ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Saturday 25-01-2025
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
Όλες οι πληροφορίες για την Ανδρο





ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS www.ANDROSinfo.gr

Άρθρα και κείμενα, από διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, την ΑΝΑΠΤΥΞΗ τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ. τα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. και τα ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ.
Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα και να συντελέσουν στην βελτίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νησιού μας.

Μη ξεχνάτε, ότι περιμένουμε για να δημοσιεύσουμε και τα δικά σας σχόλια.          ANDROSinfo    


Περιεχόμενα:




www.ANDROS info.gr

Προσοχή στις πλαστικές κάρτες που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία ως κλειδιά για τα δωμάτια.
www.ANDROS info.gr

Προσοχή όταν ταξιδεύετε και διανυκτερεύετε σε ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν πλαστικές κάρτες ως κλειδιά για τα δωμάτια.

Οι κάρτες αυτές έχουν τα στοιχεία σας, όνομα, διεύθυνση, αριθμό πιστωτικής κάρτας και, όταν φεύγετε από το ξενοδοχείο, τις τοποθετούν σε ένα συρτάρι για να τις σβήσουν και να τις ξαναχρησιμοποιήσουν για τους επόμενους πελάτες.
Στο μεταξύ, μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθούν παραμένουν αφύλακτες στο συρτάρι της ρεσεψιόν και οποιοσδήποτε υπάλληλος του ξενοδοχείου μπορεί να πάρει όσες κάρτες θέλει, εφόσον δεν υπάρχει διαδικασία για τη φύλαξή τους!

Οι υπάλληλοι μπορούν με τις κάρτες αυτές να κάνουν τα ψώνια τους και να βρεθείτε χρεωμένοι χωρίς να το γνωρίζετε!

Η πληροφορία ήρθε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, γιατί παρουσιάστηκαν παρόμοια κρούσματα!

Μην τις επιστρέφετε λοιπόν στη ρεσεψιόν.
Να τις καταστρέφετε ή να τις ξεφορτώνεστε όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας.

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.
www.ANDROS info.gr





Από το Γιάννη Ευαγγέλου.


Ο Γιάννης Ευαγγέλου βαθύς γνώστης του ελληνικού τουρισμού, από το 1967 στον τουρισμό, από το 1981 τουριστικός πράκτορας, από τους πρωτοπόρους και «μέσα στα πράγματα» έχοντας σημαντικές θέσεις σε σωματεία, επιτροπές αλλά και στην πολιτική του τουρισμού αναλύει, σχολιάζει και γράφει μέσα από το TravelDailyNews «όσα δεν λέγονται…», προκαλώντας την κατάθεση απόψεων και θέσεων για να μεταφέρει τη φωνή του «καθημερινού» τουριστικού επαγγελματία στα αυτιά των κάθε λογής υπευθύνων.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΤΗ «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι προβληματική. Πολλά λέγονται τον τελευταίο καιρό, γι’ αυτό και οι προβλέψεις είναι αντίστοιχα πολλές. Εγώ θα συμφωνούσα με την άποψη κάποιων πως η πιο σωστή πρόβλεψη θα γίνει την 31η Οκτωβρίου, γιατί είναι βέβαιο πως μέχρι εκείνη τη στιγμή θα είμαστε σε συνεχή αγωνία για την απόδοση των προσπαθειών όλων μας. Αυτό πάντως που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι πως έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη άνοιξη, η οποία έχει βεβαίως επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία όλων μας, γι’ αυτό και ακούγονται υπερβολικά αρνητικές εκτιμήσεις σε μεγέθη του μείον 30 έως και μείον 40%.

Η πολύ έγκυρη JFK (εταιρία μετρήσεων της Γερμανίας) μας έδωσε πριν από καιρό μια μέτρηση του μεγέθους 9,7%, δίδοντας συγχρόνως μια αύξηση στην Τουρκία +18% και στην Ιταλία (η οποία είναι ακριβότερη από την Ελλάδα) +0,5%. Εκ των πραγμάτων θα διακινδύνευε κανείς να κάνει μια πρόβλεψη σ’ αυτή την αρνητική παράμετρο, που αφορά όμως τον αριθμό των αφίξεων, γιατί είναι πλέον βέβαιο με τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς για χαμηλότερες τιμές ότι ο δείκτης απόδοσης του εισοδήματος μάλλον θα μετρήσει σε αυτή την περίπτωση περισσότερο από 15%. Και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί αυτό δείχνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές εποχές και στο παιχνίδι των αριθμών, αδιαφορώντας για την ποιότητα αλλά και την πρόθεση όλων μας να αποστασιοποιηθούμε από αυτή τη λογική. Φοβάμαι ότι θα μπούμε πάλι στην γκρίνια και τη μιζέρια (καθόλου άδικα, φοβάμαι, αυτή τη φορά) και θα αφοσιωθούμε στο μάζεμα διανυκτερεύσεων για να κλείσουμε όπως όπως τη σεζόν. Θα κάνουμε υποδείξεις για τις παραλείψεις και για το πόσο καλύτερα τα κάνουνε οι Τούρκοι, οι Αιγύπτιοι, ακόμα και οι Κροάτες.

Απαιτούν ποιότητα.
Και όμως υπάρχει πελατεία και όχι μόνο στην Ευρώπη, απ’ την οποία αντλούμε το μεγάλο πλήθος των επισκεπτών μας, οι οποίοι θα περικόψουν τα μακρινά και ακριβά ταξίδια και θα αναζητήσουν οικονομικότερες επιλογές, με απαιτήσεις όμως στην ποιότητα του πακέτου. Αυτούς πρέπει να αναζητήσουμε αυτή τη στιγμή, παρά το άγχος που μας διακατέχει, με τις άδειες θέσεις στα αεροπλάνα και τα ακριβά καταλύματα. Αυτοί όμως και τα τελευταία χρόνια ευτυχώς πληθαίνουν- που έχουν συνηθίσει στην ποιότητα θα αναζητήσουν με επιμονή να ικανοποιήσουν τις εκλεκτικές απαιτήσεις τους με αντιστοιχία ή ίσως και πιο χαμηλά από τα χρήματα που διαθέτουν. Ουσιαστικά δηλαδή θα ψάχνουν πιο έντονα για «value for money». Σ’ αυτή λοιπόν την καθόλου άδικη απαίτηση αυτής της πελατείας οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε, και οι άμεσα και οι έμμεσα (κυρίως αυτοί) που προσφέρουμε υπηρεσίες για τον τουρισμό. Περιττό βέβαια να σχολιαστεί ότι αυτοί δεν είναι οι προσκυνητές από τη Ρωσία, γιατί όσοι γνωρίζουμε αυτή την αγορά ξέρουμε πως αυτοί δεν έχουν χρήματα να έρθουν στη χώρα μας.

Και αυτή την ποιότητα δεν πρέπει να την απαιτήσουμε μόνο από τους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες του τουρισμού. Οφείλει και η Πολιτεία, πέρα από τα όποια μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και την απαραίτητη επικοινωνιακή και έντονα επιθετική πολιτική που απαιτείται αυτή την περίοδο, να τρέξει συγχρόνως να τακτοποιήσει θέματα τα οποία μπορεί να ακούγονται μικρά αλλά είναι πολύ σημαντικά για να βελτιώσουμε ποιοτικά το σύνολο του πακέτου μας, το οποίο εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται από μικρές αλλά πολύ σημαντικές τρικλοποδιές της καθημερινότητας.

Μα πώς να μιλήσουμε για ποιότητα του ελληνικού τουρισμού όταν το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο προϊόν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Μεσόγειο, η κρουαζιέρα, αντιμετωπίζεται ακόμα στην Ελλάδα με σοβινισμό και τη δήθεν προστασία της ελληνικής ναυτιλίας; Επιμένουμε, βλέπεις, ακόμα στο απαράδεκτο και παράνομο cabotage των ευρωπαϊκών ή μη σημαιών των κρουαζιερόπλοιων, φροντίζοντας όμως «έτσι από συνήθεια» να εξαιρέσουμε κάποιους προνομιακούς. Τη στιγμή μάλιστα που η κρουαζιέρα στη Μεσόγειο είναι το μόνο προϊόν που παρουσιάζει θετικούς δείκτες και όταν τεράστιες εταιρίες του κλάδου ζητούν επίμονα διευκολύνσεις για να αναπτύξουν περισσότερο την παρουσία τους στον ελληνικό χώρο.

Πώς θα μιλάμε για ποιότητα όταν ακόμα δεν τολμήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων να διαθέτουν τα αυτοκίνητά τους με οδηγό και τα τουριστικά γραφεία να μεταφέρουν τους λίγους, αλλά εκλεκτούς πελάτες τους, με μικρά πολυτελή πουλμανάκια; Πώς μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα όταν οι ταμπέλες σήμανσης στους επαρχιακούς αλλά και στους διεθνείς δρόμους σε μπερδεύουν και καταλήγεις σε ένα αγρόκτημα με αγελάδες να σε ειρωνεύονται για τη βλακεία σου να εμπιστευτείς την εθνική σήμανση;

Πώς μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα στον τουρισμό όταν τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας είτε γίνονται γνωστά την 31η Μαρτίου ή κι αν είναι γνωστά αλλάζουν ή και ακυρώνονται ακόμα μία μέρα πριν ξεκινήσουν;
Όλες οι συζητήσεις που γίνονται τελευταία για τις άγονες γραμμές θα μπορούσε να έχουν ξεπεραστεί με ένα θεσμικά κατοχυρωμένο σχέδιο, χωρίς αυτό να αφήνει περιθώρια για πολιτικά κόλπα του καθένα που κρατά ή διαχειρίζεται την εξουσία. Έχουμε πλέον απελπιστεί να παρουσιάζουμε απόψεις των ανθρώπων που ξέρουν από αυτά, των χρηστών και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Οργανώσαμε δημόσιες συζητήσεις στις οποίες ούτε οι επιτελείς των υπουργείων δεν έμειναν να ακούσουν ειδικούς και έμπειρους ανθρώπους. Έχουμε εκπονήσει τον Κώδικα για ένα σύστημα διανομής των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας που βάζει τους κανόνες με τους οποίους κατοχυρώνονται οι καταναλωτές αλλά και οι σωστές επιχειρήσεις του κλάδου. Γνωρίζουμε πως για όλα αυτά πρέπει να σπάσεις αβγά. Ακόμα πάντως πιστεύουμε πως κάποιος θα τολμήσει επιτέλους να τα σπάσει.

Με αφορμή τις εξορμήσεις των Ελλήνων για τις πασχαλινές τους διακοπές γίνεται πολύς λόγος για τις τιμές που παίρνουν οι συμπατριώτες μας από τα καταλύματα. Η δική μου απάντηση είναι απλή και λογική. Όπως ο Άγγλος πηγαίνει σε ένα τουριστικό γραφείο για τις διακοπές και τα ταξίδια του, προτείνω να πάει και ο Έλληνας σε ένα γραφείο και πιστεύω πως θα ικανοποιηθεί και με τις τιμές και με τις υπηρεσίες. Διαφωνώ όμως με τις υπερβολές της Πολιτείας με το σύνθημα «μείνετε Ελλάδα».
Ο Έλληνας θα μείνει στην Ελλάδα αλλά θα ταξιδέψει και αλλού να δει κάτι διαφορετικό – αυτό θα πει ταξίδι. Όπως επίσης διαφωνώ να χρεώνουμε τον Έλληνα υπερβολικά γιατί ταξιδεύει περιστασιακά και την υψηλή περίοδο μόνο. Όλοι όμως εμείς και κυρίως ο ΕΟΤ πρέπει να φροντίσουμε για επισκέπτες από άλλες χώρες αντί να ανακυκλώνουμε τα χρήματα των συμπατριωτών μας. Αυτό είναι το κυρίως μέλημά μας για να αποδείξουμε πως αυτό που θεωρητικά υποστηρίζουμε, ότι δηλαδή ο τουρισμός είναι μία από τις δύο πλέον σημαντικές «βιομηχανίες», αντιμετωπίζεται έτσι. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αρχή σελίδας
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘80, ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ «ΜΑΖΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ «ΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΛΑΝΑΡΑ...

Εν αρχή ήσαν ο Ξένιος Ζευς και η ιερότητα της φιλοξενίας, η οποία δεν έχασε την επαφή της, τουλάχιστον στα λόγια, με τους Νεοέλληνες. Ακολούθη σε η παράδοση, που έφτασε στα όρια του μύθου με την περίφημη «ελληνική φιλοξενία», για να καταλήξουμε στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, ειδικά μετά τη Μεταπολίτευση, καθώς το κράτος την είδε ως ευκαιρία για τρελά έσοδα και ανάπτυξη της οικονομίας και οι πολίτες ως τη βολικότερη μπίζνα για εύκολο πλουτισμό. Μια από τις αλήθειες, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι στην Ελλάδα αλλά κρατούμε ως επτασφράγιστο μυστικό εντός των συνόρων, είναι ότι οι υπηρεσίες τουρισμού πάσχουν σοβαρά και εν τη γενέσει.
Από τότε, δηλαδή, που ξεφύγαμε από την αυθεντική όσο και γραφική ανυπαρξία τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, το «rooms to let», το δωμάτιο που περίσσευε και γινόταν ενοικιαζόμενο, το ταβερνάκι με το φρέσκο ψάρι, αλλά δίχως ρεύμα και με το ποτήρι να ’χει παχύ στρώμα λίγδας, τα λιγοστά ξενοδοχεία και αυτά σε στιλ πολυκατοικίας, τα λιμάνια όπου δεν μπορούσαν να δέσουν τα καράβια, τις παρθένες παραλίες, που για να τις προσεγγίσεις έπρεπε να το λέει η καρδιά σου... και τα πόδια σου... Ωστόσο, το ίδιο προβληματικές παραμένουν και σήμερα σχεδόν όλες οι απαραίτητες υποδομές για ένα αξιοπρεπές τουριστικό προϊόν.
Και αυτό γιατί την περιβόητη φιλοξενία, οι Ελληνες ειδικά αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό τη βλέπουν περίπου όπως τον εθελοντισμό. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση με ανταμοιβή, με δικαίωμα σε κρατικά κονδύλια, μόρια, αναγνώριση, ένα συν στο βιογραφικό, άντε ένα τουλάχιστον δωράκι.

Traditional... κοροϊδία.
Δεν απέχει από την πραγματικότητα η κουβέντα που λέγαμε παλαιότερα κυρίως για μαζικούς τουριστικούς προορισμούς στα νησιά του Αιγίου ότι «τον τουρίστα τον βλέπουν σαν πεντοχίλιαρο», όταν υπήρχαν ακόμη δραχμούλες και μπορούσες να βρεις, ας πούμε, στη Σαντορίνη ένα καλό δωμάτιο με 10.000 δρχ. και να φας έναν πλαστικό «μουζάκα» με ένα χιλιάρικο χρήματα που σήμερα δίνεις για φιλοδώρημα, για να μη σε κοιτάξουν υποτιμητικά. Οπως δεν απέχει και από τη λογική να σου χρεώνουν σε ένα δωμάτιο ή σε έναν καφέ και ένα σεβαστό ποσοστό για το ηλιοβασίλεμα ή το αεράκι που σε δροσίζει.
Πράγματι, το Αιγαίο έχει μια παγκόσμια μοναδικότητα. Η διαύγεια της θάλασσας, το φρεσκάρισμα του αέρα, οι χιλιάδες μαγικές παραλίες, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που πλήττεται ωστόσο μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, από την ανεξέλεγκτη δόμηση αλλά και η traditional διάθεση που αποπνέουν τα ξερονήσια του αρχιπελάγους, συνθέτουν όλα μαζί ένα πανίσχυρο μαγνήτη για τους ξένους τουρίστες. Βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη που ελκύουν τους τουρίστες. Η Κρήτη, τα Επτάνησα, το Πήλιο, η Χαλκιδική είναι ορισμένοι από τους τουριστικούς προορισμούς που έχουν γίνει διάσημοι σε όλο τον κόσμο.
Αν και όχι με την ίδια μοναδικότητα, είναι πανέμορφοι τόποι, πάντα, όμως, με πάνωκάτω τα ίδια προβλήματα, που σπρώχνουν τον επισκέπτη σε άλλους γειτονικούς προορισμούς, άλλες χώρες της Μεσογείου, που μπορεί να μην έχουν Κυκλάδες, αλλά έχουν άλλα προτερήματα, καλύτερες τιμές και κυρίως επαγγελματίες που εργάζονται σκληρά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών τους.
Διότι στην Ελλάδα ξεχνάμε ή σωστότερα, δεν υπολογίζουμε ότι ο άνθρωπος που θέλει να κάνει λίγες μέρες διακοπές και να τις ευχαριστηθεί, τις έχει σχεδιάσει όπως τις έχει ονειρευτεί, και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες ή το μοντέλο που έχει ο κάθε τουριστικός πράκτορας ή ξενοδόχος.
Ε, ο Ελληνας επαγγελματίας του τουρισμού δεν ενδιαφέρεται κατά βάση πώς έχει ονειρευτεί ο τουρίστας τις διακοπές του, αλλά πώς θα βγάλει εύκολα απ’ αυτόν χρήματα και θα φέρει «ιερό» συνάλλαγμα στη χώρα και στο τέλος θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του, στο όριο. Σε ένα όριο να μη φύγει βρίζοντας ή καταγγέλλοντας.
Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα οι επαγγελματίες του τουρισμού, στην πλειονότητά τους, δεν ενδιαφέρονται να φέρουν ξανά πίσω τον πελάτη τους ή τους φίλους του. Η σημαντική πλειονότητα δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, μόνο για γρήγορα εύκολα χρήματα, αντιμετωπίζοντας τον πελάτη σαν κορόιδο.

Οι «καλοί» επαγγελματίες.
Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις υπερβολές ή τις θλιβερές ακρότητες που συμβαίνουν, η αλήθεια είναι με συχνότητα υπερβολική, στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα.
Το πρόβλημα είναι ο μέσος όρος των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα. Ολοι αυτοί που πιάνουν τη βάση, που τους θεωρούμε «καλούς» επαγγελματίες.
Ξέρετε τώρα, τους ξενοδόχους οι οποίοι έχουν κάνει ένα ξενοδοχείο δίπλα στην απαραίτητη πισίνα, πολλές φορές εστία μόλυνσης ή με τόσο χλώριο, ώστε ξεκινάς αποτρίχωση διαρκείας, μπορεί και σε μια υπέροχη παραλία, έτσι για να λες «τι κρίμα την ακροθαλασσιά», γιατί τα δωμάτια θυμίζουν κρατικό νοσοκομείο, η πλαστική καρέκλα «του γύφτου» κυριαρχεί, το πρωινό να είναι το ίδιο πλαστικό, το γεύμα που προσφέρουν επιεικώς απαράδεκτο και η καθαριότητα να είναι πολυτέλεια που δεν προβλέπεται από το «πακέτο».
Και μετά να διερωτάται ο επισκέπτης από ποιους δόθηκαν απλόχερα τα τέσσερα αστέρια στο χάνι με τη νάιλον διακόσμηση.
Είναι το ίδιο «πακέτο», στο οποίο οι ξενοδόχοι βάζουν τους Αγγλους νεαρούς τουρίστες με τα ξυρισμένα κεφάλια, αυτούς που πλήρωσαν 80 λίρες για μία εβδομάδα, μαζί με κάποιους άλλους δύστυχους, τις περισσότερες φορές ντόπιους, που έδωσαν 80 ευρώ τη βραδιά.
Βλέπετε, από τη δεκαετία του ’80, όταν μπήκε και η χώρα μας στη διαδικασία του «μαζικού τουρισμού» και των μεγάλων ξένων τουριστικών γραφείων, που άρχισαν να κλείνουν ξενοδοχεία και ολόκληρες περιοχές, όπως τις Μπενίτσες στην Κέρκυρα, το Μανδράκι στη Ρόδο, τη Χερσόνησο της Κρήτης, το Λαγανά της Ζακύνθου και σε άλλα μέρη της χώρας, η ποιότητα του τουρισμού άρχισε να κατρακυλά σαν τις μετοχές του Λαναρά.
Σύντομα αρκετοί ξενοδόχοι (κάποιοι παραμένουν βολεμένοι σε αυτή την επιλογή) συνειδητοποίησαν ότι τα φτηνά αλλά σίγουρα «πακέτα» του μαζικού τουρισμού δεν οδηγούν πουθενά. Μάλιστα, χρόνια τώρα, θυμάμαι Κερκυραίους να έχουν μετανιώσει που άφησαν να ρημάξουν οι τεράστιες και υποβλητικές ελιές της ενδοχώρας. Τέτοια απόγνωση...

Φολκλόρ και «μπόμπες»
Τα ίδια και στο χώρο της εστίασης, όπου η δηλητηρίαση παίζει κρυφτό με τις απλές στομαχικές διαταραχές. Το σέρβις ανύπαρκτο τις περισσότερες φορές, η αγένεια ατραξιόν που κυκλοφορεί ως φολκλορικό και απαραίτητο συστατικό διαφορετικότητας από τους κουτόφραγκους, η καθαριότητα οριακή, ίσα ίσα να περνάει απ’ τον έλεγχο των αρμόδιων, χαρτζιλικωμένων, ελεγκτικών μηχανισμών.
Τα ίδια και χειρότερα για έναν καφέ ή ένα ποτό σε ένα μπαράκι. Εντάξει, ο πρώτος δεν σε στέλνει με δηλητηρίαση, αλλά είναι τόσο ακριβός -ειδικά αν η φήμη του νησιού έχει αρχίσει να κόβει βόλτες στις ιλουστρασιόν σελίδες τουριστικών εντύπων- που μπορεί να σου βγει από τη μύτη. Το ποτό το ίδιο ακριβό, αλλά πολλές φορές πιο επικίνδυνο -ειδικά το φτηνό- σκέτη μπόμπα, πιο επικίνδυνη από αυτές που πέφτουν σαν βροχή στην Μπουμπουλίνας, στο γνωστό παιχνίδι ταραξιών και ΜΑΤατζήδων.
Και όλα αυτά, τα οποία συμβαίνουν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, συνδυάζονται πάντα με αυτό που μας χαρακτηρίζει. Την αγένεια ή στην καλύτερη περίπτωση την υποκριτική ευγένεια. Η ανυπόκριτη ή άντε η «επαγγελματική» ευγένεια, που οφείλουν να έχουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, παραμένει το ζητούμενο από μια χώρα που φιλοδοξεί να ζει κάποτε σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό.
Αλλά, αν οι επαγγελματίες βλέπουν τον τουρίστα σαν κορόιδο, που ήρθε να μας τα ακουμπήσει, το κράτος, από την πλευρά του, θεωρεί τον τουρίστα -ξένο ή Ελληνα δεν έχει σημασία- ως έναν εν δυνάμει πρωταγωνιστή σε reality επιβίωσης, αλλά και τύπο που μπορεί με μια πυξίδα και ένα χάρτη να βρει άκρη σε μια χώρα στην οποία η πληροφορία, ακόμη και η πιο απλή, είναι αγαθό, αλλά όχι δημόσιο.
Η περιπέτειά του μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο λιμάνι, να συνεχιστεί στο καράβι, στους επικίνδυνους δρόμους, στους οποίους τις περισσότερες φορές η σήμαν- ση είναι για να σου κάνει δύσκολη τη ζωή, γενικώς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τριτοκοσμικά Κέντρα Υγείας, τον ταξιτζή που θέλει να βγάλει από μια κούρσα ένα μηνιάτικο, ακόμη και τους «μπράβους» των μπαρ, όπως είδαμε και πέρσι στη Μύκονο αλλά και σε άλλα νησιά.

Είναι όλα τόσο μαύρα; Οχι.
Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες, οι περιοχές που δεν έχουν αλλοτριωθεί από το μαζικό τουρισμό ή τέλος πάντων την τουριστική ανάπτυξη (χωρίς αυτό να είναι, δυστυχώς, δεδομένο), εκεί που σέβονται τον άνθρωπο πέρα από τα χρήματα που θα του αφήσουν. Παραλλήλως, υπάρχει ο τουρισμός υψηλού επιπέδου, μέσω του οποίου, εκτός εξαιρέσεων, ο επισκέπτης θα απολαύσει τις διακοπές του. Ωστόσο, κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.
Το κόστος είναι απίστευτο. Ωραία ξενοδοχεία, με αισθητική, εξυπηρέτηση, υποδομές, κοντά σε περιποιημένες και καθαρές παραλίες, καλό πρωινό και φαγητό, με όλες τις ανέσεις. Αλλά ας μην κρυβόμαστε, για να αντεπεξέλθει οικονομικά κάποιος για δύο εβδομάδες σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο ή πρέπει να είναι βιομήχανος, ή υψηλός κρατικός αξιωματούχος ή Ρώσος «επιχειρηματίας», ο οποίος θέλει δεκάευρο για να ανάψει το πούρο του και 12 σαμπάνιες με δυο καφάσια φράουλες για πρωινό, να ντυπωσιάσει και τα ξανθά μανούλια που τον συνοδεύουν…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ο τουρισμός, παγκοσμίως, ήταν αναμενόμενο να είναι ο πρώτος τομέας που θα πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι διακοπές είναι το πρώτο που θα σκεφτεί να κόψει ένας εργαζόμενος, ένας μικρός επιχειρηματίας, μπροστά στην ανασφάλεια που νιώθει για το μέλλον του. Και αν όχι εντελώς, θα περιορίσει το χρόνο τις διακοπές του, ή θα αποφύγει να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Ωστόσο, οι Ελληνες ξενοδόχοι, εδώ και πέντε χρόνια, μετά την Ολυμπιάδα, μετρούσαν μόνο σημαντικά κέρδη.
Τώρα, δηλώνουν ότι βρίσκονται μπροστά στην καταστροφή, υπολογίζοντας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μια μείωση της τάξεως του 15% με 20% των εσόδων τους. Προειδοποιούν -για την ακρίβεια απειλούν- για σημαντικές περικοπές θέσεων απασχόλησης και φυσικά πολύ πάνω από το ποσοστό πτώσης των εσόδων τους και ζητούν άμεση βοήθεια από το κράτος, απ’ όλους. Ουσιαστικά μπήκαν πρώτοι ή σχεδόν πρώτοι στο πνεύμα των τραπεζιτών.
Αλλωστε όλοι όσοι δίνουν εργασία μπήκαν αμέσως σε αυτό το πνεύμα: «Κλαίγομαι και απειλώ με απολύσεις».

Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ανάξια να βάλει μπροστά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό (κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε ποτέ 30 χρόνια τώρα), αλλά δικαιολογημένα τσίμπησε στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς του έναντι άλλων χωρών, που ψαρεύουν τουρίστες από την ίδια δεξαμενή. Ηδη, αύξησε κατά 200.000 τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, ενώ εξασφάλισε και κονδύλια για να επιδοτήσει την απασχόληση στα ξενοδοχεία.
Το θέμα είναι ότι δεν το είδαν με τον ίδιο τρόπο οι ξενοδόχοι, καθώς, σύμφωνα με έρευνα, είμαστε η μοναδική χώρα μαζί με τους Ελβετούς που κάναμε αύξηση 15% στα τουριστικά καταλύματα. Τώρα, ειδικά αυτοί που δουλεύουν με Ελληνες, ευελπιστώντας πως ό,τι και να γίνει θα τους έρθουν οι πελάτες τους, δείχνουν ότι δεν τους αγγίζει καμία οικονομική κρίση. Ισως γι’ αυτό και οι περισσότεροι, που έχουν συμπαθητικά μικρά ή μεσαία ξενοδοχεία, δεν έχουν καμία διάθεση να ρίξουν τις τιμές τους, να κάνουν πλουσιότερες τις παροχές τους, να δείξουν ότι καταλαβαίνουν, αλλά αντιμετωπίζουν με αλαζονεία τον ενδιαφερόμενο που θέλει να κάνει μία κράτηση δωματίου για 20 μέρες, ακόμη και τέσσερις μήνες πριν από τη φουλ περίοδο.

Μήπως, τελικώς, είμαστε όλοι κορόιδα που μένουμε… Ελλάδα;

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Το τέλος παρεπιδημούντων βαρύνει επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τα ξενοδοχεία.
Της Τατιάνας Ρόκου

Αρχή σελίδας
"Στη συγκυρία της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που βιώνουμε όλοι, πληθαίνουν τα δυσοίωνα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική ξενοδοχία από τις διεθνείς αγορές", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΞΕΕ. "Η Κυβέρνηση έγκαιρα, δια στόματος του Πρωθυπουργού, εξήγγειλε σειρά μέτρων που καθιστούν το τουριστικό προϊόν της χώρας πιο ανταγωνιστικό και τις επιχειρήσεις του κλάδου βιώσιμες. Το μέτρο που εξασφαλίζει άμεση και σημαντική μείωση του κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι αυτό που αφορά στη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι το συγκεκριμένο τέλος που βαρύνει επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποτελεί απολίθωμα του παρελθόντος από τότε που ίσχυε το καθεστώς των διοικητικά καθοριζομένων τιμών.

Στα πλαίσια του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, όπως έχει επισημανθεί από έγκριτους νομικούς, είναι αντισυνταγματική και δε λειτουργεί ανταποδοτικά στην πράξη. Αποτελεί μύθο το γεγονός ότι εισπράττεται από τον καταναλωτή για να αποδοθεί στους ΟΤΑ. Επιπλέον, το 2% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων, όταν η ξενοδοχειακή επιχείρηση με βάση τη διεθνή πρακτική δουλεύει με ποσοστά καθαρού κέρδους που δεν ξεπερνούν το 15%, στην ουσία συνιστά διπλασιασμό της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Επισημαίνεται με έμφαση ότι, από την πλευρά των ξενοδόχων δεν υπάρχει πρόθεση για αντιδικία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, οι παράγοντες των ΟΤΑ πρέπει να αντιληφθούν πως από τη στιγμή που συνδιαμορφώνουμε το παρεχόμενο προϊόν, την ποιότητα και το τελικό του κόστος, την κρίσιμη περίοδο της ύφεσης που καταγράφονται αναπόφευκτα ανταγωνιστικές μειώσεις τιμών, πρέπει να δώσουμε μαζί τη μάχη για την προσέλκυση τουριστών.

Οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται να δώσουν αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Οι τιμές που προσφέρονται δεν καλύπτουν σε πολλές των περιπτώσεων ούτε καν το συνολικό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι δεν υπάρχουν πλέον κέρδη που θα μπορούσαν να συμπιεστούν. Κατά συνέπεια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ο περιορισμός της απασχόλησης αποτελούν τις μόνες παραμέτρους συμπίεσης κόστους που μπορούν να στηρίξουν την αναγκαία τιμολογιακή πολιτική.

Η ΚΕΔΚΕ και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι των τουριστικών περιοχών που αγωνιούν για μία πιθανή απώλεια εσόδων, θα πρέπει να αναλογιστούν ταυτόχρονα το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τις πιθανές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από μία ενδεχόμενη μείωση των αφίξεων τουριστών σε διψήφια ποσοστά. Αν δεν υπάρξουν τουρίστες, όχι μόνο δεν θα εισπράξουν οι Δήμοι, αλλά δεν θα έχει νόημα και η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν.

Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιείται η υπόθεση της επιβίωσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας ως μέσο πίεσης για να εξασφαλίσουν οι ΟΤΑ την αναγκαία μεταφορά πόρων από την κεντρική εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, για την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων των ΟΤΑ από τα Τέλη Κυκλοφορίας".

Πηγή: www.traveldailynews.gr - Τατιάνα Ρόκου - Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Αγροτουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη.
Του Παναγή Μεταξάτου

Αρχή σελίδας
Οι ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν μία ανεξάντλητη πηγή νέων δράσεων, νέου εισοδήματος, νέας μορφής ανάπτυξης.

Τα νησιά μας (Ιόνιο) είναι ιδανικοί προορισμοί για ένα είδος ποιοτικού τουρίστα που όπως δείχνουν σήμερα οι έρευνες είναι το 70% των Αμερικανών, Αυστραλών, Αυστριακών και Γερμανών, αλλά και των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ που κάνουν τουρισμό υπαίθρου σε ετήσια βάση.

Ο Αγροτουρισμός εμπεριέχει μια φιλοσοφία και στάση ζωής που είναι αυτή του αγροτουριστικού επιχειρηματία που συνήθως δεν είναι αγρότης αλλά αστός που γυρίζει στον τόπο του για να ανακαινίσει το πατρικό του, το παραδοσιακό του λιοτρίβι, το μύλο ή το κτήμα του και να υποδεχτεί τον επισκέπτη σαν παλιό φίλο.

Θέλει να του δείξει τα φυσικά μονοπάτια μέσα στο δάσος, τα φαράγγια, τ’ απόκρυφα λιμανάκια, τα μικρά ξωκλήσια, τα απομονωμένα χωριά.

Να του δείξει την τοπική πανίδα και χλωρίδα να τον κάνει κοινωνό σε δραστηριότητες άγνωστες σ’ αυτόν όπως η καζανιά του τσίπουρου, το πάτημα των σταφυλιών ή το μάζεμα της ελιάς και η τυροκόμηση.

Θέλει ακόμα να του προσφέρει παραδοσιακές γεύσεις αυθεντικές όπως ευτυχώς ακόμα διατηρούνται σε πολλές περιοχές και να του δείξει με πιο τρόπο διασκεδάζει μέσα από παραδοσιακά μουσικά ακούσματα χορούς και πανηγύρια.


Αυτή η φιλοσοφία υπαγορεύει προσεχτικές και μεθοδευμένες ενέργειες για να μπορεί να υπάρχει μία ισόρροπη ανάπτυξη τουριστική μαζί με την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αναλλοίωτου αλλά και την τοπική κοινωνία ευχαριστημένη αφού θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά σ’ όλα αυτά.

Ο Αγροτουριστικός επιχειρηματίας απαλλαγμένος από την ανάγκη συμπίεσης του κόστους, προτιμά τα τοπικά προϊόντα και όλοι είναι ικανοποιημένοι.
Ο παραγωγός, γιατί πουλά στον τόπο του τα προϊόντα του και σε καλές τιμές.
Ο επισκέπτης γιατί επιτέλους έχει την ποιότητα που θέλει και που του λείπει στην καθημερινότητα του αλλά και ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει ικανοποιημένο τον πελάτη του και αυτό σημαίνει συνέχεια στη δραστηριότητα του. Η τοπική κοινωνία απορροφά όλο το τουριστικό προϊόν και όχι μόνο ένα μέρος του.

Έτσι δεν χρειάζεται ομαδικές τεράστιες μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων που πολλαπλώς επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Λιγότεροι και καλύτεροι είναι το νέο μοντέλο.
Έτσι επενδύουμε στη σχέση με τον επισκέπτη που αισθάνεται φιλικά μαζί μας, αναπτύσσει δεσμούς συναισθηματικούς και σε πρώτη ευκαιρία ξαναέρχεται και φέρνει και τους φίλους του.

Σήμερα ο αγροτουρίστας ξοδεύει 3 φορές περισσότερα από τους άλλους τουρίστες, αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 20% το χρόνο και πολύ σύντομα θα καταγραφεί και ένα άλλο όφελος.

Αυτός ο τουρίστας φεύγοντας παίρνει μαζί του ότι μπορεί από τοπικά προϊόντα και αν είναι εύκολο να τα προμηθευτεί και στην πατρίδα του, είναι βέβαιο πως θα τα προτιμήσει.

Για να προσελκύσουμε αυτόν τον τουρίστα χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να στραφούμε στην ποιότητα γιατί αγροτουρισμός σημαίνει ποιότητα και δεν αρμέγει ο τουρίστας την γελάδα και μετά κοιμάται στον αχυρώνα.

Όταν μιλάμε για ποιότητα δυστυχώς την καταλαβαίνουμε ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο του.
Γι’ αυτό χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ποιότητα χωρίς όμως να στραγγαλίζει το μικρό επιχειρηματία ο οποίος αδυνατεί συνήθως να προσαρμοσθεί στη διαδικασία της γραφειοκρατίας.

Η αγροτουριστική επιχείρηση στην πραγματικότητα είναι οικογενειακή επιχείρηση που μπορεί εκτός της οικογένειας να εργάζονται και 2, 3 άλλοι ακόμη, συνήθως συγγενείς, συγχωριανοί ή φίλοι.

Η αγροτουριστική επιχείρηση είναι ως επί το πλείστον ανοιχτή όλο το χρόνο, έτσι η ύπαιθρος δεν νεκρώνει το μισό χρόνο και ο ντόπιος εργαζόμενος δε μεταναστεύει.

Ο Αγροτουρισμός αποδεικνύεται ότι θα μπορούσε να γίνει το τοπικό “εργαλείο” ανάπτυξης της υπαίθρου και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να το εκμεταλλευθεί αυτό θετικά.

Από την άλλη βέβαια η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ν’ ανταποκριθεί με τη σειρά της στην ποιότητα που επαγγέλλεται ο αγροτουρισμός. Δεν είναι δυνατόν να παρέχει ιδανικές υπηρεσίες η αγροτουριστική επιχείρηση και λίγα μέτρα απ’ έξω ο δήμος να έχει σωρό τα σκουπίδια ή όπως συνήθως συμβαίνει στην επαρχία όπου υπάρχει φαράγγι ή ελεύθερο οικόπεδο να είναι και μια μικρή χωματερή.


Είναι απαραίτητο να δούμε τον αγροτουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου γενικότερα σαν τρόπο ζωής, όπως ισχύει σ’ άλλα κράτη.

Αυτό σηματοδοτεί αυτόματα αλλαγές στη συμπεριφορά μας που είναι:

1. Σεβασμός και προστασία στο περιβάλλον και εμπλοκή του επισκέπτη σ’ αυτό
2. Ανάδειξη προϊόντων περιοχής ιδιαίτερα όσων παράγονται με βιολογικό τρόπο
3. Συνεργασία μεταξύ τοπικών παραγωγών και της αγροτουριστικής επιχείρησης
4. Συμμετοχή των επισκεπτών σε αγροτικά δρώμενα
5. Αναβίωση πολιτιστικών παραδόσεων, εκδηλώσεων
6. Επιστροφή στην παραδοσιακή διατροφή, που είναι πιο υγιεινή & εύγευστη.

Γι αυτό λέμε ΟΧΙ στο μαζικό αλλά απρόσωπο τουρισμό που ισοπεδώνει τα πάντα και πληγώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Λέμε ΝΑΙ στον επισκέπτη που θα μας σεβαστεί για τον τρόπο ζωής μας και θα θέλει να τον βιώσει από πρώτο χέρι.



ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ; - ΟΧΙ

Δεν είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε και να τον φιλοξενήσουμε, αν δεν αποβάλλουμε τη νοοτροπία της αρπαχτής και του εύκολου κέρδους όλοι.
Αυτόν τον τουρίστα δεν τον ξεγελάμε. Πρόχειρες λύσεις και μαϊμουδιές δεν περνάνε.

Αυτόν τον τουρίστα δεν τον ενοχλεί το χωμάτινο μονοπάτι, το φτωχικό δωμάτιο ή το λιτό φαγητό.
Τον ενοχλεί η πλαστική σακούλα που είναι πεταμένη παντού, το σκουπίδι που σκοντάφτει πάνω του.

Τον ενοχλεί ο καπνιστής οδηγός του taxi, ή ο αξύριστος που βρωμάνε τα χνώτα του και οι μασχάλες του.

Τον ενοχλεί που τον θεωρούμε βλάκα πως δεν καταλαβαίνει όταν του σερβίρουμε κονσέρβα φαγητό ζεσταμένο στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αυτόν τον τουρίστα τον ενοχλεί όταν ξαφνικά του κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα ή ο Δήμος το νερό ή τον ξυπνά από τις εφτά το πρωί το σφυρί στο διπλανό οικόπεδο που ανοίγει τα θεμέλια.

Αυτός ο τουρίστας θα ήθελε να έχει εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεται και απαραίτητη σήμανση για να κινείται εύκολα γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Αυτός ο τουρίστας δεν εντυπωσιάζεται με ψευτοβραδιές GREEK NIGHT με τις πλαστικές καρέκλες τα πλαστικά σουβλάκια και την πλαστική μουσική.

Θα εκτιμούσε όμως αφάνταστα να του σερβίρουμε ένα μεζέ από την κατσαρόλα που τρώμε και εμείς και πίναμε ένα ποτήρι κρασί μαζί του σαν καλοί φίλοι.

Αυτός ο τουρίστας είναι ευγενικός δεν κάνει φασαρία όταν δεν του φέρονται όπως πρέπει.
Απλά μας τιμωρεί γράφοντας στα blogs, δεν ξαναέρχεται και επηρεάζει και τους φίλους του να μην έρθουν κι αυτοί.

Αυτός ο τουρίστας δεν τον ενδιαφέρει να είμαστε φτηνοί. Φτηνιάρηδες να μην είμαστε.


Το δίκτυο

Πρόσφατα στα Χανιά, ενώπιον του γεν. γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου και του προϊσταμένου Ειδικών Μορφών Τουρισμού κ. Γιάννη Δημητριάδη, (το Υπουργείο άρχισε να παίρνει στα σοβαρά αυτό το είδος τουρισμού και να συμπαραστέκεται στις εκδηλώσεις μας), υπογράψαμε οι 6 Ενώσεις Αγροτουρισμού, που μέχρι τώρα έχουν ιδρυθεί, τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος-Σ.Ε.ΑΓ.Ε.
Σύντομα θα έχουν ιδρυθεί και οι υπόλοιπες περιφέρειες και το Γενάρη ετοιμάζουμε το Πανελλήνιο Συνέδριο μας, στην Αθήνα, που θα συνοδεύεται και από εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακοί χοροί, μουσικές των διαφόρων περιοχών, τοπικά προϊόντα και ελληνική κουζίνα.

Αυτό όμως που θα βγάλει προς τα έξω την κίνηση μας και που θα ενημερώσει και τους Ευρωπαίους φίλους μας, είναι το Δίκτυο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, που ετοιμάζουμε και που θα λάβει σάρκα και οστά στις 2,3 Σεπτεμβρίου στην ΚΡΙΤΟΝΟΥ στην Κεφαλονιά.
Εκεί πρόκειται να συνασπισθούμε σ’ έναν συνεταιρισμό όσοι ενδιαφερόμαστε να προβάλλουμε τις επιχειρήσεις μας από κοινού και να απευθυνθούμε στους επισκέπτες μας μέσω κοινής διαφημιστικής παρουσίας σε site, εκθέσεις κ.α. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή όπου μέχρι 31 Ιουλίου 2008 θα εξετάσει τις αιτήσεις των μελών των ενώσεων μας και θα προτείνει αυτούς που πληρούν τους όρους.

Τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αν θέλουμε να προλάβουμε χρειάζεται να κάνουμε πολύ γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις.
Γι’ αυτό μην περιμένετε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γιατί τότε μπορεί να είναι αργά. Δυστυχώς το κράτος δεν προηγείται, η επιχειρηματική σκέψη προηγείται. Περιμένουν από εμάς να τους πούμε τι ακριβώς είμαστε και τι θέλουμε. Ελπίζω και να μας ακούσουν.

Το ΕΣΠΑ ήδη σχεδιάστηκε και φοβάμαι ότι το είδος του τουρισμού που εμείς εκπροσωπούμε έχει μείνει απέξω. Τουλάχιστον να μην μείνουμε και νομοθετικά ακάλυπτοι, γιατί τότε θα είμαστε στο έλεος κάθε γραφειοκράτη δημοσίου λειτουργού, που θα μας ταλαιπωρεί, επειδή ερμηνεύει τις διατάξεις όπως τον βολεύουν.

* Ο Παναγής Μεταξάτος είναι αντιπρόεδρος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ-Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ιονίων.

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Η κρίση στον τουρισμό πλήττει χιλιάδες μικρά καταλύματα.
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

www.ANDROS info.gr Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι κλάδοι των ταξιδιωτικών γραφείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων της χώρας το 2009 εξαιτίας των διαφαινόμενων απωλειών που θα έχει ο ελληνικός τουρισμός λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος κ. Σ. Πολυκράτης, σε συνέντευξη που παρέθεσε στο πλαίσιο της έκθεσης Χenia, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική κρίση θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα 40.000 μικρά οικογενειακά καταλύματα του κλάδου. Τις συνέπειές της θα υποστούν, κυρίως, οικογένειες μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι και οι κύριοι πελάτες των μελών του φορέα της συνομοσπονδίας.
Το μέγεθος της μείωσης των κρατήσεων δεν μπορεί σήμερα να προσδιοριστεί, τα μηνύματα όμως δεν είναι αισιόδοξα.
Ο κ. Πολυκράτης ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει να απαιτήσει από τις τράπεζες, που θα τις ενισχύσει με τα 28 δισ. ευρώ, να χορηγήσουν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του κλάδου για κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο αντίστοιχο των στεγαστικών δανείων.
Επίσης, όσες επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων όπως αναστολή καταβολής των δόσεών τους για τουλάχιστον ένα έτος.

Παράλληλα, πρότεινε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες επιχορηγήσεων για τη δημιουργία νέων κλινών και να αυξηθούν ο αριθμός παροχής δελτίων κοινωνικού τουρισμού και το ποσό επιδότησης. Ζήτησε επίσης να παταχθεί η παρανομία, καθώς υπάρχουν περιοχές που οι μισές κλίνες είναι παράνομες εξ αιτίας της αδυναμίας του ΕΟΤ να τις ελέγξει.

Ο κ. Πολυκράτης σημείωσε ότι στα Ιόνια νησιά υπάρχει υπερπροσφορά κλινών, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν διολισθήσει και οι εκβιασμοί από τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς να εντατικοποιούνται.
Επίσης, στη Ρόδο, την τελευταία τριετία έκλεισαν 500 επιχειρήσεις του κλάδου.

Εξάλλου, η πρόεδρος Αργυρώ Φίλη και το νέο Δ. Σ. του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων παρέδωσε χθες στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο τα αιτήματα του κλάδου για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων.

Ο Σύνδεσμος ζητεί μεταξύ άλλων:
- Ρύθμιση οφειλών περαίωσης με 3% προκαταβολή και ανάλογα με το ποσό από 24 έως 120 δόσεις.
- Σε περιπτώσεις μη χρήσεως μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους, να έχει δικαίωμα ο επιτηδευματίας να προσφύγει σε επιτροπή για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του.
- Επαναφορά αφορολόγητης έκπτωσης επί του τζίρου με ξένους πελάτες (υπήρχε μέχρι το 2003) και αντίστοιχη έκπτωση για τις λοιπές κατηγορίες των τουριστικών γραφείων.
- Τα υπάρχοντα δάνεια να παγώσουν για δύο χρόνια και να καταβάλλεται μόνο ο τόκος και να αναδιαρθρωθούν οι δόσεις από 1 έως 15 χρόνια.
- Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας να ανασταλεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων μισθωτών υπηρεσιών για 2 χρόνια και να ενισχυθεί η επιδότηση απασχόλησης.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr - Σταθης Κουσουνης - 21-1-2009

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Η κρίση και οι αριθμοί.
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008

www.ANDROS info.gr





Από το Γιάννη Ευαγγέλου.


Ο Γιάννης Ευαγγέλου βαθύς γνώστης του ελληνικού τουρισμού, από το 1967 στον τουρισμό, από το 1981 τουριστικός πράκτορας, από τους πρωτοπόρους και «μέσα στα πράγματα» έχοντας σημαντικές θέσεις σε σωματεία, επιτροπές αλλά και στην πολιτική του τουρισμού αναλύει, σχολιάζει και γράφει μέσα από το TravelDailyNews «όσα δεν λέγονται…», προκαλώντας την κατάθεση απόψεων και θέσεων για να μεταφέρει τη φωνή του «καθημερινού» τουριστικού επαγγελματία στα αυτιά των κάθε λογής υπευθύνων.

Κάποιοι έχουν ή έχουμε αποφασίσει πως η τουριστική χρονιά του 2009 θα είναι προβληματική.
Και βέβαια αυτό βασίζεται στην ανησυχία όλων μας αφού η αβεβαιότητα από την οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο όπως ξέρουμε πρώτα κτυπά σε αυτά που κάποιοι θεωρούν συμπληρωματικά της καθημερινότητας, όπως ο τουρισμός.

Είναι όμως έτσι; Κάποιος σημαντικός tour operator της Γερμανίας μου έλεγε προ ημερών πως οι Γερμανοί θα αναβάλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητο τους το 2009, θα αλλάξουν τα έπιπλα τους το 2010, αλλά σίγουρα θα ταξιδέψουν και θα κάνουν διακοπές.
Απλά όμως, όπως κάθε φορά που το καμπανάκι της οικονομικής ύφεσης ή του φόβου από κάποια σημαντικά γεγονότα κτυπά, οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι που καλώς ή κακώς είναι η βάση της τουριστικής μας πελατείας «κουμπώνονται» και ψάχνουν πως θα κάνουν το ταξίδι τους και τις διακοπές τους πιο οικονομικά.
Όμως αυτό δεν ερμηνεύεται πως οι απαιτήσεις τους θα είναι εξίσου ανάλογα «οικονομικές». Γιατί αυτοί που έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν ή να παραθερίζουν φθηνά, θα ψάξουν όλες τις βιτρίνες των τουριστικών γραφείων της γειτονιάς τους και τους κόμβους του internet για το πιο φθηνό.

Αυτοί όμως - και τα τελευταία χρόνια ευτυχώς πληθαίνουν - που έχουν συνηθίσει στην ποιότητα, θα αναζητήσουν με επιμονή να ικανοποιήσουν τις εκλεκτικές απαιτήσεις τους με αντιστοιχία ή ίσως και πιο χαμηλά από τα χρήματα που διαθέτουν.
Ουσιαστικά δηλαδή, θα ψάχνουν πιο έντονα για «value for money».
Όταν όμως μιλάμε για κρίση ή ενδεχομένως και για υστέρηση κρατήσεων πρέπει πάντα να έχουμε στη διάθεση μας συγκριτικά στοιχεία και αυτά είναι οι αριθμοί. Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια «εθνική συνήθεια» να ασχολούμαστε με τους δείκτες απόδοσης και με μία απλή αναφορά σε αυτούς να συμπεραίνουμε εάν μία τουριστική χρονιά είναι καλή ή κακή. Μας αρκεί μία και μόνο εκτίμηση από τον αριθμό των αφίξεων, είτε στο σύνολο της χώρας, είτε στους επιμέρους προορισμούς και αυτό να είναι αρκετό για να μας προβληματίσει ή να μας ενθουσιάσει. Πως θα εκτιμήσουμε για παράδειγμα την απόδοση, αλλά και την προοπτική του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα;

Πριν από χρόνια είχαμε βραβεύσει τον τρισεκατομμυριοστό Άγγλο τουρίστα με τυμπανοκρουσίες, κανείς όμως δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτός ο τυχερός επισκέπτης μας είχε πληρώσει μόλις 49,9 λίρες για μια εβδομάδα αεροπλάνο και διαμέρισμα μαζί! Πάντως το βραβείο του ήταν ακριβότερο από 49 λίρες. Τι γκάφα και αυτή! Όμως για όλους εμάς που μάθαμε σε κάποιο από αυτά τα διάφορα σεμινάρια μάρκετινγκ τις βασικές του αρχές, ξέρουμε πως οι αριθμοί είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να αξιολογήσεις την απόδοση των προσπαθειών σου, ώστε να κάνεις συγχρόνως τις ανάλογες διορθώσεις για τις μελλοντικές σου δράσεις, αλλά και εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο, άμεσες παρεμβάσεις και διορθώσεις για να αποφύγεις ενδεχόμενες απώλειες.

Όπου να είναι θα αρχίσουν να μας έρχονται τα μαντάτα από εδώ και από εκεί, για το πώς πάνε οι κρατήσεις, πόσο τοις εκατό πάνω ή μάλλον, κάτω είμαστε από πέρσι και θα μπούμε πάλι στο παιχνίδι των αριθμών που, εύχομαι το αντίθετο, όπως φαίνεται θα είναι και πάλι μια δύσκολη χρονιά. Θα μπούμε πάλι στην γκρίνια και τη μιζέρια (καθόλου άδικα φοβάμαι αυτή τη φορά) και θα αφοσιωθούμε στο μάζεμα διανυκτερεύσεων για να κλείσουμε όπως - όπως τη σαιζόν. Θα κάνουμε υποδείξεις για τις παραλείψεις και για το πόσο καλύτερα τα κάνουνε οι Τούρκοι, οι Αιγύπτιοι, ακόμα και οι Κροάτες.

Όμως για άλλη μια φορά αυτή η πίεση και ανασφάλεια θα μας στερήσει το κέφι και τη ευφορία που παροδικά είχαμε όλοι εισπράξει από κανά δύο γόνιμες χρονιές μετά την Ολυμπιάδα. Όμως, τι θα γίνει με αυτή την πολυσυζητημένη ποιοτική αναβάθμιση, την επαναστόχευση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, με βάση τουλάχιστον την πενταετία; ή για να το δούμε και πιο μακριά τη βιωσιμότητα ή άλλως πως την αειφορία του ελληνικού τουρισμού;

Γιατί παράλληλα με όλα αυτά τα ‘πρέπει’, για να σώσουμε τον ελληνικό τουρισμό από την κρίση, πρέπει να φροντίσουμε και για το καλύτερο ‘αύριό του’. Τώρα λοιπόν έστω και αν μπορεί να θεωρηθεί άκαιρο, πρέπει να αναδειχθούν, να συζητηθούν, και να επιλυθούν επειγόντως όλα αυτά τα εκκρεμή θέματα και οι αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν τον προσδιορισμό του ελληνικού τουρισμού με βάση την ποιότητα και τη αειφορία, γιατί μόνο με έναν βιώσιμο και στιβαρό τουρισμό μπορούμε να αντιπαρερχόμαστε παρόμοιες κρίσεις. Με έναν τουρισμό απαλλαγμένο από μικρές αλλά πολύ σημαντικές ‘τρικλοποδιές’ της καθημερινότητας.

Πως όμως θα μπορούσαμε να μιλάμε για ποιότητα και για βιωσιμότητα, όταν οι πύλες εισόδου, π.χ. τα αεροδρόμια και τα κεντρικά λιμάνια στερούνται ακόμα των βασικών υποδομών ασφάλειας και εξυπηρέτησης των αφικνούμενων και αναχωρούντων; Το λιμάνι της Ρόδου μόλις τώρα απέκτησε την δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος ISP, ενώ σε άλλα μεγάλα και διεθνή λιμάνια της χώρας μας, αγνοούν ακόμα και τι σημαίνει αυτό. Για να μην αναφερθώ και στο αίσχος των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων όπως του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης και άλλων πολλών, που το καλοκαίρι οι «φανατισμένοι» τουρίστες - πελάτες μας, υπομένουν να αναχωρήσουν, με την τελευταία τους εντύπωση τον καυτό ήλιο να τους κεραυνοβολεί πάνω από το κεφάλι τους και μετά να νομίζουν πως ο πονοκέφαλος είναι από την πολύ μπύρα της τελευταίας βραδιάς κι όχι από την ηλίαση;

Πως θα κάνουμε τουρισμό ποιότητας όταν μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λειτουργούν με χειμερινό ωράριο, όπου κατά την άποψη του Διευθυντή του ΤΑΠΑ «…μα τώρα θα το τακτοποιήσουμε, άλλωστε τώρα έρχονται οι πολλοί τουρίστες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο...», γιατί αγνοεί ο άσχετος, ότι, ο περιηγητικός τουρισμός διαπρέπει την άνοιξη και τον φθινόπωρο.

Μα πώς να μιλήσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού, όταν το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο προϊόν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Μεσόγειο, η κρουαζιέρα, αντιμετωπίζεται ακόμα στην Ελλάδα με σωβινισμό και τη δήθεν προστασία της ελληνικής ναυτιλίας; Επιμένουμε βλέπεις ακόμα, στο απαράδεκτο και παράνομο cabotage των ευρωπαϊκών ή μη σημαιών των κρουαζιερόπλοιων, φροντίζοντας όμως “έτσι από συνήθεια” να εξαιρέσουμε κάποιους προνομιακούς.

Πως θα μιλάμε για ποιότητα, όταν ακόμα δεν τολμήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, να διαθέτουν τα αυτοκίνητα τους με οδηγό και τα τουριστικά γραφεία να μεταφέρουν τους λίγους, αλλά εκλεκτούς πελάτες τους, με μικρά πολυτελή πουλμανάκια.

Πως μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα, όταν οι ταμπέλες σήμανσης στους επαρχιακούς αλλά και στους διεθνείς δρόμους, σε μπερδεύουν και καταλήγεις σε ένα αγρόκτημα με αγελάδες να σε ειρωνεύονται για την βλακεία σου να εμπιστευτείς την εθνική σήμανση;

Πως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού όταν στους επιβιβαζόμενους επιβάτες ενός μικρού κρουαζιερόπλοιου στην Σαντορίνη, οι οποίοι καταλήγουν μετά από 7 μέρες στον Πειραιά, τους απαγορεύει ο λιμενάρχης την επιβίβαση, επειδή θεωρεί ότι το μικρό κρουαζιερόπλοιο κάνει ακτοπλοΐα, εφαρμόζοντας ο τυπολάτρης με απόλυτη συνέπεια την ελληνική νομοθεσία;

Πώς να μιλάμε για ποιότητα όταν στην Λατινική Αμερική, η οποία μας δίνει λίγους αλλά εκλεκτούς πελάτες, για να πάρεις βίζα Σένγκεν χρειάζεσαι ένα μήνα και συνήθως να ταξιδέψεις από τη μία χώρα στην άλλη, για να σε εγκρίνει ή όχι, ο εκεί Έλληνας πρόξενος.

Πως μπορούμε να μιλάμε για αειφορία του τουρισμού όταν τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας είτε γίνονται γνωστά την 31η Μαρτίου ή κι αν είναι γνωστά, αλλάζουν ή και ακυρώνονται ακόμα μία μέρα πριν ξεκινήσουν.

Πως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού, όταν ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει γίνει το μήλο της Έριδος και των συμφερόντων των κατεχόντων και αυτών που ορέγονται να κατέχουν.

Σίγουρα όμως είναι αειφόρος η εκκρεμότητα των κάποιων χιλιάδων ξενοδοχείων που λειτουργούν ακόμα χωρίς άδεια. Με ότι από αυτό συνεπάγεται -ή Θεός φυλάξει- κάτι κακό συμβεί.

Όλα αυτά θα πρέπει κάποτε να τα δρομολογήσουμε με συνέπεια και συνέχεια, αν έχουμε αποφασίσει να απαλλαγούμε από την ετικέτα που κολλήσαμε πάλι στο πακέτο μας, με την ένδειξη “special offer”.

Όλα αυτά τα μικρά, αλλά πολύ σημαντικά, εύχομαι να απασχολήσουν εξίσου μαζί με τα μεγάλα και επείγοντα τον νέο και κεφάτο υπουργό τουρισμού.

Πηγή: www.traveldailynews.gr - 2009

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Σε αδιέξοδο τα ξενοδοχεία της Αθήνας (Φωτιά στο σπίτι του γείτονα...)
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

www.ANDROS info.gr Αρνητικά -σχεδόν δραματικά- εξελίσσεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα, μετά από τις ταραχές και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας προ και κατά την εορταστική περίοδο.
Με μείωση της μέσης πληρότητας τουλάχιστον κατά 50%, (η οποία κατά περίπτωση αγγίζει έως και το -70% ή και -90%), τα πράγματα εξελίσσονται από δυσοίωνα έως και καταστροφικά.

Η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας–Αττικής (ΕΞΑ-Α) εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την συνεχή επιδείνωση της επικρατούσας κατάστασης και «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» προς πάσα κατεύθυνση, αφού για τους ξενοδόχους της Αθήνας ο φετινός χειμώνας, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους -με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα.

Οι συνέπειες από τη διεθνή αναφορά των ΜΜΕ στα επεισόδια της Αθήνας ήταν άμεσες, αφού μέχρι σήμερα, τις αναφορές αυτές ακολούθησε κατ αρχήν "βροχή ακυρώσεων" και στη συνέχεια η αναπόφευκτη μείωση της ζήτησης.
Η Αθήνα, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία στους υποψήφιους επισκέπτες της, ακόμη κι αν έχει περιοριστεί σημαντικά η γενικότερη αναστάτωση στην πόλη. Άλλωστε, το τελευταίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό στους αποδέκτες της αθηναϊκής τουριστικής πρότασης, αφού δεν έχει "κοινοποιηθεί" μέσω μιας σειράς μελετημένων, εξειδικευμένων και κατάλληλων για την περίπτωση δράσεων προβολής.
Η συγκεκριμένη συγκυρία, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί αφενός η γενικότερη οικονομική κρίση και αφετέρου η στάση των τραπεζών, αποτελούν ένα δυσβάσταχτο, ασφυκτικό περιβάλλον για τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής, τα οποία πρέπει να ανανήψουν άμεσα, ώστε να μην κινδυνέψουν επιχειρήσεις, αλλά ούτε και θέσεις εργαζομένων…

Αξίζει απλά να αναφέρουμε -ενδεικτικά της κατάστασης- ότι ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία απασχολούν έως και 300 ή 400 εργαζόμενους, βρέθηκαν να λειτουργούν με μόνο εννέα δωμάτια γεμάτα. Η ατμόσφαιρα αυτή αφορά όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα μικρότερα ξενοδοχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΞΑ-Α κάθε μήνα, ο μήνας Δεκέμβριος του 2008 "έκλεισε" με αρνητικό πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων. Πέραν αυτού, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2009, αναμένεται ότι επίσης θα "κλείσουν" πτωτικά με ποσοστό της τάξης του 50-70% τουλάχιστον. Όσο για τους ανοιξιάτικους μήνες, η μέχρι σήμερα εικόνα από προκρατήσεις και μηνύματα που αφορούν στην πορεία της ζήτησης, δεν εγγυάται ουσιαστική ανάκαμψη.
(Τα μηνύματα αυτά, αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων όσο και groups και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009).

Αν και τα "14 μέτρα για τον τουρισμό", τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι ξενοδόχοι της Αθήνας – Αττικής τα θεωρούν "ελπίδα προς την σωστή κατεύθυνση", επικρατεί προβληματισμός για την περίοδο που αναπόφευκτα θα μεσολαβήσει μέχρι τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Για τον λόγο αυτό κάνουν έκλυση προς τη πολιτεία και τον νέο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κων. Μαρκόπουλο, να λειτουργήσουν άμεσα υπέρ του Τουρισμού και να γίνει ό,τι είναι εφικτό, προκειμένου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα της Αθήνας - η οποία επλήγη διπλά) να αντέξουν υπό το βάρος της συγκυρίας.

Παράλληλα ζητούν να δρομολογηθούν άμεσα μια σειρά από δράσεις, (εξειδικευμένης και στοχευμένης) προβολής του προορισμού, προκειμένου να ενημερωθεί η Κοινή Γνώμη στις διεθνείς αγορές για την πραγματική διάσταση των γεγονότων, για την αποκατάσταση των ζημιών, την επιστροφή της πόλης στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά και την ικανότητα της Αθήνας να παραμένει μια ασφαλής και πάντα ενδιαφέρουσα στους επισκέπτες ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η ΕΞΑ-Α, υπενθυμίζει ότι τα πρόσφατα γεγονότα έπληξαν μεταξύ άλλων, τόσο τη φυσική δομή των ξενοδοχείων της Αθήνας, όσο και το γενικότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής και προγραμματίζει κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξηγήσει αναλυτικά το κυρίαρχο ζήτημα, δηλαδή την βιωσιμότητα των Αθηναϊκών ξενοδοχείων.

Πηγή: www.traveldailynews.gr - Θοδωρής Κουμέλης - Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Οι 10 καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για το 2009.
Αρχή σελίδας Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

1. Υπηρεσίες επισκευών. Όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να κάνουν οικονομίες επιδιορθώνοντας παρά αγοράζοντας. Δημιουργεί ξανά ευκαιρίες για τσαγκάρηδες, ξυλουργούς, μηχανουργεία, επιδιορθώσεις κλπ.

2. Ιατρικά & παραϊατρικά εφόδια. Με το δημογραφικό πρόβλημα να μεγαλώνει, ο αριθμός των ηλικιωμένων όλο και θα αυξάνεται. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες σε υπηρεσίες και προϊόντα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων. Άμεση τηλεφωνική κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων, υπηρεσίες ασφάλειας ή συναγερμού, κατ’ οικον νοσοκομειακή εξυπηρέτηση κλπ.

3. Υπηρεσίες καθαριότητας. Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, όλα γύρω μας αργά ή γρήγορα λερώνουν, λεκιάζουν και χρειάζονται επαγγελματική φροντίδα. Και όσο τα χρήματα για εξόδους μειώνονται τόσο η ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι θα τραβάει μέρος του προϋπολογισμού μας. Το ίδιο ισχύει και για γραφεία.

4. Καταστήματα stock. Όλο και περισσότεροι ψάχνουν για ευκαιρίες, για υπόλοιπα/ stock, για παλαιοτέρα μοντέλα, για μικρογρατζουνισμένες ευκαιρίες. Η καταπολέμηση του φθηνού κινεζικού είναι ίσως το φθηνότερο ποιοτικό ευρωπαϊκό ή μεταχειρισμένο.

5. Οικολογικά Προϊόντα. Μεταλλικά μπουκάλια νερού, υφασμάτινες τσάντες για ψώνια, τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Όλα αυτά τα προϊόντα σχεδιάσθηκαν για να μειώσουν την περιβαλλοντική μόλυνση, και αντικαθιστούν άλλα.

6. Εξειδικευμένος Τουρισμός. Τουρισμός αδρεναλίνης, Τουρισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, για άτομα με δίαιτες (διαβητικοί), αγροτουρισμός, ecoτουρισμός, τουρισμός για συγκεκριμένα χόμπι ή ομάδες ατόμων με ειδικά ενδιαφέροντα.

7. Ηλιακή ενέργεια. Όσο το ηλεκτρικό και το πετρέλαιο ακριβαίνει τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για εναλλακτική ενέργεια σε καθημερινό –πρακτικό επίπεδο. Ειδικά συστήματα ηλιακής ενέργειας, ατομικής χρήσης ανεμογεννητριών, ειδικών συστημάτων μόνωσης, είναι λίγα από τα χιλιάδες παραδείγματα για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

8. Διαχείριση Υδάτινων Πόρων. Όσο ελαττώνονται τα αποθέματα τόσο πιο πολύτιμο γίνεται και τόσο πιο αναγκαίες οι υπηρεσίες, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες που θα μας βοηθούν να το εξοικονομήσουμε. Από συστήματα που εντοπίζουν αυτόματα διαρροές μέχρι κατασκευή αυτοποτιζόμενων κήπων, μίνι συστήματα αφαλάτωσης κλπ.

9. Σοκολάτα! Έχει καταγραφεί ότι σε περιόδους ανασφάλειας ή οικονομικών δυσκολιών οι άνθρωποι τρώνε περισσότερη … σοκολάτα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που το γλυκό έχει ανέβει σε πολύ ψηλά επίπεδα ποιότητας και γεύσης οι ευκαιρίες για επέκταση σε άλλες χώρες με προϊόντα σοκολάτας ή ζαχαροπλαστικής είναι μεγάλες.

10 Ανακαίνιση χώρων. Όσο η ζωή δυσκολεύει , τόσο το ενδιαφέρον για ποιότητα ζωής στο σπίτι θα αυξάνει. Χιλιάδες προϊόντα, υλικά και υπηρεσίες συνδέονται με την ανθρώπινη αυτή ανάγκη. Τα χρώματα, επιστροφή στις ρίζες, οι ανατολικές φιλοσοφίες περί εσωτερικής αρμονίας-ηρεμίας ξαναμπαίνουν στην ζωή μας.

Πηγή: Μ. Φιλαδαρλής Global Greece Ιανουάριος 2008

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Η οικονομική κρίση θα "χτυπήσει" τα μικρά οικογενειακά καταλύματα του κλάδου των ενοικιαζομένων.
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Αρχή σελίδας Κατά τη διάρκεια της 40ης επετειακής xenia πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.), όπου παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γεράσιμος Φωκάς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της έκθεσης ΧΕΝΙΑ κ. Αναστάσιος Κούμανης, ο πρώην γεν. γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Ιωάννης `Αγγλος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και οι πρόεδροι των 22 Ομοσπονδιών της.
Μετά την τοποθέτηση του προέδρου του φορέα, κ. Σ. Πολυκράτη, πραγματοποιήθηκε λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση εφ όλης της ύλης από τον κ. Φωκά και τον κ. Αγγελόπουλο.

Επακολούθησε διάλογος, από τον οποίο εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα και διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα μικρά οικογενειακά καταλύματα του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, από το γεγονός ότι τις συνέπειες της κρίσης θα υποστούν κυρίως οικογένειες μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι και οι κύριοι πελάτες των μελών του φορέα της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.
Το μέγεθος της μείωσης των κρατήσεων δεν μπορεί σήμερα να προσδιοριστεί, τα μηνύματα όμως δεν είναι αισιόδοξα.

Πέραν των ανωτέρω υπήρξε θετική ανταπόκριση από τα μέλη της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε σε δύο σημαντικά γεγονότα: α) από την δημιουργία του Τουριστικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που για πρώτη φορά αναγγέλθηκε επίσημα στα μέλη του φορέα και β) από την ένταξη όλων των συνδικαλιστικών φορέων του τουρισμού υπό την σκέπη του ΣΕΤΕ.

Πηγή: www.traveldailynews.gr - Βίκυ Καραντζαβέλου - Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Αρχή σελίδας



www.ANDROS info.gr

Μείον 150.000 τουρίστες για την Ελλάδα το 2009.
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Αρχή σελίδας "Απώλειες 150.000 τουριστών αναμένεται να έχει η Ελλάδα κατά την επόμενη χρονιά, καθώς θα επέλθει μείωση ύψους 0,5% στο εισόδημα των χωρών που παραδοσιακά μας τροφοδοτούν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για μια μικρή μείωση που η Ελλάδα είναι σε θέση να αντέξει".
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών-Μελετών, κ. Μάριος Βασιλόπουλος, στην εκπομπή "Business & Travel", στο οικονομικό κανάλι sbc.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος, "άλλοι μιλούν για μείωση του τουρισμού κατά 50% και άλλοι κατά 15%. Από την πλευρά της η ΑΤΕΜ, έχοντας ως μέτρο τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, είναι αισιόδοξη ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, θα επηρεάσει σε μικρό βαθμό τον κλάδο του τουρισμού». Επισήμανε μάλιστα πως ο Οκτώβριος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για τον τουρισμό ενώ αντίστοιχα εξελίσσεται και ο Νοέμβριος".

Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΤΕΜ υπογράμμισε πως -σύμφωνα με έρευνες της ΕΞΑ- παρόλο που η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο φθηνές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συγκαταλέγεται στις πιο ανταγωνιστικές, συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα στις πληρότητες.

Την ίδια στιγμή, "δύσκολο" αναμένεται να είναι το καλοκαίρι του 2009 για την Ελλάδα, όσον αφορά τον κλάδο των κατασκευών, σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής της εταιρείας ΔΟΜΟΣΥΝΔΕΣΗ, κα Κάτια Καλλίγερου, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να καταστεί το προϊόν ποιοτικό, ώστε να είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστικό.
Σύμφωνα με την κ. Καλλίγερου, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανική αγορά, η οποία αποτελεί σημαντικό τροφοδότη για την Ελλάδα, είναι αναγκαίο το άνοιγμα σε νέες αγορές. Κι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ήδη με την Ρωσία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια, "εάν κινηθούμε σωστά άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν θα στραφούν προς την Ελλάδα, ενώ είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε χώρες με παράδοση στο χώρο όπως η Ισπανία".

Πηγή: www.traveldailynews.gr - Τατιάνα Ρόκου - Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης.
15 Δεκεμβρίου 2008

Αρχή σελίδας Επιβράδυνση του Ρυθμού Προσλήψεων για το Α’ Τρίμηνο του 2009 στην Ελλάδα

Επιφυλακτικοί οι έλληνες εργοδότες, διαμορφώνουν τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +3%

Την επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα για το Α’ Τρίμηνο του 2009 καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ωστόσο, παρότι η ελληνική αγορά εργασίας αναμένεται να εμφανίσει κάμψη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν θετικές, φτάνοντας το +3%. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 Ελλήνων εργοδοτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, το 16% των ελλήνων εργοδοτών θα προβούν σε προσλήψεις, το 13% σκοπεύουν να μειώσουν των αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ το 60% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφουν μείωση της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

«Οι πιέσεις που δέχεται η τοπική αγορά εργασίας από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αναμένεται να αυξηθούν και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, τα οποία δείχνουν μια αγορά επιφυλακτική. Το γεγονός ότι ποσοστό εργοδοτών της τάξεως του 16% δήλωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το επόμενο τρίμηνο φανερώνει πως ευκαιρίες –αν και περιορισμένες- θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για διαδικασίες πρόσληψης που κρατούν περισσότερο από ότι συνήθως. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι στην παρούσα φάση οι εργοδότες επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι ο εργαζόμενος που θα προσλάβουν ταιριάζει πραγματικά στην επιχείρηση και στην θέση για την οποία προορίζεται», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, βλέπουμε ότι οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση των ατόμων που απασχολούν στους επόμενους τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται ασθενέστερος στους οχτώ από τους εννέα τομείς. Ο τομέας του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση, σημειώνοντας την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη του ερχόμενου τριμήνου, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το +14%, αυξημένες κατά οχτώ μονάδες σε σχέση με το Δ΄ Τρίμηνο του 2008. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τομείς της Μεταποίησης και των Εστιατορίων και Ξενοδοχείων, στους οποίους η αγορά εργασίας αναμένεται να ακολουθήσει αρνητική πορεία, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -4% και -21%, αντιστοίχως.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας ανά τομέα, η Δρ Βενετία Κουσία δήλωσε: «Δύο είναι οι τομείς με τις θετικές προβλέψεις των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα της Έρευνας: ο κλάδος του Δημοσίου Τομέα & Κοινωνικών Υπηρεσιών και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις. Ο τελευταίος, ιδιαίτερα, δείχνει να αντιστέκεται στην αρνητική ψυχολογία της αγοράς. Αντίθετα, η μείωση των Προοπτικών Απασχόλησης που καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών – 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο- θα μπορούσε να αποδοθεί στον αναβρασμό που παρατηρείται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνώς και σε τοπικό επίπεδο.

Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο σημαντική μείωση, της τάξεως των 17 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται και στον κλάδο των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Στον τομέα του Τουρισμού, η πτωτική τάση που σημειώθηκε για πρώτη φορά το προηγούμενο τρίμηνο συνεχίζεται, με τις Προοπτικές Απασχόλησης του κλάδου να διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο -21%».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας ανά γεωγραφική περιφέρεια, η αγορά εργασίας στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να εμφανίσει περιορισμένη κινητικότητα (+6%), ενώ στην Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές προσλήψεων είναι αβέβαιες και οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μηδενικές. Και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφει μείωση της τάξεως των 11 και 6 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Διεθνείς Συγκρίσεις
Περισσότεροι από 71,000 εργοδότες σε 33 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, η οποία εξετάζει τις Προοπτικές Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2009. Οι εργοδότες σε 25 από τις 33 χώρες αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους θα αυξηθεί, ενώ οι εργοδότες στις υπόλοιπες οκτώ χώρες δηλώνουν πως αναμένουν μειώσεις. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η πλειοψηφία των εργοδοτών αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων, με εξαίρεση τους εργοδότες του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελβετίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι εργοδότες σε 21 χώρες αναφέρουν τις πιο ισχνές προοπτικές απασχόλησης από τότε που η χώρα τους έλαβε μέρος στην Έρευνα. Από το σύνολο των 27 χωρών για τις οποίες είναι εφικτή η σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται μειωμένες στις 25 από αυτές.

Οι πιο θετικές προοπτικές για την απασχόληση καταγράφονται στο Περού, την Ινδία, την Κόστα Ρίκα, τον Καναδά, τη Ρουμανία, την Κολομβία, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών για την απασχόληση καταγράφονται στη Σιγκαπούρη, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 10 Μαρτίου 2009, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Β’ Τρίμηνο του 2009.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της Manpower Ελλάς.
Για τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για καθεμία από τις 33 χώρες που μετέχουν στην έρευνα MEOS, επισκεφτείτε το Press Room της Manpower στο www.manpower.com/meos. Συμπληρωματικά, όλοι οι πίνακες και τα γραφήματα από την Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμοι για δημοσίευση στο http://www.manpower.com/library.
Να σημειωθεί ότι για το Β’ Τρίμηνο του 2008, η Manpower υιοθέτησε τη μέθοδο TRAMO-SEATS για την εποχική προσαρμογή των δεδομένων, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και τις συστάσεις της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Λόγω αυτής της αλλαγής, ενδέχεται να παρατηρηθούν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων.

Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης
Ο όρος αναφέρεται στο ποσοστό που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο αφαιρέσουμε το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με την Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης
Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης διεξάγεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο. Αποτελεί την πλέον εκτενή έρευνα που επικεντρώνεται στο μέλλον και είναι μοναδική στο είδος της σε ό,τι αφορά το μέγεθος (πλήθος συμμετεχόντων και γεωγραφική κάλυψη), τη μακροβιότητα και το αντικείμενο το οποίο εξετάζει. Η έρευνα διεξάγεται για περισσότερα από 45 χρόνια και είναι μια από τις πλέον έγκυρες και αξιόπιστες έρευνες για την απασχόληση στον κόσμο. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις σχεδόν 71,000 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θεωρείται ένας αξιόπιστος οικονομικός δείκτης.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη σε 33 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κάτω Χώρες, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ν. Αφρική, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊβάν, Τσεχική Δημοκρατία, και Χονγκ Κονγκ. Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης ξεκίνησε στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 1962 και επεκτάθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το1966. Το 2002 προστέθηκαν το Μεξικό και η Ιρλανδία και το 2003 προστέθηκαν 13 ακόμη χώρες. Η συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004, της Κίνας, της Ινδίας, της Ελβετίας και της Ταϊβάν το 2005 και του Περού, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα και της Ν. Αφρικής το 2006. Το 2008 η έρευνα ξεκίνησε σε Κολομβία, Ελλάδα, Τσεχική Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Πολωνία και Ρουμανία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το Research Center στο Web site: www.manpower.com

Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

Ανάβρα. Ένα αποµακρυσµένο ορεινό χωριό που κατάφερε όχι µόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
Κυριακή, 28/9/2008

Αρχή σελίδας Στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, υψόμετρο 1.000 µ και σε απόσταση 40 χλµ από την κοντινότερη κωμόπολη (Αλμυρός), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαµßάνουν εισοδήματα 30-100.000? και ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί µόνο µε την Ελßετία.
Με ποσοστό ανεργίας στο 0 και µε µέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Η Ανάβρα δεν ßάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της.
Το αιολικό πάρκο δίνει έσοδα 100.000?/έτος στην κοινότητα, ενώ υπό δημοπράτηση βρίσκεται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, από τις πηγές της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ?. Έχει τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο, που θυµίζει χειρουργείο, διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων, γυμναστήριο µε τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου & µπάσκετ, λαογραφικό µουσείο και φυσικά περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεµµάτων.

Η κοινωνική µέριµνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο & δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για μια μειονεκτική περιοχή? Η µάχη µε τη µιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του 90. «Προτεραιότητά µας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων. Με φως, νερό και σωστή δόµηση, σταßλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους µήνες ßόσκουν ελεύθερα στα ßουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του» κ. Τσουκαλάς.

«Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάßρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας. «Ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα µε το ßαθµό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».

Η πρόοδος συνεχίστηκε µε την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραµµής, το µοναδικό δηµόσιο στην Ελλάδα, µε πιστοποίηση από τη ΔΗΩ.

Το µεγαλύτερο επίτευγµά μας, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει η νοοτροπία των συγχωριανών. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις, αλλά µε επιµονή & υποµονή πείσθηκαν.

Τώρα καλούνται να δηµιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσµα της ßιολογικής παραγωγής.

Η επιστροφή στις ρίζες είναι µια σταθερή πολιτική. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσµός, έγινε επέκταση του οικισµού και δίνονται οικόπεδα σε άστεγους δηµότες στην αντικειµενική τους αξία, µε αποπληρωµή σε 5 δόσεις. Μετανάστες σε … ορεινό παράδεισο. «Δεν µας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών µου, µόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό µου τον Παναγιώτη. Κάναµε τρία παιδιά. Δουλεύουµε µε τον άνδρα µου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια µας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε µέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει στον ΕΤ.Κ η Ν. Μηλιώνη.

Οι ηλικιωµένοι αισθάνονται ασφάλεια µε τη µόνιµη παρουσία της αγροτικής γιατρού που δέχεται κάθε μέρα 8-9 άτοµα. Μένει σε διαµέρισµα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και στους τρεις δάσκαλους).

Το περιßαλλοντικό πάρκο, ένας παράδεισος. Αιωνόßια πλατάνια, σε µια διαδροµή πέντε χιλιοµέτρων, µε γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσµηση και µε τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται µέσα από τα ξέφωτα, µε φόντο τον υδάτινο κόσµο του Ενιππέα (παραπόταµου του Πηνειού). Εδώ κρατάει ακόµα το έθιµο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά µε τα ορµητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγµένη έκταση 240 στρεµµάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και µουσείο παράδοσης. Άλλη μια ευκαιρία για έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη.

Το πλέον µεγαλόπνοο σχέδιο τώρα είναι η εγκατάσταση συστήµατος τηλεθέρµανσης 1.700.000 ? µε την καύση ßιοµάζας (κοπριές ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).

Πηγή: Ελ. Τύπος - Κυριακή, 28/9/2008

Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Δημόσιος διάλογος για το σύστημα ταξινόμησης ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008

Αρχή σελίδας Ξεκινά ο Δημόσιος Διάλογος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, για τη διαμόρφωση του «Σχεδίου – Κειμένου Αναφοράς Λειτουργικών Προδιαγραφών και Ποιοτικών Κριτηρίων Ταξινόμησης» των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας μας, που θα οδηγήσει σε ένα Νέο Σύστημα Ταξινόμησης κατά «αστέρια» για τα ξενοδοχεία και «κλειδιά» για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΓΆ ΚΠΣ.

Στο δημόσιo διάλογο, το συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού η εταιρία TUV Rheinland, μετέχουν όλοι οι συντελεστές ή φορείς της τουριστικής αγοράς και συγκεκριμένα: Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ), ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), οι Ανώτατες Σχολές (ΑΕΙ – ΤΕΙ), Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, οι κατά τόπους ενώσεις, σύλλογοι και σύνδεσμοι ξενοδόχων, οι κατά τόπους σύνδεσμοι ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος που συμμετέχει στη διαμόρφωση της τουριστικής αγοράς.

Στόχος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η συγκέντρωση εποικοδομητικών προτάσεων, σχολίων και παρατηρήσεων, ώστε τελικά να διαμορφωθεί ένα αποδεκτό κείμενο αναφοράς λειτουργικών προδιαγραφών και ποιοτικών κριτηρίων ταξινόμησης, το οποίο θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και θα οδηγεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Για το σκοπό αυτό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και της αναδόχου εταιρίας σχετικά ερωτηματολόγια, με στόχο να συλλεχθούν όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις από τις περιφέρειες και τους φορείς.

Ο Δημόσιος Διάλογος θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση ημερίδας, η οποία θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 σε κεντρικό ξενοδοχείο, το όνομα του οποίου θα γνωστοποιηθεί με σχετική ανακοίνωση. Αντικείμενο της εκδήλωσης αυτής θα είναι η παρουσίαση του προτεινόμενου «Σχεδίου – κειμένου αναφοράς λειτουργικών προδιαγραφών και ποιοτικών κριτηρίων ταξινόμησης», όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί με βάση τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα έχουν διατυπωθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όλες οι προτάσεις, απόψεις και παρατηρήσεις που θα συγκεντρωθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, θα ομαδοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση μιας έκθεσης με τα αποτελέσματα της διαδικασίας δημόσιου διαλόγου. Η έκθεση αυτή αναμένεται να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης - σχεδίου κειμένου αναφοράς λειτουργικών προδιαγραφών και ποιοτικών κριτηρίων ταξινόμησης των τουριστικών καταλυμάτων με το σύστημα των αστεριών και κλειδιών.

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος ταξινόμησης των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας.

Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Επισημάνσεις με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις του Επενδυτικού Νόμου.

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Αρχή σελίδας Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις του νέου Επενδυτικού Νόμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει τα εξής:

Κεντρικός στόχος κάθε Αναπτυξιακού Νόμου είναι και πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας της Ελληνικής Ξενοδοχειακής υποδομής ούτως ώστε ο Τουρισμός της χώρας μας να αντεπεξέρχεται επιτυχώς στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας είναι, σήμερα, με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Στις προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν ιδιαίτερα αρνητικά σε σχέση με τους παραπάνω στόχους.

Ειδικότερα:

1.Προτείνεται o διπλασιασμός του χρόνου (από πενταετία σε δεκαετία) που μια ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να ενταχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου από την προηγούμενη υπαγωγή. Οι σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών υποδομών είναι τα πέντε έτη. Επομένως, κάθε επέκταση της μεταβολής του χρονικού ορίου αυτής της διάταξης οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Ξενοδοχειακής υποδομής.

2.Προτείνεται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων σε τέσσερα ή πέντε αστέρων, σε σχέση με τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού μονάδων δύο, τριών, τεσσάρων ή πέντε αστεριών του ισχύοντος καθεστώτος. Μία τέτοια αλλαγή, θα οδηγήσει σε δημιουργία ξενοδοχειακού προϊόντος δυο ταχυτήτων δεδομένου ότι θα κάνει αδύνατη την αναβάθμιση, μέσω του Νόμου, ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι 3 αστέρων, που αποτελούν την πλειονότητα του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Η Ελλάδα, χώρα που δέχεται 16.000.000 αλλοδαπούς επισκέπτες και εξυπηρετεί και περισσότερους από 4.000.000 Έλληνες ετησίως πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για κάθε κατηγορία και κάθε βαλάντιο.

Η Π.Ο.Ξ. ζητεί την άμεση απόσυρση των δύο αυτών τροποποιήσεων, καθώς κρίνεται ότι θα αλλοιώσουν την ισορροπία της ξενοδοχειακής αγοράς και θα επηρεάσουν αρνητικά την αναπτυξιακή της προοπτική.
Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

(ΦΕΚ B 602/2009)
Kαθορισμός ελαχίστων τιμών των Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων (Κάμπινγκ) για το χρονικό διάστημα από 1.4.2009 μέχρι 31.3.2010

2 Απριλίου 2009
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ B 602/2009)


Αριθμ. 602/2.4.2009 (ΦΕΚ B 602/2009)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Του ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118/Α) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και ειδικότερα το άρθρο 2 παρ. 1 και το άρθρο 4 παρ. 7 αυτού.
β. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α).
γ. Του π.δ. 122/17.3.2004 (ΦΕΚ 85/Α) «Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού», σε συνδυασμό με την παρ. 13 του άρθρου 1 του π.δ. 313/2001 (ΦΕΚ 211/Α).
δ. Του ν. 3270/2004 (ΦΕΚ 187/Α) «Αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και θέματα Τουρισμού».
ε. Της υπ’ αριθμ. 530992/87 (ΦΕΚ 557/Β) υπουργικής απόφασης Τεχνικές Προδιαγραφές Τουριστικών Εγκαταστάσεων.
στ. Του ν. 3498/2006 (ΦΕΚ 230/Α) «Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» και ειδικότερα των άρθρων 35 και 45 αυτού.
ζ. Του π.δ. 4/8.1.2009 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 2/Α-8.1.2009).
2. Την υπ’ αριθμ. 1322/23.1.2009 (ΑΠ. ΥΤΑΝ: 2056/5.2.2009) εισήγηση του Ξ.Ε.Ε.
3. Την ανάγκη καθορισμού των εισπραττομένων από τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις( Κάμπινγκ) ελαχίστων τιμών για το χρονικό διάστημα από 1.4.2009 μέχρι 31.3.2010 με γνώμονα την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και τη διατήρηση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας.
4. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό,

αποφασίζουμε:
1. Kαθορίζουμε για το χρονικό διάστημα από 1.4.2009 μέχρι 31.3.2010 και για όλες τις κατηγορίες των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (Κάμπινγκ) τις ελάχιστες τιμές ως κατωτέρω:
1. Διανυκτέρευση ενηλίκου - Χαμηλή Περίοδος: 3,90 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 4,48 ΕΥΡΩ
2. Διανυκτέρευση παιδιού - Χαμηλή Περίοδος: 2,15 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 2,73 ΕΥΡΩ
3. Αυτοκίνητο - Χαμηλή Περίοδος: ,35 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 2,73 ΕΥΡΩ
4. Τροχόσπιτο - Χαμηλή Περίοδος: 3,51 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 3,75 ΕΥΡΩ
5. Τροχοσκηνή - Χαμηλή Περίοδος: 3,51 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 3,75 ΕΥΡΩ
6. Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο - Χαμηλή Περίοδος: 4,69 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 5,09 ΕΥΡΩ
7. Σκηνή μικρή - Χαμηλή Περίοδος:2,73 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 3,15 ΕΥΡΩ
8. Σκηνή μεγάλη - Χαμηλή Περίοδος:3,12 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 3,51 ΕΥΡΩ
9. Πούλμαν μέχρι 16 θέσεων - Χαμηλή Περίοδος:5,51 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 6,30 ΕΥΡΩ
10. Πούλμαν άνω των 16 θέσεων - Χαμηλή Περίοδος:8,61 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 9,81 ΕΥΡΩ
11. Μοτοσυκλέτα - Χαμηλή Περίοδος:1,36 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 1,76 ΕΥΡΩ
12. Σκάφος τρέϊλερ - Χαμηλή Περίοδος:1,96 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 1,96 ΕΥΡΩ
13. Ενοικίαση σκηνής - Χαμηλή Περίοδος:5,88 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 6,30 ΕΥΡΩ
14. Ηλεκτρικό ρεύμα - Χαμηλή Περίοδος:3,15 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 3,15 ΕΥΡΩ
15. Ενοικίαση οικίσκου με W.C. - Χαμηλή Περίοδος:7,77 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 10,18 ΕΥΡΩ
16. Ενοικίαση οικίσκου άνευ W.C. - Χαμηλή Περίοδος:5,88 ΕΥΡΩ - Υψηλή Περίοδος: 8,40 ΕΥΡΩ

2. Oι τιμές για τις πρόσθετες παροχές: 1) Xρήση πρίζας 42 Volt, 2) χρήση ηλεκτρικής εστίας, 3) χρήση ηλεκτρικού σιδήρου ανά ημίωρο, 4) χρήση πισίνας μόνο για τους επισκέπτες των πελατών του Kάμπινγκ, 5) ντούζ με ζεστό νερό, 6) διανυκτέρευση παιδιών μέχρι 4 ετών, 7) ποδήλατο καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη παροχή που προσφέρεται νομίμως, διαμορφώνονται ελεύθερα ή παρέχονται δωρεάν, πρέπει όμως να δηλώνονται στη δήλωση τιμών και να αναφέρονται στη πινακίδα τιμών, δεσμεύουν δε τους επιχειρηματίες ως προς την τήρησή τους.

3. Η μόνιμη παραμονή κατασκηνωτικού μέσου καθορίζεται ως εξής: Για τη χειμερινή περίοδο από 1.4.2009 έως 31.5.2009 και από 1.10.2009 έως 31.3.2010 σε 2,00 ? ημερησίως. Για τη θερινή περίοδο από 1.6.2009 έως 30.9.2009 σε 3,00 ? ημερησίως. Η κατώτερη τιμή θέσεως μονίμου κατασκηνωτή καθορίζεται σε 1.485 ? (2 ενήλικες, 2 παιδιά, μεταφορικό και κατασκηνωτικό μέσο). Mόνιμος κατασκηνωτής θεωρείται όποιος παραμένει σε κατασκήνωση άνω των 60 ημερών (δύο μήνες).

4. Η παρούσα απόφαση περιλαμβάνει διαφοροποιημένα κατώτατα όρια τιμών στις δύο χρονικές περιόδους (χαμηλή - υψηλή) με σκοπό να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν με μεγαλύτερη ευελιξία στις δυνατότητες της ζήτησης κατά τις αντίστοιχες περιόδους και δη τη χαμηλή περίοδο. Είναι όμως ευνόητο ότι οι δηλούμενες από τον επιχειρηματία τιμές μπορούν να υπερβαίνουν τις οριζόμενες με την παρούσα ελάχιστες τιμές.

5. Η επιλογή χρόνου για τον καθορισμό της χαμηλής ή υψηλής περιόδου καθορίζεται από τον επιχειρηματία και αποδεικνύεται, στις περιπτώσεις που παρουσιάζεται διαφοροποιημένη από αυτήν των λοιπών ομοειδών καταλυμάτων της περιοχής, από το βιβλίο κινήσεως πελατών ή το μηνιαίο στατιστικό δελτίο αφίξεων δια νυκτερεύσεων. Η υψηλή περίοδος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ημερών.

6. Το ειδικό έντυπο δήλωσης τιμών (υπόδειγμα του οποίου προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας) νομίμως υπογεγραμμένο πρέπει να υποβληθεί εις τριπλούν στο Ξ.E.E., το αργότερο μέχρι 31.3.2009 και να συνοδεύεται οπωσδήποτε από απλή φωτοτυπία του ειδικού σήματος λειτουργίας.

7. Σε περίπτωση που οι επιχειρηματίες επιθυμούν να διατηρήσουν τις εγκεκριμένες τιμές του προηγουμένου έτους πρέπει εντός της ίδιας προθεσμίας να το γνωστοποιήσουν στο Ξ.Ε.Ε αποστέλλοντας υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, αρκεί αυτές να μην είναι κατώτερες των ελαχίστων τιμών που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση που αυτές είναι κατώτερες, θεωρείται ότι επιλέγουν τις ελάχιστες τιμές της απόφασης αυτής. Υποχρεούνται όμως να σφραγίσουν στο Ξ.Ε.Ε. και να αναρτήσουν στην είσοδο του κάμπινγκ νέα πινακίδα με τις εγκεκριμένες τιμές του προηγούμενου έτους, προσκομίζοντας τη θεωρημένη δήλωση ή πινακίδα τιμών του 2008.

8. Το Ξ.Ε.Ε αφού ελέγξει τις δηλώσεις τιμών, ως προς τα κατώτατα όρια, τις θεωρεί και στη συνέχεια αποστέλλει ένα αντίγραφο στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ καθώς και ένα αντίγραφο σε κάθε κάμπινγκ, μαζί με τη συμπληρωμένη και σφραγισμένη πινακίδα τιμών, που οι επιχειρηματίες οφείλουν να έχουν αναρτημένη σε εμφανές σημείο του χώρου υποδοχής του κάμπινγκ. Οι τιμές που θα δηλωθούν από κάθε κάμπινγκ μετά τη θεώρηση τους από το Ξ.Ε.Ε. είναι υποχρεωτικές και παραμένουν σταθερές κατά τα χρονικά διαστήματα (χαμηλή – υψηλή περίοδο) στα οποία αντιστοιχούν.

9. Δεν επιτρέπονται αυξομειώσεις των εγκριθέντων τιμών πέραν των νομίμων που αναφέρονται παρακάτω στην παράγραφο (13). Οποιαδήποτε αυξομείωση των εγκριθέντων τιμών πέρα από τα επιτρεπόμενα και οριζόμενα δια της παρούσης όρια, αποτελεί σοβαρή αιτία για την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του αρ. 4 του ν. 2160/1993 ή άλλες σχετικές διατάξεις.

10. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο υποχρεούται να μεριμνήσει για την εκτύπωση και αποστολή των εντύπων δή λωσης τιμών και των πινακίδων τιμών στα Κάμπινγκ, να ενημερώσει με σχετική εγκύκλιό του τους επιχειρηματίες για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων τιμών και να τους επισημαίνει ότι η μη τήρηση της απόφασης αυτής, επισύρει την επιβολή από τον Ε.Ο.Τ. των νόμιμων κυρώσεων.

11. Οι τιμές που θα δηλωθούν από τους επιχειρηματίες κάμπινγκ και τα κατώτατα όρια της παρούσας, περιέχουν ενσωματωμένους τους προβλεπόμενους από το νόμο φόρους και τέλη.

12. EKΠTΩΣEIΣ
Το ανώτατο όριο έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος του 20% με την προϋπόθεση ότι οι τιμές που θα διαμορφώνονται μετά την έκπτωση δεν θα είναι μικρότερες των πιο πάνω ελαχίστων τιμών. Για τους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού και εσωτερικού τουρισμού, φορέων του Δημόσιου τομέα οι επιχειρήσεις των κάμπινγκ μπορούν να προβαίνουν σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 20% των τιμών που έχουν δηλώσει ανάλογα με τη σύμβαση που θα έχει υπογραφεί μεταξύ του κρατικού φορέα και του επιχειρηματία. 13. Οι τιμές διημέρευσης καθορίζονται από τον επιχειρηματία και ισχύουν εφ’ όσον δηλωθούν και εγκριθούν.

14. Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής το ακόλουθο υπόδειγμα της αίτησης δήλωσης τιμών των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (Κάμπινγκ) από 1.4.2009 μέχρι 31.3.2010.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2009
Ο Υπουργoς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

(ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)
Καθορισμός ελαχίστων τιμών των ενοικιαζομένων δωματίων, ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων καθώς και των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2009 μέχρι 31.12.2009.

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)


Αριθμ. 913/20.1.2009 (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις:
α. Του ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118/Α') όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και ειδικότερα το άρθρο 2 παρ. 1 και το άρθρο 4 παρ. 7 αυτού.
β. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α' 98).
γ. Του π.δ. 122/17.3.2004 «Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού» (ΦΕΚ 85/Α΄), σε συνδυασμό με την παρ. 13 του άρθρου 1 του π.δ. 313/2001 (ΦΕΚ 211/Α').
δ. Του ν. 3270/2004 «Αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και θέματα Τουρισμού» (ΦΕΚ 187/Α΄).
ε. Του άρθρου 8 του ν.1652/1986 (ΦΕΚ 167/Α') με το οποίο κυρώθηκε ο Κανονισμός σχέσεων ΞενοδόχωνΠελατών.
στ. Του π.δ. 337/2000 (ΦΕΚ 281/Α') περί κατάταξης ενοικιαζομένων δωματίων και ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων σε κατηγορίες με το σύστημα των κλειδιών, όπως ισχύει.
ζ. Του π.δ. 4/2009 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 2/Α').
η. Του άρθρο 37 του ν.3498/2006 « Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 230/Α').

2) Το υπΆ αριθμ. 889/22.12.2008 (Υ.Τ.ΑΝ 26555/22.12.2008) έγγραφο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων/Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) που αφορά στις προτάσεις του κλάδου για τον καθορισμό των ελαχίστων τιμών έτους 2009.
3) Την ανάγκη καθορισμού των εισπραττομένων από τις αναφερόμενες στο θέμα επιχειρήσεις ελαχίστων τιμών για το έτος 2009 με γνώμονα την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και διατήρηση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

4) Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

Α. Καθορίζουμε για το χρονικό διάστημα από 1.1.2009 μέχρι 31.12.2009 τις ελάχιστες τιμές για τα αναφερόμενα στην παρούσα απόφαση τουριστικά καταλύματα ως κατωτέρω:


Αποφασίζουμε:
Α. Καθορίζουμε για το χρονικό διάστημα από 1.1.2009 μέχρι 31.12.2009 τις ελάχιστες τιμές για τα αναφερόμενα στην παρούσα απόφαση τουριστικά καταλύματα ως κατωτέρω:


1. Ελάχιστες τιμές ενοικιαζόμενων δωματίων

1α. Χαμηλής περιόδου
www.ANDROS info.gr- (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)

1β. Μέσης περιόδου
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)

1γ. Υψηλής περιόδου
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)




2. Ελάχιστες τιμές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων
2α. Χαμηλής περιόδου
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)

2β. Μέσης περιόδου
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)

2γ. Υψηλής περιόδου

www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)



3. Ελάχιστες τιμές τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών & επαύλεων

Οι τιμές των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων διαμορφώνονται ελεύθερα από τους επιχειρηματίες.

Β. Γενικές διατάξεις

1) Για όλα τα καταλύματα της παρούσας απόφασης οι χρονικές περίοδοι είναι τρεις, ήτοι χαμηλή - μέση - υψηλή, ενώ οι επιχειρηματίες έχουν την ευχέρεια να καθορίσουν και να δηλώσουν οι ίδιοι ποια θεωρούν χαμηλή - μέση - υψηλή περίοδο.

2) Οι τιμές των ενοικιαζομένων δωματίων / διαμερισμάτων, των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και των επαύλεων είναι ενιαίες και δεν επιτρέπεται η μίσθωση τους ανά χώρο ή ανά κλίνη.

3) Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους επιχειρηματίες όλων των καταλυμάτων να δηλώνουν διαφορετική τιμή στην ίδια χρονική περίοδο λόγω θέσεως π.χ. ισόγειο - όροφος - θέα, σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 50% της δυναμικότητός τους.

4) Οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να δηλώσουν τις τιμές για το έτος 2009 το αργότερο μέχρι 31.5.2009 και πάντα πριν την έναρξη λειτουργίας του καταλύματος, στα αντίστοιχα υποδείγματα αίτησης δήλωσης τιμών, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσης απόφασης. Εξαιρούνται οι επιχειρηματίες που λαμβάνουν το ειδικό σήμα λειτουργίας μετά την ανωτέρω προθεσμία.
Επιχειρήσεις που λειτουργούν από 1.1.2009 υποχρεούνται να δηλώσουν τις τιμές τους και να έχουν προμηθευτεί και θεωρήσει τους τιμοκαταλόγους τους για το 2009 εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσης.
Στις επιχειρήσεις που δεν θα δηλώσουν τιμές ή δεν θα θεωρήσουν τιμοκαταλόγους επιβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ πρόστιμο 293,47 Euro.

5) Οι αιτήσεις δήλωσης των τιμών υπογράφονται από τον υπεύθυνο του καταλύματος εις πενταπλούν και υποβάλλονται για έγκριση στις τοπικές Ομοσπονδίες, μέλη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ). Συνυποβάλλεται φωτοαντίγραφο του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Αντίγραφο της δήλωσης τιμών διαβιβάζεται με συγκεντρωτική κατάσταση άμεσα από τις τοπικές Ομοσπονδίες στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του ΕΟΤ.

6) Το θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης τιμών αναρτάται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο της υποδοχής του καταλύματος, κάτωθεν του εντύπου του ειδικού σήματος λειτουργίας.

7) Επιχειρηματίες που δεν θα δηλώσουν τιμές εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στο στοιχείο 4 της παραγράφου αυτής, θεωρείται ότι έχουν επιλέξει τις τιμές του προηγούμενου έτους ανά χρονική περίοδο, αρκεί αυτές να μην είναι κατώτερες των ελαχίστων τιμών που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση που είναι κατώτερες, θεωρείται ότι επιλέγουν τις ελάχιστες τιμές της παρούσας απόφασης. Σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται όμως να σφραγίσουν στην τοπική Ομοσπονδία, μέλος της ΣΕΕΔΔΕ, νέες πινακίδες τιμών για το έτος 2009 προσκομίζοντας την εγκεκριμένη αίτηση-δήλωση τιμών 2008.

8) Όλοι οι επιχειρηματίες μηδέ εξαιρουμένων και αυτών που διατηρούν για το νέο έτος τις προηγούμενες εγκεκριμένες τιμές τους ή λαμβάνουν τις ελάχιστες καθορισθείσες δια της παρούσης απόφασης, υποχρεούνται προ της έναρξης λειτουργίας τους να προμηθευτούν και να αναρτήσουν στα καταλύματά τους τιμοκαταλόγους του έτους 2009 θεωρημένους από τις τοπικές Ομοσπονδίες, μέλη της ΣΕΕΔΔΕ.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να θεωρήσουν τους τιμοκαταλόγους είναι:
α) φωτοαντίγραφο του Eιδικού Σήματος Λειτουργίας,
β) θεωρημένο αντίγραφο της αίτησης-δήλωσης τιμών του έτους 2009,
γ) τιμοκαταλόγους υπογεγραμμένους και συμπληρωμένους από τον υπεύθυνο του καταλύματος σύμφωνα με τη θεωρημένη δήλωση τιμών, ένα για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με την εγκεκριμένη δυναμικότητα του καταλύματος.

9) Επισημαίνεται ότι βάσει του άρθρου 37 του Ν.3498/2006 η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) με ευθύνη της οφείλει να προμηθεύσει εγκαίρως τους επιχειρηματίες του κλάδου, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένα μέλη των τοπικών Συλλόγων ή των Ομοσπονδιών της, με τιμοκαταλόγους, εγκεκριμένα έντυπα δήλωσης τιμών καθώς και κάθε άλλο ενημερωτικό έντυπο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

10) Δεν επιτρέπονται αυξομειώσεις των εγκεκριμένων τιμών πλην μόνο για όσες περιπτώσεις αναφέρονται στο Κεφάλαιο Δ΄ «περί εκπτώσεων», της παρούσας.

11) Δεν επιτρέπεται η άγρα πελατών σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 3 του Ν.2160/1993, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 53 του Ν.3498/2006.

12) Η χρήση κοινοχρήστων ντους που εξυπηρετούν τα απλά δωμάτια των καταλυμάτων ενοικιαζομένων δωματίων δεν δημιουργεί υποχρέωση καταβολής αντιτίμου.

13) Εφόσον δίκλινο δωμάτιο διατεθεί σε μεμονωμένο άτομο θα εισπράττεται το 80% της τιμής του δίκλινου δωματίου και δεν θα υπολείπεται της τιμής του μονόκλινου της αντίστοιχης τάξης κατά την αυτή χρονική περίοδο.

14) Όταν σε μονόκλινο δωμάτιο υπάρχει ημίδιπλη κλίνη και διαμένουν σΆ αυτό δύο άτομα τότε θα εισπράττεται η τιμή του μονόκλινου προσαυξημένη κατά 20% χωρίς να υπερβαίνει την τιμή του δίκλινου δωματίου.

15) Στις ελάχιστες τιμές της παρούσας καθώς και στις εγκεκριμένες συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμοι φόροι, ήτοι ΦΠΑ και ΔΦ.

16) Στις ελάχιστες τιμές της παρούσας καθώς και στις εγκεκριμένες συμπεριλαμβάνεται επίσης η παροχή των ακολούθων αγαθών και υπηρεσιών, ήτοι:
α) Παροχή θερμού ύδατος υποχρεωτικά καθ όλο το 24ωρο.
β) Παροχή θέρμανσης το χειμώνα σε όλους τους χώρους.
γ) Παροχές εντός των δωματίων: Ψυγείο, θυρίδες φύλαξης τιμαλφών, τηλεόραση, κλιματισμός κ.λπ.
δ) Καθημερινός καθαρισμός και αλλαγή του ιματισμού κάθε δύο μέρες στα καταλύματα τεσσάρων κλειδιών.
ε) Καθαρισμός και αλλαγή του ιματισμού κάθε δύο μέρες στις υπόλοιπες κατηγορίες κλειδιών.

17) Παρέχεται η δυνατότητα παροχής πρωινού για τα καταλύματα της παρούσης, εφόσον διαθέτουν αίθουσα πρωινού με παρασκευαστήριο ή εστιατόριο. Στην περίπτωση αυτή κατά τη θεώρηση της δήλωσης τιμών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

18) Η τιμή πρωινού εισπράττεται πέραν της τιμής του δωματίου - διαμερίσματος καθορίζεται δε στα 7,00 ¤ ημερησίως. Η ελάχιστη σύνθεση του πρωινού (αγορανομική διάταξη 14/1989, ΦΕΚ 348/Β΄) έχει ως ακολούθως:
- Φρούτο ή φυσικοί χυμοί ή κομπόστα κατ επιθυμία του πελάτη.
- Καφές ή τσάι ή σοκολάτα με γάλα σε επαρκή ποσότητα κατά την επιθυμία του πελάτη (όσα σερβιρίσματα είναι επιθυμητά)
- Μαρμελάδα σε επαρκή ποσότητα ή μέλι 40 γραμ.
- Βούτυρο 20 γραμ.
- Ζάχαρη σε επαρκή ποσότητα
- Αρτος και αρτοσκευάσματα
- Κέϊκ 50 γραμ. αρίστης ποιότητας ή κρουασάν. Το πρωινό μπορεί να προσφέρεται σε μπουφέ εφόσον υπερκαλύπτεται η πιο πάνω σύνθεση.

19) Για όλα τα καταλύματα της παρούσας απόφασης ισχύει ο «Κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών» (άρθρο 8 του Ν.1652/1986) καθώς και οι αποφάσεις και οδηγίες του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για εκατέρωθεν υποχρεώσεις και δικαιώματα στις σχέσεις με τα Τουριστικά Γραφεία ή Ταξιδιωτικούς Οργανισμούς μέχρι έκδοσης ειδικού Κανονισμού λειτουργίας για αυτά.

20) Ιδιαίτερες συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματία και πελάτη οι οποίες μειώνουν τις υποχρεωτικές παροχές που απορρέουν από τη νομοθεσία, δεν επιτρέπονται.

21) Πέραν όλων των αναφερομένων στην παρούσα απόφαση επισημαίνουμε ότι οι επιχειρηματίες όλων των καταλυμάτων υποχρεούνται:
α) Να τηρούν βιβλίο κινήσεως πελατών (πόρτας), θεωρημένο αρμοδίως, το οποίο θα περιλαμβάνει πέραν των άλλων και τα στοιχεία ταυτότητος - διαβατηρίου των πελατών.
β) Να τηρούν «βιβλίο εντυπώσεων» σύμφωνα με την υπΆ αριθ. 523994/8.5.2000 εγκύκλιο Γ.Γ. ΕΟΤ.

Γ. Επιβαρύνσεις
1) Επιτρέπεται η προσαύξηση κατά 10% στις εγκεκριμένες τιμές των καταλυμάτων εφόσον ο ενοικιαστής παραμείνει στο κατάλυμα μέχρι και δύο διανυκτερεύσεις.
2) Εάν από τον πελάτη ζητηθεί προσθήκη κλίνης πέραν των εγκεκριμένων, τότε η τιμή προσαυξάνεται για όλα τα καταλύματα της παρούσης κατά 20%.

Δ. Εκπτώσεις
1) Σε ειδικές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες όλων των καταλυμάτων της παρούσης απόφασης μπορούν για μεμονωμένους ενοικιαστές να προβαίνουν σε εκπτώσεις μέχρι 30% επί των εγκεκριμένων τιμών και μέχρι 50% για GROUPS και συμβάσεις ALLOTMENT, με την προϋπόθεση ότι η τιμή του δωματίου που θα προκύψει από την παραπάνω έκπτωση δεν θα είναι κατώτερη από την ελάχιστη τιμή της κατηγορίας κλειδιών που ανήκει η μονάδα και αναγράφεται στους αντίστοιχους, κατά περίοδο, πίνακες της παρούσας απόφασης.
2) Ειδικά για τους δικαιούχους των προγραμμάτων Κοινωνικού και Εσωτερικού Τουρισμού, οι επιχειρηματίες μπορούν, σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ αυτών και των φορέων του Δημοσίου που εφαρμόζουν τα προγράμματα αυτά, να προβαίνουν σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 50% επί των εγκεκριμένων τιμών.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που το Υπουργείο Παιδείας ή Κρατικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μεσολαβούν για τη στέγαση φοιτητών και σπουδαστών καθώς επίσης και για μεμονωμένους φοιτητές και σπουδαστές.

Ε. Τυχόν παράβαση των διατάξεων της παρούσης επισύρει κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.2160/1993.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αρχή σελίδας


www.ANDROS info.gr

(ΦΕΚ 87/Β/26.1.2009)
Καθορισμός των διαδικασιών υποβολής παραπόνων επιβατών που ταξιδεύουν στα δρομολογημένα πλοία που διενεργούν επιβατικές θαλάσσιες ενδομεταφορές, του περιεχομένου του ειδικού εντύπου παραπόνων, καθώς και της διαχείρισης αυτών.

10 Μαρτίου 2009
www.ANDROS info.gr - (ΦΕΚ Β 427/10-3-2009)


Αριθμ. 3332.12/01/09 (ΦΕΚ Β 427/10-3-2009)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Καθορισμός των διαδικασιών υποβολής παραπόνων επιβατών που ταξιδεύουν στα δρομολογημένα πλοία που διενεργούν επιβατικές θαλάσσιες ενδομεταφορές, του περιεχομένου του ειδικού εντύπου παραπόνων, καθώς και της διαχείρισης αυτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παράγραφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3709/2008 (ΦΕΚ Α΄213).
β) Του π.δ 249/1999 «Οργανισμός Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» (ΦΕΚ Α΄201), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
γ) Του π.δ. 205/2007 «Συγχώνευση Υπουργείων» (ΦΕΚ Α΄ 231).
δ) Του ν. 3297/2004 «Συνήγορος του καταναλωτή» (ΦΕΚ Α 259).
ε) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ειδικό έντυπο υποβολής παραπόνων επιβάτη

1. Καθορίζεται ειδικό έντυπο υποβολής παραπόνων επιβάτη στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Το έντυπο είναι διπλότυπο με φύλλα διαφορετικών χρωμάτων (λευκού και ανοιχτού ερυθρού), τύπου καρμπονιζέ και σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
2. Επαρκής αριθμός του παραπάνω έντυπου τοποθετείται σε ειδική θήκη και σε εμφανή σημεία επί των δρομολογημένων πλοίων (ανάλογα με το συνολικό αριθμό επιβατών θέρους που αναγράφεται στο πιστοποιητικό ασφάλειας του πλοίου), στα πρακτορεία ή ταξιδιωτικά γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και στις λιμενικές αρχές, με μέριμνα του μεταφορέα, του φορέα διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμένα προσέγγισης δρομολογημένων πλοίων.

Άρθρο 2
Υποχρεώσεις του μεταφορέα ή του εκδότη εισιτηρίων

Ο μεταφορέας ή ο κατά λιμένα οριζόμενος από το μεταφορέα ναυτικός πράκτορας ή ο εκδότης του εισιτηρίου οφείλει να:
α . Τοποθετεί σε εμφανή σημεία επί του πλοίου και στα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων πίνακα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στον οποίο αναγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του επιβάτη και του μεταφορέα. Ο πίνακας αυτός διατίθεται επιπρόσθετα σε γραφή Braille και σε κείμενο γραμματοσειράς μεγάλου μεγέθους στην υποδοχή του πλοίου κατόπιν αιτήματος του επιβάτη.
β. Ενημερώνει τον επιβάτη για τα δικαιώματά του για κάθε παράπονο ή καταγγελία που αφορά στην μη τήρηση των υποχρεώσεων, του μεταφορέα ή του εκδότη του εισιτηρίου.
γ. Τηρεί οργανωμένες διαδικασίες υποδοχής, καταγραφής και επίλυσης ή απάντησης σε παράπονα-διαμαρτυρίες των επιβατών καθώς και των ενεργειών ικανοποίησης απαιτήσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 3709/2008 ( ΦΕΚ Α΄213).

Άρθρο 3
Πρόσωπα υποδοχής καταγγελιών ή παραπόνων ή απαιτήσεων επιβάτη

1. Για κάθε παράπονο ή καταγγελία που αφορά στη μη τήρηση των υποχρεώσεων του μεταφορέα ή του εκδότη του εισιτηρίου, όπως καθορίζονται στις διατάξεις του ν. 3709/2008 (ΦΕΚ Α΄ 213), καθώς και για οποιαδήποτε απαίτηση που απορρέει από τις διατάξεις του ίδιου νόμου, ο επιβάτης απευθύνεται αρχικά στην πλοιοκτήτρια εταιρεία-πλοιοκτήτη του πλοίου (μεταφορέα) ή στον εκδότη του εισιτηρίου ή στον κατά λιμένα οριζόμενο από τον μεταφορέα ναυτικό πράκτορα.
2. Κατά την διάρκεια του πλού του πλοίου ο επιβάτης απευθύνεται στον ορισμένο από τον πλοίαρχο για τον σκοπό αυτό αξιωματικό του πλοίου.
3. Ο επιβάτης συμπληρώνει το έντυπο καταθέτει ή διαβιβάζει το στέλεχος λευκού χρώματος στο πρόσωπο υποδοχής παραπόνων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και κρατά το φύλο ανοιχτού ερυθρού χρώματος.

Άρθρο 4
Υπηρεσίες εποπτείας και διαχείρισης των παραπόνων

1. Για καταγγελίες ή παράπονα για τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 3, δε δόθηκαν απαντήσεις ή επαρκείς εξηγήσεις από το μεταφορέα ή τον εκδότη του εισιτηρίου, ο επιβάτης, μετά την παρέλευση δεκαπέντε εργάσιμων ημερών, μπορεί να συμπληρώσει και να υποβάλει το ίδιο ειδικό έντυπο παραπόνων, επισυν άπτοντας φωτοαντίγραφο του αρχικού έντυπου παραπόνων που συμπλήρωσε και απεύθυνε στα οριζόμενα πρόσωπα του άρθρου 3 της παρούσας και την τυχόν σχετική απάντηση τους, απευθείας:
α) Στη Λιμενική Αρχή επιβίβασης ή αποβίβασής του ή
β) Στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ή στην Διεύθυνση Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανάλογα με τη δρομολογιακή γραμμή την οποία κατά λόγο αρμοδιότητας εποπτεύει η κάθε Διεύθυνση.
2. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των απαιτήσεων του επιβάτη που απορρέουν από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 3709/2008 ( ΦΕΚ Α΄ 213) μετά την πάροδο της προθεσμίας των 7 ημερών, ο επιβάτης υποβάλει το ίδιο ειδικό έντυπο παραπόνων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 5
Ενέργειες Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών και Διεύθυνσης Μεταφορών

1. Η αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ή η Διεύθυνση Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής:
α. Συγκεντρώνει το σύνολο των εντύπων υποβολής παραπόνων ή απαιτήσεων επιβάτη.
β. Τηρεί οργανωμένες διαδικασίες τήρησης αρχείου, υποδοχής, διαχείρισης και στατιστικής καταγραφής αυτών ανά θεματική ενότητα.
γ. Διαβιβάζει τα έντυπα υποβολής παραπόνων στις αρμόδιες κατά περίπτωση του θέματος υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ, για τις τυχόν δικές τους κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειές τους. δ. Συλλέγει τυχόν στοιχεία που αφορούν την υπόθεση όπως ενδεικτικά είναι, οι συμπληρωματικές απόψεις ή στοιχεία από τον επιβάτη, στοιχεία από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, απόψεις ή στοιχεία από τους μεταφορείς ή τους εκδότες εισιτηρίων.
ε. Προβαίνει σε συστάσεις προς τους μεταφορείς ή εκδότες εισιτηρίων ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι του επιβάτη που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 3709/2008 ( ΦΕΚ Α΄ 213) και της παρούσας απόφασης.
2. Οι διαφορές οι οποίες δεν επιλύ θηκαν ή δεν δόθηκαν για αυτές απαντήσεις ή επαρκείς εξηγήσεις από τον μεταφορέα ή τον εκδότη εισιτηρίου, διαβιβάζονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή μαζί με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης για την εξώδικη επίλυση αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3297/2004 (Α΄ 259), όπως ισχύει κάθε φορά.
3. Δεν εξετάζονται έντυπα υποβολής παραπόνων ή απαιτήσεων που υποβάλλονται ανώνυμα ή ανυπόγραφα ή με ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας με τους επιβάτες

Άρθρο 6
Ενέργειες Λιμενικών Αρχών

Οι Λιμενικές αρχές μεριμνούν για:
α. Την ενημέρωση των επιβατών που απευθύνονται σε αυτές ως προς τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 3709/2008 (ΦΕΚ Α΄ 213).
β. Τον εφοδιασμό τους με έντυπα υποβολής παραπόνων, τη συνδρομή τους προς τους επιβάτες συμπλήρωσης αυτών και την παραλαβή τους σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας.
γ. Την ενημέρωση του επιβάτη για τον κατά λιμένα οριζόμενο από το μεταφορέα ναυτικό πράκτορα εφόσον πρόκειται για αρχική υποβολή παραπόνου ή απαίτησης.
δ. Τη χορήγηση κάθε έγγραφου στοιχείου προς τους ενδιαφερόμενους, που τηρείται σε αυτές στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους και αφορά πραγματικά γεγονότα τα οποία άπτονται κάθε διαφοράς που αναφύονται από τις διατάξεις του ν. 3709/2008 (ΦΕΚ Α΄ 213).
ε. Την υποβολή με ιδιαίτερη αναφορά των εντύπων υποβολής παραπόνων που δεν δόθηκαν απαντήσεις ή επαρκείς εξηγήσεις ή δεν ικανοποιήθηκαν απαιτήσεις και κατατέθηκαν σε αυτές, κάθε πρώτη και δέκατη πέμπτη ημέρα έκαστου μήνα στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανάλογα με τη δρομολογιακή γραμμή την οποία κατά λόγο αρμοδιότητας εποπτεύει η κάθε Διεύθυνση, με την παράλληλη ενημέρωση του ενδιαφερομένου. Η σχετική αναφορά συνοδεύεται μαζί με οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο που τηρείται σε αυτές στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους και αφορά πραγματικά γεγονότα τα οποία άπτονται κάθε διαφοράς που αναφύονται από τις διατάξεις του ν. 3709/2008 (ΦΕΚ Α΄213).
στ. Επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3709/2008.

Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος:

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει μετά δεκαπέντε ημέρες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πειραιάς, 23 Φεβρουαρίου 2009
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ




Αρχή σελίδας - ANDROS info

ANDROS info
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr