ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Friday 29-03-2024
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL




ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
www.androsinfo.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ
ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο www.ANDROSinfo.gr

Ο οικισμός της Ζαγοράς.

Andros Ζαγορά Ο σημαντικότερος και πιο οργανωμένος χώρος του νησιού είναι ο οχυρωμένος και εκτεταμένος οικισμός της Ζαγοράς, ο οποίος άκμασε κατά τη Γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.). Το ισχυρό τείχος, η εντυπωσιακή πύλη με το μακρόστενο προμαχώνα, τα καλοδιατηρημένα σπίτια με τους αποθηκευτικούς χώρους, τους εσωτερικούς κίονες και τους χώρους εστίασης και συγκέντρωσης, καθώς και το τέμενος με το μεταγενέστερο ναό την καθιστούν ένα από τα πιο ευανάγνωστα οικιστικά σύνολα της Γεωμετρικής εποχής στον ελλαδικό χώρο. Η Ζαγορά είναι προσιτή μέσω ενός ευρύχωρου βατού χωματόδρομου, ο οποίος διασχίζει το οροπέδιο της απόκρημνης χερσονήσου μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Για να φτάσει κανείς στο σημείο αυτό, ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο Μπατσί-Κόρθι και μετά το χωριό Ζαγανιάρης συναντά τη συμβολή με το χωματόδρομο.

Ο λόφος της Υψηλής, λίγο βορειότερα της Ζαγοράς, στα όρια του κεντρικού οδικού δικτύου από το Μπατσί στην πόλη της Άνδρου, φιλοξενεί έναν εξίσου εκτεταμένο γεωμετρικό οικισμό με ισχυρό οχυρωματικό τείχος, οικοδομικά κατάλοιπα που φτάνουν μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο και μεγαρόσχημο ναό με διπλό βωμό του 6ου αι. π.Χ. Η Ζαγορά και η Υψηλή καθιστούν την Άνδρο το σημαντικότερο τόπο για τη μελέτη της Γεωμετρικής περιόδου στο νησιωτικό ελλαδικό χώρο και τη συσχετίζουν με αντίστοιχα στοιχεία από την Αττική και την Εύβοια, ενώ υπογραμμίζουν το ρόλο του νησιού ως κέντρο ελέγχου των θαλάσσιων δρόμων της περιοχής.

Ανάμεσα στη Ζαγορά και στην Υψηλή βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης, της αρχαίας πρωτεύουσας της Άνδρου (6ος αι. π.Χ. - 6ος αι. μ.Χ.), η οποία ανασκάφηκε ανά περιόδους από το 19ο αι. π.Χ. (Κλεάνθης, Θ. Καΐρης, Α. Μηλιαράκης, Ν. Κοντολέων). Έχουν έρθει στο φως το ογκώδες σχιστολιθικό τείχος με τις οδοντώσεις και τις διαδοχικές πύλες, η αρχαία Αγορά και δύο νεκροταφεία με σημαντικά επιτύμβια γλυπτά (4ος αι. π.Χ.), καθώς και λείψανα πρωτοβυζαντινών βασιλικών.
Επίσης, στον πυθμένα της θάλασσας διακρίνονται ίχνη από τον αρχαίο λιμενοβραχίονα. Στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα.

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου.

ο Πύργος του Αγίου Πέτρου Andros Πύργος Αγ. Πέτρου Την εποχή της ακμής της Άνδρου (4ος-3ος αι. π.Χ.) χρονολογούνται και οι πύργοι, οι οποίοι πιθανόν να είχαν φρουριακό και προστατευτικό για την ενδοχώρα χαρακτήρα.

Ο πιο καλοδιατηρημένος είναι ο Πύργος του Αγίου Πέτρου στο ομώνυμο χωριό κοντά στο λιμάνι του Γαυρίου. Είναι φτιαγμένος από σχιστόλιθο, κυλινδρικός και πενταώροφος με εσωτερική ελικοειδή κλίμακα.
Οι εγκαταστάσεις ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος κοντά στον Πύργο και στην περιοχή της Τροχαλιάς, στο ΒΔ τμήμα του νησιού, υποδεικνύουν μία από τις δραστηριότητες των αρχαίων Ανδρίων. Andros Πύργος Αγ. Πέτρου Από τα Βυζαντινά χρόνια έχουν διασωθεί αξιόλογοι ναοί και μοναστήρια, όπως ο ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ στη Μεσαριά, του Ταξιάρχη της Μελίδας στην Πιτροφό και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Τα μνημεία αυτά χρονολογούνται την εποχή των Κομνηνών (11ος αι. π.Χ.), οπότε το νησί ακμάζει λόγω της ανάπτυξης της μεταξουργίας, ενώ έχουν υποστεί μεταγενέστερες ανακατασκευές και προσθήκες.

Από την ταραγμένη περίοδο του Μεσαίωνα χρονολογείται το Κάτω Κάστρο, χτισμένο στο άκρο της χερσονήσου της Χώρας, από το οποίο σώζεται η αψιδωτή λίθινη καμάρα που ένωνε τον οικισμό με τη στεριά. Το υπόλοιπο τμήμα του καταστράφηκε από το βομβαρδισμό των Γερμανών το 1943 και σήμερα υπάρχουν κατάλοιπα από τους πυργίσκους, τις πύλες και τις οικίες. Κέντρο της μεσαιωνικής Άνδρου θεωρείται το Επάνω Κάστρο, στην περιοχή της Κοχύλου, με ισχυρό τείχος και εγκαταστάσεις ύδρευσης, κατάλληλες για πολιορκία. Ο οικισμός στα Φάλλικα και ο ορθογώνιος Πύργος του Μακροταντάλου, στη ΒΔ ακτή, που έλεγχε το πέρασμα του Καφηρέως, ολοκληρώνουν την εικόνα της μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Πηγή: IΔΡΥΜA ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

Αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί της Άνδρου

Andros Ερμής Από τον 11ο αιώνα μ.Χ. χρονολογείται ο βυζαντινού ρυθμού ναός, ο Ταξιάρχης στη Μελίδα.

Στη χερσόνησο της Ζαγοράς φτάνετε μετά από πεζοπορία περίπου 45 λεπτών, ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει από τη Σταυροπέδα. Υπάρχει σήμανση του μονοπατιού και η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1960 μέχρι το 1972 έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα του. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος μήκους 110 μ. και πάχους 2 έως 4.80 μ., ενώ το ύψος του έφτανε τα 3 μ.
H είσοδος στον οικισμό γινόταν από μια μεγάλη πύλη. Μέσα στον οικισμό υπάρχει ιερό, που πρωτοϊδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τα κλασικά χρόνια, παρόλο που ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί τρεις αιώνες νωρίτερα.
Τα σπίτια ήταν κατασκευασμένα με σχιστόλιθο και στεγασμένα με χωμάτινη στέγη (δώμα). Συνήθως αποτελούνται από ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο με εστία στο κέντρο, ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης με πέτρινα στηρίγματα για τη στήριξη των πήλινων πιθαριών και στάβλο με αυλή. Εντύπωση προκαλεί ότι η ίδια τεχνική συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τις αρχές του αιώνα μας στην κατασκευή των αγροτόσπιτων του νησιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής καθώς και αναπαραστάσεις μιας οικίας και του ναού.

Ο οικισμός του Στρόφιλα στην Άνδρο

Andros Στρόφιλας O μεγαλύτερος οικισμός της Nεώτερης Nεολιθικής Eποχής που εντοπίστηκε στο Aιγαίο, ο οποίος ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγει η KA' Eφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα.
Τα ερείπια του μοναδικού σε μέγεθος και διατήρηση οχυρωμένου οικισμού επεκτείνονται σε απόσταση 25-30 στρεμμάτων στο κέντρο του οροπεδίου, στη δυτική ακτή του νησιού. Kατά τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα λείψανα μεγάλων οικοδομημάτων, αψιδωτών και τετράπλευρων, τα οποία σώζονται μέχρι και 1 μ. ύψος. Aνασκάφθηκε ακόμη το μεγαλύτερο τμήμα του τείχους, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 100 μ., σώζεται σε ύψος μέχρι και 2 μ. και έχει πάχος 1,60-2 μ.
Εντυπωσιακά και πλούσια και τα κινητά ευρήματα ανάμεσα στα οποία αποκαλύφθηκαν πήλινα αγγεία, άλλα λεπτότεχνα, άλλα χονδροειδή χρηστικά όπως π.χ. πίθοι και χύτρες, λίθινα εργαλεία, τέχνεργα οψιανού, αιχμές βελών και δοράτων από οψιανό, κοσμήματα, ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα κ.ά.
Andros Αγγείο Eυρήματα που ξεχωρίζουν για τον αριθμό και την ποικιλία τους όπως αιχμές δοράτων, πόρπες, τριχολαβίδες, οπείς κ.ά., τα οποία μαρτυρούν ότι η μεταλλουργία στις Κυκλάδες ήταν σε πιο εξελιγμένο στάδιο απ' ό,τι έδειχναν τα μέχρι τώρα λιγοστά ευρήματα που είχαμε από ανασκαφές σε άλλα νησιά. Kατά τους αρχαιολόγους, η ανασκαφή αποκάλυψε 'το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο οργανωμένο και εξαιρετικά πυκνοδομημένο οικισμό της Νεολιθικής Εποχής του νησιωτικού Αιγαίου που ερευνάται μέχρι σήμερα'.

