οίκο του Θεού σε οίκο εμπορίου; Όταν δεν τολμάμε πια να υψώσουμε φωνές σαν εκείνες του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όταν τόλμησαν στο όνομα του Χριστού να αντιπαρατεθούν με τα κατεστημένα συμφέροντα της εποχής τους, που καταρράκωναν τα ουσιώδη του βίου του ποιμνίου τους;
Πώς να ζητήσουμε κατανόηση και θυσίες από τον λαό μας για την σοβούσα οικονομική κρίση, όταν οι εσαεί προτεινόμενες επί δεκαετίες λύσεις επαναλαμβάνουν κυνικά σενάρια μονόπλευρης λιτότητας; Όταν οι περιορισμοί και οι θυσίες επιβάλλονταιμονομερώς, εξαιρώντας προκλητικά εκείνους προς τους οποίους θα έπερεπε καταρχήν να απαιτηθεί η συνεισφορά τους στην υπέρβαση της κρίσης;
Πώς να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς, τους φορείς, και τους εκφραστές και υπηρέτες τους, όταν κωφεύουμε στα στοιχειώδη αιτήματα για δικαιότερη κοινωνική πραγματικότητα, για προστασία του λαού από την κατάχρηση της εξουσίας, για εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας που προκύπτει από την εμφανή και αδιαμφισβήτητη προστασία της αξιοπρέπειάς μας από τα ποικίλων ειδών πελατειακά δίκτυα, που συνιστούν πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση της φαυλότητας και την υπονόμευση της δημοκρατίας;
Πως να ζητήσουμε από το λαό μας υπομονή και ολιγάρκεια, όταν η απληστία έχει γίνει ρυθμιστής της ζωής μας, των τάχα μου οραμάτων και των ψευδεπίγραφων υποσχέσεων; Όταν η απληστία αποτελεί το υπέδαφος επί του οποίου ριζώνουν αποδομητικά φαινόμενα, όπως η διαφθορά, η διαπλοκή, η κατασπατάληση των οικονομικών πόρων και η ατιμωρησία όσων προς ίδιον όφελος εκμεταλλεύονται τα πόστα τους και γίνονται εν τέλει δολιοφθορείς της Εκκλησίας, του Έθνους και της Δημοκρατίας;»


Επίλογος
Ενωμένοι λοιπόν με τέτοιου είδους σκέψεις, αντιστεκόμενοι στην παρανομία, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην προδοσία αρχών αξιών και ιδανικών, στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, σε αυτόκλητους και ελέω Θεού ηγεμόνες, σε λογικές του παρελθόντος που οδηγούν σε άνομες εξαρτήσεις, ρουσφέτια και φαύλες πελατειακές σχέσεις, πρέπει να προχωράμε με διαφάνεια, αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες, στα πλαίσια των νόμων και του Συντάγματος, βοηθώντας με τον τρόπο του ο καθένας και εμπνέοντας ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ και χωρίς υποκρισίες τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ.
Δημήτρης Χέλμης Πολιτικός Μηχανικός - (Αντιπρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Πιτροφού-Μελίδας ¶νδρου)

Δημήτρης Χέλμης. 2-2-2009

ANDROSinfo: Αγαπητέ Κύριε Χέλμη.
Δημοσιεύω το κείμενο που μου στείλατε. Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία ένα μικρό σχόλιο - προσθήκη σε όσα μας γράφετε.

Η προσωπική μου θέση (και αυτή που προσπαθώ να περάσω στα παιδιά μου σαν πατέρας) είναι:
Αν θέλω να αλλάξω στον κόσμο αυτά που παρατηρώ και δεν μου αρέσουν ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ !!

Η σωστή όμως σειρά είναι:
Πρώτα πρέπει να αλλάξω τον εαυτό μου.
Το παράδειγμα μου, που θα μεταδίδω καθημερινά με την υιοθέτηση και εφαρμογή αρχών και αξιών μέσα στην ίδια την οικογένειά μου, θα προβληματίσει αρχικά και θα αλλάξει στη συνέχεια τον μικρόκοσμο της.
Οι μεταβολές αυτές στο χώρο της δικής μου οικογένειας, θα προβληματίσουν και σταδιακά είναι βέβαιο θα αλλάξουν την συμπεριφορά, του χωριού μου, μετά της περιφέρειας, στη συνέχεια της πατρίδας, και πιθανόν ολόκληρου του πλανήτη.

Αν όλα αυτά, δεν γίνουν με αυτή τη σειρά, τίποτα δεν μπορεί να κατορθωθεί.

Βλέπετε είμαι από εκείνους, που δεν πιστεύουν στις επιθετικές λύσεις που επιβάλουν πράγματα παρά διδάσκουν, ειδικά σε περιόδους σαν τη δική μας που ο ακρατος εγωισμός μας δεν μας αφήνει να ακούσουμε αν αυτά που φωνάζει ο διπλανός μας είναι σωστά.

Αν λοιπόν (με βάση τη δική μου θεωρία) σε όσα κάνει κάθε ένας μας, δεν περιέχεται η αγάπη για τον διπλανό, αποτελέσματα δεν υπάρχουν.
Αντίθετα οι άνθρωποι γίνονται πιο άγριοι και πιο επιθετικοί.

Σε περιόδους λοιπόν ηθικού ξεπεσμού - κρίσης, ας ενωθούμε όσοι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μερικά πράγματα στο μικρόκοσμο της οικογένειάς μας, για να πάρουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο και στη συνέχεια το καθημερινό μας παράδειγμα θα είναι το μόνο στοιχείο που έχει τη δύναμη να μεταλλάξει τους διπλανούς μας.

Βαγγέλης ΣτεργιώτηςΑρχή σελίδας

ANDROSinfo

Ο κ. Λευτέρης Χαζάπης γράφει:

Φημολογείται ότι το πευκόφυτο δάσος πλησίον του νηπιαγωγείου χώρας θα μετατραπεί σε τσιμεντένιο πάρκο η ακόμη χειρότερα σε ένα πάρκινγκ για μοτοσικλέτες η ακόμη και αυτοκίνητα.
Η εργασίες κοπής των δένδρων έχουν είδη αποπερατωθεί όπως και το γκρέμισμα του παλαιού λιθόστρωτου τείχους.
Οι κακόγουστες τσιμενοτποιησεις και κοπή παλαιών δένδρων γίνεται χωρίς ειδοποίηση προς τους γειτονικούς κατοίκους οι οποίοι όπως συνήθως αναρωτιούνται τι κακό θα τους βρει.
Ας ελπίζουμε να μην δούμε και χειρότερα στην άλλοτε καθαρή, και γραφική Χώρα.
Θα κάνατε καλό να ερευνήσετε λίγο το θέμα για τους αναγνώστες σας και λάτρες της ¶νδρου και προλάβετε τυχόν χειρότερα.

Με εκτίμηση,
Λευτέρης Χαζάπης

Λευτέρης Χαζάπης. 10-2-2009

ANDROSinfo: Κύριε Χαζάπη.        Δημοσιεύουμε εδώ το email σας που λάβαμε.
Γνωρίζετε φυσικά ότι οι σελίδες του ANDROSinfo δεν έχουν δημοσιογραφικό χαρακτήρα.
Βασικός και κύριος σκοπός της ύπαρξης τους, είναι η προβολή της ¶νδρου, με όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο επισκέπτης για να ενημερωθεί για τις ομορφιές της.
Παράλληλα όμως, μέσα από τις ίδιες σελίδες, προσφέρουμε τη δυνατότητα σε ΚΑΘΕ Ανδριώτη, να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την γνώμη και την άποψη του για κάθε θέμα που αφορά το νησί.

Δημοσιεύω λοιπόν αυτούσια (όπως έχω υποχρέωση) την επιστολή σας και περιμένω την "αντίδραση" των Ανδριωτών που κατοικούν μόνιμα στην χώρα, ώστε όλοι μαζί να προλάβουμε κάθε τι που θα έβλαπτε το νησί μας.
Ενημερώστε από την πλευρά σας όσους γνωρίζετε να επισκεφτούν αυτή τη σελίδα και να διαβάσουν όσα μας γράφετε, και να είστε σίγουρος ότι οι Χωραΐτες ως ευαίσθητοι άνθρωποι που είναι, θα αντιδράσουν άμεσα .

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Ο κ. Δημήτρης Χέλμης γράφει:

Συγχαρητήρια για το πολύ καλό στήσιμο του site και για την συνεχή του ενημέρωση. Το είδα μόλις τώρα.
Θέλοντας να συμβάλω άν μπορώ και εγώ στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ¶νδρου, σας αποστέλλω την διεύθυνση ενός σχετικού βίντεο που έχω αναρτήσει στο youtube, πιστεύοντας ότι η ανάρτησή του στο site σας, θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό, που αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ για το νησί.
Στη διάθεσή σας για περισσότερες ενδεχομένως πληροφορίες και στοιχεία.

Ευχαριστώ,
με εκτίμηση
Δημήτρης ΧέλμηςΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης στην ¶νδρο!!

Οι τρεις δήμαρχοι της ¶νδρου λειτουργούν τον παράνομο σκουπιδότοπο ολόκληρου του νησιού, μέσα σε ΚΥΡΗΓΜΕΝΟ αρχαιολογικό χώρο, όπου μεταξύ άλλων αρχαϊκών, ρωμαϊκών και άλλων μνημείων, ευρίσκεται και ο Νεολιθικός οικισμός του Στρόφιλα 4500-3200 π.Χ. Ανακαλύφθηκε αρχικά το 1994 και θεωρείται η αρχαιότερη ΠΟΛΗ στην Ευρώπη εξαιτίας του μεγέθους της (25000 μ2 με αψιδωτά και τετράπλευρα κτίρια), της οργανωμένης κοινωνικής δομής (ΤΕΜΕΝΟΣ, ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΟ τείχος, λιμάνι), καθώς και της αναπτυγμένης τεχνολογικά και πολιτιστικά κοινωνίας της (ΝΑΥΣΙΠΛΟΐΑ, χρυσό, και 250 μ2 ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ που την καθιστά ΜΟΝΑΔΙΚΗ υπαίθρια νεολιθική πινακοθήκη).
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ με την ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ (ΚΑΣ) Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, KAI ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ να τηρούνται ΟΥΤΕ οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που θέτουν αυτές οι εγκριτικές Αποφάσεις, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ της ΑΡΜΟΔΙΑΣ Διεύθυνσης και Εφορείας του Υπουργείου Πολιτισμού (ΔΙΠΚΑ / KA ΕΠΚΑ).
Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο λειτουργούν είτε λειτουργούσαν παράνομα επιχειρήσεις (εργοστάσιο σκυροδέματος, λατομεία κ.ά).
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ η Δημόσια Υγεία, τα αρχαία και το άρρηκτο συνδεδεμένο με αυτά φυσικό περιβάλλον (βλάβη της δημόσιας υγείας με την καύση των σκουπιδιών και την παραγωγή διοξινών, παράνομη λατόμηση, μπάζωμα ρέματος με σκουπίδια, μόλυνση θάλασσας, κλπ). ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗΣ ΙΣΩΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ!!

Δημήτρης Χέλμης. 2-2-2009

ANDROSinfo: Κύριε Χέλμη.         Δημοσιεύουμε εδώ το video που μας στείλατε.
θέλω να ομολογήσω, ότι το video αυτό ήταν από τα πρώτα που συναντήσαμε για την ¶νδρο στο YouTube και συνειδητά, επειδή αυτές οι σελίδες ήταν στο ξεκίνημά τους δεν θελήσαμε να προβάλλουμε πρώτες, τις αρνητικές εικόνες από το νησί.
Σήμερα όμως, εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά, καλά κάνατε και μας το επισημάνατε να το δημοσιεύσουμε.

Αρχή σελίδας


ANDROSinfo.gr
EΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΧΕΛΩΝΑΣ


Ο κ. Δ. Γιαννίσης σημειώνει: EΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΧΕΛΩΝΑΣ !!!

Δημήτρης Γιαννίσης. 7-10-2008


ANDROSinfo: Κ. Γιαννίση. Διαβάστε προσεκτικά το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που πριν λίγο λάβαμε και δημοσιεύουμε στην αντίστοιχη σελίδα μας.
Μήπως χρειαζόμαστε αντίστοιχη στήριξη. Λέω μήπως...

...Ακαριαία και αποτελεσματικά αντέδρασε η ¶ρια Μανούσου- Μπινοπούλου στο άκουσμα ότι οι εργασίες αποκατάστασης στο λιμάνι της Κέας καθυστερούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των τοπικών φορέων του νησιού. Η Βουλευτής Κυκλάδων από την πρώτη στιγμή- ήδη από το καλοκαίρι- συντόνισε τις προσπάθειες για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής επικοινωνώντας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπερασπιζόμενη το δίκιο των κατοίκων... Περισσότερα...

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo.gr
Η κυρία Ντίνα Στυλιανού γράφει:

Αγαπητέ Βαγγέλη,
...τα πιο πάνω εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του κ. Κούλογλου και ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ!!!!
Φαίνεται ότι στην μικρή μπανανία που ζούμε οι βολικές συμπτώσεις έβγαλαν πολλούς από την δύσκολη θέση να απολογηθούν για τα ΜΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ και βέβαια ζουν στην ψευδαίσθηση ότι κανείς δεν πήρε είδηση για το ότι τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά εγλήματά τους μας έκαναν πάλι ρεζίλι ενώ οι αμαθείς ιθαγενείς δεν έχουν συναίσθηση των κινδύνων στους οποίους μας εκθέτουν..........
Νομίζω ότι το θέμα έχει θέση στην σελίδα και θα πρότεινα να αναζητήσουμε την εκπομπή και να την "προβάλλουμε" ακόμη και μέσω internet.
Από όσο γνωρίζω μπορούμε εύκολα να έρθουμε σε συνεννόηση με τον Κούλογλου! Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ντίνα Στυλιανού. 1-10-2008


ANDROSinfo: Κυρία Στυλιανού. Δημοσιεύουμε τα videos της εκπομπής που ζητήσατε.

Από τα κείμενα της ιστοσελίδας:
Έγκλημα διαρκείας συντελείται στην Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών. Χωματερές κοντά σε κατοικημένες περιοχές, μέσα σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, χυμένα στις πλαγιές των βουνών, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται στο Μεσαίωνα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο φακός του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» κατέγραψε τις τριτοκοσμικές εικόνες στην Αττική όπου λειτουργεί ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Ευρώπη, επισκέφθηκε τη λίμνη που υδροδοτεί τη μισή Ελλάδα, τον Μόρνο, και διαπίστωσε ότι στραγγίσματα από την παλιά χωματερή, αλλά και λήμματα της περιοχής πέφτουν μέσα, αντίκρισε στις Λιβανάτες την παγκόσμια πρωτοτυπία της «ιδιωτικής» χωματερής, ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα στην ¶νδρο με... ευωδία σκουπιδιών...

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάθε Δήμο θα έπρεπε ήδη να υπάρχει τουλάχιστον ΧΥΤΑ και ανακύκλωση. Ωστόσο, το φαινόμενο ΝΙΜΒΥ (Not In My Back Yard)... φαίνεται ότι «χτυπά» τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών, καθιστώντας τη λύση στο πολύπλοκο αυτό πρόβλημα ανέφικτη.

Την ίδια στιγμή, η παλιά «γενιά» ανεξέλεγκτων χωματερών έχει αντικατασταθεί από νέους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών, όπου ούτε περιβαλλοντικές μελέτες υπάρχουν, ούτε καμία πρόνοια για την επιβάρυνση κατοίκων και περιβάλλοντος. Κι ενώ η Πολιτεία ήλπιζε ότι θα ξεγελάσει τους... «κουτόφραγκους» της ΕΕ ως προς το πρόβλημα των σκουπιδιών, οι δορυφόροι κατέγραψαν την απαράδεκτη κατάσταση, φέρνοντας την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμων.
Από το πρωί της Πέμπτης 19 Ιουνίου, υπήρχε αναστάτωση στο νησί, λόγω της εκπομπής που θα προβαλλόταν το βράδυ. Οι συνεργάτες του ΡΧΣ ενημερώθηκαν ότι οι δήμαρχοι του νησιού ήθελαν να παρέμβουν, αυτό όμως δεν ήταν δυνατό γιατί η εκπομπή ήταν ντοκιμαντέρ και δε μεταδίδονταν ζωντανά.
Στις 9:30 το βράδυ, μισή ώρα πριν την έναρξη του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, η ¶νδρος σταμάτησε να «πιάνει» ΕΡΤ
. Ενώ όλα τα άλλα κανάλια έπαιζαν κανονικά, το σήμα της ΕΡΤ είχε χαθεί. Η ΕΡΤ δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από κατοίκους της ¶νδρου που διαμαρτύρονταν, το πρόβλημα εντοπίστηκε στον αναμεταδότη του νησιού, ενημερώθηκε ο τεχνικός και «τακτοποίησε» τη βλάβη 10 λεπτά μετά τη λήξη του ντοκιμαντέρ.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τεχνικό Κώστα Βούλγαρη, απλά κόλλησε ο δέκτης της ΕΡΤ.
Όταν τον ρωτήσαμε πως συνέβη κάτι τέτοιο απάντησε πως έφταιγε η υπερβολική θερμοκρασία, χωρίς όμως να μπορέσει να μας εξηγήσει πως έπεσε μόνο η συχνότητα της ΕΡΤ και πως η θερμοκρασία ανέβηκε τόσο πολύ το βράδυ λίγο πριν την προβολή της επίμαχης εκπομπής και όχι το μεσημέρι που η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 38 βαθμούς.

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος - Μέρος 1οΡεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος - Μέρος 2οΡεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος - Μέρος 3οΡεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος - Μέρος 4οΡεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος - Μέρος 5οΡεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος - Μέρος 6ο
Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

Δ. Γιαννίσης - ANDROSinfo.grΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου ¶νδρου 10/2008 . Αριθ. Απόφασης 107/2008

Περίληψη: Πρότασης κ. Δ. Γιαννίση


Σήμερα στις 14 Ιουλίου 2008 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια συνεδρίαση στο κατάστημα του Δήμου, ύστερα από τη με αριθμό 4006/9-7-2008 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που τοιχοκολλήθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων και επιδόθηκε νόμιμα στους δημοτικούς συμβούλους καθώς και σε όλους τους Προέδρους τοπικών συμβουλίων της περιφέρειας του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν.3463/2006 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

ΘΕΜΑ 3ο
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο 13 μελών βρέθηκαν παρόντα 7, ενώ ήταν παρόντες οι 4 από τους 6 Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων της περιφέρειας του Δήμου.

Π α ρ ό ν τ ε ς
1. Γεώργιος Σαμιωτάκης
2. Νικ. Καπετάν-Θεολόγου
3. Νικ.Πολέμης
4. Μάρθα Κωστή
5. Διαμαντής Θεοδωράκης
6. Μαρία Βενετίκη
7. Δημήτριος Γιαννίσης

Α π ό ν τ ε ς
1. Ανδρέας Τηνιακός
2. Αικατερίνη Βάρελη
3.Ελευθέριος Μπάλλας
4. Ιωάννης Ζιώτης
5.Θεοδόσης Σουσούδης
6.Νικόλαος Περτέσης

Παρόντες Πρόεδροι Τοπ.Συμβουλίων:
1. Αποικίων - Νικ.Στεφάνου
2. Λαμύρων – Γεώργιος Μπάλλας
3. Πιτροφού - Γεώργιος Λάβδας
4. Στενιών - Δημήτριος Τσουμέζης

Απόντες Πρόεδροι Τοπ.Συμβουλίων:
1. Μεσαριάς – Ιουλ. Λένου
2 . Βουρκωτής – Ιωάν.Ζαννάκης

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος ¶νδρου κ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ.
Επίσης στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Ιωάννης Μήλας υπάλληλος του Δήμου ¶νδρου, για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος ύστερα από τη διαπίστωση της απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και είπε τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 95 του Ν.3463/2006 το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι΄ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα παρακάτω επείγοντα θέματα:
1. Έγκριση Οργανογράμματος Δήμου
2. Αίτημα Τ.Σ. Λαμύρων
3. Πρόταση κ. Γιαννίση
4. Έγκριση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «μελέτη εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και αγωγών μεταφοράς Δήμου ¶νδρου
5. Τυπική κατανομή πίστωσης «ΘΗΣΕΑ» 2008


Το συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και έλαβε υπόψη τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις, μετά από διαλογική συζήτηση
Αποφασίζει Ομόφωνα

Κρίνει τα παραπάνω θέματα ως κατεπείγοντα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στο δημοτικό σύμβουλο κ.Δημήτριο Γιαννίση, ο οποίος είπε τα εξής:
Θέτω το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου Νεφροπαθών, όπου στις 9-8-2008 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από Ανδρίους ποιητές προκειμένου να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό η προσπάθεια που γίνεται από τον πρόσφατα συσταθέντα Σύλλογο, του οποίου το προσωρινό Προεδρείο έχει αναλάβει η κ.Γιάννα Λεβαντή. Προτείνω, αν συμφωνείτε, ως οικονομική ενίσχυση από πλευράς Δήμου προς το Σύλλογο, να δοθούν τα χρήματα που θα πάρουμε για αποζημιώσεις είτε αφορούν το έτος 2007 είτε το 2008.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση
Αποφασίζει κατά Πλειοψηφία
Εγκρίνει την πρόταση του κ. Γιαννίση να χορηγηθούν στο Σύλλογο Νεφροπαθών ¶νδρου τα χρήματα που θα καταβληθούν στους Δημοτικούς Συμβούλους ¶νδρου και θα αφορούν αποζημίωση για συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου 2007- 2008. Ο Αντιδήμαρχος κ. Καπετάν-Θεολόγου ψήφισε αρνητικά.

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 107/2008.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΑ ΜΕΛΗ
Αρχή σελίδας - ANDROS info

ANDROS info
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr