ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΒIOΛAOΤΙEAΣ AEΛIAAΣ 2009

Yλao iι ?ληniφinίao aια την ΑνδniANDROS BATSI Ανδnio. Ξaνiδiχaία, aνiιeιαaόiaνα δuiάτια στi I?ατσί, διαiiν? eαταλύiατα διαei?έo στην cνδni www.ANDROSinfo.gr

Ο λόγος ύπαρξης αυτής της σελίδας, είναι για την δική σας πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το μεγάλο θέμα που έχει ενσκήψει με την νέα γρίπη H1N1. Στο ANDROSinfo πιστεύουμε ότι δεν φτάνει μόνο να λες ότι αγαπάς κάποιον, είσαι υποχρεωμένος να το αποδεικνύεις μέσα από την προσπάθεια για διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωσή του.
Εδώ λοιπόν, αναδημοσιεύουμε άρθρα και κείμενα, που θα σας πληροφορήσουν και θα σας ενημερώσουν πάνω στο φλέγον αυτό θέμα.
Δεν σκοπεύουμε να υποκαταστήσουμε τον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος έχει την ευθύνη να σας ενημερώσει σωστά, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας.


Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Η1Ν1
Η πραγματική απειλή: η εκτροφή του νέου ιού της γρίπης των χοίρων
Το εμβόλιο για την γρίπη των χοίρων
Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια
Τι κάνουμε;

Από τονΑθανάσιο Καραμπέλη Παθολόγο, Ιατρό ΕΣΥ
Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2009

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, των ευπαθών ομάδων και των μαθητών για την νέα γρίπη των χοίρων Η1Ν1, και προτρέπεται ο πληθυσμός να εμβολιασθεί για την νέα μαζί και για την εποχιακή γρίπη, "εθελοντικά", χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή του που αρχικά ήταν υποχρεωτική (;).

Πολλοί όμως αμφιβάλλουν για την ασφάλεια, αλλά και για την ανάγκη αυτών των εμβολιασμών, και μεγάλο ποσοστό, ακόμη και γιατρών διεθνώς, δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιασθούν για την νέα γρίπη.

Πράγματι, η αμφιβολία είναι δικαιολογημένη, αφού η αλήθεια για την νέα γρίπη των χοίρων Η1Ν1 και το εμβόλιό της έχει επιμελώς και διεθνώς αποσιωπηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι κερδίζουν από την συνωμοσία συγκάλυψης, δηλαδή τις Φαρμακοβιομηχανίες (εμπόριο της αρρώστιας), τα ΜΜΕ (εμπόριο του φόβου), το Ιατρικό ιερατείο και τους παρατρεχάμενους (ευκαιρία για καριέρα και υλικά οφέλη), και τους Πολιτικούς – αυτοί πουλάνε προστασία.
Οι πολίτες δικαιολογημένα είναι πολύ επιφυλακτικοί και δύσπιστοι απέναντι σε όσους κερδίζουν οι ίδιοι, συμβουλεύοντας τους άλλους να πάρουν το ρίσκο.
Με το κείμενο αυτό προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες.

Α. Ποιος είναι αυτός ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων;

Τον Αύγουστο του 1998, μία βιομηχανική φάρμα εκτροφής γουρουνιών στην Βόρεια Καρολίνα αντηχούσε απ’ άκρη σε άκρη από τον βήχα όλων των χιλιάδων χοίρων. Ένας νέος ιός της γρίπης των χοίρων ανακαλύφθηκε σε αυτή την βιομηχανική φάρμα, ένα υβρίδιο ιού γρίπης των χοίρων με τρία γονίδια ιού ανθρώπινης γρίπης. Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ιός αυτός απέκτησε και δύο τμήματα γονιδίων ιού γρίπης των πτηνών, και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ένας τριπλά επανασυνδυασμένος ιός, υβρίδιο ιών γρίπης του ανθρώπου, των χοίρων και των πτηνών. Ο νέος ιός προκάλεσε επιδημίες σε φάρμες χοίρων σε πολλές Πολιτείες, και σε λίγους μήνες είχε εξαπλωθεί σε όλες τις φάρμες των ΗΠΑ.
Πηγή - Βιβλιογραφία:
Michael Greger, M.D. CDC Confirms Ties to Virus First Discovered in U.S. Pig Factories. August 26, 2009.
Η ανασκόπηση αυτή παραπέμπει σε όλη την σχετική βιβιλογραφία
Ο Dr. Michael Greger είναι ο διευθυντής δημόσιας υγείας και ζωοκομίας στην The Humane Society of the United States.
Την ανασκόπηση συνοδεύει εκτεταμένη βιβλιογραφία.


Ο τωρινός ιός Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντοπίσθηκε αρχικά στο Μεξικό και έχει τουλάχιστον δύο προγόνους. Ο ένας πρόγονός του είναι ο ιός που, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αναπτύχθηκε στην Αμερική το 1998, και ο άλλος πρόγονός του, από τον οποίο πήρε άλλα δύο τμήματα γονιδίων, είναι ένα άλλο στέλεχος ιού επίσης της γρίπης των χοίρων που κυκλοφορεί σε Ευρώπη και Ασία.

Α1. Πως προέκυψε αυτός ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων;

Το 1998 που αναπτύχθηκε ο ιός ήταν η χρονιά που ο πληθυσμός χοίρων στην Β. Καρολίνα, από μόλις 2 εκατομμύρια το 1992, έφθασε τα 10 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι φάρμες χοίρων από 15.000 το 1986 σε 3.600 το 2000. Πώς μπορείς όμως να μεγαλώσεις πενταπλάσια ζώα σε πέντε φορές λιγότερες φάρμες; Στριμώχνοντας 25 φορές περισσότερα ζώα σε κάθε επιχείρηση.

Την δεκαετία του ’80, περισσότερες από 85% από τις φάρμες χοίρων στην Β. Καρολίνα είχαν λιγότερα από 100 ζώα.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι επιχειρήσεις με πάνω από 1000 ζώα περιλάμβαναν περίπου το 99% του συνολικού πληθυσμού χοίρων της Πολιτείας.

Ανάλογη ήταν και η βιομηχανοποίηση της εκτροφής πουλερικών. Μάλιστα συχνά στην ίδια περιοχή στις ΗΠΑ συνωστίζονται πολλές βιομηχανικές μονάδες χοίρων και πουλερικών μαζί. Στις μονάδες αυτές, συχνά με εργάτες υποαμειβόμενους μετανάστες χωρίς χαρτιά, επικρατούν ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Η κύρια οδός μετάδοσης της γρίπης στους χοίρους είναι όπως και στον άνθρωπο, με σταγονίδια ή αερόλυμα μολυσμένων ρινικών εκκρίσεων, και οι ειδικοί κατηγορούν τον υπερσυνωστισμό των χοίρων ως αιτία για την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών ιού της γρίπης, όπως ο τριπλά ανασυνδυασμένος τωρινός ιός της γρίπης των χοίρων. Διότι έχει αποδειχθεί ότι «όταν δύο ιοί γρίπης προσβάλουν μαζί το ίδιο κύτταρο, μπορεί να παραχθούν καινούργιοι ιοί που να περιέχουν τμήματα και από τους δύο γονικούς ιούς».
Πηγή - Βιβλιογραφία:
Trifonov V, et al. 2009. The origin of the recent swine influenza A(H1N1) virus infecting humans. Eurosurveillance 14(17).
Αναφέρεται σε ευρήματα μέχρι του Απριλίου 2009.
Τα νεώτερα στοιχεία αναφέρονται από τον Greger


Για την ταχεία διασπορά του στις ΗΠΑ ενοχοποιείται η διακίνηση ζώντων ζώων σε μακρινές αποστάσεις σε άθλιες συνθήκες. Στις ΗΠΑ οι χοίροι μεταφέρονται από την ανατολική στην δυτική ακτή : μεγαλώνουν στην Β Καρολίνα στον Ατλαντικό, παχύνονται στην Αϊόβα όπου είναι η ζώνη του φθηνού καλαμποκιού, και σφάζονται στην Καλιφόρνια στον Ειρηνικό. Ανάλογη είναι και η εντατικοποίηση της βιομηχανικής εκτροφής χοίρων και στην Ευρώπη, και περιγράφεται στο Science ως «συνταγή καταστροφής». Η επόμενη πανδημία μπορεί να προέλθει από το συνωστισμό στους στάβλους χοίρων στην Ευρώπη.
Πηγή - Βιβλιογραφία:
Michael Greger. The Long Haul: Risks Associated with Livestock Transport. Biosecurity and Bioterrorism: Biodefense Strategy, Practice, and Science (2007) 5(4):301-311 03/23/09.


Α2. Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ιών;

Η Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας, η American Public Health Association, έκανε ήδη από το 2003 έκκληση για διακοπή της λειτουργίας στις βιομηχανικές φάρμες εκτροφής. Τα Ηνωμένα Έθνη το 2005 παρότρυναν έντονα «κυβερνήσεις, τοπικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς ότι είναι ανάγκη να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση εναντίον της βιομηχανοποίησης της εκτροφής ζώων», η οποία, σε συνδυασμό με τις αγορές ζώντων ζώων, «παρέχει ιδεώδεις συνθήκες για την διάδοση του ιού της γρίπης και για την μετάλλαξή του σε πλέον επικίνδυνη μορφή».

Μόλις φέτος τον Απρίλιο το ερευνητικό κέντρο Pew Commission on Industrial Farm Animal Production στις ΗΠΑ συμπέραινε ότι η βιομηχανοποίηση της εκτροφής αποτελεί «μη αποδεκτό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», και «οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας να προκύψει στέλεχος λοιμογόνο για τον άνθρωπο». Η Επιτροπή συνιστούσε να καταργηθούν τα μεταλλικά «παχνιά» που κρατούν ακίνητες τις μάνες σε χοιροτροφεία όπως εκείνο στην Βόρεια Καρολίνα όπου βρέθηκε το πρώτο υβρίδιο του νέου ιού της γρίπης των χοίρων, γιατί προκαλούν στα ζώα πολύ μεγάλο στρες που είναι επικίνδυνο για την υγεία τη δική τους, αλλά και των ανθρώπων, (ήδη καταργούνται στην Ευρώπη). Ακόμα η Επιτροπή Pew συνιστούσε να υιοθετηθεί η έκκληση της Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας για διακοπή της λειτουργίας στις βιομηχανικές φάρμες εκτροφής.

Η Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση της παραγωγής συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο επιδημιών. Η Δανία με νόμο καθόρισε τον αριθμό χοίρων ανά φάρμα και έβαλε οροφή στον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό χοίρων στην χώρα. Τέτοια όρια δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ή το Μεξικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ο :

• Η βιομηχανοποίηση της εκτροφής χοίρων και πουλερικών στις βιομηχανικές φάρμες στις ΗΠΑ, το Μεξικό, αλλά και στην Ευρώπη και Ασία, αλλά και οι ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες εκτροφής των ζώων και εργασίας των ανθρώπων αποτελούν εκτροφεία για νέους μεταλλαγμένους ιούς.
• Η μαζική και σε μεγάλες αποστάσεις διακίνηση των ζώων για φθηνότερη ανατροφή αλλού, πάχυνση αλλού και σφαγή άλλού, μολύνει ταχύτατα με τους νέους ιούς όλες τις βιομηχανικές φάρμες εκτροφής.

Τα επίσημα αυτά στοιχεία έχουν επιμελώς αποσιωπηθεί από τα ΜΜΕ, αλλά και από τους μεγαλόσχημο Ιατρικό Ιερατείο και από τους Πολιτικούς τόσο στην χώρα μας όσο και παγκόσμια
.
Έτσι το κοινό στην χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αγνοεί ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η εντατικοποίηση της εκτροφής των ζώων, σε ΗΠΑ, Μεξικό, αλλά και στην Ευρώπη, σε βιομηχανικές φάρμες, οι οποίες αποτελούν στην πραγματικότητα εκτροφεία νέων μεταλλαγμένων ιών, δυνητικά ικανών για τις επόμενες πανδημίες.
Μάλιστα η επίσημη ονομασία του νέου ιού είναι «γρίπη 2009 Η1Ν1», για να αποσυνδεθεί στην συνείδηση του κόσμου η νέα γρίπη με την αιτία της δημιουργίας της, δηλαδή τις Αμερικανικές βιομηχανικές χοιροτροφικές φάρμες, οι οποίες αποτελούν πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα, και των οποίων πρέπει αμέσως να διακοπεί η λειτουργία. Εμείς και όλος ο κόσμος πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για γρίπη των χοίρων και να την συνδέουμε με την βιομηχανική χοιροτροφία που ευθύνεται για την πρόκλησή της, και να απαιτούμε την άμεση διακοπή της.

Η σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1 είναι το ήπιο προανάκρουσμα της απειλής που εκτρέφεται από το βιασμό της φύσης, είναι η καμπάνα που χτυπά, προς το παρόν προειδοποιητικά.

Η μετατροπή της χοιροτροφίας σε απειλή για την ανθρωπότητα με την βιομηχανοποίησή της αρχικά στην Αμερική και εν συνεχεία στην Ευρώπη και την Ασία κλπ είναι μία καινούργια συνέπεια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της οικονομίας της αγοράς, όπως είναι και η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση.
Και όπως την οικονομική κρίση, έτσι και την υγειονομική απειλή, δεν την πληρώνουν στο τέλος αυτοί που για να συσσωρεύσουν περισσότερα κέρδη δημιουργούν τις κρίσεις, για τους οποίους τελικά οι ίδιες οι κρίσεις γίνονται νέες ευκαιρίες κερδοσκοπίας και πλουτισμού.

Τις κρίσεις τις πληρώνουν και τις συνέπειες τις υφίστανται οι μη έχοντες και κατέχοντες, οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι παντού στον κόσμο. Άλλοι παίρνουν τα κέρδη και άλλοι παίρνουν τα ρίσκα, και κάθε φορά που αυτό συμβαίνει οι εργαζόμενοι πρέπει να μην το ανέχονται. Ως πότε τα κέρδη θα παραμένουν ιδιωτικά, ενώ οι ζημιές θα γίνονται δημόσιες και θα πληρώνονται από τους εργαζόμενους;

Β. Τα γεγονότα για την εποχική γρίπη, και για την σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1.

Η εποχική γρίπη στο 99,9% των περιπτώσεων είναι ήπια και χωρίς συνέπειες. Υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο 250.000 έως 500.000 άνθρωποι παγκόσμια από αρρώστιες που μοιάζουν με τη γρίπη, αλλά ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από εποχική γρίπη είναι άγνωστος.
Πηγή - Βιβλιογραφία:
Der Spiegel: 'A Whole Industry Is Waiting For A Pandemic'. 07/21/2009
Interview with Epidemiologist Tom Jefferson.


Flu-related deaths and causes of flu-like illnesses

Η σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1, από τον Απρίλιο 2009 έως σήμερα, έχει σκοτώσει 6.171 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και πιθανότατα θα σκοτώσει και άλλους. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Και υπάρχουν ευθύνες για την εκτροφή της σημερινής γρίπης των χοίρων Η1Ν1, και είναι πλέον γνωστές.
Όμως, στο 99,9% των περιπτώσεων η σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1 είναι ήπια και χωρίς συνέπειες.
Μάλιστα είναι πολύ πιο ήπια από την εποχική γρίπη που περνάμε κάθε χρόνο.

Συγκριτικά, η εποχική γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από την σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1.

Παραδείγματα : Στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 1000 θανάτους μέχρι σήμερα από την γρίπη των χοίρων (1453 μαζί με τον Καναδά), ενώ κάθε χρόνο η εποχική γρίπη και αρρώστιες που μοιάζουν με τη γρίπη σκοτώνουν περίπου 36.0000 Αμερικανούς. βλ Πίνακα 1.

Στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό πέρασε ο χειμώνας, και είχαν 211 θανάτους από την γρίπη των χοίρων, αντί για μερικές χιλιάδες που περίμεναν με την εποχική γρίπη και τις παρόμοιες αρρώστιες.

Η σημερινή γρίπη των χοίρων είναι πολύ πιο ήπια και έχει εκτοπίσει την εποχική γρίπη, που είναι σοβαρότερη. Αυτό εξηγεί γιατί φέτος το χειμώνα στην Αυστραλία ήταν πολύ λιγότεροι συνολικά οι θάνατοι από γρίπη, τόσο από την εποχική που υποχώρησε, όσο και από την γρίπη των χοίρων που είναι ηπιότερη και αντικατέστησε την εποχική.

Η σύσταση για εμβολιασμό τόσο για την εποχική όσο και για τη γρίπη των χοίρων, (πέραν της μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, το αντίθετο, και της μη αποδεδειγμένης ασφάλειας, επίσης το αντίθετο, τόσο των εμβολίων για την εποχική όσο και των εμβολίων για την γρίπη των χοίρων), είναι επίσης τουλάχιστον αδικαιολόγητη, αφού η, σοβαρότερη, εποχική γρίπη έχει σχεδόν εκτοπισθεί από την πολύ ηπιότερη γρίπη των χοίρων. Υπάρχουν ενδείξεις μάλιστα (από πρώϊμες μελέτες στον Καναδά), ότι όσοι έχουν εμβολιασθεί για την εποχική γρίπη πιθανόν να αρρωσταίνουν πιο εύκολα από την γρίπη των χοίρων.

Γ. Ποια είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα εμβόλια για την εποχική γρίπη.

Η αλήθεια είναι ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την εποχική γρίπη ουδέποτε αποδείχθηκε. Οι σοβαρότερες μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια για την εποχική γρίπη είναι ισοδύναμα με … εικονικό φάρμακο για παιδιά κάτω των 2 ετών. Όσο και για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνω των 65 ετών, οι μελέτες που έχουν γίνει αποτελούν μνημείο προχειρότητας.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι η ασφάλεια των εμβολίων για την εποχική γρίπη δεν έχει αποδειχθεί. Ούτε πρόκειται να αποδειχθεί. Δεν υπάρχουν μελέτες όχι μόνο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά ούτε καν για τις επιπτώσεις μετά 1 – 2 εβδομάδες, αφού μετά από αυτό το διάστημα δεν κρατούνται συστηματικά στοιχεία.

Η ασφάλεια των πρόσθετων συντηρητικών, ανοσοδιεγερτικών, κλπ ουσιών των εμβολίων για την εποχική γρίπη επισήμως θεωρείται δεδομένη, παρά τις λίγες αλλά τεκμηριωμένες μελέτες που συνδέουν τις ουσίες αυτές με σοβαρές απώτερες επιπτώσεις, σε παιδιά κυρίως, και εύλογα δημιουργούν ανησυχία διεθνώς.

Δ. Ποια είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα εμβόλια για την σημερινή γρίπη των χοίρων.

Η αλήθεια είναι ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων για την σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1 δεν έχει αποδειχτεί. Μάλιστα, δεν προλαβαίνουν να αποδειχθούν , ενώ το εμβόλιο ήδη σε πολλές χώρες γίνεται μαζικά. Πρόσφατα (11-9-09) οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Dr. Tom Jefferson, ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στα εμβόλια και Διευθυντής της Vaccine Field Group at the Cochrane Database Collaboration, δήλωσε ότι για τα εμβόλια για την τωρινή γρίπη Η1Ν1 βρήκε ότι γίνονται λιγότερες από δύο ντουζίνες εργασίες, και καμία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον Δεκέμβριο 2010, και ακόμη ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε γνώση εάν αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Στις ΗΠΑ ομολογούν δημόσια ότι ήδη έκαναν το εμβόλιο στις εγκύους, χωρίς να ξέρουν αν είναι ασφαλές, και ομολογούν ότι ούτε ακόμη το ξέρουν!
Μάλιστα δεν θα μπορεί να αποδειχθεί η ασφάλειά τους, όχι μόνο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά ούτε καν για τις επιπτώσεις μετά 1 – 2 εβδομάδες, αφού μετά από αυτό το διάστημα δεν κρατούνται συστηματικά στοιχεία.

Μόλις στις 3 Νοεμβρίου 2000 , ο ίδιος ο Dr. Bruce Gellin, ο Διευθυντής του Γραφείου του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, δήλωσε ότι έφτιαξαν μία καινούργια συμβουλευτική ομάδα ειδικών που θα παρακολουθούν την πορεία του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών για ανεπιθύμητες παρενέργειες, και η πρώτη συνάντηση της ομάδας αυτής έγινε την Δευτέρα, στις 2 Νοεμβρίου..

Η ασφάλεια των πρόσθετων συντηρητικών, ανοσοδιεγερτικών, κλπ ουσιών των εμβολίων για την σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1 επισήμως θεωρείται δεδομένη, παρά τις λίγες αλλά τεκμηριωμένες μελέτες που συνδέουν τις ουσίες αυτές με σοβαρές απώτερες επιπτώσεις, σε παιδιά κυρίως, και εύλογα δημιουργούν ανησυχία διεθνώς. Τελικά στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνουν σε Αμερικανούς πολίτες εμβόλια που περιέχουν βοηθητικά (adjuvants) , συγκεκριμένα σκουαλένιο, λόγω του φόβου ότι οι Αμερικανοί θα αρνηθούν να υποβληθούν στον εμβολιασμό (και τότε τα εμβόλια θα πρέπει να πεταχτούν!!).

Στον Καναδά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση , και στην Ελλάδα, τα εμβόλια που θα γίνουν περιέχουν βοηθητικά (adjuvants, εδώ σκουαλένιο).

Μια μελέτη έδειξε ότι η χορήγησή της ουσίας αυτής ενδομυϊκά με εμβόλια προκαλεί αντισώματα που έχουν ισχυρή συσχέτιση με το σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου , μία σοβαρή χρόνια νευρολογική πάθηση πιθανότατα οφειλόμενη στο εμβόλιο του άνθρακα που περιείχε αυτή την ουσία. Η ουσία αυτή επιτρέπει να μοιραστεί μία ποσότητα εμβολίου σε πολύ περισσότερες δόσεις, και άρα να βγουν στην αγορά πιο γρήγορα πολύ περισσότερα εμβόλια, με το αντίστοιχο κέρδος.

Επίσης τα εμβόλια που θα γίνουν στη χώρα μας περιέχουν ως συντηρητικό thimerosal , που είναι μία οργανική ένωση υδραργύρου, η οποία είναι ιδιαίτερα νευροτοξική ουσία, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Η χρήση της ουσίας αυτής δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Τέλος ένα καινούργιο δεδομένο είναι ότι τα εμβόλια για την σημερινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1, τουλάχιστον κάποια από αυτά, παρασκευάζονται σε ιστοκαλλιέργειες, και όχι σε αυγά κότας, όπως προηγούμενα.

Ο λόγος είναι ότι η νέα μέθοδος είναι αρκετά γρηγορότερη. Μάλιστα ίσως είναι και καλύτερη, αφού δεν επηρεάζει και δεν διαφοροποιεί την αντιγονική σύσταση του εμβολίου, φαινόμενο που παρατηρήθηκε με την προηγούμενη μέθοδο παρασκευής, με συνέπεια πιθανή μείωση της αντιγονικής ικανότητας των προηγούμενων εμβολίων.

Όμως η ασφάλεια ή όχι της νέας αυτής μεθόδου είναι ακόμη άγνωστη. Μάλλον θα φανεί εκ του αποτελέσματος!

Ε. Γιατί δεν υπάρχουν μελέτες; The Public Readiness and Emergency Preparedness (PREP) Act.

Η Νομοθετική Πράξη Δημόσιας Ετοιμότητας και Προετοιμασίας για Επείγουσα κατάσταση.
Η νομοθετική πράξη PREP Act Public Readiness and Emergency Preparedness (PREP) Act.
The PREP Act authorizes the Secretary of the Department of Health and Human Services (“Secretary”) to issue a declaration (“PREP Act declaration”) that provides immunity from tort liability (except for willful misconduct) for claims of loss caused, arising out of, relating to, or resulting from administration or use of countermeasures to diseases, threats and conditions determined by the Secretary to constitute a present, or credible risk of a future public health emergency to entities and individuals involved in the development, manufacture, testing, distribution, administration, and use of such countermeasures.
A PREP Act declaration is specifically for the purpose of providing immunity from tort liability, and is different from, and not dependent on, other emergency declarations.
http://www.hhs.gov/disasters/discussion/planners/prepact/index.html
εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να εκδώσει μια διακήρυξη, η οποία παρέχει ασυλία από ενοχή για αστικό αδίκημα το οποίο συνεπάγεται ενδεχόμενη διεκδίκηση αποζημίωσης (εκτός από σκόπιμη απιστία - παρεκτροπή) για ισχυρισμούς απώλειας, που προκλήθηκαν από, ή σχετίζονται με, ή οφείλονταν στην χορήγηση ή χρήση αντιμέτρων για ασθένειες, απειλές και καταστάσεις, οι οποίες καθορίστηκε από τον υπουργό ότι αποτελούν παρούσα, ή εύλογο κίνδυνο για μελλοντική επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας, σε οντότητες, και άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, την κατασκευή, τον έλεγχο, την διανομή, την χορήγηση, και τη χρήση τέτοιων αντιμέτρων.
Η νομοθετική πράξη PREP Act διακηρύσσεται ειδικά με σκοπό να παρέχει ασυλία από ενοχή για αστικό αδίκημα το οποίο συνεπάγεται ενδεχόμενη διεκδίκηση αποζημίωσης, και διαφέρει από, και δεν εξαρτάται από, άλλες επείγουσες διακηρύξεις.»

Είναι φανερό λοιπόν ότι η κήρυξη από τον Πρόεδρο Ομπάμα επείγουσας κατάστασης υγείας στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, έγινε για να προσφέρει ασυλία από αγωγές για αποζημίωση πολιτών που μπορεί να υποστούν βλάβη από τα εμβόλια και τα φάρμακα για την γρίπη, ασυλία στις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και σε κάθε έναν που με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκεται στα μέτρα κατά της γρίπης, και βέβαια ασυλία και στο Αμερικανικό Δημόσιο.
Γιατί υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία του 1976, όταν τα ιατροφαρμακευτικά συμφέροντα έπεισαν τον Πρόεδρο Φορντ (τότε μιλούσαν αρχικά για πιθανότητες μέχρι 2 εκατομμύρια θανάτων από την γρίπη των χοίρων Η1Ν1, αλλά έπεσαν έξω 1.999.999 φορές!.), και κατάφεραν να εμβολιάσουν, πάλι για την γρίπη των χοίρων, 40 εκατομ Αμερικανούς σε 2 μήνες, αλλά από τις παρενέργειες του εμβολίου αναγκάσθηκαν να σταματήσουν, αφού από το εμβόλιο έμειναν παράλυτοι 530 άνθρωποι και 30 πέθαναν, ενώ από την γρίπη πέθανε 1 μόνο άνθρωπος...
Τότε οι εταιρείες αρνήθηκαν να καταβάλλουν αποζημιώσεις αφού δεν είχαν δόλο διότι δεν γνώριζαν ότι το εμβόλιο μπορούσε να προκαλέσει παράλυση και θάνατο.
Οι αγωγές όμως κατά του Αμερικανικού δημοσίου για 1,3 δις δολάρια υποχρέωσαν τελικά το Αμερικανικό κράτος να πληρώσει πάνω από 500 εκατομ δολάρια του 1976 για αποζημιώσεις.

Η PREP Act επιτρέπει αγωγή για αποζημίωση μόνο εάν αποδείξει ο ενάγων ότι ο εναγόμενος, δηλ η εταιρεία κατασκευής του εμβολίου, ή το Αμερικανικό Δημόσιο, γνώριζε ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την βλάβη που ο ίδιος υπέστη, αλλά του το απέκρυψαν.
Έτσι οι εταιρείες και οι Κυβερνήσεις α) δεν έχουν κίνητρο (το φόβο των αποζημιώσεων) για να φτιάξουν ασφαλές εμβόλιο, και β) έχουν αρνητικό κίνητρο για να γίνουν μελέτες, έχουν δηλαδή κίνητρο να μην γίνουν μελέτες, γιατί οι μελέτες μπορεί να αποδείξουν ότι το εμβόλιο έχει κινδύνους, και τότε θα υποχρεωθούν να δώσουν αποζημιώσεις.

Μήπως αυτά εξηγούν και γιατί δεν φτιάχνονται ασφαλέστερα εμβόλια, αλλά και γιατί δεν γίνονται σοβαρές εργασίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων ; Αλήθεια, γιατί ενώ στην αρχή προσπάθησαν να επιβάλλουν να υπογράφουν οι εμβολιαζόμενοι, ανακάλεσαν μετά το μέτρο, όταν κατάλαβαν ότι οι πολίτες δεν θα υπογράψουν για να τους απαλλάξουν από τις ευθύνες τους; Αν επέμεναν, θα τους ξέμεναν τα εμβόλια.
Ας γίνουν λοιπόν και χωρίς να υπογράψουν, αφού μετά, αν πάθουν κάτι, δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι οι εταιρείες και οι Κυβερνήσεις γνώριζαν τις επιπτώσεις και τις απέκρυψαν.

Από τα ανωτέρω είναι φανερό ότι στις ΗΠΑ η προεδρία Ομπάμα, το Ιατρικό Ιερατείο και η μαφία της Φαρμακοβιομηχανίας προχωρούν στους εμβολιασμούς γνωρίζοντας ότι … δεν γνωρίζουν αν το εμβόλιό τους είναι επικίνδυνο, και γι’ αυτό καλύπτουν τα νώτα τους με την PREP Act, παρέχοντας ασυλία στους εαυτούς τους, αλλά αφήνοντας ακάλυπτους τους πολίτες που θα τους πιστέψουν και θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο.

Και επειδή από ελάχιστες εργασίες που έγιναν από ανεξάρτητους ερευνητές – και όχι από συμβεβλημένους με τις εταιρείες - είναι γνωστό πλέον ότι συγκεκριμένα πρόσθετα των εμβολίων είναι επιβλαβή, στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αποφάσισαν ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν εμβόλια χωρίς αυτά τα πρόσθετα, μετά το σάλο που έγινε στο διαδίκτυο.

Αυτά τα πρόσθετα είναι α) βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος ως συντηρητικό, ο οποίος είναι νευροτοξικός, ιδίως για τα παιδιά, και έχει ενοχοποιηθεί για σκλήρυνση κατά πλάκας, άνοια αλλά και για την επιδημία αυτισμού στις ανεπτυγμένες χώρες, και β) βοηθητικές ουσίες (adjuvant) όπως ένα έλαιο το σκουαλένιο, που έχει ενοχοποιηθεί για αυτοάνοσα νοσήματα, νευροτοξικότητα, και φαίνεται ότι ευθύνεται και για το σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου.

Τα εμβόλια με τα πρόσθετα οι Αμερικανοί θα τα στείλουν στον τρίτο κόσμο, και βέβαια οι ευρωπαίοι και εμείς οι Έλληνες θα κάνουμε τα εμβόλια με τα πρόσθετα, αφού κανείς δεν διαμαρτύρεται μέχρι σήμερα γι’ αυτό.

Η ενημέρωση λοιπόν αυτή σήμερα έχει και αυτό το νόημα : Δεν θα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι παρενέργειες από τα πρόσθετα τους ήταν άγνωστες, και άρα δεν θα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ευθύνες γιατί δεν γνώριζε τους κινδύνους στους οποίους καλεί τους πολίτες να υποβληθούν.

ΣΤ. Τα αντιικά φάρμακα.

Δεν έχει αποδειχθεί με επιστημονική βεβαιότητα η δράση τους . Παρά την απουσία οριστικών δεδομένων για την κλινική τους αποτελεσματικότητα, συνιστάται να δίνονται με την εισαγωγή στο Νοσοκομείο ασθενών με υποψία λοίμωξης από την γρίπη των χοίρων, επειδή η όποια δράση τους είναι το πρώτο 48ωρο, και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να μειώσει την διάρκεια νόσησης κατά 1 ημέρα περίπου.
Πηγή - Βιβλιογραφία:
Seema Jain, M.D. et al. Hospitalized Patients with 2009 H1N1 Influenza in the United States, April–June 2009. N Engl J Med 2009;361. October 8, 2009.
“Despite the absence of definitive data regarding clinical effectiveness, treatment with antiviral drugs should be initiated in hospitalized patients with suspected 2009 H1N1 infection.”


Όμως έχουν σοβαρές παρενέργειες, πχ ψυχωσικές εκδηλώσεις και τάσεις αυτοκτονίας, (αναφέρονται και περιπτώσεις) και δεν πρέπει να δίνονται ως προφύλαξη, ιδιαίτερα στα παιδιά, παρά τα όσα συνιστά η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία στην αναθεώρηση των οδηγιών της στις 15 Σεπτεμβρίου 2009.
Πηγή: American Academy of Pediatrics Updates Flu Recommendations. 09/15/2009.
(Φαίνεται ότι έχουν μείνει αξόδευτα μεγάλα αποθέματα παλιότερων παραγγελιών, που λήγουν σύντομα, και αν δεν χρησιμοποιηθούν εγκαίρως, θα πεταχτούν, πιθανόν με συνέπειες γι’ αυτούς που τα παρήγγειλαν!).

Ζ. Τα ακόλουθα μέτρα είναι αναγκαία αμέσως:

1. Επιστροφή στις εταιρείες κατασκευής όλων των (8 εκατομμ ; δόσεων) εμβολίων για την γρίπη των χοίρων Η1Ν1, τα οποία αγόρασε με χρήματα του δημοσίου ο πρώην Υπουργός Υγείας, πριν και χωρίς να έχει αποδειχθεί ούτε η ασφάλειά ούτε η αποτελεσματικότητά τους.
Άμεση επιστροφή στο Δημόσιο του αντίστοιχου ποσού, άλλως το ποσό αυτό να χρεωθεί στον πρώην Υπουργό Υγείας και στους συμβούλους του.
Τα απλά μέτρα υγιεινής και προφύλαξης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, όπως ήδη αποδείχτηκε διεθνώς.

2. Επιστροφή στις εταιρείες κατασκευής και όσων εκατομμυρίων κουτιών αντι-ιικών φαρμάκων Tamiflu και Relenza αγόρασε με χρήματα του δημοσίου ο πρώην Υπουργός Υγείας.
Άμεση επιστροφή στο Δημόσιο του αντίστοιχου ποσού, άλλως το ποσό αυτό να χρεωθεί στον πρώην Υπουργό Υγείας και στους συμβούλους του.
Να κρατηθεί μόνο ποσότητα το πολύ διπλάσια από εκείνη του φαρμάκου που χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί πέρυσι για την εποχική γρίπη. (πχ 10 – 20 χιλιάδες κουτιά).

3. Να γίνει το ταχύτερο έλεγχος σε όλες τις (μεγάλες και μικρότερες) μονάδες εκτροφής χοίρων και πουλερικών της χώρας μας, και παράλληλα το ταχύτερο να νομοθετηθούν υποχρεωτικές και άμεσα εκτελεστές προδιαγραφές για όλες τις μονάδες (και για τις υπάρχουσες, και για όσες δημιουργηθούν στο μέλλον).
Οι προδιαγραφές αυτές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας μας δεν θα είναι εκτροφεία νέων μεταλλαγμένων ιών.
Όσες μονάδες δεν συμμορφώνονται σε βραχύ και τακτό διάστημα, να διακόπτεται αμέσως η λειτουργία τους, όπως απαιτούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

4. Παρέμβαση της Ελλάδας στην ΕΕ για άμεσους ανάλογους ελέγχους σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Έκδοση Κοινοτικής Οδηγίας, και Κοινοτική Νομοθεσία χωρίς ύποπτες καθυστερήσεις.

5. Άμεση διακοπή του εμβολιασμού των κοριτσιών με το ανασφαλές και άχρηστο εμβόλιο HPV.
Επιστροφή στις εταιρείες κατασκευής όλων των εμβολίων HPV τα οποία αγόρασε με χρήματα του δημοσίου ο πρώην Υπουργός Υγείας, πριν και χωρίς να έχει αποδειχθεί ούτε η ασφάλειά τους ούτε η αποτελεσματικότητά τους.
Άμεση επιστροφή στο Δημόσιο του αντίστοιχου ποσού, άλλως το ποσό αυτό να χρεωθεί στον πρώην Υπουργό Υγείας και στους συμβούλους του.

6. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν φθάνουν για να χρηματοδοτήσουν για ένα τουλάχιστον χρόνο την άμεση πρόσληψη 15.000 νοσηλευτών/τριών, όσες είναι οι επείγουσες και άμεσες ανάγκες ουσιαστικής νοσηλευτικής κάλυψης των ασθενών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Χρειάζεται σύσταση θέσεων, προκήρυξη, πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, που μπορούν να γίνουν ταχύτατα, αν υπάρξει η πολιτική βούληση (αν δεν μεθοδεύονται εξυπηρετήσεις ημετέρων).

7. Υπολογίζεται ότι στα Νοσ/μεία των ΗΠΑ χάνονται κάθε χρόνο περίπου 20.000 ασθενείς από έλλειψη ή ανεπαρκή νοσηλευτική φροντίδα.
Από την ίδια αιτία στα Ελληνικά Νοσοκομεία υπολογίζεται (κατ’ αναλογία) ότι χάνονται κάθε χρόνο πολλές εκατοντάδες ασθενείς, ενώ από εποχική γρίπη υπολογίζεται (επίσης κατ’ αναλογία) ότι μπορεί να χάνονται λίγες εκατοντάδες ασθενείς το χρόνο στην χώρα μας.
Η τωρινή γρίπη των χοίρων Η1Ν1 σκοτώνει (διεθνώς) πολύ λιγότερους από την εποχική γρίπη, άρα αναλογικά στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χαθούν λίγες δεκάδες άνθρωποι από την γρίπη των χοίρων Η1Ν1 στην χώρα μας.
Για την γρίπη των χοίρων τα εμβόλια δεν έχουν αποδειχθεί ούτε αποτελεσματικά ούτε ασφαλή.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι θα σώσουν αρρώστους, και επομένως τα εμβόλια αυτά δεν χρειάζονται.
Για την περίθαλψη όμως των ασθενών χρειάζεται επειγόντως νοσηλευτικό προσωπικό
.
Άρα, η άμεση πρόσληψη Νοσηλευτικού προσωπικού με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα προσφέρει πραγματική υπηρεσία στους ασθενείς και θα σώσει, από όλες τις αρρώστιες και από την κάθε γρίπη, και από την γρίπη των χοίρων, πολύ περισσότερους ασθενείς από όσους θα σώσει δήθεν το (μη αποδειγμένα αποτελεσματικό και μη αποδειγμένα ασφαλές) εμβόλιο που πλασάρουν το Ιατρικό Ιερατείο και η μαφία των Φαρμακοβιομηχάνων.


Αθανάσιος Καραμπέλης Παθολόγος, Ιατρός ΕΣΥ

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

Η1Ν1 - Οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σειρά πρακτικών, και εύκολων να εφαρμοστούν, τρόπων προκειμένου να προφυλαχθείτε -και συνάμα να προφυλάξετε τους άλλους – από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Tι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τη νέα γρίπη Α (H1N1);

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νέου ιού της γρίπης Α (H1N1) φαίνεται πως είναι παρόμοιος με τη μετάδοση της συμβατικής εποχιακής γρίπης, δηλαδή μέσω των σταγονίδιων που αποβάλλονται με την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήξιμο. Γι' αυτό το λόγο, κρατήστε τις... αποστάσεις. Μπορείτε να προστατευθείτε από τον ιό με το να αποφύγετε τη στενή επαφή με τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, ει δυνατόν κρατώντας απόσταση περίπου 1 μέτρου.

Αναλυτικά θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

- Αποφύγετε να ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη σας
- Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα καθημερινά (ειδικά εάν ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη σας, ή επιφάνειες που είναι ενδεχομένως μολυσμένες)
-Αποφύγετε τη στενή επαφή με τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι
- Δώστε έμφαση στον εξαερισμό του χώρου σας, ανοίγοντας τα παράθυρα.
- Ενισχύστε τον οργανισμό σας φροντίζοντας να κοιμάστε επαρκώς (7 με 8 ώρες), να κάνετε υγιεινή διατροφή και γυμναστική.

Χρειάζεται να φοράω χειρουργική μάσκα;

Εάν δεν είστε άρρωστοι δεν ειναι απαραίτητο να φοράτε χειρουργική μάσκα.. Εάν φροντίζετε ένα άρρωστο πρόσωπο, μπορείτε να φορέσετε μάσκα όταν βρίσκεστε σε στενή επαφή με το πρόσωπο αυτό, να την πετάτε αμέσως μετά από την επαφή, και μετά να καθαρίζετε τα χέρια σας ενδελεχώς. Εάν είστε άρρωστοι και επιβάλλεται να ταξιδέψετε, ή βρίσκεστε σε χώρο με πολύ κόσμο, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας. Η χρησιμοποίηση μιας χειρουργικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Η λανθασμένη χρήση της όμως στην πράξη αυξάνει την πιθανότητα για μόλυνση.

Πώς ξέρω εάν έχω γρίπη Α (H1N1);

Δεν θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ της εποχιακής γρίπης και της γρίπης Α (H1N1) χωρίς ιατρική βοήθεια. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι παρόμοια με τους εποχιακούς ιούς και περιλαμβάνουν τον πυρετό, το βήχα, τον πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ενοχλήσεις στο λαιμό και συνάχι. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει αν όντως είσθε ασθενής της γρίπης Α (H1N1).

Νομίζω ότι είμαι άρρωστος. Τι πρέπει να κάνω;

-Εάν αισθάνεστε αδιάθετοι, έχετε υψηλό πυρετό, βήχα ή σας πονάει ο λαιμός μείνετε στο σπίτι μακριά από τον εργασιακό σας χώρο, το σχολείο ή μέρη με πολύ κόσμο.
-Καταναλώνετε άφθονα υγρά.
-Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν θα βήχετε ή φτερνίζεστε, και αν χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα, να τα πετάτε προσεκτικά στα σκουπίδια. Καθαρίζετε τα χέρια σας αμέσως μετά με σαπούνι και νερό, ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα.
- Αν δεν διαθέτετε χαρτομάντηλο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σας.
- Χρησιμοποιήστε χειρουργική μάσκα για να εμποδίσετε τη μετάδοση σταγονιδίων όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε όμως τη μάσκα προσεκτικά.
- Ενημερώστε το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον ότι είστε άρρωστος, και αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή μαζί τους.
-Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε έναν γιατρό πριν αποφασίσετε να πάτε σε νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητη ιατρική εξέταση.

Να πάρω αντιβιοτικό σε περίπτωση που αρρωστήσω;

Όχι. Θα πρέπει να πάρετε αντιβιοτικό μόνο αν ο γιατρός σας σας χορηγήσει συνταγή. Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε αντιβιοτικά για να καταπολεμήσετε τη γρίπη, ούτε ακόμη για προληπτικούς λόγους, χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε αντιβιοτικά μέσω διαδικτύου.

Θα πρέπει να σταματήσω να θηλάζω το μωρό μου αν είμαι άρρωστη;

Όχι, εκτός αν ο γιατρός που σας παρακολουθεί σας το ζητήσει. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλους τύπους γρίπης, καταδεικνύουν ότι ο θηλασμός βοηθάει τα βρέφη ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο θηλασμός προσφέρει την πλέον θρεπτική τροφή για τα μωρά και ενισχύει την βιολογική άμυνα τους.

Πότε κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια;

Κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια αν έχει προβλήματα αναπνοής, ή βρίσκεται σε εμπύρετο κατάσταση για πάνω από 3 ημέρες.
Οι γονείς που έχουν άρρωστο παιδί θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική φροντίδα, αν αυτό έχει προβλήματα αναπνοής, βρίσκεται σε εμπύρετο κατάσταση επί μέρες ή έχει σπασμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φροντίδα στο σπίτι – ανάπαυση, κατανάλωση άφθονων υγρών και η χρήση παυσίπονων- είναι αρκετή για τη σταδιακή ανάκαμψη του οργανισμού των παιδιών.
Θα πρέπει όμως να αποφευχθεί η χρήση παυσίπονων με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), λόγω του συνδρόμου Reye (οξεία εγκεφαλοπάθεια. Εμφανίζεται συνήθως κατά την υποχώρηση μερικών λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς) που προσβάλλει τα βρέφη και τα παιδιά κάθε ηλικίας, συχνότερα μεταξύ 5-15 ετών. Αν κατά τη διάρκεια της ανεμοβλογιάς ή της γρίπης χορηγηθεί ασπιρίνη, υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθεί το σύνδρομο.

Μπορώ να πάω για εργασία αν έχω τη γρίπη αλλά αισθάνομαι καλά;

Όχι. Είτε έχετε τη γρίπη A(H1N1) είτε τη συμβατική εποχιακή γρίπη, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας, μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Λαμβάνοντας αυτή την προφύλαξη, προστατεύετε τους συναδέλφους σας και όχι μόνο.

Μπορώ να ταξιδέψω;

Αν δεν αισθάνεστε καλά, ή έχετε συμπτώματα γρίπης, δεν θα πρέπει να ταξιδέψετε. Αν έχετε αμφιβολίες για την υγεία σας, θα πρέπει να ζητήσετε τη συνδρομή του γιατρού σας.
Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

Νέα δεδομένα σχετικά με τον χρόνο μετάδοσης του ιού Η1Ν1 στο στάδιο της αποθεραπείας του ασθενούς.

Δύο νέες μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Αμερική, ανατρέπουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σχετικά με τη νέα γρίπη Η1Ν1.
Σύμφωνα με τις δύο αυτές μελέτες, ορισμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό H1N1 είναι πιθανόν να τον μεταδίδουν για ακόμη οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού, δηλαδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο πίστευαν αρχικά οι ειδικοί.

Μέχρι σήμερα οι υγειονομικές αρχές, συμβούλευαν τα άτομα που έχουν προσβληθεί να περιμένουν 24 ώρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού πριν επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Οι δύο νέες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στη Σιγκαπούρη και στον Καναδά αντίστοιχα, δείχνουν ότι 19% έως 30% των ατόμων που έχουν προσβληθεί μπορούν να μεταδίδουν τον ιό οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού.
Αρχή σελίδας

ANDROSinfo


Οι πληροφορίες υγείας που παρέχονται στο ANDROSinfo έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας. Ιδιαίτερα στις ενότητες υγεία και φάρμακα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό υγείας.
Αnχ? σaλίδαo


ANDROSinfo

ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ ANDROSinfo Δaίτa τi ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ τio ANDROSinfo
Daίτa iαo τα σχόλιά σαo aια τιo σaλίδao iαo eαι τi νησί iαo την ΑΝΔNI.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr