ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
www.androsinfo.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ
ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο www.ANDROSinfo.gr

Περιεχόμενα:

Το SITE των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Το ΚΑΝΑΛΙ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο TWITTER Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο YouTube Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο Facebook Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο flickr
ANDROSinfo


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Σ΄ αυτές τις εκλογές όλοι μιλούν για την κρίση. Αυτό που σπάνια ακούγεται, είναι ότι η κρίση εκτείνεται και πέρα από την οικονομία ή τα δημόσια οικονομικά:

* Αφορά το περιβάλλον, όπου τα δάση χάνονται, τα νερά μολύνονται, η αναπνοή μας δηλητηριάζεται, η διατροφή μας γίνεται επικίνδυνη υπόθεση, οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δείχνουν ότι 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αν όλη η παγκόσμια οικονομία λειτουργούσε όπως η ελληνική, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους ΤΡΙΩΝ πλανητών όπως η Γη.

* Αφορά την κλιματική αλλαγή που κινδυνεύει να βγει τελείως εκτός ελέγχου. Για κάθε ευρώ της οικονομίας μας, η Ελλάδα εκπέμπει διπλάσια αέρια θερμοκηπίου από το μέσο όρο της Ευρώπης των 15. Τα περιθώρια στενεύουν και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δράσουμε έγκαιρα.

* Αφορά την κοινωνία, όπου οι περισσότεροι ζουν με αγωνία για το αύριο, ο φόβος της ανεργίας διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό, τα ποσοστά φτώχειας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, η βία – κρατική και μη – κερδίζει έδαφος, δεκάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από βία μέσα στην οικογένεια, η παιδεία παραμένει δυσλειτουργική, ο εθνικισμός συνεχίζει να τρώει τις σάρκες της χώρας μας, η Κοινωνία των Πολιτών αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η δυσπιστία για το διπλανό μας περιορίζει την κοινωνική ενεργοποίηση.

* Αφορά τη δημόσια ζωή, όπου κόμματα και πολιτικοί έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν για να χάσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, η διαφθορά γενικεύεται, η συζήτηση εστιάζεται στα πρόσωπα αντί για τις πολιτικές, ενώ η ζημιά από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και τη νομή της εξουσίας είναι πια αδιαμφισβήτητη.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ερχόμαστε να μιλήσουμε για διεξόδους και λύσεις:
* Για Πράσινη Στροφή στην Οικονομία, με μαζικές κοινωνικές, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και των συνδυασμένων μεταφορών, την εξοικονόμηση νερού, τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές, την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τους οικισμούς, την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό.

* Για 100.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας, μέσα από τις επενδύσεις που προτείνουμε, για περιορισμό της ανεργίας, τόνωση της οικονομίας και ευκαιρίες να αναπτυχθεί και ο μη κερδοσκοπικός τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας.

* Για «εκτροπή» πόρων από το Πακέτο Αλογοσκούφη για τις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτηθούν με συμβολικά επιτόκια δράσεις όπως ηλιακές στέγες, μονώσεις σπιτιών ή συνεταιρισμούς ανανεώσιμης ενέργειας, προσφέροντας σε κάθε πολίτη απτό όφελος για την τσέπη του.

* Για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ως εργαλείο για αναδιανομή εισοδημάτων, στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, κίνητρα για στροφή προς βιώσιμη παραγωγή και για εξοικονόμηση πόρων όπως η ενέργεια και το νερό, αντικίνητρα για την επιδεικτική κατανάλωση και για όλα όσα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σε συνθήκες λιτότητας, μαζικής υποτίμησης της εργασίας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων για τους πολλούς, γινόμαστε διπλά φτωχοί αν η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη. Προχωράμε λοιπόν και πέρα από την προσπάθεια για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις:

* Αγωνιζόμαστε για τα συλλογικά αγαθά που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη: αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, πόλεις φιλικές στο περπάτημα και το ποδήλατο, πάρκα και πλατείες που δε σε διώχνουν, απόλυτη προστασία της δασικής γης και επιστροφή της φύσης στην πόλη, τροφή χωρίς ρίσκα για την υγεία μας, καθαρό αέρα και καθαρές ακτές, παρεμβάσεις σε όλα όσα μας αρρωσταίνουν, αλλά και αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και περίθαλψης.

* Απαιτούμε να δοθεί στο περιβάλλον η προτεραιότητα που του αξίζει στην πολιτική ατζέντα, ώστε ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε να μην κόβει το κλαδί όπου καθόμαστε. Καταθέτουμε προτάσεις που δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μόνη που δίνει ουσιαστικές λύσεις στα θέματα της απασχόλησης και της ευημερίας, έστω κι αν μειώνει τα κέρδη κάποιων λίγων.

* Θέλουμε μια οικονομία με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να οριοθετήσουμε την Πράσινη Οικονομία από τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κομμάτων εξουσίας: δεν αρκεί η αποσπασματική ανάπτυξη κάποιων επιμέρους τομέων, όταν οι συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον παραμένουν ίδιες ή και αυξάνονται.

* Αγωνιζόμαστε για ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που δε θα περιθωριοποιεί τους ανέργους και τους φτωχότερους. Επιδιώκουμε την εξάλειψη κάθε διάκρισης, ιδίως λόγω φύλου, φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, υγείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Διεκδικούμε πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλες και όλους.

* Ξέρουμε ότι το έλλειμμα δικαιωμάτων των μεταναστών βλάπτει σοβαρά και τους Έλληνες: η μαύρη εργασία δεν κάνει διακρίσεις, η παράλογη άρνηση ασύλου στους πρόσφυγες εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη, η άρνηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας απειλεί με εκρηκτικές καταστάσεις.

* Αγωνιζόμαστε για νομοθετική και συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων ως συναισθανόμενα όντα. Εργαζόμαστε για να σταματήσει η βάρβαρη μεταχείρισή τους και να πάψουν να θεωρούνται διακοσμητικά ή αναλώσιμα.


Η δημοκρατία που έχουμε σήμερα δεν είναι αρκετή. Το συγκεντρωτικό κράτος , η παντοδυναμία του πρωθυπουργού, η κομματική νομή της εξουσίας και το έλλειμμα αξιοπιστίας των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διασφαλίζουν την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, η αίσθηση των πολιτών ότι ελάχιστα επηρεάζουν τις εξελίξεις, συγκροτούν ένα ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα που έχει δείξει τα όριά του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι διακυβέρνηση σημαίνει διαμόρφωση ευρύτερα αποδεκτών στόχων και συντονισμό για την προώθησή τους. Δίνουμε ήδη τα πρώτα μας δείγματα γραφής, δημοσιεύοντας τα οικονομικά μας στο διαδίκτυο και αρνούμενοι το δωρεάν αυτοκίνητο για τον ευρωβουλευτή μας.

Σ’ αυτές τις εκλογές καταθέτουμε τις προτάσεις μας για άλλο μοντέλο διακυβέρνησης: με ισχυρές αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, δημοψηφίσματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, ανοικτή διαβούλευση για κάθε νομοσχέδιο, ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές και υπηρεσιακή ανεξαρτησία της διοίκησης, αλλά και με απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε βασικές διαφορές από τα άλλα κόμματα, σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των κομμάτων εξουσίας και δεν προσβλέπουμε άμεσα στη συμμετοχή μας στην εξουσία. Αντίθετα όμως με άλλους, αφήνουμε υπό όρους περιθώρια για μετεκλογικές συνεργασίες με απτές προγραμματικές δεσμεύσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μη δώσουμε παράταση ζωής σε ένα επικίνδυνο πολιτικό σύστημα.

Αν η ψήφος των πολιτών μας δώσει αυτή την εντολή, τα μέλη μας θα αποφασίσουν μετά τις εκλογές, δημοκρατικά και δεσμευτικά για όλους, κατά πόσο η επιλογή μας θα είναι κυβερνητική συνεργασία, ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή ρόλος προγραμματικής αντιπολίτευσης. Κριτήριο θα είναι οι βασικές μας προτεραιότητες και το κατά πόσο οι άλλες πλευρές θα δεχθούν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

35 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτήσουμε με την ψήφο μας το γερασμένο πελατειακό σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων και της νομής της εξουσίας.

Η νέα Βουλή χρειάζεται τις ιδέες και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την έξοδο από την κρίση, τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τα μηνύματα που προτείνουν μια ακόμη λευκή επιταγή σε κόμμα εξουσίας. Ζητάμε λοιπόν την ψήφο σας:

* για να σπάσουμε το φράγμα του 3% και να εκλέξουμε την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα των Οικολόγων Πράσινων, με 8-10 βουλευτές.
* για να φέρουμε νέες προτεραιότητες, νέες ιδέες στον πολιτικό διάλογο και νέα θέματα στην πολιτική ατζέντα.
* για να ασκήσουμε πίεση και να επηρεάσουμε τις επιλογές και των άλλων κομμάτων
* για να πλαισιώσουμε, και με την ψήφο μας, το αίτημα για κοινωνική ενεργοποίηση και για αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.


Samso: Μία κοινότητα υπόδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πράσινης ανάπτυξης


Αρχή σελίδας
ANDROSinfo

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Συμμετοχική δημοκρατία - ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών

Η δημοκρατία μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν αποκτήσει άμεσο και συμμετοχικό χαρακτήρα και αποδεικνύει καθημερινά ότι αφορά και τις ομάδες που έχουν περιορισμένη κοινωνική δύναμη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και αποκομματικοποίηση της διοίκησης:
 • Προώθηση θεσμών και πρακτικών άμεσης δημοκρατίας.
 • Έμφαση και κίνητρα στην αποκέντρωση με εκλεγμένους και οικονομικά αυτοδύναμους περιφερειακούς θεσμούς με ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων.
 • Ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας του κοινοβουλίου, αναβάθμιση της διαβούλευσης με κοινωνικές ομάδες, ετήσιες εκθέσεις όχι μόνο οικονομικών αλλά και περιβαλλοντικών και κοινωνικών πεπραγμένων από τα Υπουργεία.
 • Καθιέρωση της απλής αναλογικής.
 • Χωρισμό κράτους-εκκλησίας για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.
 • Ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

ANDROSinfo

Οικονομία της βιωσιμότητας και της συμμετοχής

Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός οικονομικού συστήματος με κριτήρια την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκέντρωση. Προτείνουμε νέα πρότυπα ευημερίας που υπερβαίνουν τον καταναλωτισμό και την πάση θυσία μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική και κοινωνική τους συνεισφορά.
 • Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προς κοινωνική και περιβαλλοντική κατεύθυνση μέσα από: την μείωση των φόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και κληρονομιές, την αύξηση της φορολογίας στις κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές και στην μεταβίβαση μετοχών Α.Ε., την θέσπιση ειδικών φόρων κατανάλωσης αποκλειστικά για την χρηματοδότηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, της επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης υλικών, της οικονομικής δραστηριότητας μικρής κλίμακας και κοινωνικής αναφοράς.
 • Αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την κατοχύρωση ελάχιστου εγγυημένου  «εισοδήματος του πολίτη», την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα πράσινων δραστηριοτήτων έντασης εργασίας, την ενίσχυση της επιστροφής στην ύπαιθρο, την μείωση του χρόνου εργασίας και την προστασία ειδικών κατηγοριών πολιτών.
 • Βιώσιμη παραγωγή με ευθύνη του παραγωγού για όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Ενίσχυση του κριτικού καταναλωτικού κινήματος. «Πράσινες» προμήθειες στον δημόσιο τομέα. Οικολογικά κριτήρια στις αγορές.
 • Ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και της βιώσιμης αλιείας, των ολοκληρωμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας και της παραμονής στην ύπαιθρο, ορθολογικοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων με βάση αγροπεριβαλλοντικά σχέδια
 • Να κηρυχθεί ολόκληρη η χώρα «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα» με αυστηρές σχετικές νομοθετικές εγγυήσεις σε όλους τους τομείς.
 • Υπέρβαση του μοντέλου τουρισμού των μεγάλων συγκροτημάτων με καθορισμό της οικολογικής αντοχής κάθε περιοχής, ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού που συμβάλλουν στην γενικότερη βιωσιμότητα της περιοχής και διατηρούν μακροχρόνια τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηιρστικά των περιοχών
 • Στήριξη και ανάπτυξη μορφών «κοινωνικής οικονομίας» που εξυπηρετούν ταυτόχρονα κοινωνικούς (άρση κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργία θέσεων απασχόλησης) και περιβαλλοντικούς στόχους.

ANDROSinfo

Φυσικό και δομημένο περιβάλλον

Η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται αντίθετα με κάθε έννοια αειφορίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας.
 • Απόλυτη και αποτελεσματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, άμεση κατάρτιση δασολογίου σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές επιταγές.
 • Ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων με προστασία από ρύπανση και εξάντληση, έμφαση στην μείωση της σπατάλης του νερού και τη διαχείριση της ζήτησης, αξιοποίηση απόβλητων και όμβριων υδάτων, προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
 • Ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων των περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας. Οικονομική και θεσμική υποστήριξη των Φορέων Διαχείρισης με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια
 • Χωροταξικό Σχεδιασμό με κριτήριο την προστασία των φυσικών πόρων και την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη των μικρότερων πόλεων και οικισμών, με στόχο την ενθάρρυνση της αποκέντρωσης. Άρση της δυνατότητας οικιστικής δόμησης εκτός σχεδίου, πρακτικές ήπιου και βιώσιμου αστικού σχεδιασμού φιλικού στον πολίτη με επιστροφή της φύσης στις πόλεις.
 • Ολοκληρωμένα Σχέδια Εναλλακτικής Διαχείρισης των απορριμμάτων με βασικούς άξονες την επαναχρησιμοποίηση, τη μείωση των σκουπιδιών, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση.
 • Προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων.

ANDROSinfo

Κλιματική αλλαγή – ενέργεια – μεταφορές

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό του ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και των αναγκών που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη είναι μονόδρομος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Επίτευξη των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών με εγχώρια δράση και αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες.
 • Άμεση αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ήπιο και αποκεντρωμένο τρόπο, μετά από πληροφόρηση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
 • Οικονομικά και τεχνικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, κατάργηση των σημερινών έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
 • Άμεση αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών στην κατεύθυνση των κτιρίων με ενεργειακή αυτάρκεια.
 • Ενεργειακή αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών και αστικών αποβλήτων (αξιοποίηση βιοαέριου, βιοκαύσιμα).
 • Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και παραγωγής σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Αποκλεισμό κάθε σκέψης για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Συμμετοχή της χώρας στους διεθνείς αγώνες ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες.
 • Ειδικός φόρος στα καύσιμα αποκλειστικά για χρηματοδότηση επενδύσεων στον σιδηρόδρομο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πεζοδρομήσεις-ποδηλατοδρομήσεις.
 • Μορατόριουμ στις επενδύσεις για αυτοκινητοδρόμους, επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
 • Ενίσχυση-κατοχύρωση του ποδηλάτου, της πεζής κίνησης και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μείωση της χρήσης ΙΧ στις αστικές περιοχές.

ANDROSinfo

Διεθνείς σχέσεις

Βασική επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την οικολογική βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη και την ενεργή πολιτική για την ειρήνη στο κέντρο της πολιτικής της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Νέα αρχή για Συνταγματική Συνθήκη χωρίς τις νεοφιλελεύθερες, κατασταλτικές, μιλιταριστικές, αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις του προηγούμενου σχεδίου, με έμφαση στον δεσμευτικό χαρακτήρα της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στους βασικούς Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συντακτικές εξουσίες στο ευρωκοινοβούλιο.
 • Απεξάρτηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ. Αποκλεισμό της συμμετοχής στους προληπτικούς πολέμους και της δυνατότητας στρατιωτικής παρέμβασης εκτός Ευρώπης.
 • Δραστική μείωση των εξοπλισμών, συμφωνία αποκλεισμού υποθαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο.
 • Αναγνώριση της πολυεθνικής ιστορίας της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας, πως καμιά εθνότητα δεν είναι «πιο Μακεδόνες» από τις υπόλοιπες αλλά και πως κάθε χώρα έχει η ίδια τον τελικό λόγο για το όνομά της και αυτό των περιφερειών της.
 • Συναινετική λύση για το Κυπριακό βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα σημεία που είχαν δεχθεί οι δυο πλευρές για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διζωνικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων.
 • Αύξηση της επίσημης βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στο 0,7% του ΑΕΠ.

ANDROSinfo

Ασφάλεια – ανθρώπινα δικαιώματα

Μια πολιτική που στοχεύει στην "ασφάλεια", περιορίζοντας την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Πρόληψη της κοινωνικής έντασης μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης. Κοινωνική πολιτική που μειώνει τα αίτια της εγκληματικότητας.
 • Απόλυτη προσήλωση στην δημοκρατία και στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως άμυνα απέναντι στην τρομοκρατία.
 • Όχι σε κάθε  προσπάθεια θεσμοθέτησης/νομιμοποίησης της χρήσης ή της απειλής χρήσης βασανιστηρίων.
 • Κατοχύρωση του δικαιώματος άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης.

ANDROSinfo

Για μια ανοικτή κοινωνία

Για μας, συμπολίτες μας είναι όλοι όσοι μοιράζονται μαζί μας τον τόπο που ζούμε, ανεξάρτητα από καταγωγή, ιθαγένεια, θρήσκευμα, ηλικία, φύλο, αρτιμέλεια, αγοραστική δύναμη, κοινωνική θέση, πολιτισμική ταυτότητα ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Εξασφάλιση ευνοϊκής και ισότιμης πρόσβασης στην εργασία για τις γυναίκες, παροχές υπηρεσιών στο σπίτι, οικογενειακή πολιτική που να ευνοεί την προσωπική αυτονομία, αναβαθμισμένη νομοθεσία για την βία λόγω φύλου (ενδοοικογενειακή και μη), μέριμνα για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, πάταξη του trafficking γυναικών και παιδιών.
 • Κύρωση και εφαρμογή των Ευρωπαϊκών συνθηκών για τις μειονότητες και τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.
 • Ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και ανάδειξη του πλούτου που αποτελούν: Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο, ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης προς όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες, αποκεντρωμένους χώρους λατρείας και πολιτιστικά κέντρα, αυτόματη παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από νόμιμα εγκατεστημένους γονείς.
 • Προσπελάσιμους δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, προγράμματα υποστήριξης στο σπίτι, δημιουργία αποθέματος κοινωνικής κατοικίας και μέτρα για τους αστέγους, νομοθετική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου ή της συγκατοίκησης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

ANDROSinfo

Υγεία πέρα από την ιατρική


Πολιτική για την υγεία σημαίνει κυρίως παρέμβαση στις αιτίες που την υπονομεύουν καθημερινά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Την υλοποίηση του συνόλου των Πράσινων Προτάσεων που θα έχουν και προφανή παράπλευρα οφέλη τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού και πρόληψης ατυχημάτων.
 • Επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους
 • Αλλαγή νομοθεσίας και πολιτικής περί ναρκωτικών με κριτήριο την ελαχιστοποίηση της βλάβης και όχι την καταστολή.
 • Θεσμοθέτηση και ενσωμάτωση των εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων αναγνωρισμένων για την αποτελεσματικότητά τους. Δικαίωμα επιλογής θεραπευτικού συστήματος σε κάθε ασθενή.
 • Τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα.
 • Πλαίσιο προστασίας και κοινωνικός έλεγχος απέναντι στη γενετική έρευνα και μηχανική.
 • Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

ANDROSinfo

Παιδεία

Θεωρούμε υποχρέωση της κοινωνίας να προσφέρει δωρεάν ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσιτό σε όλους και που θα επιτρέπει στον κάθε άνθρωπο να έχει βασικές γνώσεις για το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας, θα προσφέρει ισότιμες επαγγελματικές ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες αλλά και θα συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας, κριτικής συνείδησης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
 • Εναλλακτικό σχολείο που προάγει την κοινωνική υπευθυνότητα και την πολυπολιτισμικότητα.
 • Ενίσχυση του θεσμού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων.
 • Σχολεία συμφιλιωμένα με την φύση
 • Διατήρηση της αυτονομίας του πανεπιστημίου και του δημόσιου χαρακτήρα του.
 • Διαφάνεια των όρων της έρευνας, ενάντια στον έλεγχό της από εταιρείες, επιχειρηματικά συμφέροντα και στρατιωτικούς οργανισμούς

ANDROSinfo

Πολιτισμός στην καθημερινή ζωή

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν:

 • Η τέχνη και ο πολιτισμός να είναι υπόθεση της καθημερινότητας παντού, να γίνουν τα μη βίαια όπλα του μέλλοντος ενάντια στον σκοταδισμό και τη βία
 • Το αστικό περιβάλλον να διατηρεί, να προστατεύει και να αναδεικνύει στοιχεία της ιστορικότητάς του.
 • Ο πολιτισμός να μην καθορίζεται από τις χρηματοδοτήσεις ή τις προτεραιότητες των εταιριών. Ενθαρρύνουμε εναλλακτικούς και οριζόντιους τρόπους καλλιτεχνικής παραγωγής.
 • Τα ΜΜΕ να γίνουν παράγοντες πολιτισμού, πληροφόρησης κι ευαισθητοποίησης, καλλιέργειας υψηλής αισθητικής και κριτικής σκέψης, πραγματικού εκσυγχρονισμού της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.
 • Υπεράσπιση του πολιτικού πολιτισμού και της δημοκρατικής κουλτούρας.


Αρχή σελίδας
ANDROSinfo

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Νομός ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΠΟΠΗ)


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΚΟΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕΛΙΤΙΝΗ
ΔΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΩΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΗΝΑΚΟΥΛΗ ΡΟΖΑ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΥΡΙΒΗΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΟΜΠΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΣΠΑΣΙΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΨΥΧΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΝΤΥΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΒΙΤΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΩΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΙΑΓΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΔΟΓΩΡΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΚΗΚΟΥ ΟΛΓΑ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΚΟΥΝΑΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΡΕΚΟΥΚΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΛΑΛΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΛΕΜΠΕΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΙΑ)
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΟΥΡΕΜ ΦΑΡΟΥΚ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (ΧΑΣΑΝ)
ΠΑΛΤΟΓΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΠΟΥΛΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΡΙΤΣΑΤΑΚΗ ΑΝΝΑ
ΣΕΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΜΠΑΡΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΖΑΦΕΙΡΩ
ΤΣΙΡΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΥΦΑΝΤΗ ΧΡΥΣΑ
ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΦΩΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΑΛΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ ΕΙΡΗΝΗΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΟΡΛΩΦ ΑΝΤΩΝΙΟΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΑΧΜΑΖΙΔΟΥ ΟΛΓΑΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΔΟΥΖΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΡΥΜΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΜΑΚΡΕΝΟΓΛΟΥ ΑΝΙΚΗΤΟΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΜΑΚΡΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΑΝΙΑΤΕΑ ΑΡΙΣΤΕΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΜΙΧΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
ΦΕΚΚΑ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΡΟΝΤΙΣΗ ΖΩΗ
ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΙΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑ ΜΑΡΟΥΛΙΩ
ΜΕΡΤΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΟΤΣΗ ΕΛΕΝΑ
ΚΟΤΤΩΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΙΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΛΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΑΝΔΡΕΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΑΖΙΛΑ ΒΕΝΕΤΙΑ (ΝΕΤΑ) ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΟΔΟΥΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΖΩΤΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΆΝΝΑ (ΕΛΕΑΝΝΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΜΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
ΣΑΚΕΤΑ- ΣΑΚΙΖΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΦΩΚΙΩΝΟΣ
ΤΑΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΔΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΓΩΓΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΛΙΜΤΖΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΛΑΠΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΝΤΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ
ΣΚΟΥΛΙΔΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
ΧΑΤΖΗΚΟΝΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ

Νομός ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΑΠΕΡΓΗ ΣΟΦΙΑΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΑ ΜΑΡΙΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΚΑΡΟΥΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΠΡΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΡΕΝΑΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
ΦΟΥΝΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
ΞΕΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΝΑΥΣΙΚΑ -ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΞΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΦΑΡΦΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Νομός ΑΡΤΑΣ
ΒΑΪΜΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΒΕΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Νομός ΑΧΑΪΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΒΕΜΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ
ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΠΟΥΚΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΜΠΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΠΟΛΙΤΟΥ ΘΗΡΕΣΙΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΤΟΜΑΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Νομός ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΩΠΗ ΈΛΛΗ -ΆΝΝΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
ΡΟΥΣΗ ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΞΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΦΑΡΦΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΜΠΛΙΑΧΟΥΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ – ΦΤΑΚΑ ΦΑΝΗΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Νομός ΔΡΑΜΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΕΝΗΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ


Νομός ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΚΥΡΑΝΝΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΗ
ΜΠΑΡΚΑΝΙΚΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Νομός ΕΒΡΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΒΑΪΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΛΑΜΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΤΕΝΤΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ

Νομός ΕΥΒΟΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
ΜΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΠΟΚΟΥ- ΣΙΑΜΠΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΧΑΖΑΡΑΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ

Νομός ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΚΑΡΑΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΟΥ ΘΩΜΑ

Νομός ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΚΙΤΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΛΕΥΤΕΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΜΑΛΕΒΙΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Νομός ΗΛΕΙΑΣ
ΓΟΥΒΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΡΔΑΚΑΡΗ ΝΙΚΗ
ΚΡΑΓΚΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ


Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΥΡΙΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΙΟΥ
ΛΟΓΓΙΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νομός ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ ΙΩΣΗΦ
ΒΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΚΕΡΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΑΡΚΑΚΗ ΆΡΓΥ
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΑ


Νομός ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΒΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑΤΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


Νομός ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΗΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΠΟΥΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΝΑΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΡΑΝΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ
ΓΑΛΕΝΤΖΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΡΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΙΡΚΑΣΙΑΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ


Νομός ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΛΑΙΑ
ΦΟΥΝΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ


Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΙΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΣΙΟΠΤΣΙΑ - ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Νομός ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΟΡΩΝΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΡΩΜΑΙΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ (ΠΑΟΛΑ) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Νομός ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Νομός ΚΙΛΚΙΣ
ΚΟΥΖΑΝΙΔΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
ΜΟΥΖΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΣΑΝΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΧΙΛΙΤΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΚΟΥΚΟΥΜΠΕΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΙΟΥΣΤΗ – ΓΑΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΤΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΤΟΥ ΜΗΝΑ
ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΓΡΥΠΟΝΗΣΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ ΗΛΕΚΤΡΑ


Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑΣ ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Νομός ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΝΔΡΙΤΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΚΑΚΑΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΑΡΑΦΟΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΣΙΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΠΑΣΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Νομός ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΣΤΕΓΩΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Νομός ΛΕΣΒΟΥ
ΜΗΤΡΕΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΜΠΑΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΤΑΟΥΚΤΣΗ ΆΝΝΑΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΣΕΛΕΜΠΟΓΛΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ

Νομός ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Νομός ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΠΑΝΟΣ)
ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ (ΠΕΛΑΣΓΟΣ) ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΟΛΩΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ)
ΛΑΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
ΝΤΑΓΚΑΛΟΥ ΣΟΦΙΑ


Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
KAΡΑΪΣΚΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΡΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΤΑΡΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΤΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Νομός ΞΑΝΘΗΣ
ΜΑΣΚΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΟΦΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Νομός ΠΕΛΛΑΣ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΖΩΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Νομός ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΒΑΪΜΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ


Νομός ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΡΕΪΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ


Νομός ΡΟΔΟΠΗΣ
ΚΑΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΣΣΑΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


Νομός ΣΑΜΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΑΙΛΕΡ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ΡΕΒΕΚΚΑ


Νομός ΣΕΡΡΩΝ
ΑΡΜΑΟΥ ΜΑΡΙΟΣ-ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΙΔΟΥ ΜΥΡΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
ΜΟΒΣΕΣΙΑΝ ΦΩΤΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΚΟΠ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΟΣ
ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Νομός ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΒΕΡΛΕ ΔΑΝΑΗ ΤΟΥ ΖΑΝ ΜΑΡΙ
ΜΠΕΛΜΕΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΠΑΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΤΣΙΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΙΟΥ

Νομός ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ
ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΝΤΑΞ ΟΤΕ
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Νομός ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Νομός ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΗΣΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΜΠΟΓΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ
ΧΟΥΧΟΥΤΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Νομός ΧΑΝΙΩΝ
ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ (ΡΟΥΛΑ) ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΜΠΟΝΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΣΕΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Νομός ΧΙΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΝΗ
ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΑρχή σελίδας
ANDROSinfo

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 11-13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 11-13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Παρασκευή 11/6
18.00-21.00: Χαιρετισμοί- Εκδήλωση με θεματικούς άξονες την κρίση και την αυτοδιοίκηση.

Σάββατο 12/6
9.00-10.00: Προσέλευση- Συναντήσεις Θεματικών Ομάδων
10.00-11.00: Απολογισμός
11.00-13.00: Τραπέζια διαλόγου (2 τραπέζια : Τ. Αυτοδιοίκηση, αλλαγές Καταστατικού)
13.00-15.00: Τραπέζια διαλόγου (2 τραπέζια ), Προγραμματισμός, Πολιτική Απόφαση
15.00-17.00: Διάλειμμα φαγητού
17.00-18.00: Παρουσίαση υποψηφιοτήτων για το νέο ΠΣ. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
18.00-22.00: Συζήτηση στην ολομέλεια για τις εκλογές στην Τ. Αυτοδιοίκηση

Κυριακή 13/6
9.00-10.00: Προσέλευση- Συναντήσεις Θεματικών Ομάδων, άνοιγμα κάλπης για ψηφοφορία
10.00-14.00: Ψήφιση τροποποιήσεων καταστατικού.
13.00: Κλείσιμο κάλπης για ψήφιση του νέου ΠΣ.

Ανακήρυξη νέων μελών ΠΣ.

Συνεδρίαση νέου ΠΣ.
Δήλωση του επικεφαλής της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκου Χρυσόγελου
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους σε αυτή τη δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη.

Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο οι Ο.Π. καταθέσαμε συγκεκριμένες και συνεκτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Πιστεύουμε επιπλέον ότι δώσαμε και ένα παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Φαίνεται ότι οι ΟΠ δεν θα είναι στη νέα Βουλή. Ο εκλογικός νόμος στερεί την κοινοβουλευτική έκφραση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Παρόλα αυτά οι ΟΠ υπερ-διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας και αποδείξαμε οτι είμαστε μία πολιτική δύναμη που απευθύνεται σε ένα σημαντικό και αυξανόμενο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζουμε πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας σήμερα, οι οποίες συνδέονται με μία παγκόσμια και ευρωπαϊκή στροφή της πολιτικής προς πράσινες λύσεις. Είμαστε εδώ για να μείνουμε.

Συγχαίρουμε το ΠΑΣΟΚ για τη νίκη του. Επισημαίνουμε όμως ότι η αυριανή μέρα βρίσκει τη χώρα μπροστά σε βαθιά κρίση και η νέα κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσει.

Οι Ο.Π. θα συνεχίσουμε όχι μόνο να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική αλλά να καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την κοινωνία πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων μας. Οι κεντρικές μας παρεμβάσεις θα αφορούν τη διαφάνεια, ένα δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας και την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Θέλουμε να είμαστε ο σπόρος που θα αλλάξει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Συνεχίζουμε.
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Την εκλογική τους διακήρυξη δίνουν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με τίτλο «Οικολόγοι Πράσινοι: Ψήφος συνείδησης. Γιατί η νέα Βουλή χρειάζεται τις ιδέες της Οικολογίας», η διακήρυξη αναφέρεται στις πολλαπλές διαστάσεις της κρίσης, προτείνοντας πράσινες διεξόδους για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτική διάσταση.

Τονίζεται ο στόχος για 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας και επισημαίνεται ότι «σε συνθήκες λιτότητας, γινόμαστε διπλά φτωχοί αν η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη».

Παράλληλα με τις αναφορές στο περιβάλλον, τη φύση και τα συλλογικά αγαθά προβάλλονται οι στόχοι για ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ενώ τονίζεται ότι το έλλειμμα δικαιωμάτων των μεταναστών βλάπτει σοβαρά και τους Έλληνες.

Υπογραμμίζεται ότι η δημοκρατία που έχουμε σήμερα δεν είναι αρκετή, και σκιαγραφούνται προτάσεις για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η διακήρυξη καταλήγει με έκκληση προς τους πολίτες για ψήφο συνείδησης προς τους Οικολόγους Πράσινους, αγνοώντας τα μηνύματα για μια ακόμη λευκή επιταγή σε κόμμα εξουσίας.

«Ζητάμε από τους πολίτες μια ψήφο συνείδησης στους Οικολόγους Πράσινους, μια ψήφο που να συνδέει την αγωνία για το περιβάλλον με άμεσες λύσεις για την οικονομία, την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τη διεύρυνση της δημοκρατίας», δήλωσε κατά την παρουσίαση της διακήρυξης ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

«Η εκλογική ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων θα φέρει στο προσκήνιο προτάσεις που δίνουν προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. Έχουμε το θάρρος να πούμε ότι τα αγαθά που δεν αγοράζονται με χρήμα, είναι ίσως τα πιο σημαντικά», δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη, δεύτερη επικεφαλής της εκστρατείας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ : ΨΗΦΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Σ΄ αυτές τις εκλογές όλοι μιλούν για την κρίση. Αυτό που σπάνια ακούγεται, είναι ότι η κρίση εκτείνεται και πέρα από την οικονομία ή τα δημόσια οικονομικά:

Αφορά το περιβάλλον, όπου τα δάση χάνονται, τα νερά μολύνονται, η αναπνοή μας δηλητηριάζεται, η διατροφή μας γίνεται επικίνδυνη υπόθεση, οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δείχνουν ότι 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αν όλη η παγκόσμια οικονομία λειτουργούσε όπως η ελληνική, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους ΤΡΙΩΝ πλανητών όπως η Γη.

Αφορά την κλιματική αλλαγή που κινδυνεύει να βγει τελείως εκτός ελέγχου. Για κάθε ευρώ της οικονομίας μας, η Ελλάδα εκπέμπει διπλάσια αέρια θερμοκηπίου από το μέσο όρο της Ευρώπης των 15. Τα περιθώρια στενεύουν και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δράσουμε έγκαιρα.

Αφορά την κοινωνία, όπου οι περισσότεροι ζουν με αγωνία για το αύριο, ο φόβος της ανεργίας διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό, τα ποσοστά φτώχειας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, η βία - κρατική και μη - κερδίζει έδαφος, δεκάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από βία μέσα στην οικογένεια, η παιδεία παραμένει δυσλειτουργική, ο εθνικισμός συνεχίζει να τρώει τις σάρκες της χώρας μας, η Κοινωνία των Πολιτών αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η δυσπιστία για το διπλανό μας περιορίζει την κοινωνική ενεργοποίηση.

Αφορά τη δημόσια ζωή, όπου κόμματα και πολιτικοί έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν για να χάσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, η διαφθορά γενικεύεται, η συζήτηση εστιάζεται στα πρόσωπα αντί για τις πολιτικές, ενώ η ζημιά από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και τη νομή της εξουσίας είναι πια αδιαμφισβήτητη.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ερχόμαστε να μιλήσουμε για διεξόδους και λύσεις:

Για Πράσινη Στροφή στην Οικονομία, με μαζικές κοινωνικές, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και των συνδυασμένων μεταφορών, την εξοικονόμηση νερού, τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές, την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τους οικισμούς, την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό.

Για 100.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας, μέσα από τις επενδύσεις που προτείνουμε, για περιορισμό της ανεργίας, τόνωση της οικονομίας και ευκαιρίες να αναπτυχθεί και ο μη κερδοσκοπικός τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας.

Για «εκτροπή» πόρων από το Πακέτο Αλογοσκούφη για τις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτηθούν με συμβολικά επιτόκια δράσεις όπως ηλιακές στέγες, μονώσεις σπιτιών ή συνεταιρισμούς ανανεώσιμης ενέργειας, προσφέροντας σε κάθε πολίτη απτό όφελος για την τσέπη του.

Για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ως εργαλείο για αναδιανομή εισοδημάτων, στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, κίνητρα για στροφή προς βιώσιμη παραγωγή και για εξοικονόμηση πόρων όπως η ενέργεια και το νερό, αντικίνητρα για την επιδεικτική κατανάλωση και για όλα όσα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σε συνθήκες λιτότητας, μαζικής υποτίμησης της εργασίας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων για τους πολλούς, γινόμαστε διπλά φτωχοί αν η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη. Προχωράμε λοιπόν και πέρα από την προσπάθεια για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις:

Αγωνιζόμαστε για τα συλλογικά αγαθά που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη: αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, πόλεις φιλικές στο περπάτημα και το ποδήλατο, πάρκα και πλατείες που δε σε διώχνουν, απόλυτη προστασία της δασικής γης και επιστροφή της φύσης στην πόλη, τροφή χωρίς ρίσκα για την υγεία μας, καθαρό αέρα και καθαρές ακτές, παρεμβάσεις σε όλα όσα μας αρρωσταίνουν, αλλά και αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και περίθαλψης.

Απαιτούμε να δοθεί στο περιβάλλον η προτεραιότητα που του αξίζει στην πολιτική ατζέντα, ώστε ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε να μην κόβει το κλαδί όπου καθόμαστε. Καταθέτουμε προτάσεις που δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μόνη που δίνει ουσιαστικές λύσεις στα θέματα της απασχόλησης και της ευημερίας, έστω κι αν μειώνει τα κέρδη κάποιων λίγων.

Θέλουμε μια οικονομία με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να οριοθετήσουμε την Πράσινη Οικονομία από τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κομμάτων εξουσίας: δεν αρκεί η αποσπασματική ανάπτυξη κάποιων επιμέρους τομέων, όταν οι συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον παραμένουν ίδιες ή και αυξάνονται.

Αγωνιζόμαστε για ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που δε θα περιθωριοποιεί τους ανέργους και τους φτωχότερους. Επιδιώκουμε την εξάλειψη κάθε διάκρισης, ιδίως λόγω φύλου, φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, υγείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Διεκδικούμε πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλες και όλους.

Ξέρουμε ότι το έλλειμμα δικαιωμάτων των μεταναστών βλάπτει σοβαρά και τους Έλληνες: η μαύρη εργασία δεν κάνει διακρίσεις, η παράλογη άρνηση ασύλου στους πρόσφυγες εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη, η άρνηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας απειλεί με εκρηκτικές καταστάσεις.

Αγωνιζόμαστε για νομοθετική και συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων ως συναισθανόμενα όντα. Εργαζόμαστε για να σταματήσει η βάρβαρη μεταχείρισή τους και να πάψουν να θεωρούνται διακοσμητικά ή αναλώσιμα.

Η δημοκρατία που έχουμε σήμερα δεν είναι αρκετή. Το συγκεντρωτικό κράτος , η παντοδυναμία του πρωθυπουργού, η κομματική νομή της εξουσίας και το έλλειμμα αξιοπιστίας των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διασφαλίζουν την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, η αίσθηση των πολιτών ότι ελάχιστα επηρεάζουν τις εξελίξεις, συγκροτούν ένα ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα που έχει δείξει τα όριά του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι διακυβέρνηση σημαίνει διαμόρφωση ευρύτερα αποδεκτών στόχων και συντονισμό για την προώθησή τους. Δίνουμε ήδη τα πρώτα μας δείγματα γραφής, δημοσιεύοντας τα οικονομικά μας στο διαδίκτυο και αρνούμενοι το δωρεάν αυτοκίνητο για τον ευρωβουλευτή μας.

Σ’ αυτές τις εκλογές καταθέτουμε τις προτάσεις μας για άλλο μοντέλο διακυβέρνησης: με ισχυρές αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, δημοψηφίσματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, ανοικτή διαβούλευση για κάθε νομοσχέδιο, ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές και υπηρεσιακή ανεξαρτησία της διοίκησης, αλλά και με απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε βασικές διαφορές από τα άλλα κόμματα, σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των κομμάτων εξουσίας και δεν προσβλέπουμε άμεσα στη συμμετοχή μας στην εξουσία. Αντίθετα όμως με άλλους, αφήνουμε υπό όρους περιθώρια για μετεκλογικές συνεργασίες με απτές προγραμματικές δεσμεύσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μη δώσουμε παράταση ζωής σε ένα επικίνδυνο πολιτικό σύστημα.

Αν η ψήφος των πολιτών μας δώσει αυτή την εντολή, τα μέλη μας θα αποφασίσουν μετά τις εκλογές, δημοκρατικά και δεσμευτικά για όλους, κατά πόσο η επιλογή μας θα είναι κυβερνητική συνεργασία, ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή ρόλος προγραμματικής αντιπολίτευσης. Κριτήριο θα είναι οι βασικές μας προτεραιότητες και το κατά πόσο οι άλλες πλευρές θα δεχθούν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και να εγκαταλείψουν οριστικά επιλογές όπως η εκτροπή του Αχελώου, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό ή οι σκέψεις για πυρηνική ενέργεια.

35 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτήσουμε με την ψήφο μας το γερασμένο πελατειακό σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων και της νομής της εξουσίας.

Η νέα Βουλή χρειάζεται τις ιδέες και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την έξοδο από την κρίση, τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τα μηνύματα που προτείνουν μια ακόμη λευκή επιταγή σε κόμμα εξουσίας. Ζητάμε λοιπόν την ψήφο σας:

για να σπάσουμε το φράγμα του 3% και να εκλέξουμε την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα των Οικολόγων Πράσινων, με 8-10 βουλευτές.

για να φέρουμε νέες προτεραιότητες, νέες ιδέες στον πολιτικό διάλογο και νέα θέματα στην πολιτική ατζέντα.

για να ασκήσουμε πίεση και να επηρεάσουμε τις επιλογές και των άλλων κομμάτων

για να πλαισιώσουμε, και με την ψήφο μας, το αίτημα για κοινωνική ενεργοποίηση και για αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ; Η περίπτωση του Άλσους Μιμηκόπουλου στο Μαρούσι
Η Αθήνα είναι μια πόλη με δραματικές ελλείψεις σε πράσινο: για να γίνει βιώσιμη, χρειάζεται οι ελεύθεροι χώροι να τριπλασιαστούν. Χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη και το λίγο πράσινο που υπάρχει, πλήττεται από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη και μπαίνει στο στόχαστρο συμφερόντων που προωθούν στη θέση του άλλες χρήσεις.

Τα 45 στρέμματα του Άλσους Μιμηκόπουλου στον Παράδεισο Αμαρουσίου αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης αυτής. Ανήκουν στο Δημόσιο και υπάγονται στις αρμοδιότητες δύο υπουργείων που δεν κάνουν απολύτως τίποτα για τη διαχείριση και την προστασία τους. Επιπλέον απειλήθηκαν από τα ολυμπιακά έργα και τις βλέψεις του κ. Βωβού, ενώ διεκδικήθηκαν χωρίς κανένα νόμιμο τίτλο από το ίδρυμα του Γηροκομείου («Ελεήμων Εταιρία Αθηνών») με στόχο την κατασκευή υπόγειου γκαράζ για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων των γύρω επιχειρήσεων. Μέρος του κτήματος έχει ήδη καταπατηθεί για την ανέγερση κτιρίου γραφείων και για την επέκταση του χώρου γειτονικής εταιρίας.

Ο χώρος πρασίνου βρίσκεται στο έλεος των αυτοκινήτων που σταθμεύουν ανάμεσα στα αιωνόβια πεύκα, αφού δεν υπάρχει περίφραξη να εμποδίσει την είσοδό τους. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι θέμα τύχης να πάρουν φωτιά τα ξερά χόρτα από τυχόν υπερθερμασμένους καταλύτες των ΙΧ, ενώ η παλιά στέρνα του κτήματος παραμένει ερειπωμένη χωρίς νερό και σύστημα πυροπροστασίας δεν υπάρχει.

Οι ενέργειες των κατοίκων για περίφραξη του χώρου με χαμηλό τοιχίο, μέτρα πυροπροστασίας και ήπια διαμόρφωση με σεβασμό στη δασική του μορφή, προσκρούουν επί χρόνια στη σύγκρουση αρμοδιοτήτων των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην αδράνεια του (υποστελεχωμένου) δασαρχείου Πεντέλης. Πρόσφατα ο Δήμος Αμαρουσίου προσπάθησε να προωθήσει συρματόπλεγμα ύψους 2 μέτρων με κόστος 450-600 χιλ. ευρώ, ενώ οι κάτοικοι αντιπρότειναν να κατασκευάσουν οι ίδιοι ένα χαμηλό περιτείχισμα, με υλικό που υπήρχε ήδη διαθέσιμο στο Δήμο, προκειμένου να προστατέψουν το χώρο από την παράνομη στάθμευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να γίνει η προστασία και επέκταση των χώρων πρασίνου θέμα προτεραιότητας. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε σημαντικό να στηρίξουμε τους αγώνες των κατοίκων για την προστασία των ελεύθερων χώρων, να δημιουργήσουμε πολιτικό κόστος για την εγκατάλειψή τους, αλλά και να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για τη συνολικότερη πολιτική πρασίνου.

Η Συντονιστική Γραμματεία Αττικής των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Λουκέρης, 6936 619877
Γιάννης Παρασκευόπουλος, 6979 952070
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού στη Νότια Ευρώπη υιοθετήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες με ισχυρή πλειοψηφία (647 υπέρ, 22 κατά, 27 αποχές). Το κείμενο που υιοθετήθηκε έχει τελικά ως βάση τη συμβιβαστική πρόταση που είχαν καταθέσει το Λαϊκό κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι.

Η Ομάδα των Πράσινων-EFA ψήφισε υπέρ του τελικού κειμένου του ψηφίσματος, αν και δεν είχε συνυπογράψει το κοινό συμβιβαστικό σχέδιο πρότασης καθώς θεωρούσε ότι ήταν οπισθοχώρηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο ψήφισμα του 2007, ιδίως σε ότι αφορά την καταδίκη της αλλαγής χρήσεων γης μετά από πυρκαγιές αλλά και την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εφόσον δεν υλοποιηθούν τα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης.

Η ψήφος στην Ολομέλεια είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του κειμένου του ψηφίσματος, σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση που είχαν καταθέσει το Λαϊκό κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι στα παρακάτω σημεία:

1. Απαίτηση για επιστροφή της Κοινοτικής οικονομικής βοήθειας στη περίπτωση που δεν υλοποιούνται τα προβλεπόμενα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης (τροπολογία των Πράσινων, ονομαστική ψηφοφορία 369 υπέρ- 320 κατά)

2. Κάλεσμα των Κρατών Μελών να ενδυναμώσουν και να εφαρμόσουν ποινικές διώξεις για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των εμπρησμών (τροπολογία των Πράσινων)

3. Το Κάλεσμα προς την Επιτροπή για αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού μετά τις πυρκαγιές, αντικαταστάθηκε με κάλεσμα για αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων στις πληγείσες περιοχές

Στην ψηφοφορία της Ολομέλειας, δεν έγινε δεκτή η πρόταση των Πράσινων να συμπεριληφθεί ιδιαίτερη μνεία στην αποτροπή της αλλαγής χρήσεων γης των πληγέντων οικοσυστημάτων από πυρκαγιές (310 ψήφοι υπέρ- 389 κατά, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους να ψηφίζουν κατά), καθώς και της τροπολογίας που ζητούσε την άμεση κατάρτιση των δασολογίων και των δασικών χαρτών όπου δεν υπάρχουν (311 υπέρ- 371 κατά, πάλι με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους να αντιτίθενται σε αυτή τη τροπολογία).

Θετικά σημεία του ψηφίσματος αφορούν:

α. Αναγνώριση της συμβολής της αναποτελεσματικής εφαρμογής νόμων που απαγορεύουν τη παράνομη οικιστική ανάπτυξη και διασφαλίζουν την αναδάσωση- αποκατάσταση, στην εμφάνιση φαινομένων εμπρησμού και δασικών πυρκαγιών

β. Αναγνώριση ότι οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών και έκνομων ενεργειών

γ. Αναγνώριση της μη αποτελεσματικής εφαρμογής των προηγούμενων ψηφισμάτων του ΕΚ για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

δ. Κάλεσμα για συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών κοινών δράσεων και στρατηγικών για τη πρόληψη κινδύνων

ε. Κάλεσμα να υλοποιηθούν οι προτάσεις της Έκθεσης Μπαρνιέ, καθώς και νομοθετικών ρυθμίσεων για την εγκαθίδρυση της μόνιμης Ευρωπαϊκής Δύναμης Απόκρισης
ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ... ΕΓΚΛΗΜΑ;
Συμβολική συμπύκνωση του παραλογισμού που κυριαρχεί στην Αθήνα θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την αυριανή δίκη των τριών πολιτών που είχαν συλληφθεί το 2007 για δενδροφύτευση στο Πεδίο του Άρεως.

Οι τρεις πολίτες, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του ‘Αρεως, είχαν συλληφθεί την Πρωταπριλιά του 2007 σε επίθεση των ΜΑΤ εναντίον ειρηνικής εκδήλωσης των κατοίκων. Οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν για τις παράνομες επεμβάσεις του Πανελληνίου ΓΣ στο πάρκο, με αυθαίρετα κτίσματα και με δημιουργία δεύτερης παράνομης εισόδου προς το εσωτερικό του πάρκου, μεταβάλλοντας τις αλέες του σε δρόμους πρόσβασης φορτηγών.

Οι τρεις πολίτες, Μαρίνα Βήχου, Θοδωρής Κοκκινάκης και Αχιλλέας Σαϊντ, είχαν μείνει για 24 ώρες στο αστυνομικό τμήμα και είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες. Η κατηγορία για απείθεια κατά της αρχής απαγγέλθηκε εναντίον τους πολύ αργότερα. Η επίθεση της αστυνομίας και οι συλλήψεις είχαν τότε θεωρηθεί «χειρονομία καλής θέλησης της κυβέρνησης» προς τον κ. Μ.Κυριακού, πρόεδρο του Πανελληνίου ΓΣ και ιδιοκτήτη του ραδιοτηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ.

Σημειώνουμε ότι ανακοίνωση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, στις 1.7.2009, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις παρανομίες του Πανελληνίου ΓΣ για τις οποίες διαμαρτύρονταν οι κατηγορούμενοι και αναφέρει ότι «κινούνται οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες» για την παράβαση των όρων του παραχωρητηρίου.

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων θα παρευρεθεί στην αυριανή δίκη, καταθέτοντας ενδεχομένως και ως μάρτυρας, ο Τάσος Κρομμύδας, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 2007 και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και των συλλήψεων, καθώς συμμετείχε και ο ίδιος στη συγκέντρωση των κατοίκων.

«Είναι αδιανόητο να δικάζεται ως ποινικό αδίκημα μια δεντροφύτευση σε χώρο πρασίνου. Καλούμε όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, να συμπαρασταθούν στους πολίτες που δικάζονται», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 16-9-2009 στις 9π.μ, στο 4ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο (κτήριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων).
Η δημοκρατία είναι θέμα καθημερινής εφαρμογής! Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Δημοκρατία
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι η δημοκρατία είναι έννοια που ταυτίζεται με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και στη λήψη των αποφάσεων καθώς και με το σεβασμό χωρίς εκπτώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δημοκρατία μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν αποκτήσει συμμετοχικό χαρακτήρα και αποδεικνύει καθημερινά ότι αφορά και τις ομάδες που έχουν περιορισμένη κοινωνική δύναμη, και όχι μόνο τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς. Η κρίση του πολιτικού συστήματος στις μέρες μας έχει να κάνει τόσο με την αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών να αντιμετωπίσουν την βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση αλλά και με την γενική «αίσθηση» ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από την πίεση και επιρροή διαφόρων συμφερόντων και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Για την εμβάθυνση και την ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα απαιτούνται αλλαγές τόσο στο επίπεδο των πολιτικών όσο και σε επίπεδο θεσμών. Η χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων ως αντάλλαγμα για πελατειακές και κομματικές εξυπηρετήσεις βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Η διαιώνιση ή η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ αυτών που βιώνουν την υπερβολική φτώχεια και αυτών που κατέχουν υπερβολικό πλούτο και τον σπαταλούν επιδεικτικά αναιρεί την ουσία της δημοκρατίας. Η στέρηση των πολιτών από βασικά δικαιώματα όπως η εργασία και ο καθαρός αέρας και η ασφαλής τροφή κάνει πιο φτωχή τη δημοκρατία μας. Η γενίκευση της διαφθοράς είναι συχνά αποτέλεσμα της απουσίας μιας δημοκρατικής κουλτούρας που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων για τις εκλογές: «Η πολιτική θα επιστρέψει ως ανάγκη αν δίνει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την ψήφο των πολιτών στις 4 Οκτωβρίου για να συμβάλλουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική και στην καθημερινότητα. Για να ανανεωθεί και εμπλουτιστεί η δημοκρατία. Για να μπορούμε ως πολίτες να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και οι πολιτικές αποφάσεις να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα ισχυρών ομάδων επιρροής της εξουσίας.

Η μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι μια προσπάθεια ανακατανομής και της ισχύος μέσα στην κοινωνία και εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια απόδειξη ότι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών.

Είναι η ώρα των απαντήσεων σε κρίσιμα διλήμματα που θα επηρεάσουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Εμείς καλούμε τους πολίτες να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και να ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους. Είναι ψήφος συνείδησης».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μετά την ακύρωση της σύγκλησης του Δ.Σ. του συνδέσμου ΟΤΑ, αύριο Τρίτη στις 13.00, για να υπογραφεί η χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στη Β’ Θεσσαλονίκης Δήμητρα Γωγάκου δήλωσε:

«Σε συντονισμένη προσπάθεια να περάσουν κρυφά εν μέσω προεκλογικής περιόδου το καταστροφικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, έχουν αποδυθεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Η πρώτη τους προσπάθεια απέτυχε και μόλις διαπίστωσαν τις αντιδράσεις αναγκάστηκαν να μην προχωρήσουν στη σύγκλιση.

Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να αντέξουν την επιπλέον περιβαλλοντική υποβάθμιση των συνθηκών ζωής τους, η οποία έχει για αυτούς και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Φέραμε στη Θεσσαλονίκη τον Υφυπουργό Οικισμού της Περιφερειακής κυβέρνησης των Βρυξελλών, ο οποίος τους εξήγησε ότι στις Βρυξέλες καταργούν το αντίστοιχο εργοστάσιο επειδή είναι επικίνδυνο.

Ας απαντήσουν κατά πόσο η μελέτη που επικαλούνται πήρε υπόψη της το παράδειγμα των Βρυξελών.

Εξακολουθούν να προτείνουν την επίσκεψη στις Βρυξέλες για να διαπιστωθεί «η αβλαβής λειτουργία του εργοστασίου»;

Ας μην το επαναφέρουν!
Εναρξη της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων- Νίκος Χρυσόγελος και Ιωάννα Κοντούλη οι επικεφαλής
Δυναμικό ξεκίνημα για την εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελεί το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου.

Με συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα και με ζωντανό και πλούσιο διάλογο, οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες της εκστρατείας και υπερψηφίστηκε η εκλογική διακήρυξη, με κεντρικό σύνθημα «Οικολόγοι Πράσινοι - Ψήφος συνείδησης». Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το συνέδριο αποφάσισε ότι θα υπάρχει επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας. Μετά από ψηφοφορία, ως κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας αναδείχθηκαν ο Νίκος Χρυσόγελος ως 1ος επικεφαλής και η Ιωάννα Κοντούλη ως 2η επικεφαλής.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώτος επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν τη φωνή της συνείδησής τους, να επιλέξουν πώς θέλουν να ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ποιο θέλουν να είναι το μέλλον της χώρας μας. Έχουμε συνεκτικές προτάσεις, πράσινες λύσεις για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η παρουσία τους στη Βουλή θα συμβάλει στην αλλαγή της πολιτικής και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Είναι η ώρα των κρίσιμων επιλογών».

Όπως δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη, δεύτερη επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας: «Ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια απεύθυνσης στους ψηφοφόρους σε όλη την Ελλάδα να ακούσουν την φωνή της συνείδησης τους και ξεπερνώντας τον στείρο αρνητισμό να ψηφίσουν για να ξεφύγουμε από την απογοητευτική αντίληψη του «τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν μπορεί να γίνει». Έχουμε θετικές προτάσεις και νέες ιδέες. Την θετική προοπτική για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας πρέπει να την επανασχεδιάσουμε ως κοινωνία και οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν και θα βοηθήσουν σε αυτό. Αποτελούμε μια ελπίδα για την πολιτική του αύριο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Για πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882
Ιωάνννα Κοντούλη, τηλ 6972400417
Προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τον πολιτικό διάλογο στην τηλεόραση.
Οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννα Κοντούλη και Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεοπτικής συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων (οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετάσχουν με εκπρόσωπο και όχι αρχηγό του κόμματος).

Για να γίνει ουσιαστική η τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων και να αναβαθμιστεί ο πολιτικός διάλογος, οι Οικολόγοι Πράσινοι πρότειναν να συμμετάσχουν σε αυτούς που θέτουν ερωτήσεις τόσο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης όσο και των εντύπων και του ραδιοφώνου καθώς και χρήστες του διαδικτύου και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με έμφαση στους νέους. Μια τέτοια σύνθεση μπορεί να κάνει πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα τη συζήτηση και επικεντρωμένη περισσότερο στα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων για τη βαθιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση.

Όπως είναι γνωστό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επιλέξει να μην είναι ένα αρχηγικό κόμμα αλλά ένα κόμμα με πιο συλλογικές μορφές εκπροσώπησης. Γι αυτό θα αποφασίσουν το Σάββατο 12/9 στο Εκλογικό τους Συνέδριο για την πρόταση εκλογής επικεφαλής του συνδυασμού και της εκλογικής καμπάνιας που θα συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση ως εκπρόσωπος και όχι ως αρχηγός.
Διακομματική για τις εκλογές
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον αποκλεισμό τους από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής επιτροπής και στη συνέχεια αποφάσισαν να οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Εξωτερικών.

Μετά από την πρόσκληση που έλαβε το κόμμα μας για την συνάντηση των εκπροσώπων τύπου σήμερα στις 17:00 και την ενημέρωση για τις αποφάσεις της Διακομματικής αποφασίστηκε να ανασταλεί η προγραμματιζόμενη παράσταση διαμαρτυρίας.

Εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε για τον υπολογισμό του χρόνου προβολής με βάση το ποσοστό των προηγούμενων εθνικών εκλογών και όχι των πιο πρόσφατων Ευρωεκλογών κάτι που λειτουργεί υπέρ των 2 μεγάλων κομμάτων. Έτσι για παράδειγμα, στους Οικολόγους Πράσινους θα διατεθεί συνολικά σε όλη την εκλογική περίοδο όσος χρόνος διατίθεται καθημερινά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι ο νόμος 3023/2002 που ορίζει τα ζητήματα της προβολής των κομμάτων και της διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα αποτελεί τεχνητό εμπόδιο στην παρουσία και την βιωσιμότητα αναδυόμενων πολιτικών δυνάμεων. Με τους περιορισμούς στην προβολή όσο και την χρηματοδότηση των μικρών και νέων πολιτικών δυνάμεων ο νόμος στοχεύει ξεκάθαρα στην διασφάλιση του καρτέλ των μεγάλων και μικρών κομμάτων.
Διαμαρτυρία των Οικολόγων Πράσινων για τον αποκλεισμό τους από τη Διακομματική Επιτροπή
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή της η Διακομματική Επιτροπή αρνήθηκε τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων παρά το γεγονός ότι μετά την εκλογή ευρωβουλευτή αποτελούν πλέον κοινοβουλευτικό κόμμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν τη διάκριση εις βάρος τους και ζητούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν δοθεί στις εκλογές του 2007 στο ΛΑΟΣ όταν το τελευταίο είχε εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο όχι όμως και στη Βουλή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Εσωτερικών (Σταδίου 27 & Δραγατσανίου, πλ. Κλαυθμώνος) αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, καλώντας τα μέλη και τους φίλους τους να κινητοποιηθούν για δίκαιους όρους στην εκλογική αναμέτρηση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία.
Συνάντηση Μιχάλη Τρεμόπουλου με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα.
Ύστερα από αίτημα του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κος Σταύρος Δήμας δέχθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στις Βρυξέλλες τον ευρωβουλευτή και τους συνεργάτες του. Ήταν μια πρώτη θεσμική συνάντηση με στόχο την ανάπτυξη θεμάτων προτεραιότητας για τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης, θέτοντας τη βάση για μια μακροχρόνια συνεργασία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η επιτυχής δράση του Επιτρόπου και η ανάγκη για ακόμα πιο φιλόδοξες πολιτικές και στόχους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

2. Οι πρόσφατες Πυρκαγιές στην Ελλάδα και οι σχετικές πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως οι δύο ερωτήσεις προς την Επιτροπή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής με θέμα (α) τη χρηματοδότηση της πρόληψης- αντιμετώπισης κινδύνων και φυσικών καταστροφών από το ΕΣΠΑ 2007-2013, και (β) την Κατάρτιση Δασικών Χαρτών και Δασολογίου. Ο Επίτροπος θεωρεί θετικές τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων και ανέπτυξε τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική προστασία, την έκθεση Μπαρνιέ και την Ευρωπαϊκή δύναμη άμεσης δασοπυρόσβεσης.

3. Οι χωματερές και η διαχείριση απορριμμάτων με αφορμή την ερώτηση προς την Επιτροπή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής σχετικά με την κατάσταση με τη λειτουργία περισσότερων από 1300 παράνομων ΧΑΔΑ στην Ελλάδα. Μετά και από παράκληση της Ομάδας των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Επίτροπος ρωτήθηκε για τον αν έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος, ιδιαίτερα μέσα από την ενεργοποίηση του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΕ σχετικά με την άσκηση κυρώσεων στην Ελλάδα και μας διαβεβαίωσε πως έχει αμέριστο ενδιαφέρον για το θέμα.

4. Υδάτινοι πόροι. Ο Επίτροπος ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων και του Ευρωβουλευτή σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια, την εκτροπή του Αχελώου και τη ρύπανση των υδάτων στα Μεσσάπια.

5. Φυσικές περιοχές και Φορείς Διαχείρισης. Ο κ. Τρεμόπουλος ζήτησε τη δέσμευση του Επιτρόπου να ασκήσει πίεση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για να βελτιωθεί η κατάσταση με τη χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης των Περιοχών NATURA 2000, καθώς και να δημιουργηθούν ΦΔ για περισσότερες περιοχές,

6. Κλιματική Αλλαγή. Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε από τον Επίτροπο να προωθήσει η Επιτροπή πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 30-40% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ορθολογική εφαρμογή των επιμέρους οδηγιών (σύστημα εμπορίας εκπομπών, ενεργειακή αποδοτικότητα, προώθηση ΑΠΕ, κλπ).

Τέλος, κατόπιν παράκλησης της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τρεμόπουλος ζήτησε από τον Επίτροπο κ. Δήμα να δεσμευτεί για δύο θέματα που αφορούν τον Κανονισμό REACH για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την άσκηση πίεσης προς τη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας να δεχθεί να συμπεριληφθούν περισσότερες επικίνδυνες ουσίες στη λίστα απόσυρσης καθώς η λίστα περιλαμβάνει μόνο 30 από τις εκατοντάδες που αφορούν τους καταναλωτές. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα νάνο-υλικά, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη κάνει σύσταση να περιληφθούν στον κανονισμό σχετικές διατάξεις, ενώ η Επιτροπή διατηρεί ακόμα στάση αναμονής.

Κλείνοντας, ο Επίτροπος Δήμας τόνισε ότι το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό στους Οικολόγους Πράσινους και την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς τους θεωρεί πολύτιμους σύμμαχους στον αγώνα του για προστασία του περιβάλλοντος και ότι θα παρέχει στον Έλληνα Ευρωβουλευτή κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη των κοινών στόχων. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον προεκλογικό αγώνα των Οικολόγων Πράσινων.
Οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό ως το τέλος του έτους.
Η αδιαφορία της (προηγούμενης πλέον) κυβέρνησης για το μέλλον της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο, στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29/8. Γεγονός συνηθισμένο που ίσως εξηγεί το γιατί αυτή δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το μόνο κόμμα που ήταν παρόν στην συνέλευση, έγιναν μάρτυρες της δυσάρεστης διαπίστωσης πως από τον Ιανουάριο του 2010 οι ευαίσθητες περιοχές ενδέχεται να μείνουν χωρίς προστασία, αφού οι συμβάσεις των εργαζομένων πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2009, χωρίς ελπίδα να ανανεωθούν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συντασσόμαστε με πρόσφατο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη που εντοπίζει τα προβλήματα χρηματοδότησης, έλλειψης μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού και αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης. Δεν μπορεί ένας Φορέας Διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος να στελεχώνεται αποκλειστικά με συμβασιούχους που αντί να αφιερώνονται στο έργο τους να ανησυχούν εάν θα έχουν και του χρόνου δουλειά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα θέσουν έντονα το ζήτημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα και η νέα κυβέρνηση να το θέσει ως άμεση προτεραιότητα, ώστε να μη δημιουργηθούν νομικές και διοικητικές δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα στη δυσάρεστη περίπτωση που το 2010 κάποιος φορέας «ξεμείνει» από εργαζόμενους.

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, που ενημερώθηκε για την τραγική αυτή κατάσταση, δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά το θέμα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης και με ειδικές ερωτήσεις που ετοιμάζουμε σκοπεύουμε να φέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι απαράδεκτο οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Φορέων Διαχείρισης να καλύπτονται με συμβασιούχους. Θα είναι απαράδεκτο να μείνει έστω και ένας Φορέας Διαχείρισης χωρίς προσωπικό έστω και για μια μέρα, λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας. Η εξαιρετική φύση της χώρας αξίζει μια προστασία πολύ πιο ουσιαστική από αυτή που της επιφύλαξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Όλα για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!!!!! Αλλαγή πολιτικών, δεν πάει άλλο
«Η κρίση την οποία βιώνει η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ανάκαμψης του δικομματισμού αλλά μέσω πολιτικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης και που οδηγούν σε μια συνεκτική πράσινη λύση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με την είσοδο τους στη Βουλή και την εκλογή τουλάχιστον 8-10 βουλευτών οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να γίνουν καταλύτης πολιτικών αλλαγών», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

«Δυστυχώς ο πρωθυπουργός είναι εντελώς προβλέψιμος», συνέχισε ο Ν. Χρυσόγελος. «Ισχυρίστηκε ότι πήρε την απόφαση για εκλογές για το καλό μας, για το καλό της Ελλάδας. Και επικαλέστηκε μάλιστα την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την μείωση του δημόσιου χρέους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν ήταν πράγματα άγνωστα που τα ανακάλυψε ξαφνικά, ήδη κυβερνάει 5 χρόνια. Και ήταν μέσα σε αυτά που θα έπρεπε να κάνει κατ’ ελάχιστον η κυβέρνησή του. Δυστυχώς, τις δικές του πολιτικές ευθύνες προσπαθεί να τις συσκευάσει με περιτύλιγμα «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο…». Θα μπορούσε τουλάχιστον να σταματήσει αντί να κοροϊδεύει τους πολίτες».

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τη γενικευμένη διαφθορά που επικράτησε την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα. Αν και ήρθε στην εξουσία με συνθήματα κατά της διαφθοράς που είχε αναπτυχθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν την αντιμετώπισε αλλά την γιγάντωσε. Κάποτε έλεγε ότι θα εξοικονομούσε η χώρα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ. Δεν είπε τίποτα για την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Μόλις πριν λίγες μέρες δεν κάηκαν άραγε τα δάση της Αττικής και άλλων περιοχών εξαιτίας πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης;»

Η Γ. Κοντούλη, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε: «Δυστυχώς, το σκηνικό του 2007 για τις εκλογές επαναλαμβάνεται αλλά ως φαρσοκωμωδία, το έχει φαίνεται εμπεδώσει ο πρωθυπουργός. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές καίνε τα δάση, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, στη συνέχεια προσπαθεί να ξεγελάσει με υποσχέσεις-«καθρεφτάκια» τους πολίτες, και ζητάει εκλογές για πράγματα που όφειλε έτσι κι αλλιώς να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και έχει το θράσος να ζητάει ξανά «λευκή επιταγή από τους πολίτες, θέτοντας το δίλημμα «ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά».
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo


                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr