|
|
Μονή Ζωοδόχου Πηγής.
Διεύθυνση: Άνδρος, Τ.Κ. 84500
Τηλέφωνο: 22820.72459
Ηγουμένη: Ευγενία Μιτσικιαδέλη
Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι.
Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ακόμα, αναφέρεται, οτι πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη μορφώθηκαν στη σχολή του, που έδωσε πολλούς ιερείς, επισκόπους αλλά και πατριάρχες.
Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο, και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε.
Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα μόνο μία γερόντισσα ζει σε αυτό.
Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.
Η Μονή εορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Ιερά Μονή Παναγίας Πανάχραντου.
Διεύθυνση: Άνδρος, Τ.Κ. 84500
Τηλέφωνο: 22820.51090
Ηγούμενος: Αρχιμ. Ευδόκιμος Φραγκουλάκης
Η μονή Παvαxράvrου,είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου.
Βρίσκεται σε πλαγιά του όρους Γερακώνες σε ύψος 230 μ.
Σύμφωνα με τον κώδικα της Μονής το Μοναστήρι κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, την εποχή της εκστρατείας του κατά των Αράβων της Κρήτης (961 μ.Χ.).
Πρόκειται για ναό με σταυροειδή τρούλο, το καθολικό του οποίου είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στο μοναστήρι φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Η ιερά εικόνα βρέθηκε από δύο Μοναχούς, οι οποίοι έβλεπαν κάθε βράδυ ένα δυνατό φως στο μέρος πού σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι.
Οι δύο ασκητές βρήκαν την εικόνα μέσα σέ ένα σπήλαιο και αφού την προσκύνησαν την πήραν στο κελί τους. Τη νύχτα, όμως, η εικόνα ξαναγύρισε στο σπήλαιο.
Αυτό έγινε πολλές φορές.
Οι Μοναχοί, φωτισμένοι από την Παναγία, άφησαν τα ασκητήρια τους, εγκαταστάθηκαν κοντά στο σπήλαιο και με υπόδειξη της Παναχράντου έχτισαν εκεί τον πρώτο της Ναό στο χώρο όπου σήμερα είναι το Μοναστήρι.
Στο μοναστήρι φυλάσσεται και n Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος.
Στη βιβλιοθήκη θα δείτε αρχαίους κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ n εξώθυρα της πλαισιώνεται από σκαλιστά μαρμάρινα περίθυρα.
Σημειώνεται ότι στο μοναστήρι αυτό ήταν φυλακισμένος ο "Παπουλάκος".
Σήμερα τα κελιά της μονής είναι άδεια, αν εξαιρέσει κανείς τους λιγοστούς επισκέπτες που φιλοξενούνται. Εκεί θα συναντήσετε τον πατέρα Ευδόκιμο, λάτρη της καλής συντροφιάς, έτοιμο να συζητήσει για τα εγκόσμια αλλά και τα επουράνια, ενώ αν επισκεφθείτε τη μονή ώρα του φαγητού ίσως απολαύσετε και την υπέροχη μακαρονάδα του.
Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη από το χωριό Εξω Βουνί.
Ηγούμενος της Μονής, είναι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ, ο οποίος υπηρετεί στην Μονή από το έτος 1957.
Από τη μονή θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της Μεσαριάς και τα γύρω χωριά.
Η Μονή εορτάζει την 27 Ιουλίου του Αγ. Παντελεήμονος και στις 15 Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας.
Διεύθυνση: Άνδρος, Τ.Κ. 84500
Τηλέφωνο: 22820.24074
Ηγούμενος: Αρχιμ. Κυπρ. Χειμώνας
Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και την θαυματουργική εικόνα της Αγίας βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων,
βόρεια της Χώρας.
Τα τελευταία χρόνια ανακαινίζεται με τις ακαταπόνητες προσπάθειες του Ηγουμένου της πατρός Κυπριανού. τηλ. 22820.24074
Η Μονή εορτάζει την 17 Ιουλίου στην μνήμη της Αγίας
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥ
Το κάτασπρο σαν περιστέρι Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας απέναντι από τα Αποίκια της Άνδρου όπου βγαίνει το φημισμένο νερό Σάριζα, χρονολογείται από το 1.325 μ.Χ., όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται θαυματουργικά η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την "κεκρυμμένη εικόνα" της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε.
Ό Αυτοκράτορας Εμμανουήλ Β΄ο Κομνηνός βοηθά οικονομικά και έτσι ιδρύεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου.
Κατά τον 16ο αιώνα, το Μοναστήρι καίγεται τρεις φορές κατά τις επιδρομές πειρατών με αποτέλεσμα να χάσει την παλαιά αίγλη και να φτάσει το 1743 σε τέλεια παρακμή με πέντε μόνο υπέργηρους μοναχούς.
Τότε επεμβαίνει και πάλι η Αγία Μαρίνα και με νέο θαύμα φέρνει στη Μονή της τον Ιερομόναχο Σωφρόνιο, ο οποίος κάτω από συνεχή θαύματα και οράματα παραμένει και πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο ανακαινίζει το Μοναστήρι και το μετατρέπει σε γυναικεία Μονή το 1746 μ.Χ. Τότε πολλές αρχοντοπούλες της Άνδρου ενδύονται το Αγγελικό Σχήμα με αποτέλεσμα ο αριθμός των μοναζουσών να φτάνει τις εκατό, σε μια εποχή που το Γένος επαναφωτιζόταν απ΄ άκρη σ΄ άκρη από το φλογερό κήρυγμα του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού!
Η αίγλη της Ορθόδοξης Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας, αλλά και τα περίφημα εργόχειρα των εργαστηρίων αργυροποιείας, χαρακτικής και μεταξιού της, απλώνουν τότε τη φήμη της παντού!
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ
Με διάταγμα του υπό κηδεμονία Όθωνα, του Βαυαρού Υπουργού Εσωτερικών της «Ελλάδος» Μάουερ, δίδονταν η εντολή των προτεσταντών να κλείσουν 417 Μοναστήρια, να δημευθεί η περιουσία τους και οι Μοναχοί ή Μοναχές να μετατεθούν σε κάποια ελάχιστα Μοναστήρια που θα παρέμεναν ή να κοσμοποιηθούν με το ζόρι.
Ήταν το τρομερό 1833 μ.Χ. Τότε ακριβώς κλείνουν και την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας Άνδρου!
Την θαυματουργή εικόνα της Αγίας (φωτογραφία) την αγοράζει στην αναγκαστική δημοπρασία η ιστορική οικογένεια Εμπειρίκου για να την διασώσει!
Η οικογένεια αυτή τοποθετεί την εικόνα στον Ιερό Ναό της Χώρας της Άνδρου, στην Παναγία, όπου παρέμεινε για 146 χρόνια. Το Μοναστήρι μετατρέπεται σε στάβλο και τα κτίρια ισοπεδώνονται
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ!
Πέρασε από τότε σχεδόν ενάμιση αιώνας.
Ξαφνικά μια μέρα του 1975, ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια του Μοναστηριού, ζητά με πόνο ψυχής από τον Διάκονο του Κυπριανό να αναστηλώσει τη Μονή!
Εκείνος αρνείται έχοντας άλλα σχέδια, αλλά δέχεται την επίσκεψη της Αγίας Μαρίνας, που του εμφανίζεται την ίδια εκείνη νύχτα σε όραμα, και του λέει: «Είμαι η Μαρίνα και οι δύο άλλες αδελφές μου, είναι η Παρασκευή και η Αικατερίνα που συγκατοικούν με εμένα στο Μοναστήρι. Το διάταγμα του Όθωνα μας πέταξε έξω και μένουμε λίγο πιο πάνω από το Μοναστήρι. Θα ανοίξει όμως το Μοναστήρι και θα έλθουμε πάλι εδώ να κατοικήσουμε! Εμένα θα με βλέπεις κάθε μέρα! Μαζί θα αγωνισθούμε να αναστηλώσουμε το Μοναστήρι. Να δεχθείς λοιπόν, την εντολή του Δεσπότη σου. Τ΄ άκουσες Κυπριανέ;»
Όπως ήταν επόμενο, ο νυν Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Χειμώνας, επήκουσε αμέσως την Αγία και από την επομένη με το φτυάρι και το καρότσι, αγωνίστηκε επί πέντε χρόνια για να ξεμπαζώσει και να αναστήσει την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου, όπου από το 1976 θησαυρίζεται και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος, που επενέβη θαυματουργικά και στην θεραπεία του μικρού Ανδρέα Βασιλείου από την Κύπρο, που είναι σήμερα 12 χρονώ παλικαράκι και κάθε χρόνο σκαρφαλώνει εντελώς θεραπευμένος στο Μοναστήρι της ιατρού Αγίας Μαρίνης!
Σ.Σ. Στο ίδιο Μοναστήρι υπάρχει και άλλη θαυματουργή εικόνα, της Παναγίας, στην οποία ανθούν θαυματουργικά ξερά κλαδιά από κρίνα, κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου! Τα κάτασπρα κρινάκια μπορεί να τα μετρήσει και να τα αγγίξει και ο πλέον δύσπιστος.
Παρόμοιο θαύμα συμβαίνει και σε εικόνα-τοιχογραφία της Παναγιάς στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνδρο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΘΑΥΜΑΤΑ
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αποικίων.
Διεύθυνση: Άνδρος, Τ.Κ. 84500
Τηλέφωνo: 22820.22190
Ηγούμενος: Αρχιμ. Δωρόθεος Θεμελής
Η πολυαιώνια Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού στη θέση Ώρες , λίγο μετά τα Αποίκια, βόρεια της Χώρας.
Η περιοχή πήρε το όνομα «Ώρες» επειδή στη μονή ανέβαιναν οι άρχοντες και οι ναυτικοί του νησιού για να ακούσουν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορική παρουσία της Ιεράς Μονής ανάγεται από τον 11ο αιώνα, ενώ το 1760 έγιναν επισκευαστικά έργα. Η μονή ανυψώθηκε σε Πατριαρχική Σταυροπηγιακή με πατριαρχικά Σιγίλια των ετών 1703, 1743, 1782, 1790, 1793, 1798, 1800 από τους από τους πατριάρχες Γαβριήλ, Νεόφυτο, Γαβριήλ, Νεόφυτο, Γρηγόριο τον Ε΄ και Νεόφυτο αντίστοιχα.
Είναι κτιριακό συγκρότημα άριστης αρχιτεκτονικής, συντηρούμενο άριστα. Είναι περιτειχισμένο με ψηλά τείχη και το καθολικό της μονής είναι σταυροειδούς τύπου, δικιόνιο, με νάρθηκα και τρούλο. Κάποτε ζούσαν εδώ πολλοί μοναχοί.
Εντός της Ιεράς Μονής υπάρχουν 20 παρεκκλήσια.
Μοναδικό στο είδος του είναι το Ιερό Εικονοστάσιο της μονής. Από την Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα το οποίο αγιάζει τους πιστούς μέχρι σήμερα.
Από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την όμορφη θέα στην κοιλάδα της Άχλας.
Στη μονή φυλάσσεται και η μυροβλίζουσα εικόνα της Παναγίας Ρίζα του Ιεσσαί που προέρχεται απο την Μονή των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το ολιγόγραπτο ιστορικό, «ή αγία εικόνα της Θεοτόκου προσεφέρθη ως δώρον εκ του περιωνύμου Ιερού Ναού της Ύπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως εις τους Πατέρας του Βλάχ-Σαράι, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Άνδρου εις Κων/πολιν.
Οί Πατέρες του Μετοχίου Βλάχ-Σαράι μετέφεραν το μέγα τούτο κειμήλιο εις την Κυρίαν Μονήν του Αγίου Νικολάου Άνδρου τον 16ον αιώνα ως πολυτιμότατο θησαύρισμα εκχέον ανά τους αιώνας έως των ημερών μας το άγιον μύρον και άκτιστον ταύτην ενέργειαν του Αγίου Πνεύματος ενεργούν δε άπειρα συνεχώς θαύματα και δηλοποιούν την αέναον ζώσαν παρουσία και παραμυθίαν και πρόνοια και άφατο άγάπην της Κυρίας Θεοτόκου εις τα χειμαζόμενα ποικιλοτρόπως και λιποψυχούντα τέκνα της ημάς τους σημερινούς αμαρτωλούς και απειθείς μεν Χριστιανούς, κλίνοντας δε ευλαβώς το γόνυ της ψυχής και του σώματος εις την άμετρο φιλανθρωπία Αυτής».
Το μοναστήρι διαθέτει εκκλησιαστικό κειμηλιοφυλάκειο και διαφυλάττει την τίμια Κάρα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, λείψανα επίσης αγίων και έργα εκκλησιαστικής τέχνης, θησαυρούς.
Επίσης, η μονή κατέχει την γνάθο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την χείρα της Αγίας Μακρίνης, αδελφής του Μ. Βασιλείου, τμήμα της κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, κηδευτού του Δεσπότη Χριστού, ὁ μηρός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου τού Πέρσου και πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων.
Δείτε στο ναό το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το δεσποτικό θρόνο, ίχνη από τοιχογραφίες και στο μεσόναο την μεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου, κεντημένη με μετάξι και τρίχες από τα μαλλιά της μοναχής μοναχής Λεοντίας.
Η Ιερά Μονή υπήρξε παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας των Κυκλάδων και εξαιτίας της απόκρυφης τοποθεσίας λειτουργούσε εντός της τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και κρυφό σχολείο. Προσωπικότητες τις Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνδέονται με την ζωή της Ιεράς Μονής, χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον μοναχό Σαμουήλ γνωστό για την δράση του στο Κούγκι της Ηπείρου, ο οποίος εκάρη στην Ιερά Μονή.
Η συμμετοχή της μονής στην εθνεγερσία του 1821 υπήρξε σημαντική με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο. Υπάρχει μαρτυρία ότι η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία ενισχύθηκε οικονομικά από τους Πατέρες της Ιεράς Μονής στο σημαντικό φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο της στην Αθήνα.
Σταθμός της ιστορικής μακρόχρονης παρουσίας της μονής συγκαταλέγεται και η συμμετοχής της στο λεγόμενο «Κολλυβαδικό κίνημα» με το πέρασμά του από αυτή των αγίων Μακαρίου Κορίνθου του Νοταρά, Αρσενίου του εν Πάρω, Αθανασίου του Πάριου, Νικηφόρου του Χίου, Σάββα του εν Καλύμνω, και του Οσίου Αυξεντίου του εξ Άνδρου.
Η μακρόχρονη ιστορική παρουσία της μονής, με έντονη συμμετοχή στα θρησκευτικά και εθνικά δρώμενα της πατρίδος μας και σπουδαίος θεματοφύλακας πνευματικών κειμηλίων, την καθιστούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στα μοναστικά κέντρα της Ελλάδος. Η ανδρική Ιερά μονή Αγίου Νικολάου Άνδρου συνεχίζει την αδιάκοπη παρουσία της και σήμερα με έντονη λειτουργική ζωή.
Η Μονή εορτάζει 6 Δεκεμβρίου (του Αγίου Νικολάου), στίς 9 Μαΐου (του Αγίου Νικολάου του Νέου), και στις 20 Ιουλίου.
|
|
Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.
|
|