ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Sunday 24-06-2018
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL


www.androsinfo.gr


andros ANDROS
     Καλώς ορίσατε στη σελίδα με τα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ANDROS

www.ANDROS info.gr
ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣΜόνο όσοι από εμάς θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες.
Εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση θα είμαστε όλοι στο εξής, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα.Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

ΧΟΥΑΝ ΜΑΝΟΥΕΛ ΣΑΝΤΣΕΣ ΓΚΟΡΝΤΙΓΙΟ - ο οραματιστής δήμαρχος της Μαριναλέντα
MarinalendaΗ οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Το ΔΝΤ είναι μια σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται – για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο», υποστηρίζει ο Ισπανός Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, ο επί 31 χρόνια κομμουνιστής δήμαρχος της Μαριναλέντα που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ «άμεσης δημοκρατίας» που διοργανώνουν αντιεξουσιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο της 75ης Δεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Η Μαριναλέντα, στην επαρχία της Ανδαλουσίας, είναι μια κοινότητα 2.700 κατοίκων που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.

«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος, στη συνέντευξή του στην «Ε».

Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;

«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι “μηχανικοί” των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι αυτό και σ αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».

Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;

«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;

«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται – για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ αυτή την κρίση πρέπει να… επιβραβευθούν».

Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;
«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».

Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της – βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;

«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».

Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;
«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».

Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;
«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».

Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;

«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς – δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».

Συντάκτης: Βασίλης Παπαναστασούλης

* Ευχαριστούμε για τη μετάφραση την Ηλέκτρα Μπεθυμούτη και την Ελένη Γενναδίου.

Πηγή: http://www.enet.gr
ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα της ίδιας της πάθησης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά στον κόσμο έκανε μια τέτοια διαπίστωση...
Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι δεν πίνουν αλκοόλ, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, υπό τον καθηγητή ρευματολογίας, Τζέρι Γουίλσον και τον ρευματολόγο, Τζέημς Μάξγουελ, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Rheumatology», σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν δύο ομάδες εθελοντών και συμπέραναν ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, ένιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μικρότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις τους σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια αλκοόλ ή καθόλου.

Πάντως προειδοποίησαν ότι αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί αυτομάτως «πράσινο φως» για να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει άλλους κινδύνους. Η ανάλυση με ακτίνες Χ έδειξε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, είχαν μικρότερη ζημιά στις αρθρώσεις, ενώ ο αιματολογικός έλεγχος έδειξε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια του αλκοόλ δεν περιορίζεται μόνο στα συμπτώματα, αλλά αφορά την ίδια την ασθένεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί το αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στα αρθριτικά. Εκτιμούν ότι ίσως καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει την εκδήλωση της πάθησης. Η αντι-φλεγμονώδης και αναλγητική επίπτωση του αλκοόλ φαίνεται πάντως να παίζει ρόλο τόσο στα συμπτώματα όσο και σε καθαυτό το υπόβαθρο της πάθησης, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει πάντως να γίνουν και άλλες σχετικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους και να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ επιδρά θετικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τη στιγμή που αυτή έχει εμφανιστεί. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το αλκοόλ, σε πρώτη φάση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.
Η ΠΕΙΝΑ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗΣ
Η ΠΕΙΝΑ "Αυτή είναι η ιστορία του πώς ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, όπως στελέχη της Goldman Sachs, της Deutsche Bank, επιχειρηματίες της Merrill Lynch και πολλών άλλων μεγαθηρίων ευθύνονται για την πείνα σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη.
Και η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι.
Με το τέλος του 2006, οι τιμές των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να αυξάνονται ξαφνικά. Μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του σιταριού είχε αυξηθεί κατά 80%, το καλαμπόκι κατά 90 % ενώ η τιμή του ρυζιού ανέβηκε κατά 320 %. Η πείνα έκανε, λοιπόν, την εμφάνισή της ως φυσικό επακόλουθο των τρομακτικών ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και 200 εκατομμύρια άνθρωποι –κυρίως παιδιά– μη μπορώντας να αντέξουν οικονομικά την αγορά των τροφίμων βυθίσθηκαν σε υποσιτισμό ή ασιτία. Ακολούθησαν αναταραχές και εξεγέρσεις σε 30 χώρες ενώ τουλάχιστον μία κυβέρνηση ανετράπη. Δύο χρόνια μετά, την άνοιξη του 2008, οι τιμές όπως μυστηριωδώς εκτοξεύθηκαν, έτσι και επανήλθαν στα κανονικά τους επίπεδα. Ο Jean Ziegler, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στα τρόφιμα, ονόμασε το γεγονός αυτό "μαζική δολοφονία της σιωπής" εξαιτίας των ανθρώπινων ενεργειών που το προκάλεσαν.

Οι περισσότερες από τις εξηγήσεις που δόθηκαν εκείνη την περίοδο αποδείχθηκαν ψευδείς. Το ξέσπασμα της πείνας δεν συνέβη επειδή οι προμήθειες μειώθηκαν: το Διεθνές Συμβούλιο Grain δηλώνει ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αυξήθηκε, ουσιαστικά, κατά την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, το παραπάνω γεγονός δε συνέβη ούτε λόγω της αύξησης της ζήτησης: O καθηγητής Jayati Ghosh του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών στο Νέο Δελχί έχει αποδείξει ότι η ζήτηση στην πραγματικότητα μειώθηκε κατά 3% εκείνη την περίοδο. Άλλοι παράγοντες όπως η άνοδος των βιοκαυσίμων, και η απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να συνέβαλλαν στην έκρηξη της παγκόσμιας πείνας αλλά και πάλι τα στοιχεία αυτά δεν είναι αρκετά από μόνα τους για να εξηγήσουν μια τέτοια βίαιη αλλαγή.

Η αληθινή αιτία κρύβεται καλά πίσω από συλλογισμούς που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, αλλά αξίζει αν σκεφτούμε ότι η αιτία αυτή προκάλεσε «στομαχόπονο» σε μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Για πάνω από έναν αιώνα, οι αγρότες στις πλούσιες χώρες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να προστατευθούν από τον κίνδυνο: μπορούσαν να συμφωνήσουν τον Ιανουάριο για να πουλήσουν τη σοδειά τους σε έναν επιχειρηματία τον Αύγουστο, σε καθορισμένη τιμή.

Αν το καλοκαίρι ήταν καλό και ευνοϊκό για τις καλλιέργειές, ο αγρότης ίσως ζημιωνόταν σε σχέση με την τιμή που θα μπορούσε να τα πουλήσει τελικά , αλλά αν το καλοκαίρι αποδεικνυόταν ζημιογόνο για τη σοδειά ή σημειωνόταν μια παγκόσμια πτώση στις τιμές, τότε η πρωταρχική συμφωνία αποδεικνυόταν μια καλή κίνηση. Το σύστημα αυτό λειτουργούσε όταν αυτή η διαδικασία ήταν καλά οργανωμένη και συμμετείχαν μόνο επιχειρήσεις που είχαν άμεσο ενδιαφέρον για τον τομέα.


Μέσα στη δεκαετία του 1990,όμως, η Goldman Sachs με άλλες επιχειρήσεις άσκησαν πίεση και οι κανονισμοί τελικά καταργήθηκαν. Έτσι, οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε «παράγωγα» που θα μπορούσαν να αγοράζονται και να πωλούνται στους εμπόρους οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τη γεωργία.

Αποτέλεσμα; Η γέννηση μιας αγοράς τροφίμων που βασιζόταν σε εικασίες."
ΕΩΣ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, με αλλαγές όμως στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες.


Από τη διάταξη εξαιρούνται χρονικά τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300τ.μ., με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος θα ισχύσει από 1/06/2011.


Όσο για τους παραβάτες, τα πρόστιμα που προβλέπονται διαμορφώνονται ως εξής:
- Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε δημόσιους κλειστούς χώρους, το πρόστιμο είναι 50 έως 500 ευρώ.
- Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας κλειστών δημοσίων χώρων που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε.
- Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας. Στην πέμπτη υποτροπήανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε.
- Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - androsinfo.grΜε απόφαση της Κυβέρνησης οι Δημόσιοι Υπάλληλοι πρέπει να απογραφούν.

Η απογραφή αφορά στο προσωπικό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Για τη συμπλήρωση των στοιχείων της απογραφής απαιτούνται μια σειρά από παραστατικά, τα οποία είναι χρήσιμο να τα έχετε μαζί σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία.
Για τη διευκόλυνση σας, προτείνεται η ανάγνωση των οδηγιών καθώς και η εκτύπωση της φόρμας απογραφής, ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα στοιχεία που καλείστε να συμπληρώσετε.

… Τα έγγραφα που πρέπει να συλλέξετε για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων της απογραφής σας είναι:
• Ένα εκκαθαριστικό φορολογίας – οποιουδήποτε έτους – από το 2002 και έπειτα.
• Η κάρτα κοινωνικής ασφάλισής σας ή το βιβλιάριο υγείας σας ή η επιστολή γνωστοποίησης ΑΜΚΑ.
• Η αστυνομική σας ταυτότητα.
• Ένας λογαριασμός ΔΕΗ της κατοικίας σας.
• Ένα, σχετικά πρόσφατο, εκκαθαριστικό μισθοδοσίας σας.
• Οι τίτλοι σπουδών σας


Προθεσμίες Απογραφής: Αν ο ΑΦΜ λήγει σε:

1, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Δευ. 12 Ιουλίου 2010
2, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Τρι. 13 Ιουλίου 2010
3, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Τετ. 14 Ιουλίου 2010
4, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Πεμ. 15 Ιουλίου 2010
5, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Παρ. 16 Ιουλίου 2010
6, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Δευ. 19 Ιουλίου 2010
7, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Τρι. 20 Ιουλίου 2010
8, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Τετ. 21 Ιουλίου 2010
9, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Πεμ. 22 Ιουλίου 2010
0, Πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας έως: Παρ. 23 Ιουλίου 2010.
Μετά την καταληκτική ημερομηνία, δε θα γίνεται δεκτή η αίτησή σας.
Liz Murray Η ΑΣΤΕΓΗ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ HARVARD !!

Liz Murray - androsinfo.grΗ ιστορία της Liz Murray ειναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους με προβλήματα.

Η Liz γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της ήταν φτωχοί, ναρκομανείς και φορείς του AIDS. Στα 15 της η Liz έμεινε στο δρόμο, αφού πέθανε η μητέρα της και ο πατέρας της πήγε σε καταφύγιο για άστεγους. Η Liz ομως δεν παράτησε τα όνειρα της. Αρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και παρά το οτι ξεκίνησε το σχολείο πολύ μετά απο οτι τα άλλα παιδιά κατάφερε να πάρει πολύ νωρίς το απολυτήριο της. Πήρε υποτροφία και μπήκε στο Harvard. Μετά απο 3 χρόνια αναγκάστηκε να φύγει για να προσέξει τον άρρωστο πατέρα της αλλά επέστρεφε το 2008 και κατάφερε να πάρει το πτυχίο της το 2009. Η ζωή της έγινε ακόμα και ταινία ενώ η ίδια δίνει διαλέξεις και προσπαθεί με τη δική της ιστορία να κινητοποιήσει και άλλους ανθρώπους που κάποιες ατυχίες ίσως τους κράτησαν πίσω

Ενεργειακά ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ !!
ΦωτοβολταικάΕνεργειακά ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ θα είναι σύντομα οι περίπου τρεισήμισι χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Νικηφόρου Δράμας, μιας αγροτικής περιοχής που θα αποτελέσει πρότυπο πάρκο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. O «πράσινος» Δήμος Νικηφόρου εντάχθηκε μαζί με άλλους 13 δήμους από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πιλοτικό πρόγραμμα Rurener που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή ουδετερότητα.

Δηλαδή, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν στους επτά οικισμούς του Δήμου Νικηφόρου δίκτυα διανομής της ΔΕΗ και η ενέργεια που θα καταναλώνεται από τους κατοίκους θα παράγεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από τον αέρα και τον ήλιο, που αφθονούν στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Σε ορεινή τοποθεσία, έξω από τον οικισμό Αδριανής του Δήμου Νικηφόρου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα αιολικό πάρκο, το πρώτο στον Νομό Δράμας, ισχύος 20 Μεγαβάτ, αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση άλλων 4, με επιπλέον ισχύ 8 Μεγαβάτ.

Η επένδυση έγινε από ιδιωτική εταιρεία, ενώ η δημοτική αρχή νοίκιασε σε άλλους ιδιώτες έκταση περίπου 200 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, άλλες 3 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τις οποίες η μία γερμανική, περιμένουν τις αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα όρια του Δήμου Νικηφόρου θα αποφέρουν κέρδη στην τοπική κοινωνία που θα ανέρχονται στο 3% της ετήσιας παραγωγής κάθε εγκατάστασης και θέσεις εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται η διάνοιξη αγροτικών δρόμων στα βουνά, ενώ η περιοχή φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης για άλλους δήμους.

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

13 δήμοι από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες- μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Rurener

Και ο Δήμος Κερατέας

Ο Δήμος Νικηφόρου είναι ένας από τους δύο δήμους πανελλαδικά (μαζί με τον Δήμο Κερατέας Αττικής) που συμμετέχουν στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rurener, με τεχνικό σύμβουλο το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας.

Συνολικά στο πρόγραμμα Rurener συμμετέχουν 14 αγροτικοί δήμοι ευρωπαϊκών χωρών (3 από τη Γερμανία, 3 από τη Γαλλία, 3 από τη Ρουμανία, 2 από την Ελλάδα, 2 από την Ουγγαρία και 1 από την Ισπανία), καθώς και 12 τεχνικοί σύμβουλοι που περιλαμβάνουν αναπτυξιακούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες από τις παραπάνω χώρες.

Πρόκειται για μικρούς δήμους, με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, που θα δραστηριοποιηθούν και θα συνεργαστούν σε θέματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με στόχο να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια.
ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

Στατιστικά ΚαρκίνουΤο θάνατο 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων προκάλεσε ο καρκίνος το 2008.
Ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ μέχρι το 2030 περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, αναφέρει έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


"Το 2008 το 56% των 12,7 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων καρκίνου και το 63% των 7,6 εκατομμυρίων θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο παγκοσμίως σημειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φρέντι Μπρέι, ένας από τους επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη η οποία βασίστηκε στις 27 μορφές καρκίνου.

"Δεν υπάρχει σύγκριση με τα πρόσφατα στοιχεία μας από το 2002 επειδή έχουν αλλάξει οι μέθοδοι υπολογισμού" ανέφερε ένας άλλος επιστήμονας, ο Ζακ Φέρλαι, τονίζοντας ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καρκίνο έχουν αυξηθεί συνολικά κατά τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με την IARC, ο καρκίνος του πνεύμονα, που πλήττει κυρίως τους άνδρες, αποτελεί μία από τις μορφές του καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα, ενώ ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού, που πλήττει κυρίως γυναίκες και του παχέος εντέρου, καθώς και ο καρκίνος του στομάχου και του προστάτη.

Οι χώρες όπου η θνησιμότητα που συνδέεται με τον καρκίνο είναι υψηλότερη είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες και συγκεκριμένα πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ρωσία και την Γερμανία.

Αλλά βάσει του αριθμού των κατοίκων κάθε χώρας οι χώρες όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είναι αυτές της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Αυτό οφείλεται σε επικίνδυνες συνήθειες, όπως το κάπνισμα τις οποίες έχουν υιοθετήσει οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με την IARC, κάθε χρόνο το 2030 θα γίνεται διάγνωση για περίπου 21,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου.

ΑΠΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Χρήματα - androsinfo.grΑπό 1η Ιουνίου, ισχύουν οι περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών, των δώρων και των επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.
Ειδικότερα, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος, τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν μειωθεί κατά 12% από 1/1/2010, μειώνονται περαιτέρω από σήμερα κατά επιπλέον 8%. Σε όσους υπαλλήλους δεν λαμβάνουν επιδόματα, θα μειωθούν οι αποδοχές τους κατά επιπλέον 3% (η πρώτη μείωση κατά 7% ισχύει από 1/1/2010).Παράλληλα, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας θα είναι συνολικά 1.000 ευρώ (500 ευρώ, 500 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα) και θα δίδονται μόνο σε όσους υπαλλήλους οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα), συμπεριλαμβανομένων των δώρων, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτά. Στην περίπτωση που υπερβαίνουν το ποσό αυτό και έως τα 3.083 ευρώ, καταβάλλεται αναλογία των δώρων αυτών, έως το όριο των 3.000 ευρώ.Στην εγκύκλιο παρατίθενται και δύο συγκεκριμένα παραδείγματα για την καταβολή των δώρων:

1ο παράδειγμα:
Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας, 2.983 ευρώ μεικτά, θα πάρει στο ακέραιο το ποσό των επιδομάτων εορτών και άδειας, υπολογιζόμενο ως εξής:Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και άδειας (1.000 ευρώ) ανέρχονται σε: 2.900*12+1.000=35.800 ευρώ (2.983 ευρώ μηνιαίως).
Ο υπάλληλος αυτός- δεδομένου ότι οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές του, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με τα επιδόματα εορτών και άδειας είναι χαμηλότερες από 36.000 ευρώ- θα πάρει στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και άδειας (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα άδειας).

2ο παράδειγμα:
Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας, 3.033 ευρώ μεικτά, θα πάρει αναλογία του ποσού των επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής:Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και άδειας (1.000 ευρώ) ανέρχονται σε: 2.950*12+1.000=36.400 ευρώ (3.033 ευρώ μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 ευρώ, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και άδειας, θα πρέπει από τον υπάλληλο αυτόν να αφαιρεθεί το ποσό των 400 ευρώ που υπερβαίνει τις 36.000 ευρώ, αναλόγως από τα επιδόματα εορτών και άδειας (200 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων, 100 ευρώ από το δώρο Πάσχα και 100 ευρώ από το επίδομα άδειας), έτσι ώστε οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με το μέρος των επιδομάτων που απομένουν μετά την αφαίρεση αυτή να μην υπερβαίνουν το ποσό των 36.000 ευρώ (δηλαδή 2.950*12+300+150+150=36.000 ευρώ) και τις 3.000 ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, τα ποσά του επιδόματος εορτών και άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος αυτός, είναι 300 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 150 ευρώ για δώρο Πάσχα και 150 ευρώ για επίδομα άδειας.

ΝΟΜΟΣ ΠΙΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Καλλικράτης - androsinfo.grΨηφίστηκε από το Κοινοβούλιο το σχέδιο Καλλικράτης με το οποίο αλλάζει ο διοικητικός χάρτης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα μειώνονται σε 325, και οι δημοτικές επιχειρήσεις από έξη χιλιάδες σε δύο χιλιάδες.
Με τον νέο νόμο καταργούνται οι Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 αιρετές Περιφέρειες στις οποίες δίνονται σημαντικές νέες αρμοδιότητες σχετικές με την περιφερειακή ανάπτυξη και την διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Επίσης, ο νέος νόμος θέτει όρια στον δανεισμό και τις προσλήψεις προσωπικού των δήμων και προβλέπει, για όσους δήμους αποκτούν οικονομικά προβλήματα, την υπαγωγή τους σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Τέλος, ο νέος αυτός νόμος περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προϋπόθεση για την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ασφαλιστικό - androsinfo.grΑνατροπές στο ασφαλιστικό με το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο πήρε πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο. Τα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν στα 65 έτη, ωστόσο για την ανώτατη σύνταξη θα απαιτείται εργασία σαράντα ετών, ενώ αυξάνεται στο 6% για κάθε χρόνο η ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλες τις αλλαγές...

* Από το 2013, όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι στο δημόσιοθα εντάσσονται στο ΙΚΑ
* Από το 2018, όλα τα ταμεία ενοποιούνται σε τρία κύριας ασφάλισης για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
* Από το 2011, ξεκινά η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών.
* Από το 2018, θεσμοθετείται βασική σύνταξη για ανασφάλιστους ένω των 65 ετών ύψους 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
* Από την 1η Αυγούστου φέτος η επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ 3% για συντάξεις από 1400 έως 1700 ευρώ, 5% έως 2.300 ευρώ, 7% έως 2900 ευρώ και 9% για συντάξεις πάνω από από αυτό το όριο.

Το ημερολόγιο των ανατροπών:

2010
Από την 1η Αυγούστου 2010 επιβάλλεται ειδική εισφορά υπερ των ασφαλιστικών ταμείων στους συνταξιούχους από 3 έως 9% για συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ. Αναλυτικότερα:

α.Για συντάξεις από 1.401,00 ευρώ έως 1.700,00 ευρώ, ποσοστό 3%
β.Για συντάξεις από 1.701,00 ευρώ έως 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 5%
γ.Για συντάξεις από 2.301,00 ευρώ έως 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 7%
δ.Για συντάξεις από 2.901,00 ευρώ και πάνω, ποσοστό 9%

Επίσης:
* Καταργούνται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
* Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες απασχόλησης συνταξιούχων που οδηγούν στη μείωση της σύνταξης, ακόμα και στην αναστολή της για όσους είναι κάτω των 55 ετών.
* Καθιερώνεται εργόσημο για απασχόληση οικιακών βοηθών, εργατών γης κλπ.

2011
* 1η Ιανουαρίου σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα κατά 5 χρόνια κατά περίπτωση.
* Αύξηση στο 6% από το 3% του ποσοστού μείωσης της σύνταξης για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
* Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο σταδιακά ως το 2013 με βάση ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών.
* Αναπροσαρμογή της λίστας των βαρέων και ανθυιγεινών επαγγελμάτων για αυτούς που ασφαλίζονται από 01-07-2011 για πρώτη φορά.

Υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ οι οποίοι έχουν ασφαλιστοί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα ως 31-12-1992 στον ιδιωτικό τομέα.


Αλλάζει το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης:
α. η καταβολή της σύνταξης γίνεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα εφ όσον συγκεντρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης.
β. στην περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας.
γ. αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης κανενός από τα ταμεία που ασφαλίστηκε τότε αρμόδιος για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης είναι ο τελευταίος οργανισμός.

Επίσης:
* Αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και δημιουργία ενιαίου κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.
* Καταργούνται οι συντάξεις που καταβάλλονται στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες. Εξαιρούνται αυτές που ήδη χορηγούνται.
* Από το 1ο εξάμηνο, θα γίνει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών υγείας από τις συντάξεις.
* Αναπροσαρμόζεται με ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης οι επικουρικές συντάξεις με βάση μελέτες της εθνικής αναλογιστικής αρχής.

2013
Νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.
Ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

2014
Αναπροσαρμογή συντάξεων κατ΄ έτος με βάση 3 παράγοντες:
α. δείκτης τιμών καταναλωτή
β. ΑΕΠ
γ. οικονομικές δυνατότητες ταμείου

2018
Σταδιακά ως βάση υπολογισμού της σύνταξης καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου.

Ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως η βασική σύνταξη που χορηγείται μαζί με την ανταποδοτική ενώ για τους ανασφάλιστους με τη συμπλήρωση του 65ου έτους και βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Δημιουργούνται 3 ταμεία κύριας ασφάλισης για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Εξαιρούνται δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγοροι, μηχανικοί και εργαζόμενοι στην τράπεζα της Ελλάδος.

2020
Εισάγεται μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του γενικού ορίου συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ” ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΟΒΙΣΑΝ !
Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣΜε τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.
Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.
Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι.
Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν.
Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση.
Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.  -    Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΦΟΝΙΚΗ ΜΥΓΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ

αιγοπροβαταΧιλιάδες αμνοερίφια πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κρήτη, εξαιτίας μιας φονικής μύγας, η οποία έχει κάνει έντονη την εμφάνιση της στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το συγκεκριμένο έντομο έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών του κλάδου, που βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν κάνουν τίποτα το ουσιαστικό.
Η μόλυνση που προκαλεί η μύγα σε κάθε ζώο είναι τόσο δραστική, ώστε το αμνοερίφιο πεθαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ανήμποροι να επέμβουν και να σώσουν τα ζώα τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να μπορεί να ακολουθηθεί και να τα θεραπεύσει.
Η μόνη σωτηρία για τα αμνοερίφια είναι ο κτηνοτρόφος να εντοπίσει έγκαιρα την πληγή και τη μόλυνση και να επέμβει με αντισηπτικά φάρμακα. Κάτι πρακτικά πολύ δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό ζώων που είναι ελευθέρας βοσκής στους ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Ενα πρόβλημα, το οποίο φέτος αναμένεται εντονότερο από ποτέ, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υπερβολικής ζέστης από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
«Τα κοπάδια μας πλήττονται από τη ζέστη τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται πολύ την περίοδο του καλοκαιριού. Χτυπάει κυρίως τα αρσενικά ζώα, αφήνοντας τα αβγά του στα γεννητικά όργανα ή στα πληγωμένα κέρατα τους, τα οποία εκκολάπτονται, διεισδύουν μέσα στο σώμα και οδηγούν στο θάνατο του ζώου» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Κώστας Καράτζης.

Ξενόφερτο
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι το έντομο αυτό είναι ξενόφερτο και μάλιστα εισήχθη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
«Η μύγα αυτή είναι σίγουρα εισαγόμενη από άλλη χώρα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι εντελώς ξαφνικά άρχισαν τα κρούσματα. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας» επισημαίνει ο κ. Καράτζης. Μια άποψη με την οποία συμφωνεί και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος, ο οποίος συμπληρώνει λέγοντας ότι υπάρχει η άποψη ότι η μύγα αυτή ήρθε και μεταλλάχθηκε στην Κρήτη.

Τεράστιες απώλειες
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα κοπάδια τους να μειώνονται με δραματικό ρυθμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νομού Λασιθίου, όπου από τα 200.000 με 300.000 αμνοερίφια του νομού πεθαίνει το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 20.000 με 30.000 αρνιά, με το ποσοστό για φέτος να υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερο και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και το 100% !
Ενα σενάριο εφιαλτικό, αν επαληθευτεί, έχοντας ήδη σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις τοπικές Αρχές.
«Δυστυχώς, επειδή δεν είχαμε χειμώνα, φαίνεται από τώρα ότι τα κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Αν στο παρελθόν κάθε βοσκός έχανε 10-15 πρόβατα, φέτος αναμένεται να χάσει τα δεκαπλάσια ή και παραπάνω. Δείχνει ότι θα λάβει διαστάσεις επιδημίας, ειδικά στα αρσενικά ζώα και πολλοί παραγωγοί βρίσκονται ήδη σε απόγνωση» αναφέρει, μιλώντας στην «Τ», ο κ. Μπρόκος, ο οποίος δηλώνει ότι φέτος οι κτηνοτρόφοι δεν θα προλαβαίνουν να μετρούν νεκρά ζώα.
«Το πρόβλημα μεταφέρθηκε  από τη Δυτική Κρήτη και στους υπόλοιπους νομούς. Η μύγα αυτή μολύνει το ζώο είτε από τα γεννητικά όργανα, είτε από κάποια πληγή στο σώμα του, είτε ακόμη από το αφτί που έχουμε τρυπήσει για να βάλουμε τα ενώτια. Μέχρι σήμερα, η μόνη σωτηρία είναι η έγκαιρη επέμβαση του κτηνοτρόφου με αντισηπτικά φάρμακα ή αντιπαρασιτικά. Όμως, όταν μιλάμε για χιλιάδες πρόβατα ελευθέρας βοσκής, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δύσκολο, γιατί δεν επιτηρούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να μην μπορεί να το εντοπίσει έγκαιρα και να παρέμβει. Οταν το αντιλαμβάνεται ο βοσκός, πλέον είναι πολύ αργά, για να σωθεί το ζώο» καταλήγει ο κ. Μπρόκος.

πηγή: tolmi.gr - Ανδρέας κριτσιωτάκης

«Πιλότος» η Ανδρος για τη δόμηση στα νησιά

ΟΙΚΟΔΟΜΗ - ΑΙΓΙΑΛΟΣKτίσιμο στα 100 μέτρα από τον αιγιαλό, κατάργηση των παρεκκλίσεων και τέλος στη διάνοιξη δημοτικών δρόμων κοντά στην παραλία, επιδιώκει να φέρει στην εκτός σχεδίου δόμηση των νησιών το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

H ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δηλώνει αποφασισμένη να βάλει τέρμα στο χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εκτός σχεδίου δόμηση των νησιών, ιδιαίτερα των Kυκλάδων και να θέσει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για τη δόμηση. Aπό τις προθέσεις όμως, ως την εφαρμογή ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια από τοπικά και όχι μόνο συμφέροντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του υπουργείου έχουν καταλήξει στις βασικές γραμμές των νέων κανόνων που θα θεσπίζει η νομοθετική ρύθμιση και βασίζεται εν πολλοίς στο Προεδρικό Διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση στην Άνδρο. H νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να συνδυαστεί με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον παράκτιο χώρο που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Mαΐου.

Σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

 • Tην απαγόρευση της δόμησης σε απόσταση έως 100 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού αντί των 20μ. ή 50μ. που ισχύει σήμερα. Σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε ακτές, η δόμηση επιτρέπεται μόνο εφόσον γίνει καθορισμός αιγιαλού και παραλίας.
 • Tην κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμησης. Mέχρι σήμερα η δόμηση επιτρεπόταν σε οικόπεδα ακόμη και 750 τ.μ., εφόσον είχαν πρόσοψη σε δημόσιο ή επαρχιακό δρόμο. Aυτό πλέον αλλάζει.
 • Tον ορισμό κατωτέρου ορίου αρτιότητας και κατάτμησης για τα τουριστικά καταλύματα στα 15 στρεμμ. H επιτρεπόμενη μέγιστη επιφάνεια δόμησης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 150 τ.μ. αντί των 200 τ.μ. που είναι σήμερα.
 • Tην απαγόρευση της διάνοιξης ή και της κατάργησης νέων δρόμων κοντά σε παραλίες που αποτελεί προσφιλή τακτική των τοπικών αρχών ακολουθώντας την αυθαίρετη δόμηση και δη αυτή των τουριστικών μονάδων, καταλυμάτων και καταστημάτων, ανάλογα πάντα με τις υποδείξεις των διαφόρων συμφερόντων. Στην πρόταση αναφέρεται ότι η διάνοιξη δρόμων θα γίνεται σε απόσταση 350 μέτρων από τον αιγιαλό και στο πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού.
 • Tη διατήρηση του ορίου αρτιότητας στα 4 στρεμμ. για οικόπεδα που είναι αδειοδοτημένα και προορίζονται για κατοικία, μέχρι την έκδοση της απόφασης. O μέγιστος αριθμός των ορόφων ορίζεται σε δύο πλην γεωργικών αποθηκών που είναι ισόγειες. Πάντως πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη η κατάργηση της αρτιότητας των 4 στρεμμ. και η αύξησή της, ειδικά σε κάποια νησιά που έχουν πλέον κορεστεί οικοδομικά.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση θα ισχύει μεταβατικά μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο με την εκπόνηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Oικιστικής Oργάνωσης Aνοικτής Πόλης (ΣXOOAΠ).

Στοιχεία
Mε βάση τα στοιχεία της απογραφής της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας του 2001 που έγινε η απογραφή του κτηριακού αποθέματος το 46% των συνολικών κτιρίων στις Kυκλάδες δομήθηκαν μετά το 1970, ενώ το 33% μετά το 1980. Tα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν ότι την περίοδο 1997-2006, εγκρίνονται σε ετήσια βάση η κατασκευή 3.000 περίπου νέων κατοικιών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κτίσματα για άλλες επαγγελματικές χρήσεις. O ρυθμός δόμησης στις Kυκλάδες, βάσει της ετήσιας οικοδομικής δραστηριότητας 1997-2006, είναι μεγαλύτερος από όλους τους νομούς του Aιγαίου. Το 2004, οι Kυκλάδες είχαν 3.079 νέες κατοικίες, έναντι 2.366 των Δωδεκανήσων και το 2005, 3.610 έναντι 3.427. Eξέχουσα θέση στην άναρχη δόμηση έχουν: Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Nάξος, Mύκονος, Tήνος, Άνδρος, Tζια, Mήλος και Aντίπαρος.

Νησιά
Σημείο - κλειδί ο έλεγχος

Kρίσιμο κεφάλαιο παραμένει ο έλεγχος, αφού στα νησιά δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο η εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς καν άδεια από την πολεοδομία. Yπάρχει ακόμη η «νόμιμη-παράνομη» δόμηση που στην πράξη αλλοιώνει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, αξιοποιώντας διάφορα παραθυράκια που ενθαρρύνονται από ασάφειες, γενικολογίες και αλληλοεπικαλύψεις της νομοθεσίας, υπάρχει επίσης και η καταστρατήγηση της εγκεκριμένης άδειας, που οφείλεται κυρίως στην παντελή έλλειψη ελέγχου από τις πολεοδομικές αρχές. Έτσι παρατηρούνται διάφορες συνήθεις πρακτικές, π.χ. στις εκτός σχεδίου περιοχές, με αρτιότητα τα 4 στρέμματα, όπου επιτρέπεται η δόμηση 200 τ.μ., να κτίζονται τελικά 600-800 τ.μ. με τη μέθοδο της δόμησης 4 ξεχωριστών κτισμάτων των 50 τ.μ το καθένα εκ των οποίων διαθέτει υπόγειο 100-150 τ.μ., το οποίο αποκαλύπτεται εκ των υστέρων.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 116111

ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣΗ ευρωπαϊκή Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116111 είναι μια συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους.

Αν είσαι παιδί ή έφηβος μέχρι 18 ετών μπορείς να τηλεφωνήσεις δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι μέρες και ώρες που μπορείς να καλέσεις είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι ως τις 20:30 το βράδυ.

Στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116111» μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί. Για εμάς όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, είναι το ίδιο σημαντικά. Μη διστάσεις λοιπόν να τηλεφωνήσεις αν έχεις ανησυχίες για το μέλλον σου, αν βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό των γονιών, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή αν απλά νιώθεις φοβισμένος.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς.

Όταν είσαι μόνος, κάθε πρόβλημα, κάθε δυσκολία μοιάζει αξεπέραστη. Μαζί όμως, μπορούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για εσένα. Γιατί στο 116 111, πίσω από κάθε γραμμή υπάρχει κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για όσα σε απασχολούν.

Με ένα τηλεφώνημα έχεις δίπλα σου ειδικούς σύμβουλους ψυχικής υγείας. Αν θέλεις, τηλεφώνησε ανώνυμα. Για κάθε κλήση τηρούμε απόλυτη εχεμύθεια. Οι σύμβουλοι ενεργούν μόνο εάν νιώσουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και αφού πρώτα συζητήσουν μαζί σου γι’ αυτό.

Σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο θα βρεις πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε αφορούν.
Αν είσαι γονιός ή ενήλικας και θέλεις να μιλήσεις για κάποιο θέμα σε σχέση με ένα παιδί ή έναν έφηβο μπορείς να τηλεφωνήσεις στη «Γραμμή-Σύνδεσμο 801 801 1177».

Ανωνυμία:
Όταν μας τηλεφωνείς, δεν είσαι υποχρεωμένος να δίνεις όνομα, διεύθυνση ή άλλα δεδομένα που θα σε κάνουν αναγνωρίσιμο

Εμπιστευτικότητα: Δεν μεταφέρουμε σε άλλους το περιεχόμενο των συνομιλιών, εκτός αν το θέλεις εσύ. Αν όμως ανησυχήσουμε για την ασφάλεια τη δική σου ή κάποιου άλλου, θα σου μιλήσουμε για την ανάγκη να το γνωρίζουν και άλλοι άνθρωποι. Οι σύμβουλοι θα ενεργήσουν μόνο εάν είναι επείγουσα ανάγκη και πρώτα θα σου μιλήσουν γι' αυτό

Διαθεσιμότητα: Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να σε ακούσουμε και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σου, όταν αισθάνεσαι ότι έχεις ανάγκη να επικοινωνήσεις και να μιλήσεις μαζί μας για θέματα που σε απασχολούν

Σεβασμός: Σεβόμαστε απόλυτα την προσωπικότητα και τις απόψεις σου, όποιες κι αν είναι αυτές, χωρίς να σε κρίνουμε

Στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων» εργάζονται ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι απαντούν απευθείας στην κλήση σου. Άνθρωποι που ξέρουν να ακούν είναι εδώ για σένα.

Στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων» μπορείς να τηλεφωνήσεις, όταν νιώθεις την ανάγκη βοήθειας, υποστήριξης ή συμβουλής για θέματα που σε απασχολούν.

Μπορείς να καλέσεις από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο τον αριθμό 116 111 από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι ως τις 20:30 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι δωρεάν, ανεξάρτητα από την περιοχή που καλείς.

Παράλληλα με την τηλεφωνική συμβουλευτική, έχουμε αναπτύξει μια σειρά από δραστηριότητες, για να ενημερώσουμε το κοινό για θέματα που αφορούν την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

• Συνεργασία με σχολεία
Πραγματοποιούμε προγραμματισμένες συναντήσεις έπειτα από πρόσκληση είτε με συλλόγους καθηγητών και γονέων είτε και με τους ίδιους τους μαθητές, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τη λειτουργία της «Γραμμής στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν τους εφήβους γύρω από την ψυχοκοινωνική τους υγεία

• Συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Δημοσιεύουμε συχνά άρθρα στον τύπο και τροφοδοτούμε τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. με υλικό σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων

• Συμμετοχή σε συνέδρια
Συμμετέχουμε σε συνέδρια, τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια, για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και των εφήβων

• Έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων
Θέματα που απασχόλησαν τους καλούντες παρουσιάζονται αναλυτικά και με στατιστικά στοιχεία, για να προκαλέσουν γενικότερο ενδιαφέρον για την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων

• Δημιουργία καταλόγου με υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Έχουμε δημιουργήσει έναν κατάλογο με υπηρεσίες ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα στις οποίες παραπέμπουμε τους ανθρώπους που καλούν, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο

• Πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών
Έχουμε αναπτύξει πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών όπου συμμετέχουν νέοι επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας

• Συνεργασία με άλλες τηλεφωνικές γραμμές
Συνεργαζόμαστε με άλλες τηλεφωνικές γραμμές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με στόχο την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Είμαστε μέλος των διεθνών οργανισμών:
Child Helpline International (CHI)
Eurochild
International Society for Prevention of Child Abuse and Neglect (ISPCN)

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣΟι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν ενταχθεί για τα καλά πια στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), ο μισός πληθυσμός της χώρας μας (51%) χρησιμοποιεί πλέον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 44% των Ελλήνων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν προσωπική σύνδεση ή όχι.

Μεταξύ άλλων, από την έρευνα προκύπτει ότι:
 • Τα πρωτεία στη χρήση του διαδικτύου κατέχουν οι άνδρες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων.
 • Σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζονται μεταξύ των μεγάλων αστικών και των αγροτικών περιοχών.
 • Οι γυναίκες υπολείπονται των ανδρών στη χρήση του διαδικτύου, ενώ μένουν σταθερά πίσω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Υπάρχει σύγκλιση πια μεταξύ των νέων της χώρας μας ηλικίας 16-24 ετών και των συνομήλικων τους στην ΕΕ, η οποία επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή άνοδο στη χρήση Η/Υ και διαδικτύου στην χώρα μας μεταξύ 2007 και 2008.

Το 2008, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στη χρήση του διαδικτύου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ, εκτός από την αυξητική τάση, σημειώνεται πλέον και εντατικοποίηση ως προς τη συχνότητα χρήσης, καθώς το 34% των Ελλήνων συνδέεται σε εβδομαδιαία βάση.

Σε τέσσερα από τα δέκα ελληνικά νοικοκυριά υπάρχει πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο. Κύριο λόγο μη κατοχής σύνδεσης στο σπίτι αποτελεί η αντίληψη ότι το περιεχόμενο του διαδικτύου θεωρείται επιζήμιο, ενώ ακολουθεί η έλλειψη δεξιοτήτων για τη χρήση του, η οποία γίνεται εντονότερη όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων.

Δημοφιλέστερος τόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο παραμένει το σπίτι (77%), ενώ ακολουθούν ο χώρος εργασίας (37%) και τα Internet caf? (14%). Παράλληλα με τις "παραδοσιακές" δραστηριότητες στο διαδίκτυο, οι Έλληνες φαίνεται να στρέφονται πλέον και να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που προσφέρονται ηλεκτρονικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 45% περίπου των τακτικών χρηστών διαβάζουν ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, ακούνε ραδιόφωνο και παρακολουθούν τηλεόραση μέσω του διαδικτύου.

Ωστόσο, δραστηριότητες, όπως η ηλεκτρονική τραπεζική, συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά (12%), έναντι πολύ υψηλότερων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (47%), ενδεικτικά της έλλειψης εμπιστοσύνης των Ελλήνων χρηστών στο διαδίκτυο σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου (84%), ωστόσο, πέρα από την επικοινωνία, η χρήση των επιπλέον δυνατοτήτων που παρέχονται, είναι περιορισμένη.

Ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, ανοδική τάση στη χρήση Η/Υ και διαδικτύου σημειώθηκε το 2008 στο σύνολο σχεδόν των Περιφερειών της χώρας. Με αναφορά στους τακτικούς χρήστες του διαδικτύου, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στις Περιφέρειες Αττικής (57%), Νοτίου Αιγαίου (47,2%) και Κρήτης (43,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, υπολειπόμενες κατά 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της επικράτειας (39%).

Οι μισές και πλέον Περιφέρειες της χώρας έχουν υπερδιπλασιάσει μέσα στην περίοδο 2005 - 2008 το πλήθος των τακτικών χρηστών του διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχει τριπλασιασμός των χρηστών (Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος). Την ίδια περίοδο, οι αγροτικές περιοχές εμφανίζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης, τόσο στην χρήση του Η/Υ όσο και του διαδικτύου.

Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Το ποσοστό ανδρών και γυναικών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαμορφώνεται στο 52% και 37% αντίστοιχα. Τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου στο διάστημα 2005-2008, ωστόσο το μεταξύ τους χάσμα φαίνεται να διευρύνεται.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, υπάρχει υστέρηση του ποσοστού των Ελλήνων χρηστών έναντι των Ευρωπαίων. Ωστόσο, ο ανδρικός πληθυσμός της Ελλάδας εμφανίζει τάση σύγκλισης με τον αντίστοιχο της ΕΕ, έχοντας μειώσει την "ψαλίδα" από τις 23 στις 14 ποσοστιαίες μονάδες κατά την περίοδο 2005-2008. Αντίθετα, οι γυναίκες στην Ελλάδα υπολείπονται σταθερά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με διαφορά που ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων και όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τους. Στις νεαρότερες ηλικίες έχει επέλθει σύγκλιση μεταξύ των ανδρών και γυναικών, με εννέα στα δέκα νεαρά άτομα να είναι χρήστες του διαδικτύου.

Σημαντικό μέρος του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στο μικρότερο βαθμό ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους άνδρες. Ως προς τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών για ταξίδια, εκπαίδευση και εργασία, ενώ η υπεροχή των ανδρών είναι ξεκάθαρη σε ότι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά παιχνίδια, λήψη λογισμικού για τον Η/Υ, τηλεφωνία μέσω διαδικτύου, αλλά και συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Εμφανές το "ψηφιακό χάσμα γενεών", πλήρως εξοικειωμένοι οι νέοι.
Μεγάλες αποκλίσεις παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στους νέους 16-24 ετών, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων, μειώνεται ο βαθμός εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ποσοστών χρήσης στο διάστημα 2005-2008, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις ηλικιακές κατηγορίες 25-34 και 35-44 ετών.

Όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων, αυξάνεται και το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, φτάνοντας σχεδόν τις 20 ποσοστιαίες μονάδες για τις ηλικίες 65-74 ετών. Ωστόσο, υπάρχει πλέον σύγκλιση μεταξύ των νέων της χώρας μας ηλικίας 16-24 ετών και των συνομήλικών τους στην ΕΕ, η οποία επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή άνοδο στην Ελλάδα στη χρήση Η/Υ και διαδικτύου μεταξύ 2007 και 2008 (από 87% σε 92% και από 75% σε 87% αντίστοιχα).

Τα νεαρότερα άτομα χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο για λόγους επικοινωνίας με άλλους χρήστες και ψυχαγωγίας. Στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 ετών παρατηρείται υψηλότερη ιεράρχηση του πληροφοριακού χαρακτήρα του διαδικτύου, ενώ χρησιμοποιούνται σημαντικά και οι υπηρεσίες που αφορούν σε ταξίδια και διαμονή. Αξιοσημείωτο είναι ότι χρήστες ηλικιών 55-64 ετών είναι δεύτεροι σε ανάγνωση ιστολογίων (blogs), με ποσοστό 33,9% μετά τους νέους 16-24 ετών (37%).
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣΚΙΝΔΥΝΟΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Α
Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της χώρας μας μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις τουρκικές λιαστές ντομάτες που είναι μολυσμένες με τον ιό της ηπατίτιδας Ά.
Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ότι στο Τελωνείο βρίσκεται προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας συγκεκριμένης εταιρείας που έχει κατηγορηθεί και στη Γαλλία, όπου κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες.
Κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός της Ν.Α. και ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εμφανιστεί επιδημία και οφείλεται σε αποξηραμένη ντομάτα, γνωστή με την ονομασία λιαστή, που εισήχθη κατά τόνους τους τελευταίους μήνες από την Τουρκία.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΤΕΙ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΤΣΙΠ - ΚΟΡΙΟΣ !!

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣΈνας Γερμανός στους τέσσερις δηλώνει έτοιμος να δεχθεί να του εμφυτευτεί υποδορίως ένας «ηλεκτρονικός κοριός», αν έχει κάποιο όφελος από αυτόν, δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στη Γερμανία.

Το 23% των Γερμανών δηλώνει έτοιμο να του εμφυτευτεί ένας τέτοιος μικροεπεξεργαστής, αν αυτό έχει «κάποια πλεονεκτήματα», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα χιλίων ανθρώπων και δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τα εγκαίνια τη Δευτέρα στο Ανόβερο της Cebit.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η έρευνα αυτή αποσκοπεί να δείξει ότι τα σύνορα μεταξύ του πραγματικού κόσμου και της εικονικής πραγματικότητας «εξαφανίζονται» σταδιακά, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Bitkom, η γερμανική ομοσπονδία τεχνολογιών της πληροφόρησης και της επικοινωνίας (TIC), η οποία πραγματοποίησε την έρευνα.

Το αποτέλεσμά της αποτελεί βέβαια ένα ακραίο παράδειγμα για το σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει για ορισμένους ανθρώπους η «σύνδεσή» τους με την τεχνολογία, σημείωσε ο πρόεδρος της Bitkom Αουγκούστ-Βίλχελμ Σιρ.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 16% των Γερμανών θα δεχόταν να του εμφυτευτεί υποδορίως ένας «ηλεκτρονικός κοριός», ο οποίος θα επιτρέπει τον πιο άμεσο εντοπισμό του από σωστικά συνεργεία σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος. Το 4% θα το ενέκρινε για να έχει το πλεονέκτημα να επιταχύνεται ο έλεγχος για την είσοδό του σε διάφορες τοποθεσίες, το 5% για να «κάνει πιο εύκολα τα ψώνια του» και το 12% αν αυτό θα μπορούσε να εγγυηθεί μια «καλύτερη ασφάλεια», αποκαλύπτει η έρευνα.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το 72% των Γερμανών παραμένει αντίθετο στην ιδέα αυτή και δεν θα δεχόταν «σε καμία περίπτωση» να του εμφυτευτεί ένας «ηλεκτρονικός κοριός», σύμφωνα με την έρευνα.

Την Cebit εγκαινίασαν επισήμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Η Ισπανία είναι η επίσημη προσκεκλημένη της έκθεσης για φέτος. 

Η Cebit του 2010 φιλοξενεί περισσότερους από 4.000 εκθέτες από 68 χώρες.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣΈντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας. Η Κομισιόν επιμένει, πάντως, ότι ηαπόφασή της στηρίζεται σε «έναν αξιόλογο όγκο έγκυρων επιστημονικών μελετών».
Η μεταλλαγμένη πατάτα Αmflora έχει δημιουργηθεί από τη γερμανική εταιρεία ΒΑSF και προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση και ως ζωοτροφή. Μετά την απόφαση της επιτροπής, η καλλιέργεια της πατάτας αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη στην Τσεχία και τη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια η Σουηδία και η Ολλανδία. Η Αmflora είναι ο δεύτερος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται πλέον στην Ευρώπη μετά το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 του αμερικανικού κολοσσού της Μονσάντο, που καλλιεργείται στην Ισπανία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. «Δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα επιστημονικά ερωτήματα, κυρίως αυτά που αφορούσαν την υγεία» δήλωσε ο Τζον Ντάλι, Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά στη νέα εποχή των νέων τεχνολογιών» πρόσθεσε, δικαιολογώντας την απόφαση της Κομισιόν, ενώ για τη σπουδή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια υποστήριξε ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν απλώς αδικαιολόγητη». Οι Ευρωπαίοι οικολόγοι δηλώνουν, πάντως, «σοκαρισμένοι» από την απόφαση και κατηγορούν τον αρμόδιο επίτροπο ότι δεν χρειάστηκε παρά μόνο μερικές εβδομάδες για να εκφράζει με προφανή τρόπο τα συμφέροντα των βιομηχανιών. Σε ανακοίνωσή του, το στέλεχος της οργάνωσης Μάρτιν Χόισλινγκ αναφέρει ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για ένα γονίδιο της Αmflora που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

ΜΕ ΟΣΟΥΣ είναι αντίθετοι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών συντάχθηκε και η Γαλλίδα Κορίν Λεπάζ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Ζοσπέν και σήμερα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. «Η απόφαση της Κομισιόν συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τον Μπαρόζο στους Ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειονότητά τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», δήλωσε.

Ανήσυχος από την εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Λούκα Ζάια, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύσταση κοινού μετώπου με τη χώρα του κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Στην καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών αντιτίθεται περίπου το 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΧΥΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ακατάληλοι χυμοίΒιολογικούς χυμούς με φυτοφάρμακα απο Τουρκία, αθερίνα κατεψυγμένη χωρίς πιστοποιητικό, ακατάλληλο Ρύζι με αφλατοξίνες συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ο κατάλογος με τα ακατάλληλα προϊόντα που δέσμευσαν οι Γεωπόνοι του Υπουργείου.

Βιολογικοί χυμοί προέλευσης Τουρκίας, 2665 χαρτοκιβώτια, βάρους 14.370 κιλών, καθώς ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε δείγματα χυμών πορτοκαλιού, μήλου-βύσσινου και ροδάκινου-μήλου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μηδενική ανοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε όλα τα βιολογικά προϊόντα.

Πέραν της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του συνολικού φορτίου εξαιτίας της επισήμανσης για λόγους παραπλάνησης του καταναλωτή (μη αναγραφή της χώρας προέλευσης και του Κωδικού Αριθμού του Φορέα Ελέγχου της τούρκικης επιχείρησης, προσθήκη σήματος ελληνικού φορέα πιστοποίησης χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης του σήματός του και χωρίς την έγκριση των ετικετών, αναγραφή του όρου «φυσικός χυμός» σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την άδεια εισαγωγής), έλλειψη πιστοποιητικού προϊόντος και λήξη ισχύος της άδειας εισαγωγής.

 • 12.500 κιλά κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας της παρουσίας σαλμονέλλας.
 • 1.000 κιλά μαχλέπι και 1.000 κιλά γλυκάνισο, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας μακροχρόνιας αποθήκευσης των φορτίων σε συνθήκες επικίνδυνες για τη διατήρηση τροφίμων, οι οποίες επηρέασαν την υγιεινή κατάσταση και ασφάλειά τους.
 • 13.000 κιλά ρεβυθάλευρο, προέλευσης Ινδίας, λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
 • 38.578 κιλά αραχίδες χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
 • 19.051 κιλά αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης Η.Π.Α., εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
 • 3.286 κιλά κονσέρβες ψαριών (τόνοι και παλαμίδες), προέλευσης Ταϋλάνδης, λόγω χημικής μόλυνσης (ισταμίνη πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια).
 • 8.000 κιλά αθερίνα καταψυγμένη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω απουσίας κτηνιατρικού υγειονομικού πιστοποιητικού
 • 2.360 κιλών σιροπιού καλαμποκιού, προέλευσης ΗΠΑ, λόγω μη εγκεκριμένων γενετικών τροποποιήσεων.
 • 15.560 κιλά ρυζιού, προέλευσης Πακιστάν, λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Στην υγειά μας !!
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ !!

University of the poor people - androsinfo.grΜε πέντε μήνες ζωής, 300 ενεργούς φοιτητές, υποστήριξη από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου, το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα ήρθε για να φέρει τη μεγάλη επανάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πείραμα σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο ξεκίνησε στις 10 του περασμένου Σεπτέμβρη από τον ισραηλινό επιχειρηματία κ. Σάι Ρισέφ.
Το Πανεπιστήμιο του Λαού (University of the Ρeople) έχει προσελκύσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και την υποστήριξη οικονομικών και επιστημονικών φορέων, καθώς δίνει μια ελπίδα τόσο στους πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, αλλά και σε όλους τους πολίτες που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τα προγράμματά του μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί να ξέρει αγγλικά και να μπορεί να πληρώσει ένα μικρό κόστος εγγραφής, το οποίο κυμαίνεται από 15 ως 50 δολάρια (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης). Ακόμη, πρέπει να πληρώσει το κόστος των εξετάσεών του, το οποίο κυμαίνεται από 10 ως 100 δολάρια.

Το Πανεπιστήμιο του Λαού (http: //www.uopeople.org) δεν δέχεται δίδακτρα, δεν πληρώνει σχεδόν κανέναν από τους ακαδημαϊκούς οι οποίοι διδάσκουν στα προγράμματά του, αλλά διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο, εκτός από κτιριακές εγκαταστάσεις (campus) και αμφιθέατρα. « Η εκπαίδευση έχει γίνει εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση », λέει ο κ. Ρισέφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Βusiness Week». « Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό που κάνουμε είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον εφευρέθηκε το Ιnternet. Γιατί να μη βοηθήσουμε τους ανθρώπους μέσω του Ιnternet, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που να προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα; ».

Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο του Λαού δεν είναι πιστοποιημένο. Πάντως, το να πιστοποιηθεί είναι μια από τις προτεραιότητές του, όπως λέει ο κ. Ρισέφ, που δηλώνει ότι καταχώρισε νομικά το ίδρυμα στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, για να συνεργαστεί χωρίς προβλήματα με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της χώρας. Ηδη, το νέο πανεπιστήμιο αποτελεί ερευνητικό συνεργάτη της Νομικής Σχολής του Γέιλ στην Αμερική, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ακαδημαϊκών θεσμών υψηλής στάθμης, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Ηofstra της Νέας Υόρκης κ. Ντ.Γκρίνγουντ συμμετέχει εθελοντικά μία φορά την εβδομάδα στα προγράμματά του, ενώ αποτελεί και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής. Μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο καθηγητής Νομικής του Γέιλ κ. Τζ. Μπάλκιν, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του με το νέο πανεπιστήμιο προκειμένου να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης στη γνώση. Το νέο ίδρυμα μπαίνει έτσι σε μια αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς αγορά, καθώς από τα δύο εκατομμύρια άτομα που παρακολουθούν σήμερα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το 68% παρακολουθεί προγράμματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Ρισέφ έχει επενδύσει στο ίδρυμα 1.000.000 δολάρια από την προσωπική του περιουσία, ενώ αναζητεί άλλα 5.000.000 από χρηματοδότες.

ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - androsinfo.grΠερισσότερες από 350 ποικιλίες καλλιεργειών, που ευδοκιμούσαν στο Αιγαίο και κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση, διέσωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» στην Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, που λειτουργεί την τελευταία πενταετία στις Ράχες Ικαρίας.

Ωστόσο, οι συνεργάτες της οργάνωσης εκτιμούν ότι κάποιες ποικιλίες αγγουριού, ντομάτας ή φασολιού έχουν χαθεί οριστικά εξαιτίας της καλλιέργειας ιβριδικών σπόρων.


«Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι αγρότες αγοράζουν τους σπόρους για τις καλλιέργειές τους. Οι σπόροι που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο είναι από ξένες προς τα νησιά ποικιλίες, ενώ πολύ συχνά είναι και υβριδισμένοι που έχουν υποστεί πολλές κατευθυνόμενες εργαστηριακές διασταυρώσεις.

Οταν μία τοπική ποικιλία επιμολυνθεί, ο επόμενος σπόρος της θα αποκτήσει χαρακτηριστικά του βριδίου και, το κυριότερο, θα μειωθεί η δυνατότητά του να σχηματίζει παραγωγικούς σπόρους. Δηλαδή, μία ποικιλία που χρειάστηκε αιώνες για να εξελιχθεί μπορεί να εξαφανιστεί ακόμα και σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του «Αρχιπέλαγους», Θόδωρος Τσιμπίδης.

Δυσεύρετες ποικιλίες

Σύμφωνα με τις έρευνες, υπό εξαφάνιση βρίσκονται ποικιλίες φάβας από το Ελαφονήσι, κολοκύθια, φασόλια και κόκκινες πατάτες από την Ανδρο, ενώ με δυσκολία καλλιεργείται ακόμη το κριθάρι της Κύθνου, που αποτελούσε την πρώτη ύλης παρασκευής γνωστής ελληνικής μπίρας.

Η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου συγκέντρωσε φυτογενετικό υλικό από διάφορες περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Σπόρων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα στη Μεσόγειο. «Η μεγαλύτερη βοήθεια, ωστόσο, προέρχεται από το δίκτυο καλλιεργητών που συνεργάζεται μαζί μας και παράγει τις ποικιλίες αυτές, προκειμένου να μας επιστρέψει σπόρους για να χρησιμοποιηθούν και πάλι στις τοπικές παραγωγές», τονίζει ο κ. Τσιμπίδης.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΙΑΦ. ΤΑΜΠΕΛΑΣ - androsinfo.grOι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις λεωφόρους και στους δρόμους και αν δεν το κάνουν, πρέπει να τις αφαιρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών.

Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αμετάκλητες αποφάσεις, κρίνοντας ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8.11.1968) για την οδική κυκλοφορία και σήμανση, την ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις του Ν. 2696/1991 που επιτρέπουν «την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χλμ./ ώρα), αναγνωρίζοντας στη διοίκηση τη δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων είναι αντίθετες προς τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης». Επίσης οι δικαστές αναφέρουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας υποχρεώνουν το κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

11.000.000 Πιστωτικές κάρτες στην Ελληνική αγορά !!
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ - androsinfo.grΠερίπου 11 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται σε χρήση στην Ελλάδα, ενώ στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι οι συνολικές σχετικές οφειλές άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι καθυστερούμενες αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 2 δισ. ευρώ.

Μία πιστωτική κάρτα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε κάθε κάτοικο της χώρας μας (περίπου 11.000.000) σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της εξάπλωσης των καρτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι οι οφειλές στις πιστωτικές κάρτες αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι καθυστερούμενες οφειλές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 2 δισ. ευρώ (20%).

Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, η γενικότερη οικονομική κρίση δημιουργεί πιέσεις σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις απαιτήσεις μιας πιστωτικής κάρτας, ενώ θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο και στα καταναλωτικά δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν ουσιαστικά συγκέντρωση οφειλών από πιστωτικές κάρτες. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών στα καταναλωτικά δάνεια ξεπερνούσαν τα 36 δισ. ευρώ.

Για όσους πάντως κάνουν συνετή χρήση των πιστωτικών καρτών, η χρήση του «πλαστικού χρήματος», εφ όσον μάλιστα επιλέγονται λίγοι μήνες αποπληρωμής και χωρίς τόκο, για πολλούς λόγους θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη.
Συγκλονιστική μαρτυρία ανθρώπου που ήταν σε κώμα 23 χρόνια

ΚΩΜΑ - androsinfo.grΕίκοσι τρία χρόνια στο κρεβάτι έζησε ένας άντρας και οι γιατροί πίστευαν ότι βρίσκεται σε κώμα. Ωστόσο, μία νέα εξέταση, στην οποία υποβλήθηκε, έδειξε ότι όλα αυτά τα χρόνια άκουγε τα πάντα, αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει.

Σήμερα, ο Ρομ Χούμπεν επικοινωνεί με ένα ειδικό κομπιούτερ και μπορεί να διαβάζει, ενώ ο γιατρός που ανακάλυψε το τραγικό λάθος, ισχυρίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι που δείχνουν να βρίσκονται σε κώμα, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ο 46χρονος Χούμπεν, ειδικός στις πολεμικές τέχνες,είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο και οι γιατροί είχαν πει ότι δεν πρόκειται να συνέλθει.

Σήμερα, μέσω του υπολογιστή ο Ρομ Χούμπεν γράφει για «τον χαμένο χρόνο»: «Ούρλιαζα, αλλά δεν έβγαινε φωνή. Όταν ο γιατρός κατάλαβε τι μου συνέβαινε πραγματικά, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα. Επί 23 χρόνια ονειρευόμουν μία καλύτερη ζωή. Θέλω να διαβάζω και να μιλάω μέσω του κομπιούτερ με τους φίλους μου. Τώρα ξέρουν ότι είμαι ζωντανός».

Εγκατάσταση ραντάρ στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ - androsinfo.grΣτο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για την οδική ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανισμών ελέγχου ταχύτητας σε επικίνδυνες θέσεις του οδικού δικτύου της Λεωφόρου Μαραθώνος, όπως αυτές υποδείχθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας Αγ. Παρασκευής.

Κάθε μηχανισμός περιλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα μέτρησης της ταχύτητας και φωτογράφησης των οχημάτων πληροί την πιστοποίηση ISO 9001. Το σύστημα έχει την δυνατότητα να εντοπίζει οχήματα που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας στην κάθε θέση καθώς και να καταγράφει τα απαραίτητα στοιχεία για την παράβαση. Τα δεδομένα καταγραφής συγκεντρώνονται στo κέντρο ελέγχου της Τροχαίας Αγ. Παρασκευής προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία και να βεβαιωθούν οι παραβάσεις.

Τα χρηματικά πρόστιμα των παραβάσεων αποτελούν πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων από τους οποίους διέρχεται η Λεωφόρος Μαραθώνος.

Την υλοποίηση του συστήματος, μετά την αντίστοιχη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής ανέλαβε μετά από διαγωνισμό ο ΕΔΕ Π. Σταθάς και το συνολικό κόστος, που καλύφθηκε από πόρους της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής ανήλθε σε 190.000?.

Ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής παραδίδοντας στην Τροχαία την διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος τόνισε ότι η Νομαρχία θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με  τις κατά τόπους υπηρεσίες της Τροχαίας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - androsinfo.gr"Τα μικρά νησιά, ως ιδιαίτερα ευπαθή οικοσυστήματα, επιδέχονται μόνον ήπια τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, και το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά έργα.
Έτσι, ανέχονται μόνον ήπιο ενεργειακό σύστημα, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε τοπικό, χαμηλής ή μεσαίας τάσης, ή να συνίσταται στην εφαρμογή μεθόδων  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές του φυσικού περιβάλλοντος, όπως είναι η ηλιακή, αιολική κ.λπ. ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά συστήματα κ.λπ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ειδικότερο κανόνα, κατά τον οποίο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει ως όριο τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών, ήπιο και βιώσιμο ηλεκτρικό δίκτυο μικρής νήσου δεν μπορεί ποτέ να είναι μείζον δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί ένα τέτοιο δίκτυο αντιστρατεύεται και βλάπτει τη βιωσιμότητα του νησιού ως ιδιαιτέρου και αυτοτελούς οικοσυστήματος, ενθαρρύνοντας την υπέρμετρη τουριστική και οικιστική ανάπτυξή του".

Το βραβείο αειφορίας στην Ποσειδωνία της Σύρου
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΣΥΡΟΥ - androsinfo.grΗ ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου, οι μονάδες παραγωγής/διάθεσης πόσιμου νερού και η οικιακή κομποστοποίηση από τα απορρίμματα έδωσαν φέτος στον Δήμο Ποσειδωνίας Σύρου το βραβείο αειφορίας των 30.000 ευρώ, που έχει θεσμοθετήσει ο επιχειρηματίας Γιώργος Προκοπίου στο πλαίσιο του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ.

 Το βραβείο δίνεται για τρίτη χρονιά (2007 Κέα, 2008 Μήλος) στον ΟΤΑ που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στη διαδικασία αξιολόγησης.

Εκτός από την Ποσειδωνία, ακόμη επτά αυτοδιοικητικοί οργανισμοί πιστοποιήθηκαν φέτος και πήραν το σήμα: ο Δήμος Αμοργού, ο Δήμος Ιου, ο Δήμος Κέας, ο Δήμος Κορθίου (Ανδρος), ο Δήμος Μήλου, ο Δήμος Μούδρου (Λήμνος) και η Κοινότητα Οίας (Σαντορίνη).

Η πιστοποίηση έγινε από την ομάδα που έχει προς τούτο συγκροτήσει ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος.

Στην ημερίδα, οι σύνεδροι, διά του δημάρχου Κορθίου Γιάννη Γληνού, απένειμαν εύφημο μνεία στον Γιώργο Πουσσαίο, πρώην δήμαρχο Ιητών και νυν γενικό γραμματέα Τουρισμού, για το έργο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Πουσσαίος, αναφερόμενος στην αειφορική διάσταση του τομέα, υποστήριξε την ανάγκη για ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στο νησιωτικό χώρο.

Στον τομέα της ενέργειας, με παρέμβασή του ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης έκανε μια επισκόπηση των πολιτικών που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας στα νησιά, ιδιαίτερα στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του τουριστικού τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου.

Στην ενότητα «Υδατικοί Πόροι και Αφαλατώσεις» μίλησαν ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Μήλου Αβέρκιος Γαϊτανής και ο πρόεδρος του ομίλου ΙΤΑ Αντώνης Γερασίμου, που εγκατέστησε την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια στη Μήλο. Ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυνατότητες που δίνει για το Αιγαίο το νέο ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα οι δυνατότητες στην κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης.
ΠΡΟΣΟΧΗ !! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ

mobile GPS - androsinfo.grΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ  ΑΠΟ ΤΟ GPS ΣΑΣ !!
Πρόσφατα, κάποιο ζευγάρι βρήκε το αυτοκίνητό του σπασμένο, ενώ βρίσκονταν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.
Το αυτοκίνητό τους ήταν δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο παρκινγκ των φιλάθλων.
Πράγματα που είχαν κλαπεί από το αυτοκίνητο ήταν:
Τηλεχειριστήριο πόρτας γκαράζ σπιτιού, κάποια χρήματα και ένα GPS το οποίο είχαν αφήσει στο ντουλαπάκι.

Όταν τα θύματα πήγαν σπίτι τους, διαπίστωσαν ότι το σπίτι τους είχε λεηλατηθεί.

Οι κλέφτες είχαν χρησιμοποιήσει το GPS για να τους καθοδηγήσει στο σπίτι.
Στη συνέχεια  χρησιμοποίησαν το τηλεχειριστήριο του γκαράζ για να ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ και να μπουν στο σπίτι.
Οι κλέφτες γνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Ηξεραν τι ώρα θα τελείωνε το παιχνίδι και ήξεραν σε πόσο χρόνο θα πρεπε να «καθαρίσουν» το σπίτι.
Μάλιστα είχαν φέρει και φορτηγό για να το αδειάσουν από του περιεχομένο του.

Να προσέχετε εάν έχετε GPS !!
Μην μαρκάρετε σαν HOME τη διεύθυνση του σπιτιού σας.
Βάλτε ένα κοντινό σημείο (όπως ένα κατάστημα ή βενζινάδικο) ώστε να μπορείτε να βρίσκετε το δρόμο επιστροφής στο σας σπίτι εάν χρειάζεται, αλλά κανένας άλλος δεν πρέπει να ξέρει που ζείτε, ακόμη και αν είχε κλέψει το GPS σας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ  ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ !!
Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό .......
 
Εκλεψαν  την τσάντα μιας κυρίας.
Στην τσάντα της είχε το κινητό της, την πιστωτική της κάρτα, το πορτοφόλι της... κλπ
20 λεπτά αργότερα όταν κάλεσε τον σύζυγο της από ένα τηλέφωνο να του πει τι είχε συμβεί ο σύζυγος της, της είπε:
«έλαβα από σένα ένα sms που μου ζητούσες τον αριθμό PIN μας και σου το έστειλα  πριν από λίγο».

Όταν επικοινώνησαν με την τράπεζα, ο υπάλληλος τους είπε οτι ένα σημαντικό ποσό είχε μόλις αναληφθεί απο το λογαριασμό τους.
Ο κλέφτης είχε χρησιμοποιήσει το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο και με το όνομα «σύζυγος» από τη λίστα επαφών είχε στείλει sms και είχε στα χέρια το pin.
Μέσα σε 20 λεπτά είχε τραβήξει τα χρήματα από το  λογαριασμό τους.

Μην προδίδετε τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα επαφών σας στο κινητό.
Αποφύγετε τη χρήση ονομάτων όπως: σπίτι, αγάπη, μπούμπης, ζουζούνι, γλυκος-ιά μου, μπαμπάς, μαμά, κλπ.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ καλώντας πίσω, όταν σας ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσα από γραπτά μηνύματα.
Επίσης, όταν δέχεστε  sms από φίλους ή την οικογένεια σας για να τους συναντήσετε κάπου, καλέστε για να επιβεβαιώσετε ότι το μήνυμα ήρθε  από αυτούς.
Αν δεν μπορείτε να τους βρείτε, να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών όπως: που βρίσκεστε, σε πόση ώρα φθάνετε, αν είστε σε ταξίδι κλπ στις απαντήσεις που στέλνετε με sms προς την «οικογένεια και φίλους»

Ποιοί δικαιούνται και πότε θα λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

ΕΠΙΔΟΜΑ - androsinfo.grΤη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε πάνω από δυο εκατομμύρια χαμηλόμισθους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα χρήματα για το επίδομα θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και την επιβολή του τέλους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, κινείται στην κατεύθυνση τήρησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.

1. Το ύψος της ενίσχυσης θα χορηγείται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.
-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.
-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.
-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.
-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και
-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%). Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με το συνολικό κόστος να ανέρχεται άνω του ενός δισ. ευρώ. Τα χρήματα για  την χορήγηση του επιδόματος θα προέλθoυν από την  έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που θα επιβληθεί σε 300 επιχειρήσεις και θα αφορά τα κέρδη του 2008.

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αφορά συνολικά 2.547.500 άτομα τα οποία θα ενισχυθούν με το συνολικό ποσό του 1.068.400.000. Τα 348,2 εκατ. ευρώ αφορούν 444.500 άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (βλέπε ανώτερω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).

Ταυτόχρονα τα 720,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 2.103.000 άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

2. Ειδικότερα οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης για κάθε έναν θα είναι τα εξής:

-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα.
-Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000.
-Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000.
-Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000.
-Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000.
-Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα.
-Αποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.
-Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα.


"Η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ. Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, θα αναρτηθεί το απόγευμα στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Γ. Παπανδρέου: Αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια  του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου σε σχέση με την πολιτική που άσκησε η ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι "δημοσιονομικά ουδέτερο" (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Βελτιώσεις ζήτησε ο Ε. Βενιζέλος

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε απολύτως με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς και με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσε βελτιωτικού χαρακτήρα προτάσεις σε σχέση με τις κατηγορίες των δικαιωμένων της εισοδηματικής ενίσχυσης, με την σκέψη όπως είπε ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στη χώρα μας, το συνολικό κόστος του οποίου έχει υπολογισθεί σε περίπου 0,4 του ΑΕΠ.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να περιληφθούν στα μέτρα, ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, όσοι προσφέρουν στην πραγματικότητα μισθωτές υπηρεσίες και όσοι έχουν αποδεδειγμένα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο

ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ - androsinfo.grΑντισυνταγματική έκρινε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία (8-5), την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.

Σε διάσκεψη χθες το βράδυ, το ΑΕΔ τάχθηκε υπέρ της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο αντίθετο προς τις συνταγματικές επιταγές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.

Στην αντίθετη κρίση είχε καταλήξει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, γι’ αυτό και η υπόθεση έφθασε στο ΑΕΔ.

Το όριο απαγόρευσης της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο είχε αυξηθεί πρόσφατα στα 150.000 (από τα 30.000) ευρώ.

Παγώνει μεταβατικά η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες με ανήλικα
ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ - androsinfo.grΑνοίγουν τα χαρτιά τους κυβέρνηση, συνδικαλιστές, εργοδότες καθώς σήμερα αρχίζουν οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρ. Λοβέρδου για τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος» ότι η υφιστάμενη ρύθμιση που θα εφαρμοζόταν από την 1/1/2010 και αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά παίρνει αναβολή για έναν χρόνο.

Την ίδια στιγμή με τους συνδικαλιστές να θεωρούν την όποια αύξηση ορίων ηλικίας ή αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ως «κόκκινη γραμμή» για τον διάλογο αρχίζουν οι πρώτες συναντήσεις του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το βασικό ζητούμενο για όλους είναι αρχικά η βιωσιμότητα των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν περάσει στο «κόκκινο» και αναζητούν χρήματα για καλύψουν την λειτουργία τους αλλά και να μπορέσουν και στο μέλλον να παρέχουν υπηρεσίες και να δίνουν συντάξεις.

Ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ 112
SOS 112 - androsinfo.grΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΙΝΑΙ το  112  που είναι ενιαίος για Αστυνομία, Ασθενοφόρο ή Πυροσβεστική, και αντικαθιστά όλους τους αριθμούς που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα.

Ελλιπής φαίνεται να είναι η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τον πανευρωπαϊκό αριθμό 112, την υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης (αστυνομία, ασθενοφόρο, πυροσβεστική), σύμφωνα με έρευνα της Εurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, στην Ελλάδα, μόνο το 4% των πολιτών γνωρίζει ότι το 112 καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, ενώ μόνο το 1% έχει χρησιμοποιήσει τον αριθμό αυτό..

Η κλήση του αριθμού 112, είτε από σταθερό, είτε από κινητό τηλέφωνο, είναι δωρεάν, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος. Η λειτουργία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν την ακριβή θέση του ατυχήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, μόνο το 22% των πολιτών της ΕΕ γνωρίζει ότι ο αριθμός κλήσης για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ είναι το 112. Tα χαμηλότερα ποσοστά των πολιτών που γνωρίζουν την υπηρεσία 112, σημειώνονται στην Ελλάδα (4%), την Ιταλία και την Αγγλία (6%), στην Κύπρο και τη Μάλτα (11%). Αντιθέτως, τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Τσεχία (58%, 53% και 52% αντιστοίχως). Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, ο αριθμός 112 προστέθηκε σε προγενέστερους αριθμούς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ λίγες είναι οι χώρες στις οποίες το 112 υπήρχε, αρκετές δεκαετίες πριν, ως εθνικός αριθμός κλήσης για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες χρειάστηκε να καλέσει έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης κατά την τελευταία πενταετία.. Το 40% περίπου αυτών των κλήσεων έγινε προς το 112. Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι σήμερα ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για το 112, ενώ εκεί όπου ο κόσμος αναγνωρίζει το 112 ως εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, μόνο το 22% γνωρίζουν ότι μπορούν να καλέσουν τον εν λόγω αριθμό για όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και από οποιοδήποτε σημείο εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, το ποσοστό των ερωτηθέντων που ενημερώθηκαν σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο κυμαινόταν από 6% στη Δανία και την Ελλάδα έως 56% στην Τσεχία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι εθνικές αρχές των κρατών - μελών πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες τους για την πανευρωπαϊκή υπηρεσία 112.
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος
H1N1 - androsinfo.grΤόνισε ότι θεωρεί ανήθικο να συστήνει στον κόσμο να εμβολιαστεί όταν ο ίδιος δεν θα το κάνει

Την παραίτησή του υπέβαλλε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης του νοσοκομείου Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης. «Θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ» τόνισε ο ίδιος.

Όπως διευκρίνισε, "εκτιμώ ότι η νέα γρίπη είναι μία ήπια γρίπη, πιο ήπια από την κοινή γρίπη".

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου, υπογράμμισε ότι "πέρασαν τη γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να επαληθευτεί κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που κυκλοφορούν".
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι "υπάρχει μία διαδικασία «μαζικού εμβολιασμού» των πολιτών που περνούν τη νέα γρίπη χωρίς να το ξέρουν και αποκτούν ανοσία και είναι άσκοπο να εμβολιαστούν και κατά τη γνώμη μου δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια".

Παράλληλα, σχετικά με το εάν η παραίτησή του έχει διχάσει τον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο, είπε ότι «ο καθένας έχει τις απόψεις του και εγώ τις σέβομαι».
"Μιάμιση... Ελλάδα" κυκλοφορεί σε επιταγές !!

ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ANDROSinfoΣτο 150% του πλούτου της χώρας φτάνει η αξία των επιταγών (360 δισ. ευρώ) τους τελευταίους 10 μήνες.  Έτσι μιάμιση... Ελλάδα κυκλοφορεί σε επιταγές, ενώ ο 1 στους 2 που έκοψε ακάλυπτη επιταγή θα το ξανακάνει.

Στο 150% του πλούτου που παράγει η χώρα σε έναν χρόνο (ΑΕΠ 240 δισ. ευρώ), δηλαδή στα 360 δισ. ευρώ, υπολογίζεται η αξία των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά τους τελευταίους 10 μήνες.

Οι εξάμηνες, οκτάμηνες και 12μηνες επιταγές που κυκλοφορούν ανησυχούν και τους τραπεζίτες, καθώς δεν γνωρίζουν την εξέλιξη που μπορεί να έχουν αυτές οι επιταγές σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά δεν βελτιωθούν.Προς το παρόν, βέβαια, αν και τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (2,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο από 815 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2008), το ποσοστό των «σκασμένων» επιταγών παραμένει αναλογικά σε «χαμηλά» επίπεδα.

Το ποσό προκύπτει από τις επιταγές που έχουν περάσει από τα αρμόδια τμήματα συμψηφισμού της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΔΙΑΣ. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι συνολικά πέρυσι διακινήθηκαν επιταγές ύψους 357 δισ. ευρώ.Αυτό σημαίνει ότι η αγορά στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο άυλο χρήμα, και παράλληλα το φαινόμενο αντικατοπτρίζει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται και δουλεύουν χάρη στις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου 2009 της «Τειρεσίας ΑΕ», οι ακάλυπτες επιταγές ήταν ύψους 2,42 δισ. ευρώ (και συνολικά σφραγίστηκαν 245.788 επιταγές), από 815,35 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το ίδιο διάστημα του 2008. Ενώ στο σύνολο του 2008 το ύψος των σφραγισμένων επιταγών διαμορφώθηκε στα 1,29 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες όμως είναι αντίθετες στις διαγραφές από το αρχείο της «Τειρεσίας», διότι, όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, «θα τιναχθεί στον αέρα το σύστημα», αφού είναι δεδομένο ότι «η οικονομία σήμερα στηρίζεται στις επιταγές και όλη η πληροφόρηση που έχουμε αντλείται μέσα από το αρχείο της Τειρεσίας».

Συνεπώς η διαγραφή εκείνων που έχουν εκδώσει μία ή δύο ακάλυπτες επιταγές, μόλις τις καλύψουν, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και κυρίως: Θα καταστήσει έωλη την αξιοπιστία του αρχείου, ενώ θα εξισωθεί ο συνεπής πελάτης που πληρώνει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με τον ασυνεπή πελάτη.

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα στατιστικά στοιχεία του αρχείου της «Τειρεσίας ΑΕ» σχετικά με τη συμπεριφορά των συναλλασσομένων με επιταγές.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι:

 • Το 53% εκείνων που εξέδωσαν μία ακάλυπτη επιταγή θα το κάνουν και πάλι.
 • Ο εκδότης που δεν κάλυψε την επιταγή του έχει 30% πιθανότητες να εκδώσει και πάλι ακάλυπτη επιταγή μέσα σε διάστημα 4 ετών.
 • Ο 1 στους 2 -που έχει καταχωριστεί στο αρχείο- έχει στο ενεργητικό του από 2 μέχρι 10 σφραγισμένες επιταγές.
 • Οι 9 στους 10 που έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή έχουν οφειλή μεγαλύτερη από 5.000 ευρώ.
Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι αλλαγές σε ό,τι αφορά την έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών, αλλά και στον χρόνο τήρησης των αρχείων οικονομικής συμπεριφοράς. Δηλαδή ένας μικρομεσαίος που έχει 1 ή 2 ακάλυπτες επιταγές, να διαγράφεται από τη «μαύρη λίστα» μόλις καλύψει την οφειλή.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΙΜΩΝ - ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ Οlympic Αir ΚΑΙ Αegean Αirlines
ANDROSinfoΠρωτοφανή πόλεμο τιμών - προσφορών στα αεροπορικά εισιτήρια φέρνει η παρουσία της ιδιωτικής Οlympic Αir στην ελληνική αγορά αερομεταφορών. Σε τιμές κάτω του κόστους διατίθενται ήδη στο επιβατικό κοινό συνολικά περίπου 215.000 αεροπορικά εισιτήρια, όχι μόνο από την καινούργια Ολυμπιακή, αλλά και από την Αegean Αirlines.

Με τους ναύλους των εταιρειών να κοστίζουν μόλις... 1-2 ευρώ (!), οι επιβάτες πληρώνοντας ουσιαστικά μόνο τους φόρους των αεροδρομίων, μπορούν να πετάξουν από την Αθήνα προς τους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς σε τιμές που, μαζί με την επιστροφή, δεν ξεπερνούν τα 85 ευρώ!

Η διοίκηση της Οlympic Αir έριξε πρόσφατα στην ελληνική αγορά συνολικά 130.000 φθηνά εισιτήρια εσωτερικού- εξωτερικού, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς πώληση μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ το ταξίδι θα μπορεί να γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στις τιμές των εισιτηρίων αυτών περιλαμβάνεται ο ναύλος του 1 ευρώ, οι φόροι- χρεώσεις των αεροδρομίων και το κόστος της ηλεκτρονικής κράτησης. Ήδη, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στο επιβατικό κοινό περίπου τα μισά εισιτήρια. Βάσει των προσφορών της Οlympic Αir, η πτήση Αθήνα- Κωνσταντινούπολη με επιστροφή κοστίζει 74,2 ευρώ, η πτήση Αθήνα- Λονδίνο (στο Χίθροου) στοιχίζει 78,52 ευρώ, η πτήση Αθήνα- Ρώμη 68,68 ευρώ και η πτήση Αθήνα- Άμστερνταμ 83,64 ευρώ. Στις πτήσεις με απλή μετάβαση προς το δίκτυο εξωτερικού της εταιρείας οι τιμές αρχίζουν από τα 43,18 ευρώ για το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Βιέννη, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, το Λονδίνο και τα Τίρανα.

Από την πλευρά της και η Αegean Αirlines προχώρησε σε προσφορές διαθέτοντας περίπου 85.000 φθηνά εισιτήρια για προορισμούς του εξωτερικού και για πτήσεις που θα γίνουν από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου 2010, με εξαίρεση το διάστημα από τις 12 ώς τις 16 Φεβρουαρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων αρχίζουν από τα 49 ευρώ για απλή μετάβαση σε Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βιέννη, Βουκουρέστι, Βρυξέλλες, Λάρνακα, Μαδρίτη, Μιλάνο, Μόναχο, Ντύσελντορφ, Ρώμη, Σόφια, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη.

Στο εσωτερικό
Όσον αφορά το εσωτερικό, η Οlympic Αir διαθέτει φθηνά εισιτήρια δύο ταχυτήτων. Όταν η αναχώρηση γίνεται από την Αθήνα το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται σε 39 ευρώ. Αντίθετα, όταν η αναχώρηση γίνεται από τα περιφερειακά αεροδρόμια με τελικό προορισμό την Αθήνα, το εισιτήριο κοστίζει μόλις 21 ευρώ (λόγω των μειωμένων αερολιμενικών τελών στα κρατικά αεροδρόμια).

Η Αegean, από την πλευρά της στις πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» διαθέτει εισιτήρια προς 39 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια των δρομολογίων από τα περιφερειακά αεροδρόμια προς την Αθήνα κοστίζουν 24 ευρώ. Οι προσφορές εσωτερικού της Αegean ισχύουν για κρατήσεις έως τις 14 Νοεμβρίου και ταξίδια που θα γίνουν στο διάστημα ώς τις 18 Νοεμβρίου και από 10 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2010. Για παράδειγμα, ένα ταξίδι από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, με τους ναύλους της προσφοράς μπορεί να κοστίσει από 60 ώς 64 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία.
41η Διεθνής Έκθεση xenia

41 ΧΕΝΙΑ - androsinfo.grΗ έκθεση xenia, συνώνυμη της τουριστικής εξέλιξης της χώρας επί σαράντα χρόνια, διακρίνεται για την ποιότητα και τη συνέπειά της, εισπράττοντας καθολική καταξίωση.
41η Διεθνής Έκθεση xenia θα πραγματοποιηθεί 27-30 Νοεμβρίου 2009 στο νέο, υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Στην έκθεση προσκαλούνται και την επισκέπτονται επιχειρηματίες, στελέχη και εκπρόσωποι από:
 ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ & ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ: Τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιβατικά πλοία κ.λπ.
 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ: Εστιατόρια, ταχυφαγεία, καφετέριες, bars, κέντρα διασκέδασης κλπ.
 ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ & ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Catering, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εμπορία-διανομή τροφίμων και ποτών κ.λπ.
 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ: Πλυντήρια, στεγνοκαθαριστήρια, εταιρείες υπηρεσιών καθαρισμού κ.λπ.
 ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Νοσοκομεία, κλινικές, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας κ.λπ.
 ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, διακοσμητές και υπεύθυνοι ναυπηγείων
 ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
 ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
 ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Λειτουργία έκθεσης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 μέχρι και ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ από 10:00 μέχρι 20:00

Τόπος διεξαγωγής
METROPOLITAN ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 4 - 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΕΦ - ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ - androsinfo.grΤο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Το κατά κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένο πρώτο φεστιβάλ (Οι επισκέπτες του 1ου Φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 12.000) που διοργανώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το 2007, ήταν τόπος συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένας άριστος τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης.

Στόχος της 2ης έκθεσης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Επιπλέον, θα αποτελέσει ιδανικό τόπο για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
· Εταιρίες παραγωγής και τυποποίησης μελιού
· Επιχειρήσεις και εταιρίες επεξεργασίας μελιού
· Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προϊόντων μέλισσας
· Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής και επεξεργασίας κεριού
· Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προϊόντων σηροτροφίας
· Εταιρίες κατασκευής η αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού
· Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης
· Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης
· Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής βιολογικού μελιού
· Φαρμακευτικές εταιρίες
· Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος
· Δήμοι όπου η κύρια παραγωγή τους είναι η μελισσοκομία
· Δημόσιοι οργανισμοί, Υπουργεία, Επιμελητήρια, Νομαρχίες και Περιφέρειες

Ημερομηνίες και ωράριο λειτουργίας:

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 12μμ – 9μμ
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 10πμ – 9μμ
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 10πμ – 8μμ

Τόπος Διεξαγωγής:
ΣΕΦ - ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ
Mήνυσε εταιρία αποσμητικών, γιατί δεν «τράβηξε» καμία γυναίκα, όπως υπόσχεται η διαφήμιση!

Αποσμητικό - androsinfo.grΑν περιμένετε από το αποσμητικό σας να… προσελκύσετε γυναίκες το χάσατε το παιχνίδι!

Πηγαίνετε ένα γυμναστήριο, κάντε μια αλλαγή στο μαλλί, αλλά από το αποσμητικό μην περιμένετε και θαύματα όπως ο Vaibhav Bedi, που έκανε μήνυση σε πασίγνωστη κατασκευάστρια εταιρία αποσμητικών, γιατί δεν «τράβηξε» καμία γυναίκα, όπως υπόσχεται η διαφήμιση!

Και δεν το έκανε για πλάκα.
Ο 26χρονος Ινδός ζητάει αποζημίωση 30.000 ευρώ γιατί πάσχει από κατάθλιψη και ψυχική οδύνη, καθώς η διαφήμιση του έδωσε ελπίδες ότι «θα τραβήξει τις γυναίκες σαν μαγνήτης». Μάλιστα, στο δικαστήριο του Νέου Δελχί, που εξετάζει την υπόθεση δήλωσε ότι επτά χρόνια προσπαθούσε, αλλά τίποτα.

Φανταστείτε πόσα χρήματα είχε χαλάσει σε αποσμητικά και σαμπουάν ο νεαρός προκειμένου να… δεσμευτεί.

Η κατασκευάστρια εταιρία φυσικά δεν θέλησε να σχολιάσει τα γεγονός.

Ο Ατατούρκ ήθελε την τουρκική σημαία… γαλανόλευκη
Ατατούρκ - androsinfo.grΓαλανόλευκη ήθελε τη σημαία της Τουρκίας ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Τούρκος ερευνητής, Γιλμάζ Κότς, στο βιβλίο του "Unutulanlar" (Ξεχασμένα).

Ο συγγραφέας στηρίχθηκε στα πρακτικά και τα αρχεία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, για να παρουσιάσει άγνωστες καταστάσεις των παραμονών της ίδρυσης του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις αρχές του 1920 και τη διαδικασία σύστασης της εθνοσυνέλευσης, ο Κοτς γράφει ότι ο Ατατούρκ σκεφτόταν το γαλάζιο χρώμα, πράγμα που έθεσε σε άτομα του περιβάλλοντός του, αφού αυτό ήταν το χρώμα που του άρεσε.

«Όταν όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από το περιβάλλον του, ο Τούρκος ηγέτης αποφάσισε να χρησιμοποιηθεί η κόκκινη σημαία με το αστέρι και την ημισέληνο, που είχε θεσπισθεί κατά την εποχή του Οθωμανού σουλτάνου Μαχμούντ Β΄», γράφει ο συγγραφέας.
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΕΛΟΣ

Απόσυρση - androsinfo.grΚαταργείται από τη Δευτέρα (2/11) το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ αυτοκινήτων σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Ο λόγος για αυτή την απόφαση ήταν η κοινή αίσθηση πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα, ούτε ενισχύει την ελληνική οικονομία ενώ δεν υπάρχει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία και έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα λάβει αριθμό ΦΕΚ την Τρίτη (3/11) έχει ήδη υπογραφεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ όσοι πρόλαβαν και απέσυραν τα ΙΧ τους θα ισχύσει κανονικά η προηγούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου και θα αποζημιωθούν κανονικά. Συγκεκριμένα είτε θα πάρουν το ποσό των 1.000 είτε των 500 ευρώ συν δυο κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως θα τροποποιηθούν τα περιβαλλοντικά τέλη των αυτοκινήτων συγκριτικά με εκείνα που ορίζονταν στην προηγούμενη πράξη Σουφλιά. Ιδιαίτερα, μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού ενώ λιγότερα εκείνα μικρού κυβισμού.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται από 0 έως 68 ευρώ για ΙΧ αυτοκίνητα-μοτό μικρότερα των 301 κυβικών από 28 έως 96 ευρώ για ΙΧ 301 έως 785 κυβικά, από 94-187 ευρώ για ΙΧ από 786 έως 1357 κυβικά, από 184 έως 352 ευρώ για ΙΧ από 1358 έως 1928 κυβικά, από 428 έως 671 ευρώ για ΙΧ από 1929 έως 2357 κυβικά και από 562 έως 880 ευρώ για ΙΧ άνω των 2357 κυβικών.


Επιπλέον, καταργείται ο πράσινος δακτύλιος ο οποίος βάσει της ρύθμισης Σουφλιά θα ίσχυε για την πρωτεύουσα από το 2011.

H αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
Οξύτατη κριτική άσκησε η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων.

Χαρακτηρίζοντας το μέτρο της απόσυρσης ως «ένα πολύ καλά μελετημένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα μέτρων μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση πως προβαίνει στην αντικατάστασή του με ένα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο αύξησης των τελών κυκλοφορίας.

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής, προγράμματος και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, τονίζοντας πως τα μέτρα με αλληλοεξαρτώμενα κίνητρα και αντικίνητρα που είχε εισηγηθεί η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με μελέτη για τα μέτρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είχε υπολογιστεί μείωση από 20% έως 35% των εκπεμπόμενων ρύπων έως το 2012 και από 50% έως 60% έως το 2015.

Ως προς τις αναφορές περί τεράστιου δημοσιονομικού κόστους που υποστήριξε η κυβέρνηση, επισημαίνεται πως οι δαπάνες της δέσμης των μέτρων θα καλύπτονταν από την αύξηση των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας, του Φ.Π.Α. και των επιπλέον τελών ταξινόμησης από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων.

Αναφορικά με τον πράσινο δακτύλιο, τονίζεται πως θα αποτελούσε αντικίνητρο για την κυκλοφορία των παλαιών οχημάτων και κίνητρο για τα μικρά και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Τέλος, στο επιχείρημα της έλλειψης εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, η Νέα Δημοκρατία επισήμανε πως «στερείται σοβαρότητας». 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Απόσυρση - androsinfo.grΗ πρόταση τίθεται σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009, ώστε να κατατεθεί πλέον ως σχέδιο νόμου για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

Άρθρο 2 Διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη αποτελεί η πραγματοποίηση εκ μέρους του οφειλέτη κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία να αποδεικνύεται εγγράφως με τη βεβαίωση της περ. α της πρώτης παραγράφου του άρθρου 4 του παρόντος νόμου και να έχει αποβεί άκαρπη.

Άρθρο 3 Αρμόδιο δικαστήριο - Διαδικασία

Αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την κυρία κατοικία του άλλως τη διαμονή του, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

Άρθρο 4 Σχέδιο Διευθέτησης Οφειλών

1. Για την έναρξη της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στον γραμματέα του κατά τόπον αρμόδιου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο Ειρηνοδικείου. Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ο οφειλέτης προσκομίζει:

α) Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που συντρέχει τους καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης, από την οποία να προκύπτει η πραγματοποίηση της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου 2 και η αποτυχία αυτής και στην οποία να εκτίθεται το σχέδιο συμβιβασμού καθώς και οι λόγοι της αποτυχίας του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνονται οι αρμόδιοι για την παραπάνω δραστηριότητα φορείς.

β) Κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη από την εργασία του, κατάσταση των πιστωτών, με τα πλήρη στοιχεία και τις διευθύνσεις τους και των απαιτήσεών τους, κατά κεφάλαιο και τόκους και υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη για την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν περιληφθεί στην παραπάνω κατάσταση πιστωτής και αυτός δεν ενημερωθεί, η απαίτησή του δεν επηρεάζεται από την πορεία της παρούσας διαδικασίας. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός οκτώ εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτά αίτησης του οφειλέτη να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση των οφειλών του σύμφωνα με τα παραπάνω.

γ) Σχέδιο διευθέτησης οφειλών, σύμφωνο με τα συμφέροντα των πιστωτών, την περιουσία, τα έσοδα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, το δικαστήριο διατάσσει την υποβολή τους εντός ενός μηνός, μετά την άπρακτη πάροδο του οποίου η αίτηση θεωρείται ανακληθείσα.

3. Η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως ρύθμισης ή απαλλαγής από τα χρέη σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, μετά από ακρόαση του οφειλέτη ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, οπότε διατάσσει τη συνέχιση της διαδικασίας, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου.

4. Ο οφειλέτης κοινοποιεί αντίγραφα της αίτησης, της κατάστασης της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη και του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών στους πιστωτές, με την πρόσκληση του δικαστηρίου να λάβουν θέση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός για το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οφειλέτη οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 194 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης μπορεί να αναθέσει την κοινοποίηση των παραπάνω εγγράφων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την κοινοποίηση της αίτησης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους. Οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις του σχεδίου. Με την πάροδο απράκτου της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι ο πιστωτής συμφωνεί με το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Στην πρόσκληση γίνεται μνεία για τη συνέπεια αυτή.

5. Μετά την πάροδο της μηνιαίας προθεσμίας αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου, ο οφειλέτης μπορεί, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που τάσσει το δικαστήριο, να επιφέρει μεταβολές στο αρχικό σχέδιο, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία όλων των πιστωτών. Οι πιστωτές ενημερώνονται για τις παραπάνω μεταβολές και καλούνται να λάβουν θέση επί του σχεδίου, όπως πλέον διαμορφώνεται. Η παράγραφος 4 εφαρμόζεται αναλόγως.

6. Αν κανένας πιστωτής δεν προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης ή αν συγκατατεθούν όλοι σε αυτό, θεωρείται ότι ο συμβιβασμός έχει γίνει αποδεκτός. Το δικαστήριο επιβεβαιώνει το παραπάνω με απόφαση του, οπότε η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ανακληθείσα.

7. Σε περίπτωση μη ένταξης στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών απαίτησης πιστωτή στον οποίο κοινοποιήθηκε το σχέδιο, η απαίτηση θεωρείται αποσβεσθείσα αν ο πιστωτής δεν αναγγείλει και αυτή την απαίτηση εντός της προθεσμίας της παραγράφου 4.

8. Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο περισσότεροι από τους μισούς πιστωτές, με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, το πτωχευτικό δικαστήριο, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή κάποιου από τους πιστωτές, υποκαθιστά τη συγκατάθεση πιστωτή που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, αφού προηγηθεί ακρόαση αυτού, στην οποία εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να συγκατατεθεί. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ομοίως ανακληθείσα.

9. Η υποκατάσταση της συγκατάθεσης του πιστωτή δεν μπορεί να γίνει όταν:

α) η απαίτηση του πιστωτή που αντιτίθεται δεν ικανοποιείται στο βαθμό που ικανοποιούνται οι λοιπές απαιτήσεις ή

β) σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο πιστωτής που αντιτίθεται είναι βέβαιο ότι θα περιέλθει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση από αυτή στην οποία θα περιερχόταν σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη.

10. Την απόφαση υποκατάστασης μπορούν να προσβάλουν ο οφειλέτης και ο πιστωτής του οποίου η συγκατάθεση υποκαθίσταται.

11. Οι πιστωτές δεν έχουν απαίτηση κατά του οφειλέτη για τα έξοδα και δαπάνες που υποβάλλονται με βάση το σχέδιο συμβιβασμού.

12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να εκδίδονται υποδείγματα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, καταλόγων και σχεδίων διευθέτησης των οφειλών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής της.

Άρθρο 5 Διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη

1. Αν εκδηλωθούν αντιρρήσεις κατά του σχεδίου ρύθμισης οφειλών και δεν υποκατασταθούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του άρθρου 4, η διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη ξεκινά από την ημερομηνία της αίτησης, ημερομηνία από την οποία παύουν να εκτοκίζονται τα χρέη του οφειλέτη. Το δικαστήριο ελέγχει αυτεπαγγέλτως αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ρύθμιση και απαλλαγή χρεών.

2. Αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και τα προσδοκώμενα εισοδήματα είναι επαρκή σε σχέση με τον αριθμό των πιστωτών και το ύψος των απαιτήσεών τους, μπορεί το δικαστήριο να περιοριστεί σε ρύθμιση των οφειλών που υφίσταντο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με την εξόφλησή τους, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη με επιτόκιο ενήμερης οφειλής, και να διατάξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την απόφαση αυτή οποτεδήποτε μετά από αίτηση του οφειλέτη ή και του πιστωτή εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση.

3. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι κατά την προηγούμενη παράγραφο επαρκή, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει κάθε μήνα για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται απευθείας στους πιστωτές του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό των συνολικών οφειλών του, στο ύψος που αυτές ανέρχονταν κατά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του άρθρου 4. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο, αυτό, με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται και στους πιστωτές κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

4. Με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή μπορεί να τροποποιείται η ανωτέρω απόφαση ως προς το ύψος των μηνιαίων καταβολών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από μεταγενέστερα γεγονότα ή μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του οφειλέτη.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών, ακόμη κι αν δεν προκύπτει κατ' αυτόν τον τρόπο η εξόφληση του ποσοστού της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.

Άρθρο 6 Ορισμός συνδίκου - Προστασία κύριας κατοικίας

1. Ο σύνδικος ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 63 Πτωχευτικού Κώδικα για τις περιπτώσεις που υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η εκποίηση της οποίας κρίνεται απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών, ή το κρίνει σκόπιμο το δικαστήριο για την παρακολούθηση, εκτέλεση και τήρηση των όρων και υποχρεώσεων που τίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο για απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη ή την εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών. Ως σύνδικος μπορεί να ορίζεται και πρόσωπο από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων του άρθρου 371 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

2. Πιστωτές των οποίων η απαίτηση διασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια, ικανοποιούνται προνομιακά από την πώληση του πράγματος.

3. Ο οφειλέτης μπορεί με το σχέδιο εκκαθάρισης να ζητήσει την εξαίρεση της ρευστοποίησης ή εκπλειστηριασμού ακινήτου που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά είκοσι επί τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου, μέχρι συνολικό ποσόν που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε επί τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακίνητου, όπως αυτή αποτιμάται κατά την κρίση του δικαστηρίου. Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η αποπληρωμή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου. Η εξυπηρέτηση της οφειλής γίνεται με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τον προσδιορισμό της περιόδου τοκοχρεολυτικής εξόφλησης της κατά τα παραπάνω οριζόμενης συνολικής οφειλής συνυπολογίζεται η διάρκεια των συμβάσεων δυνάμει των οποίων χορηγήθηκε η πίστωση, σε κάθε δε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι έτη. Οι απαιτήσεις εντάσσονται στην παραπάνω ρύθμιση και ικανοποιούνται κατά τη τάξη εξασφάλισης. Μη τήρηση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου επιτρέπει στον πιστωτή την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Άρθρο 7 Καθήκον ειλικρινούς δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων

1. Ο οφειλέτης που αιτείται την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου οφείλει να προβαίνει σε ειλικρινή δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων. Παράβαση από δόλο ή από βαριά αμέλεια της υποχρέωσης αυτής έχει ως συνέπεια μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον τη μη έγκριση του σχεδίου εκκαθάρισης κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου και την έκπτωση από τη ρύθμιση και απαλλαγή των χρεών. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και δύο έτη μετά την κήρυξη της απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη.

2. Ο οφειλέτης οφείλει να επιτρέπει στους πιστωτές πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής μπορεί κατά την κρίση του Δικαστηρίου να επιφέρει την απόρριψη της αίτησης ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη.

Άρθρο 8 Επιτρεπτός χρόνος τήρησης και χρήσης δεδομένων

Ο χρόνος τήρησης και χρήσης από τα πιστωτικά ιδρύματα ή τρίτους ή χάριν αυτών δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αναφέρονται στην παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα τριών ετών από τη λήξη της ρύθμισης των χρεών ή των πέντε ετών από την κήρυξη της απαλλαγής από τα χρέη.

Ενημέρωση του πελάτη και ακολούθως του Τειρεσία

Τειρεσίας - androsinfo.grΝα προηγείται η ενημέρωση των πελατών για τις καταγγελίες των συμβάσεων πιστωτικών καρτών που προβαίνουν λόγω χρεών και ακολούθως να ενημερώνουν την εταιρεία «Τειρεσίας», συστήνει στις Τράπεζες με ανακοίνωσή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα απηύθυνε συστάσεις προς την εταιρεία «Τειρεσίας», καθώς και σε δύο Τράπεζες για τις προϋποθέσεις και το χρόνο εγγραφής αρνητικών οικονομικών στοιχείων πελατών των Τραπεζών στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» (ΣΟΣ) της εταιρείας «Τειρεσίας».

Παράλληλα, αναφέρεται πως η διατραπεζική εταιρεία «Τειρεσίας» προτού προβεί στην καταχώρηση αρνητικών δεδομένων στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» θα πρέπει πρώτα να έχει στην κατοχή της βεβαίωση της Τράπεζας πως έχει επιδοθεί στους πελάτες της η έγγραφη καταγγελία της σύμβασης πιστωτικής κάρτας.

Ανοίγει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ- androsinfo.grΤις πόρτες του νέου της "σπιτιού" στους Έλληνες σινεφίλ ανοίγει από τις 9 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η Ταινιοθήκη θα στεγαστεί στον χώρο που παλιά βρισκόταν ο κινηματογράφος "Λαΐς", στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό.

Η Ταινιοθήκη, διαθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες προβολών, 200 και 60 θέσεων, καθώς και θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων.  Στον ίδιο χώρο στεγάζεται επίσης Μουσείο Κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο.
Η Ταινιοθήκη προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και ξένων ταινιών σε μορφή VΗS και DVD που όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να δουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.

Στη βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης πρόσβαση έχουν μαθητές, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών, ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και περιλαμβάνει: 2.500 τίτλους βιβλίων, 6.000 κινηματογραφικά περιοδικά, αρχείο με 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και 25.000 από τον ξένο κινηματογράφο, 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων, 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιών και μια συλλογή από 40.000 προγράμματα, καταλόγους, αποκόμματα εφημερίδων και σπάνια σενάρια ταινιών.

Η Ταινιοθήκη κάνει "πρεμιέρα" στις 9 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής των εγκαινίων (δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου) οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μοναδική παράσταση Μαγικού Φανού (πρόκειται για μια μηχανή προβολής του 19ου αιώνα που προηγήθηκε του κινηματογράφου).
Η παράσταση θα δοθεί στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης, ενώ το κοινό θα έχει δυνατότητα να δει και σπάνιες διαφάνειες, γυάλινες, ζωγραφισμένες και χαραγμένες.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης γιορτής των εγκαινίων, θα προβληθεί η αποκατεστημένη κόπια της "Φόνισσας" του Κώστα Φέρρη, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής θα προβληθούν και άλλες αποκατεστημένες κόπιες ελληνικών και ξένων ταινιών.

Μετά τα εγκαίνια, από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν ξεχωρίζουν: στον Βρετανό κινηματογραφιστή Κεν ΜακΜιούλεν, στις άγνωστες Ιταλίδες ντίβες του βωβού σινεμά, στη Γαλλίδα ηθοποιό Ντέλιφιν Σέιρινγκ, καθώς και στον Βρετανό κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Υπ. Υγείας - Δελτίο Τύπου ΥΥΚΑ για κρούσματα σε σχολείο
H1N1 - androsinfo.grΣτο πλαίσιο παρακολούθησης από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ της δραστηριότητας της νέας γρίπης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Χώρας, εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γριπώδους συνδρομής στο Β4 Τμήμα του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού.

Κατόπιν των παραπάνω το ΥΥΚΑ εισηγήθηκε στο ΥΠΕΠΘ, βάση του Επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, την παύση της λειτουργίας των ανωτέρω τμήματος για 7 ημέρες.

Παράλληλα το ΥΥΚΑ ενημέρωσε για τα ανωτέρω το Νομάρχη Αθηνών, στο πλαίσιο συνεργασίας τους.
Το ΥΥΚΑ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ακολουθείται αυστηρά το Πρωτόκολλο όπως αυτό προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

παιδια του δρόμου - androsinfo.grΉθελα να σας πληροφορήσω ότι υπάρχει μία λύση για να μην πετάμε τίποτα από τα ρουχαλάκια και παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια τα παιδιά μας και που είναι φυσικά σε καλή κατάσταση.

"Τα παιδιά του Δρόμου" είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί και "χρηματοδοτεί" φτωχά παιδιά και οικογένειες απ' όλο τον κόσμο που "δεν έχουν στον ήλιο μοίρα".

Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές.

Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη.
Γι' αυτό το λόγο, εάν θέλετε, μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς βοηθώντας αυτά τα παιδάκια δίνοντάς τους λίγη χαρά.
   
"Τα παιδιά του δρόμου" βρίσκονται στη διεύθυνση:  Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165    Μεταξουργείο, Κολωνός

    Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού
    Τηλέφωνο : 210.5239.402 και 210.5221.149
    Ώρες : 11.00 - 18.00 καθημερινά

Το Google Earth βουτάει στους ωκεανούς
Google Ocean - androsinfo.gr Έχοντας καλύψει εξ ολοκλήρου το χερσαίο τμήμα του πλανήτη, η Google προχωρά στη χαρτογράφηση και των ωκεανών.
Το alter ego του Google Earth ονομάζεται Google Ocean και περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα όσων βρίσκονται στα βάθη των ωκεανών. Ένας από τους ομιλητές στην τελετή παρουσίασης ήταν και ο Al Gore, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το νέο πρόγραμμα.

Το Google Ocean περιλαμβάνει 20 layers περιεχομένου, με πληροφορίες από κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να περιπλανηθούν σε διάφορα αξιοθέατα του βυθού, όπως ηφαίστεια, ναυάγια και σκηνές από την υποθαλάσσια ζωή.

Το Google Ocean έγινε δεκτό με θετικά σχόλια από αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα οικολογίας και προστασίας του πλανήτη.
Από την 1η Οκτωβρίου 2009 μόνο με ΑΜΚΑ οι συναλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία
ΑΜΚΑ - androsinfo.gr Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του ΑΜΚΑ, αφού από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου όλοι οι ασφαλισμένοι θα χρησιμοποιούν τον αριθμό για τις συναλλαγές με το Ταμείο τους.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά βρέθηκε στο Περιστέρι, τελευταίο σταθμό της ενημερωτικής καμπάνιας για τον ΑΜΚΑ.

«Το Περιστέρι είναι η τελευταία στάση ενός μεγάλου οδοιπορικού σε όλη την Ελλάδα, που έγινε αυτό το καλοκαίρι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τον ΑΜΚΑ, ο οποίος από τη 1η Οκτωβρίου μπαίνει στη ζωή μας.

Εννέα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες πολίτες έχουν σήμερα ΑΜΚΑ. Τον αριθμό αυτό, που θα μας ακολουθεί σε όλο τον εργασιακό, ασφαλιστικό και τον συνταξιοδοτικό μας βίο, δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο ΑΜΚΑ αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας, καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που δημιούργησε το υπουργείο Απασχόλησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη διαδικτυακή πύλη του ΑΜΚΑ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ- Μπλόκο σε 20 τόνους ακατάλληλα για κατανάλωση φασόλια από τον Καναδά
ακατάλληλα για κατανάλωση φασόλια - androsinfo.gr Στην απαγόρευση εισόδου στην χώρα ακόμη μιας μεγάλης ποσότητας ακατάλληλων τροφίμων φυτικής προέλευσης προχώρησαν οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά, στο πλαίσιο των καθημερινών προσπαθειών που καταβάλλουν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 20 τόνους φασόλια προέλευσης Καναδά τα οποία επρόκειτο να εισαχθούν στην χώρα μας μέσω του Ε’ Τελωνείου Πειραιά. Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία καθώς διαπιστώθηκε η ανάπτυξη μούχλας λόγω εισροής ύδατος από οπές της οροφής του κοντέινερ στο οποίο ήταν αποθηκευμένα.

Για την υπόθεση η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 4.000 ελέγχους σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων φυτικής προέλευσης και έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα σε 11 εισαγωγές συνολικού βάρους 409,3 τόνων.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η μάχη με τους ελέγχους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας δεν σταματά. Είναι καθημερινή, αδιάκοπη και χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο ουσιαστική, πιο αποτελεσματική. Οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και φανερώνουν ότι στην Νομαρχία Πειραιά δεν επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας, αλλά με υψηλό αίσθημα ευθύνης εντείνουμε διαρκώς την προσπάθεια προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας»
ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΌΝΤΑ
Cola 365 - androsinfo.gr BMW - androsinfo.gr Αποσύρεται από την αγορά παρτίδα αναψυκτικών με την ετικέτα “Cola 365” των 500 ml, τα οποία διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ “AB Βασιλόπουλος”.
Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι περιείχαν επιπλέον ποσότητα συντηρητικών.

Ανάκληση δύο μοντέλων μοτοσικλέτας μάρκας BMW, παραγωγής 2006, 2007 και 2008, λόγω προβλήματος στο σύστημα τροφοδοσίας.
Κατάταξη στο Στρατό Ξηράς με την 2009 Δ/ΕΣΣΟ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ - androsinfo.gr 1. Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς με την 2009 Δ/ΕΣΣΟ, από 2 έως 3 Νοε 2009 οι στρατεύσιμοι από αναβολή υγείας και από 9 Νοε έως 12 Νοε 2009 οι υπόλοιποι στρατεύσιμοι, όπως παρακάτω:

α. Οι στρατεύσιμοι κλάσης 2011 (έτος γέννησης 1990) που είναι γραμμένοι ή είναι αδήλωτοι στα μητρώα αρρένων των Νομών Βοιωτίας, Λέσβου (μόνο του Δήμου Μυτιλήνης), Κέρκυρας, Μεσσηνίας, Ροδόπης(μόνο των δήμων Μαρωνείας, Νέου Σιδηροχωρίου, Σαπών, Σώστου, Φιλλύρας και κοινοτήτων Αμαξάδων, Κέχρου και Οργάνης), Σάμου και Χανίων.

β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1986 έως και 2011 (έτη γέννησης 1965 έως και 1990), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Μαϊ 2009 έως 31 Ιουλ 2009.

γ. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1β της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Αυγ 2009 έως 31 Οκτ 2009.

2. Περισσότερες πληροφορίες για τα Κέντρα Κατάταξης, τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία.

3 . Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του αριθμού φορολογικού τους μητρώου (ΑΦΜ) καθώς και ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - Απόφαση Νομάρχη Αθηνών για κλείσιμο σχολείων λόγω νέας γρίπης
ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ - androsinfo.grΟ Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, έπειτα από εισήγηση - πρόταση που του κοινοποιήθηκε από τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στις 22:08 σήμερα το βράδυ, αποφάσισε την παύση λειτουργίας από αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, του τμήματος Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και όλων των τμημάτων της Δευτέρας και Τρίτης Λυκείου Μελισσίων.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης Α Η1Ν1 που παρουσίασαν συνολικά 13 μαθητές στο Λύκειο Μελισσίων και 9 μαθητών στο Λύκειο Χαϊδαρίου.

Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός ενημερώθηκε προφορικά τόσο από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και από την γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Γκοτζοπούλου.

Αύριο το πρωί όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας, κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΛΠΝΟ θα επισκεφθούν τα δύο σχολεία προκειμένου να ενημερώσουν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό για την επαύξηση των μέτρων υγιεινής.
ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - androsinfo.gr To ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες εκπόνησε ένα ειδικό βιβλίο για το Περιβάλλον για τους μαθητές της έκτης δημοτικού.
Το βιβλίο αυτό σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, θα διανεμηθεί στις αρχές της εβδομάδας σε όλους τους μαθητές της έκτης δημοτικού.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στόχος αυτού του βιβλίου που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τα μικρά παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο περιβάλλον και με την βοήθεια των δασκάλων και των μεγαλυτέρων τους να τα ευαισθητοποιήσουμε για να το αγαπήσουν και να το φροντίσουν.
Οι μαθητές της έκτης δημοτικού όλης της χώρας, έχουν την ευκαιρία, μέσα από μια επιμελημένη έκδοση, να βρουν απλές και χρηστικές συμβουλές για το πώς θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται στην πιο ευαίσθητη, περιβαλλοντικά, κατηγορία ανθρώπων, δηλαδή τα παιδιά, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
 • Στοιχεία για τον Πλανήτη Γη, κατανοητά και εικονογραφημένα για να μάθουν οι μελλοντικές γενιές τρόπους για το πώς να σέβονται το περιβάλλον στην καθημερινή τους ζωή .
 • Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδια, κουίζ και σταυρόλεξα.
 • Ενημέρωση για την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας με στόχο έναν οικολογικό τρόπο συμπεριφοράς στην πόλη, στο σπίτι και στο σχολείο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΕΠΘ - ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 - androsinfo.grΔιευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την παραλαβή των Επιστολών – Κουπονιών στους κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου για την επιδότηση της αγοράς των μαθητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι παλιννοστούντες, ομογενείς, καθώς και οι πολίτες προερχόμενοι από Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραλαμβάνουν τις Επιστολές-Κουπόνια, εφόσον γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων του κηδεμόνα με την επίδειξη Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας, Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή ισοδύναμου εγγράφου στην περίπτωση που δεν υποχρεούνται να έχουν Αστυνομική Ταυτότητα.

Αντιστοίχως, για τους κηδεμόνες αλλοδαπών μαθητών ή τους ίδιους αν είναι ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν άδεια παραμονής ή εκκρεμεί η έκδοσή της, καθώς και για τους αιτούντες άσυλο ή τους προερχόμενους από περιοχές όπου επικρατεί έκρυθμη κατάσταση, θα γίνεται η παραλαβή των Επιστολών-Κουπονιών, εφόσον δηλώνεται, με Υπεύθυνη Δήλωση του άρ. 8 του Ν. 1599/1986, ότι ο υπογράφων/ουσα είναι ο κηδεμόνας του μαθητή. Η δήλωση αυτή θα συμπληρώνεται και θα υποβάλλεται από τον κηδεμόνα στο Διευθυντή του σχολείου, ώστε να γίνεται αντιπαραβολή με τα στοιχεία του κηδεμόνα που έχουν καταχωρηθεί στα ατομικά Δελτία των μαθητών κατά την εγγραφή τους στο σχολείο.

Με την παρούσα εγκύκλιο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων διευκρινίζει τις όποιες ασάφειες και προβλήματα προέκυψαν βάσει της αρχικής εγκυκλίου με αρ. πρ. 106661/Γ2/04-09-09 διασφαλίζοντας στην πράξη για όλους τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής.
ΘΑ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
 - androsinfo.gr Σύμφωνα με ένα νέο αμφιλεγόμενο νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Πολωνία, όσοι καταδικάζονται για παιδεραστία ή για αιμομικτικό βιασμό, θα πρέπει να υποβάλλονται σε χημικό ευνουχισμό μετά την αποφυλάκισή τους.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά ο Πολωνός πρωθυπουργός δηλώνει αμετάπειστος.
Όπως λέει, οι εγκληματίες που είναι ένοχοι τέτοιων αδικημάτων, δεν δικαιούνται να θεωρούνται άνθρωποι.
«Επομένως, δεν νομίζω πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει κάποια σχέση με τη περίπτωσή τους…» είπε.
Σύμφωνα με τη πολωνική κυβέρνηση, ο τελικός σκοπός αυτού του νόμου είναι να βελτιώσει τη ψυχική κατάσταση του καταδίκου, να μειώσει τη libido του, και έτσι να αποφευχθεί η περίπτωση επανάληψης παρόμοιας εγκληματικής πράξης εκ μέρους του.
ΔΙΑΚΟΠΗ 54ων ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
ANDROSinfo Τη διακοπή των δρομολογίων σε 28 προορισμούς εξωτερικού και 26 εσωτερικού ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της Ολυμπιακής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όσοι επιβάτες διαθέτουν εισιτήρια, μετά την 29η του μηνός, έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Olympic Air, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Όσοι δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν, δικαιούνται πλήρη επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στα κατά τόπους γραφεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών ή στον αριθμό 210- 9666666.

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει τα δρομολόγια η OlympicAir καλύπτοντας 19 προορισμούς εσωτερικού και 17 εξωτερικού, ενώ τις υπερατλαντικές πτήσεις θα τις πραγματοποιεί σε συνεργασία με άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως την Delta και KLM.
ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-9-2009
ANDROSinfo Δωρεάν θα είναι την ερχόμενη Τρίτη οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης».

Η δωρεάν μετακίνηση θα ισχύσει για όλες τις αστικές συγκοινωνίες.
Για το Μετρό θα ισχύσει μέχρι το σταθμό Κορωπί και για τον Προαστιακό μέχρι το σταθμό Μαγούλα, (δηλαδή καλύπτει μόνο το αστικό κομμάτι του δικτύου).

Ο ΟΑΣΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καλεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου το επιβατικό κοινό να αφήσει το αυτοκίνητό του στο σπίτι και να μετακινηθεί δωρεάν με όλες τις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας ώστε να γνωρίσετε από κοντά τις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στόχος του ΟΑΣΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των ΙΧ στο λεκανοπέδιο και η δημιουργία ενός νέου αναμορφωμένου δικτύου Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών.
ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ANDROSinfo Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ύστερα από το αυξημένο ενδιαφέρον που υπήρξε από το κοινό για τα προγράμματα «Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων» και «Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών», παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολή προτάσεων στα παραπάνω προγράμματα από τις 14 Σεπτεμβρίου στις 15 Οκτωβρίου 2009.

Παράλληλα, κατόπιν σχετικών αιτημάτων προς τον ΕΟΜΜΕΧ, προστέθηκαν στις επιλέξιμες δραστηριότητες οι εξής κωδικοί ΚΑΔ:

73.11.11: Υπηρεσίες πλήρους διαφήμισης
87.30.1: Υπηρεσίες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και αναπήρους
77.21.10: Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού
52.22.19.02: Υπηρεσίες στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε χερσαίο χώρο
88.99.19.01: Καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα
86.90.13: Υπηρεσίες φυσικοθεραπείας

Τα παραπάνω προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ?, υλοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) με ενδιάμεσο φορέα τον ΕΟΜΜΕΧ.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον EOMMEX, (Ξενίας 16 και Έβρου 26, Αθήνα 115 28), τηλ. 210 7491100, 210 7481157, www.eommex.gr.
ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΚΑΔΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΦΟΙΝΙΚΑ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΚΑΔΟΣ - androsinfo.gr Από τη Λάρισα ξεκινάει η ''επανάσταση'' για την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων.
Γνωστή Λαρισινή εταιρία, παράγει το ''ρομποτικό κάδο διαχείρισης απορριμμάτων'' ο οποίος σχεδόν εξαφανίζει τα σκουπίδια.

Πρόκειται για παγκόσμια ευρεσιτεχνία, έχει ύψος περίπου πέντε μέτρα, εμφάνιση μεγάλου ''φοίνικα'' και απορροφά, όγκο απορριμμάτων 30-40 κοινών κάδων.

Επιτυγχάνει οικολογική, υγιεινή διαχείριση και αποθήκευση απορριμμάτων μέσα στο σωλήνα - κορμό, ο οποίος εξαφανίζει μέχρι και 80% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων.
Όλες οι λειτουργίες του είναι αυτόματες και δεν απαιτείται παρουσία ανθρώπου.
Μόλις ο χρήστης σταθεί μπροστά στην ειδική πόρτα του ρομποτικού κάδου, αυτή ανοίγει αυτόματα. Τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει ειδοποιεί ηλεκτρονικά το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στο Δήμο και αδειάζεται σε απορριμματοφόρο.

Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνετε μόνος του, με ειδικά υγρά που τοποθετούνται στο μηχανισμό. Έτσι είναι πάντα καθαρός και άοσμος.
Το σύστημα μπορεί να δεχθεί δύο πόρτες, μία για ανακυκλώσιμα υλικά και μία για οικιακά απορρίμματα. Είναι συνδεδεμένος με την ύδρευση για να πλένεται, αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται σε βιολογικό καθαρισμό τα στραγγίσματα μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων.
Το καπάκι του κάδου - ρομπότ ανοίγει μόνο με ειδική κάρτα, ενώ σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτόματα το κέντρο ελέγχου.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς ειδοποιείται η πυροσβεστική, αν και το σύστημα ύδρευσης που διαθέτει σβήνει αυτόματα τη φωτιά.

Ήδη οι εξελίξεις για τη νέα αυτή επαναστατική λύση ''αποκομιδής και εξαφάνισης των απορριμμάτων'' είναι ραγδαίες.
Δήμοι και ΤΕΔΚ από διάφορες περιοχές της χώρας ενδιαφέρθηκαν άμεσα για την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στους δήμους τους και εκτός από τη Λάρισα πρωτοπόροι είναι ο Δήμος Γλυφάδας στην Αθήνα και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ρεθύμνου - Κρήτης, ο δήμος Καρδίτσας και πρόσφατα ο δήμος Καβάλας.

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να δούμε αυτό το σύγχρονο κάδο και στην Άνδρο...
Aισιόδοξα νέα για τη Nόσο Aλτσχάιμερ
ANDROSinfo Συγκεκριμένα, δύο στους τρεις ιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θεωρούν ότι τα εμπόδια που τίθενται λόγω της στάσης και της συμπεριφοράς απέναντι στη Νόσο Alzheimer, σε συνδυασμό με την αδυναμία αναγνώρισης των συμπτωμάτων, συμβάλλουν στην καθυστέρηση της διάγνωσης και της έναρξης της θεραπείας.

Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με Άνοια στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 28.000.000 παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια, οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.
Το κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ανοϊκών ασθενών στο μέλλον απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας. Το άμεσο κόστος εκτιμάται σε 210 δις δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δις δολάρια παγκοσμίως.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης – Νοσοκομείο Υγεία, και η κα Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Tα νέα από τη μάχη της επιστήμης ενάντια στη νόσο Aλτσχάιμερ είναι ενθαρρυντικά. Oι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει γονίδια που ενδεχομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου ενώ ταυτόχρονα νέα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της Aλτσχάιμερ. Όπως ανέφερε η κα Σακκά: «σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της Νόσου Alzheimer. Τα φάρμακα που ονομάζονται Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της Νόσου, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους».

Παράλληλα, πρόσφατες μεγάλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα), η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι τακτικές αυτές όμως, πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.

Ελλείψεις υποδομών στην Ελλάδα
«Στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς που χρειάζονται επιδόματα, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι, Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά στο μέλλον με την αύξηση του αριθμού των ασθενών» τόνισε η κα. Σακκά.
Η Άνοια αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Η Νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή Άνοιας καθώς ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχει από τη νόσο.

Από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μετρό του Συντάγματος θα λειτουργεί περίπτερο, επανδρωμένο με προσωπικό της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer και θα συλλέγουν υπογραφές.

Στις 20 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία από το Σύνταγμα έως το Ζάππειο με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών και εθελοντών με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Εκεί αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Aλτσχάιμερ στον Υπουργό Υγείας.
H Aρχαία Αγορά των Αθηνών τρισδιάστατη στο Google Earth
ΙΜΕ Αρχαία Αγορά - androsinfo.grΤην τρισδιάστατη αναπαράσταση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών μπορούν πλέον να βλέπουν όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου στο Google Earth, χάρη στο έργο «Αρχαία Αγορά των Αθηνών» που ανέπτυξε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (IME)

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση του ΙΜΕ, η εμπειρία της τρισδιάστατης περιήγησης στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας γίνεται πλέον εφικτή και εξ αποστάσεως, καθώς κάθε πολίτης του κόσμου μπορεί μέσα από το Google Earth να περιπλανηθεί στα κτήρια και τα μονοπάτια της Αρχαίας Αγοράς, ακριβώς όπως ήταν στην Αρχαιότητα.

Η αναπαράσταση της Αγοράς γίνεται σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της, την Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή.

To έργο «Αρχαία Αγορά των Αθηνών» του ΙΜΕ έλαβε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό που αφορούσε την ανάπτυξη 3D περιεχομένου στο Web με τη χρήση του COLLADA, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου για την αξιοποίηση τρισδιάστατων εφαρμογών στο Διαδίκτυο. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Kronos Group, φορέας ο οποίος ασχολείται με την προώθηση ανοιχτών προτύπων στον τομέα των τρισδιάστατων γραφικών και ιδρύθηκε από κορυφαίες εταιρείες στο χώρο των τρισδιάστατων γραφικών,  μια διεθνή σύμπραξη πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για την προώθηση ανοιχτών προτύπων σε θέματα Εικονικής Πραγματικότητας και μάθησης μέσω παιχνιδιών.

To έργο «Η Αρχαία Αγορά των Αθηνών» στο Google Earth αναπτύχθηκε ολοκληρωτικά από το Τμήμα Τρισδιάστατων Γραφικών και Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

* Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
ANDROSinfoΤο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.
Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται γι άλλη μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού».

«Με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και τον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος του Ειδικού Χωροταξικού είναι
1. Να προστατευτούν και να αναδειχθούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.
2. Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.
3. Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά.
4. Να συμβάλει η πολιτεία και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο.

Περιεχόμενο του Ειδικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά

Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά αποτελείται από 4 κεφάλαια και 18 άρθρα. Τα σημαντικότερα σημεία του, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

Ορίζονται οι Ζώνες Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και των Νησιών. Προβλέπεται η διαφοροποίηση σε τρεις ζώνες που καθεμιά τους διαθέτει χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα και που προσδιορίζονται καταρχήν ανάλογα με την απόστασή τους από την ακτογραμμή. Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κομμάτι του παράκτιου χώρου, το μέτωπο στο μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας, που παράλληλα δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων, οπωσδήποτε όμως με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο ξεκινά από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).
Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα ξεκινά από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο προς την θάλασσα όριό της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα ξεκινά από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ΄ ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).
Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς τη θάλασσα όριο της Δυναμικής Ζώνης μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται μέχρι και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή μέχρι υψόμετρο 600 μ. αν η εν λόγω ισοϋψής βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Ο.Τ.Α. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού κατά περίπτωση, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.                 Διαβάστε Περισσότερα ...
ANDROSinfo.gr

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr