ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
www.androsinfo.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ
ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο www.ANDROSinfo.gr

ANDROSinfo

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ 50 ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ    -     ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ (51 ως 100)    -     ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (101 ως 150)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την κατάθεση δεύτερης τροπολογίας από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ΟΜΕΔ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Με παλινωδίες, προχειρότητα και κυρίως με έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, χειρίζεται το επίμαχο ζήτημα των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με πλημμυρίδα τροπολογιών.

Με μια νέα ασαφή τροπολογία, ο Υπουργός Εργασίας τροποποιεί την ήδη κατατεθειμένη τροπολογία, υπαναχωρώντας κάτω από το βάρος των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων και ουσιαστικά “χρυσώνοντας το χάπι” στις αυξήσεις των εργαζομένων.

Την ώρα που όλα τα δεδομένα για τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών δείχνουν να διαμορφώνεται σήμερα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 6%, η κυβέρνηση κινείται στον αστερισμό της αυθαιρεσίας. Επιλέγει τον εύκολο στόχο που είναι οι μισθοί των εργαζομένων και βάζει ασφυκτικό περιοριστικό πλαίσιο χαμηλών προσδοκιών ακόμη και στην ελεύθερη βούληση των κοινωνικών εταίρων.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον ίδιο κακό εαυτό του ΠΑΣΟΚ, όπως το 1985, που -με πράξη νομοθετικού περιεχομένου- πάγωσε τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπεύθυνο για τα Κοινοτικά Προγράμματα κ. Ευάγγελο Διβάρη είχε ο Bουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ως πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων κ. Κ. Βολτής, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας που αφορούν στο Νομό Κυκλάδων. Ειδικότερα:

α) Ζητήθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος LEADER 2007-2013 για το Νομό Κυκλάδων, με δεδομένο ότι η κατανομή που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καταφανώς άδικη για το νομό μας. Το πρόγραμμα LEADER χρηματοδοτεί δράσεις σε 9 νησιά των Κυκλάδων και φορέας διαχείρισης και συντονισμού(Ομάδα Τοπικής Δράσης) είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων.

Από την πλευρά του Ειδικού Γραμματέα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι, στα πλαίσια της νέας κατανομής πόρων και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η υλοποίηση του προγράμματος στις Κυκλάδες υπήρξε άκρως επιτυχημένη, θα εξεταστεί θετικά το αίτημά μας.

β) Τέθηκε το θέμα του προγράμματος ενίσχυσης των αλιέων που θίγονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού του 2006 και προβλέπουν την ουσιαστική κατάργηση συγκεκριμένων αλιευτικών εργαλείων.

Ο Ειδικός Γραμματέας μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση το πρόγραμμα των ενισχύσεων των θιγομένων επαγγελματιών αλιέων και ότι θα ανακοινωθεί σύντομα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

γ) Ο Βουλευτής κ. Ρήγας έθεσε και το ειδικό θέμα που αφορά στην υλοποίηση του έργου του φράγματος του Τσικαλαριού–Ποταμιάς Νάξου.

Για το έργο αυτό είχε υπάρξει πρόσφατα συνάντηση του Δημάρχου Νάξου κ. Νίκου Μαράκη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεννόηση μαζί του ο Βουλευτής επανέφερε το θέμα στην συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα, που είναι και πρόεδρος της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Ειδικός Γραμματέας τον ενημέρωσε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και η χρηματοδότηση του είναι απόλυτα διασφαλισμένη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ολοκληρώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, προκειμένου να είναι σύντομα απόλυτα ώριμο προς δημοπράτηση.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκφράζουν την πρόθεση του να καταργήσει, με νομοθετική παρέμβαση, αποφάσεις του ΟΜΕΔ για αυξήσεις μισθών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η προχειρότητα και ο αποσπασματικός χαρακτήρας του περιεχομένου του Μνημονίου, επιβεβαιώνεται καθημερινά στην προσπάθεια υλοποίησής του.

Η συμφωνία με το Μηχανισμό Στήριξης επιβάλλει τριετές πάγωμα μισθών.

Αντίθετα, η πρόσφατη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προβλέπει αυξήσεις για το 2011 και 2012. Τη σύμβαση αυτή, η Ν.Δ. τη χαιρέτησε ως ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο γιατί ξεπέρασε τα στενά όρια του Μνημονίου, αλλά και κυρίως γιατί επετεύχθη μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Παράλληλα, η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κατά τη διαδικασία ψήφισης του Ασφαλιστικού Νόμου, πήρε αναβολή και παράταση, προκειμένου να επανέλθει με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Την ίδια ώρα, ο ΟΜΕΔ, εκδίδει διαιτητικές αποφάσεις, που προβλέπουν αυξήσεις για το 2010.

Ο Υπουργός Εργασίας απειλεί και αναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση, που θα απαγορεύει τις διαιτητικές αποφάσεις που προβλέπουν αυξήσεις για το 2010 ή και αργότερα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την απαγόρευση ακόμη και των ελεύθερων συλλογικών συμφωνιών.

Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις της κυβέρνησης προδίδουν τις προθέσεις της να θέσει υπό «κηδεμονία» τον ΟΜΕΔ. Ταυτόχρονα, εγείρονται ενστάσεις συνταγματικότητας σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναγγέλλει.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο.

Η αναστολή της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, τον καθιστούν επί της ουσίας ανενεργό.

Καταργεί, εκ των προτέρων το διάλογο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του.

Υποβαθμίζει, την αξία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση, αυξάνουν την ανασφάλεια και αποσταθεροποιούν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς εργασίας.

Η Ν.Δ., έγκαιρα, με συνέπεια και ευθύνη έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το περιεχόμενο του Μνημονίου και για τη θέση της αυτή, δικαιώνεται καθημερινά.

Στηρίζουμε το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Έχουμε επισημάνει τις διαχρονικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του ΟΜΕΔ και έχουμε προτείνει την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του, μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Η Μεσολάβηση και η Διαιτησία οφείλουν:
* να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων
* να αναγνωρίζουν τις πραγματικότητες της οικονομίας
* να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων
* να κινούνται με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης
* να μη δημιουργούν με τις αποφάσεις τους στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού
* να διασφαλίζουν την αναγκαία ισορροπία και εργασιακή ειρήνη στο χώρο της Ελληνικής Οικονομίας

Η κοινωνική συναίνεση και η εργασιακή ειρήνη αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό κάνει διάλογο μόνο με τα κανάλια και τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Αγνοεί την κοινωνία, τους πολίτες, τους θεσμούς.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις θέσεις της για την αναστολή της λειτουργίας του ΟΜΕΔ. Να σταματήσει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις. Να προσέλθει σ’ έναν ειλικρινή και ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας».


«Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν αποτελεί έκπληξη.

Για μια ακόμη φορά, αποτυπώνει ανάγλυφα τις “Μνημονιακές Εμμονές” της κυβέρνησης.

Αυτή τη φορά, όμως, η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο.

Με απροκάλυπτη αυθάδεια απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζομένους.

Με πρωτοφανή αυταρχισμό απέναντι στη λειτουργία του πολιτεύματος, έρχεται με ”νομοθετικό πραξικόπημα” και παρεμβαίνει ωμά στην ελεύθερη οικονομία της Αγοράς και, παράλληλα, καταλύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και όταν έχει επέλθει συμφωνία.

Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την κοινή λογική και βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την κοινωνία».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει αιφνίδια το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (1/14-7-2010), μαζί με άλλους 9 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στο κείμενο της επερώτησης, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει, ότι η ανυπαρξία πολιτικής διεξόδου από την κρίση, οδήγησε την κυβέρνηση στον εύκολο δρόμο της άκριτης περικοπής των δαπανών, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και να φανεί συνεπής προς τις επιταγές του Μνημονίου. Τακτική, που όμως φαίνεται να έχει οδυνηρά αποτελέσματα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Κυκλάδων επισημαίνει, ότι μεταξύ των πόρων που περικόπτονται από την κυβέρνηση, είναι και οι θεσμοθετημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μετά τις περικοπές του τελευταίου τριμήνου της περασμένης χρονιάς, έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με μια νέα και άνευ προηγουμένου μείωση πόρων της τάξης των 40%. Εξέλιξη, εξαιρετικά δυσμενής αφού η πλειοψηφία των δήμων οδηγείται σε στάση πληρωμών, ενώ παράλληλα όσοι δήμοι διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα καταφεύγουν στο δανεισμό.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρει, ότι η απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, ενισχύεται και από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα τους από κάθε μορφής δικαιώματα και τέλη. Γεγονός, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αδυναμία είσπραξης αυτών των εσόδων από τους δοκιμαζόμενους από την πρωτοφανή ύφεση, επαγγελματίες.

«Η απίστευτη αυτή παλινωδία της κυβέρνησης στο θέμα της αιφνίδιας διακοπής του αναπτυξιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από κάθε λογική συνέπειας και συνέχειας των κυβερνητικών δεσμεύσεων, δίνει τη χαριστική βολή στους Δήμους και δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων», τονίζει ο κ. Βρούτσης.

«Οι δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα, είναι αιφνιδιασμένες από την αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να σταματήσει απρόσμενα όλα τα προγραμματισμένα έργα του «ΘΗΣΕΑ» και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προ των πυλών».

Στην επερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής, αναφέρει επίσης ότι το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», θεσμοθετήθηκε επί Ν.Δ. με το Νόμο 3274/2004, ως πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας (2005-2009), προϋπολογισμού 3,5 δις ?. Με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου προβλεπόταν η δυνατότητα, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, παράτασης του Προγράμματος κατά δυο έτη ακόμη (31/12/2011). Δυνατότητα, που δόθηκε από τη κυβέρνηση με την υπ’ αρ. 27/22-12-2009 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας μια σημαντική ανάσα στους Δήμους.

Παρόλα αυτά, με αιφνιδιαστικό τρόπο την 25η Μαΐου η Κεντρική Επιτροπή του προγράμματος έρχεται με μια απόφαση καταπέλτη και ορίζει την 31η Αυγούστου του 2010, ως καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι δήμοι οφείλουν να ολοκληρώσουν πλήρως διαδικασίες και συμβάσεις με εργολάβους για την ένταξη των προγραμματισμένων από το πρόγραμμα έργων. Σε αντίθετη περίπτωση τα προγραμματισμένα έργα θα απεντάσσονται.

Αυτή την απόφαση σοκ, διαδέχεται μια νέα (1247/22-6-2010), σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή όρισε την 25η Ιουνίου 2010 (!), ως καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου τα προγραμματισμένα έργα να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται από το «ΘΗΣΕΑ».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι: «Όλες οι παραπάνω ενέργειες καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους ΟΤΑ όλης της χώρας, προκαλώντας μια πρωτοφανή αναστάτωση, αφού οι Δήμαρχοι αναγκάζονται – εν μέσω προεκλογικής περιόδου – να εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στους δημότες τους».

Ο Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο θέμα και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τόσο την αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου να διακόψει αιφνίδια το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», όσο και την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια αντιαναπτυξιακή πολιτική που βυθίζει ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση τις τοπικές οικονομίες.

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι με τις τακτικές που ακολουθεί, όπως αυτή της αδιάκριτης περικοπής των θεσμοθετημένων πόρων, δεν προάγει την ανάπτυξη. Αντίθετα, οι τοπικές κοινωνίες χάνουν μικρά και μεγάλα χρήσιμα έργα, τα οποία δίνουν πνοή στην δοκιμαζόμενη περιφέρεια, ενώ παράλληλα οι τοπικές οικονομίες στερούνται τη ζωτική χρηματοδότηση για την επιβίωση των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού τους».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Τη φορολογική αδικία που συντελείται στο νησί της Φολεγάνδρου, σε σχέση με τις υψηλές αξίες της γης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα από τα συγκριτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ανέδειξε με την υπ’ αριθμό 3400/14-06-2010 αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής δήλωσε ότι:

«Οι υψηλές εκτιμήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για την αξία της γης στη Φολέγανδρο, δεν είναι συμβατές με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Σήμερα, οι πολίτες του νησιού, καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις, μη λελογισμένες και άδικες, που διαμορφώθηκαν από τιμές που στηρίχθηκαν σε υπερβολικά υψηλά συγκριτικά στοιχεία. Μπορεί η επιβολή των φόρων να είναι νόμιμη – όπως διατείνεται το Υπουργείο Οικονομικών – όμως δεν είναι δίκαιη, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της γης στην Άνω Μεριά Φολεγάνδρου. Ουσιαστικά, οι κάτοικοι καλούνται να καταβάλλουν ποσά που όχι μόνο δεν διαθέτουν, αλλά και που είναι αναντίστοιχα με την πραγματική αξία της γης.

Για το λόγο αυτό, με την αναφορά που κατέθεσα στη Βουλή, ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει τα συγκριτικά στοιχεία, όπως αυτά καθορίστηκαν στην περιοχή από την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 3, παρ.2 του Ν. 1521/1950 και την Απόφαση 1085779/886/0013/ΠΟΛ1117/12-08-2008 Α.Υ.Ο.Ο.) και να κάνει δεκτές τις ενστάσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού».

Μάλιστα, για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων του νησιού, κοινοποιείται και η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στην Αναφορά του κ. Ι. Βρούτση.
ANDROSinfo απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πραγματοποίησε ο Βουλευτής των Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.

Μεταξύ άλλων ο Βουλευτής τόνισε τα ακόλουθα:

«Το ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας βρίσκεται σε ολική κατάρρευση. Ο κίνδυνος να στερηθούν τις συντάξεις τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι είναι άμεσος. Μπροστά σε αυτό το υπαρκτό τεράστιο πρόβλημα μόνο δύο στάσεις και πολιτικές συμπεριφορές υπάρχουν.

Η στάση της φυγομαχίας και της υποκριτικής αγνόησης του προβλήματος, που ήδη υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, και η στάση της υπευθυνότητας και της δράσης με λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή τη στάση ευθύνης υιοθέτησε η Κυβέρνηση, θεσπίζοντας ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δικαιότερο και αποτελεσματικό. Ένα σύστημα που εγγυάται σε όλους βασική σύνταξη, καθορίζει τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, καταργεί τις ρουσφετολογικές διατάξεις και τις ευνοϊκές επιλεκτικές ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και καθιερώνει ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους.

Ένα σύστημα που δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου, που περιορίζουν την σπατάλη, την αδιαφάνεια και την εισφοροδιαφυγή. Ένα σύστημα που ευνοεί την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και μεριμνά για την εξασφάλιση σύνταξης των εργαζομένων που απολύονται σε προχωρημένη ηλικία.

Ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν λειτουργεί με την λογική του «δως υμίν σήμερον» αλλά μεριμνά και για το ασφαλιστικό μέλλον των επόμενων γενεών.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν και η Ελλάδα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, θα αποδοθούν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αυτά που υποχρεωτικά σήμερα –εξαιτίας της συγκυρίας– στερούνται.

Ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στηρίζω συνειδητά με απόλυτη επίγνωση των ευθυνών μου την προσπάθεια εθνικής σωτηρίας του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Το κάνω όχι από φόβο μην υποστώ τις συνέπειες της διαγραφής μου από το κόμμα αλλά γιατί δεν θέλω να διαγράψω με τη δική μου ψήφο το μέλλον της Χώρας».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Τα νησιά Σαντορίνη, Ίο, Φολέγανδρο και Ανάφη επισκέφθηκε διαδοχικά ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας στα πλαίσια της εκτός Κοινοβουλίου δραστηριότητας του.

Σκοπός της επίσκεψης του Βουλευτή ήταν η συνάντηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και συλλογικών φορέων των νησιών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη των νησιών και την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους.

Κατά την επίσκεψη του στη Σαντορίνη, ο Βουλευτής επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Νοσοκομείο του νησιού καθώς και τον χώρο όπου πραγματοποιείται η επέκταση του Κέντρου Υγείας.

Στην συζήτηση που είχε με τον νέο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Θήρας και τον επιστημονικό Διευθυντή της Υγειονομικής Μονάδας ο κ. Ρήγας ενημερώθηκε για τις άμεσες ανάγκες του Κέντρου και ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Υπουργείου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ειδικότερα στο νησιωτικό χώρο.

«Παρά την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και τις σοβαρές μειώσεις των δημοσιών δαπανών, το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων οργανισμών των Υγειονομικών μονάδων των νησιών και να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό» τόνισε ο κ. Ρήγας.

Στα υπόλοιπα νησιά(Ίο, Φολέγανδρο, Ανάφη και Σίκινο) που επισκέφθηκε ο Βουλευτής, κατέγραψε την ανησυχία των κατοίκων για την διαφαινόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης και συζήτησε με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης αλλά και των παραγωγικών τάξεων για άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες.

Η βελτίωση ορισμένων ακτοπλοϊκών συνδέσεων και η μείωση του κόστους των ναύλων αποτελούν θέματα αιχμής για κάποια νησιά όπως η Ίος.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα νησιά που γίνονται Δήμοι ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Βουλευτής κατά την παραμονή του στα νησιά.

Η διαπίστωση του κ. Ρήγα από την επαφή του με τους πολίτες των νησιών μας είναι, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τη συμπίεση που υφίστανται το εισόδημα τους εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται, αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται και εμπιστεύονται τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ελπίδα για την έξοδο από την κρίση με σκληρή συλλογική προσπάθεια παραμένει ζωντανή στους κατοίκους των νησιών μας.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, ανέδειξε την προχειρότητα, το έλλειμμα τεκμηρίωσης και τις τεράστιες αδυναμίες του νομοθετήματος.

Το “Μεταλλαγμένο Ασφαλιστικό”, που ήρθε με άλλη μορφή, μέσα σ’ ένα μήνα, χαρακτηρίζεται από πολλές αοριστίες, αλλά και αντισυνταγματικότητες, όπως αποφαίνεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αλλοιώθηκε το περιεχόμενό του, με περισσότερες από 60 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Ποικίλα κομματικά, συντεχνιακά συμφέροντα, βρίσκονται πίσω από τις συνεχείς τροπολογίες που κατατίθενται. Το “ράβε ξήλωνε” δεν έχει τελειωμό. Ο ευτελισμός της διαδικασίας δεν έχει τέλος.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εσωκομματικές πιέσεις και οι υποκρυπτόμενοι εκβιασμοί της ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο αλλάζει συνεχώς μορφή.

Και οι ασφαλισμένοι, που βρίσκονται; Οι θυσίες που κάνουν θα πιάσουν τόπο; Ποιος κατανοεί τις αγωνίες και τα μεγάλα προβλήματα που φέρνουν σε όλους οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου;

Η κυβέρνηση, πάντως, όχι.

Οι συμβιβασμοί και οι ισορροπίες που ανάγκασαν τον Υπουργό Εργασίας, με τροπολογίες να καλύψει το τεράστιο θέμα της εγγύησης των συντάξεων, αλλά και της χρηματοδότησης των Φ.Κ.Α., έπεσαν στο κενό. Με αόριστες διατυπώσεις και υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, δεν λύνονται τόσο θεμελιώδη ζητήματα.

Οι παλινωδίες και οι διαψεύσεις τόσων πολλών εξαγγελιών του Υπουργού Εργασίας, του έχουν στερήσει άλλωστε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας.

Υπάρχει πια κανείς που να πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του ;

Το Ασφαλιστικό “Μωσαϊκό”, που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση, είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, μη τεκμηριωμένο. Είναι βέβαιο, ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να αλλάξει και πάλι.

Εμείς θα συνεχίσουμε, με συνέπεια και ευθύνη, να προτείνουμε, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για ένα Βιώσιμο, Κοινωνικά Δίκαιο και Αποτελεσματικό Ασφαλιστικό Σύστημα».ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Ρήγας ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση του ελέγχου, από τα αρμόδια όργανα, της προέδρου της Κοινότητας Αντιπάρου κας Μανέττα – Φαρούπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κατανοώ απόλυτα την απαίτηση των πολιτών της Αντιπάρου να υπάρξει εφαρμογή του νόμου και απόδοση δικαιοσύνης στην περίπτωση των διαπιστωμένων παράνομων πράξεων της προέδρου της Κοινότητας.

Επιθυμώ να τους διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά ούτε λησμόνησα το χρέος μου ούτε εγκατέλειψα την προσπάθεια της πλήρους εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων που διατηρούνται στην υπόθεση του ελέγχου και της τιμωρίας της κας «προέδρου».

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις ενέργειες της διοίκησης στην εν λόγω υπόθεση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη εξαιτίας της ολοκληρωτικής απασχόλησης του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της πολιτικής του ηγεσίας με τις κορυφαίες θεσμικές αλλαγές που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το προηγούμενο διάστημα.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση της «προέδρου» της Αντιπάρου ήδη ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος έχει ενεργοποιήσει τη διαδικασία συγκρότησης του αρμόδιου οργάνου εκδίκασης της υπόθεσης. Με έγγραφό του έχει ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον ορισμό των δικαστικών που προβλέπονται στη σύνθεση του συμβουλίου, προκειμένου να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση.

Παρακολουθώ –όπως έχω υποχρέωση– την εξέλιξη της υπόθεσης και προσδοκώ την ορθή και δίκαιη κρίση του πειθαρχικού οργάνου που θα εκδικάσει την υπόθεση.

Πιστεύω ότι τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας μας θα κρίνουν αμερόληπτα και θα αποκαταστήσουν την νομιμότητα, εφαρμόζοντας το νόμο και ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα της Αντιπαριώτικης κοινωνίας.

Επιβάλλεται η Αντίπαρος να μπει στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε με το σχέδιο «Καλλικράτης», έχοντας αποκαθαρθεί από τα άγη και τις παρανομίες της σημερινής κοινοτικής αρχής και της «προέδρου» της.


Ομιλία Π. Ρήγα στη βουλή για το ασφαλιστικό
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα, που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, συνιστά τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα.

Με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση και την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με άλλοθι την τριμερή επιτήρηση και το Μνημόνιο, που συνοδεύει το Μηχανισμό Στήριξης.

Με επιχείρημα την ανάγκη για οργανωτικές και παραμετρικές αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μειώνει δραματικά τις συντάξεις της γενιάς μας, αλλά και της νέας γενιάς των ασφαλισμένων, σε ποσοστά καταρχάς πάνω από 30 %, μέσα από μια σειρά περικοπών και ανατροπών.

* Περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης.
* Πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια, που -σε συνδυασμό με το εφιαλτικό 5,4% του πληθωρισμού- εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.
* Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στη βάση όλου του εργασιακού βίου και μάλιστα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης .
* Νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%.
* Επέκταση των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη στα 40 έτη.
* Αγνοεί τις δημογραφικές προκλήσεις της χώρας και δεν ενσωματώνει κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων.

Η σημαντικότερη, όμως, υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους για την καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους.

Το κράτος ‘’δραπετεύει’’ από τη θεσμοθετημένη ευθύνη Εγγύησης και Χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Εφεξής, το κράτος θα εγγυάται μόνο την καταβολή της βασικής σύνταξης.

Εκτός απ’ όλα αυτά, η εισαγωγή του 2,5% ως ανώτατου ορίου για την αύξηση του ελλείμματος του Ασφαλιστικού τα επόμενα 50 χρόνια, χωρίς την παράλληλη εξάρτησή του από το πλήθος των μελλοντικών συνταξιούχων, επιβάλλει την αναπροσαρμογή των συντάξεων ανά διετία με ειδικό νόμο. Επειδή, η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων θεωρείται δεδομένη απ’ όλες τις δημογραφικές προβολές, είναι βέβαιο ότι, σε λίγα χρόνια, θα μειωθούν οι συντάξεις, ακόμη περισσότερο.

Το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα καταδικάζει τους εργαζόμενους να καταβάλλουν για πολλά χρόνια (40 έτη) υψηλές εισφορές, για να πάρουν στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου πλήρη σύνταξη. Ένα Σύστημα χαμηλών προσδοκιών και αποδόσεων.

Οι ρυθμίσεις αυτές, αγνοούν τις πραγματικότητες της αγοράς εργασίας στην πατρίδα μας, η οποία θέλει την ένταξη των εργαζόμενων να καθυστερεί (2,4 έτη κατά μέσο όρο), με αποτέλεσμα η πλήρης σύνταξη να αποτελεί, για τους περισσότερους, άπιαστο όνειρο.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία, διαμορφώνουν ένα πλέγμα κινήτρων για εισφοροαποφυγή και αδήλωτη εργασία, για όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που δεν προσδοκούν πλήρη εργασιακό βίο.

Συμπερασματικά: Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο κρίνεται πολύπλοκο, ασύνδετο, χωρίς επαρκή Τεκμηρίωση αφού η ‘’Αναλογιστική Μελέτη’’ είναι έκθεση -και όχι μελέτη- της οποίας τα συνολικά αποτελέσματα, που παρέχονται, είναι ‘’φύσει προκαταρκτικά’’. Οι παραδοχές που χρησιμοποιεί δεν είναι συμβατές με τις ρυθμίσεις του Ν/Σ. Συνολικά, η Μελέτη έχει το χαρακτήρα της εκτίμησης.

Το Σύστημα διαμορφώνεται, έτσι ώστε να λειτουργεί υπέρ των σταθερά απασχολούμενων και υψηλά αμειβομένων (white collars). Είναι άδικο για τους χαμηλόμισθους και καταργεί την αναδιανομή του Συστήματος υπέρ αυτών. Πλήττει την κοινωνική συνοχή και καταλύει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο πρόχειρος και αποσπασματικός χαρακτήρας του νομοθετήματος, αποδεικνύεται από:

* Tα σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας και αοριστίας, που εγείρονται από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
* Τις πάνω από 40 τροπολογίες, που κατατέθηκαν μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή.
* Τις πάνω από 30 εξουσιοδοτήσεις για έκδοση Π.Δ. και υπουργικών Αποφάσεων, που περιλαμβάνει.
* Τις συνεχείς υπαναχωρήσεις, ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η Ν.Δ. δεν ψηφίζει το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Με αίσθημα ευθύνης πιστεύει και προτείνει:

1. Να αποτυπωθεί η εγγύηση του κράτους, για την καταβολή των συντάξεων των Ελλήνων ασφαλισμένων.
2. Η κύρια σύνταξη να είναι μια και ενιαία. Απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική. Αυτό αποτελεί όχημα για τη μείωση των συντάξεων.
3. Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προκειμένου να στηριχθεί η χρηματοδοτική βάση του Ασφαλιστικού Συστήματος (23 σημεία Ν.Δ.).
4. Περιστολή των υπέρογκων δαπανών Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθεσία και θεσμούς (ηλεκτρονική διασταύρωση συνταγών, ΑΜΚΑ, ΗΔΙΚΑ). Καθυστερεί, όμως, την αξιοποίησή τους.
5. Έλεγχο της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθετημένο το θεσμό των μικτών κλιμακίων (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ) και οφείλει να τον ενεργοποιήσει.
6. Η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και η επιβολή κρατήσεων τύπου ΛΑΦΚΑ, πρέπει να ανακληθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, να έχουν συγκεκριμένη, σύντομη ημερομηνία λήξης.
7. Αποδοτική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση παρέλαβε θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης και αξιοποίησης, αλλά δεν το ενεργοποιεί.
Η νέα Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση δεν γράφει απλώς ιστορία. Χαράσσει το μέλλον και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Ι. Βρούτσης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης και ο Γραμματέας Αγροτικού, βουλευτής Κορινθίας κ. Κ. Κόλλιας, για την κατάργηση της “ΑΓΡΟΓΗ” Α.Ε. και την επιλεκτική απόλυση εργαζομένων, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Με το νομοσχέδιο ‘’Κατάργηση, Συγχώνευση Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα’’, η κυβέρνηση ανοίγει το χορό των απολύσεων νόμιμα προσληφθέντων υπαλλήλων, ξεκινώντας από την επιλεκτική καταγγελία συμβάσεων αορίστου χρόνου 269 εργαζομένων στην ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’ Α.Ε.

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι η ‘’ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.’’ καταργείται διότι καταργείται η αρμοδιότητα που της ανατέθηκε με το νόμο 3790, δηλαδή ‘’η χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας, η παρακολούθηση και η συνεχής επικαιροποίησή του’’. Το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται διότι:

* Στο νομοσχέδιο αναφέρεται η μεταφορά του ψηφιακού αρχείου της ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’ στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τη στιγμή που η ψηφιοποίηση απαιτεί, σύμφωνα και με Κοινοτική Οδηγία, ‘’παρακολούθηση’’ και ‘’συνεχή επικαιροποίηση’’, τουλάχιστον μέχρι το 2013, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Επομένως, αυτό που στο νομοσχέδιο περιγράφεται ως ‘’κατάργηση’’ αρμοδιοτήτων, δεν είναι τίποτε άλλο από ουσιαστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

* Μέρος των υπαλλήλων της ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’ εργάζονταν, μέχρι πρότινος, σε κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου ασχολείται με την επικαιροποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Επομένως, η απόλυση εργαζομένων από την ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’, με το επιχείρημα ότι καταργείται το αντικείμενο της εργασίας τους, χωρίς να μεταφέρεται σε άλλο φορέα, δεν ευσταθεί.

Επιπλέον, ως προς τη νομιμότητα των προσλήψεων στην Εταιρεία, επισημαίνουμε ότι:

* Οι προσλήψεις στην “ΑΓΡΟΓΗ” Α.Ε. ήταν σύννομες, σύμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο, που διέπει τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
* Για την πρόσληψη 269 ατόμων, τον Αύγουστο το 2009, υπήρξε δημόσια πρόσκληση για υποβολή βιογραφικών, τα οποία στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή και συνετάγη πίνακας προσληπτέων, ο οποίος και επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
* Ο καθηγητής Νομικής κ. Φλογαΐτης γνωμοδότησε θετικά ως προς τη νομιμότητα των προσλήψεων.
* Η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε “αορίστου χρόνου” έγινε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
* Το πόρισμα της Επιτροπής, που συνέστησε η νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν εντόπισε παράνομες διαδικασίες.
* Αφού όλες οι απόπειρες να κηρυχθούν παράνομες οι προσλήψεις απέτυχαν, το Υπουργείο έχει στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Και ενώ δεν έχει υπάρξει δικαστική απόφαση, το Υπουργείο δημιουργεί τελεσμένο, απολύοντας δια νόμου 269 εργαζόμενους.
* Το γεγονός ότι πρόκειται για κομματικές διώξεις αποδεικνύεται από τη διάκριση που γίνεται, αφού ενώ καταργούνται 33 φορείς, απολύονται μόνο οι 269 υπάλληλοι της “ΑΓΡΟΓΗ”.

Η ανακόλουθη και αντιφατική τακτική της Κυβέρνησης, σε σχέση με την “ΑΓΡΟΓΗ”, αποκαλύπτει το εκδικητικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ αφού:

* Τον Οκτώβριο του 2009 υπουργικοί κύκλοι μιλούσαν για απόλυση εργαζομένων και συγχώνευση της ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’ με άλλο οργανισμό του υπουργείου.
* Ένα μήνα αργότερα, η Υπουργός διόριζε νέο Δ.Σ. και δήλωνε ότι η “ΑΓΡΟΓΗ” Α.Ε. είναι ένας από τους οργανισμούς που έχουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της έγκαιρης εξασφάλισης των αγροτικών ενισχύσεων και της ολοκλήρωσης του συστήματος ψηφιοποίησης.
* Την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός δήλωσε ότι «όταν καταργείς έναν οργανισμό, όπου πλέον δεν έχει το ρόλο και το σκοπό για τον οποίον έγινε η πρόσληψη, ασχέτως το πώς έγινε, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ο οργανισμός και συνεπώς αντίστοιχα αντιμετωπίζονται και οι εργαζόμενοι».
* Τώρα, με το νομοσχέδιο, ενώ υποτίθεται ότι καταργείται η ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’, απολύονται εκδικητικά και ανάλγητα, επιλεκτικά 269 εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι μετατάσσονται, χωρίς κανένα αιτιολογικό για τη διάκριση.
* Στο ίδιο νομοσχέδιο και για τους ίδιους λόγους καταργούνται και άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου. Για όλους τους εργαζόμενους, πλην των 269, προβλέπεται η απορρόφησή τους από άλλους φορείς.
* Για πρώτη φορά απολύονται υπάλληλοι με σχέση εργασίας “αορίστου χρόνου” από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος μαζικών απολύσεων και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι 269 εργαζόμενοι της ‘’ΑΓΡΟΓΗ’’ δεν είναι τίποτε άλλο από τα πρώτα θύματα των νέων πολιτικών ‘’ηθών’’ της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που βαδίζει καιρό τώρα στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις περί αντισυνταγματικότητας για το νόμο ‘’Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια’’, για την τροπολογία για τα εργασιακά και για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η απόλυση μονίμων εργαζομένων επιβεβαιώνει τις παλαιότερες αντισυνταγματικές ερμηνείες του κ. Πάγκαλου ότι μόνιμος υπάλληλος νοείται όσο υπάρχει αντίστοιχη θέση και υποκρύπτει μεθόδευση για περαιτέρω μαζικές απολύσεις. Όσοι επιχαίρουν για την τύχη των εργαζομένων της ’’ΑΓΡΟΓΗ’’, ας αναλογιστούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Η κατάλυση συνταγματικών θεσμών έχει, ήδη, ξεκινήσει».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου στη Βουλή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι και ο Ελληνικός λαός ακόμη περιμένουν την Αναλογιστική Μελέτη, στην οποία υποτίθεται ότι στηρίχθηκε η επεξεργασία του Ασφαλιστικού και κυρίως η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με το Μηχανισμό Στήριξης.

Το έγγραφο αίτημά μου προς τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάθεση στη Βουλή του κειμένου της Αναλογιστικής Μελέτης, όπως και της σχετικής Αλληλογραφίας του Υπουργείου Εργασίας με το Μηχανισμό Στήριξης για το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού, δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Την αγωνία και το θυμό των συμπολιτών μας για τις δυσάρεστες ρυθμίσεις που προωθούνται, δεν μπορούν να εξευμενίσουν οι επικοινωνιακές πρακτικές, στις οποίες επιδίδεται συστηματικά η κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό. Απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση, έγκυρη πληροφόρηση, συνεπής κοινοβουλευτική διαδικασία, διαφάνεια στους χειρισμούς του κορυφαίου κοινωνικού ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν το παρόν και κυρίως το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πατρίδα μας. Μόνο τότε έχει νόημα, η δημόσια διαβούλευση και ο κοινοβουλευτικός διάλογος.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα, ολόκληρο το κείμενο της Αναλογιστικής Μελέτης – την οποία τόσο έντονα επικαλέστηκε πριν από ένα μήνα ο αρμόδιος υπουργός - καθώς επίσης και την Αλληλογραφία της κυβέρνησης με το Μηχανισμό Στήριξης μετά την 6η Μαΐου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι, για άλλη μια φορά, εκτεθειμένη και υπόλογη για ασυνέπεια, προχειρότητα και κοινοβουλευτική αταξία ».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για την περικοπή 1.350 γιατρών του ΟΑΕΕ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την περικοπή 1.350 γιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 800.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και τις οικογένειές τους (συνολικά 1.200.000 άνθρωποι, περίπου) είναι προκλητική, παράνομη και αψυχολόγητη.

Οι γιατροί αυτοί έχουν, ήδη, προσληφθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και παρέχουν τις υπηρεσίες τους από την 1-1-2010. Η πρόσληψή τους έγινε με νόμιμο τρόπο και έχει εγκριθεί από το ΑΣΕΠ. Ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων τους έχει ήδη επιλέξει και δέχεται τις υπηρεσίες τους.

Η κοινωνική αναστάτωση, που προκαλείται από την απομάκρυνση των γιατρών, είναι μεγάλη.

Οι πολίτες της χώρας μας αναρωτιούνται. Μετά την περικοπή των συντάξεων, θα στερήσουν από τους ασφαλισμένους και την πρόσβαση στο γιατρό τους; Θα στερήσουν το βασικό στοιχειώδες δικαίωμα στην Υγεία; Ως που άραγε θα φτάσουν οι Κυβερνώντες ;

Η απόφαση απομάκρυνσης των γιατρών του ΟΑΕΕ, που φέρει την υπογραφή αρκετών Υπουργών της Κυβέρνησης, είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Κάθε καθυστέρηση συντηρεί την ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασφαλισμένων.

Το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία είναι για όλους τους ασφαλισμένους συμπολίτες μας αδιαπραγμάτευτο».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς συζήτηση στη Βουλή (άρα με περιορισμένη δημοκρατική νομιμοποίηση) και με άλλοθι το μνημόνιο, προχωρά -με ρυθμίσεις σοκ –σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων!

Το Προεδρικό Διάταγμα:

* Περικόπτει τις αποζημιώσεις απόλυσης στο μισό, με το νομικό τέχνασμα της δραματικής συρρίκνωσης του χρόνου προειδοποίησης.
* Δημιουργεί μια νέα γενιά χαμηλόμισθων νέων των 592 ?, μέσα από τη βίαιη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού.
* Αυξάνει το όριο ομαδικών απολύσεων στο 5% από 2% που είναι σήμερα.

Η πρωτοφανής υπονόμευση της προστασίας των εργαζομένων και μάλιστα σε μια φάση καθήλωσης της οικονομικής δραστηριότητας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σωρεία απολύσεων, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η βελτίωση του δικτύου της κοινωνικής προστασίας Ανέργων και Απολυμένων.

Είναι μια ελλιπής και αναποτελεσματική επιλογή για την Ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της.

Είναι μια μονοδιάστατη επιλογή μείωσης του κόστους εργασίας, που δεν εγγυάται όμως την ανάπτυξη.

Σήμερα, απαιτείται άμεσα σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζει ουσιαστικά την Ελληνική επιχείρηση, θα επιταχύνει τις χρηματοδοτικές εισροές του ΕΣΠΑ, θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα Αγορών, αποκρατικοποιήσεις) και θα καταπολεμά τις στρεβλώσεις στις αγορές.

Μέσα από τέτοια μέτρα θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους, θα δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, θα εξασφαλιστεί ο σεβασμός στους εργαζόμενους και η επένδυση στον κοινωνικό διάλογο».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Απαράδεκτη, αδικαιολόγητη, αντεργατική και επιζήμια σ΄ ό,τι αφορά τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου είναι η απόφαση για την αιφνιδιαστική απόλυση 271 εκπαιδευμένων εργαζομένων από την “Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας” (ΑΜΕ Α.Ε.).

Η ευθύνη και η συνενοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών –η οποία κρύφτηκε πίσω από την ανακοίνωση του Προέδρου της ΑΜΕΛ Α.Ε. κ. Σαράντη Μιχαλόπουλου- ενισχύεται και από το γεγονός ότι αρνήθηκε να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να δώσει σχετικές εξηγήσεις.

Οι προσλήψεις των 271 εργαζομένων έγιναν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την πάγια διαδικασία της εταιρείας, προκειμένου να καλυφθεί η επέκταση του δικτύου, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και η ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών.

Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εταιρείας, για το 2009, προέβλεπε 1695 άτομα και σήμερα υπηρετούν 1680. Είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο ΠΑΣΟΚ 1994-2004, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες, προσελήφθη το 68% του προσωπικού, δηλαδή, 1139 εργαζόμενοι. Οι 300 από αυτούς διορίστηκαν τις παραμονές των εκλογών του 2004, όταν το δίκτυο ήταν κατά πολύ μικρότερο και το ωράριο λειτουργίας σημαντικά πιο περιορισμένο.

Την αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεων είχε αποδεχθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας και είχαν εισηγηθεί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η απόφαση για τις απολύσεις δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, που ανατρέπουν τον ισχυρισμό ότι οφείλεται στην ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους. Διότι η εταιρεία έχει, ήδη, δαπανήσει σημαντικά ποσά για να ολοκληρώσει την πολύμηνη εκπαίδευση του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα των οδηγών, που έλαβαν και τη σχετική πιστοποίηση από το Υπουργείο Υποδομών.

Είναι σαφές ότι η απόφαση απόλυσης των 271 εργαζομένων, είτε αφορά τη διοίκηση της ΑΜΕΛ, είτε είναι πολιτική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου…
- διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του δικτύου,
- θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών,
- απαξιώνει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Και, βεβαίως, οδηγεί στην ανεργία αναιτιολόγητα 271 εκπαιδευμένους εργαζόμενους με έναν τρόπο μικροκομματικό, που παραπέμπει στην αναβίωση των διαχρονικών πρακτικών του ΠΑΣΟΚ: ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΣ – ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου και τη Διοίκηση της Εταιρείας να επανεξετάσουν τη στάση τους».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο υπεύθυνος του τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ε.Σ.Α.) για το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανεργία στη χώρα μας εξακολουθεί να διατηρείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα (Μάρτιος 11,6% έναντι 9,2% Μάρτιος 2009). Αν και εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο (12,1%), εξακολουθεί να προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία.

Αρνητική πρωτοπορία στην υψηλή ανεργία κατέχουν οι γυναίκες και οι νέοι της πατρίδας μας. Η γυναικεία ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 16%, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις νέους έως 24 ετών είναι άνεργος (29,8%).

Η υποχώρηση της ανάπτυξης στη χώρα μας στο - 2,5%, η ανησυχητική άνοδος του πληθωρισμού που «τρέχει» με 5,4% και η διψήφια ανεργία (11,6%), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που εξασθενεί την οικονομία και υπονομεύει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Η τρίπτυχη αυτή πρόκληση Ύφεση, Πληθωρισμός, Ανεργία, απαιτούν την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Μέτρα ανάσες για την τόνωση της ανάπτυξης, την ενεργοποίηση και στήριξη της Αγοράς. Μέτρα ελέγχου των τιμών και αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Στοχευμένες δράσεις για την ανεργία, κυρίως για τις γυναίκες, τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.

Επαναλαμβάνουμε, την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ για τη στήριξη και χρηματοδότηση των μέτρων. Όχι άλλος χαμένος χρόνος.

Οι πόροι που διατίθενται πρέπει, επιτέλους, να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή της πατρίδας μας.

Η χώρα δεν αντέχει περισσότερα μέτρα περιοριστικά. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της δυσμενούς συγκυρίας που διανύουμε»
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να συγχωνεύσει μετά από 44έτη συνεχούς λειτουργίας, το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τήνου, με το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο- Λύκειο Πάτμου, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Μεταφέροντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων του νησιού, ο κ. Βρούτσης κάλεσε την Υπουργό Παιδείας, να ανακαλέσει την απόφασή της (Α.Π. 49946/Α2/4.5.2010) και παράλληλα να εξηγήσει με ποια ακριβώς κριτήρια προχώρησε στο «κλείσιμο» της Εκκλησιαστικής Σχολής της Τήνου, όταν την ίδια στιγμή άλλες Εκκλησιαστικές Σχολές της χώρας διατηρήθηκαν.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη και αψυχολόγητη ενέργεια, η οποία αγνόησε την τεράστια κοινωνική και πνευματική προσφορά της Σχολής στο νησί, τη βούληση των κατοίκων της Τήνου, την αντίθετη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και την αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής Κυκλάδων ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι οι δαπάνες λειτουργίας της Σχολής, δεν βαρύνουν το Υπουργείο Παιδείας, αλλά το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά της Σχολή και παράλληλα έχει παραχωρήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της. Συνεπώς, οποιοδήποτε επιχείρημα για το κλείσιμο της Σχολής που στηρίχθηκε στην δήθεν περιστολή των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας δεν ευσταθεί.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ακόμη, ότι η εξέλιξη αυτή θα αναστατώσει και τη ζωή του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, καθώς και των μαθητών και των οικογενειών τους, αφού η Τήνος δεν διαθέτει καθόλου ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτμο, όπου σχεδιάζεται να μεταφερθεί η Σχολή. Συνεπώς, οποιαδήποτε σκέψη για το κλείσιμο της Σχολής στηρίχθηκε σε λάθος κριτήρια.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο πρόβλημα και να στηρίξει τη νεολαία και τους κατοίκους του νησιού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνική και εδαφική συνοχή. «Οι νέοι που κατοικούν στα νησιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι :

«Η κατάργηση ενός εκπαιδευτικού – πνευματικού Ιδρύματος με ιδιαίτερο συμβολισμό και σημαντική κοινωνική προσφορά, δεν μπορεί να υπαγορεύεται μόνο από μια στενή οικονομική λογική. Η απόφαση αυτή προσβάλλει την ιερότητα και απαξιώνει την ιστορία του νησιού».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Με προσωπική παρέμβαση του Βουλευτή Κυκλάδων Γ. Παπαμανώλη και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μειώθηκαν τα αρχικά ποσοστά φορολόγησης για τους Έλληνες Ναυτικούς.

Συγκεκριμένα :
Η πρόταση στο προσχέδιο του Φορολογικού Νομοσχεδίου που αφορούσε την φορολόγηση των Ναυτικών ανερχόταν στο 9% για τους αξιωματικούς και 6% για το κατώτερο πλήρωμα.

Μετά την παρέμβαση του Γ. Παπαμανώλη στην Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση όλως των πτερύγων της Βουλής, τα ποσοστά αυτά μειώθηκαν στο 6% για τους αξιωματικούς και στο 3% για τα κατώτερα πληρώματα. Ο Γ. Παπαμανώλης γνωρίζοντας τα προβλήματα και τον αγώνα των Ναυτικών καθώς έχει ασκήσει το επάγγελμα αυτό κατά το παρελθόν, ήρθε σε επαφή με την Π.Ν.Ο. και από κοινού κατέληξαν στα παραπάνω ποσοστά, τα οποία και τελικά υιοθετήθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιώργος Παπαμανώλης παρευρέθηκε και συμμετείχε στις παρακάτω συσκέψεις και εκδηλώσεις:

Σάββατο 27/3/2010 Σύσκεψη για την Υγεία στην Πάρο με την παρουσία της Διοικητού της 2ης Υ.Π.Ε. Χρ. Παπανικολάου.

Σάββατο 27/3/2010 Επίσκεψη στο νησί της Νάξου, όπου συμμετείχε στα εγκαίνια του Γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Νάξο.

Μ. Πέμπτη 1/4/2010 Συμμετείχε στην Ακολουθία της Σταυρώσεως στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου.

Μ. Παρασκευή 2/4/2010 Συμμετείχε στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Εκατονταπυλιανή Πάρου και το μεσημέρι στη Ρεβιθάδα 2010 που οργάνωσε στον Πρόδρομο ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
Το βράδυ παρακολούθησε και συμμετείχε στις περιφορές των επιταφίων των Ιερών Ναών Ευαγγελιστρίας και Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη Σύρου.

Μ. Σάββατο 3/4/2010 Συμμετείχε στη λειτουργία της Αναστάσεως στον Ι. Ν. Αναστάσεως του Σωτήρος στην Σύρο.

Δεύτερα 5/4/2010 Επισκέφθηκε το νησί της Τήνου και συμμετείχε στις Αναστάσιμες Εκδηλώσεις στα χωριά Περάστρα και Καρδιανή Τήνου.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Ερμούπολη 2 Μαρτίου 2010
Σήμερα, η πατρίδα μας βιώνει μια βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση. Η κρίση αυτή ,δεν περιορίζεται μόνο στο δημοσιονομικό μας πρόβλημα. Αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Πρέπει όμως να το αντιμετωπίσουμε, γιατί έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, γιατί απειλεί να μας αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο.

Παράλληλα με την μείωση του Δημόσιου χρέους, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα αίτια, που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Διότι αν δεν το κάνουμε, ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά, στο εγγύς μέλλον, στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, είναι πολύ μεγάλος.

Ένα από τα αίτια της σημερινής κρίσης είναι η διαφθορά, η εκτεταμένη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να λυγίσει το κράτος κάτω απ’ το βάρος της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Η αδυναμία των θεσμών της Πολιτείας να ελέγξουν τα φαινόμενα που οδηγούν στην αυθαιρεσία, χωρίς συνέπειες για κανέναν αποτελεί ακόμα ένα αίτιο της κρίσης.

Αυτή η ανομία έφερε και την καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του Ελληνικού λαού. Αυτό καλούμαστε να αντιστρέψουμε. Να δώσουμε ξανά αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζητούν σήμερα απ’ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε «ναι». Όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας.

Είμαστε έτοιμοι σήμερα, ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος, να δώσει την απάντηση στην κρίση που βιώνουμε. Με θάρρος και με αποφασιστικότητα. Όμως, όλοι απαιτούν, και δικαίως το κάνουν, να δουν αυτή τη φορά τα χρήματα και τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο.

Και μαζί με αυτό, να δουν ότι το κράτος παίρνει πλέον το ρόλο του στα σοβαρά, ότι τους προστατεύει, ότι δεν επιτρέπει την αδικία, ότι δεν ανέχεται την ανομία, ότι εφαρμόζει, πρώτα απ’ όλους το ίδιο, τους νόμους και τιμωρεί άμεσα και παραδειγματικά τους επίορκους και τους παράνομους.

Όλα αυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα, από αυτά που συμβαίνουν εις βάρος του πολίτη.

Για όλα αυτά παλεύουμε και θα πετύχουμε να τα αλλάξουμε με την στήριξη του Ελληνικού Λαού.

Το ότι γνωστοποιούμε, έστω και για κάποιους, αυτονόητες πρωτοβουλίες που παίρνουμε, προκειμένου ο Κυκλαδίτης να απολαμβάνει αυτά που πρέπει να απολαμβάνει και αν γίνεται ακόμα και περισσότερα δεν το κάνουμε για να πανηγυρίσει κανένας αλλά για να έχει ο πολίτης των Κυκλάδων την σωστή ενημέρωση που πρέπει να έχει.

Εύκολα ξεχνούν κάποιοι ,ότι για έξι μήνες το 2008 στις Κυκλάδες κυκλοφορούσε μόνο το Παναγία Χοζοβιώτισσα, όπως θέλουν να ξεχνούν ότι όλο το καλοκαίρι του 2009 , Κυκλαδίτες και επισκέπτες πλήρωναν εισιτήριο ταχυπλόου, σε επιδοτούμενη γραμμή , ενώ τα πλοία αυτά ταξίδευαν με συμβατικές ταχύτητες. Ποιοι είχαν τις ευθύνες γι’ αυτές τις καταστάσεις; Και πότε τις ανέλαβαν;

Τις ανούσιες και ανεύθυνες κορώνες κάποιων πολιτευτών της Ν.Δ. που δεν τολμούν να κάνουν πάνω από όλα την αυτοκριτική τους και να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογεί για το πώς φτάσαμε από την Ελλάδα του 2004 στην Ελλάδα του 2010 , τις αφήνω στην κρίση του Λαού των Κυκλάδων.

Εμείς θα πορευθούμε με γνώμονα την σωτηρία της Χώρας , της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης των πολιτών και της πάταξης της διαφθοράς και της Δημόσιας σπατάλης. Το παλεύουμε, έχουμε κάνει βήματα και θα κάνουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιώργος Ν. Παπαμανώλης
Βουλευτής Κυκλάδων
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Μετά από δίμηνες προσπάθειες και πιέσεις του Βουλευτή Κυκλάδων Γιώργου Παπαμανώλη και την συνάντηση της 28ης Ιανουαρίου του 2010 με τον Υφυπουργό Μεταφορών Ν. Σηφουνάκη με τους Βουλευτές Αιγαίου, ανατέθηκε, από το Υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, και από 01/3/2010 έως 31/12/2012, στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ Α.Ε. η εξυπηρέτηση των παρακάτω έξι ενδοκυκλαδικών γραμμών.

Το ανωτέρω πλοίο θα εκτελεί δρομολόγια ως ακολούθως:
Σύρος – Τήνος – Άνδρος και επιστροφή.
1 δρομολόγιο/εβδομάδα Σύρος – Κύθνος – Κέα – Λαύριο και επιστροφή.
1 δρομολόγιο /εβδομάδα

Σύρος – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αιγιάλη – Κατάπολα – Κουφονήσι– Σχοινούσα– Ηρακλειά – Νάξος – Πάρος – Σύρος
2 δρομολόγια /εβδομάδα

Σύρος – Πάρος – Νάξος – Φολέγανδρος – Σίκινος – Ίος – Θηρασιά – Θήρα – Ανάφη και επιστροφή.
1 δρομολόγιο /εβδομάδα

Σύρος – Νάξος – Ίος – Θήρα – Σίκινος – Φολέγανδρος– Κίμωλος – Μήλος και επιστροφή.
1 δρομολόγιο /εβδομάδα

Με την δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ΑΡΤΕΜΙΣ και την αντικατάσταση του ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι από το Aqua Jewel στις αρχές Απριλίου , οι ενδοκυκλαδικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις μπαίνουν ξανά σε ικανοποιητικό ρυθμό με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των Κυκλαδιτών, των επισκεπτών αλλά και των επαγγελματιών.

Γιώργος Ν. Παπαμανώλης
Βουλευτής Κυκλάδων
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Ερμούπολη 22 Φεβρουαρίου 2010 Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιώργος Παπαμανώλης , επισκέφθηκε το Ναυπηγείο Νεώριο Σύρου. Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον Δ/ντα Σύμβουλο της επιχείρησης καθώς με εκπροσώπους των εργαζομένων και ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης. Κατά την παραμονή του στο Ναυπηγείο επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών των τριών πυροσβεστικών σκαφών, για τα οποία έχει δοθεί και ολιγόμηνη παράταση, στην παράδοσή τους, μετά από την συνάντηση του κ. Παπαμανώλη και μελών της Διοίκησης του Ναυπηγείου με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγια.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Αγαπητά μέλη της Ένωσης,
Δεχθείτε τις ευχές μου για ένα ειρηνικό, δημιουργικό και ευτυχισμένο νέο έτος με υγεία και ευημερία για όλους !
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, προσκαλώντας με, στην χοροεσπερίδα που διοργανώνεται.

Επιθυμία μου ήταν να παρευρεθώ σήμερα μαζί σας, προκειμένου να έρθω σε επαφή με τα μέλη σας, αλλά και να διασκεδάσουμε με αφορμή την περίοδο των αποκριών.
Ωστόσο, όπως ίσως γνωρίζετε, η φύση των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων μου καθώς και οι ευθύνες που έχω αναλάβει, δεν θα μου επιτρέψουν να υλοποιήσω την παραπάνω επιθυμία μου.
Σας εύχομαι, δύναμη, υγεία και καλή διασκέδαση.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Την άμεση κάλυψη των βασικών ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου (Κ.Υ.Μ), ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα το Κ.Υ.Μ. υπολειτουργεί, εξαιτίας των σημαντικών και συνάμα αδικαιολόγητων ελλείψεων που παρατηρούνται σε εξειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας. Εξέλιξη, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην τοπική κοινωνία, αφού η Μύκονος - ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής - υποδέχεται περίπου 1.000.000 επισκέπτες.

Η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν αδιαμφισβήτητα κοινωνικά αγαθά, το οποία κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες της, ειδικά μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής κατοχύρωσης της νησιωτικότητας (άρθρο 101), τόνισε ο κ. Βρούτσης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αδιαφορία και την προχειρότητα που επιδεικνύει (ακόμη και στα διαβήματα της Διεύθυνσης του Κ.Υ.) για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι νησιώτες απαιτούν από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις ελάχιστες υποχρεώσεις της και να παρέχει πιο αποτελεσματικές και περισσότερο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Αντίληψη που δυστυχώς δεν φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από την αδιάφορη στάση που κρατά στο συγκεκριμένο θέμα.Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό αποδείχθηκε προσχηματικός. Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, από την κυβέρνηση, είναι γενικά, αποσπασματικά και, κυρίως, χωρίς τεκμηρίωση.

Δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με όσα προεκλογικά δεσμευόταν το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και με όσα διαβεβαίωνε και νομοθετούσε ο αρμόδιος Υπουργός, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με τα κίνητρα παραμονής στην εργασία και τα μέτρα αποθάρρυνσης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όπως, επίσης και με την εξαίρεση των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, από τις γενικές ρυθμίσεις, που έγιναν μετά την ισχυρή πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία.

Όμως: Υπάρχουν σοβαρές ασάφειες και πλήρης συσκότιση σε ό,τι αφορά βασικούς πυλώνες του Ασφαλιστικού Συστήματος και εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά όπως:

* Παραμένει ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Συστήματος ή προωθείται ένα άλλο Σύστημα κεφαλοποιητικού χαρακτήρα; Έχουν γίνει οι αντίστοιχες βασικές μελέτες;

* Διασφαλίζεται η τριμερής χρηματοδότηση;

* Διασφαλίζεται το ύψος των συντάξεων;

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει, άμεσα, σε πλήρη και τεκμηριωμένη εξειδίκευση των εξαγγελιών της, γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να μένουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Μεγάλο πλήγμα για την τουριστική οικονομία της χώρας με σοβαρές επιπτώσεις στις ευαίσθητες τοπικές οικονομίες των νησιών μας και αύξηση της ανεργίας αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 730.000 που ήταν το 2009 σε 550.000 για το 2010.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης και η Βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για την επιπόλαια και αψυχολόγητη αυτή απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους των ξενοδόχων αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων. Κυρίως, όμως χωρίς να εκτιμηθεί η πολύ κρίσιμη περίοδος που διανύει ο τουρισμός μας. Μια απόφαση που αναμένεται να επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα, ιδιαίτερα στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και που ταυτόχρονα δείχνει την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, η περικοπή κατά περίπου 26% του αριθμού των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος για το έτος 2010, δεν αποστερεί μόνο από χιλιάδες χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αλλά επιπλέον δεν συνοδεύεται και από συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των μικρών ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται κυρίως από το προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την εν λόγω απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση των δικαιούχων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο όνομα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε και της ανάγκης περιστολής των δημόσιων δαπανών, αφού το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ουδεμία επιβάρυνση επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει ο διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα επισήμανε με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή – μαζί με άλλους 16 συνυπογράφοντες βουλευτές - ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γ. Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, ο διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα ευημερεί με ετήσιο τζίρο που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 5 δις ?. Πόσο, το οποίο δυστυχώς δεν φορολογείται, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικούς πόρους, μιας και τα τυχερά παιχνίδια μέσω του διαδικτύου ελέγχονται από off shore εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες εκτός Ελλάδος (Γιβραλτάρ ή νησιά Κέιμαν).

Στην επερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, ο Βουλευτής Κυκλάδων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν πρέπει να μένουν άλλο στο απυρόβλητο, ζημιώνοντας περισσότερο το ελληνικό κράτος, ενώ παράλληλα η ανεξέλεγκτη δράση τους πρέπει να περιοριστεί, αφού όπως έχει διαπιστωθεί υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διαφημιστικές πινακίδες τους, παρανόμως, διαφημίζονται σε ελληνικά κρατικά στάδια, καθώς και ελληνικά έντυπα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα για την εξεύρεση λύσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που ευνοεί σκανδαλωδώς τις εξωχώριες εταιρείες, ακόμη και σε βάρος του ΟΠΑΠ, ο οποίος κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης και διεξαγωγής των εν λόγω παιγνίων μέχρι την 12-10-2020.

Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι: «Η απαράδεκτη δράση των εταιρειών αυτών ξεπερνά τα όρια του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και παράλληλα ευνοεί την τεράστια φοροδιαφυγή. Εξέλιξη που αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της φορολογικής δικαιοσύνης που ευαγγελίζεται σήμερα η κυβέρνηση».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στην Τήνο και στην Σαντορίνη βρέθηκε διαδοχικά ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όπου συμμετείχε σε γιορταστικές εκδηλώσεις και σε συναντήσεις και εκδηλώσεις φορέων των νησιών.

Στην Τήνο ο Βουλευτής συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου στο νησί, για να τιμηθεί το γεγονός της εύρεσης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας το 1823. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Τήνο ο κ. Ρήγας συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που οργάνωσε η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο νησί, καθώς και σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρών.

Στο νησί της Σαντορίνης που μετέβη στην συνέχεια για να συμμετέχει στον εορτασμό της Υπαπαντής στα Φηρά έλαβε μέρος στην συγκέντρωση που διοργάνωσε η «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων» με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων στους Σαντορινιούς αγρότες για το κλάδεμα και την ανανέωση του Σαντορινιού αμπελώνα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Νομάρχη και μεγάλου αριθμού Σαντορινιών αγροτών.

Ο Βουλευτής στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη στήριξης του παραδοσιακού Σαντορινιού αμπελώνα και του μοναδικής ποιότητας Σαντορινιού κρασιού, μέσω της ουσιαστικής υποστήριξης του εισοδήματος των Σαντορινιών αγροτών.

Στην Αθήνα όπου επέστρεψε ο Βουλευτής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών κ. Οικονομίδη και Υγείας κ. Πολύζο και συζήτησε μαζί τους για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της αρμοδιότητάς τους που αφορούν τις Κυκλάδες(υποδομές μεταφορών στις Κυκλάδες, λειτουργία της εταιρείας «Εγνατία Α.Ε.» στο νησιωτικό χώρο, Νέοι Οργανισμοί Μονάδων Υγείας κλπ).

Τέλος, την παραμονή της έναρξης του Συνεδρίου της ΕΝΑΕ για την συζήτηση του σχεδίου «Καλλικράτης» ο κ. Ρήγας ενημέρωσε, ως υπεύθυνος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την συνέλευση των Επάρχων Ελλάδος για τις ρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα και αφορούν την νέα αρχιτεκτονική των δομών της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Παράλληλα ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας συμμετέχει στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS, η οποία ήδη ξεκίνησε την λειτουργία της. Αναφορικά με την συγκεκριμένη επιτροπή η οποία οφείλει να παραδώσει το πόρισμα της έως τις 17 Μαρτίου διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή των Βουλευτών είναι άνευ ουδεμίας αμοιβής.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Διπλό χτύπημα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου, αποτέλεσαν τόσο οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και η υπόδειξη του Υπουργού Οικονομικών για εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων, ως λύση, για τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι κατηγορηματικές, έως χθες, δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακυρώθηκαν επίσημα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποδομώντας ουσιαστικά και τον κοινωνικό διάλογο, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι υπέρμετρες προσδοκίες που καλλιέργησε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με την «ανακάλυψη» νέων πηγών χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, επίσης διαψεύστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών που έκανε λόγο, δίκην συμβούλου επενδύσεων, για εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων.

Οι συνεχιζόμενες αντιφατικές εξαγγελίες, η αναβλητικότητα και οι κυβερνητικές ανακολουθίες κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και συνιστούν σοβαρή απειλή που υπονομεύει κάθε προσπάθεια για υπεύθυνες και ρεαλιστικές απαντήσεις στο εθνικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Λύσεις σε προβλήματα των Κυκλάδων διεκδικεί από τα Κεντρικά Υπουργεία ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας Διαδοχικές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας.

Στη συνάντησή του με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής ζήτησε την παρέμβασή της, με την θεσμική της ιδιότητα, προκειμένου να αρθούν δύο σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν σε σημαντικά έργα των Κυκλάδων και υπάγονται στην αδειοδοτική αρμοδιότητα υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για το νέο λιμάνι της Σχοινούσας και την επαναλειτουργία των Κατακομβών της Μήλου.

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, προκειμένου να διεκπεραιωθούν αρκετές εκκρεμούσες υποθέσεις σχετικές με την έκδοση οικοδομικών αδειών σε νησιά των Κυκλάδων.

Η κα Μενδώνη, ενήμερη για όλες τις εκκρεμότητες εξέφρασε την βούλησή της να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των θεμάτων της αρμοδιότητάς της.

Στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Θ. Μπάκα ο Βουλευτής έθεσε το πρόβλημα της υπολειτουργίας των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας στα νησιά των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, στην Σύρο και Σαντορίνη υπολειτουργούν και στην Νάξο και Τήνο δεν έχει γίνει έναρξη μαθημάτων.

Ο κ. Μπάκας ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι μόλις την Κυριακή 31 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασης των χιλιάδων ενστάσεων που είχαν υποβληθεί εξαιτίας της απαράδεκτης διαδικασίας που είχε ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση για την πρόσληψη των ωρομίσθιων που θα κάλυπταν τις θέσεις. Συγκεκριμένα είχε καταρτισθεί με εντελώς αυθαίρετο τρόπο πίνακας κατάταξης 26.000 υποψηφίων ωρομίσθιων, οι περισσότεροι από τους οποίους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπέβαλαν, όπως αναμενόταν, ενστάσεις.

Ο κ. Μπάκας διαβεβαίωσε τον Βουλευτή ότι το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου θα έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ώστε να λειτουργήσουν –έστω και καθυστερημένα– κανονικά.

Το Υπουργείο Παιδείας δεσμευτικέ ότι το φαινόμενο αυτό που προκλήθηκε προεκλογικά από την ρουσφετολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια και του Γενικού Γραμματέα κ. Τασούλα, ο κ. Ρήγας έθεσε τα προβλήματα που απασχολούν το Νομό Κυκλάδων και είναι αρμοδιότητας του εν λόγω Υπουργείου.

Συγκεκριμένα:

1. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης αστυνομικών και λιμενικών υπηρεσιών, ειδικότερα κατά την θερινή περίοδο και στην ανάγκη εφαρμογής μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της αστυνόμευσης των νησιών κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

2. Τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων που διαθέτουν οι υπηρεσίες που εποπτεύει το Υπουργείο, προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντα τους. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη επισκευής των πλωτών μέσων του λιμενικού σώματος, που τα περισσότερα παραμένουν παροπλισμένα επί πέντε και πλέον χρόνια.

3. Επεσήμανε περιπτώσεις νησιών στα οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας(π.χ. Άνδρος) και τόνισε την ανάγκη της ιδιαίτερης αντιμετώπισης του φαινομένου.

4. Τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων των νησιών, για να σταματήσει η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

5. Επεσήμανε την ανάγκη, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», της οργάνωσης Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους νέους Δήμους, να απεμπλακεί η αστυνομία από καθήκοντα ξένα προς την αποστολή της, που είναι η διασφάλιση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης και η δίωξη του εγκλήματος.

6. Έθεσε το πρόβλημα της Β’ Αστυνομικής Δ/νσης Κυκλάδων με έδρα την Νάξο, που ενώ έχει ιδρυθεί παραμένει στα χαρτιά εξαιτίας του περιορισμένου προϋπολογισμού δαπάνης στέγασής της.

7. Ζήτησε ουσιαστικότερη ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου προκειμένου να διερευνώνται άμεσα και ουσιαστικά περιπτώσεις κακοδιοίκησης και έκνομων συμπεριφορών εκ μέρους στελεχών των υπηρεσιών που εποπτεύει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

8. Επεσήμανε το πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νεοδιοριζόμενοι και οι εποχιακά υπηρετούντες ένστολοι στα τουριστικά κυρίως νησιά των Κυκλάδων εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να κινηθεί άμεσα για την επίλυση των θεσμικών κατ’ αρχήν προβλημάτων και ανέλαβε την υποχρέωση να αντιμετωπίσει –στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων– τα υπόλοιπα ζητήματα που του έθεσε ο Βουλευτής.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Σε απόγνωση και αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι παραδοσιακοί αμπελοπαραγωγοί της Θήρας και της Θηρασιάς από την αδιαφορία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. αναγνωρίζοντας την αξία των θηραϊκών αμπελώνων σε παγκόσμιο επίπεδο, στήριξε τους αμπελοπαραγωγούς εντάσσοντας τις πρότυπες και μοναδικές καλλιέργειες τους τόσο στο Γ΄ ΚΠΣ (μέτρο 3.15 ΕΠΑΑ), όσο και στην 4η Προγραμματική Περίοδο (μέτρο 214-δράση 4.2 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ).

Παρόλα αυτά και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία των Κυκλάδων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δείχνει να αδιαφορεί, αφού δεν δίνει λύσεις στα αλλεπάλληλα διαβήματα των αγροτών και της Ένωσης των δυο νησιών. Οι αμπελουργοί των δύο νησιών δεν έχουν εισπράξει ακόμα όλη την ενίσχυση που δικαιούνται από τη δράση «Διατήρηση Παραδοσιακού Αμπελώνα Ν. Θήρας» (Μέτρο 3.15 – ΕΠΑΑ 2000-2006). Μέχρι σήμερα, έχουν εισπράξει μόλις 488.525 ? από το 1,5 εκατ. ? που δικαιούνται. Ενώ, αβέβαιο παραμένει ακόμα το πότε θα ξεκινήσει η δράση «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον Αμπελώνα Θήρας-Θηρασιάς» (Μέτρο 4.2 - Πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής 2007-2013).

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Βρούτσης με την υπ’ αριθμό 5278/28-01-2010 ερώτηση του στη Βουλή, κάλεσε την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα των αμπελουργών, επισημαίνοντας ότι δεν ζητούν ελεημοσύνη. Απαιτούν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται και την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας. Η παραδοσιακή καλλιέργεια των θηραϊκών αμπελώνων πρέπει να διατηρηθεί και να στηριχθεί. Σήμερα, δυστυχώς απειλείται με εγκατάλειψη από την στάση της Κυβέρνησης.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μέλος της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που συγκροτήθηκε με απόφαση της ολομέλειας του σώματος προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση της SIEMENS, ορίστηκε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Έχοντας την εμπειρία από την συμμετοχή του στην εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των άγονων γραμμών ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας θα διερευνήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, το σκάνδαλο που συντάραξε την δημόσια ζωή του τόπου επί μακρό χρονικό διάστημα και έριξε βαριά την σκιά του στον πολιτικό κόσμο της Χώρας.

Πρόθεση του ΠΑΣΟΚ,, και επομένως και των βουλευτών του που συμμετέχουν στην εξεταστική Επιτροπή, είναι να φωτισθεί σε όλη την έκταση το μέγα αυτό πολιτικό–οικονομικό σκάνδαλο, να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσα πολιτικά πρόσωπα ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο σε παράνομες ενέργειες και προξένησαν βλάβη στα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είχαν προεκλογικά δεσμευτεί για την διερεύνηση από την Βουλή όλων των δύσοσμων υποθέσεων, που έπληξαν το κύρος του πολιτικού μας συστήματος και αμαύρωσαν την εικόνα της Χώρας μας στο εξωτερικό.

Η διερεύνηση και διαλεύκανση επομένως όλων των «σκοτεινών» υποθέσεων που ταλάνισαν την Χώρα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης και απαίτηση του συνόλου του Ελληνικού λαού.

Δεν αποτελούν πράξεις πολιτικής αντεκδίκησης ούτε αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Χώρα.

Αντιθέτως, η υπέρβαση της σημερινής πολύπλευρης κρίσης προϋποθέτει την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να ξαναεμπιστευτούν τους θεσμούς και η Χώρα μας να ανακτήσει σταδιακά το χαμένο της κύρος.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η Νέα Δημοκρατία απέρριψε τρεις φορές το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS και τελικά ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έκλεισε εσπευσμένα την Βουλή για να αποφύγει την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ παράλληλα με την διερεύνηση των σκανδάλων προχωρά σε ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στην διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και να αποτραπεί στο μέλλον ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.

Η αλλαγή ήθους στην διακυβέρνηση της χώρας αποτελεί λαϊκή απαίτηση και το ΠΑΣΟΚ απαντά θετικά.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανεργία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία, μειώνει την απασχόληση και αυξάνει την ανεργία στη χώρα μας.

Οι συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική συνοχή είναι σοβαρότατες.

Με την έννοια αυτή, οι πολιτικές και οι δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης αποκτούν ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού ακύρωσε τις πολλές προγραμματισμένες και συγκεκριμένες δράσεις του ΟΑΕΔ, με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχει σάλιο», έρχεται τέσσερις μήνες μετά και εξαγγέλλει προθέσεις και σκέψεις για οκτώ προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Φαίνεται ότι «βρέθηκαν λεφτά».

Κάθε μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας είναι αυτονόητα θετικό. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης για την αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων που μπαίνουν σε προγράμματα εκ περιτροπής απασχόλησης, ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης.

Δράσεις γνωστές με οριακές αλλαγές και προσθήκες.

Ωστόσο, λείπουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τόσο το ακριβές περιεχόμενο των δράσεων, όσο και οι προϋποθέσεις ένταξης στις δράσεις αυτές. Λείπει, κυρίως- και είναι ιδιαίτερα σημαντικό- ο χρόνος κατά τον οποίο θα υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η ανησυχία μας είναι ότι θα καθυστερήσουν πολύ.

Οι χειμαζόμενοι άνεργοι και οι δοκιμαζόμενες από την ύφεση επιχειρήσεις δεν αντέχουν να περιμένουν.

Απαιτείται οι δράσεις να γίνουν συγκεκριμένες, να αποκτήσουν περιεχόμενο και να υλοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη νησιωτική Ελλάδα, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αποφάσισε αιφνιδιαστικά την αύξηση - ως και 40% - του κόστους μεταφοράς των φορτίων από και προς τα νησιά μας. Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ότι θα μειώσει το κόστος των μεταφορών στα νησιά, εισάγοντας την αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα οι μεταφορικές επιχειρήσεις μετέφεραν από και προς τα νησιά των Κυκλάδων τις κενές καρότσες φορτωμένες επάνω σε άλλες καρότσες φορτηγών και χωρίς μάλιστα να έχει τεθεί ποτέ θέμα ασφάλειας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 01/21-12-2009 πρόσφατη μόνιμη αστυνομική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας απαγορεύεται στο εξής αυτή η πρακτική.

Αυτό το πολύ σοβαρό θέμα έφερε με σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και των κατοίκων των Κυκλάδων γι’ αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να επανέλθει το προϊσχύον καθεστώς στην θαλάσσια μεταφορά φορτίων από και προς τα νησιά των Κυκλάδων και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της προβλεπόμενης ασφάλειας.

Στην ερώτησή του υπογράμμισε, επίσης, ότι η αύξηση του κόστους της μεταφοράς των φορτίων, αναμένεται να μετακυλισθεί στα μεταφερόμενα αγαθά και εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά το κόστος διαβίωσης των κατοίκων και κατ’ επέκταση να μειώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και των παραγόμενων από αυτές προϊόντων.

Ο βουλευτής επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Τέτοια επαχθή μέτρα αντιστρατεύονται τη νησιωτικότητα και αντίκεινται στο πνεύμα της ρητής διάταξης του Συνταγματικού Νομοθέτη που προβλέπει μέριμνα και ειδικές πολιτικές για τη νησιωτική Ελλάδα. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται καθημερινά πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, καθώς και τις ειδικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και συζήτησε το πρόγραμμα «Καλλικράτης», συμμετείχε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συνιστά επιβεβλημένη, υψίστης σημασίας δομική αλλαγή στην μορφή και την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης στη Χώρα μας. Αποτελεί ουσιαστική, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση μακράς πνοής που υπηρετεί τους στόχους της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Το σχέδιο που έχει δοθεί για διαβούλευση δεν είναι σχέδιο νόμου είναι πλαίσιο συζήτησης, είναι «καμβάς» πάνω στον οποίο θα σχεδιαστεί, με την συμμετοχή όλων, η νέα αρχιτεκτονική των θεσμών της Αυτοδιοίκησης. Η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης είναι αναλυτικότατα διατυπωμένες και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος ουσιαστικών παρεμβάσεων μέχρις ότου πάρει την τελική της μορφή.

Οφείλουμε να προσεγγίσουμε την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με όρους μέλλοντος, χωρίς φοβίες, προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων ΟΤΑ και η πλήρης αποσαφήνιση των επιπέδων άσκησης των δημόσιων πολιτικών, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή εκτός των άλλων πρέπει να δοθεί στο θέμα του προσωπικού των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως στην Νομαρχιακή, γιατί αυτοί θα κληθούν να στηρίξουν την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας κάθε αλλαγής η συναίνεση και η ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στην υλοποίησή της.

Η συνταγματική αναγνώριση της νησιωτικότητας, μας δίνει την δυνατότητα να προτείνουμε ειδικές ρυθμίσεις για το νησιωτικό χώρο, τόσο στο επίπεδο της Περιφερειακής, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε μια πολυνησιακή περιφέρεια όπως η δική μας το βασικό κύτταρο του συστήματος είναι το νησί-δήμος, όπου θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες σχετικά με την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης.

Επειδή στο νομό μας υπάρχουν μικρά νησιά- κοινότητες αλλά και μικροί πληθυσμιακοί δήμοι, οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν αυτόνομες αυτοδιοικητικές οντότητες χωρίς να έχουν για το άμεσο μέλλον προοπτική να αποκτήσουν την διοικητική δομή που προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» για τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη θεσμική πρόβλεψη.

Η μια πρόταση είναι να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των μεγάλων νησιωτικών δήμων να αναλαμβάνουν στα πλαίσια διαδημοτικών υπηρεσιών να ασκούν για λογαριασμό των γειτονικών τους μικρών νησιωτικών ΟΤΑ τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Η δεύτερη πρόταση -που κατά την άποψη μου είναι η πιο αποτελεσματική– υποστηρίζει την υπαγωγή των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης(στα Επαρχεία Μήλου, Νάξου, Σαντορίνης, Κέας) απευθείας στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ασκούν για λογαριασμό των συγκεκριμένων ΟΤΑ και μόνον, τις αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά την αιρετή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα ταυτίζεται με την σημερινή Κρατική Περιφέρεια και η έδρα της υποχρεωτικά θα παραμείνει η Ερμούπολη της Σύρου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να προβλέπει την αναλογική εκπροσώπηση των νομαρχιακών διαμερισμάτων, που μπορεί να είναι όχι ο Νομός αλλά τα Επαρχεία.

Το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος της Περιφέρειας. Όλοι οι Αντιπεριφερειαρχές να ορίζονται από τον Περιφερειάρχη για να αποτραπεί έτσι η ομοσπονδοποίηση της Περιφέρειας και η δημιουργία ανεξέλεγκτων πολιτικών εξουσιών στο επίπεδο του Νομού. Να εισαχθούν στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου διαδικασίες και θεσμοί που προβλέπονται στο κοινοβούλιο έτσι ώστε να γίνει πιο δημοκρατική και πιο διάφανη.

Είμαστε όλοι μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την επιτυχημένη αρχική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια», έχοντας γίνει σοφότεροι και έχοντας διδαχθεί από τα λάθη, τις αβελτηρίες και τις ατολμίες εκείνου του εγχειρήματος.

Τούτη την ώρα θα δοκιμασθεί η πολιτική μας επάρκεια και γενναιότητα, η ανυστεροβουλία μας και η οξυδέρκειά μας. Οι μίζερες φοβικές και αμυντικές συμπεριφορές δεν ταιριάζουν ούτε στη δυναμική ούτε στο μεγαλείο των Κυκλάδων.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι πρόκληση και ευκαιρία για δράση. Όσοι αισθάνονται ότι θέλουν και μπορούν να τραβήξουν μπροστά, θα ανέβουν στο όχημα της μεταρρύθμισης. Η κοινωνία θα αφήσει τους υπόλοιπους πίσω να διαχειρίζονται την μιζέρια των πελατειακών τους συστημάτων και τα αδιέξοδα του απομονωτισμού τους».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των κατακομβών της Μήλου ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, μετέφερε την αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θεσμικών φορέων και των κατοίκων του νησιού, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι κατακόμβες της Μήλου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής της πορείας.

«Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη ενέργεια», τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. χρηματοδότησε τη λειτουργία των κατακομβών, προσβλέποντας τόσο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, όσο και στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται, ότι για την πραγματοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κκ Δωρόθεου Β΄, ο οποίος με εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ονόμασε τη Μήλο ΙΕΡΑ ΝΗΣΟ.

Το κλείσιμο των κατακομβών λαμβάνει χώρα από τον περασμένο Οκτώβρη με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Παράλληλα, τα αλλεπάλληλα διαβήματα των τοπικών παραγόντων του νησιού προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν φαίνεται να έχουν βρει μέχρι σήμερα ανταπόκριση και κατανόηση.

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθώς η άσκηση της πολιτικής για τον πολιτισμό και τον τουρισμό δεν μπορεί να γίνεται μόνο σε επίπεδο διακήρυξης προθέσεων.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με την ευκαιρία της εναρκτήριας εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Υιοθετούμε και στηρίζουμε το κεντρικό μήνυμα του έτους “Η φτώχεια μας αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους και για την καταπολέμησή της πρέπει να δράσουμε όλοι”.

Όμως, η εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ), ο περιορισμός των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά 200.000 δικαιούχους φέτος, η συρρίκνωση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και κυρίως, η παντελής έλλειψη δράσεων του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης (κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας), αντιστρατεύονται το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Έτους.

Κυρίως, όμως, στερούν από τη χώρα και τους πολίτες της, ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Ευρωπαϊκό Έτος καταπολέμησης της φτώχειας, ιδίως μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δίνει την ευκαιρία να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την αιφνιδιαστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αιφνιδιάζει, ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, έχοντας προαποφασίσει αύξηση εισφορών και μάλιστα δια της πλέον επίσημης οδού, δηλαδή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακυρώνει τη δέσμευση που ανέλαβε δημόσια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει καταγεγραμμένη η μοναδική συγκεκριμένη απόφαση για αύξηση εισφορών κατά 1% στον ΟΓΑ, με στόχο να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, από 2,6% στο 2% του ΑΕΠ.

Ανατρέπει όσα υποστήριζαν ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και το ΠΑΣΟΚ, όταν διαβεβαίωναν ότι “δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δε μειώνονται οι συντάξεις”.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρει :
«Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της υγειονομικής ασφάλισης του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών (ΟΓΑ) - κυρίως μια αύξηση κατά 1% του αντίστοιχου ποσοστού εισφοράς - είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό σε αυτό το ταμείο από το 2,6% του ΑΕΠ το 2010 σε 2,0% του ΑΕΠ το 2012».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αγρότες της τάξης του 1,47 δισ. ευρώ, ως το 2012. Τόσα είναι τα χρήματα που αναλογούν στο 0,6% της μειωμένης κρατικής συμμετοχής στον ΟΓΑ, που θα εξισορροπηθεί με αύξηση εισφορών.

Δύο πράγματα είναι άμεσα αντιληπτά:
1. Την ώρα που οι αγρότες διεκδικούν βελτίωση εισοδήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους αφαιρεί 1,47 δισ. ευρώ.

2. Η επιβάρυνση αυτή, έρχεται χωρίς να εξασφαλίζεται ότι θα συνοδεύεται από μέτρα και δράσεις που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για τους Έλληνες αγρότες.

Η “ντε φάκτο”, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 830.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, έρχεται μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και καμία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Γίνεται αντιληπτό ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιεί, παρά αξιοποιεί, το διάλογο για τις αλλαγές που απαιτούνται. Με αποσπασματικές και εισπρακτικές λογικές, όμως, δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Δυσάρεστα μας εξέπληξε ο νέος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Β Μπακουμάτσος, αφού πριν καλά-καλά αναλάβει και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση τα νέα του καθήκοντα, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε, ότι την τελευταία πενταετία υπήρξε «στασιμότητα, οπισθοδρόμηση και μηδενικό έργο» τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Ν. Αιγαίου.

Ο κ. Περιφερειάρχης αποτελεί κορυφαίο θεσμικό παράγοντα της Πολιτείας και οφείλει, εκτός από το να προβαίνει σε γενικόλογες και αφηγηματικού χαρακτήρα διαπιστώσεις, να ενημερώνεται πλήρως για όλα τα θέματα της περιοχής ευθύνης του. Πραγματικότητα, που δυστυχώς φαίνεται να αγνοεί, όταν υποστηρίζει με τόση θέρμη ότι τόσο σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης, όσο και νησιωτικής πολιτικής βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Ελπίζουμε ο νέος Περιφερειάρχης να αντιληφθεί σύντομα ότι δεν είναι πλέον «κομματάρχης» του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου, καθώς και ότι ο νέος του ρόλος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει να ανοίγει δρόμους ελπίδας και να δίνει λύσεις μέσα από υπεύθυνες και αποφασιστικές πολιτικές, που απορρέουν απ’ το χρέος του θεσμικού του ρόλου.

Η νησιωτική πολιτική, την οποία διατείνεται ότι είναι τόσο έτοιμος να εφαρμόσει, απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία, που αντικειμενικά δεν προκύπτουν από το βιογραφικό του. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έχει παραδεχτεί δημοσίως στα ΜΜΕ ότι “οι νέοι Περιφερειάρχες δεν γνωρίζουν τίποτα για το ΕΣΠΑ”.

Αντί, λοιπόν, να μηδενίζει και να διχάζει τους Κυκλαδίτες με τις δηλώσεις του, θα προτιμούσαμε να ασχοληθεί με τις σημαντικές εκκρεμότητες, που συσσωρεύθηκαν στην Περιφέρεια από την ανεύθυνη τακτική της Κυβέρνησης να αφήσει επί δύο ολόκληρους μήνες χωρίς Περιφερειάρχη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Άμεσα, μάλιστα, να επιταχύνει την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά από την προηγουμένη κυβέρνηση.

Οι νησιώτες είμαστε εργατικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Θα βοηθήσουμε τον κ. Περιφερειάρχη στην αποστολή του, όπως επίσης θα τον κρίνουμε και θα τον αξιολογήσουμε για το έργο του. Περιμένουμε, όμως, περισσότερη σοβαρότητα από τον ίδιο. Συγκεκριμένες δράσεις για την ταχύτερη υλοποίηση έργων και προγραμμάτων στα νησιά μας, μεγαλύτερη απορρόφηση των σχετικών πόρων, οπωσδήποτε καλή συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισκέψεις στα νησιά και αρκετή δουλειά.
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo


                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr