ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΒIOΛAOΤΙEAΣ AEΛIAAΣ 2009

Yλao iι ?ληniφinίao aια την ΑνδniANDROS BATSI Ανδnio. Ξaνiδiχaία, aνiιeιαaόiaνα δuiάτια στi I?ατσί, διαiiν? eαταλύiατα διαei?έo στην cνδni www.ANDROSinfo.gr

www.ANDROS info.gr

Επιδότηση για την αλλαγή κλιματιστικού - Ποιος τη δικαιούται.

Μέχρι τα 500 ευρώ θα ανέρχεται η επιδότηση για την αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού με νέο, που σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 35% της συνολικής αξίας του. Το σχετικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, και ξεκινά να ισχύει από την προσεχή Δευτέρα 8 Ιουνίου. Βασική προϋπόθεση για να πάρει κανείς την επιδότηση είναι το νέο κλιματιστικό να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).

Εκτιμάται ότι με μέση τιμή αγοράς ενός τέτοιου κλιματιστικού τα 800 ευρώ, το μέσο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα 280 ευρώ, και επομένως ο καταναλωτής θα πληρώνει από την τσέπη του τα 520 ευρώ της διαφοράς. Επιδοτούνται όλα τα κλιματιστικά τοίχου, δαπέδου και οροφής, ανεξαρτήτως ηλικίας και μεγέθους (από 9.000 μέχρι και 24.000 BTU), με περιορισμό το πολύ μέχρι 2 κλιματιστικά ανά νοικοκυριό.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού και των καταστηματαρχών από τις 5 Ιουνίου θα ισχύει μια τηλεφωνική γραμμή 8011115300, ενώ από την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί μια νέα ηλεκτρονική διεύθυνση (www.allazoklima.gr). Σε αυτήν, πέραν από πληροφορίες για το πρόγραμμα, θα υπάρχει μια ειδική φόρμα για την εγγραφή στο πρόγραμμα των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν καταστημάτων ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών ειδών. Έτσι, το υπουργείο Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων ΕΣΠΑ που θα ελέγχει την εφαρμογή του προγράμματος, θα ξέρει ποιες ακριβώς επιχειρήσεις συμμετέχουν.

ANDROSinfo
Η διαδικασία
Αναφορικά με τη διαδικασία, είναι απλή : ·Που θα απευθύνεται: Ο καταναλωτής θα απευθύνεται στο κατάστημα της προτίμησης του και θα συμπληρώνει μια φόρμα όπου με το σειριακό αριθμό της παλαιάς συσκευής, τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.

·Τι θα πληρώνει : Θα καταβάλει την αξία του κλιματιστικού χωρίς το ποσό της επιδότησης. Εν συνεχεία συνεργείο του καταστήματος θα έρχεται σπίτι του για να αποσύρει την παλαιά του συσκευή , και να τοποθετήσει την καινούργια

·Τι θα ισχύει για τον έμπορο : Ο έμπορος από την πλευρά του θα υπογράφει κι αυτός μια σειρά από έντυπα, τα οποία θα τα αποστέλλει στην εταιρεία Ανακύκλωση ΑΕ. Η Ανακύκλωση Α.Ε. θα λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης. Θα καταθέτει στην ειδική υπηρεσία του υπ. Ανάπτυξης τα έγγραφα με τις βεβαιώσεις απόσυρσης των παλαιών συσκευών. Εν συνεχεία θα εισπράττει από την ίδια υπηρεσία τα ποσά της διαφοράς, τα οποία και θα μοιράζει στους εμπόρους.

Το πρόγραμμα, θα έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «σε περίπτωση που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, τότε μπορεί το σχετικό ποσό να αυξηθεί για την κάλυψη των αναγκών».

ANDROSinfo
Τα οφέλη Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι από τα 7 περίπου εκατομμύρια κλιματιστικά που είναι εγκατεστημένα σήμερα στην χώρα, θα αντικατασταθούν χάρη στο πρόγραμμα σε πρώτη φάση περί τις 50.000- 60.000 συσκευές. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 20 γιγαβατωρών (GWh), κάτι που αυτομάτως θα σημάνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 20.000 τόνους ετησίως. Επειδή τα κλιματιστικά αποτελούν πολύ μεγάλο τμήμα του φορτίου αιχμής, εκτιμάται ότι θα έχουμε αντίστοιχες μειώσεις στη ζήτηση , ειδικά τη στιγμή που η ενέργεια είναι πολύ ακριβή.

ANDROSinfo
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ
1. Η δράση αφορά σε ολόκληρη τη χώρα ή κάποιες περιοχές αυτής;
Η δράση αφορά σε όλη την Ελλάδα

2. Πόση είναι η επιδότηση;
Το ύψος της επιδότησης είναι το 35% της λιανικής τιμής της νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500 ευρώ.

Παράδειγμα 1
Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 900 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η επιδότηση αντιστοιχεί στο ποσό των 315 ευρώ (35% * 900ευρώ = 315ευρώ). Επομένως, το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 900 - 315 = 585 ευρώ

Παράδειγμα 2
Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 1500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 35% της τιμής αυτής αντιστοιχεί στο ποσό των 525 (35% * 1500 = 525). Επειδή όμως το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 500 ευρώ (δηλ. το ανώτατο όριο επιδότησης), η επιδότηση θα είναι 500 ευρώ. Aρα το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 1500- 500 = 1000.

3.Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση;
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι οι πολίτες/ καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σε κατοικία τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία και θέλουν να την αντικαταστήσουν με άλλη, νέας τεχνολογίας ενεργειακά αποδοτικότερη.

4.Οι ξένοι υπήκοοι δικαιούνται την επιδότηση;
Οσον αφορά στη συγκεκριμένη δράση, οι ξένοι υπήκοοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα/ υποχρεώσεις με τους Έλληνες, αρκεί να διαθέτουν στη χώρα μας κατοικία στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού.

5.Πόσες συσκευές μπορεί να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής;
Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιδοτηθεί και να αντικαταστήσει μέχρι και 2 συσκευές.

6.Γιατί η δράση δεν αφορά επαγγελματικούς χώρους;
Η δράση βασίζεται στην πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού 1080/2006, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα και στην Ελλάδα, χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα.

7.Ποια είναι η απαιτούμενη διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στη δράση;
Τι δικαιολογητικά απαιτούνται; Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο καταναλωτής έχοντας μαζί του τα 2 δικαιολογητικά που απαιτούνται, μπορεί να πάει στο κατάστημα της επιλογής του και αφού επιλέξει τη συσκευή κλιματισμού που τον ενδιαφέρει από αυτές που επιδοτούνται, να συμπληρώσει και να υπογράψει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής». Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: ·η Αστυνομική Ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο αυτής ή το Διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας ·ένα αντίγραφο ενός πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ (της οικίας στην οποία θα αντικατασταθεί το κλιματιστικό).

8.Πώς θα λάβει την επιδότηση ο καταναλωτής;
Ο καταναλωτής λαμβάνει την επιδότηση άμεσα στο κατάστημα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, κατά την αγορά της νέας συσκευής, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, δηλ. αγοράζει το κλιματιστικό σε χαμηλότερη τιμή. Η επιδότηση υπολογίζεται στη λιανική τιμή πώλησης της συσκευής απολύτως μετρητοίς. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μετρητοίς το ποσό που του αναλογεί. Μπορεί να πληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, αλλά το ποσό της επιδότησης θα υπολογισθεί στην τιμή μετρητοίς.

9.Αν κάποιος δε διαθέτει παλιό κλιματιστικό δικαιούται την επιδότηση;
Όχι. Η δράση αφορά αποκλειστικά και μόνο αντικατάσταση παλαιάς συσκευής κλιματισμού με άλλη νέα ενεργειακά αποδοτικότερη (στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας).

10.Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα παλιά κλιματιστικά;
Δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητα και το είδος της συσκευής που πρόκειται να αντικατασταθεί, αρκεί να βρίσκεται εν λειτουργία τη στιγμή της απεγκατάστασής της και εγκατάστασης της νέας συσκευής.

11.Μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει οποιαδήποτε νέα συσκευή κλιματισμού;
Οι νέες συσκευές κλιματισμού πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Έτσι οι συσκευές που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής πρέπει να είναι: DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, για συσκευές μέχρι και 16000 BTU DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, Α/Β, Β/Α, Β/Β, για συσκευές πάνω από 16000 BTU.

12.Πώς διασφαλίζεται ο καταναλωτής από τυχόν αύξηση των τιμών των κλιματιστικών από τα καταστήματα;
Ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα της δράσης στην οποία θα υπάρχει λίστα με τις ενδεικτικές τιμές των επιλέξιμων συσκευών κλιματισμού. Η λίστα αυτή θα επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια της δράσης.

13.Επιδοτείται το κόστος εγκατάστασης/ απεγκατάστασης του κλιματιστικού και τυχόν κόστη μεταφοράς;
Όχι, δεν επιδοτείται από τη δράση αλλά πολλά καταστήματα ενδέχεται να παρέχουν τέτοιου είδους επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές.

14.Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες σχετικά με τη δράση;
Κατά τη διάρκεια της δράσης, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης/ πληροφόρησης (Help Desk), από την οποία θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη δράση και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις ενώ θα καταγράφονται και πιθανά παράπονα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων θα υπάρχουν δύο υπηρεσίες, μία για τους καταναλωτές και μία για τα καταστήματα, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω αστικής τηλεφωνικής κλήσης. Το τηλέφωνο γραφείου Αρωγής Χρηστών (Help Desk) της δράσης είναι: 801-11-15 300. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα οι παραπάνω υπηρεσίες να παρέχονται και ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου.

15.Ποια καταστήματα μπορούν να συμμετέχουν στη δράση;
Η δράση είναι ανοικτή σε όλα τα καταστήματα πώλησης συσκευών κλιματισμού με ισότιμους όρους.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των καταστημάτων είναι:
- Η πρόσβαση του καταστήματος στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι η εφαρμογή της δράσης υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα.
- Η εγγραφή του καταστήματος στο πληροφοριακό σύστημα.
- Η αποδοχή των όρων συμμετοχής, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση της δράσης. Η αποδοχή γίνεται ηλεκτρονικά κατά την εγγραφή του καταστήματος.

16.Ένα κατάστημα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στη δράση, πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη υποδομή όσον αφορά στο πληροφοριακό σύστημα;
Οχι, δεν απαιτείται η ύπαρξη κάποιας ειδικής εφαρμογής. Η μόνη προϋπόθεση είναι η δυνατότητα πρόσβασης του καταστήματος στο Διαδίκτυο. Τονίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην διαθέτει το ίδιο το κατάστημα σύνδεση σε Διαδίκτυο, αλλά να μπορεί να εξυπηρετείται από κάπου αλλού (π.χ. από κάποιο Internet Cafe).
Αnχ? σaλίδαo


ANDROSinfo

ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ ANDROSinfo Δaίτa τi ΒΙΒΛΙI ADΙΣEADΤUΝ τio ANDROSinfo
Daίτa iαo τα σχόλιά σαo aια τιo σaλίδao iαo eαι τi νησί iαo την ΑΝΔNI.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr