ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
www.androsinfo.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ
ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο www.ANDROSinfo.gr

ΑΝΔΡΟΣ:
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ - ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

ΑΝΔΡΟΣ (Χώρα)

Εδώ συνυπάρχουν οι σύγχρονες ανέσεις με την παλιά, νοσταλγική ατμόσφαιρα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Στη Χώρα όλα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Για κολύμπι, μπορείτε να διαλέξτε ανάμεσα στις δύο υπέροχες παραλίες, το Νημποριό και το Παραπόρτι, ενώ σε κοντινή απόσταση κάτω από τις πανέμορφες Στενιές, υπάρχουν οι παραλίες Γυάλια και Πίσω Γυάλια.
Στην παραλία του Νημποριού που ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά λόγω των πηχών νερών της, υπάρχουν τα πάντα: διαμονή, φαγητό, διασκέδαση.
Η παραλία στο ΠΑραπόρτι χαρακτηρίζεται από βαθύτερα νερά και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω των θαλασσίων ρευμάτων που υπάρχουν, ειδικά όταν φυσά βόρειος άνεμος.
Στον κεντρικό δρόμο της Χώρας υπάρχει αγορά με κάθε είδους καταστήματα που θα ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη.
Επισκεφτείτε τα παλιά και νέα καφενεία - καφετέριες, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία με τα παραδοσιακά γλυκά (τα αμυγδαλωτά και τα καλσούνια, τοπικά γλυκά της Άνδρου) που αξίζει να δοκιμάσετε.
Αξέχαστες θα σας μείνουν οι υπέροχες βόλτες στο Κάτω Κάστρο με τα μεσαιωνικά βενετσιάνικα σπίτια, την πλατεία του Αφανούς Ναύτη στο βόρειο άκρο και το βενετσιάνικο κάστρο (Μέσα Κάστρο).

Όμως αυτό που κάνει τη Χώρα να ξεχωρίζει είναι τα μουσεία και τα ιδρύματα της.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το διεθνώς γνωστό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Παραδοσιακών Τεχνών και Βυζαντινών Εικόνων, που στεγάζεται στο παλιό παγοποιείο. Επίσης λειτουργούν η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, με μεγάλο πλούτο παλιών και νέων εκδόσεων αλλά και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις και το 'Ιδρυμα Κυδωνιέως, με τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ιδρύθηκε το 1994 από τον Πέτρο και τη Μαρίκα Κυδωνιέως με σκοπό να παρουσιάσει τον πολιτισμό και την τέχνη με την ευρύτερη και πολύπλευρη μορφή τους. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται τα εικαστικά, η μουσική, το θέατρο, η λογοτεχνία κ.α. Από το 1995 καθιέρωσε τον θεσμό "Πλόες" και κάθε κολοκαίρι οργανώνει εκθέσεις ζωγράφων που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση των σύγχρονων εικαστικών αναζητήσεων.

το κάστρο της Χώρας Ανδρου

Το κάστρο, ερειπωμένο σήμερα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Χώρας. Το έχτισε ο Μαρίνος Δάνδολος, όταν κατέλαβε το νησί.
Το κάστρο με τους πύργους, τις πολεμίστρες και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων διατηρούνταν σε αρκετά καλή κατάσταση μέχρι το 1943, οπότε καταστράφηκε από το μεγάλο βομβαρδισμό. Σήμερα, από το Μέσα Κάστρο, όπου βρισκόταν το ανάκτορο του εκάστοτε Βενετού διοικητή, σώζονται μόνο λίγα ερείπια, ενώ διατηρείται η πέτρινη αψιδωτή γέφυρα, που ένωνε το φρούριο με τη μικρή χερσόνησο στην οποία και είχε χτιστεί η μεσαιωνική πολιτεία (Κάτω Κάστρο), που εξελίχθηκε στο νεότερο οικισμό.

ΓΑΥΡΙΟ

Ο οικισμός γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη.
Εκτός από το λιμάνι στο οποίο προσεγγίζουν τα πλοία που φθάνουν στο νησί, διαθέτει πλέον ικανοποιητική τουριστική υποδομή και πολλές επιλογές διασκέδασης.
Μαζί με το κοντινό Μπατσί, αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης των επισκεπτών.
Από εδώ θα ξεκινήσετε τις εξορμήσεις προς τη βόρεια πλευρά του νησιού, για να δείτε και να απολαύσετε εντυπωσιακές παραλίες, όπως του Φελλού και του Ζόρκου ή να επισκεφτείτε τα χωριά της περιοχής, Βιτάλι, Αμόλοχο, Μακροτάνταλο, κ.ά.
Προς τα νότια οι συνεχόμενες χρυσαφένιες παραλίες θα σας εντυπωσιάσουν.
Στην τοποθεσία Άγιος Πέτρος, 2,5 χλμ ΒΑ, σώζεται ο εντυπωσιακός Πύργος του Aγίου Πέτρου (ίσως Ελληνιστικής Εποχής), κυκλικός πενταώροφος, με θολωτή οροφή και ύψος 20 μ. περίπου. Στο αρχικό κτίσμα έχουν γίνει βυζαντινές και μεσαιωνικές προσθήκες και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

ΜΠΑΤΣΙ

Το Μπατσί είναι ένα εξαιρετικά όμορφο ψαροχώρι που στις μέρες μας συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση.
Είναι φημισμένος βασικός κοσμοπολίτικος τουριστικός προορισμός (χωρίς όμως να χάνει το τοπικό χρώμα) σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Άνδρο.
Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού με τα αξιοζήλευτα ηλιοβασιλέματα, ελάχιστα χιλιόμετρα μετα το Γαύριο με κατευθυνση προς την Χώρα της Άνδρου
Το ιδιαίτερο στοιχείο του είναι η μεγάλη παραλία με την ξανθή άμμο που βρίσκεται μέσα στον οικισμό.

ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

Παραθαλάσσιος γραφικός οικισμός, στα νότια του νησιού. Ιδανικός για ξεκούραση, χωρίς όμως να λείπουν οι επιλογές γιά διασκέδαση.
Η μεγάλη παραλία του χωριού, αλλά και οι άλλες μικρότερες Αγ. Αικατερίνη και Βίντζι, θα σας ικανοποιήσουν. Αξίζει να κολυμπήσετε στη εντυπωσιακή παραλία "Πήδημα της Γριάς", όπου θα φτάσετε με ολιγόλεπτο περπάτημα.
Επισκεφτείτε το Πάνω Κάστρο (Κάστρο Φανερωμένης), κοντά στο Κοχύλου, και θαυμάστε την οχύρωση και την εντυπωσιακή θέα. Δείτε τους γραφικούς περιστεριώνες και περπατήστε στα παλιά παραδοσιακά μονοπάτια. Στην κοιλάδα των Διποταμάτων δείτε τους μοναδικούς νερόμυλους, σε ένα χώρο μεγάλης ομορφιάς, που διαμορφώνεται σε πρότυπο Οικομουσείο Υδροκίνησης.
Μπορείτε ακόμη να βρείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Βουνί και τα ερείπια του Παλαιοκάστρου, που θεωρείται κτίσμα του Μαρίνου Δάνδολου.
Τα χωριά της Πίσω Μεριάς, που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους.

ΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ

Τα Αποίκια, είναι ένα πολύ ωραίο χωριό της Ανδρου, διάσημο για την ιαματική πηγή της Σάριζας, το νερό της οποίας είναι από πολύ παλιά ονομαστό, γιατί έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων και σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων από τη Χώρα, σε μια καταπράσινη πλαγιά.

Η ΜΕΣΑΡΙΑ

Από τα ωραιότερα μεσόγεια χωριά της Άνδρου, με θαυμάσιο καταπράσινο περιβάλλον.
Απέχει 5 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα Χώρα. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής, αλλά και στους κατοπινούς χρόνους, αποτελούσε το κέντρο του νησιού, απομακρυσμένη καθώς ήταν από τις επικίνδυνες, λόγω των πειρατικών επιδρομών, ακτές. Έχει 896κατοίκους.

Στη Μεσαριά θα βρούμε την εκκλησία του Ταξιάρχη, που ιδρύθηκε το 12ο αι. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μανουήλ Κομνηνού, ανακαινίστηκε το 18ο αι. και διασώζει σήμερα αξιόλογο γλυπτό διάκοσμο.

Από τη Μεσαριά μπορούμε να επισκεφθούμε τα χωριά Μαίνητες με εντυπωσιακές πηγές, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Πηγές του Διονύσου», τα Λάμυρα όπου σώζεται και η βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη και τις καταπράσινες Στραπουριές, με πολλά νερά.

ΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ

Γραφικό χωριό κτισμένο στις παρυφές μιας μικρής κοιλάδας με θέα προς αυτή. Η κοιλάδα είναι κατάφυτη με κυπαρίσσια και λεμονιές.

ΣΥΝΕΤΙ

Χωριό κτισμένο στην πλαγιά του όρους Γερακόνες κοντά στο δρόμο που ενώνει τη Χώρα με τον Όρμο Κορθίου. Στη περιοχή του υπάρχει η κοιλάδα Διποτάματα.

ΣΤΕΡΑΠΟΥΡΙΕΣ

Οι Στραπουργιές είναι κτισμένες στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού με πλούσια θέα στη Χώρα.

ΣΤΕΝΙΕΣ

Οι Στενιές είναι όμορφο χωριό (το χωριό των καπεταναίων), κτισμένο στα βορειοδυτικά της Χώρας σε μια καταπράσινη κοιλάδα που βλέπει στη θάλασσα.

ΠΙΤΡΟΦΟΣ

Ο Πιτροφός είναι μεγάλο χωριό, κτισμένο στο εσωτερικό του νησιού. Κοντά στην περιοχή Μελίδα όπου είναι κτισμένος ο ναός των Ταξιαρχών.

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

Η Παλαιόπολη ηταν η πρωτεύουσα του νησιού τα αρχαία χρόνια. Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει σημαντικά ευρήματα (Άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη) τα όποια βρίσκονται στο αρχαιολογικό της μουσείο. Το χωρίο έχει πολύ όμορφη θέα κυρίως λόγω του υψομέτρου προς το Αιγαίο.

ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ

Το Απροβάτου είναι χωριό κτισμένο πάνω στο δρόμο Γαυρίου - Χώρας με εκπληκτική θέα προς τη Νότια θάλασσα.

ΜΕΝΗΤΕΣ

Οι μένητες είναι ένα χωριό που το χαρακτηρίζει η πλούσια βλάστηση και οι πλούσιες πηγές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του.

ΚΟΧΥΛΟΥ

Το χωρίο του κοχύλου, είναι κτισμένο κάτω από το επιβλητικό κάστρο, στο οποίο σώζονται σημαντικές οχυρώσεις της Ενετικής περιόδου. Έχει την επιβλητικότερη Βόρεια θέα προς το Αιγαίο και προς τον κάμπο του Κορθίου.

ΚΑΤΑΚΟΙΛΟΣ

Το χωριό Κατάκοιλος είναι κτισμένο διάσπαρτο μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, με πολλά νερά.

Η ΚΑΠΑΡΙΑ

Η Καπαριά είναι κτισμένη σε μια κατάφυτη πλάγια πλούσια σε νερά κοντά στο δρόμο που ενώνει τον Όρμο Κορθίου με τη σταυροπέδα.

Η ΒΟΥΡΚΩΤΗ

Η Βουρκωτή είναι ορεινό χωριό κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του όρους Πέταλο. Η περιοχή εχει πλούσια βλάστηση και πολλά νερά.

ΤΟ ΑΤΕΝΙ

Το Ατένι είναι παραλιακό χωριό, κτισμένο στη βορειοανατολική ακτή του νησιού. Στην περιοχή του υπάρχουν δύο παραλίες εύκολα προσβάσιμες.

Η ΑΡΝΗ

Η Αρνη είναι ορεινό χωριό, κτισμένο στην βόρεια πλαγιά του όρους Πέταλου. Η περιοχή γύρω του είναι απ' τις ποιο όμορφες του νησιού με πλούσια ορεινή βλάστηση και πολλά νερά.

Το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος»

Το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος» - ANDROSinfo.gr Το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος» - ANDROSinfo.gr Το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος» - ANDROSinfo.gr Το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος» - ANDROSinfo.gr

Αφού περάσουμε τα Αλαδινού, ανηφορίζοντας για τα πέρα χωριά στους Δυτικούς πρόποδες του όρους Γερακωνα βρίσκεται το σπήλαιο του Αλαδινού με την ονομασία «Φόρος».
Είναι ένα μικρό σπήλαιο το οποίο είναι πλούσιο σε χρωματικές αποχρώσεις και εμφανίζει διάφορες μορφές σταλαγμιτών και σταλακτιτών.

Το έχει εξερευνήσει ο σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετρόχειλος και το έχει χαρτογραφήσει η Άννα Πετροχείλου με τους συνεργάτες της.


ANDROSinfo

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Τα παλιά μονοπάτια που υπάρχουν παντού στο νησί, αποτελούσαν ένα μοναδικό οδικό σύστημα, ενώνοντας τα χωριά και τους οικισμούς μεταξύ τους.
Ήταν κάποτε οι βασικοί δρόμοι που χρησίμευαν στη μετακίνηση των κατοίκων και τη μεταφορά των προϊόντων τους με γαϊδούρια και μουλάρια.
Το σηματοδοτημένο δίκτυο του νησιού περιλαμβάνει αρκετές διαδρομές λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών, συνολικού μήκους 85 χιλιόμετρων και δίνει τη δυνατότητα στον απαιτητικό περιηγητή της 'Aνδρου να γνωρίσει από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό της, διατρέχοντας ένα μοναδικό σε ποικιλομορφία φυσικό τοπίο, όπου ευδοκιμούν Πουρνάρια, πλατάνια, ευκάλυπτοι, βελανιδιές, καρυδιές, αλλά και ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αμπέλια και καλιέργειες.
Είναι το "διαφορετικό στοιχείο" που παρουσιάζει η Άνδρος σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοικλαδοννήσια.

Χώρα - Υψηλού - Μεσαθούρι - Λάμυρα - Μένητες - Μεσαριά - Φάλλικα - Μονή Πανάχραντου.

Στο Μεσαθούρι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου/13ου αιώνα με τα παλαιοχριστιανικά ιωνικά κιονόκρανα.
Στη Μεσαριά, οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, θα δείτε την εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ του 12ου αιώνα και τον Πύργο του Λορέντζου Καΐρη του 18ου.
Στο χωριό Αλαδινό, στους πρόποδες του όρους Γερακώνα, βρίσκεται το σπήλαιο Φόρος με εντυπωσιακά σταλακτιτικά δημιουργήματα.
Επάνω απο τα Φάλλικα δεσπόζει η Μονή της Παναχράντου, που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά και είναι το παλαιότερο μοναστήρι της 'Aνδρου. Στη μονή φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος.

Βουρκωτή - Κατακαλαίοι - Αποίκια-Χώρα.

Βορειοανατολικά του χωριού Αποίκια βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου στα Σόρα, του 1600, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και πλούσια βιβλιοθήκη με αρχαίους κώδικες.

Χώρα - Συνετί - Διποτάματα - (Απάνω Κάστρο) - Κοχύλου - Όρμος Κορθίου.

Η κοιλάδα των Διποταµάτων, με μονοπάτια, περιστεριώνες, γεφύρια και πολυάριθμους νερόμυλους, θα σας μαγέψει (έχει χαρακτηριστεί προστατευόµενη περιοχή).
Το Απάνω Κάστρο, ενετικό οχυρό στο οροπέδιο βόρεια του Όρμου Κορθίου, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη οχυρωμένη πολιτεία της 'Aνδρου, χωρώντας 1000 άτομα!

Αηδόνια - Κόρθι - Μοσιώνας - Αμονακλειού - (Χαλκαίο) - Πίσω Μεριά - Μονή Τρομαχίων.

Στο Κόρθι, στην Αγία Τριάδα στεγαζόταν το μοναδικό ίσως προεπαναστατικό σχολείο του νησιού από το 1813. Η οχυρωμένη Μονή Τρομαρχίων του 18ου αιώνα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται σε ένα υπέροχο τοπίο με νερά και πλούσια βλάστηση.

Έξω Βουνί - Μέσα Βουνί - Γιαννισαίο - Λαρδιά - Ρωγό - Όρμος Κορθίου.

Καταπληκτική διαδρομή με κατάληξη τον όρμο Κορθίου.

Βουρκωτή - Μονή Αγίου Νικολάου - Ακτή 'Aχλα.

Κοντά στην παραλία 'Aχλα βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 14ου αιώνα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην 'Aχλα, στην εκβολή του ρέματος σχηματίζεται μικρή λίμνη με υδρόβια μεταναστευτικά πτηνά.

Αγία Τριάδα - Ζαγορά - Πλάκα.

Η Ζαγορά υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της 'Aνδρου (10ος-8ος αι. π.Χ.) και το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νησιού ως την κλασική εποχή, οπότε τη θέση αυτή πήρε η Παλαιόπολη. Ο οικισμός προστατεύεται με ισχυρό τείχος - μία από τις καλύτερα σωζόμενες οχυρώσεις της γεωμετρικής εποχής στο Αιγαίο.

Αποίκια - Απατούρια - Στενιές - Γιάλια.

Στα Απατούρια θα θαυμάσετε τα πέτρινα γεφύρια, τα όμορφα αρχοντικά και την εντυπωσιακή ρεματιά της Πιθάρας.
Στις Στενιές, το χωριό με τα αρχοντικά των καπεταναίων, θα δείτε τον εντυπωσιακό Πύργο Μπίστη-Μουβελά, τριώροφο κτίσμα του 17ου αιώνα, σπάνιο δείγμα οχυρωμένης κατοικίας στην 'Aνδρο.

Απροβάτου - Παλαιόπολη - Μελίδα - Πιτροφός - 'Aνω Μένητες - Στραπουργιές.

Στο λόφο της περιοχής Απροβάτου βρέθηκαν ερείπια οικισμού και οχυρωμένη ακρόπολη με ναό του 6ου αιώνα π.Χ.
Η Παλαιόπολη ήταν η «Πόλη της 'Aνδρου», επίκεντρο της δραστηριότητας του νησιού από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους. Εδώ ανακαλύφθηκε το εντυπωσιακό άγαλμα του Ερμή, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Έχει σωθεί ο οχυρωματικός περίβολος της ακρόπολης, ενώ λείψανα του αρχαίου λιμανιού είναι σήμερα ορατά, βυθισμένα στη θάλασσα. Στην περιοχή λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης.
Στη Μελίδα, (τοποθεσία με πολλά νερά και βλάστηση), βρίσκεται ο ναός του Ταξιάρχη του 10ου αιώνα, με την τοιχογραφία της Βρεφοκρατούσας Παναγίας (12ος αι.) στο ιερό του.

Στραπουργιές - Ταξιάρχης - Ευρουσές.

Καταπληκτική διαδρομή μέσα στην πλούσια βλάστηση.

Μπατσί - Κατάκοιλος - 'Aρνη.

Το Μπατσί, παλιό ψαροχώρι στις δυτικές ακτές της 'Aνδρου, είναι σήμερα το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνεται η Μονή Ζωοδόχου Πηγής του 14ου αιώνα, όπου φυλάσσονται ιερά σκεύη και πολλοί χειρόγραφοι κώδικες. Στο χωριό Ρέματα στον Κατάκοιλο βρίσκεται το αναπαλαιωμένο και επισκέψιμο ελαιοτριβείο του Λεμπέση.

'Aρνη - Προφήτης Ηλίας - Βουρκωτή.

Καταπληκτική διαδρομή στην βόρεια ορεινή περιοχή του νησιού.

ΑΝΔΡΟΣ: ΦΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η 'Άνδρος, είναι το πλουσιότερο νησί των Κυκλάδων σε πηγές και επιφανειακά ύδατα, τα οποία με ρυάκια, μικρούς ή μεγαλύτερους χειμάρρους, εξασφαλίζουν πλούσια βλάστηση ιδιαίτερα στα κεντρικά - ανατολικά και λιγότερο στα Νότια τμήματα του νησιού.
Η φύση της 'Aνδρου είναι πλούσια σε χλωρίδα.
Μερικά από τα είδη που συναντάμε στο νησί είναι: Πικροδάφνες, πουρνάρια, σχοίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, άγριοι θάμνοι, καλαμιές, βούρλα, βατομουριές, μυρτιές, αγριοδυόσμος, μέντα, λυγαριές, κισσοί και άλλα.
Στις ρεματιές και τα οροπέδια, βρίσκουν καταφύγιο νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια, διάφορα πουλιά (κυρίως πέρδικες).

ΑΝΔΡΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

Το Δίκτυο Natura αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Η οριστικοποίηση του καταλόγου των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο βαίνει προς ολοκλήρωση όσον αφορά την Μεσογειακή ζώνη, στην οποία ανήκει εξ ολοκλήρου η Ελλάδα.

Στην Άνδρο οι περιοχές αυτές είναι:
  • Η Κοιλάδα Ευρουσών - Αποικίων - Στενιών
  • Ο όρμος Βιταλίου και ολόκληρος ο κεντρικός ορεινός όγκος
  • Η Κοιλάδα Βουρκωτής - 'Aχλα
  • Η Κοιλάδα Αμολόχου - Βαριδίου - Ζόρκου
  • Η Μονή - Όρμος Μονής
  • Η Κοιλάδα Βουνίου - Διποταμάτων


Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr