Άρθρα και κείμενα, από διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν το ΧΡΗΜΑ, την ΑΓΟΡΑ και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα.
Μη ξεχνάτε, ότι περιμένουμε για να δημοσιεύσουμε και τα δικά σας σχόλια. ANDROSinfo
Περιεχόμενα:
Βόμβα… μικρομεσαίων επισφαλειών !
Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τα τραπεζικά στελέχη την αύξηση των «κανονιών» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργεί μια απειλητική «βόμβα» επισφαλειών για το τραπεζικό σύστημα.Το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο των μικρομεσαίων εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές πιέσεις της ύφεσης στις ασθενέστερες χρηματοοικονομικά επιχειρήσεις.
Για τον τουριστικό τομέα είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά στο εμπόριο η «ασφυξία» γίνεται ευδιάκριτη, καθώς μάλιστα οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ασκούν έντονη πίεση για να κερδίσουν μερίδια σε μια «ημιθανή» αγορά, οδηγώντας στα όρια της αντοχής τους τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που απελευθερώνει τις προσφορές ένα μήνα πριν από τις ετήσιες, τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ως τώρα απαγορεύονταν, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει ένας κύκλος εντυπωσιακών προσφορών από τα μεγαλύτερα καταστήματα, που οδηγεί στα όρια της απελπισίας τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει γίνει πλέον «ταμείο» και από τις θερινές εκπτώσεις θα αρχίσει ένας νέος γύρος «κανονιών» από μικρομεσαίους, με σοβαρές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα.
Ήδη οι εξελίξεις διαψεύδουν τους πιο αισιόδοξους τραπεζικούς παράγοντες, που έβλεπαν ότι από τον Μάιο θα άρχιζε μια εκτόνωση των πιέσεων από τις επισφάλειες. Ο Μάιος ήταν ως τώρα ο χειρότερος μήνας από την άποψη των «μαυρισμάτων» για ακάλυπτες επιταγές, ενώ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο 132.357 επιχειρήσεις «μαυρίστηκαν» από τον Τειρεσία. Πέρυσι είχαν «μαυριστεί» την ίδια περίοδο «μόνο» 39.014, δηλαδή το ποσοστό αύξησης φθάνει το 240%! Έτσι, η αξία των ακάλυπτων επιταγών, από τα 424 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο πεντάμηνο εκτοξεύθηκε πάνω από τα 1,3δις. ευρώ.
Οι τράπεζες ήδη από τον Μάιο άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους, προχωρώντας σε αυξήσεις επιτοκίων, ιδιαίτερα προς τις μικρές επιχειρήσεις, ύστερα από τέσσερις μήνες συνεχών μειώσεων, προκειμένου να καλύψουν το πρόσθετο κόστος από τη διαφαινόμενη αύξηση των επισφαλειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα επιτόκια στους ανοικτούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων προεξοφλούνται και επιταγές πελατών, τον Μάιο έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα (στο 6,10%, από 6,11% τον προηγούμενο μήνα). Από το τέλος Δεκεμβρίου τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας μειώνονταν, έστω αργά, και ως το τέλος Απριλίου είχαν πέσει κατά μία μονάδα (από 7,13% σε 6,11%).
Σημειώνεται, βέβαια, ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν το μέσο όρο για τα δάνεια όλων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, και στις μικρότερες τα κόστη δανεισμού είναι πολύ υψηλότερα, αλλά δεν καταγράφονται ξεχωριστά από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στα επιτόκια μικρών επιχειρηματικών δανείων (μέχρι ποσού 1 εκατ. ευρώ), η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς όχι μόνο σταμάτησαν οι μειώσεις, αλλά τον Μάιο είχαμε και αύξηση στα επιτόκια, από 4,36% τον Απρίλιο, στο 4,56%.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως αποτελεί «φάρμακο» για τα αυξημένα κόστη των τραπεζών λόγω των επισφαλειών, δεν παύει όμως να έχει «τοξικές» παρενέργειες στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βλέπουν την «ασφυξία» να επιτείνεται και να τις φέρνει όλο και πιο κοντά στο λουκέτο…
Πηγή: sofokleous10.gr Φωτόπουλος Γιάννης Δευτέρα, 06 Ιούλιος 2009
Δικαιολογητικά για στεγαστικά δάνεια.
Πριν προχωρήσετε σε αίτηση στεγαστικού δανείου στο τραπεζικό Κατάστημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει και έχετε μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έτσι ώστε να λάβετε πιο γρήγορα την απάντηση της έγκρισης του δανείου σας.
Α. Οικονομική Προέγκριση
Αστυνομική ταυτότητα.
Εκκαθαριστικό σημείωμα ή δήλωση (Ε1) του τελευταίου οικονομικού έτους.
Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή απόδειξη μισθοδοσίας/σύνταξης του τελευταίου μήνα για μισθωτούς/συνταξιούχους.
Σε περίπτωση ύπαρξης δανείου σε άλλη Τράπεζα/Οργανισμό, προσκόμιση δανειακής ενημερότητας ή δύο τελευταίων statement του δανείου για την ομαλή εξυπηρέτηση.
Για τους Οικονομικούς Μετανάστες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:
Διαβατήριο.
Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα ή τελευταία δήλωση εφορίας (Ε1).
Βεβαίωση αποδοχών (για μισθωτούς).
Συστατική επιστολή από τον εργοδότη (θα εκτιμηθεί για την έγκριση).
Άδεια Παραμονής σε ισχύ κατά την προέγκριση του δανείου.
Σε περίπτωση που η Άδεια Παραμονής έχει λήξει:
Βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για ανανέωση της άδειας παραμονής.
Άδεια εργασίας σε ισχύ.
Σε περίπτωση που η Διεύθυνση κατοικίας που δηλώνεται στην αίτηση είναι διαφορετική από αυτή του εκκαθαριστικού, πρέπει να προσκομίζεται λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή κινητού τηλεφώνου, με την αναγραφόμενη διεύθυνση να συμπίπτει με αυτή που δηλώνεται.
Β. Οριστική Έγκριση
Αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας (φωτοαντίγραφο).
Δήλωση ιδιοκτησίας που έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο ή Κτηματογραφικό απόσπασμα.
Σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών ανέγερσης/αποπεράτωσης/επισκευής με πιστοποίηση προόδου εργασιών στο προσημειούμενο ακίνητο, προσκόμιση Προϋπολογισμού Εργασιών από Πολιτικό Μηχανικό ή Αρχιτέκτονα.
Αντίγραφο οικοδομικής άδειας με τα παρακάτω σχέδια (φωτοαντίγραφα των εγκεκριμένων από την Πολεοδομία):
Α) Τοπογραφικό διάγραμμα.
Β) Διάγραμμα κάλυψης.
Γ) Κατόψεις.
Σημειώσεις:
(1) Ανάλογα με το είδος του ακινήτου είναι απαραίτητη η προσκόμιση συγκεκριμένων σχεδίων:
Εφόσον πρόκειται για διαμέρισμα/κατάστημα σε πολυκατοικία είναι απαραίτητη η προσκόμιση μόνο κάτοψης.
Εφόσον πρόκειται για οικόπεδο, είναι απαραίτητη η προσκόμιση μόνο πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος.
Εφόσον πρόκειται για αγροτεμάχιο είναι απαραίτητη η προσκόμιση μόνο τοπογραφικού διαγράμματος τελευταίου εξαμήνου με δήλωση του μηχανικού για τη χρήση γης και με την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.651/77 περί αρτιότητας και οικοδομησιμότητας.
(2) Εφόσον το χρηματοδοτούμενο ακίνητο διαφέρει από το προσημειούμενο, είναι απαραίτητη επιπλέον η προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης, στην οποία δηλώνεται ο σκοπός του δανείου, η ιδιοκτησία του ακινήτου και το ύψος των εργασιών, καθώς και το Ε1 ή Ε9 ή Ε2 απ΄ όπου θα προκύπτει η ιδιοκτησία του ακινήτου.
Τειρεσίας: Δραματική αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές.
Σε 263,7 εκατ ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Μάρτιο του 2009 σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.
Σε τεμάχια ανήλθαν σε 26.769 σημειώνοντας αύξηση 19,6%.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε αξία αυξήθηκαν κατά 242,2% και σε τεμάχια σε 346,5%.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν σε τεμάχια τα 70.505 και σε αξία τα 712,6 εκατ.ευρώ.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Μάρτιο του 2009 ανήλθαν σε 11.854 και σε αξία τα 18,3 εκατ.ευρώ σημειώνοντας αύξηση 35,7% και 16,6% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 σημείωσαν αύξηση 71,5% και 101,1% αντίστοιχα.
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009
Διασταύρωση στοιχείων ΔΟΥ - Τειρεσία για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
THN πρόσβαση ακόμη και στα αρχεία της εταιρίας Tειρεσίας Α.Ε., όπου είναι καταχωρισμένοι οι αφερέγγυοι δανειολήπτες, θα επιδιώξει το Yπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να διασταυρώσει εάν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν χρέη ή άλλου είδους εκκρεμότητες με το τραπεζικό σύστημα αλλά ακόμη και να εντοπίσει τις διευθύνσεις ληξιπρόθεσμων οφειλετών που σήμερα είναι φορολογικώς... "άφαντοι". Αντικειμενικός στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι ακόμη η σκιαγράφηση του οικονομικού προφίλ των οφειλετών ακόμη και από τις τράπεζες.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη αναμόρφωση του εισπρακτικού μηχανισμού του Yπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η σκέψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να αναθέσει σε νομικές και ελεγκτικές εταιρίες τον ρόλο των τεχνικών συμβούλων για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 9 δισ. ευρώ. Στις εν λόγω εταιρίες θα ανατεθούν με συμβάσεις έργου σημαντικές αρμοδιότητες, οι οποίες θα φθάνουν και την αρχειοθέτηση των ίδιων των οφειλετών και των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων τους.
Ειδικότερα, το σχέδιο του Yπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την άμεση είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2009 από ένα συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ύψους 9 δισ. ευρώ, το οποίο θεωρείται εισπράξιμο. Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν περίπου 600.000 οφειλέτες. Eτσι, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, το υπουργείο θα αναθέσει σε νομικά γραφεία και εταιρίες ελεγκτών το έργο της βελτίωσης των διαδικασιών παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η ανάθεση θα γίνει με τη σύναψη συμβάσεων έργου. Οι εταιρίες θα λειτουργούν ως τεχνικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως αναμένεται να αναλάβουν:
Πρώτον, τον εντοπισμό 600.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 9 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες που θα επιλεγούν θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ. Θα αναλάβουν δηλαδή να βρουν πού διαμένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα το πληροφοριακό σύστημα Taxis του Yπουργείου Οικονομικών να περιλαμβάνει παρωχημένα στοιχεία γι'Α αυτούς και να θεωρούνται ουσιαστικά «αγνώστου διαμονής». Με τον εντοπισμό των οφειλετών, θα είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους και προς την κατεύθυνση αυτή, οι δημοσιονομικές αρχές ευελπιστούν στη συμβολή του αρχείου της εταιρίας Tειρεσίας.
Δεύτερον, στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι εταιρίες-σύμβουλοι θα επιδιώξουν να συντάξουν για κάθε οφειλέτη την πλήρη εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Θα αναλάβουν δηλαδή να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει, ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει. Προς τούτο θα αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και στα στοιχεία των ακινήτων που οι οφειλέτες έχουν δηλώσει ότι κατέχουν σε έντυπα Ε9 παρελθόντων ετών. Θα μπορούν δηλαδή να λαμβάνουν πληροφορίες από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση τα υποβληθέντα έντυπα Ε9. Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των οφειλετών ακόμη και από τις τράπεζες. Θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση ακόμη και στα αρχεία κακοπληρωτών της εταιρίας Tειρεσίας, προκειμένου να γνωρίζουν εάν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν χρέη ή άλλου είδους εκκρεμότητες με το τραπεζικό σύστημα.
Τρίτον, στην προετοιμασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα μπορούν να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, παρέχοντάς τους πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, προκειμένου τα δικαστικά τμήματα αυτών να προχωρούν στη συνέχεια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Πηγή: Express.gr 5 Απριλίου 2009
Άρχισαν να «σκάνε» και οι πιστωτικές κάρτες.
Kατά περίπου 30% αυξημένος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, θα είναι στο τέλος Φεβρουαρίου ο αριθμός των κατόχων πιστωτικών καρτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση στην αγορά των πιστωτικών καρτών, «το γεγονός έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και τις τράπεζες δεδομένου ότι αυξημένο, κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, είναι και το συνολικό ποσό της οφειλής μέσω πιστωτικών καρτών, έστω και αν η καθυστέρηση είναι αυτή του ενός μηνός».
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στις αρχές Φεβρουαρίου τα συνολικά υπόλοιπα μόνο από τις πιστωτικές κάρτες πλησίασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο το σύνολο των δανείων καταναλωτικής πίστης υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ.
Με συντηρητικές πάντως εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι από το σύνολο των δανείων της καταναλωτικής πίστης σε καθυστέρηση βρίσκονται περί τα 2,6 δισ. ευρώ.
Οι αυξημένες επισφάλειες που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών καρτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 7%, οδηγεί τις τράπεζες στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, τους τελευταίους μήνες οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών στις πιστωτικές κάρτες κινούνται ανοδικά και διαμορφώνονται ήδη στο 7% με 7,5%. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται το φαινόμενο, ενήμερες οφειλές να βγαίνουν σε καθυστέρηση, αρχικά λίγων ημερών, στη συνέχεια πάνε στις 30 μέρες και καταλήγουν στο τρίμηνο.
Παράλληλα, οι τράπεζες κάθε τρίμηνο προχωρούν σε διαγραφές των καθυστερούμενων οφειλών για να κρατούν τα ποσοστά καθυστερήσεων σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούν και να εξωραΐζουν όσο γίνεται την εικόνα των αποτελεσμάτων τους.
Βλέποντας να διαμορφώνεται η παραπάνω κατάσταση στην αγορά των πιστωτικών καρτών και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που σημειωτέον για τις τράπεζες εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τα πιστωτικά ιδρύματα με δεδομένη και την κρίση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, επιχειρούν να προσφέρουν μέσω διακανονισμών, δυνατότητες ελαστικότερης αποπληρωμής των οφειλών.
Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι και η μετακίνηση οφειλών από ένα προϊόν σε άλλο, με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, με πιο σημαντικό την προσφορά χαμηλότερων επιτοκίων.
Σημειώνεται τέλος ότι ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων μέσω των πιστωτικών καρτών κινείται τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα του 12% με 14% σε ετήσια βάση.
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009
Η απόλυτη εκμετάλλευση των σούπερ μάρκετ.
Η ληστρική συμπεριφορά των σούπερ μάρκετ έναντι του Έλληνα καταναλωτή, ξεπέρασε πλέον κάθε προηγούμενο. Η κατάσταση έχει εισέλθει σε καθεστώς θρασύτατης εκμετάλλευσης με την ανοχή, αν όχι αδειοδότηση, από την Κυβέρνηση των «Καρτέλ» να συμπεριφέρονται ως κοινοί κλέφτες.
Συγκρίναμε με θρησκευτική ευλάβεια και προσοχή, προκειμένου να μην υποπέσουμε σε σφάλμα, τις τιμές μεταξύ ενός συνοικιακού σούπερ μάρκετ στη Γερμανία και δύο συνοικιακών σούπερ μάρκετ στην Αττική. Συγκρίναμε προϊόντα ίδιας μάρκας και ιδίου περιεχομένου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν το μέγεθος της ληστείας που εφαρμόζεται κατά παράβαση της όποιας εμπορικής λογικής και του κοινά αποδεκτού περιθωρίου εμπορικού κέρδους. Πρόκειται για επίδειξη θράσους, αλλά και για τρανή απόδειξη πως οι μεγαλέμποροι και οι ιδιοκτήτες – μέτοχοι των μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ίδιες οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Οι διαφορές μεταξύ των τιμών ξεπερνούν ακόμη και το 140% σε είδη καθημερινής χρήσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εξειδικευμένων ινστιτούτων ο Έλληνας καταναλωτής χρειάζεται θεωρητικά περίπου άλλον ένα μισθό για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του, όταν συγκρίνει κανείς τις χαμηλότερες τιμές στη Γερμανία και τα σαφώς υψηλότερα εισοδήματα του μέσου Γερμανού εργαζόμενου.
Μία πρώτη γεύση από την «Μεγάλη Ληστεία» του Έλληνα καταναλωτή είναι ο πίνακας που ακολουθεί.
Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν 4 σούπερ μάρκετ. Στη Γερμανία αγοράσαν από το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας «Rossmann» και από ένα συνοικιακό σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα αγοράσαν από τον «Σκλαβενίτη» και από ένα «Carrefour» σε λαϊκές συνοικίες. Η σύγκριση εξεγείρει ακόμη και τους πιο ψύχραιμους πολίτες. Συζητάμε πάντα για προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από κάθε μέσο ελληνικό σπίτι.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ROSSMAN ΓΕΡΜΑΝΙΑ | ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ | CARREFOUR Ν. ΣΜΥΡΝΗ | LISTERINE COOLMINT ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ (500ml) | 2,98 | - | 6,74 | 6,83 | GLISS KUR HAIR REPAIR-TOTAL REPAIR ΣΑΜΠΟΥΑΝ (200ml) | 1,99 | - | 3,95 (400ml) | 1,99 | ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ CAREFREE COTTON (58τεμ.) | 2,49 | - | 2,90 | 2,52 (34τεμ.) | ΣΑΜΠΟΥΑΝ WASH & GO 2in1 SHAMPOO CLASSIC (200ml) | 0,99 | - | 3,94 (400ml) | 3,72 (400ml) | PANTENE PRO-V REPAIR & CARE 2 ΜΑΣΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ (150ml) | 3,49 | - | 5,52 (200ml) | 6,08 (200ml) | ΑΦΡΟΣ WELLAFLEX (200ml) | 1,49 | - | 3,50 (1? ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ) | 3,49 (1? ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ) | FRUCTIS ΣΑΜΠΟΥΑΝ (250ml) | 1,69 | - | 2,85 | 2,86 | DOVE BEAUTY BODY LOTION (400ml) | 4,99 | - | 3,92 (250ml) | 4,25 (250ml) | DOVE ΣΑΜΠΟΥΑΝ (200ml) | 1,79 | - | 3,75 (300ml) | 3,75 (300ml) | GARNIER BODY TONIC LOTION (400ml) | 3,49 | - | 5,73 (250ml) | 6,02 (250ml) | SWIFFER 1 ΞΕΣΚΟΝΟΠΑΝΟ ΚΑΙ 1 ΠΑΝΑΚΙΑ | 2,79 | - | 3,76 (5τεμ+ΛΑΒΗ) | 3,74 | ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ KAKAO (400γρ.) | - | 2,99 | 3,54 (ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΚΑΚΑΟ) | 8,30 (1 κιλό) | ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ (400γρ.) | - | 2,99 | 3,34 | 8,30 (1 κιλό) | CALGON EXPRESS BALL TABS (42τεμ.) | - | 10,45 | 12,55 (30+15- ΠΡΟΣΦΟΡΑ) | 12,99 (30 τεμ.) | ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ DOVE (500ml) | - | 3,25 | 4,35 (100ml ΔΩΡΟ) | 4,70 (100ml ΔΩΡΟ) | PALMOLIVE ORIGINAL ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ (750ml) | - | 0,75 | 1,78 | 1,88 |
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σύγκριση τιμών όσον αφορά τον περίφημο Μακεδονικό Χαλβά. Αφού ο καταναλωτής – αναγνώστης υπολογίσει τις τιμές σε Γερμανία και Ελλάδα ιδίου βάρους του προϊόντος, δηλαδή ένα κιλό χαλβά, αντιλαμβάνεται πως στη Γερμανία ακόμη και αυτό το εντελώς ελληνικό προϊόν πωλείται φθηνότερα.
Με ποια λογική άραγε; Της απόστασης και των εξόδων μεταφοράς; Καμία λογική εξήγηση δεν μπορεί να αντέξει στο απλό ερώτημα. Ο Μακεδονικός Χαλβάς που παράγεται στην Ελλάδα και αποστέλλεται σε μία μέση απόσταση από 500 έως 700 χιλιόμετρα θα έπρεπε να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από το Μόναχο ή την Στουτγάρδη που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα (2.500 χλμ. για την ακρίβεια).
Εδώ οι οικονομολόγοι σχίζουν τα διπλώματα τους και αναμένουμε από τα σαΐνια του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη μία απάντηση.
Πηγή: www.zougla.gr Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009
|