|
|
ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ.
04/06/2009
Υπεγράφη σήμερα από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ενεργοποιεί το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έως 10 kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο Ηπειρωτικό Σύστημα και στα Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Στόχος είναι η εκμετάλλευση του ηλιακού δυναμικού της χώρας, η στήριξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μεγάλης διασποράς των ΦΒΣ, η αντιμετώπιση της αιχμής της ζήτησης ενέργειας που εμφανίζεται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών συστημάτων, η συμμετοχή των πολιτών στην "πράσινη" ανάπτυξη, η ανανέωση του ενδιαφέροντος της αγοράς και η συνδρομή στην επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με την Οδηγία 2001/77/ΕΚ.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο βδομάδες από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κ. Μουσουρούλη, το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2009, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού ως εξής:
Παρέχεται σταθερή τιμή της παραγόμενης ενέργειας 0,55 ευρώ/kwh για 25ετια ανά εγκατάσταση (αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του ΔΤΚ ή στο 140% της Μέσης ΟΤΣ). Από 2012 προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία.
Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο Δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού.
Οι διαδικασίες για τον πολίτη - παραγωγό - καταναλωτή είναι απλές και γρήγορες μέσω των τοπικών Υπηρεσιών ΔΕΗ και του λογαριασμού ΗΕ.
Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση ΥΠΑΝ - ΥΠΕΧΩΔΕ παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Δεν υπάρχει καμία Φορολογική ή ασφαλιστική Υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος).
Με δεδομένο όλα τα παραπάνω, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ οι όροι εγκατάστασης θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά.
KYA_Φωτοβολταϊκά Συστήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις
Ερωτήσεις και απαντήσεις
1. Πού μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό (ΦΒ) σύστημα;
Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.
2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα; Προϋποθέσεις.
Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.
Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται.
Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση - ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του.
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα.
3. Πώς υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;
Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.
4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;
Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.
5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα;
Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.
6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;
Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.
7. Διαδικαστικά θέματα : Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).
Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς.
Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας.
8. Φορολογικά θέματα.
H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.
Ο πολίτης παραγωγός - καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.
9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;
Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α' 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
10. Κόστη.
Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 ευρώ ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 ευρώ ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.
11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;
Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β.
12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.
Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film.
Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 ευρώ (5.000 ευρώ/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 ευρώ/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).
Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12ευρώ/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.
Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.
Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 ευρώ, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 ευρώ) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:
5 Kw * 1300 kwh* 0,55 ευρώ/kwh = 3.575 ευρώ έσοδα/ετησίως
Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 ευρώ αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 ευρώ/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.
Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως.
5.000 kwh* 0,12 ευρώ/kwh= 600 ευρώ κόστος/ετησίως.
13. Πώς θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;
Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.
14. Νησιά.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.
Τα διασυνδεδεμένα νησιά είναι:(Ιόνια Νησιά, Σποράδες, Εύβοια, Ανδρος, Τήνος, Σαλαμίνα, Αίγινα, Σπέτσες, Κέα, Ύδρα, Πόρος, Κύθηρα, Θάσος, Σαμοθράκη, κλπ).
15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.
16. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ' όλα έτοιμη.
17. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;
Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.
18. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;
Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.
19. Υπάρχει επιχορήγηση;
Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ. |
Χρήσιμα Links για τις ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
1) Ελληνικά:
2) Διεθνή:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΏΝ
Απαγορεύουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 20 ως 150 KW σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές
Στον αέρα τινάζονται χιλιάδες επενδυτικά σχέδια για «μεσαία» φωτοβολταϊκά, ισχύος από 20 ως 150 KW, με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, η οποία απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ακόμα και τις προ μηνός εξαγγελίες του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι περίπου το 90% των 2.854 αιτήσεων εξαίρεσης (φωτοβολταϊκά ισχύος 20-150 KW που δεν υποχρεώνονται να λάβουν άδεια παραγωγής), οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση στη ΡΑΕ, αφορούν επενδύσεις σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, μη άρτια και οικοδομήσιμα.
Απαγόρευση
Ακόμα χειρότερο είναι ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ΚΥΑ, η απαγόρευση δείχνει να έχει αναδρομική ισχύ, να αφορά δηλαδή όχι μόνον τις υπό αξιολόγηση άδειες, αλλά και όσες αιτήσεις έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά και έχουν πάρει εξαίρεση, εφόσον μέχρι σήμερα τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν εγκατασταθεί.
Ο επίμαχος όρος της ΚΥΑ αναφέρει ότι «για εγκατάσταση Φ/Β ισχύος από 20 ως 150 KW στις εκτός σχεδίου περιοχές απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».
Η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα είχε δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα Μαΐου, όταν διαβεβαίωνε ότι η κατηγορία αυτή των φωτοβολταϊκών θα μπορεί να εγκατασταθεί σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί υποψήφιοι επενδυτές χρησιμοποιούν τα οικόπεδα αυτά, είναι δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν διαφορετικά ακριβώς επειδή δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
Διαβουλεύσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται τώρα σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου ο όρος να μην ισχύσει, τουλάχιστον για όσους έχουν λάβει ήδη την εξαίρεση, δεδομένου ότι οι επενδυτές αυτοί μπορεί να έχουν ήδη δαπανήσει σημαντικά ποσά για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
Οι συνολικές αιτήσεις για εξαίρεση από άδειες (Φ/Β και μικρές ανεμογεννήτριες) που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ φθάνουν τις 6.861, συνολικής ισχύος 783,3 MW.
Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 3.221, σε αξιολόγηση βρίσκονται 2.854 που αφορούν μόνον Φ/Β, συνολικής ισχύος 403,8 MW, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί (637), είτε αποσύρθηκαν (149). Σύμφωνα με τη ΡΑΕ ως το τέλος Ιουλίου θα εξετάσει 560 αιτήσεις, ως τις 31 Οκτωβρίου 800 και ως τις 31 Δεκεμβρίου 700.
Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκεται η αξιολόγηση 1.152 αιτήσεων για άδειες όλων των κατηγοριών, (εκτός εξαιρέσεων) συνολικής ισχύος 12.947 MW.
Πηγή: Ημερησία - Mανταλένα Πίου 16-7-2009
|
|
Δaίτa τi ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ
τio ANDROSinfo
Daίτa iαo τα σχόλιά σαo aια τιo σaλίδao iαo eαι τi νησί iαo την ΑΝΔNI.
|
|