ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Sunday 10-12-2023
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
www.androsinfo.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ
ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο www.ANDROSinfo.gr


Τα βιβλία και οι εκδόσεις με θέμα την Άνδρο είναι αρκετές δεκάδες.
Ξεκινήσαμε από τα πιο δημοφιλή και ελπίζουμε με τη δική σας βοήθεια να συμπληρώσουμε σύντομα τον κατάλογο αυτό.


ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Ιστορία της νήσου Άνδρου
Συγγραφέας.: Πασχάλης, Δημήτριος Π.

Περιγραφή.:
Η Ιστορία της Άνδρου.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΔΗΜ. Ι. ΠOΛΕΜΗΣ
Φωτομηχανική ανατύπωση της πρώτης έκδοσης, που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους: ο πρώτος το 1925 και ο δεύτερος το 1927. O ευπατρίδης Ανδριώτης Δημήτριος Π. Πασχάλης, αφιέρωσε στην Άνδρο περί τα 159 δημοσιεύματα. O συγγραφέας, ο οποίος πέρασε από υψηλές θέσεις του Δημοσίου, όπως επισημαίνει ο Δ. Ι. Πολέμης, «δεν είχε κάμει ειδικές σπουδές στη φιλολογία, στην ιστορία ή στην αρχαιολογία. Όμως η έλλειψη αυτή του επιστημονικού οπλισμού αναπληρώνεται κατά κάποιον τρόπο από τις αρετές του συγγραφέα, που είναι διάχυτες σε ολόκληρο το έργο του: την ασυνήθιστη φιλοπονία, την εξάρτηση από τις ιστορικές πηγές, τον οξύτατο κριτικό νου, την αγάπη προς το θέμα του». O πλήρης τίτλος του έργου είναι «Η Άνδρος, ήτοι Ιστορία της νήσου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ' ημάς». Όπως αναφέρει ο Δημήτριος Π. Πασχάλης, η ιστορία είχε ετοιμασθεί προς έκδοση από το 1902. «Ευτυχώς», γράφει ανακουφισμένος, «η φορά των πραγμάτων απέδωσεν αυτόν και αύθις εις την μόνωσιν και την σιγήν του σπουδαστηρίου του, την οποία επί τοσαύτα έτη μετά πόθου ανεπόλει και ενοστάλγει». Και σκεφτείτε ότι εργάστηκε, διασώζοντας πολύτιμα αρχεία, όσα «ηυτυχήσαμεν να περισώσωμεν εκ του διασκορπισμού και της καταστροφής, φύρδην μίγδην εν τω Δημαρχείω εις την διάκρισιν των σητών και των κλητήρων εν παλαιώ σκωληκοβρώτω και άνευ κλείθρου κιβωτίω ερριμμένα, όθεν από καιρού εις καιρόν επωλούντο κατά δέσμας αντί ολίγων δεκαλέπτων εις τους παντοπώλας προς εναπόθεσιν σαρδελλών.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Συγγραφέας.: ΣΤΑΘΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περιγραφή.:
Απατηλά και γοητευτικά φωτογραφικά δελτάρια, μαρτυρία για το παρελθόν του νησιού, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας 1960 περιλαμβάνει το λεύκωμα του μελετητή της φωτογραφίας Γιάννη Σταθάτου, με τίτλο "Χαιρετίσματα από την Άνδρο...". Το πολυτελές μονογραφικό λεύκωμα με 78 ολοσέλιδες αναπαραγωγές, δοκίμιο του επιμελητή και πληροφοριακά επίμετρα, καθώς και επιλογή από τα κείμενα των δελταρίων, περιλαμβάνει φωτοκάρτες που προέρχονται από τη συλλογή του Γιώργου Παπαδόπουλου (προϊσταμένου της Δίωξης Ναρκωτικών του πρ. ΣΔΟΕ), με πρόσθετο υλικό από τις συλλογές Αντώνη Πολέμη, Γιάννη Κοντοβασίλη και ΕΛΙΑ. "Η καρτ ποστάλ", σημειώνει ο Ν.Ε. Καραπιδάκης, "συνιστά από μόνη της ιδεολογική επιλογή, αφού προτείνει προς αγορά και χρήση αυτό που ο δημιουργός της θεωρεί αξιομνημόνευτο". Η ζήτηση για τα πρώτα δελτάρια με θέμα την Άνδρο ήταν αρκετά αναπτυγμένη, όπως φαίνεται, από τον μεγάλο αριθμό εκδόσεων και επανεκδόσεων από τοπικούς εκδότες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα δελτάρια δημοσιεύτηκαν στην Άνδρο από εγχώριους επιχειρηματίες, από την οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε το 1892 ο τυπογράφος Λορέντζος Καραουλάνης - επιχείρηση που δραστηριοποιείται για πάνω από έναν αιώνα και κυκλοφορεί περίπου το 90% όλων των ανδριώτικων ταχυδρομικών δελταρίων -και περιλαμβάνει χειροποίητες τοπικές εκδόσεις επαγγελματιών φωτογράφων. Χάρη στην επιμονή λίγων συλλεκτών, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αυτής διασώθηκε έως σήμερα.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΑΝΔΡΟΣ ANDROS
Συγγραφέας.: ΠΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περιγραφή.:
...Ως άλλος περιηγητής προσπαθούσα να γνωρίσω κάθε του γωνιά, να καταγράφω τις εντυπώσεις µου, αλλά και να συλλέγω πληροφορίες για άγνωστους σε µένα προγόνους ή και κατ' όνοµα γνωστούς. Στις "αποσκευές" µου είχα πάντα τη φωτογραφική µου µηχανή, ένα µπλοκ που γέµιζε σιγά-σιγά µε σχέδια και το σηµειωµατάριό µου. Από τότε πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια. Τα σχέδια που είχα σκαρώσει, δίχως καλά-καλά να το καταλάβω, είχαν γίνει δεκάδες και αποτελούσαν ένα αλληλένδετο κοµµάτι των δικών µου εντυπώσεων και αναµνήσεων απ' το νησί. Πριν από λίγο καιρό τα έβγαλα απ' το συρτάρι, τα κοίταξα και µ' αυτά έκανα άλλο ένα νοερό, αυτή τη φορά, ταξίδι στην Άνδρο. Η πρόκληση ήταν µεγάλη, τόσο που µου γέννησε την επιθυµία για ένα ακόµη ταξίδι στο αγαπηµένο µου νησί, έστω και για λίγες µέρες. Και το έκανα. Και έκατσα και έφτιαξα µερικά ακόµη σχέδια και κράτησα κάποιες ακόµη σηµειώσεις. Βλέποντάς τα αργότερα, όλα µαζί, παλιά και καινούργια σχέδια, διαπίστωσα µε ικανοποίηση πως είχα καταφέρει, δίχως να το επιδιώξω, να συµπληρώσω ένα παζλ, που κοµµατάκι-κοµµατάκι συνέθετε την εικόνα ολόκληρου σχεδόν του νησιού. Η επόµενη κίνηση, όπως έκανα τόσα χρόνια, θα ήταν να φυλάξω ξανά σχέδια και σηµειώσεις στο συρτάρι µου σαν κάτι εντελώς προσωπικό. Αυτή τη φορά όµως δεν το έκανα. Είναι ζηλότυπο να κρατάς κάτι τέτοιο µονάχα για τον εαυτό σου, µου λέγανε κάποιοι που γνώριζαν την ύπαρξή τους. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, δεν ήταν στις προθέσεις µου κάτι τέτοιο, αλλά την πήρα. Έβαλα στη σειρά σχέδια και σηµειώσεις και να το αποτέλεσµα. (Γιάννης Δ. Παντζόπουλος)
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ''ΑΝΔΡΟΣ-ΥΔΡΟΥΣΑ,ΧΑΙΡΕ!''
Συγγραφέας.: ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Περιγραφή.:
Το "Σημειωματάριο Ανδρέα Εμπειρίκου" κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου στο Πολιτιστικό Καφενείο "Θέμελος", στο Μπατσί της Άνδρου, τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2008.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου
Συγγραφέας.: Πολέμης, Δημήτριος Ι., Σταθάτος, Γιάννης, Εμπειρίκος, Λεωνίδας

Περιγραφή.:
«Δεν είναι ανάγκη πλέον να κρυφθώ. Είμαι στην Άνδρο».
«Κρατώ στο χέρι μου ενα κοχύλι και λέγω μέσα μου Άνδρος - Ύδρούσα. Είμαι ταξιδευτής και επιστροφεύς. Φέρνω στην Άνδρο το παιδί μου. Το όνομά του είναι Λεωνίδας. Είναι γερο. Ή ημέρα είναι πανηγυρική. Ο ηλιος λάμπει. Ο αηρ μυρίζει απο ανθους πορτοκαλιάς και λεμονιάς. Το πέλαγος φρικιό. Κορυδαλλοί διασχίζουν τον αιθέρα. Ή νήσος αγάλλεται. Ή καρδιά μου σκιρτά. Εις την ψυχήν μου τρίζουν και ηχούν βοερά πτερά μεγάλων αρχαγγέλων. Αίφνης από τα σπλάχνα μου ανέρχεται μία φωνή και μέσα σε φώς απόλυτον κραυγάζω: 'Άνδρος-Ύδρούσα, Χαίρε!"
Το λεύκωμα εκδόθηκε για να συνοδεύσει τη φωτογραφική έκθεση "Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου" που οργάνωσε η Καΐρειος Βιβλιοθήκη στη Χώρα της Άνδρου στις 16 Ιουλίου 2004, με επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου, όπου εκτέθηκαν 104 φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα εκτενές λεύκωμα 324 σελίδων με 240 ανδριώτικες φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου και ένα ανθολόγιο των γραπτών του σχετικά με την Άνδρο. Τα εισαγωγικά κείμενα υπογράφουν ο Γιάννης Σταθάτος (επιμελητής της έκθεσης) ο Δ.Ι. Πολέμης, ιστορικός της Άνδρου και διευθυντής της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, γιος του ποιητή ο οποίος υπογράφει ένα σημαντικότατο βιογραφικό και ερμηνευτικό κείμενο για τον πατέρα του. Το φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει μία ενότητα φωτογραφιών του 1920, όπου ο 19χρονος Εμπειρίκος ακολουθεί στην Άνδρο τον πατέρα του σε προεκλογική εκστρατεία και γράφει παλαμικούς στίχους στο περιθώριο των φωτογραφιών, και ακολούθως φωτογραφίες τραβηγμένες από το 1952 ώς το 1971: τοπία, κτίρια, ζώα, λουόμενοι, πορτρέτα λαϊκών ανθρώπων, αστών, παιδιών, φίλων καλλιτεχνών του ποιητή (Ελύτης, Μαρίνα Καραγάτση, Γ. Μαυροΐδης, Άρης Κωνσταντινίδης) και σκηνές από τον ιδιωτικό βίο του Εμπειρίκου με τη γυναίκα του Βιβίκα και τον γιο του Λεωνίδα. Η Άνδρος καταγράφεται ως ποιητικός τόπος στις δεκαετίες του '50 και του '60 από έναν μέγιστο συγγραφέα που ανήγαγε το πάρεργο της φωτογραφίας σε συστηματική υψηλή ενασχόληση. Με την έκδοση αυτή έχουμε μια επιστροφή στον γενέθλιο τόπο του Εμπειρίκου, κομβικό σημείο στη ζωή του και το έργο του. "H Άνδρος, από την πρώτην στιγμήν που την αντίκρυσα μου ενεποίησε εντύπωσιν αληθινού Παραδείσου. Bεβαίως και αλλού με εγοήτευσαν και με συνεκίνησαν εις την ζωήν μου ποικίλαι άλλαι φυσικαί καλλοναί, αλλά εδώ, εις την νήσον αυτήν, ησθάνθην αμεσώτερα και βαθύτερα και δια πρώτην φοράν την ποίησην που περιέχει και αναδίδει ένα τοπείον και, επίσης, ότι, ένα τοπείον ημπορεί να σημαίνη κάτι επί πλέον απ' ότι παρουσιάζει αντικειμενικώς η φυσική του συγκρότησις - τουτέστι, ότι δύναται να ανταποκρίνεται και εις καθαρώς υποκειμενικούς όρους, εις συναισθήματα, εις εσωτερικάς αληθείας. Eις την Άνδρον, τονίζω, μου συνέβη τούτο δια πρώτην φοράν". (Aνδρέας Eμπειρίκος)
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Επιλογή ποιημάτων
Συγγραφέας.: Πολέμης, Ιωάννης

Περιγραφή.:
... Η σύντομη αυτή εισαγωγή έχει στόχο πρώτα απ' όλα να φέρει στην επιφάνεια και πάλι το ξεχασμένο σήμερα έργο του και να εξετάσει αυτή τη διπλή στάση απέναντί του, ενώ στα ποιήματα που ακολουθούν θα βρει ο αναγνώστης μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση της δημιουργίας του, καθώς τα βιβλία του αλλά και τα "Άπαντά" του, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Βαλέτας το 1970, δεν υπάρχουν στο εμπόριο εδώ και αρκετά χρόνια... (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ , ΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ , ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Συγγραφέας.: ΚΟΥΝΑΔΗ Ν.

Περιγραφή.:
Μια παρέα παιδιών, μια νεράιδα παλιά όσο και η μνήμη κι ένα κοχύλι από πέρα-πέρα μακριά, θα μας μάθουν τα πάντα για το νησί του ήλιου και των ανέμων -την Άνδρο. Η ιστορία, τα έθιμα, η ναυτοσύνη, τα δέντρα και οι πέτρες, η θάλασσα και ο ήλιος, οι άνθρωποι και οι μύθοι, παρελαύνουν σε μια καλειδοσκοπική διήγηση, συνθέτοντας το ζωντανό όραμα του νησιού και του Αιγαίου... Μια ονειρική περιπέτεια που διαβάζεται πολλές-πολλές φορές, γιατί πάντα έχεις και κάτι καινούριο ν' ανακαλύψεις στις γελαστές, ανεμοδαρμένες της αράδες. Ιστορία και θρύλος, παρελθόν και παρόν, σε μια ολόδροση αφήγηση που συναρπάζει.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Τα χειρόγραφα ψαλτικής τέχνης της νήσου Άνδρου
Συγγραφέας.: Γιαννόπουλος Εμμανουήλ Σ.

Περιγραφή.:
Ή εκκλησιαστική ιστορία τής Άνδρου είναι μακρά και πλούσια. Το όμορφο και αρχοντικό αυτό νησί των Κυκλάδων με τα επιβλητικά βουνά και τις μαγευτικές παραλίες, με το εντυπωσιακό φαινόμενο των πολλών πηγών που το κάνει να δια- φέρει από τα γειτονικά νησιά, υπήρξε άλλοτε έδρα επισκοπής και άλλοτε τμήμα ευρύτερης εκκλησιαστικής περιφέρειας. Φαίνεται ότι ή κεντρική γεωγραφική θέση τού νησιού άλλα και ή ύπαρξη μαγευτικών και σχετικά δυσπρόσιτων ορεινών τοποθεσιών στις όποίες υπόγειες φλέβες νερού εύρισκαν διέξοδο στην επιφάνεια τού εδάφους, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση δεκάδων μικρών και μεγάλων μοναστηριών στο έδαφός του.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Μεταβυζαντινά κειμήλια της Άνδρου. Κατάλογοι σκευοφυλακίων των εν λειτουργία μονών
Συγγραφέας.: Φύσσας Νικόλας

Περιγραφή.:
... Η ύπαρξι όλου αυτού του κειμηλιακού πλούτου στα περιωρισμένα γεωγραφικά όρια της Άνδρου δεν είναι καθόλου αυτονόητη, υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο των κοινών μοναστηριακών σκευοφυλακείων, και μόνο με τα συμβαίνοντα στα μεγάλα μοναστικά κέντρα της περιόδου της Τουρκοκρατίας μπορεί να αντιπαραβληθή. Ο κατάλογος που ακολουθεί, προϊόν της έμπνευσης του αειμνήστου Δημητρίου Πολέμη και του οράματός του για τη διάσωσι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου, καταστρώθηκε κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων επιτόπιων επισκέψεων κατά τα έτη 1989-1990 υπό την αιγίδα της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Στις σελίδες που ακολουθούν, τόσο ο κατάλογος όσο και τα εισαγωγικά σημειώματα και οι υποσημειώσεις εκδίδονται στην αρχική απογραφική - απολογιστική τους μορφή, όπως ακριβώς συντάχθηκαν και κατατέθηκαν το 1990, προς χρήσιν των Μονών κατά τον έλεγχο των κειμηλίων τους, με την πλήρη συναίσθησι ότι η εργασία δεν αποτελεί έκδοσι αλλά καταγραφή των Ανδριακών σκευοφυλακίων, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και τις ανάγκες των Μονών.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Τα κεραμεικά Ιζνίκ της μονής Παναχράντου Άνδρου
Συγγραφέας.: Κορρέ Κατερίνα

Περιγραφή.:
Στο βιβλίο "Τα κεραμεικά Ιζνίκ της μονής Παναχράντου Άνδρου" της Κατερίνας Κορρέ - Ζωγράφου δημοσιεύονται από την άποψη της τέχνης και της τεχνικής οι κεραμεικές πλάκες της μονής της Παναχράντου στην Άνδρο που ανήκουν στους χρόνους της "χρυσής" εποχής της περίφημης παραγωγής του Iznik (δεύτερο μισό του 16ου αιώνα) ενώ ανιχνεύεται το ζήτημα της ανάθεσής τους με απόδοση από την συγγραφέα στον οικουμενικό πατριάρχη Διονύσιο τον Γ΄
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Τα ιστιοφόρα της Άνδρου
Συγγραφέας.: Πολέμης Δημήτριος Ι.

Περιγραφή.:
Λεύκωμα με τα ιστιοφόρα της Άνδρου.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Θουρίδες και μελισσοκηπία, Η μελισσοκομία στην Άνδρο και τα παράγωγά της
Συγγραφέας.: Σπέης Γιώργος

Περιγραφή.:
... Η μελισσοκομία στην Άνδρο, όπως και σε κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα, έχει ιστορία που χάνεται στο χρόνο. Η καταγραφή της μελισσοκομίας που έγινε το 1999 μας δίνει μια εικόνα με τις παραδοσιακές τεχνικές, όπως έμεινε στη μνήμη των κατοίκων του νησιού. Ουσιαστικά είναι η εικόνα μιας εποχής που ανακαλεί μνήμες που σβήνουν και αλλοιώνονται καθώς ψάχνομε το παρελθόν όλο και ποιο βαθιά. Εδώ δεν θα γίνει προσπάθεια διαχρονικής αναφοράς στη μελισσοκομία. Θα μας απασχολήσει μόνο η ενασχόληση όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο νησί πριν αντικατασταθεί από τη σύγχρονη "ευρωπαϊκή" κυψέλη. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή κυψέλη δεν είναι μόνο ένας διαφορετικός τύπος κυψέλης αλλά και μια διαφορετική τεχνική, που κυριολεκτικά σπάει τη μεγάλη παράδοση με τις τεχνικές που απέδιδαν, εκτός από μέλι, κερί και ένα ακόμα πιο άγνωστο, για εμάς σήμερα, παράγωγο, το ρακί ή μελόρακο..
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Άνδρος και Κυκλάδες. Έκθεση χαρτών Άνδρου, Κυκλάδων, Αρχιπελάγους: Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2002
Συγγραφέας.: Navari Leonora

Περιγραφή.:
... Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη: το πρώτο αφορά συγκεκριμένα την εξέλιξη της χαρτογραφίας της νήσου Άνδρου από την αρχή της εποχής μας ως τα μέσα του 20ού αιώνα, το δεύτερο αποτελεί μια γενική θεώρηση της χαρτογραφίας των Κυκλάδων, μέρος των οποίων αποτελεί η Άνδρος, και το τρίτο είναι μία επιλογή βιβλίων που περιέχουν χάρτες...
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Μαρμάρινα τέμπλα της Άνδρου
Συγγραφέας.: Γουλάκη - Βουτυρά Αλεξάνδρα, Καραδέδος Γιώργος

Περιγραφή.:
... Στην εισαγωγή επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης της μαρμαρογλυπτικής στο νησί της Άνδρου, ενταγμένης στα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια της εποχής. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εξέλιξη της εκκλησιαστικής μαρμαρογλυπτικής αναλυτικά, χωρισμένη σε υποκεφάλαια που παρακολουθούν χρονολογικά τις δραστηριότητες των εργαστηρίων στην Άνδρο από τις αρχές του 17ου αιώνα ως τον 20ο αιώνα. Η εξέλιξη παρακολουθείται παράλληλα στο μορφολογικό-στιλιστικό και κατασκευαστικό επίπεδο. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται σε μορφή καταλόγου οι ναοί και οι μονές της Άνδρου, όπου εντοπίστηκαν μαρμάρινα τέμπλά ή υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής . Σχέδια αποτύπωσης και φωτογραφίες συνοδεύουν την παρουσίαση του υλικού. Στον κατάλογο προτάσσονται οι τυπολογίες των τέμπλων για την ευκολότερη προσέγγιση του υλικού. Το βιβλίο κλείνει με ένα γλωσσάριο ειδικών όρων και με γενικό ευρετήριο κύριων ονομάτων, μνημείων και τοπωνυμίων.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Συγγραφέας.: ΠΑΝΤΑΖΗ ΒΑΣΤΑΡΔΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Περιγραφή.:
Συνταγές απο την Άνδρο.
Πρόκειται για μια προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση, που με απλό και κατανοητό τρόπο καταγράφει συνταγές από την Ανδρο, οι οποίες μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να γοητεύουν με την ποικιλία και την εξαιρετική τους γεύση. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και οι συνταγές που περιλαμβάνει αποτελούν μια πρώτης τάξης λύση για την ανανέωση της καθημερινής σας κουζίνας. Σαλάτες-τουρσιά, ορεκτικά-κεφτέδες, φουρτάλιες, τυριά, σούπες από γάλα, πίτες και ψωμιά, μαγειρευτά λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά-ψάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, πάστες, γλυκά τηγανιού, γλυκά ταψιού, γλυκά κατσαρόλας, κουλουράκια, γλυκά μούστου, διάφορα γλυκά-χυμοί και λικέρ. Είναι τυχαίο που οι Ανδριώτες εμπιστεύονται τα τοπικά προϊόντα;
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΠΑΛΙΑ ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ
Συγγραφέας.: Γιάννης Λυγίζος

Περιγραφή.:
Ένα βιβλίο με τα παλιά Ανδριώτικα σπίτια και την αρχιτεκτονική της Άνδρου.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΑΝΔΡΟΣ Τα Μνημεία και το Αρχαιολογικό Μουσείο
Συγγραφέας.: Τελεβάντου Χριστίνα

Περιγραφή.:
Η Άνδρος, το βορειότερο κυκλαδονήσι, πολύ κοντά στην Αττική και στην Εύβοια, χαρακτηρίζεται από μοναδική φυσική ομορφιά, καθώς συνδυάζει τη λιτότητα του βραχώδους κυκλαδίτικου τοπίου με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. ’λλωστε στις φυσικές της χάρες οφείλει ήδη από την αρχαιότητα μια σειρά από ποιητικές προσωνυμίες (π.χ. Υδρούσα, Νωναγρία). Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες για τη ζωή στο νησί ξεκινούν τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ. Κατά τη Γεωμετρική Εποχή (10ος - 8ος αι. π.Χ.), στη Ζαγορά και στην Υψηλή ακμάζουν δύο σημαντικότατοι οικισμοί, ενώ απ΄' τον 7ο αι. στην περιοχή της Παλαιόπολης ιδρύεται η "Πόλις της ’νδρου", το πολιτικό κέντρο του νησιού μέχρι και την ύστερα αρχαιότητα. Όμως η ’νδρος είναι διάσπαρτη από ερείπια, μνημεία ή άλλα λείψανα της ανθρώπινης δραστηριότητας: ο Πύργος του Αγίου Πέτρου, τα λατομεία του Φελλού και της Τροχαλιάς καθώς κι ένα πλήθος άλλων. Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, το Απάνω και Κάτω Κάστρο, οι πύργοι, εί8ναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ακμής της κατά τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Εποχή. Και τούτο το βιβλίο αποτελεί τον ασφαλέστερο οδηγό για τον ταξιδιώτη και τον περιηγητή που θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ιστορική και καλλιτεχνική πορεία της Άνδρου μέσα στους αιώνες.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ
Συγγραφέας.: Μιχάλης Τιβέριος, Λυδία Παλαιοκρασσά, Χριστίνα Τελεβάντου, Βαγγέλης Πισσίας, Σπύρος Μπαφαλούκος, Μιχάλης Καϊρης, Γιάννης Πίππας, Δημήτρης Κυρτάτας, Ιωάννης Λυριτζής, Ζαχαρίας Δεμαθάς, Γιώργος Δαρδανός, Ελένη Σαλουβάρδου, Νανά Φελιοπούλου-Κουνάδη, Νίκος Αυγουστής

Περιγραφή.:
Οι καιροί «είναι χαλεποί, και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περι-βάλλον πολλές, συχνά βάναυσες και συνεπώς καταστροφικές» σημειώνει ο Γιώργος Δαρδανός, εξηγώντας τους λόγους που παρακίνησαν στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ, οι προγραμματικοί στόχοι του οποίου αποτυπώνονται στον υπότιτλο του: Παράδοση, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Ανάπτυξη, Κοινωνία. Θεωρώντας πώς η ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και της ιστορίας του νησιού, μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας, στο προσκλητήριο του εκδότη ανταποκρίθηκαν «εκλεκτοί και καταξιωμένοι Ανδριώτες», που καλύπτουν με τα άρθρα τους, ο καθείς στον τομέα του, ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά αλλά και περιβαλλοντικά θέματα. Καθώς το πρώτο τεύχος της ετήσιας επιθεώρησης είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Ανδριώτη ιστορικού Δημήτρη Πολέμη, προτάσσονται άρθρα των Μ. Τιβέριου και Δ. Κυρτάτα για την παρουσίαση και μια πρώτη αποτίμηση του έργου του και της προσφοράς του στις Καϊρικές σπουδές.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Φωτογραφικό Οδοιπορικό της Άνδρου
Συγγραφέας.: Καργάκος, Σαράντος Ι.
Φωτογράφος.: Geiger, Elke

Περιγραφή.:
Βιβλίο με καλλιτεχνικές φωτογραφίες της Άνδρου.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Καϊρικά μελετήματα.
Συγγραφέας.: Κουμαριανού Αικατερίνη

Περιγραφή.:
Ο Θεόφιλος Καΐρης είναι περίπτωση χαρακτηριστική της διαπάλης ανάμεσα σε καθιερωμένες μορφές εξουσίας και σε άτομα τα οποία, παρά τους ελλοχεύοντες κινδύνους, δεν παύουν να ενεργούν και να πράττουν έχοντας ως γνώμονα τους προσωπικούς τους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Η τύχη του Θεόφιλου Καΐρη αλλά μαζί η έκβαση του κοινωνικού έργου και οράματος, τα οποία εμόχθησε να πραγματοποιήσει, ιδίως με την ίδρυση του Ορφανοτροφείου, είχαν ήδη διαγραφεί από την στιγμή όπου η συγκεκριμένη κοινωνική του παρέμβαση τον έφερε αντιμέτωπο με το εκκλησιαστικό, και όχι μόνο, κατεστημένο. Η εναντίον του απηνής δίωξη εκ μέρους της εκκλησίας αλλά και μερίδας του τύπου, οριοθετεί την έκταση αλλά και την ισχύ της οργανωμένης, επίσημης βίας. Βίας που προέρχεται, μεθοδεύεται και καθοδηγείται από φορείς με δυνατότητες και μέσα ικανά να συντρίψουν το ασυμβίβαστο άτομο, αυτό που ακολουθεί τον δικό του ανεξάρτητο και εν τέλει μοναχικό δρόμο.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Δεν είναι Μακρινός ο Δρόμος για την Άνδρο.
Συγγραφέας.: Μαγνήσαλης Κώστας

Περιγραφή.:
Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από το ωραίο και γαλήνιο περιβάλλον της ’νδρου, όπου ο συγγραφέας περνά αρκετό χρόνο και αποτελεί μια σειρά στοχασμών για τη σημασία της φυσικής ζωής, την αξία της μικρής κοινωνίας και τις δυνατότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο ανήσυχος και βαθύς προβληματισμός για τη σημερινή εξέλιξη αναζητεί τον προσδιορισμό του είδους και της έκτασης του δεσμού των σχέσεων μέσα σε μια κοινωνία, που, πάνω από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, θ' ανακαλύψει την ενυπάρχουσα δύναμη του ανθρώπου και θα ζητήσει να τη μεγιστοποιήσει για την επίτευξη επιπέδων ανώτερης ζωής.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Άνδρος: Αρβανίτες και Αρβανίτικα.
Συγγραφέας.: Γιοχάλας Τίτος

Περιγραφή.:
Οι Αρβανίτες της Άνδρου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής ανέλιξης και αυτοκαταστροφής. Από φοβεροί καβαλάρηδες-πολεμιστές υποχρεώθηκαν να γίνουν γεωργοί και ζευγολάτες λιώνοντας την πέτρα στον ιδρώτα, για να την μεταβάλουν σε χώμα εύφορο και καρπερό. Αλλά δεν ήταν αρκετό· για να επιβιώσουν, εγκατέλειψαν κάποτε τα χωριά τους και μπάρκαραν στα πλοία των Χωραϊτών. Ταξίδεψαν στον "έξω" κόσμο κι έγιναν "άνθρωποι", χάνοντας όμως έτσι οριστικά και τη "φυσιογνωμία" της ψυχής τους.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Άνδρος και Χαλκιδική.
Συγγραφέας.: Συλλογικό έργο - Έκδοση: Καΐρειος Βιβλιοθήκη

Περιγραφή.:
Τα δύο μέχρις στιγμής συνέδρια της Ιερισσού και της Άνδρου, συνέδρια αναμνήσεως αρχαίων νοσταλγικών δεσμών, είναι συγχρόνως συνέδρια συναδελφώσεως μεταξύ σύγχρονων κατοίκων των αυτών αρχαίων χώρων και εύχομαι όπως η αναζωογόνησις των δεσμών μεταξύ της αρχαίας Μητροπόλεως και των αρχαίων αποικιών αυτής συντελέσουν εις την περαιτέρω σύσφιξιν των μεταξύ Βορείων και Νοτίων Ελλήνων σχέσεων προς το καλόν όλων μας. Ως Μακεδόνες υποδεχόμεθα με αγάπην τους νότιους συμπατριώτες μας και τους χαιρετούμεν με ειλικρινή αισθήματα φιλίας. (από τον πρόλογο του βιβλίου) Κωνσταντίνος Α. Βαβούσκος Χαλκιδική, 25 Ιουλίου 1998.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Άνδρος η αρχοντική.
Συγγραφέας.: Δαλιάνη Νάνσυ

Περιγραφή.:
Το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του νησιού με δίγλωσσα παράλληλα κείμενα. Περιλαμβάνει πληροφορίες για την ιστορία του νησιού, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα, το περιβάλλον, την οικονομία, τις εκκλησίες και τις μονές καθώς και πλήθος φωτογραφιών. Είναι, ταυτόχρονα, συνοδευτικό εγχειρίδιο του ομότιτλου DVD-ROM, καθώς περιλαμβάνει υλικό της ηλεκτρονικής έκδοσης και οδηγίες χρήσης της. Στόχος των δύο εκδόσεων είναι να προσφέρουν ένα δομημένο θησαυρό γνώσεων για το νησί που θα αναδείξει την πολιτισμική του ιδιαιτερότητα.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Κυκλάδες: Πάρος, Άνδρος, Τζιά, Κύθνος, Κίμωλος, Αντίπαρος.
Συγγραφέας.: Συλλογικό έργο: Μανιάτης, Δημήτρης Ν., Βαϊμάκη, Βάλυ, Τηνιακός, Λεωνίδας, Κρύου, Μαρία, Καλογήρου, Αντώνης Π., Ντρενογιάννης, Γιάννης, Φούντα, Αφροδίτη, Χαραμή, Όλγα

Περιγραφή.:
Για έναν περίεργο λόγο άρχισα να διαβάζω ξανά τα εισαγωγικά κείμενα που αναφέρονται σε νησιά των Κυκλάδων. Από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουμε κυκλοφορήσει τρεις οδηγούς "Ανακαλύψτε την Ελλάδα", που αναφέρονται σε 18 ονειρεμένους μικρόκοσμους του Αιγαίου. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό... Μα κανένας να μη μοιάζει με τον άλλο! Να είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα. Ο ίδιος ουρανός, η ίδια θάλασσα, παρόμοιας μορφολογίας τοπίο κι όμως τόσο πολλές ιδιαιτερότητες και τόσο έντονη ταυτότητα... αισθητική, πολιτισμική. Είναι να αναρωτιέται κανείς. Ένα στενό μερικών εκατοντάδων μέτρων χωρίζει την Τήνο από την Άνδρο, αλλά είναι σαν να πηγαίνεις σε άλλο πλανήτη! Είναι λοιπόν η αφθονία του νερού που τρέχει στην Άνδρο ή οι κάτοικοί τους, που κάνουν τη διαφορά; Προσωπικά θα πόνταρα στο δεύτερο. Αν και πολλές φορές έχουμε γράψει πως η μορφολογία κάθε τόπου και η ίδια η φύση καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων, υπάρχουν απίθανες εξαιρέσεις όπως και αυτές των νησιών που ονομάζουμε Κυκλάδες. Άρτια δομημένοι μικροπαράδεισοι, με δικό τους κώδικα και αξεπέραστη ικανότητα να σε κάνουν να νομίζεις πως ο κόσμος τελειώνει εδώ, στην ακτογραμμή του κάθε νησιού! Φαντάζομαι χιλιάδες ζευγάρια μάτια να κοιτούν κάθε μέρα τον ήλιο να βουτάει στο Αιγαίο και είμαι σίγουρος πως κανένα δεν βλέπει τα ίδια πράγματα. Ίσως οι επισκέπτες να τα βάζουν κάτω από την ίδια ταμπέλα, αλλά αυτοί, όσο χρόνο και όσο χρήμα κι αν επενδύσουν θα παραμείνουν επισκέπτες... όχι Κυκλαδίτες. Απλά πράγματα. Πρέπει να έχεις γεννηθεί εκεί, να έχεις κάνει κοπάνα από το μάθημα για να ρίξεις βουτιές από τα βράχια, να έχεις ξενιτευτεί για λίγο και μετά... όλος ο κόσμος ένα νησί. Ένα απολαυστικό νησί, μοναδικό όσο κι εσύ. Γιάννης Ντρενογιάννης, Αύγουστος 2007.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Άνδρος.
Συγγραφέας.: Συλλογικό έργο:

Περιγραφή.:
Ταξιδέψτε απ' άκρη σ' άκρη στο βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με το ορεινό ανάγλυφο, την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Περιηγηθείτε στην αρχόντισσα Χώρα, πατρίδα καπεταναίων και εφοπλιστών, που συνδυάζει έξοχα την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια, και απολαύστε τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν εκεί κάθε καλοκαίρι. Γνωρίστε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νησιού, αλλά και τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, τα πυργόσπιτα και τους νερόμυλους, τα γραφικά ορεινά χωριά του πνιγμένα στο πράσινο, τις όμορφες παραλίες του.
Ο οδηγός περιλαμβάνει τις ενότητες: "Μάθετε για την Άνδρο", "Περιήγηση στην Άνδρο", "Δραστηριότητες στην Άνδρο" και "Χρήσιμα για το ταξίδι".
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Το νησί των νερών και των ονείρων.
Συγγραφέας.: Εκδόσεις Τουμπής.

Περιγραφή.:
Η επίσκεψη στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, την Άνδρο, θα σας ανταμείψει με αναμνήσεις που μόνο στα θαύματα ταιριάζουν. Πρόκειται για το νησί που προσθέτει νέους συνδυασμούς στην χρωματική παλέτα των Κυκλάδων. Συναντώντας τις πηγές με τα κρυστάλλινα νερά, βιώνεις μια πανδαισία αισθήσεων και πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Οι παραλίες της Άνδρου, σε κάνουν να χάνεις το μέτρημα. Άλλες κοσμικές, άλλες ερημικές σε κάνουν να μη ξέρεις ποια να πρωτοεπισκεφθείς.
Η ατμόσφαιρα του νησιού είναι αρχοντική με διάχυτη την αίσθηση του εκλεπτυσμένου γούστου, μιας και οι Ανδριώτες κατάφεραν να σέβονται την παράδοση στο νησί τους, αλλά να είναι και γνήσια κοσμοπολίτες.
Στον τουριστικό οδηγό «Άνδρος, το νησί των νερών και των ονείρων» θα αντλήσετε πληροφορίες σχετικά με την γεωγραφική θέση και την μορφολογία του νησιού, ενώ ακόμα θα βρείτε και ιστορικά στοιχεία από την Προϊστορία μέχρι και τους νεότερους χρόνους, πολιτισμικές και πολιτιστικές πληροφορίες και χάρτες διαδρομών.
Ο οδηγός περιλαμβάνει, τέλος, παρουσίαση της Χώρας της Άνδρου, του Γαυρίου, του Μπατσίου, του Κορθίου και χρήσιμες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να αποδράσουν έστω για ένα διήμερο στην αρχοντική Άνδρο.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι.
Συγγραφέας.: Μαρίνα Καραγάτση.

Περιγραφή.:
Η Μαρίνα Καραγάτση δανείζεται τα λόγια προσφιλών της προσώπων και τους ξαναδίνει φωνή. Με τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1950 και ένα θεατρικό μονόπρακτο μιας ανοιξιάτικης μέρας του 2006 αναπλάθει βιώματα και ενδόμυχους συλλογισμούς του Καραγάτση, του αντιπροσωπευτικότερου ίσως συγγραφέα της γενιάς του, της Λασκαρώς, καρτερικής και δυνατής υπηρέτριας του σπιτιού, και της γιαγιάς Μίνας, μιας αρχόντισσας της Άνδρου.
Σιωπηλή, αλλά διαρκώς παρούσα, η Νίκη Καραγάτση, η ζωγράφος που παραμένει με την ευαισθησία και τους χαμηλούς της τόνους πάντα επίκαιρη. Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Μικρά Αγγλία.
Συγγραφέας.: Kαρυστιάνη Ιωάννα.

Περιγραφή.:
«Μικρά Αγγλία» ονομαζόταν η Άνδρος από τα τέλη του 19ου αιώνα έως την εποχή του μεσοπολέμου, που διακαώς προσπαθούσε να μιμηθεί την ισχυρή ναυτικά Αγγλία της περιόδου αυτής και ιδίως το κραταιό Λονδίνο.
H ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από τα τζενεραλάδικα και τα υπερωκεάνια στη χρυσαφένια αμμουδιά του Nειμποριού και στις ασκήσεις μελαγχολίας μιας παρέας κοριτσιών, από ένα ντοματοπίλαφο στο Mπουένος Άιρες στις πιστές λαρδομούνες που κρέμονται από το στόμα της Mούραινας κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Pίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους τού απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Δομένικος Βαρδακώστας : 1905-1981
Συγγραφέας.: Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Σ.

Περιγραφή.:
"Όταν φέρνω στο νου μου τον πατέρα μου, μια συγκεκριμένη εικόνα έρχεται στο μυαλό μου. Τον βλέπω στο εργαστήρι του να ανακατεύει τα χρώματά του και συγχρόνως αισθάνομαι έντονα -σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε- τη μυρωδιά της λαδομπογιάς, μυρωδιά που πάντα με συνάρπαζε.
Άλλες φορές πάλι, τον βλέπω σκυμμένο πάνω στο γραφείο του να δουλεύει ακούραστα και με τεράστια υπομονή τα πενάκια του, με τα σπιρτόξυλα που τα έκανε τόσο λεπτά, ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα που ήθελε.
Δεν είναι πάντα εύκολο για την οικογένεια να ζει με έναν καλλιτέχνη. Θυμάμαι πολλές φορές τη μητέρα μου -πάντα πρακτική και υπομονετική- όταν είμαστε μικρές η αδερφή μου κι εγώ, να μας παρακαλάει για ησυχία γιατί ο μπαμπάς ζωγραφίζει.
Και πραγματικά όταν ζωγράφιζε δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μόνο η μέθεξη του καλλιτέχνη, είτε βρισκόταν στο ύπαιθρο, είτε στο γραφείο του, είτε στο κατώι του σπιτιού στην Άνδρο, που είχε μετατρέψει σε atelier του.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι υπήρξε πάντα στοργικός πατέρας που νουθετούσε κάποιες φορές με συντηρητισμό, τις περισσότερες όμως φορές με ανοικτό μυαλό, δίνοντας πάντα χώρο σε όλους μας.
Οι συμβουλές του πολύτιμες. Συμβουλές που έβγαιναν αβίαστα, μέσα από συζητήσεις για τη φιλοσοφία και την τέχνη, και που αποτελούσαν manual ανθρώπινης ζωής. Δεν θα μιλήσω εγώ για το έργο που έκανε στην Άνδρο. Το έκαναν άλλοι! Ελπίζω το βιβλίο αυτό, φόρος τιμής στον πατέρα μου, να ζωντανέψει τις μνήμες στους ανθρώπους που τον έζησαν και τον αγάπησαν, και να τον γνωρίσει στις ακόλουθες γενιές".
Φλωρίτα Σιγάλα
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo.gr
Τίτλος.: Γυρισμός στην Άνδρο 1674-1738: Ιστορικό μυθιστόρημα.
Συγγραφέας.: Καμπάνης, Σταμάτης Μ.

Περιγραφή.:
Ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται μέσα σε ιστορικό περίβλημα. Οι ήρωες αφηγούνται και σχολιάζουν τα πραγματικά ιστορικά δρώμενα της εποχής τους, χτίζοντας έτσι μια ιστορική ανασκόπηση της περιόδου 1674-1738 στην περιοχή της Μεσογείου. Πριν τριακόσια και πλέον χρόνια στο Αιγαίο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, διαδραματίζονται συνταρακτικά γεγονότα, στα οποία εμπλέκονται κάποιοι πρόγονοί μου στην Άνδρο. Η εμπλοκή τους αυτή βασίζεται σε υποθέσεις και διηγήσεις μελών της οικογένειάς μου, που μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι… Δύο εντοιχισμένες πλάκες, ένας πύργος που δεν μας ανήκει πια, κάποιες προφορικές παραδόσεις, μερικές ιστορικές ενδείξεις -όχι αρκετές-, ένα όνομα που γίνεται η λυδία λίθος για τη διερεύνηση της προέλευσής μας, και μια σχεδόν μεταφυσική βεβαιότητα ότι δεν επινόησα αλλά οραματίστηκα πραγματικά γεγονότα του παρελθόντος, είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία υφάνθηκε -με πλεονάζουσα φαντασία- το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα.


Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr