ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
Ν.ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΓΚΙΚΑΣ
ΕΝΑΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΙΩΝΙΟΣ»

Ν.ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΓΚΙΚΑΣ - ANDROSinfo.gr (Κυριακή 3 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011)

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με τριακονταετή παρουσία στο χώρο των τεχνών και ιδιαίτερα των εικαστικών, με μια σημαντική συλλογή έργων και ιστορικές και αναδρομικές εκθέσεις διάσημων μορφών της ευρωπαϊκής τέχνης του 20ού αιώνα στο ενεργητικό του, ετοιμάζει για το καλοκαίρι του 2011 έκθεση-αφιέρωμα στον διαπρεπή Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Το αφιέρωμα θα είναι ένας φόρος τιμής στον καλλιτέχνη, ο οποίος όχι μόνο με τον χρωστήρα του αλλά και με την οξυδερκή γραφίδα του συνέβαλε τα μέγιστα στην διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Μέσα από 100 περίπου εκθέματα -67 ζωγραφικά έργα, 21 σχέδια και 12 γλυπτά από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές- εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς τα περισσότερα σπάνια έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό κατά το παρελθόν, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν φέτος την ευκαιρία (από τις 3/7 έως και τις 25/9/2011) να θαυμάσουν μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξόχως ενδιαφέρουσα πτυχή του σημαντικού του έργου.

Με αφετηρία τον αναλυτικό κυβισμό του Picasso και του Braque, αλλά και επιρροές που δέχθηκε από τις χρωματικές αναζητήσεις των φωβιστών, -όπως ο Matisse- και τον ρυθμό των ορφιστών, ο Γκίκας δημιούργησε ένα δικό του εικαστικό σύμπαν, μια γραφή άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό φως και το ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα την Ύδρα, τον τόπο που περισσότερο αγάπησε.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αυτός ο «συγχρονισμένος αιώνιος» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον προσωπικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη) λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό και έχει δικαιωματικά κερδίσει μια σημαντική θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.

ANDROSinfo

Στο πλαίσιο της έκθεσης των έργων του μεγάλου Αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi θα πραγματοποιηθεί πλήθος συμπληρωματικών εκδηλώσεων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Το στρογγυλό τραπέζι

Με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, αλλά και εξειδικευμένα θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με ενδιαφέρουσες ιαπωνικές τεχνικές από τις οποίες εμπνεύστηκε ο Isamu Noguchi, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami).

Αναλυτικά: Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 από τις 10.30 μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Ι. Μόραλης και η εποχή του». Τη συζήτηση θα συντονίσει - όπως προαναφέρθηκε - η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, κα. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ. Ομιλητές: Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ζωγράφος, Πρ. Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και Δρ. Φανή Μαρία Τσιγκάκου, Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 23 Ιουλίου - 21 Αυγούστου

Παρασκευή 23/7/2010 (18.00-20.00) Μαρία K. Γκίζη (γλυπτογράφος, γλύπτρια netsuke, συντηρήτρια αρχαϊκής ασιατικής τέχνης): «Δι - ύλη - ση... η πεμπτουσία της φύσης... στο έργο του Ι.Νoguchi &τα ιαπωνικά μικρογλυπτά netsuke*» (διάλεξη και επίδειξη κατασκευής netsuke, α΄μέρος).

Σάββατο 24/7/2010 (12.00-2.00) Μαρία K. Γκίζη:

«Δι - ύλη - ση... η πεμπτουσία της φύσης... στο έργο του Ι.Νoguchi &τα ιαπωνικά μικρογλυπτά netsuke*» (διάλεξη και επίδειξη κατασκευής netsuke, β΄μέρος).
Το netsuke (κουμπί ή αντίβαρο του παραδοσιακού kimono) είναι ένα πολύτιμο δημιούργημα της ιαπωνικής μικροτεχνίας. Αντιπροσωπεύει έθιμα, ηθικές και αισθητικές αξίες, θρησκευτική και συμβολική σκέψη.

Παρασκευή 30/7/2010 (20.00-22.00) Σάσα Βούλγαρη

: «Ουρασίμα Τάρο» (αφήγηση παραδοσιακών ιστοριών και θρύλων επιλεγμένων από το έργο του Λευκάδιου Χερν). Μόνο για ενήλικο κοινό και για παιδιά από 12 ετών. Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα, Σπύρος Παν.

Σάββατο 31/7/2010 (12.00-2.00) Σάσα Βούλγαρη:

«Η γριά που έχασε το κουλουράκι της» (λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από την Ιαπωνία για μικρούς και μεγάλους, από 5 έως 115 χρονών! Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα, Σπύρος Παν). *Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη επιλέγει και αφηγείται ιστορίες από την πλούσια ιαπωνική προφορική παράδοση καθώς και από το έργο του συγγραφέα Λευκάδιου Χερν.

Παρασκευή 6/8/2010 (18.00-20.00) Ντίνα Αναστασιάδου (γλύπτρια, ζωγράφος και καλλιγράφος ιαπωνικού sumi):

«Ελάτε να ζωγραφίσουμε με sumi» (επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με sumi, ένας ευχάριστος τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά πώς μαθαίνουν καλλιγραφία οι Ιάπωνες συμμετέχοντας και τα ίδια).

Σάββατο 7/8/2010 (12.00-2.00) Ντίνα Αναστασιάδου:

«Από την ζωγραφική στην γραφή» (σύντομη ομιλία για το ιαπωνικό sumi με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από σημαντικά έργα. Eπίδειξη γραφής με sumi με συμμετοχή των παρευρισκόμενων, εφόσον το επιθυμούν). *Το sumi είναι η πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περίπου το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα.

Παρασκευή 20/8/2010 (18.00-20.00) Ιωάννα Χριστοδούλου (Οrigami Instructor του Nippon Origami Association):

«Origami» (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών).

Σάββατο 21/8/2010 (12.00 -2.00) Ιωάννα Χριστοδούλου:

«Origami» (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών). *To origami είναι η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής.

ANDROSinfo

Τα 80χρονα του Κώστα Τσόκλη
στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως από 24 Ιουλίου έως 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ - ANDROSinfo.grΟι εφετινοί δέκατοι έκτοι «ΠΛΟΕΣ» του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί τιμούν έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη σε μια επετειακή του εικαστική έκθεση. Πρόκειται για τον ιδιοφυή και ταλαντούχο Κώστα Τσόκλη, ο οποίος γιορτάζει τα 80 του χρόνια, συνεχίζοντας με ενθουσιασμό να δημιουργεί και γνωρίζοντας σε βάθος τους τρόπους να ανανεώνεται διαρκώς, να συγκινεί, να εντυπωσιάζει, να εμπλουτίζει τη στοχαστικότητά του και να ενυδατώνει πάντοτε με πρωτοτυπία την ποιητική του εικαστική γλώσσα, με όποια μέσα και αν επιλέγει κάθε φορά να δια μορφώσει τα έργα ή τα «περιβάλλοντά» του.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ - ANDROSinfo.grΤο Σάββατο, 24 Ιουλίου, στις 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στο κτίριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου μια έκθεση-ορόσημο του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο «1930 TSOCLIS 2010…», την οποία θα ήταν πνευματική και αισθητική απώλεια να μην δει κανείς.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τσόκλης έχει αξιοποιήσει τον διαμερισματικό χώρο του κτιρίου, δημιουργώντας μια αναδρομική στη βάση της έκθεση, με τα πιο σημαντικά έργα, που χαρακτήρισαν την μέχρι τώρα δημιουργική του πορεία. Μαζί με αυτά και σε ειδική αίθουσα παρουσιάζεται το νέο του «έργο-περιβάλλον», που πρώτη φορά εκτίθεται.

Η έκθεση δεν αφορά, ωστόσο, μια συνηθισμένη αναδρομική παρουσίαση έργων, καθώς στους τοίχους του κτιρίου θα υπάρχουν επιλεκτικά αποσπάσματα κειμένων απ’ όσα έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια για εκείνον και τη συμβολή του στην τέχνη, τα οποία θα είναι εικαστικά διαμορφωμένα, αποτελώντας τον πλαισιωτικό και ταυτοχρόνως τον οργανικό χαρακτήρα των ενδεικτικών έργων ή των ενοτήτων που αυτά υποδεικνύουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ - ANDROSinfo.gr Για πρώτη φορά, επίσης, στο μεγάλο κλιμακοστάσιο που ενώνει τους δύο ορόφους του κτιρίου, θα παρουσιάζεται ως επιτοίχια σύνθεση, η ανέκδοτη αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη, αποτελώντας μέρος διασύνδεσης μιας δυναμικής εικαστικής πορείας που συνεχίζεται…

Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας από τους ελάχιστους εικαστικούς δημιουργούς που έχει ήδη αναγνωριστεί ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό από τους ειδικούς και το κοινό, έχοντας φυσικά προ πολλού καταξιωθεί, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι ριζοσπαστικός, αντισυμβατικός και ρηξικέλευθος, έχοντας από τα μεταπολεμικά χρόνια και ύστερα αλλάξει καθοριστικά το εικαστικό μας τοπίο, με αισθαντικότητα, σοφία και ευφυΐα. Πάντοτε πρωτοπόρος, αλλά και με κριτική διάθεση, όχι μόνο προς τα κοινωνικά τεκταινόμενα, αλλά και προς τον ίδιο το ρόλο και τις σημασίες της τέχνης, διαμόρφωσε και συνεχίζει να δημιουργεί αναθεωρητικά έργα που διευρύνουν τον πνευματικό μας ορίζοντα, ενεργοποιούν τον στοχασμό και δραστηριοποιούν τη φαντασία μας. Είναι ο καλλιτέχνης, που παράλληλα με όλα τα άλλα, αξιοποιεί με ζωντάνια και ευρηματικότητα όψεις της λιμνάζουσας «παραδοσιακής» μας παρακαταθήκης, χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, άνευρους ευσεβισμούς και ανούσιες γενικευτικές κεφαλαιοποιήσεις. Τα έργα του είναι υποβλητικά, δραστικά και διαθέτουν αμεσότητα, γεγονός στο οποίο οφείλεται ο εντυπωσιασμός που προκαλούν, ενώ ο ίδιος ο Κ. Τσόκλης ποτέ δεν επαναλαμβάνεται και ουδέποτε καθηλώνεται στα κεκτημένα.

Με τα έργα και τα εικαστικά «περιβάλλοντα» που ο θεατής θα παρακολουθήσει στην εφετινή έκθεση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, με τίτλο «1930 TSOCLIS 2010…» για τις «ΠΛΟΕΣ XVI», ο Κώστας Τσόκλης παρουσιάζει ως ενιαίο πολύπτυχο, μια διαδρομή στο χρόνο, στο λόγο, στην εικόνα και στον «εαυτό», μέσα από ένα είδος εννοιολογικού και οπτικού δρώμενου, που αφορά σε μια εναλλακτική συνομιλία με τους θεατές, για τα «πράγματα» ουσίας και αλληγοριών της ίδιας της ζωής.

Επιμέλεια: Αθηνά Σχινά, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουλίου έως 26 Σεπτεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:30, 18:30 – 21:30, εκτός Τρίτης
ANDROSinfo

Έκθεση - παρέμβαση για την Παγκόσμια Ειρήνη στο Υπουργείο Εξωτερικών

με επιμέλεια του Ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά.

Από τις 6-16 Νοεμβρίου 2009 διαρκεί η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο ’’Το Ελληνικό χρώμα της Ειρήνης’’ που διοργανώνεται από το πολιτιστικό σύλλογο ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ την Ειρήνη Μαμάη και το Γιώργο Μαμάη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο χώρο του Υπουργείου της οδού Ακαδημίας 1.

O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επιμελήθηκε την έκθεση επισημαίνει:
‘’Mε έντεχνα πρότυπα η πυκνότητα της χρωματικής ύλης των καλλιτεχνών οδηγεί στην ιδεογραφική διατύπωση της οπτικής εμπειρίας τους από τη θεματική του πανανθρώπινου ιδεώδους της Ειρήνης. Στις παρούσες καταθέσεις μέσω της τεχνικής που ακολουθούν η συγκεκριμένη θεματολογία τους παραπέμπει εκπρόθεσμα στην αποκάλυψη ενός μυστηρίου που ξεφεύγει από τη περιοχή του πραγματικού και επιφυλάσσει τη διείσδυση στον εσωτερικό πλούτο των στοιχείων.
Μέσα από ανεπανάληπτους συνειρμούς κάθε δημιουργός επιτρέπει να αναδύεται συμβολιστικά στο έργο του η αφετηρία που ενέχει η εκφραστικότητα συνδυάζοντας παραστατικά κωδικοποιημένες σχηματοποιήσεις με έντονο επίπεδο χρωματικής διαύγειας. Ταυτίζοντας τις ιδέες της ζωής και της τέχνης δημιουργούν εννοιακά τοπία, συλλήψεις και παραστάσεις που ξεκινούν από ένα ιδιότυπο ρεαλισμό και καταλήγουν σε συμβολικές προεκτάσεις.
Μέσα από ανατομικές μελέτες φτάνουν συχνά σε γραφικές επεξεργασίες που έχουν κύριο μοτίβο τα πλαστικά χρώματα ενώ διαγράφουν ευφρόσυνες ζωτικές τροχιές με σημειολογική υφή. Οι συνθέσεις τους κυμαίνονται ανάμεσα στα ιδεογράμματα της λεπτομέρειας και στα συμπλέγματα των εμφορούμενων απεικονίσεων.
Στις ενστάσεις που δημιουργούν η παρθενογένεση κυριαρχεί παράλληλα με το στοιχείο της ιδεαλιστικής ανατρεπτικότητας που σηματοδοτεί χωρίς επιρροές αλλά με απόλυτη αρμονία ένα μαγευτικό ταξίδι στη μυθοπλασία και στη μυθολογία .
Οι διαλεκτικές συνιστώσες των τάσεων που παρουσιάζονται στην έκθεση υποδηλώνουν ερμηνείες γραφής που εστιάζονται στις κατακτήσεις της αινιγματικής και της γόνιμης συνάρτησης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο οικείο αλλά και το μακρινό. Η μετάπλαση της φυσικής διάστασης στις συγκεκριμένες αποδόσεις διαθέτει μοναδικότητα, καθολικότητα και οικουμενικότητα.’’

Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι oι: Αντρέας Τριανταφυλόπουλος, Κώστας Μπόκος, Χριστίνα Φλώρου, Νίκη Ρεμπούτζια, Λεόντιος Πετμεζάς, Εφη Ρουσογιάννη ,Μαρία Κοττά, Γιούλη Ράνιου, Ειρήνη Μαμάη, Ζωή Καραμαλίκη, Ανδριανή Κολίτσα, Ιωάννης Φράγκος, Αντιγόνη Καπνισάκη, Κορίνα, Κική Κώσταινα, Δημήτρης Παραθυράς, Βασιλική Δεβελέκα, Ευδοκία Καμινάρη, Σοφία Γκόνη, Μαρία Κωτσιγιάννη , Γεωργία Λέλου, Ηρώ Φραγιουδάκη, Αικατερίνη Μωραίτου, Μαρία Βουμβουλάκη ,Μίτση Κολιομιχάλη.

Στην έκθεση θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στους κορυφαίους δημιουργούς του περασμένου αιώνα :Ροϊλό, Τσαρούχη, Παρθένη, Γκίκα, Γύζη, Μπουζιάνη, Ράλλη και άλλους. Τη βραδιά των εγκαινίων στις 18.00μμ ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα προσεγγίσει θεωρητικά το έργο των δημιουργών.

Η έκθεση θα παραμένει ανοικτή καθημερινά τις ώρες 10.00-15.00 καθημερινά.

ANDROSinfo

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΡΥΦΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Ο ζωγράφος Κώστας Γαρύφαλλος, θα παρουσιάσει έργα του, στη 21η ατομική του έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Εμπειρικείου Γυμνασίου Άνδρου, από 25-7-09 εως 22-8-09, με μια σειρά από λάδια και ακουαρέλες.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται 58 έργα, ελαιογραφίες και ακουαρέλες.
Στα θέματα περιλαμβάνονται ιστιοφόρα και πλωτά, μέσα σε ακύμαντες ή τρικυμισμένες θάλασσες, τοπία και απόψεις, με κυρίαρχο στοιχείο την ατμόσφαιρα και το φως που δραπετεύει, διαπερνώντας τους ουρανούς, τα νερά, τα πανιά, χτυπώντας στους τοίχους, στους γκρεμούς, στις ακτές, τροφοδοτώντας με ενέργεια κάθε κίνηση, κάνοντας τα πλωτά να αιωρούνται στο τίποτα, τα αντικείμενα να σπάνε τη συμπαγή ακινησία τους· να λευτερώνονται τελικά. Το φως, άνεμος που φουσκώνει τη θάλασσα και τα ιστία, που μορφοποιεί τα πράγματα, αφήνοντας μετέωρες τις σκιές τους· το μέσο πάνω στο οποίο αισθητοποιείται και η ελάχιστη κίνηση.
ANDROSinfo ANDROSinfoΈκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
3/7 - 31/10/2009


Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών οργάνων (συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη) παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι έκθεση μουσικών οργάνων που δεν πρέπει να χάσετε.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Κυριακής 11:00 - 13:30 και 19:00 - 20:30

ANDROSinfo ANDROSinfo Ιδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή
Ο Paul Delvaux και η Ελλάδα,
27/6 - 27/9/2009

Το Ιδρυμα Γουλανδρή σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών γι’ αυτό το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο μια θεματική έκθεση αφιερωμένη στον σουρεαλιστή Βέλγο Paul Delvaux και τις επιρροές που δέχθηκε από την ελληνική αρχαιότητα, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει την προσωπική του μυθολογία. Τα 60 έργα (ελαιογραφίες και σχέδια) θα προέρχονται από διάφορα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο Paul Delvaux, συνεισέφερε στην μοντέρνα τέχνη μία ιδιαίτερη έκφραση στην ζωγραφική διαπραγμάτευση του γυναικείου γυμνού όσο και του χώρου όπου συντελούνται τα ζωγραφικά δρώμενα.

Αναζήτησε τον εικονοποιητικό του βηματισμό στους συμβολικούς κώδικες του James Ensor, τη μυστηριώδη μεταφυσική ένταση του Giorgio de Chirico και την εικονογραφική ποιητική του René Magritte και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ πλήρη ιδεολογική ταύτιση με τον σουρεαλισμό, καθιερώθηκε να θεωρείται ως μέρος του μεγάλου αυτού κινήματος.

ANDROSinfoΣτην φετινή παρουσίαση, επικεντρώνουμε, κυρίως, το ενδιαφέρον μας στις αναφορές και σχέσεις του καλλιτέχνη με την Ελλάδα μέσα από τον μύθο, την ανεξάντλητη ελληνική θεματολογία, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει τη δική του προσωπική μυθολογία.

Την έκθεση του σημαντικού αυτού δημιουργού, η οποία θα συνοδεύεται από μία άρτια τεκμηριωμένη και εκδοτικά επιμελημένη έκδοση, με εμπεριστατωμένα ιστορικά κείμενα, λήμματα, βιβλιογραφικά και εργογραφικά σημειώματα, καθώς και ένα πλήρες βιογραφικό του τιμώμενου καλλιτέχνη θα επιμεληθεί ο κ. Michel Draguet, Διευθυντής των Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου.

Η έκδοση θα κυκλοφορήσει από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φλαμανδικά. Θα περιλαμβάνει κείμενα των διευθυντών των δύο μουσείων Michel Draguet και Κυριάκου Κουτσομάλλη, ένα κείμενο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, καθώς και θεματικές επιστημονικές αναλύσεις από τους διακεκριμένους ιστορικούς και πανεπιστημιακούς κ. Jean Clair, πρώην Διευθυντή του Μουσείου Picasso στο Παρίσι, συγγραφέα του καταλόγου τεκμηρίωσης των έργων του Paul Delvaux, και ακαδημαϊκό, κα Sophie Basch, πανεπιστημιακό, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη, κ. Alexandre Farnoux, Διευθυντή του Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Παρίσι, καθώς και τον καθηγητή Ελληνικής τέχνης και πολιτισμού και Διευθυντή του ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence, κ. Philippe Jockey.

Επιπλέον, με αφορμή την έκθεση, σημαντικές προσωπικότητες θα ταξιδέψουν από την Ευρώπη στην Άνδρο προκειμένου να τιμήσουν τον ζωγράφο με την παρουσία τους στα εγκαίνια και στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, δηλαδή το δείπνο για τους επίσημους προσκεκλημένους, και το στρογγυλό τραπέζι, με ομιλητές, όπως κάθε χρόνο, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την πρύτανη του πανεπιστημίου της Ευρώπης κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.
ANDROSinfo Ιδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως,
25/7/2009 - τέλη Σεπτεμβρίου


Ο Χάρης Λάμπερτ παρουσιάζει έργα του από τις ενότητες spiritual pop art και new renaissance.
Πρόκειται κυρίως για πορτρέτα σημερινών ανθρώπων που αναδίδουν όμως την εσωτερικότητα των έργων της Αναγέννησης. Με την βοήθεια ενός ειδικού φωτισμού, του black light, τα χρώματα μεταμορφώνονται προσδίδοντας στις μορφές του, την αύρα της αιωνιότητας και της αθανασίας.

Βιογραφία: Χάρης Λάμπερτ
Γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στην Ecole Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι. Παράλληλα με τη ζωγραφική, και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, συνεργάστηκε με εταιρείες και με την ιαπωνική τηλεόραση ως σκηνοθέτης.
Είναι ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Pop Art στην Ελλάδα.

ANDROSinfo 7-19 Ιουλίου 2009 - Έκθεση ''Γαλάζιο του Αιγαίου 2009''
Κέντρο Τεχνών, Πάρκο Ελευθερίας

επιμέλεια: Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.


Από τις 7εως τις 19 Ιουλίου 2009 διαρκεί η 3η ομαδική εικαστική έκθεση διακεκριμένων καλλιτεχνών με τίτλο "Γαλάζιο του Αιγαίου 2009" που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και τους συνεργάτες της Θερινής Ακαδημίας Τέχνης Αιγαίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι δημιουργοί: Γιάννης Αδαμαντίδης, Φωτεινή Αλεξοπούλου, Αλέκος Αμφιλόχιος, Κώστας Βολουδάκης, Βάσια Γαβριηλίδου, Παναγιώτης Γάκης, Γιάννης Γουρτζής, Λυκούργος Γρυπαίος, Βικτωρία Δεδεγιάν, Ελένη Δραγούμη, Κώστας Ευαγγελάτος, Μανόν Πανά-Καιρη, Σάββας Κακκαλής, Ευδοκία Καμινάρη, Αννα Κανα τά, Στέλλα Κοντοτσίτα, Κορίννα, Αγγελής Κόρρος, Αναστασία Κροκίδη, Δέσποινα Κουβάτσου, Βασιλεία Λαδουκάκη, Τάνια Λιτερίνα, Λουκάς Λουκίδης, Ουρανία Μύτικα, Ελένη Ντίνια Μπουνταλη, Εφη Πάνια, Βίκυ Πανταζή, Δημήτρης Πανταζίδης,Κοραλία Παπαθανασοπούλου,Ρου μπίνη Παπαλεξοπούλου,Ρούλα Pappas-Τσιώτα, Αφροδίτη Πατίκα, Μαριλένα Περιστάνογλου, Λούντα Ποβερέζκα, Χρήστος Πρόντης, Νίκη Ρεμπούτζια - Καρλατήρα, Χριστίνα Ρούσση, Μίλτος Σαρρής, Γεωργία Σεφερλή, Κατερίνα Σταμπολίτη, Πανωραία Τσιλίκα, Δημήτρης Ψωμοδότης.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που συντόνισε την επιμέλεια της έκθεσης επισημαίνει πως: '' Στις καταθέσεις των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται η θεματολογία αγγίζει τη ατμοσφαιρικότητα της έμπνευσης και αποκαλύπτει μια κινητικότητα και μια παλμικότη τα που πηγάζει απόλυτα ως απόδοση από τη σωματογεωγραφία του Αιγαίου.
Η τεχνική τους προσδίδει στα έργα και τους ζωγραφικούς πίνακες μια εντυπωσιακή χροιά αντανακλάσεων με συνεχόμενη διαπραγμάτευση που αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής αίσθησης. Με νεωτεριστικές εικονογραφημένες συνταγές οι δημιουργοί προβάλλουν συνειδησιακά το σχέδιο της κάθε σύλληψης ενώ παράλληλα επιτρέπουν να υπερτερεί το έντο νο χρώμα . Με δεξιοτεχνία κατατάσσουν την συμβολιστική γραφή τους στη περιοχή του φαντασιακού τονίζοντας μια διάχυτη ακτινοβολία διάθεσης που μεταφέρει μια σημειολογία συχνά αλληγορική αλλά σίγουρα αναπόσπαστη που αντι κατοπτρίζει μια περιπέτεια έρευνας και ανοίγει διόδους στη διαχρονικότητα που απαιτεί το ανεπανάληπτο.
Η ζωτικότητα σαν ιδέα και διαλεκτική σχέση στις συνθέσεις εναλλάσσει την αντιδιαστολή του πεπερασμένου με την αναγκαιότητα μιας αναγνώρισης που γίνεται ευρηματική, διαδρα στική, ενώ μετουσιώνεται ρητορικά και ευπρόσδεκτα .Τα αιγαιοπελαγίτικα μοτίβα εισάγουν στην υπόσταση τους προσωπικό στυλ, ορια κό βάρος και φυσικά περιθώρια όγκου. Βέβαια οι καλλιτέχνες διαχωρίζουν την ουσιαστική εσωτερική κατάσταση και τη συσχετίζουν εμπεριστατωμένα με τη τρέχουσα. Η αυθεντικότητα στη δόμηση τους εκφράζει μια σύνδεση που προϋποθέτει την ιδεογραμμική συνείδηση του παραστατικού και τη διεργασία της πρακτικής αναφοράς.
Άλλωστε με αμεσότητα κινούνται στο δίπτυχο σχέδιο - αποτέλεσμα που εντείνει τη ποιοτική τονικότητα και την ωθεί να προσεγγίσει την αισθα ντική τελείωση. Προκαλώντας ιδιομορφίες με τεχνική αρτιότητα η τέχνη τους προχωρά πάνω στις καθοριστικές χαρακτηριστικές διατάξεις του χρωστήρα. Με ασίγαστο πάθος και στόχευση φέρνουν σε πρώτο πλάνο την εποπτικότητα των στιγμών κατα γράφοντας ωσμώσεις με συμπλέγματα που αντικατοπτρίζουν μια ιεροτελεστία και ερμηνεύουν την απεικόνιση.''

Εγκαίνια: Τρίτη 7 Ιουλίου 2009 ώρα 20.00 μμ
Κέντρο Τεχνών ,Πάρκο Ελευθερίας Βας.Σοφίας, Στάση Μετρό-Μέγαρο Μουσικής.
Ωρες λειτουργίας 9.00-13.00&17.00-21.00 εκτος Δευτέρας& απογεύ ματος Κυριακής τηλ 210 7224028

ANDROSinfo 1-7 Ιουλίου 2009 - Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου''
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

επιμέλεια: Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.


Με το τίτλο''Η ΤΕΧΝΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ''ξεκίνησε και φέτος το Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών του Αιγαίου που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ'' με διάρκεια 1-7 Ιουλίου 2009 στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ του ΠΕΙΡΑΙΑ ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Άνδρο, στο Μόντρεαλ του Καναδά, στη Κωνσταντινούπολη και στο Κατάρ.
Στα λαμπερά εγκαίνια παραβρέθηκαν Πρέσβεις, Υπουργοί, βουλευτές και πλήθος πνευματικών ανθρώπων.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καταξιωμένοι Δημιουργοί:
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΥΦΑΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΟΥΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ, ΚΟΡΙΝΝΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ, ΑΚΗΣ ΤΟΠΑΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΟΥΛΗ ΡΑΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΕΡΗ, ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΙΝΙΚΛΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ, ΜΙΛΤΟΣ ΜΑΜΩΝΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΕΜΠΕ ΚΑ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ, ΕΛΕΝΗ ΛΕΣΓΙΔΟΥ, ΕΥΑ ΚΑΜΙΝΑΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΟΔΙΚΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΕΛΕΝΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΜ ΒΟΥΛΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΤΑ ΡΗ, ΕΦΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΒΟΥΛΑ ΡΕΜΠΟΥΣΚΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΚΗ ΡΕΜΠΟΥΤΖΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΙΛΙΑΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΒΑΛΑ-ΣΙΑΤΟΥ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕ ΖΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΜΑΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΚΟΛΙΤΣΑ, ΤΑΝΙΑ ΛΙΤΕΡΙΝΑ, ΤΟΥΛΑ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ, ΚΩΝΣΤΑ ΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΠΟΥ ΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΎΔΗ, ΝΟΤΑ ΖΕΡΒΟΎ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑ ΣΙΟΥ, ΣΤΑΘΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΜΑΓΔΑ ΜΑΤΑΛΙΩΤΑΚΗ -ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ, ΦΙΛΙΑ ΑΥΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΤΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΚΟΣ, ANATOLIOU DARTCHUK, MAΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΥΦΑΝΤΗ, ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΓΚΟΝΗ, ΚΙΚΗ ΚΩΣΤΑΙΝΑ, ΒΕΡΑ ΚΟΥΡΟΥΝΑΡΧΗ, ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ.

O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που με την Ειρήνη Μαμάη και το Γιώργο Μαμάη επιμελήθηκε την έκθεση επισημαίνει πως στη τέχνη των δημιουργών:
'' Η εικαστική αλήθεια των δημιουργών με γόνιμη φαντασία εισάγει τους θεατές στη μυσταγωγία της γης και θάλασσας του Αιγαίου όπου οι ανασυρμένες μνήμες δένουν με τα έντεχνα πρότυπα. Η πυκνότητα της χρωματικής ύλης τους οδηγεί στην ιδεογραφική διατύπωση της οπτικής εμπειρίας. Στην παρούσα κατάθεση τους μέσω της τεχνικής που ακολουθούν η συγκεκριμένη θεματολογία του Αιγαίου Πελάγους τους παραπέμπει εκπρόθεσμα στην αποκάλυψη του μυστηρίου της περιοχής και στη διείσδυση στον εσωτερικό πλούτο του υγρού στοιχείου. Μέσα από ανεπανάληπτους συνειρμούς επιτρέπουν να αναδύεται συμβολιστικά η αφετηρία του θαλάσσιου κόσμου με εκφραστικότητα .Συνδυάζουν παραστατικά κωδικοποιημένες σχηματοποιήσεις με έντονο επίπεδο χρωματικής διαύγειας. Ταυτίζοντας τις ιδέες της ζωής και της τέχνης δημιουργούν εννοιακά τοπία, συλλήψεις και παραστάσεις που ξεκινούν από ένα ιδιότυπο ρεαλισμό με συμβολικές προεκτάσεις. Μέσα από τις ανατομικές μελέτες φτάνουν συχνά σε γραφικές επεξεργασίες που έχουν κύριο στοιχείο τα πλαστικά χρώματα που διαγράφουν ευφρόσυνες ζωτικές τροχιές με σημειολογική υφή. Οι συλλήψεις τους κυμαίνονται ανάμεσα στα ιδεογράμματα της λεπτομέρειας και στα συμπλέγματα των εμφορούμενων απεικονίσεων.
Ωρες λειτουργίας 11.00-13.00&19.00-21.00, Φίλωνος 29 Πειραιάς.

ANDROSinfo Πολιτιστικός Σύλλογος “ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ” Κουμάρι Άνω Γαυρίου

Εικαστικό Φεστιβάλ Κυκλάδων «Η τέχνη ταξιδεύει στο Αιγαίο» Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών

Γυμνάσιο Γαυρίου, Δήμου Υδρούσας Άνδρου
Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο από 2 έως και 10 Αυγούστου. Ώρες : 19.00 έως 22.00

Σάββατο 2 Αυγούστου :
8.30μ.μ. Εγκαίνια πανελλήνιας Έκθεσης εικαστικών . Ομιλία Λεόντιου Πετμεζά «Η Ιστορία της Τέχνης στο Αιγαίο»

Δευτέρα 4 Αυγούστου :
8.30μ.μ. Έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων . Ομιλία Φραγκίσκου Λουκρέζη (Γεωπόνος).Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.
Τρίτη 5 Αυγούστου :
7.30μ.μ. Εγκαίνια Πανελλήνιας Παιδικής Ζωγραφικής. Η κλόουν Φρου-Φρού καλοσωρίζει τους μικρούς μας φίλους και τους γνωρίζει τον συναρπαστικό κόσμο του face painting. 8.30μ.μ. Ομιλία Αννέτα Καραμφίλ (Ψυχολόγος) « Η έκφραση μέσα από την Τέχνη στην Ψυχολογία του Παιδιού»
9.10μ.μ.Ομιλία Μανόν Καΐρη «Η Τέχνη της Αρχαίας Ζωγραφικής» (προβολή slides)

Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο από 2 έως και 10 Αυγούστου. Ώρες : 19.00 έως 22.00

ANDROSinfo Καΐρειος Βιβλιοθήκη - ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ
Εγκαίνια της έκθεσης Σάββατο 26 Ιουλίου 2008 ώρα 19:30

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Κυριακής 11:00-13:30 και 19:00-20:30

ANDROSinfo ΠΛΟΕΣ ΧIV
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΣ - ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΖΗΣ

"Μήκος Κύματος"

Εγκαίνια της έκθεσης με θέμα "Μήκος Κύματος" στα πλαίσια του εικαστικού θεσμού "ΠΛΟΕΣ" το Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Μια εικαστική συνομιλία, με παράλληλο ένα τιμητικό και νοερό αφιέρωμα του Σαράντη Καραβούζη προς τον Μεταφυσικό Giorgio de Chirico και του Δημήτρη Γέρου προς τον Υπερρεαλιστή Νίκο Εγγονόπουλο

Διάρκεια έκθεσης 19 Ιουλίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2008

ANDROSinfo «’Ανδρος– Υδρούσα, Χαίρε !! »
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ


Στο Μπατσί της Άνδρου, τον αγαπημένο τόπο του ποιητή, ο Δήμος Υδρούσας και το Επαρχείο Άνδρου διοργανώνουν με την συμμετοχή της Πολιτιστικής εταιρείας ΘΕΜΕΛΟΣ εκδηλώσεις - αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν :

• Ονομασία κεντρικού δρόμου του χωριού σε οδό ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ (Σάββατο 19-07-08)
• Έκθεση Φωτογραφιών του ποιητή με θέμα την Άνδρο (από 14-07 έως 24-08)
• Συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο Εμπειρίκος και η Άνδρος» (Σάββατο 19-07-08)
• Μουσική - θεατρική παράσταση από την θεατρική εταιρεία ΠΟΛΙΣ της Σύρου, βασισμένη σε ποιητικά και πεζά κείμενα του Α. Εμπειρίκου (Παρασκευή 25-07-08)
• Προβολή ντοκυμαντέρ και ταινιών του Τάσου Ψαρρά (Κυριακή 27-07-08), της Ελένης Κουτσούρη (Σάββατο 02-08-08), του Γιάννη Σμαραγδή (Σάββατο 23-08-08) και του Γιώργου Δάμπαση , με θέμα την ζωή και το έργο του ποιητή και θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Καφενείο ΘΕΜΕΛΟΣ, στο κέντρο του χωριού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για περισσότερες πληροφορίες : Δήμος Υδρούσας: Πέτσα Μόσχα, τηλ. 22820 – 71250, ydrousas@otenet.gr
Πολ. Καφενείο ΘΕΜΕΛΟΣ: Αλέξανδρος Δουρίδας και Γιώργος Σταμέλος, τηλ. 22820 – 41241, info@themelos.gr
ANDROSinfo «Ι. ΜΟΡΑΛΗΣ. ΜΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ»
29 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2008


Γι’ αυτό το καλοκαίρι, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει ένα εικαστικό αφιέρωμα στον διακεκριμένο ζωγράφο μας Ι. Μόραλη.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ίδιο και προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η δομή της θα είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα της ανιχνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πλαστικότητα αλλά και εννοιολογική πυκνότητα έργου, το οποίο αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ιδιόμορφο μετεμπρεσιονιστικό ρεαλισμό -με έμφαση στην προσωπογραφία- και την αφαιρετική σχηματοποίηση, η οποία διέπεται από μία προϊούσα γεωμετρική λογική.

Το αφιέρωμα αποτελεί μία σύνθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ι. Μόραλη, η οποία καλύπτει, όπως μας είναι γνωστό, μία μακρά περίοδο έντονης και περιεκτικής πληρότητας στον χώρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης εικονογραφικής ιστοριογραφίας. Και τούτο, γιατί, πέρα από την μεσογειακή του ευαισθησία και τις διαρκείς αναφορές στο ουμανιστικό αποθεματικό της παιδείας του, ο Ι. Μόραλης δεν παρέμεινε ζωγράφος του δικού του μόνο τόπου.

Οι προτάσεις του, ναι μεν αποτελούν σύνθεση του παλιού με το νέο, σηματοδοτούν, όμως, ένα δυναμικό άνοιγμα προς τις πρωτοποριακές ζυμώσεις του μεγάλου ρεύματος του μοντερνισμού.

Ο εικαστικός του λόγος, επειδή ανταποκρίθηκε, προφανώς, στις απαιτήσεις του δικού του δημιουργικού χρόνου, τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους δασκάλους του σύγχρονου εικονοποιητικού μας πολιτισμού.

Παρά τα όσα, αφειδώς, προσέφερε, ως φίλος και δάσκαλος, σε μία πλειάδα διαπρεπών σήμερα ζωγράφων μας και παρά την ανανεωτική πνοή που κατάφερε να εμφυσήσει στην ζωγραφική της εποχής του, ο Ι. Μόραλης στάθηκε ικανός να παραμείνει, πίσω από την μεγάλη ζωγραφική του, ο άνθρωπος των χαμηλών τόνων.

Η έκθεση-αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ, θα συνοδεύεται από μια εμπεριστατωμένη έκδοση όπου θα δημοσιεύονται όλα τα έργα και η οποία θα έχει χαρακτήρα τεκμηρίωσης, εφόσον, εκτός από εκθεσιογραφικές, βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, θα παρέχονται κυρίως, εργογραφικές αφηγήσεις του ίδιου του ζωγράφου, σχετικά με την συγκυρία δημιουργίας του κάθε έργου. Τον σχεδιασμό και την εκτύπωση του καταλόγου επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευκαιρία μιας ανανεωμένης ανάγνωσης, που θα αναδεικνύει τις αρετές που αυτοδικαίως καθιέρωσαν τον Ι. Μόραλη, ως έναν από τους εν ζωή κλασικούς του αιώνα που πέρασε και του νέου που άρχισε.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή της Πέγκυς και της Δάφνης Ζουμπουλάκη, καθώς επίσης και του Νίκου Παΐσιου, ο οποίος συνέλεξε και απομαγνητοφώνησε τις αφηγήσεις του ζωγράφου.

Καθημερινά, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου, θα προβάλλεται για τους επισκέπτες ένα ειδικά για την έκθεση γυρισμένο οπτικοακουστικό ντοκιμαντέρ.

Καθ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται καθημερινές ξεναγήσεις στα Ελληνικά και τα αγγλικά καθώς και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 χρόνων.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, στο τηλ. 22820 22444.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπεύθυνη Επικοινωνίας, κα Ελένη Γαλάνη, τηλ. 210 7252895-6.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - 29/6/2008

ANDROSinfo «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας»
στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


Έκθεση για τις ρηξικέλευθες και τολμηρές αισθητικές περιπέτειες που συνέβησαν στη Ρωσία και μετέβαλλαν με τη δυναμική και την τόλμη τους την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα, παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 14 Μαϊου και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου.

Η έκθεση έχει τίτλο «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας» και περιλαμβάνει ενενήντα έργα απο την περίφημη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, (πίνακες, σχέδια, τρισδιάστατα αντικείμενα), αντιπροσωπευτικά όλων των ομάδων και κινημάτων της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας (κατά τις δεκαετίες 1900 – 1930), από καλλιτέχνες όπως οι Malevich, Popova, Tatlin, Rochenko, Nikritin, Lissitzky.

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες εκ των οποίων η πρώτη έχει τίτλο «Τα Χρόνια Πριν» και παρουσιάζει έργα επηρεασμένα από τον συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον μετεμπρεσιονισμό, έργα που ανοίγουν το δρόμο στην πρωτοπορία που θα ακολουθήσει.

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Τα Ταξιδιωτικά Χρόνια» και παρουσιάζει την σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, την επίδραση του κυβισμού και του φουτουρισμού, την αναζήτηση μιας νεωτερικότητας μέσα από την επαναπροσέγγιση της παράδοσης, την κατάργηση της γραμμικής εξέλιξης, τη σύνθεση των τεχνών.

Η τρίτη ενότητα με τίτλο «Τα Μυστικιστικά Χρόνια», παρουσιάζει φιλοσοφικές θεωρίες για την τέχνη - με έμφαση στον σουπρεματισμό του Καζιμίρ Μαλέβιτς – που αφορμώνται από θεοσοφιστικές προσεγγίσεις και διερευνούν τρόπους διεύρυνσης της αντίληψης με τη βοήθεια της εικαστικής δημιουργίας.

Η τέταρτη ενότητα έχει τίτλο «Τα Ιδεολογικά Χρόνια» και παρουσιάζει έργα που είναι συναφή με την ιδεολογία της Οκτωβριανής Επανάστασης και υποστηρίζουν μια υλιστική προσέγγιση της τέχνης που είναι ενταγμένη στο όραμα της αλλαγής του κόσμου και επιδιώκει να προσφέρει κατασκευαστικές και χρηστικές ιδέες και λύσεις στους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς.

Τέλος, η πέμπτη ενότητα με τίτλο «Τα χρόνια μετά», παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που αρνήθηκαν να ενταχθούν στην αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού αλλά συνέχισαν μια δύσκολη και μοναχική πορεία, επιστρέφοντας στην παραστατικότητα και καταθέτοντας με ιδιαίτερο τρόπο τα συμπεράσματα των πρωτοποριακών πειραμάτων.

Η έκθεση συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης για τον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη καθώς επίσης και από έναν δίγλωσσο κατάλογο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιούντα ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - 6/5/2008

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr