|
|
Πρόστιμο 244,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα Για παράνομες επιδοτήσεις αγροτών.
Πρόστιμο 244,2 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο από την έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα, επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, επικυρώνοντας σχετική απόφαση της Κομισιόν. Η απόφαση αφορά κυρίως παρανομίες και αδυναμία ελέγχου στους τομείς του ελαιολάδου, του βάμβακος και των οπωροκηπευτικών.
Η έκθεση της Κομισιόν είναι κόλαφος για τον τρόπο χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων κατά την περίοδο 1999 - 2004, καθώς διαπιστώνει ότι βασικοί έλεγχοι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται ελλιπώς ή με περιορισμένη συχνότητα, ώστε να μην επαρκούν.
Επίσης, εντόπισε περιπτώσεις όπου δεν γινόταν συγκεκριμένος γεωγραφικός εντοπισμός των αγροτεμαχίων ή οι έλεγχοι γίνονταν μετά τη συγκομιδή, ενώ στα αμπέλια υπήρχε περίπου θεσμοθετημένη υπερεκτίμηση κατά περίπου 20% της καλλιεργούμενης έκτασης. Συνολικά, για τέτοιου τύπου παρατυπίες, η Ελλάδα έχει καταβάλει την τελευταία δεκαετία πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Από 1-3-2009 οι φορολογικές δηλώσεις .
Από την 1η έως και τις 15 Απριλίου καλούνται όσοι δηλώνουν γεωργικό εισόδημα, ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,
'Εκρίζωση αμπελουργικών εκτάσεων
Απόφαση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με το πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης. Στην απόφαση αυτή καθορίζονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους του προγράμματος και η διαδικασία των ελέγχων και των ενστάσεων.
Νομιμοποίηση αυθαίρετων ποιμνιοστασίων
Ως το τέλος του 2009 θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα ποιμνιοστάσιά τους.
Αναβλήθηκε η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων
Για το 2011 αναβλήθηκε η ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων, που προωθούσε επίμονα η Κομισιόν, αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα, που είχαν παρουσιαστεί. Η συγκεκριμένη δράση δεν «έτρεξε» σε καμία χώρα της Ε.Ε. και πολύ περισσότερο στον Νότο, που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.
Ενώ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 21/2004, θα έπρεπε η ηλεκτρονική αναγνώριση όλων των αιγοπροβάτων να είναι υποχρεωτική από 31 Δεκεμβρίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πως υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου και το 2010 θα κυκλοφορούν πολλά ζώα που θα έχουν σημανθεί μόνο με συμβατικές μεθόδους. Αυτή τουλάχιστον είναι η επίσημη αιτιολογία με την οποία αναβάλλεται η πλήρης εφαρμογή του μέτρου έως την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Στο διαδικαστικό μέρος, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 933/2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 23ης Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. L 265, τροποποιεί το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 21/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης ως προς τα μέσα αναγνώρισης των αιγοπροβάτων και το περιεχόμενο των εγγράφων κυκλοφορίας.
Επιπλέον, ο νέος κανονισμός περιέχει σε ειδικό παράρτημα λεπτομέρειες για τα μέσα αναγνώρισης, την τήρηση μητρώου εκμετάλλευσης και τα έγγραφα κυκλοφορίας των ζώων.
ΠαρΆ όλα αυτά έχουν ήδη υπάρξει πιλοτικά προγράμματα, που ουσιαστικά πάνε χαμένα, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν επενδύσει στη νέα τεχνολογία σήμανσης των ζώων και τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Τι είναι η ιχνηλασιμότητα
Ο κανονισμός 178/2003 της Ευρωπαϊκής Ενωσης λέει ότι από 1/1/2005 όλες οι εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων (πρωτογενής παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, διάθεση) θα πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα ιχνηλασιμότητας. Ενα σύστημα ιχνηλασιμότητας παρακολουθεί όλα τα στάδια παραγωγής/επεξεργασίας ενός προϊόντος, από την αγορά των πρώτων & βοηθητικών υλών μέχρι το τελικό στάδιο επεξεργασίας του. Ακόμη γνωρίζει τις συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας του (θερμοκρασία, υγρασία, ποιοτικός έλεγχος), καθώς ακόμη σε ποιούς πελάτες διατέθηκε.
TraceID
Το TraceID δημιουργήθηκε για να παρέχει δωρεάν πληροφορίες ιχνηλασιμότητας προς τους καταναλωτές.
Πως λειτουργεί
To TraceID χρησιμοποιεί μία βάση δεδομένων στην οποία οι εταιρείες (μέλη) αποστέλλουν τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας των προϊόντων που παράγουν, με σκοπό τη διαθεσή τους προς τους ενδιαφερόμενους (καταναλωτές, πελάτες κλπ).
Στο TraceID λειτουργούν τρεις υπηρεσίες οι οποίες παρουσιάζουν τις πληροφορίες των προϊόντων αυτών, προς κάθε ενδιαφερόμενο.
* Μέσω internet (από την ιστοσελίδα www.traceid.eu)
* Μέσω κινητού (υπηρεσία wap όπου το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να διαθέτει υπηρεσία GPRS)
* Μέσω κινητού (υπηρεσία SMS χωρίς χρέωση)
ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
- Σκόρδα, πράσινα κρεμμυδάκια: Ιανουάριος - Φεβρουάριος
- Ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μαϊντανός, πιπεριά, μελιτζάνα, πράσο, καρότο: Μάρτιος - Απρίλιος.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΠΟΡΑΣ
Τα λαχανικά που έχουν πολύ μικρούς σπόρους σπέρνονται στα πεταχτά, αφού ο σπόρος ανακατευτεί με άμμο (π.χ. σπανάκι, μαρούλι). Οσα έχουν ευμεγέθεις σπόρους, τοποθετούνται σε γραμμές και σκεπάζονται ελαφρά. Στη συνέχεια πρέπει να συμπιέζονται με ένα σανίδι και να ποτίζονται χωρίς πίεση από χαμηλά.
Ιανουάριος - Φεβρουάριος: σε ανοιχτό χώρο: Καρότο, πράσο, μαρούλι, σέσκουλα, σπανάκι, μπιζέλια, φάβα.
Ιανουάριος - Φεβρουάριος: σε προστατευμένα σπορεία: Μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, σέλινο, βασιλικός, κουνουπίδι.
Μάρτιος - Απρίλιος: σε προστατευμένο σπορείο αν το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες: Ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μαϊντανός, πιπεριά, μελιτζάνα, πράσο, καρότο.
Μάιος - Ιούνιος: Αγγούρι, καρότο, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές.
Ιούλιος - Αύγουστος: Σπανάκι, λάχανο, παντζάρι, καρότο, ρόκα, ραδίκι, μαϊντανό.
Σεπτέμβριος - Οκτώβριος: σε προστατευμένο σπορείο αν επιβάλλεται από τις καιρικές συνθήκες: ραδίκι, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, μαρούλι, μαϊντανό.
Νοέμβριος - Δεκέμβριος: σε προστατευμένο σπορείο: μπιζέλια, ρεβίθια, σπανάκι.
|
|
Δaίτa τi ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ
τio ANDROSinfo
Daίτa iαo τα σχόλιά σαo aια τιo σaλίδao iαo eαι τi νησί iαo την ΑΝΔNI.
|
|