ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΒIOΛAOΤΙEAΣ AEΛIAAΣ 2009

Yλao iι ?ληniφinίao aια την ΑνδniANDROS BATSI Ανδnio. Ξaνiδiχaία, aνiιeιαaόiaνα δuiάτια στi I?ατσί, διαiiν? eαταλύiατα διαei?έo στην cνδni www.ANDROSinfo.gr

Ο λόγος ύπαρξης αυτής της σελίδας, είναι για την ενημέρωση σας σε σύγχρονα θέματα που αφορούν την ΥΓΕΙΑ.
Στο
ANDROSinfo πιστεύουμε ότι δεν φτάνει μόνο να λες ότι αγαπάς κάποιον, είσαι υποχρεωμένος να το αποδεικνύεις μέσα από την προσπάθεια για διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωσή του.


Περιεχόμενα:
www.ANDROS info.gr

«Θεαματικά αποτελέσματα» δίνει πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.
Αρχή σελίδας
Δύο ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι απαλλάχθηκαν οριστικά από την ασθένεια έπειτα από θεραπεία με ένα αντίσωμα στα πρώτα στάδια των κλινικών μελετών. Έκπληκτοι δηλώνουν οι γιατροί τους στη γνωστή αμερικανική Κλινική Mayo.

«Σκοπός της θεραπείας ήταν να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε οριακά τις σημερινές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη» δήλωσε ο Δρ Γιουτζίν Κουόν, ουρολόγος της Mayο και επικεφαλής της κλινικής δοκιμής. «Οι υποψήφιοι για αυτή τη μελέτη ήταν άνθρωποι που δεν είχαν πολλές άλλες επιλογές. Μείναμε όμως έκπληκτοι όταν είδαμε βελτιώσεις που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προσδοκίες μας».

Το ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, με την ονομασία ιπιλιμουμάμπη ή MDX-010, συνδέεται στα καρκινικά κύτταρα και προσελκύει επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δοκιμάστηκε σε δύο άτομα με όγκους του προστάτη οι οποίοι είχαν επεκταθεί στην κοιλιακή χώρα και δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθούν χειρουργικά.
Για να μειωθεί το μέγεθος των όγκων οι ασθενείς υποβλήθηκαν αρχικά σε ορμονική θεραπεία, η οποία εξουδετερώνει τη δράση της τεστοστερόνης που ενισχύει τον καρκίνο. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε μία και μόνο δόση του MDX-010.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, «οι όγκοι είχαν συρρικνωθεί θεαματικά» δήλωσε ο Μάικλ Μπλουτ, ο χειρουργός που αφαίρεσε τελικά τους καρκίνους. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Δυσκολεύτηκα να διακρίνω τον καρκίνο. Κάποια στιγμή, ο παθολόγος [που βρισκόταν στο χειρουργείο] με ρώτησε αν τα δείγματα που του έστελνα ήταν από τον ίδιο ασθενή».

Ένας από τους ασθενείς χρειάστηκε να υποβληθεί και σε ραδιοθεραπεία μετά την επέμβαση. Και οι δύο έχουν πια επιστρέψει στην κανονική τους ζωή.

Το MDX-010 θα πρέπει τώρα να υποβληθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.
Το ίδιο αντίσωμα δοκιμάζεται επίσης για την αντιμετώπιση του μελανώματος.
Αρχή σελίδαςwww.ANDROS info.gr

Καρκινικοί Δείκτες (φυσιολογικές τιμές).
Αρχή σελίδας
Καρκίνος, (κακοήθεις όγκοι), αποτελούνται από μη φυσιολογικά, κακοσχηματισμένα, ογκώδη κύτταρα πολύ διαφορετικά από τα φυσιολογικά, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου νεοπλάσματα (κακοήθεις όγκοι), έχουν ελάχιστους χαρακτήρες μη φυσιολογικούς.

Σχεδόν σε όλους τους τύπους καρκίνου η καλύτερη, η μόνη ελπίδα θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται για την μελέτη των καρκινογόνων κυττάρων με την ελπίδα να βρεθούν εκείνα τα χαρακτηριστικά του κυττάρου τα οποία θα βοηθήσουν στην διάγνωση και φροντίδα των καρκινοπαθών.

Από τις προσπάθειες αυτές έχει προκύψει ένας μεγάλος αριθμός Tumor markers, (καρκινικοί δείκτες ή δείκτες όγκου).

Ο όρος Tumor marker προσδιορίζει ένα μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών (ουσιών) που παράγονται από καρκινογόνα κύτταρα ή από κανονικά κύτταρα υπό την επιρροή καρκινογόνων κυττάρων.

Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση (διάγνωση) αναγνώριση και την παρακολούθηση τής εξέλιξης και θεραπείας των καρκινογόνων όγκων.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι καρκινικοί δείκτες δεν αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τον αποκλεισμό του καρκίνου ή για την οριστική διάγνωσή του, μπορούν όμως να φανούν χρήσιμοι για την παρακολούθηση της κλινικής πορείας του ασθενή, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας του και μερικές φορές για την εκτίμηση της έκτασης του νεοπλάσματος.

Καρκινοεμβρυϊκό Αντιγόνο (CEA) ορού : έως 3,4 ng / ml για μη καπνιστές, - έως 4,3 ng / ml για καπνιστές

PSA : έως 4 ng / ml για τους άνδρες

free PSA : μικρότερο από 0,10: ύποπτο για κακοήθεια, - 0,10 έως 0,25: αμφίβολο, - μεγαλύτερο από 0,25: φυσιολογικό

Α - Εμβρυική σφαιρίνη (AFP) ορού : έως 7 ng / ml για άνδρες και γυναίκες (εκτός των εγκύων)

β-χοριακή γοναδοτροπίνη : Για τους άνδρες έως 3 mIU/ml. Για τις γυναίκες έως 6 mIU/ml

CA 15-3 : έως 25 IU/ml για γυναίκες

CA 125 : έως 35 IU/ml

CA 50 : έως 30 IU/ml

Αρχή σελίδαςwww.ANDROS info.gr

Πως να αποφύγετε την οστεοπόρωση.
Αρχή σελίδας
Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες μετά τα 50-60, αλλά η σωστή διατροφή από την παιδική, ακόμα και βρεφική ηλικία, καθώς και η πρόληψη είναι ένας σημαντικός τρόπος για την αποφυγή της ακόμα και μετά τα 60.

Το ασβέστιο είναι το συστατικό της διατροφής μας που όλοι έχουμε συνδέσει όσο τίποτα με την υγεία των οστών και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανάλωση του μας βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της οστεοπόρωσης και στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού.

Οι ανάγκες του ανθρώπου για ασβέστιο διαφέρουν, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Για τους ενήλικες η μέση ανάγκη είναι 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις μεταεμμηνοπαυσιακές αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ωστόσο το ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα αλλά το ποσοστό απορρόφησής του παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Επομένως, όταν απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή, οι απαιτούμενες ανάγκες σε ασβέστιο δύσκολα καλύπτονται από τη κατανάλωση άλλων τροφίμων.

Ανάγκες σε γαλακτοκομικά προϊόντα
• Παιδιά 1 - 3 ετών: 2 μερίδες
• Παιδιά 4 - 8 ετών: 3 μερίδες
• Παιδιά & έφηβοι 9 - 18 ετών: 4 μερίδες
• Ενήλικες 19 - 50 ετών: 3 μερίδες
• Ενήλικες (Γυναίκες στην εμμηνόπαυση)> 50 ετών: 4 μερίδες
• Εγκυμοσύνη - Θηλασμός: 3 μερίδες

1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με:
• 150 γρ. γιαούρτι
• 30 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
• 40 γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
• 70 γρ. τυρί φέτα
• 2,5 φλιτζ. μπρόκολο βρασμένο
• 7 φλιτζ. βρασμένο σπανάκι
• 2 φλιτζ. βρασμ. φασόλια άσπρα
• 120 γρ. αμύγδαλα

Εκτός από το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στην εναπόθεσή του στα οστά. Χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D, η διαιτητική απορρόφηση ασβεστίου από τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψης. Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του προσλαμβανόμενου ασβεστίου από τις τροφές.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D συνθέτεται από τον οργανισμό μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα (αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί και γάλα), τα οποία είναι σημαντικά για άτομα που δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο (π.χ. ηλικιωμένους). Γενικά, η έκθεση στον ήλιο (2-3 φορές την εβδομάδα, 15-30 λεπτά) των χεριών, του προσώπου ή των ποδιών θεωρείται επαρκής για τις ανάγκες σε βιταμίνη D.

Δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα από την Ελλάδα δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για πολλούς ενήλικες, ιδίως γυναίκες, είναι πολύ λιγότερη των συνιστώμενων οδηγιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη Πανελλαδική μελέτη φάνηκε ότι το 74% των αντρών και των γυναικών άνω των 60 ετών προσλαμβάνει από τη διατροφή λιγότερο ασβέστιο από το συνιστώμενο. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών κυρίως δεν εκτείθονται όσο θα έπρεπε στον ήλιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Εκτός από αυτά τα δύο στοιχεία της διατροφής που σχετίζονται με την υγεία των οστών, η σκελετική υγεία επηρεάζεται και από άλλους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ομοιόσταση του ασβεστίου στον οργανισμό.

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:
• Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι)
• Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ (περισσότερα από 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για τους άντρες)
• Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης (περισσότερο από 3 φλιτζάνια καφέ/ημέρα)
• Μη επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
• Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους

Ιδιαίτερα για τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται ότι η υιοθέτηση της υγιεινής συνήθειας των 5 φρούτων και λαχανικών καθημερινά, προστατεύει τα οστά και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να αυξηθεί η μάζα τους.

Η σημασία της πρόληψης
Οι στρατηγικές που έχουμε για να προλάβουμε την οστεοπόρωση είναι αφενός να πετύχουμε την κορυφαία οστική μάζα που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της νεαρής ενήλικης ζωής, και αφετέρου να μειώσουμε τον ρυθμό της απώλειας οστικής μάζας που έως ένα βαθμό συμβαίνει φυσιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η σωστή και επαρκής διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των οστών μας σε όλες τις ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των γυναικών που υπέφεραν από κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα, δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ για οστεοπόρωση και δεν είχαν ακολουθήσει ποτέ θεραπεία. Το στοιχείο αυτό δυστυχώς δείχνει την έλλειψη της ενημέρωσης που ακόμα ισχύει και το ότι εάν τα άτομα αυτά είχαν βελτιώσει εγκαίρως κάποιες από τις συνήθειές τους, πολλά από αυτά τα κατάγματα δεν θα είχαν γίνει ποτέ.

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Μην πίνετε από το κουτάκι του αναψυκτικού !!
Είναι πολύ σοβαρό! Το περιστατικό συνέβη πρόσφατα.
Μια γυναίκα πήγε διακοπές, παίρνοντας μαζί της μερικά αλουμινένια κουτάκια με αναψυκτικό, τα οποία έβαλε μέσα σε ένα ψυγειάκι. Την επόμενη μέρα διεκομίσθη στο νοσοκομείο και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Μετά από 3 μέρες επήλθε ο θάνατος.

Η νεκροψία κατέδειξε ότι πέθανε από λεπτοσπείρωση. Η πηγή της εντοπίστηκε στο κουτάκι του αναψυκτικού από το οποίο ήπιε απευθείας, χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτήρι. Δοκιμές απεκάλυψαν ότι η αλουμινένια συσκευασία του αναψυκτικού ήταν μολυσμένη από ούρα αρουραίου, που προκάλεσαν τη λεπτοσπείρωση.

Τα ούρα του αρουραίου περιέχουν τοξικές και άλλες θανατηφόρες ουσίες. Είναι επιτακτικό το να πλένετε καλά το άνω μέρος όλων των αλουμινένιων συσκευασιών αναψυκτικών, πριν πιείτε από αυτά. Τα κουτάκια αυτά συνήθως αποθηκεύονται σε αποθήκες και στη συνέχεια μεταφέρονται και παραδίδονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης χωρίς να έχουν καθαριστεί.

Μία μελέτη στο NYCU απέδειξε ότι το άνω μέρος όλων των κουτιών αλουμινίου από αναψυκτικά είναι περισσότερο μολυσμένα ακόμη και από τις δημόσιες τουαλέτες (!), όντας γεμάτα από μικρόβια και βακτηρίδια. Γι ' αυτό, λοιπόν, πλύνετε τα με άφθονο νερό πριν τα βάλετε στο στόμα σας, για να αποφύγετε οτιδήποτε μοιραίο.

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Κίνδυνος από χημική ουσία στις πλαστικές συσκευασίες
Η δισφαινόλη Α, μία αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να σκληραίνει τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα μπιμπερό και τα δοχεία φαγητού, παραμένει στον οργανισμό πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για τις πιθανές συνέπειες της ουσίας στην υγεία, την οποία προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει με τον καρκίνο, τον διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο και την εκδήλωση αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, αναζήτησαν τα επίπεδα της δισφαινόλης Α (συμβολίζεται ΒΡΑ) σε δείγματα ούρων από 1.469 εθελοντές. Τα δείγματα ελήφθησαν είτε αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού είτε έπειτα από ποικίλα χρονικά διαστήματα αφαγίας.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα της ουσίας μειώνονταν στα ούρα με ρυθμό οκτώ φορές πιο αργό απ΄ ό,τι ανέμεναν και ότι έπειτα από παρατεταμένη αφαγία ήταν λίγο πιο χαμηλά απ΄ ότι αμέσως μετά το φαγητό.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ουσία μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες πηγές, εκτός από το φαγητό, όπως το τρεχούμενο νερό ή η οικιακή σκόνη. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να προσκολλάται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και να μην αποβάλλεται εύκολα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Εnvironmental Ηealth Ρerspectives».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, το 93% των ενηλίκων έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα της ΒΡΑ στα ούρα τους.

Με τα ευρήματα της μελέτης διαφώνησαν εκπρόσωποι του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, υποστηρίζοντας ότι μελέτες δείχνουν πως η περισσότερη ΒΡΑ αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε μισή ώρα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC τα επίπεδά της που ανιχνεύονται είναι περίπου 1.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που έχουν οριστεί ως επίπεδα ασφαλείας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Οι σκάλες μπορούν να σώσουν ζωές !!
Η συνήθεια να χρησιμοποιείτε τις σκάλες στη δουλειά σας, αντί για τον ανελκυστήρα, μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Μια ελβετική έρευνα έδειξε ότι το να ανεβοκατεβαίνεις σκαλιά επί τρεις μήνες, χωρίς να καταφεύγεις σε ανελκυστήρες, αυξάνει εντυπωσιακά τα επίπεδα της σωματικής υγείας.

Πράγματι, η βελτίωση της ικανότητας για αεροβική γυμναστική αντιστοιχούσε σε μια κατά 15% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αυτοί που πήραν μέρος στην έρευνα διαπίστωσαν επίσης ότι μειώθηκε η περιφέρεια τους, το λίπος στο σώμα τους, η αρτηριακή τους πίεση και η χοληστερίνη.

Ο Φιλίπ Μέγιερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης μελέτησε 69 εργαζομένους που ασκούνταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Όταν άρχισαν να ανεβαίνουν κάθε μέρα 23 ορόφους, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Πηγή: metropolis, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008ANDROSinfo
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα - Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ.

Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει χρόνια τώρα απο την ομάδα του κ. Στέλιου Κούλογλου αναπαράγεται εδώ με κύριο σκοπό την δική σας ενημέρωση. Περισσότερα άρθρα στο site της ομάδας: www.rwf.gr

Στο βωμό της ανάπτυξης και του εμπορικού κέρδους η ανθρωπότητα μετατράπηκε τον 20ο αιώνα σε ένα γιγαντιαίο πειραματόζωο. Για να μετρηθούν οι επιπτώσεις της ατομικής ενέργειας στον άνθρωπο, μια μικρή πόλη στην Νεβάδα των ΗΠΑ εκτέθηκε σε ραδιενέργεια από πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούντο λίγα μίλια μακριά, όπως διηγείται ένας από τους λίγους κατοίκους που κατάφερε να επιβιώσει.

Το 1993, οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων ανέθεσαν στον αμερικανό καθηγητή Δρ. Κάρλο να μελετήσει τις επιπτώσεις των κινητών στην υγεία. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε με 28 εκατ. δολάρια από τις εταιρείες, κράτησε 6 χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: ο Δρ. Κάρλο ανακάλυψε ότι η ακτινοβολία την οποία εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζει σοβαρά το ανθρώπινο DNA και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου και άλλες σοβαρές ασθένειες. Επειδή τα πορίσματα της έρευνας δεν ήταν αυτά που ανέμενε, η βιομηχανία κινητών προσπάθησε να κρατήσει την έρευνα μυστική. «Έκανε τα πάντα για να αμφισβητήσει τα ευρήματα, τους γιατρούς και εμένα ως αρχηγό του προγράμματος», αποκαλύπτει στην εκπομπή ο αμερικανός καθηγητής.

Τα κινητά τηλέφωνα (για τα οποία η έρευνα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επεκτείνεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τις εταιρείες κινητών), αποτελεί το τελευταίο «πεδίο δοκιμών» του βιομηχανικού μας πολιτισμού.

Πέρα από τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την υγεία μας, τα χημικά και τα εντομοκτόνα -τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει ως γυναικείες ορμόνες- προκαλούν την θηλυκοποίηση του πληθυσμού και τα δείγματα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Όλο και περισσότερα αρσενικά βρέφη γεννιούνται με ανωμαλίες στα γενετικά τους όργανα «και εάν συνεχιστεί η ίδια αλόγιστη χρησιμοποίηση των χημικών», σημειώνει ο καθηγητής κος Ζουπάνος, «είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα 100 με 200 χρόνια το ανδρικό σπέρμα θα αποτελεί πλέον ένα σπάνιο είδος, το οποίο θα πωλείται μέσω ειδικών τραπεζών καταψύξεως, με ΦΠΑ και με απόδειξη πληρωμής».

Χημικά, διοξίνες και PCB έχουν πλέον εγκατασταθεί στον οργανισμό του μοντέρνου ανθρώπου, πολλές φορές σε μεγάλες ποσότητες, όπως ανακάλυψαν μετά τις ειδικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν πρόσφατα η επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης για θέματα περιβάλλοντος Κα Γουόλστρομ και ο επικεφαλής των φιλελευθέρων ευρωβουλευτών Κος Ουότσον. Σε ρόλο πειραματόζωου, ο Στέλιος Κούλογλου υποβάλλεται σε μια αντίστοιχη εξέταση στον Δημόκριτο...

Πηγή: http://www.rwf.gr


ANDROSinfo
Εκθεση–σοκ επιστημόνων για τα κινητά
Απευθύνουν έκκληση σε κυβερνήσεις για δραστική μείωση των ορίων εκπομπών ακτινοβολίας

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σαν «πειραματόζωα» στο πιο μεγάλο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: τη συχνότατη έκθεση σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Μια διεθνής επιστημονική επιτροπή, με ένα ντοκουμέντο 600 σελίδων βασισμένο σε 2.000 επιστημονικές μελέτες, αποδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο (αλλοιώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα), ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα εκπομπής. Τεράστιος ο κίνδυνος για τα παιδιά.

Ενα ευδιάκριτο σήμα κινδύνου εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα για τις πιθανές βλαβερές συνέπειες στην υγεία από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας αλλά και των άλλων πηγών μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Και παράλληλα, επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις και στους διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των ορίων εκπομπής ακτινοβολίας, απευθύνουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ανεξάρτητοι ερευνητές από πολλές χώρες. Την ίδια ώρα, πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο (σε 3,3 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι εν ενεργεία συσκευές - στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια οι συνδέσεις), συμμετέχουν σαν «πειραματόζωα» στο πιο μεγάλο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Βαθιά αίσθηση προκάλεσε η Εκθεση 2007, του BioInitiative Working Group, μιας επιστημονικής επιτροπής αποτελούμενης από διακεκριμένους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Κίνα. Σε ένα αναλυτικό επιστημονικό ντοκουμέντο 600 σελίδων παρέχεται επιστημονική τεκμηρίωση, βασισμένη σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες απ' όλο τον κόσμο, για το γεγονός «ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και όταν αυτή είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

«Δεν είναι γνωστά όλα γύρω από τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας», τονίζει η Bionitiative Report. «Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι τα σημερινά όρια προστασίας της δημόσιας υγείας είναι χιλιάδες φορές πιο επιεική από το αναγκαίο. Απαιτούνται αλλαγές».

«Το business as usual είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει ο δρ David Carpenter, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Ολμπανι, στη Νέα Υόρκη, και εκ των συντακτών της Εκθεσης. Στη Μεγάλη Βρετανία παραδόθηκε επίσημα το BioInitiative Report στον πρωθυπουργό, ενώ όλες οι κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και οι επιστημονικοί οργανισμοί πρέπει να πάρουν θέση. «Δεν θεωρούμε ασφαλή τα ισχύοντα Ορια Αποδεκτής Εκθεσης, που θεσπίζονται κυρίως με βάση οικονομικά - πολιτικά κίνητρα και όχι όπως θα έπρεπε με επιστημονικά κριτήρια των πρόσφατων ερευνών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνα που δείχνει σοβαρές βιολογικές επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων σε έντομα. Τα όρια που θέσπισε η Ελλάδα το 2006 για τις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι λίγο αυστηρότερα από εκείνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αλλά «ευρίσκονται επάνω από τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της γειτονικής μας Ιταλίας και της Ρωσίας, όπου από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης έχουν μελετήσει έγκαιρα τις μη θερμικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Απευθύνουμε έκκληση για μείωση των ορίων στα επίπεδα του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m-βολτ ανά μέτρο). Σήμερα, η μία χώρα μετά την άλλη τροποποιεί τα όρια προς τα κάτω. Το Βέλγιο αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2007 να θέσει άμεσα όριο τα 3 V/m, με στόχο το 0,6 V/m».

Ζούμε μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό νέφος...
Στα τέλη Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στη Βενετία το συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (www.icems.eu), με θέμα «Βάσεις της βιοηλεκτρομαγνητικής: προς μια νέα λογική στην εκτίμηση του κινδύνου». Σε τι συνίσταται αυτή η νέα λογική; Ο κ. Χρήστος Γεωργίου, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, λέει στην «Κ» «ότι μέχρι τώρα οι επίσημοι οργανισμοί και φυσικά οι εταιρείες δέχονται ότι οι μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες έχουν μόνο θερμικές επιδράσεις στον οργανισμό. Με βάση αποκλειστικά αυτές τέθηκαν τα όρια. Αλλά υπάρχουν και μη θερμικές, βιολογικές επιδράσεις. Παρουσία εκατό και πλέον ανεξάρτητων επιστημόνων, το BioInitiative Report χαρακτηρίστηκε έκθεση-σοκ, που υποχρεώνει σε νέα προσέγγιση».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, γύρω από τον σύγχρονο άνθρωπο διαμορφώνεται ένα «ηλεκτρομαγνητικό νέφος» από μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, προερχόμενη από πολλές πηγές: κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, κεραίες τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών, φούρνους μικροκυμάτων, πυλώνες υψηλής τάσης, ηλεκτρικές συσκευές.

Ολο και συχνότερα η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση συνδέεται με σειρά αρνητικών επιδράσεων. Από τις πιο «απλές» (κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση μνήμης, πονοκέφαλοι κ.λπ.), μέχρι τις πιο βαριές: μετάλλαξη της λειτουργίας των κυττάρων του ανθρώπου, θραύση του DNA, μείωση του σπέρματος, Αλτσχάιμερ, επιληψίες, ακουστικό νεύρωμα (καλοήθης όγκος που μειώνει την ακοή), καρκίνος του εγκεφάλου, καρκίνος του μαστού, παιδική λευχαιμία.

Κίνδυνος!
Ο δρ Lennart Hardell, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ορέμπρο στη Σουηδία, παρουσιάζει στο BioInitiative Report ότι με δεκαετή χρήση κινητού τηλεφώνου παρουσιάζεται αύξηση 20% των πιθανοτήτων εκδήλωσης όγκου του εγκεφάλου (κακόηθες γλοίωμα). Εάν όμως η χρήση γίνεται διαρκώς από την ίδια πλευρά του κρανίου, η πιθανότητα αυξάνεται κατά 200%, δηλαδή δεκαπλασιάζεται ο κίνδυνος! Στις 6 Δεκεμβρίου του 2007 δημοσιεύτηκε έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, που αποκαλύπτει «μια σύνδεση της χρήσης κινητού με την παρουσίαση όγκου του παρωτιδικού αδένα». Ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε έρευνα του πανεπιστημίου της Ουψάλα –παραγγελία μάλιστα του Φόρουμ Κατασκευαστών Κινητών–, η οποία επισημαίνει ότι χρήση του κινητού κατά τις νυκτερινές ώρες κινητοποιεί το σύστημα στρες του οργανισμού, με αποτέλεσμα αϋπνίες και μείωση του «βαθέος» ύπνου. Το κυτταρικό στρες είναι μια νέα απειλή. Ο δρ Μάρτιν Μπλανκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια, σημειώνει ότι «τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού αντιδρούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και σε πολύ μικρά επίπεδα εκπομπής, όπως σε άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες, για παράδειγμα τοξικά χημικά».

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες. «Οι όγκοι στον εγκέφαλο αναπτύσσονται σε βάθος 15-20 χρόνων. Οι περισσότερες έρευνες που αθωώνουν τα κινητά δεν ψάχνουν σε τέτοιο βάθος χρόνου, ούτε σε βαριά χρήση», υπογραμμίζει η BioInitiative Report.

Κινητά Τρίτης Γενιάς
Τι συμβαίνει με τα νέα κινητά; «Στα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς αλλάζει ο τρόπος διαμόρφωσης του σήματος. Περιέχονται και χαμηλότερες συχνότητες, στις οποίες λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Υπάρχει, λοιπόν, μια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα μήπως οι επιδράσεις των νέων κινητών στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι αυξημένες. ΓιΆ αυτό απαιτείται παραπέρα έρευνα», απαντά η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

H κοινωνία και οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν με βάση την Aρχή της Προφύλαξης. Kανείς δεν λέει να πεταχθούν τα κινητά και οι άλλες τεχνολογικές εφαρμογές στον σκουπιδοτενεκέ της τεχνολογίας. Aπαιτείται άμεσα η αυστηροποίηση των ορίων εκπομπών (τόσο των κεραιών όσο και των κινητών), καθώς και ο έλεγχος όλων των κινητών και η πιστοποίηση - δημοσιοποίηση του SAR τους (Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης, που δείχνει την ισχύ που απορροφάται από τον οργανισμό).

Οι ακτινοβολίες αλλοιώνουν τον μεταβολισμό κυττάρων
Oι επιπτώσεις των κινητών χωρίζονται στις θερμικές και στις μη θερμικές επιδράσεις. Oι δεύτερες, ανεξιχνίαστες μέχρι πρότινος, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο από μια σειρά επιστημονικές έρευνες που φανερώνουν δυνατότητα αλλοίωσης της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων, μεταλλάξεις, θραύση του γονιδιώματος, μέχρι και διάρρηξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που απαγορεύει την είσοδο στον εγκέφαλο ανεπιθύμητων ουσιών του αίματος.

«Οι ακτινοβολίες, με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν, μετατρέπουν ορισμένα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων όπως τα αμινοξέα (απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) σε μικρά μαγνητάκια και επίσης επηρεάζουν την κυτταρική ροή άλλων (π.χ. ιόντων). Αλλοιώνεται έτσι η σωστή λειτουργία των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για όλες σχεδόν τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων», σημειώνει ο καθηγητής Γεωργίου. «Αλλάζει ο γενικότερος μεταβολισμός των κυττάρων, με αποτέλεσμα π.χ. να μην εξουδετερώνονται ορισμένες άκρως τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και να εκδηλώνεται οξειδωτικό στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA και σε άλλα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων». Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς είναι με ποιο τρόπο γίνεται αυτή η βλαβερή επίδραση και ποια είναι η σχέση της ποσότητας της ακτινοβολίας με τις συνέπειες που προκαλεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκινά το βιοχημικό εργαστήριο του κ. Γεωργίου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Θέλουμε να “συλλάβουμε” την άκρως τοξική ελεύθερη ρίζα του σουπεροξειδίου, ένα φευγαλέο μόριο που ζει για ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και είναι ο πρωταρχικός παράγοντας δημιουργίας της οξειδωτικής πίεσης, για να δούμε εάν και πόσο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις του, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», λέει στην «Κ» ο κ. Γεωργίου. «Επιπλέον, θα μετρήσουμε τις καταστροφές στο DNA, διότι αν και έχουν τεκμηριωθεί ποιοτικά δεν έχουν υπολογισθεί ποσοτικά, ώστε να γίνει συσχέτιση με τα επίπεδα εκπομπών».

«Κόκκινο» στη χρήση κινητών από παιδιά
Να ανάψουμε «κόκκινο» στη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά, συστήνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, εντελώς αντίθετοι στην τάση να μειώνεται ο ηλικία της χρήσης. «Να μην δίνουμε εύκολα κινητό τηλέφωνο στα παιδιά και σε κάθε περίπτωση να τα εκπαιδεύουμε σωστά για μειωμένη και σωστή χρήση, μέσω των hands free και του bluetooth», υπογραμμίζει στην «Κ» η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η έκθεση Στιούαρτ, μιας βρετανικής ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής, προτρέπει την απαγόρευση χρήσης κινητών από παιδιά μικρότερα των οκτώ ετών. «Η απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το παιδικό κεφάλι μπορεί να είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τους ενήλικες. Το κρανίο τους είναι πιο λεπτό και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επίδρασης σε ευαίσθητους εγκεφαλικούς ιστούς και όργανα, που μάλιστα δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. Σε αυτό συντείνουν και ανατομικές λεπτομέρειες καθώς και ιδιαίτερες βιολογικές ιδιότητες του εγκεφάλου των παιδιών».

Ποιές όμως μπορεί να είναι οι συνέπειες από τη χρήση κινητών από παιδιά; «Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να αφορούν διαταραχές της προσοχής και της συγκέντρωσης χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο κ.λπ. Οι μακροπρόθεσμες μπορεί να σχετίζονται με βλάβες στο DΝΑ, που μπορεί να οδηγήσουν και σε διάφορες μορφές καρκίνου. Αν και η συσχέτιση αυτή είναι υπό αμφισβήτηση, σε εργαστηριακό επίπεδο έχουν παρατηρηθεί αλλοιώσεις σε σειρές κυττάρων, ύστερα από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία κινητών τηλεφώνων». Ας σημειωθεί ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητό από νωρίς στη ζωή τους, αυξάνουν τα χρόνια έκθεσης σε ακτινοβολία.

Ερευνα του Νευροδιαγνωστικού Κέντρου της Μαρμπέλα στην Ισπανία (Νοέμβριος 2002) σημείωνε ότι ελάχιστα λεπτά χρήσης του κινητού από ένα παιδί αρκούν για να μειωθούν οι εγκεφαλικές του λειτουργίες για σχεδόν μία ώρα.

Συμβουλές για τους χρήστες
Oxι συνομιλίες πάνω από 1Ά

Μειώνουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου όσο είναι δυνατόν. Όχι συνομιλίες πάνω από ένα λεπτό.

Οχι χρήση κινητού από παιδιά.

Eιδικές βοηθητικές συσκευές
Χρησιμοποιούμε πάντα στις συνομιλίες μας hands free ή bluetooth. Ακόμα και τότε όμως το κινητό δεν πρέπει να είναι σε επαφή με το σώμα. Πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από το σώμα μας. Καθώς αυτό δεν είναι δυνατό πάντα, έχουν σχεδιαστεί ειδικές θήκες, μία μάλιστα από τον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://kyttariki.biol.uoa.gr)

Όχι κοντά στο αυτί
Εάν δεν έχουμε πάνω μας hands free ή bluetooth δεν «κολλάμε» τη συσκευή πάνω στο αυτί μας, εναλλάσσουμε πλευρά και χρησιμοποιούμε το μεγάφωνο που έχουν αρκετά τηλέφωνα.

Όχι στο αυτοκίνητο
Ελαχιστοποιούμε τη χρήση κινητού μέσα στο αυτοκίνητο, εκτός εάν έχουμε ειδική κεραία, γιατί δεχόμαστε ακτινοβολία από κάθε σημείο του αμαξώματος. Μια εναλλακτική λύση είναι η συνομιλία με hands free ή bluetooth, τοποθετώντας όμως το κινητό σε ειδική θήκη που «βλέπει» προς τα έξω, διοχετεύοντας την ακτινοβολία εκτός του οχήματος.

Όχι χρήση κινητού σε υπόγεια - κλειστούς χώρους
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό σε υπόγεια, κλειστούς χώρους, ασανσέρ και γενικά όπου το σήμα είναι εξαιρετικά μικρό. Στην περίπτωση αυτή το κινητό μας εκπέμπει με μέγιστη ισχύ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ανοικτούς χώρους της υπαίθρου, όπου η κεραία βάσης είναι πολύ μακριά ή δεν έχει καλή οπτική επαφή. ΑπΆ αυτή την άποψη είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του κινητού μέσα στα σπίτια (ειδικά στα εσωτερικά δωμάτια).

Πηγές: "Καθημερινή" 3/2/2008 - "www.dnamag.gr"

ANDROSinfo
Κατάθλιψη και άγχος σχετίζονται με ανθυγιεινές συνήθειες.
Νέα Υόρκη: Η κατάθλιψη και το άγχος σχετίζονται με την παχυσαρκία και τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό και τη νωθρότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο General Hospital Psychiatry.
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι σοβαρές ψυχολογικές καταστάσεις και χωρίς θεραπεία μπορεί να ακολουθήσουν χρόνια πορεία. Η Δρ Ταρα Στράιν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ στην Ατλάντα, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κατάθλιψη και το άγχος και να αναζητούν οι ασθενείς ιατρική βοήθεια όταν κρίνεται αναγκαία.
Η Δρ Στράιν και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Υγείας Ενηλίκων και Κοινότητας ανέλυσαν στοιχεία για 217.379 ενήλικους Αμερικανούς που πήραν μέρος στην έρευνα 2006 Behavioral Risk Factor Surveillance System, μια μεγάλη τηλεφωνική δημοσκόπηση που κατέγραψε τη συχνότητα βασικών συμπεριφορών υγείας.
Εξ αυτών που συμμετείχαν, το 8,7% ανέφερε παρούσα κατάθλιψη, το 15,7% είχε ιστορικό κατάθλιψης και το 11,3% είχε ιστορικό άγχους κάποια στιγμή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικοι με παρούσα κατάθλιψη ή παλαιότερη διάγνωση κατάθλιψης είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και διπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν, συγκριτικά με τους μη καταθλιπτικούς συνομηλίκους τους.
Τα άτομα με αγχώδη διαταραχή είχαν 30% πιθανότητες να είναι παχύσαρκα και διπλάσιο κίνδυνο να καπνίζουν συγκριτικά με τους μη αγχώδεις συμμετέχοντες.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος ήταν επίσης πιθανότερο να ακολουθούν ένα μη ενεργητικό τρόπο ζωής και να πίνουν ακατάσχετα αλκοόλ ή να είναι βαρείς πότες.
Υπάρχει σαφώς δοσο-εξαρτώμενη σχέση μεταξύ σοβαρότητας της κατάθλιψης και της συχνότητας του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, και της σωματικής απραξίας και επίσης μεταξύ ιστορικού κατάθλιψης (απουσία κατάθλιψης, παλαιότερη κατάθλιψη, υφιστάμενη κατάθλιψη) και της συχνότητας του καπνίσματος, της παχυσαρκία, της σωματικής νωθρότητας, της ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ και του αλκοολισμού.

Αρχή σελίδας


ANDROSinfo
Οι "δυστυχείς" βλέπουν πολύ περισσότερο τηλεόραση - Το χαζοκούτι της παρηγοριάς.
Οι άνθρωποι νιώθουν δυστυχισμένοι βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με όσους δηλώνουν ευτυχείς, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Η TV φαίνεται ότι είναι καταφύγιο για τους δυστυχείς, ενδέχεται όμως να επιδεινώνει την κατάσταση,

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 30.000 Αμερικανούς ενήλικες για την περίοδο 1975-2006. Δείχνει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, ενώ νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι κάθονται μπροστά στην οθόνη 25 ώρες την εβδομάδα.

Το συμπέρασμα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης.

Επιπρόσθετα, οι πιο ευτυχισμένοι ήταν πιο δραστήριοι κοινωνικά, πήγαιναν συχνότερα στην εκκλησία, διάβαζαν εφημερίδες περισσότερο και δεν αμελούσαν να ψηφίσουν.

Η έρευνα δεν μπορεί να δείξει αν είναι η δυστυχία που οδηγεί στην τηλεόραση ή αν είναι η τηλεόραση που οδηγεί στη δυστυχία.

Το πρώτο, πάντως, φαίνεται πιθανότερο -οι δυστυχείς χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως καταφύγιο.

«Η TV δεν είναι επικριτική ή δύσκολη, οπότε οι άνθρωποι με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες ή ευκαιρίες για άλλες δραστηριότητες μπορούν να απορροφηθούν σε αυτή» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Social Indicators Research.

«Επιπλέον, η χρόνια δυστυχία μπορεί να γίνει κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και μπορεί να επηρεάσει την εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες, ωστόσο ακόμα και οι πιο δυστυχείς μπορούν να πιάσουν το τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την TV» αναφέρουν.

Είναι πάντως πιθανό να ισχύει σε κάποιο βαθμό και το αντίστροφο, δηλαδή η πολλή τηλεόραση να βυθίζει τους τηλεθεατές στη δυστυχία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κ.λ.π.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξε ότι οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν την τηλεόραση Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης βαθμολογήθηκε με 8 κατά μέσο όρο.

Φαίνεται όμως ότι η απόλαυση δεν διαρκεί πολύ: «Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία» σχολιάζει ο κοινωνιολόγος Τζον Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
¶ρθρο: www.tanea.gr

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Παθητικοί καπνιστές τρία στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα

Αθήνα: «Παθητικοί καπνιστές» είναι τρία στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη πνευμονολόγων από το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ».
Όπως αναφέρει το Βήμα, τα παιδιά υπόκεινται σε αυτή την κατάσταση καθώς ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους καπνίζει μανιωδώς.
Εκτός αυτού, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν πως το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, εκείνοι συνεχίζουν να καπνίζουν.
Η μελέτη αποκαλύπτει πως το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά σημείωσε αύξηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που κατοικούν στην Αθήνα.
Πάντως, θετικό είναι το γεγονός πως παρά τη στάση των γονέων, οι οποίοι καπνίζουν μανιωδώς μπροστά στα παιδιά τους, ο επιπολασμός του παιδικού άσθματος ως την εφηβεία στην Ελλάδα είναι μικρότερος από αυτόν των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Το άγχος και επιδράσεις του στην υγεία και τη συμπεριφορά.
Λονδίνο: Ο τύπος της προσωπικότητάς μας πιθανώς να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές στο University of Pittsburgh School of Medicine σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Health Psychology.
Oι επιστήμονες μελέτησαν την αντίδραση 84 εθελοντών στους οποίους είχε χορηγηθεί εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας, προκειμένου να μετρηθεί το επίπεδο νευρωτισμού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νευρωτικά άτομα τείνουν να είναι κυκλοθυμικά, νευρικά και να αγχώνονται εύκολα.
Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι οι εθελοντές που βάσει του τεστ προσωπικότητας ήταν νευρωτικοί, παρουσίαζαν μικρότερη ανοσοποιητική αντίδραση στο εμβόλιο. Όπως επισημαίνει το BBC, τα ευρήματα ενδυναμώνουν παλαιότερες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, τα νευρωτικά άτομα παρουσιάζουν συχνότερα συμπτωματολογία διαφόρων ασθενειών. Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ohio State University κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους αγχώδεις ανθρώπους το εμβόλιο της πνευμονίας ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικό.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Καβίτα Βεντάρα του Medical Research Council Health Services στο Bristol University δήλωσε στο ΒΒC ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω δύο μηχανισμών. Κατ΄ αρχάς, το στρες και το άγχος επιδρούν άμεσα στα επίπεδα ορμονών, όπως η κορτιζόλη, οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αρχή σελίδας

ANDROSinfo
Ζήστε πολλά χρόνια.
ΟΣΟΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ το κάπνισμα, πίνουν συντηρητικά, ασκούνται και καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως ζουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν υιοθετούν καμία από τις παραπάνω συμπεριφορές, αποκαλύπτει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως η καλή φυσική κατάσταση και η σωστή διατροφή των ανθρώπων που δεν καπνίζουν και δεν πίνουν πολύ προσθέτουν χρόνια ζωής, αναδεικνύονται από πολλές έρευνες, ωστόσο στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες μιλούν συγκεκριμένα -14 χρόνια κατά μέσον όρο- και αυτό δεν συμβαίνει συχνά. «Ακόμη και μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού», επισήμαναν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «ΡLoS Μedicine».

Η συνήθεια που απέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη ήταν η διακοπή του καπνίσματος. Αυτό οδήγησε σε βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων στην έρευνα κατά 80%.
Ακολούθως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό τους.

«Ύστερα από αυτά τα αποτελέσματα, οι αξιωματούχοι του τομέα της δημόσιας υγείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερο τους πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους», τόνισαν οι ειδικοί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 Βρετανοί, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45-79 ετών.
Πηγή: Καρδιολογικό Βήμα


ANDROSinfo
Ραδόνιο.
Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Στη χώρα μας πολύ πρόσφατα άρχισε νΆ απασχολεί εντονότερα τους ειδικούς.
Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η μέτρηση του ραδονίου, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας! Η Τσεχία διαθέτει ένα κρατικό δίκτυο 300.000 μετρητών ραδονίου!

50.000 άτομα περίπου πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας από καρκίνο εξαιτίας του ραδονίου! Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου 12 σημεία του Ελληνικού χώρου ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας και 25 τα όρια κινδύνου!!

Όμως δυστυχώς στη χώρα μας κανένα μέτρο δεν παίρνεται στον χώρο της οικοδομής.

Τελευταία, γίνεται ολοένα και πιο συχνά αναφορά για το δηλητηριώδες αέριο ραδόνιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες σε χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και άλλες όπου ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις και έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες στον τομέα αντιμετώπισής του.

Στη χώρα μας, πολύ πρόσφατα, άρχισε να μας απασχολεί. Από την πλευρά του Ελληνικού κράτους ελάχιστα έχουν γίνει, τόσο για τον εντοπισμό των περιοχών με πρόβλημα, όσο και προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής του και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όλη η προσπάθεια να ξεκινήσει από σχεδόν μηδενική βάση, πριν να είναι πολύ αργά.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συσσώρευση ραδονίου στην Ελλάδα (σε bequerel ανά κυβικό μέτρο)
Χωριό - Νομός - Συσώρευση ραδονίου σε bq/m³
Νεράιδα Θεσπρωτίας 511 bq/m³
Μελιβοία Ξάνθης 460 bq/m³
Κέντρο Πόλης Καβάλας 350 bq/m³
Σέλερο Ξάνθης 320 bq/m³
Πρασινάδα Δράμας 280 bq/m³
Μύκονος Κυκλάδων 280 bq/m³
Δεσκάτη Γρεβενών 279 bq/m³
Πεντάλοφο Κοζάνης 258 bq/m³
Νικίσιανη Καβάλας 237 bq/m³
Κέντρο Πόλης Θεσσαλονίκης 220 bq/m³
Δοξάτο Δράμας 211 bq/m³
Γενισέα Ξάνθη 200 bq/m³


α) Τι είναι το ραδόνιο;

Όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή εκτίθενται στην περιβαλλοντική ακτινοβολία. Η περιβαλλοντική ακτινοβολία είναι η δόση της ακτινοβολίας την οποία ο καθένας μας λαμβάνει στην κανονική ημερήσια ζωή. Οι πηγές της φυσικής ακτινοβολίας περιλαμβάνουν χερσαίες πηγές (ακτινοβολία που προέρχεται από τη διάσπαση φυσικών υπαρχόντων ραδιοϊσοτόπων στα πετρώματα και στο έδαφος), την κοσμική ακτινοβολία, ιατρικές πηγές (ακτίνες Χ) προϊόντα πυρηνικών δοκιμών ή δυστυχημάτων σε σταθμούς παραγωγής ατομικής ενέργειας και σε άλλες ατμοσφαιρικές πηγές. Η αντιπροσωπευτική μέση ετήσια δόση περιβαλλοντικής ακτινοβολίας που λαμβάνει κάθε άτομο κατΆ έτος είναι 106 mrem και δεν περιλαμβάνεται σε αυτή το ραδόνιο).

Σήμερα, είναι ευρέως αποδεκτό το γεγονός ότι η έκθεση του ανθρώπου σε υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ένα όριο ασφάλειας. Στην περιβαλλοντική ακτινοβολία συμπεριλαμβάνεται και αυτή του στοιχείου ραδονίου. Το ραδόνιο 222 είναι ένα ραδιενεργό ευγενές αέριο που απελευθερώνει κατά τη διαδικασία της φυσικής διάσπασής των στοιχείων φθόριο και ουράνιο, τα οποία είναι συνήθη και φυσικώς υπάρχοντα στοιχεία σε ποικίλες ποσότητες στα πετρώματα και στο έδαφος.

¶οσμο, αθέατο και χωρίς γεύση, καθώς είναι το ραδόνιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Το ραδόνιο 222 διασπάται σε ραδιενεργά στοιχεία, δύο από τα οποία πολώνιο 218 και πολώνιο 214, εκπέμπουν σωματίδια άλφα, τα οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να βλάπτουν τους ιστούς των πνευμόνων. Αυτά τα εκπεμπόμενα σωματίδια άλφα, παράγωγα της διάσπασης του ραδονίου, ενέχονται για την πρόκληση του καρκίνου των πνευμόνων στους ανθρώπους.

β) Το ραδόνιο στο χώρο του κτηρίου.

Στον εξωτερικό αέρα, όπου αυτό αραιώνεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το ραδόνιο αποτελεί σημαντικά μικρότερο κίνδυνο απΆ ότι στον εσωτερικό αέρα. Στο περιβάλλον του αέρα των εσωτερικών χώρων, οπωσδήποτε, τα ραδόνιο συσσωρεύεται σε σημαντικά επίπεδα. Το μέγεθος της συγκέντρωσής του σε αυτούς τους χώρους πρωταρχικά από την κατασκευή των κτισμάτων και από την ποσότητα του ραδονίου στο υποκείμενο έδαφος. Το ραδόνιο παράγεται στο έδαφος που προήλθε από τη αποσάθρωση - διάβρωση ουρανιούχων πετρωμάτων. Σαν εδαφικό αέριο, το ραδόνιο διαχέεται φυσικά δια μέσου ρωγμών και ανοιγμάτων στα διαπερατά εδάφη. Μόλις αυτό εισέλθει στην ατμόσφαιρα αραιώνεται και διασκορπίζεται. Η συγκέντρωσή του στον ατμοσφαιρικό είναι για το λόγο αυτό αρκετά χαμηλή.

Η σύνθεση του εδάφους κάτω και γύρω από ένα σπίτι επηρεάζει τα επίπεδα του ραδονίου και την ευκολία με την οποία μεταναστεύει προς το εσωτερικό του σπιτιού. Κανονικές διαφορές της πίεσης του αέρα μεταξύ του σπιτιού και του εδάφους μπορούν να δημιουργήσουν μια ανεπαίσθητη ρωγμή στο σπίτι, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να έλξει αέριο ραδονίου από το έδαφος μέσα στο κτήριο. Η είσοδος του ραδονίου μέσα στο σπίτι από το έδαφος μπορεί να γίνει μέσω ρωγμών στα δάπεδα και στα στοιχεία από σκυρόδεμα, μέσω των σωλήνων αποχέτευσης των δαπέδων (floor drains) μέσω αντλιών φρεατίων αποστράγγισης, μέσω των κατασκευαστικών αρμών και μικροσκοπικών ρωγμών ή πόρων στους τοίχους. Τα επίπεδα του ραδονίου είναι γενικά υψηλότερα στις βάσεις των σπιτιών και στα δωμάτια των ισογείων, τα οποία είναι σε επαφή με το έδαφος.

Επειδή το ραδόνιο είναι πολύ βαρύ (είναι το πιο πυκνό γνωστό αέριο) τείνει να συγκεντρώνεται στις βάσεις των κτηρίων. Από τη στιγμή της εισόδου του στο κτήριο το ραδόνιο διασπάται ραδιενεργώς. Μερικά από τα θυγατρικά του προϊόντα είναι επίσης ραδιενεργά και εκλύουν ακτινοβολία καθώς αυτά διασπώνται. Μερικά από αυτά προσκολλώνται επίσης σε σωματίδια σκόνης και έτσι συγκεντρώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των κτηρίων.

Το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται όταν ο αέρας μολυσμένος με ραδόνιο ή κάποιο από τα θυγατρικά του προϊόντα εισπνέεται. Η ραδιενεργός διάσπαση του ραδονίου εκλύει άλφα σωματίδια, τα οποία είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τους βιολογικούς ιστούς. ¶μεσες δόσεις ακτινοβολίας άλφα στο εσωτερικό των πνευμόνων θεωρείται ότι προκαλούν περισσότερους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων από ότι οποιαδήποτε άλλη αιτία, με εξαίρεση το κάπνισμα. Παράγοντες όπως ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξαερισμός του σπιτιού επηρεάζουν τις διόδους και τις πηγές οι οποίες μπορούν να “έλξουν” το ραδόνιο στο εσωτερικό των σπιτιών.

Οι στρατηγικές ελέγχου του ραδονίου εμπεριέχουν τη μεταβολή των εξής τριών παραγόντων:

* Του μεγέθους και της διεύθυνσης των διαφορών στην πίεση ανάμεσα στους εσωτερικούς χώρους.
* * Το ρυθμό λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.
* Την ποσότητα του εξωτερικού αέρα που εισέρχεται στο σπίτι.
ΚατΆ αρχήν βέβαια είναι απαραίτητα:

* Ο έλεγχος του σπιτιού για την ύπαρξη ραδονίου. Αυτό είναι εύκολο και αρκετά φτηνό.
* Η επισκευή του σπιτιού, εάν το επίπεδο ραδονίου σε αυτό είναι πάνω από 4 picocuries ανά λίτρο (> 4pCi/L)
* Η μείωση των επιπέδων ραδονίου που είναι μικρότερα των < 4pCi/L επειδή και αυτά εμπεριέχουν κάποιο κίνδυνο.

Το ραδόνιο θεωρείται υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους από καρκίνο ετησίως στις ΗΠΑ. Έτσι, η ΕΡΑ συμβουλεύει να ελεγχθούν όλα τα σπίτια κάτω από τον τρίτο όροφο για ραδόνιο. Κατά την αγορά ή πώληση ενός σπιτιού είναι απολύτως αναγκαίο να προηγείται το τεστ ραδονίου από έναν εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο και εξουσιοδοτημένο από την πολιτεία εργολήπτη ο οποίος και θα το πραγματοποιήσει.

Μέθοδοι για την μείωση του ραδονίου στα σπίτια.

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για να μειωθεί ή να περιοριστεί ο κίνδυνος από το ραδόνιο στα σπίτια επικεντρώνεται στις εξής κύριες στρατηγικές:

1. Τα σημεία εισόδου του ραδονίου στα σπίτια πρέπει να εντοπιστούν και να σφραγιστούν.
2. Ο αερισμός του σπιτιού μπορεί να βελτιωθεί με τη διατήρηση περισσότερων ανοιχτών παραθύρων ή τη λειτουργία ανεμιστήρων.
3. Κατασκευαστικές μέθοδοι που επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός συστήματος αερισμού. Πιθανώς η πιο απλή μέθοδος μείωσης του ραδονίου είναι η αύξηση του αερισμού του σπιτιού, (μερικές φορές αυτό επαρκεί για να λύσουμε το πρόβλημα).
4. Επιλογή μη ραδιενεργών κατασκευαστικών υλικών.
5. Η μόνωση των ρωγμών στα κτήρια μπορεί επίσης να μειώσει την είσοδο ραδονίου ιδιαίτερα όταν γίνει σε ειδικά σημεία όπου το ραδόνιο εισέρχεται στο σπίτι.
Μια ποικιλία από κατασκευαστικές λύσεις είναι διαθέσιμες στους ιδιοκτήτες σπιτιών και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστήματα αερισμού στα θεμέλια του σπιτιού.

Τα καινούργια σπίτια μπορούν να χτιστούν με χαρακτηριστικά που εμποδίζουν την είσοδο ραδονίου και επιτρέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ραδονίου, τα οποία θα μπορούσαν να εμφανισθούν στο μέλλον.

Αυτά κοστίζουν ελάχιστα εάν τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού παρά σε ένα ήδη υπάρχον σπίτι. Αυτές οι επεμβάσεις διατηρούν τις τιμές του ραδονίου σε επίπεδα χαμηλότερα των 2pCi/L .Το κόστος των επισκευών για την μείωση του ραδονίου εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής του σπιτιού και από άλλους παράγοντες.

Κατασκευαστικοί τρόποι αποφυγής του ραδονίου στο χώρο της κατασκευής

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι αποφυγής του ραδονίου στο χώρο της οικοδομής.
* Η αεριζόμενη θεμελίωση και
* Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών μεμβρανών.

Α) Η αεριζόμενη θεμελίωση
Αυτή συνίσταται στη δημιουργία, ουσιαστικά, ενός δεύτερου δαπέδου πάνω από το δάπεδο του υπογείου (με ενδιάμεσο κενό) ή στην τοποθέτηση ειδικών πλαστικών τεμαχίων, τύπου igloo, που βοηθούν στην συγκέντρωση των ρύπων και τα οδηγούν εκτός οικοδομής (αεριζόμενα δάπεδα).

Ακόμη, οικονομική λύση, είναι και η δημιουργία ενός δικτύου φρεατίων που συνδέονται μεταξύ τους με πλαστικούς σωλήνες και οδηγούν επίσης με σωλήνα το ραδόνιο εκτός οικοδομής.

Τα φρεάτια αυτά τοποθετούνται μετά το μπάλωμα των πεδίλων και ακολουθεί η τοποθέτηση δομικού πλέγματος και η σκυροδέτηση του δαπέδου. Δηλαδή τα φρεάτια αυτά αλλά και οι αγωγοί θάβονται στο δάπεδο από το οποίο δεν εξέχει παρά μόνο ο αγωγός που οδηγεί το ραδόνιο εκτός κτηρίου! (Φθηνή λύση είναι η τοποθέτηση έτοιμων φρεατίων δαπέδων και υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα).

Β) Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών μεμβρανών
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ειδικευμένα προϊόντα, ενώ στην Ευρώπη, ενεργοποιούνται τουλάχιστον 10 εταιρείες παραγωγής ειδικών στεγανοποιητικών μεμβρανών.

Αρχή σελίδας


Οι πληροφορίες υγείας που παρέχονται στο ANDROSinfo έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας. Ιδιαίτερα στις ενότητες υγεία και φάρμακα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό υγείας.
Αnχ? σaλίδαo


ANDROSinfo

ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ ANDROSinfo Δaίτa τi ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ τio ANDROSinfo
Daίτa iαo τα σχόλιά σαo aια τιo σaλίδao iαo eαι τi νησί iαo την ΑΝΔNI.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr