|
|
Το Επαρχείο Άνδρου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Καλοκαίρι 2009 διοργανώσε αυτοτελώς ή συνδιοργάνωσε με φορείς της Άνδρου τις εκδηλώσεις:
«Μηχανήματα του Ιστορικού Τυπογραφείου «Καραουλάνη», διοργανωτής Καϊρειος Βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή του Επαρχείου Άνδρου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Το Ιστορικό Τυπογραφείο Καραουλάνη ιδρύθηκε το 1982 και λειτούργησε μέχρι το 1963. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο παράρτημα της Καϊρειου Βιβλιοθήκης (οικία Μ.Ε. Κυδωνίεως, στη Χώρα της Άνδρου). Η έκθεση θα λειτουργεί από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2009.
«Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων» διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), Καϊρειος, Επαρχείο Άνδρου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, Δήμος Άνδρου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα της Άνδρου στο παράρτημα της Καϊρείου Βιβλιοθήκης (οικία Μ.Ε. Κυδωνιές) από 3 Ιουλίου 2009 έως και Οκτώβρη 2009.
«Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αρόδο – πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου», διοργάνωση Φιλοπρόοδος Ομίλος Γαυρίου «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ», συνδιοργανωτής Επαρχείου Άνδρου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Η έκθεση αφορά φωτογραφίες πλοίων της γραμμής για Άνδρο μέχρι το 1965, βαρκάρηδες που παραλαμβάνουν με τις βάρκες τους επιβάτες και εμπορεύματα, φωτογραφίες της εποχής από Γαύριο, Μπατσί, Χώρα και Κόρθι. Το φωτογραφικό υλικό είναι από τις συλλογές των εφοπλιστών Τόγια και Π. Σπυρόπουλο.
«Μουσική βραδιά αφιέρωμα στον ποιητή Ν. Καββαδία» διοργάνωση Φιλοπρόοδος Όμιλος Γαυρίου «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ» και τη συμμετοχή του Επαρχείου Άνδρου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Ν. Καββαδία από δεκαμελή ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Αττικής. Θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο Άνδρου 1 Αυγούστου 2009.
«8η Συνάντηση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών», διοργάνωση Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, με τη συνδιοργάνωση του Επαρχείου Άνδρου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Χώρα της Άνδρου στις 26.6.09 και στο Μπατσί στις 27.6.09 με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων της Αμοργού, της Άρτα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φελλού.
«20ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου», Μουσικός Σύλλογος Άνδρου με τη συνδιοργάνωση του Επαρχείου Άνδρου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Η παράσταση δόθηκε στον Θερινό Κινηματογράφο Χώρας Άνδρου με τη συμμετοχή των χορωδιών: Μικτή Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου, Μικτή Δημοτική Χορωδία Καλαμπάκας, Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής.
«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» διοργάνωση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων – Επαρχείο Άνδρου.Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η παιδική παράσταση που κέρδισε το παιδικό κοινό το χειμώνα στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ταξιδεύει τώρα και στην Άνδρο προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να βρεθούν κοντά στις περιπέτειες της αγαπημένης τους ηρωϊδας που ακολούθησε το άσπρο κουνέλι και βρέθηκε στη Χώρα των Θαυμάτων. Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 12 Ιουλίου 2009 στην πλατεία Γηροκομείου Χώρας Άνδρου
Συναυλία με το νεανικό καλλιτεχνικό σχήμα «OKTANA COLLECTIVE» με ποίηση – μουσική – χορό, διοργάνωση Επαρχείο Άνδρου Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη, στις 14 Αυγούστου 2009
Παιδικές Παραστάσεις Καραγκιόζη σε διάφορα χωριά της Άνδρου, διοργάνωση Επαρχείο Άνδρου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
20ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/6/2009 το 20ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου από τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου.
Συμμετείχαν οι Χορωδίες:
Παιδική Χορωδία ΜΟΥ.Σ.Α.
Βιολί: Τάσος Χαζάπης
Σαντούρι: Ιφιγένεια Χαλά
Τουμπερλέκι: Μιλτιάδης Χαλάς
Πιάνο: Νικολίνα Γιαννίση
Διεύθυνση Όλγα Πριμέντα-Πιπέρα
Εφηβική Χορωδία ΜΟΥ.Σ.Α.
Πιάνο: Νικολίνα Γιαννίση
Διεύθυνση Όλγα Πριμέντα-Πιπέρα
Μικτή Χορωδία ΜΟΥ.Σ.Α.
Διεύθυνση κος Αιμίλιος Γιαννακόπουλος
Πιάνο: Κωστής Βομπίρης
Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Σύρου
Μικτή Δημοτική Χορωδία Καλαμπάκας
Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής
10 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης της Άνδρου.
Στα πλαίσια του εορτασμού για τα 10 χρόνια απο την ίδρυση του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου, έγινε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, υπήρξε συζήτηση με θέμα "Η Σημασία των Μουσείων στην Ανάπτυξη του Τουρισμού" με σπουδαίους ακαδημαϊκούς ομιλητές.
Ιδρυτές του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου είναι ο Μάριος και η Ειρήνη Βασιλοπούλου και στεγάζεται στο παλιό παγοποιείο Μαντζαβελάκη στη Χώρα.
Στην ομιλία συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Πρώην πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών), Κωνσταντίνο Σβωλόπουλο (Ακαδημαϊκός) και Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν(Δρ. Ιστορικός της Τέχνης - Τεχνοκριτικός).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των φωτογραφιών με θέμα την Άνδρο από τους Γιάννη Ντρενογιάννη, Νίκο Μαστροπαύλο, Σίσσυ Νίκα, Βάλυ Βαϊμάκη και Ιωάννα Παραβάλου.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Τουρισμός-Πολιτισμός, με σκοπό την προβολή του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την ανάδειξή του σε γαστρονομικό προορισμό.
Ετήσιο Πανανδριακό Μνημόσυνο, υπέρ της Μνήμης των Αδικοχαμένων Ναυτικών μας
Την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 και ώρα 9:30 π.μ. τελέστηκε το Ετήσιο Πανανδριακό Μνημόσυνο, υπέρ της Μνήμης των Αδικοχαμένων Ναυτικών μας, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαυρίου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα εξής:
Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαυρίου, Επιμνημόσυνη Δέηση, Λιτανευτική Πομπή από Ιερό Ναό προς Μνημείο, Ομιλίες Δημάρχου Υδρούσας, Έπαρχου Άνδρου και Επισήμων, Ρίψη στεφανιών στη θάλασσα, στη Μνήμη των θυμάτων.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη τελετή, παρουσία του Δημάρχου Υδρούσας κ. Θωμά του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Βρούτση, του Επάρχου Άνδρου κ. Μαλταμπέ, του Δημάρχου Κορθίου κ. Γλυνού, του Εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού, των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών καθώς και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Υδρούσας.
Η συνεισφορά της ομογένειας στη δωρεά του τελευταίου Liberty στην Ελλάδα
Δηλώσεις του Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
24 Φεβρουαρίου 2009
Της Διαμαντένιας Ριμπά
Από μικρός άκουγε ιστορίες για τους καραβοκύρηδες της Άνδρου, που ταξίδευαν στα πέρατα της γης. Στο Ροντ Άιλαντ (Rhode Island) των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι ιστορίες αυτές φάνταζαν μυθικές στα μάτια του παιδιού, που γνώρισε για πρώτη φορά από κοντά τη γενέτειρα των γονιών του, στα πέντε του χρόνια.
Ίσως όλα αυτά να στάθηκαν η αιτία να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα και να συμβάλλει ενεργά στην έλευση του τελευταίου Liberty στη χώρα μας. Ο λόγος είναι για τον γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, που από το 2003 ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα, έπειτα από τυχαία συνάντηση με τον Έλληνα εφοπλιστή Σπύρο Πολέμη, σε ένα από τα ταξίδια του προς την Άνδρο. Εκείνος του μίλησε πρώτος για τα Liberty και του ζήτησε να τον βοηθήσει να βρουν ένα τέτοιο πλοίο για να το φέρουν στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, μαζί με άλλους ομογενείς, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής του Κονέκτικατ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠΑΔΕΕ), Δημήτρης Γιάνναρος, ξεκίνησαν τις έρευνες, όπως και τις επαφές με την Ναυτιλιακή Διοίκηση των ΗΠΑ, αλλά και τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση χρημάτων για το σκοπό αυτό.
Τελικά, βρέθηκε στη Βιρτζίνια το πλοίο Arthur M. Huddell, το μοναδικό στον κόσμο πλοίο Liberty, το οποίο κατείχαν ιδιώτες. Ο κ.Ραπτάκης αισθάνεται υπερήφανος που, τελικά, οι προσπάθειες όλων στέφθηκαν με επιτυχία. Μας θυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2006 το Αμερικανικό Κογκρέσο πήρε την ιστορική απόφαση να παραχωρηθεί δωρεάν το πλοίο στην Ελλάδα. Ο σχετικός νόμος υπεγράφη από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού προηγουμένως το πλοίο «συμμορφώθηκε» με τις ισχύουσες διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Η υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2008, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2008», ήταν από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής του, όπως μας είπε. Το «Hellas Liberty», όπως μετονομάστηκε, ρυμουλκήθηκε πρόσφατα στο Φάληρο, πλάι στο ιστορικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» και το αντιτορπιλικό «Βέλος», για να μετατραπεί και αυτό σε μουσείο.
«Μας συνεπήρε αυτή η υπόθεση, που την πήραμε πολύ ζεστά μαζί με τον κ. Γιάνναρη και άλλους ελληνικής καταγωγής, αλλά και Αμερικανούς βουλευτές», σημειώνει ο κ. Ραπτάκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Ροντ Άιλαντ. «Συνεργαστήκαμε στενά και με τους ομογενείς επιχειρηματίες Τζιμ Ταμπάκης και Πέτρο Λουλούδη, η συνεισφορά των οποίων στην όλη υπόθεση ήταν καθοριστική. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν και οι εφοπλιστές Σπύρος Πολέμης, Σ.Κωνσταντακόπουλος και Π. Τσάκος».
Ο Ανδριώτης γερουσιαστής μας αναφέρει ότι η ιστορία του πλοίο Arthur M. Huddell είναι δεμένη άρρηκτα με την ιστορία της Ελληνικής Ναυτιλίας, όπως όλα τα Liberty, που είχε δωρίσει η αμερικάνικη Κυβέρνηση στην Ελλάδα, στηρίζοντας την προσπάθειά της να ανακτήσει τον εμπορικό της στόλο, ο οποίος δέχθηκε σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η προσφορά αυτή ήταν και μία έμμεση αναγνώριση της μοναδικής προσφοράς και θυσίας της χώρας μας, προσθέτει.
Η μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση θα είναι να δει το «Hellas Liberty» να λειτουργεί ως ένα μουσείο διαδραστικό, ελκυστικό για τις νεότερες γενιές, να το επισκέπτονται μαθητές για να γνωρίζουν την ένδοξη ιστορία της ναυτιλίας μας.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη ιστορία και παράδοση της Ελληνικής Ναυτιλίας, την οποία πρέπει να διδαχτούν οι νεότερες γενιές. Τα πλοία Liberty αποτέλεσαν τον πυρήνα για την αναγέννηση και ανάπτυξη της σύγχρονης Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Ραπτάκης. «Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- συνεχίζει- οι Έλληνες ναυτικοί και τα ελληνικά πλοία ανέπτυξαν σημαντική δράση στον αγώνα της Ελευθερίας, μεταφέροντας στρατεύματα και εφόδια, δια μέσου του Ατλαντικού. Το πλοίο αυτό θα αποτελεί μνημείο παντοτινής ευγνωμοσύνης για τους 2.000 ηρωικούς ναυτικούς μας που χάθηκαν τότε».
Ενεργός δράση για την προώθηση ελληνικών θεμάτων
Ο Λεωνίδας Ραπτάκης εκλέγεται γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ από 1996 και είναι ο πρώτος εκλεγμένος Ελληνοαμερικανός στην πολιτεία αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις, λόγω της δημοτικότητάς του, «κατέβηκε» τελικά χωρίς αντίπαλο. Όλα αυτά τα χρόνια στήριξε με σταθερότητα και συνέπεια θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου και κατάφερε με τις ενέργειές του να κάνει την πολιτεία του πρωτοπόρα στην υποστήριξη τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές- και όχι μόνο- να εξασφαλιστεί και η στήριξη του Κογκρέσου.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει προωθήσει ψηφίσματα για το διχασμό της Κύπρου, για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας το Μάρτιο του 2003, ενώ κατήγγειλε δημόσια τη μονόπλευρη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναγνωρίσει την πΓΔΜ, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της σταθερότητας στην περιοχή.
Μεγάλο αγώνα έδωσε επίσης για τη θέσπιση νομοθεσίας, που απαγόρευε στα πανεπιστήμια του Ροντ Άιλαντ να δέχονται επιχορηγήσεις από το εξωτερικό, που θα επηρέαζαν την ακαδημαϊκή τους ακεραιότητα. Η νομοθεσία αυτή ήρθε ως απάντηση στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει έδρες για τη διδασκαλία αναθεωρημένης ιστορίας.
Ένα από τα θέματα, με το οποίο ο ίδιος ασχολήθηκε εκτεταμένα, είναι και η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, για το οποίο απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους.
Ο Λεωνίδας Ραπτάκης μιλά με πάθος για τη νέα γενιά Ελληνοαμερικανών πολιτικών, όπως ο Ζακ Σπέις, ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο Σαρμπάνης και Μπιλιράκης, όπως και για την ΠΑΔΕΕ, με 135 Μέλη σε όλο τον κόσμο, που αποτελεί, όπως τονίζει, μία πολύ καλή πρωτοβουλία, ένα θαυμάσιο εργαλείο για την περαιτέρω προώθηση των ελληνικών θεμάτων, αλλά και τη στερέωση σχέσεων φιλίας με τη χώρα μας.
Ειδικότερα, με τη νέα κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα, με τον Αντιπρόεδρο Μπάϊντεν και τη Χίλαρι Κλίντον, τονίζει, μπορούν να γίνουν πολλά, χρειάζεται όμως υπομονή και να υπάρξει στενή συνεργασία με την Ελλάδα.
«Σημασία έχει και το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα, ένα μήνυμα ισχυρό για την επίλυση θεμάτων, όπως το Κυπριακό, τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το όνομα της FYROM κ.ά. Ένα από τα θέματα που πιστεύω ότι θα επιλυθεί φέτος είναι αυτό της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και το βήμα αυτό θα είναι και το πρώτο θετικό δείγμα προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα», τονίζει.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη μάνα μας
Τον Ιούλιο, ο Λεωνίδας Ραπτάκης θα επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα με την ευκαιρία της συνέλευση της ΠΑΔΕΕ. Φυσικά, δεν θα παραλείψει να επισκεφθεί, μαζί με τη σύζυγο Ντάνα και τα δύο τους παιδιά, Αλεξάνδρα και Νικόλαο, τα Αποίκια της Άνδρου, όπου υπάρχει το πατρικό του σπίτι. Με συγκίνηση θυμάται τους γονείς του, Παρασκευά και Ευαγγελία, οι οποίοι, όπως όλοι οι μετανάστες, πάσχιζαν ώστε τα παιδιά τους να μείνουν κοντά στην Ελλάδα.
Όπως λέει ο ίδιος, το δεύτερο ταξίδι στην πατρίδα των γονιών το 1971, υπήρξε σημαδιακό και τον «έδεσε» για πάντα με τον τόπο. Τότε έμεινε για τρία χρόνια στην Αθήνα, όπου πήγε σχολείο για να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του.
Τον συγκινεί και η αγάπη που του δείχνουν οι άνθρωποι της Άνδρου. Τον περασμένο μήνα η Ένωση Ανδρίων, ένα από τα παλαιότερα Σωματεία στην Ελλάδα με έτος ίδρυσης το 1956, βράβευσε τον ο κ. Ραπτάκη, μαζί με τον κ. Πολέμη, ως Ανδριώτες, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα το Liberty.
«Όσες φορές ερχόμαστε στην Ελλάδα- σημειώνει- νιώθουμε σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι μας. Και αυτό είναι που μας στηρίζει. Γι΄αυτό προσπαθούμε να ερχόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Για εμάς, η Ελλάδα είναι δεύτερη μάνα και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς».
26/08/2008 Πρωτόκολλο αδελφοποίησης των τοπικών φορέων της Άνδρου με τη Χαλκιδική
Στην αρχαία μητρόπολη τους, την Άνδρο, από όπου πριν 27 αιώνες είχαν ξεκινήσει οι θαλασσοπόροι ιδρυτές των πόλεων Άκανθος (σημερινή Ιερισσό), Στάγειρα, πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, και Σάνη, επέστρεψαν κάτοικοι της Χαλκιδικής.
Το τριήμερο οδοιπορικό στο νησί εντασσόταν στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης του Συλλόγου των Απανταχού Αποικιανών Άνδρου και της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής (ΠΟΧ), που πήραν την πρωτοβουλία να επανασυνδέσουν τους ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών.
Στο πρωτόκολλο αδελφοποίησης, που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι των φορέων της Άνδρου, Αυγουστής Μπάλκας, και της Χαλκιδικής, Βασίλης Παππάς, διατύπωσαν την κοινή τους θέληση «να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν τις ιστορικές-αρχαιολογικές έρευνές τους, τις πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές ανταλλαγές και εμπειρίες, με κοινές εκδηλώσεις, να θέσουν κοινούς στόχους και να προγραμματίσουν κοινές δραστηριότητες.
«Οι δεσμοί των 27 αιώνων πρέπει να διατηρηθούν αναλλοίωτοι μέσα από το παρελθόν, με το βλέμμα όμως στραμμένο και στο μέλλον της Άνδρου και της Χαλκιδικής», ανέφερε ο κ. Πάππας, εξηγώντας το νόημα της αδελφοποίησης.
Για στιγμή επικοινωνίας, που οι δύο πλευρές ενέμεναν μίλησε ο κ. Μπάλκας περιγράφοντας τη στιγμή της πρώτης προσέγγισης των δύο πλευρών.
Το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης υπογράφηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στη Χώρα της Άνδρου με θέμα «Ανδριακές Αποικίες Χαλκιδικής». Κορυφαίοι αρχαιολόγοι που έχουν εντρυφήσει στα αρχαιολογικά ευρήματα της Χαλκιδικής παρουσίασαν αποδείξεις για την ιστορική σχέση της Άνδρου με την Αρχαία Άκανθο, τα Στάγειρα και τη Σάνη.
Τα νεότερα δεδομένα από τις ανασκαφές στις τρεις περιοχές παρουσίασαν οι αρχαιολόγοι Κώστας Σισμανίδης, Μπετίνα Τσιγαρίδα, Ελένη Τρακοσοπούλου, Άννα Παντή. Των εργασιών της ημερίδας προήδρευσαν ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Τιμολέων Μακρυγιάννης.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι Άνδριοι έφθασαν στην Χαλκιδική όχι ως κατακτητές, αλλά με την πρόθεση να ιδρύσουν πόλεις και να μεταφέρουν τον πολιτισμό τους.
Στις δυνατότητες κοινών δραστηριοτήτων των δύο περιοχών σήμερα και στο μέλλον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΧ Σωτήρης Σαπουντζής. Όπως είπε, ιδιαίτερα αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Χαλκιδική θα μπορούσαν να μεταφέρονται στο εξής και στην Άνδρο.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι εξαιρετικές προοπτικές θα μπορούσε να έχει μία συνεργασία σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, τόσο σε ό,τι αφορά θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών, όσο και πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση σχολικών και άλλων εκπαιδευτικών εκδρομών σε Χαλκιδική και Άνδρο.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
|
|