Ο λόγος ύπαρξης αυτής της σελίδας, είναι για την ενημέρωση σας σε σύγχρονα θέματα που αφορούν την ΥΓΕΙΑ.
Στο ANDROSinfo πιστεύουμε ότι δεν φτάνει μόνο να λες ότι αγαπάς κάποιον, είσαι υποχρεωμένος να το αποδεικνύεις μέσα από την προσπάθεια για διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωσή του.
Περιεχόμενα:
Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη - μια αγνοημένη μορφή χοληστερόλης, ευθύνεται για πολλά Εμφράγματα
Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη είναι μία από τις πολλές μορφές της χοληστερόλης, η οποία δε λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη και ευθύνεται για τα περισσότερα Εμφράγματα του μυοκαρδίου!
Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις πως μια συνήθως αγνοημένη μορφή χοληστερόλης, η Άλφα Λιποπρωτεΐνη, μπορεί να προκαλέσει Εμφράγματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως διαπιστώνεται στη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της ελάχιστα κατανοητής Λιποπρωτεΐνης έχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος! Τα επίπεδα αυτά διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέχρι και 1.000 φορές!
Οι Στατίνες, η Αγωγή που εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη σε όλο τον κόσμο παίρνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο του Εμφράγματος και των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, δεν επιδρούν στη Άλφα Λιποπρωτεΐνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μπόργκε Νορντεστάαρντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης. Ο Καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ανακάλυψη μπορεί να δώσει το έναυσμα για να αναπτυχθούν νέα φάρμακα καταπολέμησης της Χοληστερόλης!
Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη είναι μία από τις πολλές μορφές της Χοληστερόλης που βρίσκονται στο αίμα και το επίπεδό της καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη παρουσία της πιθανώς μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Στατίνες δεν έχουν αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους. Οι Στατίνες κατά βάση μειώνουν το επίπεδο της «κακής» Χοληστερόλης (της Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνης-LDL).
Οι Δανοί ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια 45.000 αντρών και γυναικών που έδωσαν δείγματα αίματος το 1976, μελέτησαν τα επίπεδα της Λιποπρωτεΐνης και έκαναν νέα ανάλυση των ατόμων αυτών το 2007. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα Άλφα Λιποπρωτεΐνης είχαν υποστεί τα περισσότερα Εμφράγματα! Μια συγκεκριμένη Γονιδιακή παραλλαγή βρέθηκε ότι ευθύνεται για το ένα τέταρτο περίπου του υψηλού επιπέδου της Άλφα Λιποπρωτεΐνης.
«Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη θεωρούνταν εδώ και πολύ καιρό ως ένας από τους παράγοντες κινδύνου, όμως οι άνθρωποι δεν την έπαιρναν πολύ στα σοβαρά, γιατί δε θεωρούσαν ότι προκαλεί Εμφράγματα», σημειώνει σε δηλώσεις του προς το Reuters ο Δρ. Νορντεστάαρντ.
Η Νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που θεωρείται ότι γενικά μειώνει τη Χοληστερόλη, μειώνει επίσης την Άλφα Λιποπρωτεΐνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει Ερυθρίαση Προσώπου.
Η Ασπιρίνη επίσης μπορεί να μειώσει το επίπεδο της Άλφα Λιποπρωτεΐνης. Σπεύσατε, λοιπόν, να εξετάσετε τα επίπεδά της στο αίμα σας και φυσικά συμβουλευτείτε το γιατρό σας!
DCA – Βρέθηκε το φάρμακο για τον Καρκίνο, αλλά…
Αξίζει πραγματικά να ενημερωθείτε για την παρακάτω ανακάλυψη και πολύ δε περισσότερο να δείτε το βίντεο.
Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης, Καρδιολόγος στην Αλμπέρτα του Καναδά, ανακάλυψε ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βοηθάει δραστικά στην υποχώρηση της ασθένειας! Μάλιστα, σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στήθους και του εγκεφάλου, επιτεύχθηκε συρρίκνωση των καρκινικών όγκων πάνω από 70%!
Νανοτεχνολογία κατά του καρκίνου.
Αισιόδοξα αποτελέσματα καταγράφει έρευνα, σύμφωνα με την οποία nanotechnoloy Νανοτεχνολογία κατά του καρκίνουνανοσωματίδια “τυλιγμένα” με γονίδια ταξίδεψαν στο ανθρώπινο σώμα και κατέστρεψαν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή άθικτα εκλύοντας μία πρωτείνη. Η ανακάλυψη, δίνει ελπίδες σε ασθενείς που πάσχουν από την επάρατο νόσο και η εγχείρηση είναι είτε δύσκολη είτε αδύνατη.
Προς το παρόν, η πειραματική διαδικασία έχει εφαρμοσθεί σε πειραματόζωα, ενώ οι ερευνητές δηλώνουν ότι σε δύο χρόνια από τώρα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πειράματα σε ανθρώπους. Ερευνητές μιλούν για μία μεγάλη ανακάλυψη, καθώς με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων μπορούν πλέον να στοχεύσουν μόνο καρκινικά κύτταρα και όπως λένε οι ίδιοι να “νικήσουν” ακόμα και το μεταστατικό καρκίνο.
Έλληνο-βραζιλιάνος ερευνητής δίνει ελπίδες για τη νόσο Πάρκινσον.
Ο ελληνο-βραζιλιάνος ερευνητής Μιγκουέλ Νικολέλης, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής, δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό “Science” τα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα με τη χρήση συσκευής ενεργοποίησης του νωτιαίου μυελού για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον, με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Σήμερα χρησιμοποιούνται συσκευές που τοποθετούνται στον εγκέφαλο και μέσω σημάτων ενεργοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Ο κ.Νικολέλης αναφέρει ότι η χρήση της συσκευής στο νωτιαίο μυελό είναι πιο ασφαλής και έχει θετικά αποτελέσματα σε περισσότερους ασθενείς, ενώ με την ενεργοποίησή της στα πειραματόζωα, όπως λέει ο ελληνο-βραζιλιάνος ερευνητής “υπήρχε άμεση και δραματική βελτίωση στην ικανότητα για λειτουργία”.
Καρκινικοί Δείκτες (φυσιολογικές τιμές).
Καρκίνος, (κακοήθεις όγκοι), αποτελούνται από μη φυσιολογικά, κακοσχηματισμένα, ογκώδη κύτταρα πολύ διαφορετικά από τα φυσιολογικά, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου νεοπλάσματα (κακοήθεις όγκοι), έχουν ελάχιστους χαρακτήρες μη φυσιολογικούς.
Σχεδόν σε όλους τους τύπους καρκίνου η καλύτερη, η μόνη ελπίδα θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται για την μελέτη των καρκινογόνων κυττάρων με την ελπίδα να βρεθούν εκείνα τα χαρακτηριστικά του κυττάρου τα οποία θα βοηθήσουν στην διάγνωση και φροντίδα των καρκινοπαθών.
Από τις προσπάθειες αυτές έχει προκύψει ένας μεγάλος αριθμός Tumor markers, (καρκινικοί δείκτες ή δείκτες όγκου).
Ο όρος Tumor marker προσδιορίζει ένα μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών (ουσιών) που παράγονται από καρκινογόνα κύτταρα ή από κανονικά κύτταρα υπό την επιρροή καρκινογόνων κυττάρων.
Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση (διάγνωση) αναγνώριση και την παρακολούθηση τής εξέλιξης και θεραπείας των καρκινογόνων όγκων.
Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι καρκινικοί δείκτες δεν αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τον αποκλεισμό του καρκίνου ή για την οριστική διάγνωσή του, μπορούν όμως να φανούν χρήσιμοι για την παρακολούθηση της κλινικής πορείας του ασθενή, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας του και μερικές φορές για την εκτίμηση της έκτασης του νεοπλάσματος.
Καρκινοεμβρυϊκό Αντιγόνο (CEA) ορού : έως 3,4 ng / ml για μη καπνιστές, - έως 4,3 ng / ml για καπνιστές
PSA : έως 4 ng / ml για τους άνδρες
free PSA : μικρότερο από 0,10: ύποπτο για κακοήθεια, - 0,10 έως 0,25: αμφίβολο, - μεγαλύτερο από 0,25: φυσιολογικό
Α - Εμβρυική σφαιρίνη (AFP) ορού : έως 7 ng / ml για άνδρες και γυναίκες (εκτός των εγκύων)
β-χοριακή γοναδοτροπίνη : Για τους άνδρες έως 3 mIU/ml. Για τις γυναίκες έως 6 mIU/ml
CA 15-3 : έως 25 IU/ml για γυναίκες
CA 125 : έως 35 IU/ml
CA 50 : έως 30 IU/ml
Στη Γερμανία εξαφάνισαν τον ιό του ΑΙDS με μεταμόσχευση.
Γιατροί κατάφεραν να απαλλάξουν έναν άνδρα από τον ιό ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS κάνοντάς του μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη με γενετική αντίσταση στον ΗΙV. Η μέθοδος αυτή είναι ό,τι πλησιάζει περισσότερο σήμερα σε μια θεραπεία της νόσου.
Η υπόθεση αυτή δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη μιας γονιδιακής θεραπείας για το ΑΙDS, η οποία θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τα ακριβά και τοξικά αντιρετροϊκά φάρμακα. Αντί να παίρνουν φάρμακα σε όλη τους τη ζωή, οι φορείς του ΗΙV θα μπορούσαν να υποβληθούν μία φορά στη θεραπεία αυτή και να απαλλαγούν, τουλάχιστον προσωρινά, από τον ιό.
Ο 42χρονος Αμερικανός ήταν φορέας του ΗΙV επί μία δεκαετία. Ζει στο Βερολίνο και επί τέσσερα χρόνια του χορηγούνταν αντιρετροϊκά φάρμακα που επιτρέπουν να ελέγχεται η νόσος, όμως παρουσίασε λευχαιμία.
Αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού, πριν από δύο χρόνια, δεν έχει πάρει αντιρετροϊκά φάρμακα και δεν έχουν επανεμφανιστεί ούτε το ΑΙDS ούτε η λευχαιμία. Θεωρείται ότι έχει ήδη παραμείνει απαλλαγμένος από τον ΗΙV για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλον είχε υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά χθες στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine».
«Η υπόθεση υπογραμμίζει τη σημασία των γονιδιακών θεραπειών» κατά του ΑΙDS και «ανοίγει τον δρόμο για νεωτεριστικές προσεγγίσεις που προσφέρουν μακροχρόνιο έλεγχο του ιού με περιορισμένη τοξικότητα στα πρόσωπα», τονίζεται στο κύριο άρθρο της επιθεώρησης...
Η αναζήτηση
Η θεραπεία του 42χρονου άρχισε με την αναζήτηση από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Σαριτέ του Βερολίνου ενός δότη μυελού των οστών με γενετική αντίσταση στον ΗΙV. Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο (CCR5) που τους προσφέρει προστασία από τον ΗΙV. Στους δυτικούς πληθυσμούς, 1%-3% των ανθρώπων υπολογίζεται ότι έχουν τη μετάλλαξη αυτή. Ο δρ Γκέρο Χούτερ, αιματολόγος στο Σαριτέ, και συνάδελφοί του ήλεγξαν 61 πιθανούς δότες πριν βρουν έναν με τη γενετική μετάλλαξη CCR5, ο οποίος συμφώνησε στην επέμβαση.
Ο Αμερικανός λήπτης του μοσχεύματος υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους επί δύο χρόνια αφότου έκανε τη θεραπεία και οι γιατροί δεν έχουν βρει ίχνος του ΗΙV στον μυελό, το αίμα και τους ιστούς του. «Για όσο διάστημα το ιικό φορτίο δεν εντοπίζεται, ο ασθενής δεν χρειάζεται αντιρετροϊκή θεραπεία», υπογραμμίζουν στην επιθεώρηση. Είναι πάντως πρόωρο να πει κανείς ότι ο ασθενής θεραπεύθηκε από τον ΗΙV: ο ιός ίσως κρύβεται στον εγκέφαλο, την κοιλιά, το ήπαρ ή το λεμφικό σύστημα, απ΄ όπου μπορεί πάντα να επανεμφανιστεί.
Η τροποποίηση
Σύμφωνα με τον δρ Χούτερ, η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι επικίνδυνη ώστε να γίνει θεραπεία ρουτίνας για τον ΗΙV, ενώ είναι παράλληλα δύσκολο να βρεθούν δότες με τα κατάλληλα γενετικά χαρακτηριστικά. Όμως μια τροποποίηση της προσέγγισης με χρήση γονιδιακής θεραπείας ώστε να καταστεί ένας ασθενής ανθεκτικός στον ΗΙV μπορεί να λειτουργήσει, υπογράμμισε. Η τιμή της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα στην Ευρώπη είναι 70.000 ως 80.000 ευρώ ετησίως. Η μεταμόσχευση μυελού γίνεται μία φορά και κοστίζει 20.000 ώς 30.000 ευρώ.
Το ΑΙDS στην Ελλάδα
●ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ φορείς είναι νέοι άνθρωποι (ώς 44 ετών).
●ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ τ ου 2008 ώς τις 31 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 547 νέα κρούσματα, ενώ ολόκληρο το 2007 είχαν καταγραφεί 517.
●ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ αυτά, 458 είναι άνδρες και 89 γυναίκες, ενώ 55 έχουν ήδη νοσήσει.
●ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τα νέα κρούσματα αφορούν ηλικίες 25-44 ετών.
●ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ άνδρες οροθετικοί είναι 30-34 ετών και οι γυναίκες 25-29 ετών.
●ΣΤΑ 547 ΝΕΑ κρούσματα, ο τρόπος μετάδοσης ήταν ακαθόριστος στο 36%, το 43% οφειλόταν σε ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή και το 18,8% σε ετεροφυλοφιλική.
Αναγνωρίζοντας ένα Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μία συνάντηση φίλων σε κήπο (μπάρμπεκιου) μία γυναίκα σκόνταψε και έπεσε κάτω.
Βεβαίωσε όλους στην παρέα, όταν οι φίλοι της προσφέρθηκαν να καλέσουν ασθενοφόρο, είπε ότι ήταν εντάξει και δικαιολογήθηκε ότι απλά σκόνταψε σε κάποιο σημείο εξαιτίας των καινούριων της παπουτσιών.
Παρά το γεγονός ότι η κοπέλα φαινόταν λίγο ταραγμένη μετά το περιστατικό, συνέχισε να απολαμβάνει το υπόλοιπο της βραδιάς, μέχρι που η συνάντηση τελείωσε.
Αργότερα ο σύζυγος της τηλεφώνησε να ειδοποιήσει όλους ότι είχε πάει τη σύζυγό του στο νοσοκομείο (η κοπέλα τελικά πέθανε στις 6 τα ξημερώματα).
Είχε υποστεί εγκεφαλικό και δεν στάθηκε δυνατό σε κανέναν που ήταν στη συνάντηση να το αντιληφθεί.
Αν κάποιος είχε διακρίνει τα συμπτώματα και ότι επρόκειτο για εγκεφαλικό ίσως η κοπέλα να ζούσε.
Οι νευρολόγοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με πολύ καλά αποτελέσματα ένα θύμα εγκεφαλικού εφόσον του προσφερθούν οι ιατρικές βοήθειες μέσα στις 3 πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού.
Το κλειδί, είναι να αναγνωρίσουμε, το εγκεφαλικό και να βρεθούμε κοντά στους ιατρούς μέσα σ αυτές τις 3 πρώτες ώρες.
Πώς θα αναγνωρίσουμε ένα εγκεφαλικό
Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.
Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης προκαλεί καταστροφή.
Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να έχει υποστεί βλάβη εγκεφάλου ενώ οι άνθρωποι κοντά του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.
Οι γιατροί λένε ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση, μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, εάν ζητήσει από τον ασθενή να κάνει τις 3 ακόλουθες απλές ενέργειες:
Διαβάστε και μάθετε τα παρακάτω '3' βήματα.
1. Ζητήστε στο άτομο ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ
2. Ζητήστε του ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ (ΜΠΡΑΤΣΑ )
3. Ζητήστε του ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ - ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ π.χ. ...'Είναι μία ηλιόλουστη μέρα σήμερα'.
Εάν δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τις 3 αυτές ενέργειες, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα.
Ανακαλύπτοντας ότι μία ομάδα από μη -ιατρικούς εθελοντές μπόρεσε να αναγνωρίσει αδυναμίες στο πρόσωπο, αδυναμίες στα χέρια και προβλήματα ομιλίας, οι ερευνητές παρακίνησαν το ευρύτερο κοινό να μάθουν αυτά τα 3 βήματα.
Παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών.
Η χρήση αυτού του απλού τεστ θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού και στην αποτροπή μη αναστρέψιμων εγκεφαλικών βλαβών.
Αιμορραγία της μύτης.
Οι ρινορραγίες είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως αποτελούν απλώς ενόχληση και όχι πραγματικό ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να είναι και τα δύο. Πως ξεκινούν πως μπορούν να σταματήσουν;
Στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικους, οι ρινορραγίες μπορεί να ξεκινούν από τη διαφραγματική μεμβράνη καθώς επίσης και βαθύτερα, από το εσωτερικό της μύτης. Αυτή η μορφή ρινορραγίας είναι σπανιότερη. Μπορεί να προκαλείται από εκατοντάδες αρτηρίες ή υπέρταση. Αυτές οι ρινορραγίες ξεκινούν απότομα και συχνά είναι δύσκολο να σταματήσουν. Απαιτείται η βοήθεια ειδικού.
Φροντίδα
Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι. Όντας όρθιοι, μειώνετε την πίεση στις φλέβες της μύτης. Έτσι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η αιμορραγία.
Κλείστε τη μύτη σας με τα δάχτυλα και αναπνέετε από το στόμα. Κρατήστε τη για 5 με 10 λεπτά. Έτσι, ασκείται πίεση στο σημείο της αιμορραγίας μέσα στη ρινική διαφραγματική μεμβράνη και σταματά η ροή του αίματος.
Μη βάλετε πάγο στη μύτη. Δε θα προσφέρει τίποτα. Το κρύο σφίγγει απλώς τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια της μύτης και δεν εισχωρεί αρκετά βαθιά για να σταματήσει η αιμορραγία.
Για να προλάβετε την αιμορραγία αυξήστε την υγρασία του αέρα μέσα στο σπίτι. Ένας υγραντήρας θα διατηρήσει τις ρινικές μεμβράνες υγρές. Μπορείτε επίσης να λιπάνετε τη μύτη με βαζελίνη ή άλλες ειδικές αλοιφές.
Για να προλάβετε μια επιπλέον αιμορραγία αφού σταματήσει η πρώτη, μη σκαλίζετε και μη φυσάτε τη μύτη σας για μερικές ώρες και μη σκύβετε. Κρατάτε το κεφάλι ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς.
Αν αρχίσετε να αιμορραγείτε ξανά ρουφήξτε δυνατά τη μύτη σας για να την καθαρίσετε από τους θρόμβους αίματος και ψεκάστε και στα δύο ρουθούνια ένα ρινικό σπρέι. Κλείστε ξανά τη μύτη με τα δάχτυλα και καλέστε το γιατρό.
Ιατρική βοήθεια.
Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν:
Η αιμορραγία διαρκέσει πάνω από 15 με 30 λεπτά.
Νιώθετε αδυναμία ή λιποθυμία ως αποτέλεσμα της απώλειας αίματος.
Η αιμορραγία είναι ξαφνική ή η απώλεια αίματος μεγάλη.
Νιώθετε το αίμα να κατεβαίνει στο λαιμό.
Αν έχετε συχνές ρινορραγίας, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να καυτηριάσει το αιμοφόρο αγγείο που προκαλεί την αιμορραγία. Ο καυτηριασμός είναι μια τεχνική κατά την οποία ο γιατρός καίει το αιμοφόρο αγγείο με ηλεκτρικό ρεύμα, νιτρικό άργυρο ή λέιζερ.
Θάνατοι από Botox.
Για παρενέργειες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε θάνατο προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων όσον αφορά τις ενέσεις Botox κατά των ρυτίδων. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, η αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. είχε συγκεντρώσει μέχρι Αύγουστο του 2007 συνολικά 700 αναφορές για αρνητικές επιδράσεις που πιθανώς σχετίζονται με το Botox. Μάλιστα, σε 28 περιπτώσεις οι ασθενείς απεβίωσαν.
Το Focus αναφέρει πως το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων της Γερμανίας έχει λάβει 210 αναφορές, από τις οποίες οι πέντε αφορούν περιστατικά θανάτου. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως το Botox είναι μια από τις εμπορικές ονομασίες με τις οποίες κυκλοφορούν οι ενέσεις αλλαντοτοξίνης, μιας ισχυρής τοξίνης που όταν χορηγείται με ένεση παραλύει τοπικά τους μυς για διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών, πρακτική που εφαρμόζεται συχνά για να απαλύνει τις ρυτίδες έκφρασης. Οι συγκεκριμένες ενέσεις χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στην επιδερμίδα. Μόνο που όπως φαίνεται, το τίμημα της ομορφιάς μπορεί να είναι βαρύ.
Πηγή: metropolis, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008
Σημαντική επιτυχία στη μάχη κατά του καρκίνου.
Το δρόμο στην παραγωγή αποτελεσματικότερων φαρμάκων κατά του καρκίνου αναμένεται να ανοίξει η αποκωδικοποίηση της δομής της τελομεράσης, ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη όλων σχεδόν των ανθρωπίνων όγκων επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται κατά κάποιο τρόπο «αθάνατα». Η έρευνα που οδήγησε στο σημαντικό και συνάμα ελπιδοφόρο αυτό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε από ερευνητική επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Εμμανουήλ Σκορδαλάκης και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πλέον ότι η αποκωδικοποίηση της δομής της τελομεράσης που αποτελούσε κεντρικό στόχο της επιστημονικής έρευνας την τελευταία δεκαετία θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν φάρμακα που θα μπλοκάρουν το συγκεκριμένο ένζυμο, εξουδετερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον όγκο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στο γειτονικό υγιή ιστό. Επιπλέον υπάρχει η πίστη ότι με την αναζωογονητική για τα κύτταρα δράση της η τελομεράση θα δώσει ώθηση σε νέες θεραπείες με σκοπό την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου Rember κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής έρευνες, οι νοητικές λειτουργίες εθελοντών που το δοκίμασαν σταμάτησαν να φθίνουν.
Οι ερευνητές, αν και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, κρατούν χαμηλά τους τόνους, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το φάρμακο χορηγήθηκε ως χάπι τρεις φορές την ημέρα για έξι μήνες σε 321 ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ στη Βρετανία και στη Σιγκαπούρη. Οι ασθενείς που έλαβαν την μεσαία δόση παρέμειναν σταθεροί όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες.
«Τα άτομα που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo) έχασαν κατά μέσο όρο 7% της εγκεφαλικής τους λειτουργίας κατά το διάστημα των έξι μηνών, ενώ όσοι ακολούθησαν τη θεραπεία δεν επιδεινώθηκαν καθόλου», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.
Πηγή: metropolis, 31 Ιουλίου 2008
Οι κίνδυνοι για την υγεία μας.
Όλοι, ή σχεδόν όλοι, ξέρουμε πλέον ότι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ρύπανση της ατμόσφαιρας κ.ά. βλάπτουν την υγεία μας. Γνωρίζουμε όμως πόσο βλαβερός είναι κάθε ένας από τους παράγοντες αυτούς; Συχνά ακούμε, για παράδειγμα, έναν καπνιστή να λέει πως τι νόημα έχει να κόψει το τσιγάρο όταν αναπνέει τον αέρα της Αθήνας. Πόσο βάσιμη είναι αυτή η δικαιολογία ή μάλλον αυτή η προσπάθεια αποενοχοποίησης;
Στα ερωτήματα αυτά ήρθε να απαντήσει πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσδιορίζοντας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό ευθύνης που αντιστοιχεί σε κάθε γνωστό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση των διαφόρων νοσημάτων στην εποχή μας. Και τι προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής για την Ελλάδα;
Σημειώστε το ποσοστό ευθύνης του κάθε παράγοντα:
Χρήση καπνού 12,9%
Υπέρταση 11,8%
Παχυσαρκία 8,5%
Υψηλή χοληστερίνη 7,6%
Κατάχρηση αλκοόλ 4,3%
Ελλειψη σωματικής άσκησης 3,5%
Χαμηλή κατανάλωση φρούτων-λαχανικών 2,6%
Ναρκωτικά 1,7%
Μη ασφαλές σεξ 0,8%
Ρύπανση περιβάλλοντος 0,6%
ΣΥΝΟΛΟ 54,3%
Το αν δηλαδή είμαστε υγιείς ή άρρωστοι εξαρτάται περίπου κατά 50% από τους παραπάνω παράγοντες με την ιδιαίτερη βαρύτητα που αναλογεί στον καθένα.Οι κίνδυνοι για την υγεία μας.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την πρόληψη, που όλοι την αγαπάνε, αλλά λίγοι την παντρεύονται.
Και πώς να είναι διαφορετικά όταν στην πρόσφατη πανελλαδική έρευνα Hellas Health Ι, που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού, διαπιστώθηκε στους δύο πιο κρίσιμους τομείς, τη διατροφή και το κάπνισμα, επιδείνωση της κατάστασης.
Οι αποκλίσεις από τη μεσογειακή διατροφή, που αποτελούσε τη βάση της ελληνικής διατροφής στο παρελθόν, ξεπερνούν πλέον το 50%.
Καταναλώνουμε 2 αντί για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως,
140 gr. αντί για 60 gr. κόκκινου κρέατος την εβδομάδα,
μόνο το 25% της συνιστώμενης δόσης για όσπρια,
το 50% για δημητριακά,
ενώ ο Ελληνας δεν παίρνει πρωινό γεύμα.
Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, σχεδόν οι μισοί ενήλικοι Ελληνες καπνίζουν, με αύξηση της καπνιστικής συνήθειας στις γυναίκες (31%) και στους νέους (44%).
Αλλά και στην παχυσαρκία είμαστε πρωταθλητές, με το μέσο όρο του Δείκτη Μάζας Σώματος των Ελλήνων να είναι 26,9 αντί για μέχρι 25, που είναι το φυσιολογικό, το δε 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών είναι σωματικά αδρανείς.
Πηγή: Καρδιολογικό Βήμα
Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Όταν ο χρόνος παύει να είναι σχετικός
Η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί, κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, κυρίως λόγω της οργάνωσης των στεφανιαίων μονάδων εντατικής θεραπείας και των σύγχρονων τεχνικών επείγουσας επαναιμάτωσης (θρομβόλυση και αγγειοπλαστική), συνέβαλε στη μείωση της βραχυπρόθεσμης θνητότητας (δηλαδή του ποσοστού των εμφραγματιών που καταλήγουν) μεταξύ εκείνων που φτάνουν με έμφραγμα στο νοσοκομείο, από 25-30% τη δεκαετία του 1960 σε κάτω από 10% σήμερα.
Ωστόσο, η καλή αυτή εικόνα αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος, καθώς παγκοσμίως ένα σημαντικό μέρος των ασθενών, οι οποίοι υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν φτάνει ποτέ στο νοσοκομείο. Στους εμφραγματίες αυτούς το ποσοστό θνητότητας τον πρώτο μήνα από το έμφραγμα είναι 30-50% και οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται εντός των πρώτων 2 ωρών.
Εχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι παρά τις μεγάλες προόδους της καρδιολογίας η θνητότητα στην ομάδα αυτήν των εμφραγματιών πολύ λίγο έχει μεταβληθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι από εκείνους που πηγαίνουν τελικά στο νοσοκομείο, τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές έχουν όσοι προσέρχονται τις πρώτες 1-2 ώρες, ενώ πολύ μικρότερο είναι το όφελος για εκείνους που προσέρχονται πάνω από 6 ώρες μετά την εκδήλωση του εμφράγματος.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει η ταχεία και έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο κάθε ατόμου το οποίο έχει υποστεί ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αφού η όποια καθυστέρηση σκοτώνει. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι το έμφραγμα έχει πάντοτε μια πολύ θορυβώδη, «κινηματογραφική» εκδήλωση, με αποτέλεσμα να μην αξιολογούν εγκαίρως εμφράγματα που εκδηλώνονται σταδιακά και σχετικά αθόρυβα.
Άλλοι πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους «θα περάσουν ύστερα από λίγο» και «περιμένουν να δουν» πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις (π.χ. δυσπεψία, αρθρίτιδα, γρίπη).
Επιπλέον, κάποιοι δεν είναι ενημερωμένοι για τη σημασία της ταχείας προσέλευσης στο νοσοκομείο και αισθάνονται ενδεχομένως ντροπή να κινητοποιήσουν τους οικείους τους και τις υπηρεσίες υγείας από φόβο για την περίπτωση που πρόκειται για «λάθος συναγερμό». Επίσης, έχουν διαπιστωθεί «μειωμένα αντανακλαστικά» για άτομα τα οποία θεωρείται ότι βρίσκονται σε μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως γυναίκες και μικρής ηλικίας υγιείς άνδρες.
Η μείωση της θνητότητας στην ομάδα των εμφραγματιών που δεν φτάνουν ποτέ στο νοσοκομείο ή προσέρχονται καθυστερημένα απαιτεί τη δημιουργία μιας «αλυσίδας επιβίωσης» η οποία πρέπει να περιλαμβάνει, όπως είναι ευνόητο, τις υπηρεσίες ιατρικών υπηρεσιών και ιδιαιτέρως τα κέντρα παροχής άμεσης βοήθειας, αλλά πρέπει κατά κύριο και πρώτο λόγο να ξεκινά από τον ίδιο τον ασθενή.
Επομένως, κάθε άτομο, άνδρας ή γυναίκα, ανεξαρτήτως αν θεωρεί ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει στην περίπτωση που αισθανθεί πόνο ή δυσφορία στο στήθος, στον τράχηλο, στο στομάχι ή στους ώμους και/ή δύσπνοια -ιδιαίτερα σε συνδυασμό με εφίδρωση, ναυτία ή ζάλη- να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.
Το «αμέσως» μεταφράζεται «μέσα στα επόμενα 5 λεπτά το πολύ».
Πηγή: Καρδιολογικό Βήμα
Αναίμακτη στεφανιογραφία.
Aν κάποια στιγμή στη ζωή σας αντιμετωπίσατε εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο καρδιακά προβλήματα, είναι πιθανό να γνωρίζετε ότι η στεφανιογραφία είναι μια επεμβατική μέθοδος αρκετά δυσάρεστη, που προβληματίζει όσους σκέφτονται ή είναι αναγκασμένοι να την κάνουν. Aυτό που πιθανότατα αγνοείτε όμως είναι ότι αυτή η εξέταση μπορεί τώρα να γίνει με πιο απλό και ανώδυνο τρόπο. Tα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας εξελιγμένα μηχανήματα και μεθόδους, που βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν έγκαιρα και αξιόπιστα πολλά από τα προβλήματα της καρδιάς. Διαβάστε λοιπόν στο Vita λεπτομέρειες για τις νέες εξετάσεις, που είναι πιο ανώδυνες, λιγότερο επεμβατικές και συχνά λιγότερο δαπανηρές.
H κλασική στεφανιογραφία γίνεται με επεμβατικό τρόπο και ο γιατρός, για να πραγματοποιήσει την εξέταση, εισάγει στην αρτηρία έναν καθετήρα, δηλαδή ένα πολύ λεπτό πλαστικό σωληνάκι. H εξέταση αυτή είναι ουσιαστικά μια μικρή επέμβαση και ορισμένοι ασθενείς διαμαρτύρονται ότι είναι σχετικά επώδυνη. Tώρα όμως, χάρη στον αξονικό τομογράφο, μπορεί να γίνει με πιο ανώδυνο τρόπο. Πρόκειται για τη λεγόμενη αξονική στεφανιογραφία.
ΠΩΣ ΓINETAI: Γίνεται όπως κάθε αξονική τομογραφία. Θα μπείτε στο χώρο του αξονικού τομογράφου και θα παραμείνετε εκεί για 15 περίπου λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί η εξέταση. Kατά την εξέταση ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια το σκιαγραφικό φάρμακο, που βοηθάει στην καλύτερη απεικόνιση των αγγείων. Mπορεί να γίνει και στο μαγνητικό τομογράφο, αλλά -σύμφωνα με τους ειδικούς- η εξέταση στον αξονικό τομογράφο δίνει μεγαλύτερης ακρίβειας αποτελέσματα. Tο πλεονέκτημα πάντως της μαγνητικής στεφανιογραφίας είναι ότι γλιτώνετε την ακτινοβολία που θα λαμβάνατε με την αξονική. Aν υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, δεν απαιτείται χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας.
TI MΠOPEI NA ΔIAΓNΩΣEI: Mε την αξονική στεφανιογραφία μπορεί να απεικονιστούν οι στεφανιαίες αρτηρίες, αθηρωματικές αλλοιώσεις στο τοίχωμα αυτών και παρουσία τυχόν στενώσεων. Mε την εξέταση αυτή επιτυγχάνεται ακόμη ο προσδιορισμός του βαθμού ασβεστώσεων των στεφανιαίων αρτηριών.
TA ΠΛEONEKTHMATA
•Eίναι μη επεμβατική, αναίμακτη εξέταση και ανώδυνη. H αξονική στεφανιογραφία υπερτερεί στην ανάδειξη μεγάλων και συχνά επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών, οι οποίες δεν διακρίνονται καθαρά στην κλασική στεφανιογραφία.
•Yπερτερεί της κλασικής στεφανιογραφίας στην απεικόνιση των αθηρωματικών αλλοιώσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
•Oι μέχρι τώρα κλινικές μελέτες έχουν δείξει καλή πιστότητα σε σύγκριση με τη συμβατική στεφανιογραφία.
•Δεν έχει επιπλοκές.
•Eίναι πιο οικονομική από την κλασική στεφανιογραφία.
TA MEIONEKTHMATA: Οι γιατροί δεν μπορούν να διακρίνουν καθαρά την περιφέρεια των μεγάλων αγγείων και τις μικρότερες αρτηρίες. Eπιπλέον, όπως συμβαίνει σε κάθε αξονική τομογραφία, ο οργανισμός μας δέχεται ένα ποσοστό ραδιενεργού ακτινοβολίας.
EINAI AΞIOΠIΣTH; Tο ποσοστό αξιοπιστίας της αγγίζει το 90%.
ΣYΓKPIΣH ME THN KΛAΣIKH MEΘOΔO H αξονική στεφανιογραφία δεν αντικαθιστά, αλλά συνήθως αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο της κλασικής στεφανιογραφίας. Μπορεί να προηγηθεί και, αν χρειαστεί, να ακολουθήσει η κλασική. Στο μέλλον πάντως οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα αντικαταστήσει τη συμβατική στεφανιογραφία, καθώς βελτιώνεται συνεχώς. H κλασική μέθοδος είναι 100% αξιόπιστη στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.
ΠOTE ΠPEΠEI NA ΓINETAI: H αξονική στεφανιογραφία προτείνεται σε σχετικά νέους ασθενείς με υποψία στεφανιαίας νόσου, οι οποίοι εμφανίζουν κάποια συμπτώματα και υπάρχουν αμφιβολίες από την κλινική εξέταση που προηγήθηκε. Eπίσης, προτείνεται σε άτομα με ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες κινδύνου (μανιώδεις καπνιστές, ηλικιωμένους κτλ.), όπως και για την παρακολούθηση των μοσχευμάτων ύστερα από εγχειρήσεις μπαϊπάς.
ΠOΣO ΔIAPKEI: Δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
ΠOY ΓINETAI: Λίγα είναι τα νοσοκομεία-διαγνωστικά κέντρα όπου διενεργείται αυτή η εξέταση. Πραγματοποιείται κυρίως σε ιδιωτικές κλινικές.
ΠOΣO KOΣTIZEI: Tο κόστος της δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ περίπου. Δεν καλύπτεται από τα ταμεία.
ΠONAEI; Όχι, είναι ανώδυνη εξέταση.
Tι λένε οι αριθμοί
H αναγκαιότητα και η χρησιμότητα των εξετάσεων για την καρδιά φαίνεται και από τους αριθμούς. Δύο στους τρεις Έλληνες άνω των 40 ετών παρουσιάζουν σήμερα αθηρωματικές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς. Aπό αυτούς, το 67% δεν εμφανίζει συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από ανακοπή καρδιάς.
Πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται σε διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων ή της αιμάτωσης του εγκεφάλου ορίζεται ως “αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, δεδομένου ότι αποτελούν την τρίτη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, μετά τα καρδιακά νοσήματα και τα κακοήθη νεοπλάσματα και ένα από τα συχνότερα αίτια αναπηρίας με σημαντικές ιατρικές και οικονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των ασθενών παρουσιάζει σημαντικού βαθμού αναπηρία μετά την πάροδο ενός έτους από το επεισόδιο.
Ειδικά για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η θνητότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη από το μέσο όρο των χωρών του δυτικού κόσμου.
Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, αλλά και πιο αποτελεσματικής πρόληψης.
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ανάλογα με το μηχανισμό επέλευσής τους διακρίνονται σε ισχαιμικά (διακοπή ή μείωση της παροχής αίματος προς το εγκεφαλικό παρέγχυμα) και αιμορραγικά που είναι πολύ πιο σπάνια και οφείλονται σε ρήξη του τοιχώματος αγγείου με αποτέλεσμα την εξαγγείωση αίματος.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
Η πρωτογενής πρόληψη απευθύνεται στην ουσία στο σύνολο του πληθυσμού. Οι παράγοντες κινδύνου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: μη τροποποιήσιμοι και τροποποιήσιμοι. Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και η φυλή. Θα αναφερθώ στους τροποποιήσιμους παράγοντες όπου εκεί θα παρέμβουμε, όπως:
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
Η αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί ισχυρό μέτρο πρόληψης. Έχει υπολογισθεί ότι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έτσι ώστε η συστολική να παραμένει μικρότερη των 16mmHg και η διαστολική μικρότερη των 90mmHg, μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά το ποσοστό 40% τουλάχιστον. Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης μειώνονται με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Τα άτομα που καπνίζουν 10 (δέκα) τσιγάρα καθημερινά διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τον αντίστοιχο των μη καπνιστών, ενώ για τα άτομα που καπνίζουν πάνω από 40 (σαράντα) τσιγάρα καθημερινά ο κίνδυνος είναι τετραπλάσιος.
ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ
Στις περιπτώσεις χρόνιας κατάχρησης υπάρχει κίνδυνος.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΑΣΚΗΣΗ
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μελέτες αποδεικνύουν μια χαμηλή συχνότητα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ανθρώπους που γυμνάζονται καθημερινά. Άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλό δείκτη κινδύνου. Διατροφή με ψάρια δύο φορές την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.
Κάποια άλλη μελέτη (1995) αποδεικνύει ότι το α-λινολεικό οξύ το οποίο βρίσκουμε στα καρύδια και στους σπόρους της σόγιας και σε ορισμένα βότανα μειώνει τον κίνδυνο βοηθώντας στην πρόληψη σχηματισμού αθηρωματικών πλακών. Τροφές όπως το πράσινο μήλο και το τσάι με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή είναι επίσης προστατευτικές.
Η βιταμίνη C επίσης είναι προστατευτική που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β6, Β12) και ιδιαίτερα το φoλικό οξύ είναι προστατευτικές. Το αποτέλεσμα της έλλειψης του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι η αύξηση των επιπέδων της ομοκυστείνης ενός αμινοξέως που ενοχοποιείται για την αύξηση του κινδύνου της καρωτιδικής αρτηρίας.
ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει επί παρουσίας ποικίλων καρδιακών νόσων (κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, βαλβιδοπάθειες κλπ).
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Η πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομο που πάσχει από Σ.Δ. είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του γενικού πληθυσμού.
ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ
Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Ανάλογη σχέση υπάρχει και για την λιποπρωτεϊνη LDL, σε αντίθεση με την HDL.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι: νόσοι των αγγείων, νόσοι του αίματος, η λήψη αντισυλληπτικών, διαταραχές πηκτικότητας.
Το ΣΤΡΕΣ και η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ έχουν ενοχοποιηθεί καθώς και η παχυσαρκία που τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις.
Η έλλειψη σωματικής άσκησης, η ημικρανία, η χρήση τοξικών ουσιών και η έντονη σωματική και ψυχική καταπόνηση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν προφανές ότι οι προσπάθειες για πρόληψη θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες. Για ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία θα πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, ενώ για όλους όπως η αρτηριακή υπέρταση, θα πρέπει να διαρκεί εφ’ όρου ζωής.
Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία της πρόληψης και να λάβουν μέτρα προαγωγής της, αλλά και μέτρα αποθάρρυνσης ανθυγιεινών τρόπων ζωής (κάπνισμα, κατάχρηση οινοπνεύματος).
Πηγή: Καρδιολογικό Βήμα
Χοληστερίνη.
Από τον γιατρό Κ. Στεφανίδη
Όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει να προσέχουμε τη χοληστερίνη μας γιατί υψηλή συγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη οι γιατροί αρχικά τους συμβουλεύουν να προσέχουν τη διατροφή τους και κυρίως να μειώσουν τη πρόσληψη λιπών και χοληστερίνης. Αυτό οδηγεί συνήθως σε μείωση της συγκέντρωσης της ολικής χοληστερίνης στο αίμα. Είναι όμως αυτό επιθυμητό και ικανό για να μειώσει το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;
Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη πρόληψη η και μείωση των αρνητικών συνεπειών που έχει η υψηλή συγκέντρωση χοληστερίνης, ας γνωρίσουμε πρώτα τη χοληστερίνη και τις ιδιότητές της. Και θα ξεκινήσω με την ερώτηση ενός φοιτητή πριν μερικά χρόνια: αφού η χοληστερίνη είναι τόσο κακή για την υγεία μας γιατί υπάρχει στον οργανισμό μας;. Η χοληστερίνη εκτός του ότι φράζει τις αρτηρίες της καρδιάς έχει και άλλες πολύ πιο σημαντικές και θετικές για την υγεία ιδιότητες.
Πρώτον, χωρίς χοληστερίνη η μεμβράνη των κυττάρων στο σώμα μας δεν μπορεί να σχηματισθεί και να λειτουργήσει σωστά. Χωρίς μεμβράνη το κύτταρο και άρα ο οργανισμός, πεθαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!
Δεύτερον, η χοληστερίνη αποτελεί το βασικό συστατικό για τη παραγωγή των στεροειδών ορμονών που, εκτός των άλλων, είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή του ανθρώπου.;
Άρα, χωρίς χοληστερίνη δεν υπάρχει ζωή. Παρενθετικά, ο ανωτέρω φοιτητής δεν πέρασε τις εξετάσεις γιατί αυτά έπρεπε να τα γνωρίζει!
Επειδή ακριβώς η χοληστερίνη είναι τόσο σημαντική για τη ύπαρξη της ζωής και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, η φύση πρόβλεψε έτσι ώστε να έχει πάντα στη διάθεσή της αρκετή χοληστερίνη και να μην εξαρτάται από τη χοληστερίνη που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Έτσι πάνω από τα 2/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό και μόνο το 1/3 προέρχεται από τη τροφή που τρωμε.
Επειδή όμως η πολύ χοληστερίνη δεν κάνει καλό, η φύση επινόησε ένα τρόπο έτσι ώστε όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη χοληστερίνη μέσω της τροφής, ο οργανισμός μας να μειώνει το ρυθμό παραγωγής της δικής του χοληστερίνης. Έτσι, στους περισσότερους ανθρώπους, τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης του αίματος παραμένουν σταθερά. Πολλές φορές όμως ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη σχέση eνδογενούς παραγωγής και εξωγενούς πρόσληψης χοληστερίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης στο αίμα.
Η χοληστερίνη δεν κυκλοφορεί ελeύθερη στο αίμα αλλά χρησιμοποιεί τις λιποπρωτείνες του αίματος ως μεταφορικό μέσο. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερίνης μεταφέρεται από τις λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τις λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Σε ένα υγιή νέο 30 ετών η ολική χοληστερίνη είναι γύρω στa 150 mg/dl. Από αυτά τα 100 mg/dl περίπου μεταφέρονται στο αίμα με τις LDL (LDL χοληστερίνη) και τα 50 mg/dl ΅ε oις HDL (HDL χοληστερίνη).
Ο διαχωρισμός σε LDL και HDL χοληστερίνη είναι πολύ σημαντικός!. Οι LDL μεταφέρουν τη χοληστερίνη στις αρτηρίες και, όταν οξειδώνονται, τείνουν να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς προωθώντας έτσι τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που συχνά οδηγούν στο έμφραγμα. Με άλλα λόγια, οι LDL είναι οι "κακές" λιποπρωτείνες που μεταφέρουν τη χοληστερίνη στη περιφέρεια και την εναποθέτουν στα τοιχώματα των αγγείων προάγοντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακών pαθήσεων. Από την άλλη μεριά, οι HDL, οι "καλές" λιποπρωτείνες κάνουν ακριβώς το αντίστροφο. Μαζεύουν δηλαδή τη χοληστερίνη από τη περιφέρεια και τη μεταφέρουν στο συκώτι, αποτρέποντας έτσι την εναπόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών.
Όπως ανέφερα και στην αρχή, όταν κάποιος διαγνωστεί με υψηλή χοληστερίνη ο γιατρός αρχικά συνιστά αλλαγή της διατροφής με έμφαση στη μείωση πρόληψης τροφών που περιέχουν πολλά λιπαρά και ιδιαίτερα κεκορεσμένα λίπη και χοληστερίνη. Επαρκεί όμως η δίαιτα γιά μείωση της χοληστερίνης και επιτυγχάνει το τελικό στόχο που είναι η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων;
Η απάντηση είναι αρνητική σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης σε έκταση έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine(1). Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 180 γυναίκες (45 – 64 ετών) και 197 άνδρες (30 – 64 ετών). Όλοι οι εθελοντές είχαν χαμηλή HDL χοληστερίνη και μέτρια προς υψηλή LDL χοληστερίνη, η συγκέντρωση όμως της χοληστερίνης συνολικά (HDL και LDL) ήταν μικρότερη του επιπέδου πού απαιτεί φαρμακοθεραπεία.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα (λιγότερο από το 30% της ενέργειας λιπαρά, λιγότερο από 7% κεκορεσμένα λιπαρά και λιγότερο από 200 mg χοληστερίνη την ημέρα), η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα άσκησης (περίπου 16 km γοργό περπάτημα η τρέξιμο την εβδομάδα) η τρίτη ομάδα συνδυασμό δίαιτας και άσκησης ενώ στους εθελοντές της τέταρτης ομάδας δόθηκαν οδηγίες να συνεχίσουν το τρόπο ζωής που είχαν μέχρι τότε. Η έρευνα, που διάρκεσε ένα χρόνο, έδειξε ότι από μόνη της η δίαιτα δεν είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τη συγκέντρωση της LDL, της "κακής" χοληστερίνης στο αίμα. Σωματική άσκηση σε συνδυασμό με δίαιτα είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη μείωση της "κακής" χοληστερίνης αλλά και για τη διατήρηση η και αύξηση της συγκέντρωσης της HDL, της "καλής" χοληστερίνης.
Είναι από χρόνια γνωστό ότι όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα που οδηγεί σε μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης, μειώνει όχι μόνο τη "κακή" αλλά και τη "καλή" χοληστερίνη, μειώνοντας έτσι τη θετική επίπτωση που θα μπορούσε να έχει η μείωση της "κακής" χοληστερίνης στην υγεία. Ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης όχι μόνο μειώνει τη "κακή" χοληστερίνη πιο αποτελεσματικά, από ότι από μόνη της η δίαιτα, αλλά, ίσως σπουδαιότερο ακόμη, διατηρεί η και αυξάνει τη "καλή" χοληστερίνη, μεγιστοποιώντας έτσι το θετικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης παρουσιάζονται από τούτη τη στήλη. Σιγά-σιγά οι επιστήμονες αποδεικνύουν αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε. Ότι η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη καλή λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση καλής υγείας. Και δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε ώρες στα γυμναστήρια για να δρέψουμε τους καρπούς της άσκησης.
Για κάποιον που είναι εντελώς καθιστικός τύπος, μισής ώρας έντονο περπάτημα, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να επιφέρει δραματική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και όχι μόνο παθήσεων.
Περιττό βέβαια να πούμε ότι ότι όσο περισσότερη η φυσική δραστηριότητα, χωρίς βέβαια να φτάνουμε στα άκρα, τόσο καλύτερα και τα αποτελέσματα για την υγεία μας.
Φαινυλκετονουρία.
Τι είναι η φαινυλκετονουρία;
Η φαινυλκετονουρία (PKU) μπορεί να ορισθεί ως μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που οφείλεται στην ανικανότητα του ήπατος να παράγει ένα ένζυμο, την υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης. Αυτό το ένζυμο μεταβολίζει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη σε ένα άλλο αμινοξύ, την τυροσίνη. Για το λόγο αυτό, η έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση της φαινυλαλανίνης στο αίμα και στον εγκέφαλο. Όταν τα επίπεδα της φαινυλαλανίνης αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά, τότε αυτή γίνεται τοξική για τον οργανισμό.
Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η παρεμπόδιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των κυττάρων του εγκεφάλου, με συνέπεια τη διανοητική καθυστέρηση.
Η φαινυλκετονουρία μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ αίματος κατά τη γέννηση του νεογνού, το οποίο είναι τεστ ρουτίνας.
Η πιθανότητα να ανιχνευθεί, υπολογίζεται για παράδειγμα σε 1 στις 16.000 περιπτώσεις.
Θεραπεία της φαινυλκετονουρίας.
Η πιο κοινή μορφή θεραπείας για τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία είναι η σωστή διατροφή.
Τα άτομα αυτά δεν πρέπει να παραλαμβάνουν με την τροφή τους μεγάλες ποσότητες φαινυλαλανίνης.
Οι τυπικές δίαιτες των ατόμων που πάσχουν από φαινυλκετονουρία πρέπει να περιλαμβάνουν πολύ μικρές ποσότητες φαινυλαλανίνης και υψηλές ποσότητες των άλλων αμινοξέων και κυρίως της τυροσίνης. Οι ποσότητες της επιτρεπόμενης φαινυλαλανίνης σε αυτά τα άτομα μπορούν να αυξάνονται σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Επομένως, στη δίαιτα αυτών των ατόμων επιτρέπονται:
θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
τρόφιμα με μέτριες ποσότητες πρωτεϊνών, όπως οι πατάτες, καθώς και τρόφιμα με χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά ή κατηγορίες ψωμιών με χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών.
Αντίθετα απαγορεύονται:
τρόφιμα με υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, όπως είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα καρύδια, τα κουκιά, τα φασόλια, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
το μητρικό γάλα σε νεογνά που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.
τρόφιμα που περιέχουν ως πρόσθετο την φαινυλαλανίνη είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω ασπαρτάμης. Η ασπαρτάμη είναι μια ουσία που προστίθεται αντί της ζάχαρης σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες, όπως η κόκα - κόλα διαίτης.
Επιβάλλεται επομένως σε άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία να δίνουν προσοχή στην επισήμανση των τροφίμων.
Στις συσκευασίες των τροφίμων είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία να αναγράφεται η προσθήκη φαινυλαλανίνης και ασπαρτάμης.
|