|
|
Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου
Το Μουσείο στεγάζεται σε λιτό διώροφο κτίριο που σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη και κατασκευάσθηκε το 1981, με δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Στον επάνω όροφο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον οικισμό της Γεωμετρικής περιόδου στη Ζαγορά, καθώς και εποπτικό υλικό (αεροφωτογραφίες, μακέτες, κλπ).
Στο ισόγειο εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα της αρχαϊκής και ρωμαϊκής εποχής που προέρχονται κυρίως από την Παλαιόπολη, την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού.
Στο υπόλοιπο τμήμα του ισογείου βρίσκουμε ενεπίγραφες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη από εκκλησίες της Βυζαντινής περιόδου.
Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου είναι οι ακέφαλοι Κούροι, ο Ερμής της Άνδρου, ελληνιστικό αντίγραφο του ομώνυμου του Πραξιτέλη και ο κορμός της Άρτεμης, ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο έργο του 2ου αι. π.Χ.
Θέση - Πρόσβαση:
Στη Χώρα της Άνδρου, στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη.
Ημέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00 - Θερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.23664 - Φαξ.: 22820.23664
Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης
Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο της κοινότητας Παλαιόπολης, χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού της σημερινής Παλαιόπολης.
Η Παλαιόπολη ήταν μια σημαντική Ιωνική πόλη με 12 αιώνες ζωής (6ος αι. π.Χ.-6ος αι. μ.Χ.).
Σημαντικότερα εκθέματα αποτελούν το μαρμάρινο λιοντάρι, μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αρτέμιδος και μαρμάρινη πλάκα με αναγραμμένο τον μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως σωζόμενο ύμνο προς τιμήν της θεάς Ίσιδος.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Παλαιόπολης ο οποίος απέχει 7χλμ. από το Μπατσί, 15χλμ. από το Γαύριο. και 20 χλμ. απο την Χώρα της Ανδρου.
Ημέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00 - Θερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.41985
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Το Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1979, δημιουργήθηκε με σκοπό να στεγάσει και να παρουσιάσει τη συλλογή έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου την οποία κληροδότησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που περιλαμβάνει έργα από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες (Γ. Ζογγολόπουλου, Σοφίας Βάρη, Τάκη, Γ. Γαΐτη, κ.ά.).
Χάρη στη μεγάλη απήχηση που είχε το μουσείο στο κοινό, αποφασίστηκε η επέκτασή του, και έτσι το 1986 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα, απέναντι από την παλιά, μεγαλύτερης έκτασης.
Εδώ τη χειμερινή περίοδο εκτίθενται μέρος της συλλογής του Ιδρύματος που αποτελείται από έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διοργανώνονται εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας και συνοδεύονται με εικονογραφημένους καταλόγους, κάρτες, αφίσες, προβολές ταινιών για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών, που καλύπτονται με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στα χρόνια που πέρασαν, χαρακτηριστικές είναι οι εκθέσεις που διοργανώθηκαν:
1989 με έργα του Wassily Kandinsky, 1993 με έργα του Paul Klee, 2000 με θέμα «Henry Moore: Υπό το φως της Ελλάδας» και 2004 με θέμα «Ο Picasso και η Ελλάδα» στην οποία εκτέθηκαν επιλεγμένα έργα του Pablo Picasso στα οποία διαφαίνεται η επιρροή που του είχε ασκήσει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Το 2005 πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Μεταμόρφωση- Βρετανική τέχνη της δεκαετίας του ‘60» με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, σχέδια και χαρακτικά Βρετανών καλλιτεχνών, που σηματοδοτούν τις μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές της μεταπολεμικής περιόδου.
Το 2006 παρουσιάστηκε μετά από αρκετά χρόνια ένας Έλληνας καλλιτέχνης, ο Παναγιώτης Τέτσης με την έκθεση «Θάλαττα».
Τέλος για το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Ο Andre Masson και η αρχαία Ελλάδα», τιμώντας έναν κορυφαίο Γάλλο ζωγράφο του 20ου αιώνα, ο οποίος εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του εικαστικού του έργου από τους μύθους, την αρχαία τραγωδία, τη διονυσιακή λατρεία και τις αρχέγονες κοσμικές ιστορίες της ελληνικής αρχαιότητας.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου, στον κατηφορικό κλιμακωτό δρόμο που οδηγεί από την πλατεία Καΐρη στο Νιμποριό.
Μέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό ωράριο: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, 10:00 – 14:00
Θερινό ωράριο: Καθημερινά (εκτός Τρίτης), 10:00 – 14:00
Στη διάρκεια εκθέσεων:Δευτέρα-Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, Tρίτη κλειστό.
Ξενάγηση:
Τον Αύγουστο και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22820.22444 - 210.7252895 - Φαξ: 22820.22490, 210.7235467
Web site: www.moca-andros.gr - e-mail: info@goulandris.gr
Ναυτικό Μουσείο Άνδρου.
Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, αποτελεί μαζί με την πλατεία και τον ανδριάντα του "Αφανούς Ναύτη", δωρεά της οικογένειας Νικ. Ι. Γουλανδρή.
Ιδρύθηκε το 1972 και καταγράφει τη ναυτική παράδοση του νησιού μέσα από ναυτικά όργανα, χάρτες, παλιά ναυλοσύμφωνα, λιθογραφίες και μοντέλα ανδριώτικων πλοίων.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στο άκρο της παλιάς πόλης της Χώρας, στην πλατεία "Αφανούς Ναύτη"
Ημέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Θερινό ωράριο: Καθημερινά 8:00 – 22:00
Το μουσείο λειτουργεί μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.22275 Φαξ: 22820.24166
Καϊρειος Βιβλιοθήκη.
Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εμπνευστής και δημιουργός της ο ιστορικός Δημήτριος Ι. Πολέμης.
Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που δωρίθηκε στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη από την οικογένεια Καμπάνη. Διοικείται από πενταμελές Συμβούλιο με πρόεδρο τον Λεωνίδα Γ. Καμπάνη. Για να λειτουργήσει στηρίζεται στην συμπαράσταση των φίλων της, στις κατά καιρούς χορηγίες ιδρυμάτων.
Σήμερα η Βιβλιοθήκη κατέχει περί τους 60.000 τόμους εντύπων (πολλά από τα οποία είναι παλιές, δυσεύρετες εκδόσεις), χειρόγραφα, εκτενέστατο αρχείο που είναι αξιοποιημένο και περιλαμβάνει άνω των 1000 φακέλων πέρα από άλλα ειδικά ογκώδη αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων της (τα οποία απέκτησε κατόπιν εντολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης), πολλά έργα τέχνης (εικόνες – μεταξύ αυτών μια του Εμμανουήλ Τζάνε εξαιρετικής τέχνης, - πίνακες, συλλογή αρχαίων αγγείων και αγαλματιδίων κ.τ.λ.), αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα και τμήμα με παιδικά βιβλία.
Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη έχει συγκροτήσει πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο εργαστήριο βιβλιοδεσίας και συντηρήσεων. Στο εργαστήριο οργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια βιβλιοδεσίας, συντηρήσεως παλαιών βιβλίων και εγγράφων καθώς και συντηρήσεως και καταγραφής λαογραφικών αντικειμένων. Στα σεμινάρια αυτά, συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έχουν εκπαιδευθεί άνω των 100 νέοι της Άνδρου, μεταξύ αυτών και άτομα με ειδικές ανάγκες και κατά καιρούς φιλοξενούνται νέοι και από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία στη βιβλιοδεσία και στις αποκαταστάσεις παλαιών βιβλίων και χαρτιού.
Θέση - Πρόσβαση:
ΑΝΔΡΟΣ - ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ
Ημέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Θερινό ωράριο:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.22262 Φαξ: 22820.24504
Web site: e-mail: kaireios@otenet.gr
Ίδρυμα Κυδωνιέως.
Το ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως ιδρύθηκε το 1994, βρίσκεται στην Χώρα Ανδρου επι της οδού Καϊρη.
Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα που συστάθηκε με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου στην Άνδρο.
Βασικός στόχος του Ιδρύματος είναι η προώθηση των πολιτιστικών πραγμάτων στο νησί της Άνδρου αλλά έμμεσα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Ίδρυμα στα πλαίσια του πολιτιστικού του σκοπού παρουσιάζει την τέχνη με την ευρύτερη και ολοκληρωμένη της μορφή χωρίς συνοριακούς φραγμούς, δίνοντας όμως πάντα προτεραιότητα στος ελληνικό χώρο: εικαστικά, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο, χορός βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντός του.
Η πορεία του Ιδρύματος γενικότερα βασίζεται σε δύο σκέλη. Το ένα είναι μια μόνιμη και σταθερή προσφορά στον κόσμο της Άνδρου, σε ετήσια βάση με σκοπό την ανακούφιση και διέξοδο των πνευματικών και πολιτιστικών αναζητήσεων του τόπου και τη δημιουργία «πνοής» σε εποχές που η «κίνηση» στο νησί είναι πραγματικά περιορισμένη. Το δεύτερο σκέλος αποτελούν οι εκδηλώσεις οι οποίες στοιχειοθετούν και το κέντρο βάρους των συνολικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Από το 1997 λειτουργεί εξοπλισμένο Εργαστήρι Κεραμικής για παιδιά και ενήλικες. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν στους μαθητές.
Από το 1998 παραδίδονται μαθήματα Μουσικών Οργάνων (μαντολίνο, κιθάρα,πιάνο) για παιδιά ηλικίας 7 - 18 ετών. Τόσο η παροχή των οργάνων, όσο και των μαθημάτων προσφέρονται δωρεάν.
Από το 1994 παραδίδονται μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής για παιδιά και ενήλικες. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν στους μαθητές.
Υποτροφίες: Μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας οικονομικής και ηθικής ενίσχυσης των τελειοφοίτων του Λυκείου της Άνδρου που επιτυγχάνουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως έχει καθιερώσει το θεσμό των Υποτροφιών. Από την περίοδο 1997 μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει συνολικά 26 υποτροφίες.
Από το 1995 έχει καθιερώσει το θεσμό "Πλόες" στα πλαίσια του οποίου κάθε καλοκαίρι διοργανώνει εκθέσεις διάσημων ζωγράφων.
Έχουν εκτεθεί έργα των: Τσόκλη, Τάκη, Παύλου, κ.α.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου.
Μέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό ωράριο: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, 10:00 – 14:00
Θερινό ωράριο: Καθημερινά (εκτός Τρίτης), 10:00 – 14:00
Στη διάρκεια εκθέσεων:Δευτέρα-Σάββατο 10:00-13:30 & 18:30-21:30, Κυριακή 10:00-14:00, Tρίτη κλειστό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.24598
Web site: e-mail: kydoniefs@hol.gr
Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου.
Το παλιό παγοποιείο του Μαντζαβελάκη στην είσοδο της χώρας αποκαταστάθηκε και στους χώρους του παρουσιάζεται ένα τυπικό αστικό Ανδριώτικο σπίτι με το κελάρι του, καθώς και Ανδριώτικα προϊόντα και επαγγέλματα.
Ο επάνω χώρος του κτιρίου που λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο, είναι αφιερωμένος στη Χριστιανική Τέχνη της Άνδρου κατά τον 18ο αιώνα ώς τις αρχές του 19ου.
Ο όροφος είναι χωρισμένος σε τρεις επιμέρους ενότητες που αναφέρονται στην Αγιογραφία, την Εκκλησιαστική Αργυροχρυσοχοΐα και στα ξυλόγλυπτα Τέμπλα των εκκλησιών της Άνδρου.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας της Άνδρου, στον περίβολο του ξενοδοχείου "Παράδεισος"
Μέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Θερινό ωράριο: Ιούλιο μόνο τα Σαββατοκύριακα, τον Αύγουστο καθημερινά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.22189
Λαογραφικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Συνετίου.
Το Μουσείο στεγάζεται στο σχολείο του χωριού, το οποίο χτίστηκε το 1900, με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999 λόγω έλλειψης μαθητών.
Στους χώρους του έχει διαμορφωθεί ένα τυπικό Ανδριώτικο σπίτι με τα δωμάτιά του, τα αντίστοιχα έπιπλα, σκεύη και εργαλεία ενώ έχει διατηρηθεί και μια αίθουσα του σχολείου στην αρχική της μορφή.
Θέση - Πρόσβαση:
Στο χωριό Συνετί του Δήμου Κορθίου σε απόσταση 7 χλμ. από τη Χώρα.
Ημέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Θερινό ωράριο: Κάθε μέρα 9:00- 13:00 και 17:30-21:30
Επικοινωνία
Web site: www.syneti.8m.com
Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων (Λιοτρίβι του Χέλμη)
Το παλιό ελαιοτριβείο "βίδα" βρίσκεται στο ισόγειο ενός διώροφου πέτρινου κτιρίου, ηλικίας σύμφωνα με μαρτυρίες - έγγραφα, μεγαλύτερης των 150 ετών, χαρακτηριστικό δείγμα μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας εξαγωγής ελαιόλαδου.
Το ελαιοτριβείο αυτό ξεχωρίζει από τα τυπικά ελαιοτριβεία της Άνδρου, που είναι συνήθως μονόχωρα, γιατί έχει ξεχωριστούς χώρους για το «βώλι», όπου γινόταν το άλεσμα του καρπού της ελιάς, για τον «εργάτη» ή την βίδα όπου συμπιεζόταν ο πολτός και έβγαινε το λάδι, για αποθήκευση του λαδιού, όπου και διατηρούνται τα αυθεντικά πιθάρια που αποθήκευαν το λάδι, χώρους όπου έτρωγαν οι εργάτες, τζάκια για ζέσταμα νερού και ψήσιμο φαγητού, δεξαμενή νερού όπου φυλαγόταν το νερό που χρησίμευε στην διαδικασία ελαιοπαραγωγής καθώς και φούρνος όπου έψηναν ψωμί για τους εργάτες.
Η σκάλα που υπάρχει στον χώρο, μέσω καταπαχτής (κλεβανής), οδηγούσε στην κατοικία του ιδιοκτήτη, του «λιοτριβιάρη».
Τα κατώγια, ο φούρνος, οι αυλές και η στέρνα χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις ανάγκες καθημερινής διαβίωσης, και αποθήκευσης αγαθών της οικογένειας των ιδιοκτητών, και μόνο εποχιακά ως ελαιοτριβείο.
Ήταν λοιπόν απαραίτητη η εξασφάλιση άμεσης σύνδεσης του εσωτερικού της κατοικίας με τους χώρους αυτούς.
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του κτιρίου παραχώρησε τη χρήση του ελαιοτριβείου μαζί με τον εξοπλισμό του που διασώζεται σχεδόν ολόκληρος, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Άνδρου Α.Ε. για την αποκατάσταση και μετατροπή του σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο.
Με το εποπτικό υλικό που διαθέτει το μουσείο, ξαναζωντανεύει τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου των παραδοσιακών αγροτικών κοινοτήτων της Άνδρου σε προηγούμενες εποχές, αλλά δίνει και χρήσιμες πληροφορίες για το πολύτιμο αυτό προϊόν.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στο χωριό Πιτροφός, το οποίο βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα Γαυρίου-Χώρας, 2,5 χλμ. αφού περάσετε την Σταυροπέδα.
Ημέρες - Ώρες Λειτουργίας:
Οι φορείς που συνέβαλαν στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτίσματος δεν στηρίζουν πλέον τη λειτουργία του.
Ο σημερινός ιδιοκτήτης Δ. Χέλμης ο οποίος διαμένει στον επάνω όροφο του κτιρίου, είναι πρόθυμος να ξεναγήσει επισκέπτες στο χώρο και να κάνει επίδειξη της λειτουργίας του ελαιοτριβείου, χρειάζεται όμως να έχετε προηγουμένως συνεννοηθεί.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δημήτρης Χέλμης - 210.7700530 - 6932.731776
Web site: www.musioelias.gr - e-mail: chelmis@musioelias.gr
Πύργος Αγαδάκη
Ο Πύργος Αγαδάκη (πύργοι στην Άνδρο λέγονταν οι παλαιές αρχοντικές κατοικίες) στ’ Απατούρια είναι κτίσμα του 18ου αιώνα που ίσως αντικατέστησε κάποιο παλαιότερο κτίριο στην ίδια θέση. Ήταν η κατοικία της παλαιάς ανδριώτικης οικογένειας Τζώρτζη ή Αγαδάκη. Γύρω από τον πύργο υπάρχει περιβόλι 8 περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται και πατροπαράδοτο ελαιοτριβείο.
Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη αναστήλωσε τον παλαιό αρχοντικό πύργο Αγαδάκη και το παραπλεύρως παραδοσιακό ελαιοτριβείο, (εξαίρετο δείγμα της προβιομηχανικής παραγωγής ελαίου), που βρίσκονται στα Απατούρια και ήταν ερείπια. Τα κτίσματα βρίσκονται σε εκτεταμένο περιβόλι όπου γίνεται προσπάθεια να διασωθούν τοπικές ποικιλίες και καλλιεργείτε με τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας.
Ο όροφος του Πύργου έχει διαμορφωθεί σε χώρο σεμιναρίων και συνεδρίων. Στον Πύργο Αγαδάκη το 2003 με συνεργασία του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. έγινε η Reunion Intercongres της Διεθνούς Ενώσεων Βυζαντινών Σπουδών όπου έλαβαν μέρος περί τους 60 διεθνούς κύρους επιστήμονες.
Το 2004 πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο για την Τέταρτη Σταυροφορία όπου έγιναν περί της 28 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις.
Το υπόγειο διαμορφώνεται σε έκθεση αντικειμένων του λαϊκού πολιτισμού που αφορούν στην γεωργία. Το ελαιοτριβείο που θεωρείται εξαίσιο δείγμα προβιομηχανικού συγκροτήματος σχεδόν απέκτησε την αρχική μορφή του και απομένει να γίνει μέρος του εξοπλισμού του. Το περιβόλι, με τις δύο ιδιόκτητες πηγές του πέρα από το συνηθισμένο αρδευτικό του νερό αποκτά την εικόνα του πατροπαράδοτου ανδριώτικου κτήματος.
Θέση - Πρόσβαση:
Βρίσκεται στο χωριό Απατούρια σε απόσταση 5 χμ βόρεια της Χώρας Ανδρου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820.22262
Φαξ: 22820.24504
e-mail: kaireios@otenet.gr
|
|
Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.
|
|