Η γεωγραφική θέση της Άνδρου, φυσική γέφυρα ανάμεσα στο νησιωτικό Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα νερά, τη βλάστηση και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, φαίνεται να ευνόησαν τη συγκέντρωση πληθυσμού και την ανάπτυξη του οικισμού που εντοπίστηκε. Όπως φανερώνουν τα ερείπια του, ανήκει στον πολιτιστικό ορίζοντα Kεφάλας Κέας, Αίγινας και Αττικής της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4500 - 3300 π.X.) και παρουσιάζει 'πρώιμες αστικές δομές'. 'Έργο με συλλογικό χαρακτήρα που προϋποθέτει ανάλογη κοινωνική οργάνωση.' H οχύρωση του αποτελεί το αρχαιότερο τεκμηριωμένο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής με πύλη, πλάτους 1,5 μ., προστατευμένη με προδρομικής μορφής καμπυλόσχημους προμαχώνες 'καθώς είναι 2000 χρόνια παλιότερη από τις γνωστές πρωτοκυκλαδικές οχυρώσεις στο Καστρί της Σύρου και στον Πάνορμο της Νάξου'.

Αρχαιολογικά ευρήματα - βραχογραφίες στην Άνδρο

O οικισμός του Στρόφιλα στην Άνδρο δείχνει ότι από την 5η κιόλας χιλιετία π.X. υπήρχαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων πολυπληθείς οργανωμένες κοινωνίες με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο και τεχνολογία ανεπτυγμένη, στην ισχυρή παράδοση των οποίων βασίστηκε ο υψηλός κυκλαδικός πολιτισμός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. ('Kαθημερινή' 07/09/01)
Andros Βραχογραφίες Πόσο υπερήφανη θα πρέπει να ήταν αυτή η πόλη για τα πλοία της, ώστε να τα απεικονίζει στο τείχος της για να τα βλέπουν όσοι έφθαναν σε αυτήν... Προς το παρόν, οι βραχογραφίες του νεολιθικού οικισμού Στρόφιλας της Άνδρου που αποκάλυψε η αρχαιολόγος κ. Xριστίνα Tελεβάντου, κρατούν, όπως έγραψε 'Tο Bήμα', το σκήπτρο της μοναδικότητας στον ελληνικό χώρο. Όπως το πλοίο που εικονίζεται, στο σχέδιο της ανασκαφέως, με το οποίο οι άνθρωποι πριν από 5.500 χρόνια χρόνια περίπου πραγματοποιούσαν τα πρώτα τους ταξίδια. ('Tο Bήμα' 12/10/01)

Βραχογραφίες πλοίων και συνθέσεις με ψάρια, ελάφια, αιλουροειδή, σπείρες και άλλα διακοσμητικά σχήματα βρέθηκαν στα τείχη και στην πλατεία του οχυρωμένου νεολιθικού οικισμού που αποκαλύφθηκε τελευταία στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα στην Άνδρο. Tο εύρημα θεωρείται μοναδικό, 'γιατί ως τώρα ξέραμε πως είχαν βρεθεί βραχογραφίες της Πρωτοκυκλαδικής II στην Kορφή τ' Aρωνιού στη Νάξο, όχι όμως σε παλαιότερη εποχή, όπως είναι τα νεολιθικά, και μάλιστα σε τέτοια μεγάλη έκταση' μας είπε η αρχαιολόγος Xριστίνα Tελεβάντου, η οποία σκάβει στην περιοχή.
Andros Βραχογραφίες H αποκάλυψη των βραχογραφιών έγινε αρχές Οκτωβρίου κατά τη σωστική ανασκαφή με αφορμή το αίτημα ιδιώτη να οικοδομήσει στο κτήμα του. H περιοχή είχε κηρυχθεί αρχαιολογική από το 1992, από την κ. Tελεβάντου, γι' αυτό προηγήθηκε έλεγχος της KA' EΠKA, με αποτέλεσμα να βρεθεί ένας από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους νεολιθικούς οικισμούς των Κυκλάδων.
Mέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί μόνο τα 300 τ.μ., ενώ υπολογίζεται πως ολόκληρος ο οικισμός εκτείνεται σε 20-25 στρέμματα. Έχει όμως αποκαλυφθεί σχεδόν στο σύνολό του το τείχος σε μήκος 100 μ. και ύψος 2 μ. με την πύλη του (πλάτους 1,50 μ.). Θεωρείται μάλιστα 'το αρχαιότερο ως τώρα τεκμηριωμένο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής'. Στην είσοδο της πύλης υπάρχει χαραγμένο ένα πλοίο και δεν είναι λιλιπούτειο, όπως θα φανταζόταν κανείς. Έχει μήκος 30 εκατοστά. Kαι άλλα καραβάκια υπάρχουν κατά μήκος του τείχους.
Όταν η κ. Tελεβάντου τα εντόπισε, γιατί δεν είναι ευδιάκριτα -χρειάζεται ειδικός φωτισμός για να τα ξεχωρίσει κανείς, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν ακόμη φωτογραφηθεί- δεν πίστευε στα μάτια της. Έτρεχε πάνω-κάτω στα τείχη για να δει την πορεία που ακολουθούσαν. Σήμερα πιστεύει πως το σχήμα επαναλαμβάνεται, γιατί ίσως να αποτελούσε το σύμβολο της πόλης.
'H θάλασσα και τα πλοία ήταν γι' αυτούς το άλφα και το ωμέγα. Ήταν μια συγκροτημένη κοινωνία με δομές -τα τείχη είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας- και με υψηλό επίπεδο διαβίωσης, όπως δείχνουν τα μεγάλα οικοδομήματα του οικισμού.
Oι άνθρωποι διατηρούσαν επαφές και με άλλες περιοχές, με όλο το Αιγαίο και με την ηπειρωτική Ελλάδα'.

Σε μια δεύτερη βραχογραφία που εντοπίστηκε, κάτω στη ρίζα του τείχους και σε απόσταση 1 μέτρου από αυτό, απεικονίζεται μια σύνθεση με 17 ζώα, ένα γουρουνάκι, διάφορα αιλουροειδή, ελάφια, ημικυκλικά παρουσιασμένα σε δυο σειρές αντικριστά. Δεν είναι μεγάλα, όπως τα πλοία. Δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατοστά το καθένα.
H παράσταση 'δεν αποκλείεται να έχει θρησκευτική σημασία' εκτιμά η αρχαιολόγος. Εντυπωσιακές και ανερμήνευτες ακόμη είναι οι βραχογραφίες του υπαίθριου χώρου, της 'πλατείας', που διαμορφώνεται ανάμεσα στα μεγάλα οικοδομήματα. Πάνω στο φυσικό βράχο του εδάφους έχουν χαραχτεί διάφορα διακοσμητικά στοιχεία. Yπάρχει μια θαλασσογραφία. Απεικονίζεται ένα ψάρι, μια πάπια, τέσσερα καραβάκια, σπείρες και άλλα ωοειδή σχήματα που ενδεχομένως να απεικονίζουν τη θάλασσα. Aπό την αρχή αναρωτιόταν η κ. Tελεβάντου αν πρόκειται για νεολιθικό ή πρωτοκυκλαδικό οικισμό.
Oι βραχογραφίες όμως της 'πλατείας' και ιδίως ένα σχήμα καθαρά νεολιθικό που εντόπισε εκεί, ενίσχυσαν την άποψή της πως πρόκειται για νεολιθικό οικισμό που εγκαταλείφθηκε στην αρχή της πρωτοκυκλαδικής εποχής.

Πηγή: IN.GR


Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr