ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Sunday 10-12-2023
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
www.androsinfo.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ
ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο www.ANDROSinfo.gr

Άποψη πλατείας Αφανή Ναύτη - Άνδρος Χώρα

Άνδρος: Περιγραφή - Χαρακτηριστικά

Η Ανδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Διοικητικά, αποτελεί επαρχία με τρείς δήμους: της Ανδρου του Κορθίου και της Υδρούσας.

Το νησί έχει έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 39.8 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 16.7 χιλιόμετρα, μήκος ακτογραμμής 177 χιλιόμετρα και σχήμα επίμηκες με διεύθυνση απο Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ
Αφανής Ναύτης Ο πληθυσμός της, στην απογραφή του 1981 είναι 9020 κάτοικοι, ενώ στην απογραφή του 1991 ήταν 8.781 κάτοικοι.

Είναι δεύτερο σε μέγεθος (μετά τη Νάξο) κυκλαδονήσι και το λιμάνι της, το Γαύριο, απέχει 2 ώρες (1 ώρα με ταχύπλοο) από το λιμάνι της Ραφήνας.

Άνδρος: Μορφολογία

Τα παράλια της είναι γενικώς βραχώδη και έχει αρκετούς προφυλαγμένους όρμους: το Μικρογιάλι, το Βιτάλι, του Κάστρου, της Μέλισσας, του Κορθίου, του Αη-Γιάννη στις Κρεμμύδες, του Γαυρίου, του Μπατσιού, του Χαλκολιμνιώνα, της Πλάκας.
Μικρές βραχονησίδες την περιβάλλουν: τα Γαβριονήσια, Καπιτίτα, Μακεδόνα, ο Τουρλίτης, η Θεοτόκος, Πλάτη, Λαγονήσι, Πρασούδα, το Κάστρο της χώρας.
Με την Ανδρο σχετίζεται και ο μακρυνός Καλόγερος, φόβος και τρόμος για τους παλιούς ναυτικούς. Το ακρωτήριο Καμπανός είναι το βορειότερο άκρο του νησιού, ενώ το ακρωτήριο Στενό (Αυλών) αποτελεί το νοτιότερο. Στις ανατολικές ακτές συναντάμε τα ακρωτήρια Φρύγελο ή και Κάτω Κόσμος, το ακρωτήριο Ακαμάτης, της Γριάς. Το Αρτεμίδι στα βόρεια, το Στρογγυλό στα δυτικά.

Άποψη της Πυθάρας Η γη της Ανδρου καλύπτεται από συνεχόμενους ορεινούς όγκους-οροσειρές με απότομες πλαγιές κι ανάμεσά τους φαράγγια και ρεματιές και πολύφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά, που συνήθως καταλήγουν σε απαλές αμμουδερές παραλίες. Στο βόρειο τμήμα διαμορφώνεται η ορεινή περιοχή των Αγίων Σαράντα (υψ. 716), στο κέντρο το όρος Πέταλο (υψ. 994). Νότια εκτείνεται η ορεινή περιοχή Καταφύγι-Γερακώνες και ακόμα νοτιότερα ο ορεινός όγκος της Ράχης. Στο βόρειο τμήμα της νήσου η περιοχή της Αρνης έχει πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά. Οι νότιες βουνοπλαγιές του Πέταλου έχουν νερά και εύφορο έδαφος (κοιλάδα Λιβαδιών, Κάμπος του Πιτροφού). Μετά τους Γερακώνες βρίσκεται η κοιλάδα του Κορθίου.

Άνδρος: χείμαρροι - πηγές

Το νησί έχει πολλούς χειμάρρους και αναβλύζουν άφθονα πηγαία νερά, μιάς και η γεωλογική συγκρότηση του υπεδάφους ευνοεί τη συγκράτηση του νερού βροχών και χιονιού. Στα νερά και στην πλούσια βλάστησή της οφείλει η Ανδρος και τις αρχαίες προσωνυμίες της, Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς.
Πολλά από αυτά, πλούσια σε μεταλλικά συστατικά, έχουν ιαματικές ιδιότητες (Σάριζα, Πηγή Αρνης, Αλασά, κ.ά.).

Χώρα Άνδρος Όλο το νησί έχει ορεινή τοπογραφία με μια κεντρική οροσειρά που κορυφώνεται στο Πέταλο και την Κουβάρα (ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 997 μ.). Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, με τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, ενώ τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών. Στη δυτική πλευρά της Ανδρου βρίσκονται οι μεγάλες υπήνεμες αμμώδεις παραλίες του νησιού, εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά. Όσοι αναζητούν ησυχία και άγρια ομορφιά, θα τη βρούν στις παραλίες της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς. Το νησί έχει αρκετά ποτάμια, ρέματα, χειμάρρους και πολλές πηγές.
Οι ρεματιές έχουν πλούσια βλάστηση με πλατάνια και καρυδιές και στις πλαγιές, ιδιαίτερα στα νότια, αφθονούν οι βελανιδιές. Μεγάλο μέρος των πλαγιών έχει διαμορφωθεί απο πολύ παλιά σε πεζούλες, με τη βοήθεια ξερολιθιών, που λέγονται 'αιμασιές'. Γύρω απο τους οικισμούς απλώνονται ελαιώνες, κτήματα με λεμονιές και περιβόλια. Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού η βλάστηση είναι θαμνώδης και μπορεί κανείς να δει πέρδικες, γεράκια ή και σπανιότερα είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, ενώ στις απόκρημνες ακτές του νησιού φωλιάζουν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα.


Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr