ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΒIOΛAOΤΙEAΣ AEΛIAAΣ 2009

Yλao iι ?ληniφinίao aια την ΑνδniANDROS BATSI Ανδnio. Ξaνiδiχaία, aνiιeιαaόiaνα δuiάτια στi I?ατσί, διαiiν? eαταλύiατα διαei?έo στην cνδni www.ANDROSinfo.gr

Ο λόγος ύπαρξης αυτής της σελίδας, είναι για την ενημέρωση σας σε σύγχρονα θέματα που αφορούν την ΥΓΕΙΑ.
Στο
ANDROSinfo πιστεύουμε ότι δεν φτάνει μόνο να λες ότι αγαπάς κάποιον, είσαι υποχρεωμένος να το αποδεικνύεις μέσα από την προσπάθεια για διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωσή του.Εδώ μπορείτε να βρείτε τα ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ: http://www.efet.gr

Περιεχόμενα:

 • Ανάκληση ηλιελαίου «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο» επιμολυσμένου με παραφινέλαιο 06-11-2008
 • Ανάκληση ξηρών καρπών - Ηλιόσποροι. «Ξηροί Καρποί DIA» 22-10-2008
 • "Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις " 11-09-2008
 • "Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή - Κυρώσεις " 29/08/2008
 • "Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις " 20/08/2008
 • "Προστασία καταναλωτή: Απόσυρση/ανάκληση νοθευμένου αραβοσιτελαίου. " 06/08/2008 _3
 • "'Αρση ανάκλησης ποτού με φρούτα με μη εγκεκριμένο νέο τρόφιμο." 06/08/2008 _2
 • "Προστασία Καταναλωτή : Ανάκληση νιφάδων δημητριακών. " 06/08/2008 _1
 • "Ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος." 31/07/2008
 • "Ανάκληση μη Ασφαλούς Τροφίμου " 30/07/2008
 • "Ανάκληση ποτού με φρούτα με μη εγκεκριμένο νέο τρόφιμο." 29/07/2008
 • "Ανάκληση ρεβιθιών με υπολείμματα φυτοφαρμάκου " 18/06/2008

 • ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06-11-2008
  "Ανάκληση ηλιελαίου «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο» επιμολυσμένου με παραφινέλαιο" 06-11-2008

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνεχίζοντας τους προληπτικούς ελέγχους αναφορικά με την ασφάλεια των διακινουμένων ηλιελαίων, όπως είχε διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, διαπίστωσε την ύπαρξη παραφινελαίου σε ηλιέλαια.
  Πρόκειται για προϊόν, με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο», σε συσκευασίες του 1lt, με αριθμό παρτίδας LA220408 1 01 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 23.09.2009. Ως παραγωγός εταιρεία αναφέρεται η «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγαία 64, θέση Κόντι, Κορωπί), ενώ διακινήθηκε από υποκατάστημα της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ».
  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση του προϊόντος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι και προς τις δύο επιχειρήσεις.
  Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
  ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-10-2008
  Ανάκληση ξηρών καρπών - Ηλιόσποροι. «Ξηροί Καρποί DIA»

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργεί, διαπίστωσε την ύπαρξη ξένου σώματος - γυαλί, σε ξηρούς καρπούς.
  Πρόκειται για ξηρούς καρπούς - ηλιόσπορους με την εμπορική ονομασία «Ξηροί Καρποί DIA», σε συσκευασίες των 150 g. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε σε προϊόντα με ημερομηνία ανάλωσης 30/09/2009 και αριθμούς παρτίδας SD2609091K401 και SD2539091K401.
  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παρτίδων με ημερομηνία ανάλωσης 30.09.2009 και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
  Η εταιρεία άμεσα ανταποκρινόμενη αποφάσισε την ανάκληση του συνόλου των παρτίδων με ημερομηνία ανάλωσης 30/09/2009.
  Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.
  ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-09-2008
  "Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή - Κυρώσεις " 11-09-2008

  Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
  Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
  Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους ? 77.000.
  Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

  1. Πρόστιμο 2.000 στην επιχείρηση "ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ - ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ", εργαστήριο τροφίμων, με έδρα τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, διότι σε επανέλεγχο διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την τεκμηρίωση συστημάτων αυτοελέγχου, των διαδικασιών αναφορικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τις ορθές πρακτικές υγιεινής.

  2. Πρόστιμο 5.000 στην "ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΕ", Ανώνυμη Αγροτική Κτηνοτροφική Εταιρεία, με έδρα το 60 χλμ Τρίπολης - Πύργου, Δ.Δ. Σκοπής Δήμου Τρίπολης, διότι μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι διέθεσε σε σούπερ μάρκετ προϊόν (τυρί φέτα) μη ασφαλές - ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και με ανακριβή στοιχεία στην επισήμανση ως προς την ταυτότητά του προϊόντος, παραπλανώντας έτσι τον καταναλωτή. Επίσης, δεν τήρησε τις διατάξεις του Κανονισμού 178 σε ότι αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης για ανάκληση προϊόντος.

  3. Πρόστιμο 2.000 στην "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", υπεραγορά τροφίμων, με έδρα τον Άλιμο Αττικής, Αγίου Δημητρίου 63, διότι μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι στο υποκατάστημα της ανωτέρω επιχείρησης επί της Π.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Ευκαρπίας διέθετε στην κατανάλωση προϊόν (τυρί φέτα) μη ασφαλές - ακατάλληλο για κατανάλωση.

  4. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΤΣΙΟΥΤΡΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ - ΣΠΙΤΙΚΟ", καφενείο - οβελιστήριο, με έδρα το Διον Πιερίας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

  5. Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην "ΜΑΤΙΝΑ ΕΠΕ", επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών και μπαχαρικών, με έδρα το Δ.Δ. Καρδιάς Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας και αυτοελέγχου.

  6. Πρόστιμο 4.000 ευρώ στην επιχείρηση "Α. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ - Π. ΚΑΚΑΝΑΣ ΟΕ", βιοτεχνία ξηρών καρπών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας 53, διότι μετά από δειγματοληψία φιστικιών (pistachios), αυτά βρέθηκαν μη κανονικά και χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 15,00mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 26,9mg/kg αντί 4,0mg/kg.

  7. Πρόστιμο 2.000 στον ΔΙΤΣΑ ΙΕΡΟΘΕΟ, αγρότη, κάτοικο Μεγάρων Αττικής, οδός Ελ. Βενιζέλου 24, διότι μετά από δειγματοληψία φιστικιών (pistachios) παραγωγής του, αυτά βρέθηκαν μη κανονικά και χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 15,00mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 26,9mg/kg αντί 4,0mg/kg.

  8. Πρόστιμο 7.000 στην επιχείρηση "ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑEΕ", σούπερ μάρκετ, με έδρα το Άνω Καλαμάκι, Λεωφ. Βουλιαγμένης 516, διότι σε έλεγχο σε υποκατάστημα της ανωτέρω επιχείρησης στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και επιπλέον διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση συνολικής ποσότητας282,80 κιλών.

  9. Πρόστιμο 2.000 στην επιχείρηση "ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ", οβελιστήριο - αναψυκτήριο, με έδρα την Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα (κρέας αρνίσιο) μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
  10. Πρόστιμο 5.000 στην επιχείρηση "Κ. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΑΒΠΕ", κρεοπωλείο - πτηνοπωλείο - αυγοπωλείο με παρασκευαστήριο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Β. Ηρακλείου 37, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα (διάφορα είδη κρέατος συνολικής ποσότητας 308,30 κιλών) μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

  11. Πρόστιμο ? 5.000 στην "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", υπεραγορά τροφίμων, με έδρα τον Άλιμο Αττικής, Αγίου Δημητρίου 63, διότι σε έλεγχο στο υποκατάστημα της ανωτέρω επιχείρησης στην οδό Πλαταιών & Νικ. Πλαστήρα στις Σέρρες διαπιστώθηκαν ουσιώδεις τροποποιήσεις της άδειας λειτουργίας, προβαίνοντας σε δραστηριότητες πέραν της άδειας. Επίσης, υπήρχαν ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής στους πάγκους, ελλιπή μέτρα υγιεινής του προσωπικού και επιπλέον πωλούσε ψάρια χωρίς ενδείξεις προέλευσης.

  12. Πρόστιμο 2.000 στην επιχείρηση "ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ ΑΕ", βιομηχανία καφέ - ζαχαρωδών - ειδών διατροφής, με έδρα το 6,5Ο χλμ Σ.Ο. Ωραιοκάστρου - Θεσσαλονίκης, διότι μετά από δειγματοληψία σε συσκευασίες μελιού διαπιστώθηκαν τα εξής :
  Α. Μέλι "REGINA" - βρέθηκε μη κανονικό, διότι είχε δείκτη διάστασης 3,10+-0,8 μονάδες Schade/gr αντί για τουλάχιστον 8 μονάδες Schade/gr μελιού, HMF 118,5 +- 7,20 mg/kg μελιού ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 40mg/kg μελιού και επίσης δεν αναγράφεται στις ενδείξεις επί της συσκευασίας η διεύθυνση του παρασκευαστή ή συσκευαστή.
  Β. Μέλι "REGINA" - βρέθηκε μη κανονικό και αποκλειόμενο της κατανάλωσης με την ονομασία "μέλι", διότι οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, επειδή είχε δείκτη διάστασης 3,00+-0,4 μονάδες Schade/gr αντί για τουλάχιστον 8 μονάδες Schade/gr μελιού, HMF 110,1 mg/kg μελιού ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 40mg/kg μελιού και επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία "μέλι ζαχαροπλαστικής".

  13. Πρόστιμο 7.000 στην επιχείρηση "ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ", σούπερ μάρκετ, με έδρα το 140 χλμ Θεσσαλονίκης - Βαιλικών, Θέρμη Θεσσαλονίκης, διότι σε έλεγχο στο κατάστημα χονδρικής πώλησης "CASH & CARRY" της αναφερόμενης επιχείρησης στην ανωτέρω διεύθυνση διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη από την νομοθεσία άδεια.

  14. Πρόστιμο 2.000 στην επιχείρηση "EBET ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ", βιομηχανία και εμπορία ειδών διατροφής, με έδρα τον Άλιμο Αττικής, Μ. Αντύπα 16, διότι μετά από δειγματοληψία πίττας για πίτσα (προϊόν της επιχείρησης), αυτό βρέθηκε να περιέχει το συντηρητικό προπιονκό οξύ και χαρακτηρίστηκε ως μη κανονικό διότι δεν αναγράφεται στην επισήμανσή του.

  15. Πρόστιμο 2.000 στην επιχείρηση "ΣΤΑΓΚΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ", πρατήριο άρτου - γάλακτος - ειδών ζαχαροπλαστικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Παπάφη 166 & Μ. Μπότσαρη 148, διότι σε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τις προδιαγραφές της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

  16. Πρόστιμο 5.000 στην επιχείρηση "ΔΕΡΜΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΧΑΛΑΡΟ", εστιατόριο - ψητοπωλείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Θεμιστοκλή Σοφούλη 71, Καλαμαριά, διότι σε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τις προδιαγραφές της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.

  17. Πρόστιμο 2.000 στην επιχείρηση "ΤΣΑΡΕΛΑΣ ΘΩΜΑΣ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ", καφετέρια - εστιατόριο, με έδρα το Διον Πιερίας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τις προδιαγραφές της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

  18. Πρόστιμο 3.000 στην επιχείρηση "ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Ο ΓΙΩΤΗΣ", οβελιστήριο για περαστικούς, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Μ. Μπότσαρη 150, Κάτω Τούμπα, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, τροποποίηση των όρων λειτουργίας του καταστήματος και έλλειψη αδείας για την αποθήκη - παρασκευαστήριο.

  19. Πρόστιμο 5.000 στην "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", υπεραγορά τροφίμων, με έδρα στον Άλιμο Αττικής, Αγίου Δημητρίου 63, διότι σε έλεγχο κατόπιν επώνυμης καταγγελίας στο υποκατάστημα της ανωτέρω επιχείρησης στην Π.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Ευκαρπίας, βρέθηκαν προϊόντα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω παρέλευσης της ελάχιστης ημερομηνίας διατηρησιμότητας.

  20. Πρόστιμο 3.000 στην επιχείρηση "PARADISE ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ & ΣΙΑ ΟΕ", καφέ - μπαρ - εστιατόριο εποχιακής λειτουργίας (camping), με έδρα το Παλούκι Αμαλιάδας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

  ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-08-2008
  "Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή - Κυρώσεις " 29/08/2008

  Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 62.000 ευρώ.
  Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

  1. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΦΙΛΟΣΟΓΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ", αρτοποιείο, με έδρα το Βόλο, Κ. Καρτάλη 24, διότι σε επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις προγενέστερης έκθεσης και παρουσίαζε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας των χώρων και εξοπλισμού καθώς και αποκλίσεις σχετικά με την τήρηση της υποδομής και του εξοπλισμού της επιχείρησης.

  2. Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ", οβελιστήριο, με έδρα τη Λάρισα, 1ης Μεραρχίας 11 & Βαλαβάνη, διότι στην τέταρτη κατά σειρά επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσε να παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την τήρηση της υποδομής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και μη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας στο προσωπικό της επιχείρησης.

  3. Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ," υπεραγορά τροφίμων, με έδρα το 1ο χλμ Ιερισσού - Γοματίου Χαλκιδικής, διότι σε γενόμενο έλεγχο και σε δύο ψυκτικούς θαλάμους που δεν λειτουργούσαν ικανοποιητικά βρέθηκαν τυροκομικά προϊόντα συνολικής ποσότητας 18,5 κιλών τα οποία κρίθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για κατανάλωση.

  4. Πρόστιμο 20.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΓΚΑΣΙΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ", τυροκομείο, με έδρα το 19ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Σερρών, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στερούνταν άδειας λειτουργίας και ότι της είχε ανακληθεί ο κωδικός έγκρισης και επιπλέον βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν ως μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τυροκομικά προϊόντα συνολικής ποσότητας 10.229 κιλών.

  5. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΓΥΡΑΔΙΚΟ ΚΑΪΜΑΚΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ", οβελιστήριο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υπαιτίας 63Α, Άνω Τούμπα, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο ως εργαστήριο κοπής κρέατος και παρασκευής κρεατοσυσκευασμάτων και σαλατών.

  6. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", αρτοποιείο, με έδρα τα Φάρσαλα, Θεμιστοκλέους 30, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

  7. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "OROSOVA ΒΑΡΣΑΜΗ ROSITSA KOSTADINOVA", εργαστήριο παραγωγής πιτών, με έδρα τον Γλινό Τρικάλων, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

  8. Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟΝ", κέντρο διασκέδασης, με έδρα το 4ο χλμ Τρικάλων - Πύλης, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, μετά από παράπονα προς την Υπηρεσία σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι: α) διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, β) παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και γ) λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

  9. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΟΥΣΟΥΖ", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οδός Τομπάζη, Ωραιόκαστρο, διότι μετά από δειγματοληψία σε "φιστίκια κελυφωτά (pistachios)", που εισάγονται και διανέμονται από την "Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ", αυτά βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg

  10. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ", βιομηχανία ξηρών καρπών, με έδρα το 2ο χλμ Π.Ο. Σχηματαρίου - Οινόης, διότι μετά από δειγματοληψία σε "φιστίκια κελυφωτά (pistachios), αυτά βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, των οποίων απαγορεύεται η διάθεση για ανθρώπινη κατανάλωση ή για χρήση ως συστατικό άλλων τροφίμων, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg.

  11. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ", επιχείρηση τυποποίησης - επεξεργασίας - εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με έδρα το 9ο χλμ Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, διότι μετά από δειγματοληψία σε "παρθένο ελαιόλαδο" και "ελαιόλαδο" με την εμπορική ονομασία "ΛΙΑΤΙΚΟ", αυτά βρέθηκαν μη κανονικά, επειδή το πρώτο είχε Κ270=0,44 αντί 0,25 και Κ232=3,22 αντί 2,60 και το δεύτερο ανέγραφε στην ετικέτα "Ελαιόλαδο Ανωτέρας Κατηγορίας, που παράγεται μόνο από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους", επισήμανση που οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή.

  12. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ", επιχείρηση τυποποίησης - επεξεργασίας - εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με έδρα το 9ο χλμ Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, διότι μετά από δειγματοληψία ηλιελαίου, αυτό βρέθηκε μη κανονικό, επειδή περιείχε λινολενικό οξύ 0,5 αντί του μέγιστου επιτρεπτού 0,3.

  13. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΑΡΤΟΖ ΑΕ", αρτοποιείο, με έδρα το 4ο χλμ Λάρισας - Φαλάνης, διότι σε επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τις ορθές πρακτικές υγιεινής καθώς και ελλείψεις ατομικών βιβλιαρίων υγείας προσωπικού.

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

  Πηγή: http://www.efet.gr

  Αρχή σελίδας

  ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20-08-2008
  Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις

  Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

  Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

  Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού 26.500 ευρώ.

  Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

  1. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "SAN CALA CENTER ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΑΕ", πρατήριο γάλακτος άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 11, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν καταγγελίας, διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

  2. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση τυποποίησης – συσκευασίας – εξαγωγής μελιού, "ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΙΟΥ", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, Μ. Κατράκη 270, Φοινικιά, διότι μετά από δειγματοληψία σε θυμαρίσιο μέλι, αυτό βρέθηκε μη κανονικό, επειδή περιείχε ποσοστό γυρεόκοκων 12% αντί 18% το ελάχιστο.

  3. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ", κρεοπωλείο, με έδρα το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στερούνταν άδειας λειτουργίας και παρουσίαζε αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.

  4. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", υπεραγορά τροφίμων, με έδρα τον ¶λιμο Αττικής, Αγίου Δημητρίου 63, διότι σε έλεγχο στο υποκατάστημα της επιχείρησης, στην Π.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Ευκαρπίας, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, διαπιστώθηκε ότι διέθετε προϊόντα "NESQUIK NESTLE" μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

  5. Πρόστιμο 4.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΥΙΟΙ & ΣΙΑ ΟΕ", αποθήκη τροφίμων και ποτών χονδρικού εμπορίου, με έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, Ηπείρου 4, διότι βρέθηκαν 4.320 κονσέρβες τόνου σε λάδι, των 800 g έκαστη, των οποίων είχε παρέλθει ο χρόνος ελάχιστης διατηρησιμότητας και κρίθηκαν ως μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

  6. Πρόστιμο 2.500 ευρώ στην επιχείρηση "ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ", αρτοβιομηχανία, με έδρα τη θέση Τζήμα, Κορωπί Αττικής, διότι μετά από δειγματοληψία σε "CHAMPION ψωμάκια σίτου, SANDWICH ROLLS", που παρασκευάζονται για λογαριασμό της επιχείρησης "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", αυτά βρέθηκαν να περιέχουν προπιονικό οξύ 2462,2+-31,1 mg/kg αντί όχι περισσότερο από 2000 mg/kg και κρίθηκαν μη κανονικά – μη ασφαλή.

  7. Πρόστιμο 2.500 ευρώ στην επιχείρηση "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", υπεραγορά τροφίμων, με έδρα τον ¶λιμο Αττικής, Αγίου Δημητρίου 63, διότι μετά από δειγματοληψία σε "CHAMPION ψωμάκια σίτου, SANDWICH ROLLS", που παρασκευάζονται για λογαριασμό της από την "ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ" και διατίθενται από την "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", αυτά βρέθηκαν να περιέχουν προπιονικό οξύ 2462,2+-31,1 mg/kg αντί όχι περισσότερο από 2000 mg/kg και κρίθηκαν μη κανονικά – μη ασφαλή.

  8. Πρόστιμο 2.500 ευρώ στην επιχείρηση επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας μελιού, "REGINA ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ", με έδρα την ΒΙΠΕΘ Σίνδου Θεσσαλονίκης Ο.Τ. 39Α Γ΄ Ζώνη, διότι μετά από δειγματοληψία σε γλυκό κουταλιού σύκο με την εμπορική ονομασία "ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ", που ανασυσκευάζει η επιχείρηση, αυτό βρέθηκε μη κανονικό, διότι δεν δηλώνεται το συντηρητικό διοξείδιο του θείου που περιέχει σε συγκέντρωση 62mg/kg αντί όχι περισσότερο από 50 mg/kg.

  9. Πρόστιμο 2.500 ευρώ στην επιχείρηση "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ", βιομηχανία τροφίμων, με έδρα το Δάσος Χαϊδαρίου, Καλαβρύτων 53, διότι μετά από δειγματοληψία σε γλυκό κουταλιού σύκο με την εμπορική ονομασία "ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ", που παρασκευάζεται από την ανωτέρω επιχείρηση, αυτό βρέθηκε μη κανονικό, διότι δεν δηλώνεται το συντηρητικό διοξείδιο του θείου που περιέχει σε συγκέντρωση 62mg/kg αντί όχι περισσότερο από 50 mg/kg.

  10. Πρόστιμο 2.500 ευρώ στην επιχείρηση "ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑE", σούπερ μάρκετ, με έδρα το ¶νω Καλαμάκι, Λεωφ. Βουλιαγμένης 516, διότι μετά από δειγματοληψία σε γλυκό κουταλιού σύκο με την εμπορική ονομασία "ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ", που διατίθεται από την ανωτέρω επιχείρηση, ανασυσκευάζεται από τη "REGIΝΑ ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ" και παρασκευάζεται από τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ", το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό, διότι δεν δηλώνεται το συντηρητικό διοξείδιο του θείου που περιέχει σε συγκέντρωση 62mg/kg αντί όχι περισσότερο από 50 mg/kg.

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

  Πηγή: http://www.efet.gr

  Αρχή σελίδας

  ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06-08-2008 _3
  Προστασία καταναλωτή: Απόσυρση/ανάκληση νοθευμένου αραβοσιτελαίου.

  Από έλεγχο που διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου και το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε η διακίνηση νοθευμένου αραβοσιτελαίου, με κραμβέλαιο, επιμολυσμένου με παραφινέλαιο.
  Πρόκειται για αραβοσιτέλαιο, με την εμπορική επωνυμία "Αραβοσιτέλαιο ΕΒΙΟΛ" το οποίο συσκεύαζεται από την εταιρία "Παππά Μ. - Γ. Βερούσης & ΣΙΑ Ε.Ε.". Το ανωτέρω προϊόν διακινείται σε συσκευασίες του 1lt, με αριθμό παρτίδας Lot 127 και ημερομηνία λήξης 12/2009.

  Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 23tn.
  Επιπλέον κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν στελέχη του Ε.Φ.Ε.Τ. στην εν λόγω επιχείρηση διαπιστώθηκαν προβλήματα στη λειτουργία της, όπως απουσία συστήματος αυτοελέγχου - ιχνηλασημότητας καθώς και απουσία παραστατικών. Κατόπιν όλων αυτών, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας και παράλληλα ενημέρωσε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας προκειμένου να προβεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.
  Πηγή: http://www.efet.gr

  Αρχή σελίδας

  ANDROSinfo
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06-08-2008 _2
  'Αρση ανάκλησης ποτού με φρούτα με μη εγκεκριμένο νέο τρόφιμο.

  Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια επικοινωνίας με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στα νέα τρόφιμα, ενημερώθηκε ότι το εκχύλισμα Ginkgo Biloba από 31.07.2008 δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Κανονισμού 258/97/ΕΚ για τα νέα τρόφιμα.
  Κατά συνέπεια αίρεται ο λόγος απόσυρσης του προϊόντος "Power- Genius/ Refresh - Ποτό από φρούτα". Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση η ευθύνη των επιχειρήσεων για την παραγωγή, διάθεση και διακίνηση ασφαλών τροφίμων καθώς και η υποχρέωση για άμεση διάθεση στις αρμόδιες αρχές των σχετικών δεδομένων.
  Αnχ? σaλίδαo


  ANDROSinfo

  ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ ANDROSinfo Δaίτa τi ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ τio ANDROSinfo
  Daίτa iαo τα σχόλιά σαo aια τιo σaλίδao iαo eαι τi νησί iαo την ΑΝΔNI.

                     Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
  Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr