|
|
Προστατεύστε τις Κυκλάδες!!
Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις και να εργαστεί προς την εφαρμογή των μέτρων ξεκινώντας από τη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, η οποία παρουσιάζει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και συνεπώς πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για να ανακηρυχθεί σε θαλάσσιο καταφύγιο.
Η ανακήρυξη των Βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο θα σημαίνει ένα βήμα πιο κοντά:
1. στην εφαρμογή του Κανονισμού για την προστασία ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
2. στην εφαρμογή του Κανονισμού σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.
3. σε μια εθνική αλιευτική πολιτική που θα στοχεύει στην ουσιαστική προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς και θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες
Για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου των Βόρειων Κυκλάδων προτείνεται ο καθορισμός τους ως θαλάσσιο καταφύγιο.
Το καταφύγιο που προτείνεται βασίζεται στην πρόταση της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου καθώς επίσης και στις παρατηρήσεις και τα ευρήματα των επιστημόνων με τους οποίους συνεργαστήκε η Greenpeace για την καταγραφή του βυθού της περιοχής.
Το καταφύγιο περιλαμβάνει τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία σημαντικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ένα βασικό βήμα για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και των ιχθυαποθεμάτων μέσα στην περιοχή είναι να σταματήσει η χρήση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων (δίχτυα τράτας, δράγες, γρι-γρι, γρίποι συρόμενοι από σκάφος, πεζότρατες).
Επιπλέον, στο κέντρο του καταφυγίου πρέπει να δημιουργηθεί ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας γύρω από το νησί της Γυάρου, ο οποίος θα λειτουργεί ως «φυτώριο» για τα θαλάσσια αποθέματα και θα προστατεύει πλήρως το θαλάσσιο περιβάλλον. Εντός των ορίων του υπόλοιπου καταφυγίου θα επιτρέπεται σύμφωνα με κανόνες βιώσιμης διαχείρισης η παράκτια αλιεία χαμηλής έντασης και μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα. Η περιοχή αυτή θα απολαμβάνει τα αποτελέσματα της αποκατάστασης και της αύξησης των αποθεμάτων, αφενός λόγω της απόλυτης προστασίας του πυρήνα, αφετέρου λόγω της παύσης της μέσης αλιείας
Καλοκαίρι 2008 - Η Greenpeace στην Άνδρο
Το πλοίο της Greenpeace "Arctic Sunrise" κατέπλευσε στα νερά των βόρειων Κυκλάδων και της Άνδρου, σηματοδοτώντας με την παρουσία του την έναρξη των κοινών δράσεων της Greenpeace και των αλιέων της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.
Από το site της Greenpeace:
Τον προηγούμενο μήνα οι ομάδες μας με τα πορτοκαλί βρέθηκαν στην Άνδρο και τη Σύρο, στα πλαίσια της εκστρατείας για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στο Αιγαίο.
Οι κάτοικοι των δύο νησιών μας επιφύλαξαν μία θερμή υποδοχή, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που αγκάλιασαν τη προσπάθεια της οργάνωσης μας και αποφάσισαν να στηρίξουν το έργο μας στην Ελλάδα!
Η αποστολή της Greenpeace στις Βόρειες Κυκλάδες με το ιστορικό πλοίο της, Rainbow Warrior, μπορεί να ολοκληρώθηκε, η δράση όμως για την προστασία της περιοχής και την ανακήρυξή της σε θαλάσσιο καταφύγιο συνεχίζεται.
Βόρειες Κυκλάδες θαλάσσιο καταφύγιο ζωής
Τα θαλάσσια καταφύγια είναι περιοχές όπου αποκλείεται κάθε χρήση που αφαιρεί κάτι από την θάλασσα, όπως είναι η αλιεία και η εξόρυξη, καθώς και κάθε δραστηριότητα η οποία απορρίπτει οτιδήποτε σε αυτή.
Σε κάποιες περιοχές εντός των θαλάσσιων καταφυγίων μπορεί να επιτρέπεται η χαμηλής έντασης, μη-καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι βιώσιμη, εντός των οικολογικών ορίων, και θα είναι προϊόν απόφασης στην οποία θα έχουν πλήρη συμμετοχή οι εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες.
Τι είναι η Ποσειδωνία;
Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) είναι ένα θαλάσσιο φυτό με το σπάνιο χαρακτηριστικό να δημιουργεί υποθαλάσσια λιβάδια και αναγνωρίζεται σαν ένα από τα πιο σημαντικά είδη του μεσογειακού παράκτιου περιβάλλοντος.
Τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας αποτελούν καταφύγιο και περιοχή ανάπτυξης για περισσότερα από 1200 θαλάσσια είδη, είναι ένας φυσικός σύμμαχος ενάντια στις κλιματικές αλλαγές επειδή παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και προσφέρουν ενέργεια στην τροφική αλυσίδα.
Οι παραπάνω λόγοι μας επιτρέπουν να παρομοιάσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας με τα αγαπημένα μας δάση στη στεριά, τα οποία απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κατά συνέπεια χρήζουν άμεσης φροντίδας και προστασίας. Παρά την τεράστια περιβαλλοντική τους σημασία, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό.
Η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων βυθού, όπως η μηχανότρατα, έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση και καταστροφή περιοχών πoυ άλλοτε ήταν πλούσιες σε λιβάδια Ποσειδωνίας.
Μεγάλη απειλή είναι και η εξάπλωση των Caulerpa racemosa και Caulerpa taxifolia, υποθαλάσσιων ειδών που έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο και παίρνουν την θέση της Ποσειδωνίας στο βυθό της Μεσογείου.Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43) χαρακτηρίζει την Ποσειδωνία ως οικότοπο προτεραιότητας και επιβάλλει την προστασία της.
Πιο πρόσφατα, ο Κανονισμός της ΕΚ 1967/2006 σχετικάμε τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα πάνω από λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης και ειδικά λιβάδια Ποσειδωνίας.
Προϋπόθεση της προστασίας των λιβαδιών Ποσειδωνίας είναι η πλήρης χαρτογράφησή τους από τα κράτη μέλητης Ε.Ε.
Στην Ελλάδα η απαράδεκτη καθυστέρηση της χαρτογράφησης των λιβαδιών αφήνει ένα τεράστιο κενό που όχι μόνο κάνει αδύνατη την προστασία τους (όπως ορίζει η νομοθεσία), αλλά επιπλέον αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την καταστροφή τους.
Υπολογίζεται ότι μόνο ένα μικρό τμήμα της πραγματικής έκτασης της Ποσειδωνίας στην Ελλάδα έχει χαρτογραφηθεί και αυτό δεν ξεπερνάει το 10-20% της συνολικής u941 έκτασης στις παράκτιες περιοχές της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 80-90% της Ποσειδωνίας έχει μείνει απροστάτευτο από τις καταστροφικές επιπτώσεις της αλιείας με συρόμενα εργαλεία, γεγονός που αποτελεί σαφή παραβίαση του Μεσογειακού Κανονισμού και της Οδηγίας για τους Οικοτόπους.
Κοραλλιογενής βυθός (τραγάνα)
Πρόκειται για ενασβεστωμένα ροδοφύκη της τάξης Corallinales που δημιουργούν έναν τύπο σκληρού υποστρώματος στο βυθό της θάλασσας. Τη συναντάμε σε πολλά σημεία της Μεσογείου σε σχετικά μεγάλα βάθη που μπορεί να αγγίξουν τα 200 μέτρα. Συνήθως αναπτύσσονται σε βραχώδεις περιοχές και υφάλους ή σε αμμώδεις βυθούς που παρουσιάζουν μόνιμα ρεύματα.
Μολονότι δεν έχει μελετηθεί ακόμη ο ακριβής ρόλος της τραγάνας, μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί καταφύγιο και τροφή για πολλά θαλάσσια είδη από αστερίες και αχινούς μέχρι είδη μεγάλης εμπορικής αξίας όπως ο μπακαλιάρος, ο αστακός, το μπαρμπούνι, το φαγκρί κ.α.
Πρόσφατα, ο Κανονισμός της ΕΚ 1967/2006 σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα αναγνωρίζει την περιβαλλοντική σημασία του ευαίσθητου αυτού θαλάσσιου οικοτόπου.
Συγκεκριμένα, απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα πάνω από κοραλλινογενείς βυθούς (αναφέρονται στον
Κανονισμό ως ασβεστοφυκικοί βυθοί).
|
|
Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.
|
|