ANDROSinfo ?? Portal t?? ??????
Monday 03-10-2022
ANDROS   ΑΡΧΙΚΗ     EDITORIAL         ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   Το ANDROSinfo στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANDROSinfo in ENGLISH ANDROSinfo en FRANCAIS ANDROSinfo in DEUTSCH ANDROSinfo in ITALIANO ANDROSinfo en ESPANOL
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ANDROS BATSI Ανδρος. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπατσί, διαμονή καταλύματα διακοπές στην ’νδρο ANDROS www.ANDROSinfo.gr

ΑΝΔΡΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΘΑ ΠΝΙΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Ανδρου η πληροφορία ότι το νησί τους θα μετατραπεί σύντομα σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Η ανησυχία των κατοίκων πηγάζει από το γεγονός ότι βάσει των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών αναμένεται να τοποθετηθεί στο νησί, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα τη μορφολογία του χώρου.

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι αντιδράσεις κατοίκων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας για την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους άνω των 100 μέτρων.

Ανοίγει έτσι ένας διάλογος για τις συνέπειες μιας ελαφρά τη καρδία επιτάχυνσης της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διάλογος που εδώ και καιρό απασχολεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Ολο και πιο συχνά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέτουν ακόμη ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την πραγματική συμβολή της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αμφιβολίες εκφράζονται και για την αποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας, που από τη φύση της είναι απρόβλεπτη και αυξομειούμενη χωρίς να αποθηκεύεται. Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι οι πηγές αιολικής ενέργειας δεν είναι ικανές να μας απαλλάξουν από τις ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά. Προκαλούν ανισορροπία στο σύστημα διανομής, απαιτώντας πολυδάπανα συμπληρωματικά δίκτυα και αυτοματισμούς που τα πληρώνει ο φορολογούμενος και όσο αυξάνει η συμμετοχή τους απαιτούν την κατασκευή πρόσθετων συμβατικών σταθμών για εφεδρεία, των οποίων η παράλληλη υπολειτουργία κοστίζει οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για τον χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό εξάπλωσης των σταθμών αιολικής ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα, να αποδεκατίζονται τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας. Να αλλοιώνεται ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο, παραβιάζοντας την κλίμακα του τοπίου, του σημαντικότερου εθνικού μας πόρου, με χωματουργικά, δρόμους, δίκτυα ρεύματος, μηχανές ύψους 150 μ. κ.λπ.

Να μειώνεται η αξία της γης και των ακινήτων γύρω από τα πάρκα. Ενώ παρόμοιες πρακτικές έρχονται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές μορφές.

«Είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες γύρω από οικολογικά ζητήματα, ανάμεσά μας επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, και μπορεί σε πρώτο άκουσμα η αντίδρασή μας στους αιολικούς σταθμούς να ξενίζει και να μοιάζει τοπικιστική. Δεν είναι έτσι όμως, ανησυχούμε πραγματικά και βασίζουμε την ανησυχία σε πολλά επιχειρήματα», λέει στην «Ε» ο περιβαλλοντολόγος και εκπρόσωπος του δικτύου οικολογικών οργανώσεων του Αιγαίου, Αλέξανδρος Μαβής, που μαζί με πολλούς κατοίκους της Ανδρου αντιτάσσεται στην αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Ανδρο και εδώ και χρόνια μελετά σε βάθος το θέμα και προσθέτει: «Το σύμβολο της ανανεώσιμης ενέργειας έχει μετατραπεί σε δούρειο ίππο της βαριάς βιομηχανίας. Ολα τα τελευταία νομοθετήματα για τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας στην ουσία ασχολούνται μόνο με βιομηχανικά αιολικά "πάρκα". Βασίζονται σε μια κατάσταση και μια στρεβλή εικόνα ήδη διαμορφωμένη από τις εταιρείες και επιχειρούν επίσπευση πάση θυσία. Χωροταξική προσέγγιση δεν έγινε ποτέ. Το τελευταίο νομοσχέδιο θα έχει καταστροφικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

«Εάν το ζητούμενο», λέει ο κ. Μαβής, «είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό της ενεργειακής χρήσης και ζήτησης και στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κατευθύνσεις που θα είναι πολύ πιο αποδοτικές και με λιγότερο κόστος. Πρώτα εξοικονομεί κανείς και μετά προσθέτει. Με την παρούσα λογική είναι σαν να προτείνουμε σε έναν παχύσαρκο αντί για δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μαζί με το γουρουνόπουλο.

Ετσι προωθούνται μονόπλευρα και με απαράδεκτα συνοπτικές μεθοδεύσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών "πάρκων", των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σοβαρά σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από πλούσια βιβλιογραφία, τα οποία παρά το δυσανάλογο κόστος των υποδομών που απαιτούν, δεν μας απαλλάσσουν από τους συμβατικούς σταθμούς και τα οποία δεν συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας δείχνει να καθορίζεται από την προοπτική του εύκολου κέρδους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ 11-09-2010
Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ
23 ΜΙΛΙΑ ΒΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Βραχονησίδες Καλόγεροι Turkish Frigate- ANDROSinfo.gr Σκηνικό κρίσης πήγε να δημιουργηθεί στην περιοχή των νήσων Καλόγερων στο Βόρειο Αιγαίο (23 μίλια ΒΑ της Άνδρου), όταν κατά την εκτέλεση αποστολής έρευνας-διάσωσης (υποτίθεται ότι είχε προσαράξει εμπορικό σκάφος επάνω στις βραχονησίδες, αλλά δεν έχει βρεθεί κάτι μέχρι στιγμής) από ελληνικά σκάφη και ελικόπτερα, η τουρκική φρεγάτα TCG F-503 Beykoz, προσπάθησε να παρεμβληθεί στα ελληνικά σκάφη.

Τουρκικά μαχητικά περιπολούσαν επάνω από την φρεγάτα ανεβάζοντας το "θερμόμετρο", όπως επίσης και ένα τουρκικό Cougar. Σημειώνεται ότι οι Καλόγεροι βρίσκονται ακριβώς επάνω στον 25ο Μεσημβρινό. Το όλο σκηνικό "χόντρυνε" αφού στην περιοχή έσπευδε η ελληνική φρεγάτα F-455 "Σαλαμίς".

Τελικά το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε πριν λίγα λεπτά και αυτή την στιγμή βρίσκονται στην περιοχή τέσσερα ελληνικά ελικόπτερα. Τώρα βρίσκεται σε απόσταση 6,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Χίου.

Από το ΓΕΕΘΑ μόλις στις 16.30 ανακοινώθηκε το επεισόδιο και είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε η αποκάλυψη από το defencenet.gr μπορεί και να μην το ανακοίνωναν καθόλου, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν και στο παρελθόν με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τα αεροναυτικά επείσόδοα την παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν.

Η συμπεριφορά των Τούρκων δείχνει ότι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν "θερμή" κρίση και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες επιτελείς. Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σήμα "μαϊμού" από την "άλλη πλευρά του λόφου" που ήθελε να δοκιμάσει αντιδράσεις. Άλλωστε τόσο μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα σημείο δεν είναι καθόλου συνηθισμένη.

(Ανανέωση 16.48) Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το επεισόδιο στους Καλόγερους, αναμένεται να «ανάψει φωτιές» και όχι άδικα, αφού εμμέσως πλην σαφώς, το ΓΕΕΘΑ και κατ’επέκταση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση αποδέχονται τουρκική αρμοδιότητα σε αποστολές έρευνας-διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού!

Η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους με SMS που εκδόθηκε καθυστερημένα, μετά την αποκάλυψη του επεισοδίου από το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Από τις 12μμ. βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για ναυτικό επεισόδιο στην περιοχή Ν.Καλόγηροι. Στην περιοχή συμμετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς αποτέλεσμα».

Πιο σαφή παραδοχή ότι έχει εκχωρηθεί δικαίωμα έρευνας-διάσωσης στην Τουρκία, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού δε νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει. Τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Επί πλέον τίθεται θέμα χρονικού προσδιορισμού, καθώς αναφέρει την 12:00 ως χρονικό όριο, ενώ στις NAVTEX (Τουρκία) και NOTAM (Ελλάδα) έχουμε χρόνο έκδοσης που προηγείται κατά 2-3 ώρες.

Πηγή του ΓΕΕΘΑ ανέφερε στο defencenet.gr σχολιάζοντας ότι "Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στείλαμε μια απλή ενημέρωση περιγράφοντας την κατάσταση, δεν υπάρχει καμία παραδοχή εκχώρησης έρευνας-διάσωσης στην Τουρκία"...
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε όσα έχουν προηγηθεί απο το Φεβρουάριο στο ίδιο σημείο με την μεγάλη στρατιγική σημασία.

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr


Βραχονησίδες Καλόγεροι : To "κλειδί" του Κεντρικού Αιγαίου

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 - http://www.enkripto.com

Καλόγεροι : Μικρή έκταση, τεράστια εθνική σημασία.

Βραχονησίδες. Αιγαίο. Μοιραία, με αυτές τις δυο λέξεις το μυαλό ταξιδεύει αυτομάτως στα διάσημα πλεόν Ίμια τα οποία ταυτίστηκαν με την λέξη βραχονησίδα (και με το ταπεινωτικό "ευχαριστώ"..) στην συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων. Μικροσκοπικές νησίδες στην μέση του πουθενά, συνήθως γίνονται το αντικείμενο της προσοχής μας μετά από κάποια κρίση ή κάποιο περιστατικό με τους αρπακτικούς γείτονες. Πολλοί από αυτούς τους βράχους αποτελούν σημεία τεράστιας εθνικής σημασίας αντιστρόφως ανάλογης με μέγεθος τους. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι Καλόγεροι, φυτεμένοι όχι σε κάποια εσχατιά του αρχιπελάγους, αλλά ακριβώς στο κέντρο του.

Το μικρό αυτό δίδυμο αποτελείται από τον Μεγάλο Καλόγερο, ένα βράχο ύψος 36 μέτρων και εμβαδού 6 στρεμμάτων και τον Μικρό Καλόγερο 1400 μέτρα βορειοανατολικά του πρώτου, με ύψος 1 μέτρο και αβαθή τα οποία εκτείνονται μερικές δεκάδες μέτρα νότια. Οι βραχονησίδες δεσπόζουν του Κεντρικού Αιγαίου πελάγους απέχοντας 27 μίλια από την Χίο (ανατολικά) και 23 μίλια από την Άνδρο (δυτικά)

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr
Χάρτης του Κεντρικού Αιγαίου : στο κέντρο ακριβώς διακρίνουμε το όνομα "Καλόγεροι". Με γαλάζιο χρώμα τα χωρικά ύδατα των 6nm

Ο πρώτος φάρος τοποθετήθηκε στον μεγάλο Καλόγερο το 1920, λόγω του κινδύνου που αντιπροσώπευαν τα απότομα βράχια στα παραπλέοντα σκάφη. Αργότερα κατασκευάστηκε μικρό κατάλυμα το οποίο για μια περίοδο κατοικείτο καθώς σύμφωνα με τα νησιολόγιά του Γ. Κ. Γιαγκάκη ,«Κατά την απογραφή πληθυσμού της 16ης Οκτωβρίου 1940 ο μεγάλος Καλόγερος φέρεται να κατοικείται από 6 κατοίκους», «άνδρες, μάλλον του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούσαν το Θαλάσσιο χώρο εν όψει Ιταλικής επίθεσης». Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί κατασκεύασαν δεξαμενές νερού και πυρομαχικών οι οποίες είναι εμφανείς μέχρι και στις μέρες μας. Την στρατιωτική χρήση της βραχονησίδας μαρτυρούν τα εκατοντάδες διάσπαρτα βλήματα και κάλυκες που είναι συναντά κανείς σε ολόκληρη την έκταση του βράχου.

Σήμερα ο Καλόγερος φιλοξενεί μικρό φάρο ο συντηρείται τακτικά από την Υπηρεσία Φάρων του ΠΝ. Μάλιστα τον Νοέμβρη του 2006 έπεσε θύμα..κλοπής αφού άγνωστοι αφαίρεσαν τις μπαταρίες και άλλα κινητά στοιχεία του..

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr
Χαλάσματα επι της βραχονησίδας.
Σε πρώτο πλάνο ο ενοχλητικός ηλιακός συλλέκτης..(φωτ Γιώργος Μισετζής)

Τα..επινίκεια της Μαδρίτης

Είμαστε στο 1998, δύο μόλις χρόνια από την κρίση των Ιμίων με την οποία η Άγκυρα αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο την θεωρία των γκρίζων ζωνών, το νέο όχημα της επεκτατικής της πολιτικής της στο Αιγαίο. Η ελληνική πολιτική ηγεσία ταπεινωμένη από το χαστούκι των Ιμίων κάνωντας πράξη την υπερήφανη πολιτική της εξημέρωσης του θηρίου, σύρεται στην Μαδρίτη (1997) όπου υπογράφει την ομώνυμη κατάπτυστη συμφωνία που αναγνωρίζει πλέον και επίσημα "νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο".

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr
Ο φάρος και οι αποθήκες νερού και πυρομαχικών επι της βραχονησίδας. (φωτ Γιώργος Μισετζής)

2 Ιανουαρίου 1998 : Ευέλικτη Πένσα στο Αιγαίο

Στις αρχές Ιανουαρίου 1998 λίγους μήνες μετά από την Μαδρίτη, τα πρώτα αποτελέσματα του τραγικού αυτού λάθους μας χτυπούν την πόρτα.. Με πρόσχημα την μεγάλη ετήσια αεροναυτική άσκηση Ευέλικτη Πένσα των Τούρκων η Άγκυρα ανακοινώνει την δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει και εθνικό έδαφος! και πιο συγκεκριμένα τις βραχονησίδες Καλόγεροι..Η Αθήνα απαντάει με ένα απο τα συνηθισμένα νερόβραστα διπλωματικά διαβήματα, στο οποίο δίνει πάτημα για μια πρωτοφανής σειρά ανακοινώσεων απο το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αρχικά μέσω του εκπροσώπου του αμφισβήτισε το εύρος του Εθνικού εναερίου χώρου.

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr
Ο φάρος και οι αποθήκες νερού και πυρομαχικών επι της βραχονησίδας. (φωτ Γιώργος Μισετζής)

Η άσκηση ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 1998 με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και με φραστική επιθετικότητα, καθώς Άγκυρα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αμφισβήτιση, κατα την πρώτη βδομάδα διεξαγωγής της, τόσο του εύρους των 10 ν.μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου όσο και την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά απο νησίδες και βραχονησίδες. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να παρενοχλήσει με ζεύγος F-16, Ελληνικό ελικόπτερο Chinook το οποίο μετέφερε τον τότε ΥΠΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλο απο την Χίο στα γειτονικά Ψαρά, στα πλαίσια περιοδείας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.Tις επόμενες ημέρες τις "σκληρές" ανακοινώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου και τωρινού υπουργού Δ.Ρέππα για "μη ευρωπαική" συμπεριφορά της Τουρκίας ακολουθούν :

1. Eνημερωτικό σημείωμα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (7.1.98), με το οποίο η Αγκυρα επαναφέρει το θέμα της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, με την παράκαμψη όμως της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Ουτκάν (7.1.98) : "δεν έχουν καμμία νομική ισχύ τα σχέδια της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες, που δεν ανήκουν στην κυριότητά της, με διεθνείς συμβάσεις. Eίναι απαράδεκτο να προσπαθεί η Ελλάδα να αλλάξει το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο με τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες. Χρειάζεται να διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις . Τα τελευταία εγχειρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στη Μαδρίτη για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο"

3. Aνακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ (8.1.98) κατα την οποία ζητείται από την Ελλάδα "να εμποδίσει τις επιθέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

4. Aνακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ (8.1.98) με αφορμή τις δηλώσεις Παγκάλου για το Κουρδικό, σύμφωνα με την οποία: "Η πολιτική καταπίεση που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα εναντίον της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, μπορεί να είναι μόνο πηγή ντροπής για μια χώρα που θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένο. Συμβουλεύουμε τον Πάγκαλο που αναφέρθηκε στον Χίτλερ να ξανασκεφτεί το πώς οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει με ευχαρίστηση(!) τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα στους στρατιώτες του Χίτλερ στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα θανάτου"

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr
Οι αποθήκες, όπως φαίνονται από την κορυφή του βράχου (φωτ Γιώργος Μισετζής)


Στο στόχαστρο οι νησίδες και οι βραχονησίδες του Αιγαίου

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των επικίνδυνων ενεργειών της η Άγκυρα ξεκινά εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ελλάδας επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ένταση στην Ελληνική πλευρά . Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ (6.1.98) στο οποίο η ευθύνη για την ένταση αποδίδεται στον εποικισμό νησίδων από τους Έλληνες.. "η Άγκυρα παρακολουθεί στενά και πολύ προσεκτικά, τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα σχεδιάζει, να προχωρήσει σε εποικισμό ερημονησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου". Η εφημερίδα, επικαλούμενη αρμόδιους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει: "Η Αθήνα επιδιώκει κάποια νέα προβοκάτσια. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση εγκατάστασης, αλλά για ένα σχέδιο που εντάσσεται στο γενικότερο στόχο της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη".

Στις 2/12/98 ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Ουτκάν, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα των Καλόγερων επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θεωρίες περι εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο : "δεν έχουν καμμία νομική ισχύ τα σχέδια της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες, που δεν ανήκουν στην κυριότητά της, με διεθνείς συμβάσεις". Ο Τούρκος εκπρόσωπος αφού υπογράμμισε , την αναγκαιότητα "να διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις" κατάληξε -παλι.-: "Οι τελευταίες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στη Μαδρίτη για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο"...

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr
Γκραβούρα εποχής από την βιβλιοθήκη της Χίου. "Calojerο" :Tο κέντρο του Αιγαίου

Η σημασία των Καλόγερων στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας

Στις αρχές του 2000 μετά από πρωτοβουλία του τωρινού πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ξεκινάνε άτυπες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ των ΓΓ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών πρέσβεων Αναστάσιου Σκοπελίτη και Ουγούρ Ζιγιάλ. Τα αποτελέσματα των 34 γύρων μυστικών συνομιλιών για το Αιγαίο δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα με εξαίρεση ορισμένα στοιχεία που ήρθαν στο φώς το 2006 και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Καθημερινή» (Στ. Λυγερός 4-6-2006).

Σύμφωνα με αυτά η γείτονα χώρα κατα την διάρκεια των συνομιλιών ζητούσε η υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο (περιοχή στην οποία πιθανολογείται η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου) να μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών ή να αποτελέσει αντικείμενο συνεκμετάλευσης με καθορισμένα ποσοστά. Η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι τα διεθνή ύδατα μεταξύ Αγίου Όρους και Σιθωνίας στα βόρεια,την νήσο Σκύρο στα δυτικά, τον Άγιο Ευστράτιο και την Λέσβο στα ανατολικά και την βραχονησίδα Καλόγεροι στα νότια...

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr

Όμως τα κίνητρα της Άγκυρας σαφώς και δεν είναι μόνο οικονομικά καθώς η απόκτηση υφαλοκρηπίδας,αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή ακόμα και εναέριου χώρου αποτελεί πάγιο στόχο για γεωπολιτικούς λόγους. Η απόκτηση τέτοιων ερισμάτων δυτικά των Ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θα επέτρεπε τον εγκλωβισμό τους και σε δεύτερο χρόνο την αμφιβήτηση της κυριαρχίας ακόμα και επι των μεγαλύτερων απο αυτών.

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr

Κατά την 27η συνάντηση των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων , την άνοιξη του 2003, οι μυστικές επαφές για την παραπομπή του θέματος στην Χάγη είχαν ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές θα ζητούσαν απο το Διεθνές Δικαστήριο να διευθετήσει γενικά το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.

Στο σχετικό συνυποσχετικό όμως αναφερόταν ρητά ότι οι δύο πλευρές συναινούσαν να επιλυθούν εκτός απο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και όλα τα «παρεμπίπτοντα ζητήματα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής όταν ο Ελληνας πρέσβης ζήτησε διευκρινίσεις για το ποια είναι αυτά τα παρεπίμπτοντα ζητήματα, ο συνομιλητής του απέφυγε να τα κατονομάσει, δηλώνοντας γενικώς ότι "η Άγκυρα θα έχει το δικαίωμα να θέσει όποιο ζήτημα αυτή νομίζει. Και βεβαίως το Δικαστήριο θα κρίνει εάν αυτά που θα τεθούν από την τουρκική πλευρά είναι ή όχι παρεμπίπτοντα . Ακόμα και αν το Δικαστήριο τα κρίνει μη-παρεπίμπτοντα και δεν γνωμοδοτήσει, η Άγκυρα θα διατηρήσει ακέραιες τις θέσεις της επι αυτών"....

Οι διερευνητικές επαφές τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σταμάτησαν αιφνιδιστικά το 2003 . Ο τότε ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου απέδωσε το γεγονός ότι δεν προχώρησε η συμφωνία στο ότι ο ίδιος και ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έκριναν τον Δεκέμβριο του 2003 ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα την αποδεχόταν (λινκ). Βεβαίως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκτίμηση του Μαξίμου ότι συμφωνία με τους παραπάνω όρους θα συναντούσε σημαντικότατες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Το Πίρι Ρέις στους Καλόγερους

Μετά το τέρμα των μυστικών συνομιλιών, η Άγκυρα επέστρεψε στις παλιές καλές δοκιμασμένες μεθόδους για να πιέσει την φοβική ηγεσία των Αθηνών : απειλές χρήσης βίας και λεονταρισμοί. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους (2003) το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις πραγματοποίησε έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Κεντρικό Αιγαίο προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εγγράψει αξιώσεις επι αυτής. Στις συγκεκριμένες έρευνες ένα απο τα σημεία στα οποία έδειξε "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" η Άγκυρα ήταν οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Στις 11 Ιουλίου το πλοίο απέπλευσε απο το λιμάνι του Τσεσμέ και κατευθύνθηκε προς το Κεντρικό Αιγαίο. Φτάνοντας στην περιοχή των Καλόγερων (8 μίλια βόρεια της βραχονησίδας) πραγματοποίησε νυχτερινές έρευνες με την ανοχή της μουδιασμένης Ελληνικής κυβέρνησης..

Βραχονησίδες Καλόγεροι - ANDROSinfo.gr

"Τυχαίες" παραβιάσεις..

Υπο το παραπάνω πρίσμα ίσως θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν και οι συνεχόμενες παρενοχλήσεις ελληνικών μέσων ασκούμενων εντός του Πεδίου Βολής Άνδρου LDG-68 , εντός του οποίου βρίσκεται ποιος άλλος; Φυσικά οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Μόλις εχθές τουρκικά F-16 παρενόχλησαν Ελληνική φρεγάτα η οποία εκτελούσε πραγματικά πυρά εντός του ΠΒ. Ανάλογες παρενοχλήσεις έλαβαν χώρα και στο παρελθόν , ένεκα της γνωστής προσπάθειας των Τούρκων να καταργήσουν και τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο, τα οποία σκέκονται εμπόδιο στην σταδιακό γκριζάρισμα της περιοχής

Τι μέλλει γενέσθαι;

Μετά απο αυτή την σύντομη αναδρομή στην ιστορία των Καλόγερων μέσα απο τα ελληνoτουρκικά, πιστεύουμε γίνεται σαφές το πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτοί οι μοναχικοί βράχοι για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή του Αιγαίου. Υπο το πρίσμα της επανέναρξης μυστικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας παλι με πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου (το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού-αλλά αυτό το ξέρουμε ήδη..) η ανάγκη προβολής της στρατηγικής τους αξίας κρίνεται επιτακτικότερη απο ποτέ.
Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Έρευνες Τουρισμού 2007-2009 και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Άνδρο, στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Βακόνι Μεσσαριάς.

Στην Άνδρο, το νησί με την ιδιαίτερη ταυτότητα και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και αγαπημένο προορισμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσίασε τα αποτελέσματα των «Ερευνών για τον Τουρισμό» για τα έτη 2007 – 2009, και το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για το νησί, κατά την εκδήλωση για επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στην περιοχή Βακόνι Μεσσαριάς, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010.

Πριν την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον χώρο του γραφείου, στην οποία συμμετείχαν ο Έπαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Μαλταμπές, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Εμμανουήλ Βάμβουκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου κ. Νικόλαος Θεολόγος, ο Δήμαρχος Κορθίου κ. Ιωάννης Γλυνός, ο Δήμαρχος Υδρούσας κ. Κυριάκος Θωμάς, ο Προέδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων. Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη αναφορά στα κύρια θέματα της παρουσίασης και παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την Άνδρο.

Παρά τις μεγάλες αποστάσεις, πλήθος κόσμου έσπευσε από όλα τα μέρη του νησιού, για να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις, στην κατάμεστη αίθουσα του γραφείου.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων από την Άνδρο, εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών φορέων και επιχειρηματίες του νησιού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, προλόγισε την παρουσίαση, με ενδεικτική διασύνδεση της αίθουσας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τις αντίστοιχες αίθουσες του Επιμελητηρίου στη Σύρο και στην Τήνο. Αναφερόμενος στην πολύπλευρη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ειδικότερα του γραφείου του στην Άνδρο, παρουσίασε τις επιμέρους δράσεις του φορέα.

Ενδεικτικά, την ίδρυση και λειτουργία επτά γραφείων του Επιμελητηρίου, στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού, (Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος), την εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους κύκλους κατάρτισης που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο, την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τις ανανεωμένες διοικητικές υπηρεσίες, την Αποκατάσταση του Αρχοντικού Πρασσακάκη και στη μετατροπή του σε Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων, κ.α.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και το μέλλον ……

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωτοβουλίες του φορέα, που θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο την υποστήριξη της τοπικής αγοράς και των κυκλαδικών επιχειρήσεων

Η πρώτη, αφορά στην εφαρμογή ενός συστήματος ενίσχυσης της ρευστότητας, και συγκράτησης του χρήματος στην τοπική αγορά με την παροχή κινήτρων από τις τοπικές επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές, και την κυκλοφορία μιας ευρείας διαφημιστικής καμπάνιας του τύπου «ζούμε εδώ, ψωνίζουμε εδώ».

Η δεύτερη αναφέρεται σε υποστηρικτικές ενέργειες του Επιμελητηρίου προς επιχειρηματίες του Νομού προκειμένου να συνάψουν συνεργασίες μεταξύ τους και να αναπτύξουν κοινή δράση με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, και τον προσανατολισμό στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Σχετικά με τη συμβολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, ο κ. Γ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης στελεχών.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των Κυκλάδων, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας φιλοσοφίας από την επιχειρηματική κοινότητα του Νομού, που θα βασίζεται στην συλλογική δράση και τη συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών. Ακόμα, την ανάγκη στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση και αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ολοκλήρωσε απευθύνοντας κάλεσμα στους επιχειρηματίες της Άνδρου, να έρθουν ακόμα πιο κοντά στο Επιμελητήριο, και να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν, τις υποδομές και τα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχονται από το φορέα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και σχόλια για τις δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι απόψεις των οποίων ταυτίστηκαν σε σημεία όπως η ανάγκη τόνωσης της παραγωγής και της προβολής των τοπικών προϊόντων, η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας από πλευράς επιχειρηματιών, σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν του νησιού, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας, συσπείρωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, την οποία χαρακτήρισαν και ως ευκαιρία για μια νέα ανοδική πορεία.

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την Άνδρο, του οποίου έγινε μια συνοπτική παρουσίαση, καταδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες του νησιού, ενώ με βάση τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, προτείνει παρεμβάσεις και ενέργειες, με σκοπό, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Σαν ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης, με πολυετή ορίζοντα, προϋποθέτει και απαιτεί την ενεργή εμπλοκή του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων (Ο.Τ.Α, Επιχειρήσεις, Τοπικοί Φορείς), προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της «Έρευνας Τουρισμού» για τα έτη 2007 – 2009 στην Άνδρο, μέσα από την οποία έγινε η καταγραφή του προφίλ, της συμπεριφοράς, και των αγοραστικών και καταναλωτικών συνηθειών των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών στην Άνδρο (αντίστοιχα έγινε και σε άλλα νησιά του Νομού).

Σύμφωνα με τις έρευνες, η συνολική ικανοποίηση από τις διακοπές στην Άνδρο, εμφανίζεται αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με το 2007. Μέσα σε 2 χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά η πρόθεση των επισκεπτών να επισκεφθούν το νησί ξανά, αλλά και η πρόθεση να συστήσουν την Άνδρο σαν προορισμό διακοπών, σε φίλους και γνωστούς.

Οι δραστηριότητες στο νησί είναι γενικά πολύ ανεβασμένες σε σχέση με το 2007 και κυρίως τα ψώνια και οι επισκέψεις σε γκαλερί και μουσεία.

Οι επισκέπτες ψάχνουν για το ιδανικό κατάλυμα κυρίως μέσω του Ίντερνετ. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αν και παραμένουν ο πιο συνήθης τύπος καταλύματος, ωστόσο βρίσκονται σε πτώση, καθώς οι επισκέπτες με εξοχικά στην Άνδρο, είναι σημαντικά περισσότεροι σε σχέση με το 2007, ενώ παράλληλα, έχει αυξηθεί και η ζήτηση για τα ξενοδοχεία.

Ο οικονομικός παράγοντας φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του συνολικού βαθμού ικανοποίησης, αφού η δυσαρέσκεια για τις τιμές, καταγράφεται έντονα στην αποδόμηση της ποιότητας των διακοπών στις διάφορες παραμέτρους. Αυτό το κλίμα δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την εικόνα των εστιατορίων/ ταβερνών, που πλήττεται και αυτή από τη δυσαρέσκεια για τις τιμές.

Μετά την παρουσίαση των δράσεων του Επιμελητηρίου, του Επιχειρησιακού Σχεδίου και των αποτελεσμάτων των Ερευνών Τουρισμού για την Άνδρο, τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκόμενους, ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία οι επιχειρηματίες υπέβαλαν τα ερωτήματά τους και κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα των παρουσιάσεων, αλλά και με άλλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της εκδήλωσης, ήταν η διαπίστωση σύμπνοιας μεταξύ φορέων και πολιτών, διάθεσης συνεργασίας και αναγνώρισης των ευθυνών που έχει το κάθε μέρος, στην προσπάθεια που πρέπει από κοινού να καταβληθεί, για «αλλαγή πλεύσης».

Αρχή σελίδας

ANDROSinfo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ Χ.Υ.Τ.Υ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ


Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. Αφού η απίστευτη μεθόδευση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναστάτωση σ’ όλο το νησί της Άνδρου και αφορά την επιλογή της θέσης για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρος Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων) πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού, με καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Συγκεκριμένα η χωροθέτηση της θέσης ΚΗΜ (η ευρισκόμενη μεταξύ των περιοχών Κολύμπου-Προφήτη Ηλία και Μαυριλών) με βάση την σύνταξη της σχετικής μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που συνέταξε η εταιρία ΕΝΒΙΚ ΕΠΕ για τη δημιουργία ΧΥΤΥ μόνο ως συνταχθείσα από πλάνη ή άγνοια και από απόσταση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, αφού ο κάθε κάτοικος της Άνδρου γνωρίζει, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να διακρίνουν εύκολα βλέποντας τα τρεχούμενα νερά αλλά και από βλάστηση της γύρω περιοχής ότι εκεί υπάρχουν οι πηγές που τροφοδοτούν ανέκαθεν τα κοντινά χωριά και περισσότερο τους κατοίκους της Παλαιόπολης και του Πιτροφού με πόσιμο νερό. Πώς άραγε δε έγινε αυτό αντιληπτό από τους συντάκτες της ανωτέρω μελέτης;

Η συγκεκριμένη όμως επιλογή, η οποία απειλεί να μολύνει τα νερά και τη ζωή μας, τυγχάνει προέχοντος για το λόγο αυτό παράνομη αφού έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον, αλλά και του νόμου 1650/1986 που εξεδόθη βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως, όπως οι διατάξεις αυτού τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από τον Νόμο 3010/2002 εναρμονιζόμενες και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αβλεψία όμως και η παρανομία της προαναφερθείσας μελέτης δεν έχει να κάνει μόνο με την ύπαρξη των πηγών, αφού η συγκεκριμένη θέση για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ, ευρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους, όπως εκείνον της Παλαιόπολης, δίπλα στους χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς της Μελίδας και της Παλαιόπολης, παραβιάζοντας έτσι και τις διατάξεις του νόμου 3028/2002, για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Συμμάχους στον παραπάνω παραλογισμό, οι μεθοδεύοντες την καταστροφή των περιοχών μας, βρήκαν ατυχώς σε κάποιους από τους εκπροσώπους των Δήμων του νησιού μας, οι οποίοι και προχωρούσαν τις παράνομες επιλογές τους εν αγνοία μας (όλων των κατοίκων των χωριών μας) και μόλις τον τελευταίο καιρό και ύστερα από την πίεση του κόσμου άρχιζαν να αλλάζουν ρότα.

Επειδή εμείς οι κάτοικοι της Παλαιόπολης δεν θέλουμε να παίζουνε οι άλλοι με τις ζωές μας και μάλιστα πίσω από την πλάτη μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μολύνουν τα νερά μας και να υποθηκεύσουν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, αντιστεκόμαστε όλοι μαζί στις παράλογες και παράνομες επιλογές των «υπευθύνων», πιστεύοντας ότι έστω και καθυστερημένα κάποια εισαγγελική ή άλλη δικαστική αρχή θα πρέπει να επέμβει για να εμποδίσει την τέλεση του εγκλήματος αυτού που έχει από καιρό δρομολογηθεί.

Οι κάτοικοι της Παλαιόπολης Άνδρου

Αρχή σελίδας
ANDROSinfo

Παίζουν και με τη νοημοσύνη των Ανδριωτών…

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ,
δημοσιογράφου ΕΣΗΕΑ, διδάκτορα Επικοινωνίας


ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι διδάκτωρ επικοινωνίας και δημοσιογράφος. Σπούδασε οικονομικά και επικοινωνία. Ως επικοινωνιολόγος υπήρξε Visiting Fellow στο Princeton University (1988)· διετέλεσε υπεύθυνος έρευνας τηλεθέασης της ΕΤ1 (1992-1994) και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Έρευνας Ακροατηρίου της European Broadcasting Union (1993-1995)· δίδαξε επικοινωνία ως ειδικός επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1991 και 1994) και ως Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Όσλο (1992), καθώς και στα Kansas University και Washburn University του Κάνσας (1998)· διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (1995-2000) και είναι μέλος του Broadcast Education Association των ΗΠΑ (1998-2002). Ως δημοσιογράφος συνεργάστηκε από το 1988 μέχρι το 2001 με τις εφημερίδες Αυγή, Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία και με το περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος (1994-1999). Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Πολιτική κατάθεση", "Ο κόσμος των ειδήσεων: από την εφημερίδα στην τηλεόραση", "Βιβλίο και επικοινωνία", "Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου - 50 χρόνια", "Τα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα", "Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο - 160 χρόνια", "Το πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα".

Αφού ο κ. Γ. Γλυνός, ο κ. Κ. Θωμάς, ο κ. Μ. Βάμβουκας, αλλά και η παραιτηθήσα πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Άνδρου κ. Α. Βάρελη, έδειξαν πολιτική ανευθυνότητα παίζοντας με το νερό της Άνδρου και αφού έγιναν αποδέκτες της κατακραυγής των κατοίκων και του Τύπου, αποφάσισαν, για να τα μαζέψουν, να παίξουν τώρα και με τη νοημοσύνη των Ανδριωτών. Μην αντέχοντας να αναγνωρίσουν το τεράστιο λάθος να χωροθετήσουν πάνω στα νερά της Άνδρου το …«γύρισαν στο τσάμικο»!!!… Έπιασαν λοιπόν και παραποίησαν την απόφαση 4/2009 της συνεδρίασης της Τρίτης 17/3/2009 και ώρα 13.00 και από θετική με ψήφους 4-1 στη χωροθέτηση θέσης για τα σκουπίδια στον Προφήτη Ηλία Πιτροφού την μετέτρεψαν σε αρνητική με ψήφους 5-0!!! Ξανάγραψαν (!) δηλαδή την απόφαση με το ίδιο αριθμό (4/2009) την ίδια ώρα (13.00) την ίδια μέρα (Τρίτη, 17/3/2004) εξαφανίζοντας έτσι την προηγούμενη συνεδρίαση και την προηγούμενη ψηφοφορία! Τι καλά… Και προπαντός τόσο «προοδευτικά» όλα αυτά…

Νόμισαν πως «την έφεραν» σε όσους τους κατέκριναν!... «Ξέχασαν» οι «προοδευτικοί» Γ. Γλυνός, Ν. Θεολόγου και ο Κ. Θωμάς πως είχαν συνεδριάσει στο Μπατσί στις 30/3/2009 παρουσία όλων των επαρχιακών συμβούλων και του Επάρχου και είχαν παραδεχτεί πως «είχαν χωροθετήσει όπου τους υπέδειξαν οι υπηρεσίες»… «Ξέχασε» ο ισχυρός ανήρ της Άνδρου Ν. Θεολόγου πως παρουσία κατοίκων θριαμβολογούσε προ καιρού λέγοντας «να δούμε αν θα αρέσει τώρα στους Πιτροφιανούς η νέα θέση»!… «Ξέχασαν» πως την προηγούμενη θετική απόφαση του Συνδέσμου την είχαν ήδη ανακοινώσει προφορικά στον Έπαρχο, στο Νομάρχη, στον Περιφερειάρχη!... «Ξέχασαν» πως της Θεοσκεπάστου πολλοί αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι (ανάμεσα τους και ο υπογράφων) είχαν συζητήσει εκτενώς με το Νομάρχη και όλους τους επισήμους, που γνώριζαν από πρώτο χέρι τη λάθος απόφαση, ζητώντας να αναλάβει δράση η Νομαρχία και η Περιφέρεια μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο μιας καταστροφικής για τα νερά χωροθέτησης στην Άνδρο…

Και αφού τα «ξέχασαν» αυτοί θεώρησαν πως θα έκαναν και τους άλλους να τα «ξεχάσουν» …βγάζοντας λαγούς από τα καπέλα τους! Ή, έστω βγάζοντας όσους διαμαρτύρονταν ανόητους και τρελούς… Τελικά κατάφεραν να θυμίζουν οι ίδιοι περιπλανώμενο θίασο ταχυδακτυλουργών από παλιά ταινία του ελληνικού σινεμά…

«Το φως που καίει»…

Ας δούμε, λοιπόν, στο φως της μέρας πως τα κατάφεραν όσοι διαφεντεύουν τον Σύνδεσμο Δήμων Άνδρου.
Πρώτον, από την διπλή απόφαση διαπιστώνουμε πως οι τρεις δήμαρχοι και η πρόεδρος του Συνδέσμου αυτοαναίρεσαν τους εαυτούς τους παραποιώντας την απόφαση της πρώτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου. Ξέχασαν όμως πως «ο θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη». Και σε αυτή την περίπτωση οι νοικοκυραίοι βρήκαν την πρώτη θετική απόφαση (που προσπάθησαν να εξαφανίσουν) και τη συγκρίνανε με τη δεύτερη αρνητική. Και διαπίστωσαν πως θεωρητικά υπήρξαν δύο συνεδριάσεις (!), την ίδια μέρα (!) και την ίδια ώρα (!) με δύο διαφορετικές ψηφοφορίες και δύο διαφορετικά αποτελέσματα! Α-πί-στευ-το!…Κι όμως τόσο «προοδευτικό»…

Θα μπορούσαν φυσικά, αν ήθελαν να αλλάξουν θέση, να κάνουν μια νέα συνεδρίαση μια άλλη μέρα και να αποφασίσουν το αντίθετο. Αυτό έκανε άλλωστε ο κ. Θωμάς στο Δήμο Υδρούσας. Ήταν πολύ πιο έντιμο πολιτικά και πιο σωστό διαδικαστικά (στις 30/3 άλλαξε σε αρνητική προηγούμενη θετική απόφαση από τις 8/3). Υποχρεώθηκε βεβαίως σε μια ανοικτή αυτοκριτική και παραδοχή του λάθους του. Υπέστη μια πολιτική ήττα γιατί εμφανώς παλινδρόμησε πολιτικά. Αλλά τουλάχιστον δεν έκανε πολιτικές ταχυδακτυλουργίες και παραποιήσεις εγγράφων. Όμως, στο Σύνδεσμο Δήμων Άνδρου κάποιοι που δηλώνουν με έμφαση «προοδευτικοί» και «δημοκράτες» προσπάθησαν να στρεβλώσουν γεγονότα και παραποίησαν αποφάσεις επιχειρώντας να βγάλουν τους Ανδριώτες τρελούς…

Το χειρότερο, όπως διδάσκει ο νόμος του Μέρφι (όταν κάτι πάει άσχημα τότε μπορεί να πάει ακόμα πιο άσχημα), τις παραμονές του Πάσχα κάποιος από τους «χαζούς» Ανδριώτες βρήκε το έγγραφο παραίτησης της προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Άνδρου Αικατερίνης Βάρελη και διαπιστώθηκε πως είχε υποβάλει παραίτηση από τις 16/3/2009 τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου όσο και από όλες τις θέσεις που κατείχε. Περιέργως πως η παραιτηθείσα (ή έστω η τελούσα πλέον υπό παραίτηση) κ. Βάρελη συγκάλεσε την επόμενη 17/3 σαν «πρόεδρος» το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Άνδρου (ήτοι τους κ. Γ. Γλυνό, Μ. Βάμβουκα, Κ. Θωμά και Ε. Μπάλα) και τους εισηγήθηκε μάλιστα (!) το θέμα της χωροθέτησης γνωμοδοτώντας και ψηφίζοντας από ότι φαίνεται εκ των υστέρων …δύο φορές (!) τη μια θετικά και την άλλη αρνητικά! Τόσο «δημοκρατικά», τόσο «προοδευτικά»! Όχι παίζουμε!…

Το ότι μια παραιτημένη (ή υπό παραίτηση) κυρία δέσμευε με την τελευταία απόφαση της τον διάδοχό της φαίνεται πως δεν ενόχλησε την ίδια ούτε και κανέναν από τους άλλους ισχυρούς άνδρες του Συνδέσμου! Μέχρι τώρα ξέραμε πως αυτά συνέβαιναν σε χώρες που είχαν πάρει προ πολλού διαζύγιο από τη σύγχρονη πολιτική και τη δημοκρατία… Τώρα όμως διαπιστώνουμε πως χάρη στην κ. Βάρελη και στους «δημοκράτες» και «προοδευτικούς» δημάρχους του νησιού, η Άνδρος μπορεί άνετα να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις δύστηνες περιοχές του κόσμου!… Τι επιτυχία…

Υπάρχει βεβαίως και η άποψη (όπως διατυπώθηκε κομψά από τον κ. Θωμά στον πρόεδρο του Πιτροφού) πως η πρώτη απόφαση δεν φέρει την τελική υπογραφή της προέδρου κ. Βάρελη, άρα είναι μη έγκυρη, ενώ η δεύτερη είναι υπογεγραμμένη, άρα έγκυρη… Πολιτικά όμως (και εδώ μιλάμε πρωτίστως πολιτικά) είναι απαράδεκτο να υπάρχουν δύο εισηγήσεις από μια τελούσα υπό παραίτηση πρόεδρο και δύο αποφάσεις την ίδια μέρα και την ίδια ώρα με δύο διαφορετικά σκεπτικά και με δύο εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα… Αφήστε που και νομικά είναι απαράδεκτο να αλλάζουν ψηφοφορίες και αποφάσεις στα χαρτιά…

Συμπεράσματα και ερωτήματα

Ο ισχυρισμός στη δεύτερη και υπογεγραμμένη απόφαση του Συνδέσμου πως «μετά από αποσαφήνιση της θέσης γνωμοδοτούν αρνητικά» είναι πολιτικά αστείος. Οι δήμαρχοι του νησιού εμφανίζονται ακόμα μια φορά να παραδέχονται δημοσίως πως αγνοούν το νησί τους και τις προτεινόμενες θέσεις της μελέτης. Κι όμως είναι γνωστό πως τις αρχικές περιοχές τις είχαν δώσει οι ίδιοι στην μελετήτρια! Δηλαδή έδωσαν περιοχές και μετά δεν τις ήξεραν και έψαχναν να βρουν τις θέσεις για να τις αποσαφηνίσουν; Μα πως θεωρούν όλους τόσο χαζούς στην Άνδρο;…

Συνοψίζοντας βλέπουμε πως οι πολιτικές ευθύνες του κ. Γιάννη Γλυνού, δημάρχου Κορθίου, και του Μανώλη Βάμβουκα, δημάρχου Άνδρου, τόσο για την αρχική απαράδεκτη χωροθέτηση όσο και για την όλη μεθόδευση της συγκάλυψης, είναι τεράστιες. Προκύπτουν όμως και πολιτικά ερωτήματα για τον κ. Κυριάκο Θωμά και τον κ. Λευτέρη Μπάλα. Πρώτον, ο κ. Θωμάς πόσο άραγε συμφωνεί με την παραπάνω μεθόδευση του Συνδέσμου στον οποίο μετέχει; Και αυτό γιατί ο ίδιος είχε την πρόνοια στο Δήμο του να μην παραποιήσει έγγραφα, αλλά πήρε το πολιτικό κόστος και με νέα συνεδρίαση άλλαξε προηγούμενη απόφαση του… Και δεύτερον, ο κ. Μπάλας τι λέει για μια μεθόδευση που τον εμφανίζει ξαφνικά να ψηφίζει σε δύο διαφορετικές αποφάσεις την ίδια μέρα και την ίδια ώρα; Ευτυχώς από το αποτέλεσμα εμφανίζεται ο μόνος συνεπής και τις δύο φορές στην ψήφο του …

Ακόμα από τα παραπάνω βλέπουμε πως εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι χωροθετούν, ξεχωροθετούν στην Άνδρο και μετά ψάχνουν για «να αποσαφηνίσουν» που είναι τα νησί τους και που είναι η θέση που χωροθέτησαν! Στο ενδιάμεσο έχουν εγκρίνει μελέτες με πλαστά στοιχεία, έχουν τροποποιήσει ψηφοφορίες, έχουν παραποιήσει αποφάσεις, έχουν εξαφανίσει δημόσια έγγραφα. Συμπέρασμα: Αυτά θα είχε φαίνεται υπόψη του ο «προοδευτικός» αντιδήμαρχος Κορθίου και εκδότης του Εξάντα Γιάννης Ρήγας όταν κραύγαζε για «πλαστή μελέτη», στη μεγάλη σύσκεψη των παραγόντων και των κατοίκων με τον Υφυπουργό Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη και το Νομάρχη τη Μεγάλη Δευτέρα… Μόνο που αναφερόταν σε λάθος χρονιά και σε λάθος άνθρωπο. Θα έπρεπε να τα έλεγε προς τον επίσης «προοδευτικό» δήμαρχο Κορθίου και μέλος του Συνδέσμου Δήμων Άνδρου Γιάννη Γλυνό που καθόταν ακριβώς απέναντί του…

Τέλος, με αυτά και με άλλα πάλι πως η Άνδρος ξέμεινε από χωροθετήσεις και χωματερή. Το να επιχειρήσουν κάποιοι να μπλέξουν αυτή τη στιγμή σε αυτό το μπάχαλο που δημιούργησαν τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά (ζητώντας νέα παράταση - κάτι τέρμινα) για να συνεχίσουν να ρίχνουν τα σκουπίδια στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα θα είναι το επόμενο τεράστιο λάθος τους. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει τα πάντα. Όπως τα γνωρίζουν πλέον ο Περιφερειάρχης και ο Νομάρχης… Και δεν είναι όλοι τόσο αφελείς όσο κάποιοι τους θεωρούν… Είναι καιρός ο ανυπόληπτος Σύνδεσμος Δήμων Άνδρου και οι εκτός τόπου και χρόνου δήμαρχοι του νησιού να αποσυρθούν από τη χωροθέτηση και να αναλάβουν αυτή την σοβαρή υπόθεση τα υπερκείμενα όργανα (Νομάρχης, Περιφερειάρχης). Το νησί κινδυνεύει τόσο από την ανευθυνότητα των «αρμοδίων» του όσο και από τα σκουπίδια του…

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΔΡΙΑΚΗ - Απρίλιος 2009 και μας το έστειλε ο κ. Δ Γιαννίσης
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo

Παραχωρούμε πεδίο βολής και εναέριο χώρο στην Τουρκία !!


Αρχή σελίδας
Η κυβέρνηση υπέκυψε τελικώς στο μόνιμο τουρκικό αίτημα να καταργηθούν στο Αιγαίο τα ελληνικά μόνιμα πεδία βολής, που καλύπτουν διεθνή και εθνικό εναέριο χώρο και έτσι «δεν έχει αντίρρηση», όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, να παραχωρήσει μέρος του μόνιμου πεδίου βολής Ανδρου στην Τουρκία για αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά, όλο τον μήνα Ιανουάριο 2009. Τμήμα της περιοχής της τουρκικής άσκησης στην περιοχή της Ανδρου βρίσκεται μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο, δεδομένου ότι απέχει μόλις 6 ν.μ. από τη νήσο Καλόγεροι βόρεια της Ανδρου και 6 ν.μ. από ...τη Μύκονο.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης συναποφάσισαν στις αρχές του μήνα (4.12.2008) ότι «δεν έχουν αντίρρηση» να επιτρέψουν στην Τουρκία να διενεργήσει αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά σε 6 συνολικά περιοχές στο Αιγαίο (οι τέσσερις από αυτές απεικονίζονται στον χάρτη και οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται νοτίως της Ρόδου).

Η περιοχή της τουρκικής άσκησης Νο3 περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής του ελληνικού μόνιμου πεδίου βολής της Ανδρου και μάλιστα μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. (6 ν.μ. απόσταση από τη Μύκονο και τους Καλόγερους και μόλις 34 ν.μ. από το αεροδρόμιο Βενιζέλος!).

Το τουρκικό αίτημα για την κατάργηση των ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής που καλύπτουν διεθνή και εθνικό εναέριο χρονολογείται από το 2000, με το αιτιολογικό ότι αυτά τα πεδία βολής είναι παράνομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ICAO, που καθορίζει ότι χρειάζεται περιοχική συμφωνία για πεδία βολής πάνω από την ανοιχτή θάλασσα.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατάργηση τέτοιων πεδίων βολής στο Αιγαίο και συγκεκριμένα του τουρκικού πεδίου βολής στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Η τουρκική κυβέρνηση είχε τότε υπαναχωρήσει από το αίτημά της, το οποίο επανέφερε προσφάτως χωρίς να συναντήσει παρόμοια αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Αρχή σελίδας Η τουρκική αεροναυτική άσκηση, που θα διεξαχθεί όλο τον Ιανουάριο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, εντάσσεται προφανέστατα σε γενικότερο τουρκικό σχέδιο «κατάληψης» ολόκληρου του Αιγαίου με την πρόφαση των εκπαιδευτικών ασκήσεων, με τακτική ανανέωσή τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο το Αιγαίο είναι σε μόνιμη βάση «δεσμευμένο» ακόμα και κατά την περίοδο ισχύος του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ τη θερινή περίοδο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σ' αυτό οι εκπαιδευτικές ασκήσεις!

Η αρχή έχει γίνει από πολλού χρόνου στην περιοχή της Λήμνου, όπου η Τουρκία «με το έτσι θέλω» εκδίδει συνεχώς αγγελίες για ασκήσεις με πυρά, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει παράνομο τουρκικό πεδίο βολής, μέσα στο FIR Αθηνών, που επικαλύπτει και εθνικό εναέριο χώρο.

Η περιοχή Νο3 της νέας τουρκικής άσκησης, στην περιοχή της Ανδρου, με την πλήρη συναίνεση μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία. Οπως είναι γνωστό, η νήσος Καλόγεροι, βορείως της Ανδρου, αποτελεί για την Τουρκία «την αφετηρία» για τον καθορισμό του μισού Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά ως περιοχή αποκλειστικού ελέγχου της Άγκυρας, με βάση τον σχετικό τουρκικό νόμο του Δεκεμβρίου 2001.

Ετσι, με βάση την τουρκική λογική και πρακτική, η συγκεκριμένη περιοχή Νο3 της νέας άσκησης σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να απαγορεύσει στην Ελλάδα (σ.σ. με τη συναίνεσή της) την εξακολούθηση λειτουργίας του μόνιμου πεδίου βολής Ανδρου, διότι μέρος της περιοχής του εμπίπτει στον αναφερθέντα τουρκικό νόμο και επομένως δεν μπορεί να συν-ελέγχεται από την Ελλάδα. Η πράξη αυτή κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί «προπομπό» για την εξουδετέρωση και άλλων ελληνικών πεδίων βολής, περιοχών εκπαίδευσης και περιοχών ασκήσεων, οι οποίες «εμπεριέχονται» στην περιοχή «εφαρμογής» του τουρκικού νόμου του 2001.

Στην ουσία, η Τουρκία με το «κόλπο» των εκπαιδευτικών ασκήσεων δεσμεύει το Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με τις ασκήσεις της (π.χ. Φερτίνα, Ασίκ Ντενίζ, Σενίκ Ντενς και ΤΑΣΜΟ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος και χρόνος για αντίστοιχες ελληνικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, που έτσι και αλλιώς περιορίζονται σε μία και αυτή εικονική (Τρίαινα).

Δημοσίευση "www.enet.gr" Κείμενο: : ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/12/2008
Αρχή σελίδας
ANDROSinfo Αγρια δολοφονία επιχειρηματία στην Ανδρο. Παρασκευή, 31 Οκτ. 2008

Φρικτό θάνατο βρήκε χθες στην εξοχική του κατοικία, στη θέση Φελλός στο Γαύριο Ανδρου ο 59χρονος επιχειρηματίας, Ιάσωνας Χιωτάκης.
Το θύμα, πατέρας δύο παιδιών, ήταν κηπουρός και διατηρούσε ενοικιαζόμενες κατοικίες.
Τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στο νησί, ωστόσο προχθές το πρωί τα ίχνη του χάθηκαν.
Η σύζυγός του ανησύχησε καθώς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και ειδοποίησε έναν γείτονά τους, ο οποίος τον βρήκε νεκρό μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του.
Οπως διαπιστώθηκε, ο επιχειρηματίας έφερε πολλά χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού από σφυρί το οποίο βρέθηκε δίπλα στο πτώμα. Η πόρτα ήταν παραβιασμένη, το σπίτι ήταν αναστατωμένο, ενώ έλειπαν και αρκετά πολύτιμα αντικείμενα. Όμως η αστυνομία εκτιμά ότι το όλο σκηνικό ήταν σκηνοθετημένο και δεν ήταν η ληστεία το κίνητρο των δραστών.Ιστιοπλοΐα: Ολοκληρώθηκε 41ος Διεθνής Αγώνας Άνδρου.

Η τελική κατάταξη
Στη γενική κατάταξη και την κατηγορία ORC International νικητής ήταν ο Κώστας Μάνθος με το «Erytos II Cosmote».

Την Παρασκευή (13/6, 18:00), δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα από τον όρμο της Βουλιαγμένης παρουσία του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνου Καμμένου. Οι Καιρικές συνθήκες κατά την εκκίνηση ήταν σχετικά καλές, αλλά από τις πρώτες βραδινές ώρες ο καιρός άλλαξε, «έπεσε» ο αέρας και τα πληρώματα αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες να καλύψουν την διαδρομή με αποτέλεσμα μερικά από αυτά εγκατέλειψαν τον αγώνα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (14/6) ο χορηγός του αγώνα η Cosmote και το πλήρωμα του «Erytos II» με «καπετάνιο» τον Ολυμπιονίκη, Πύρρο Δήμα, υποδέχθηκε παιδιά από σχολεία της Άνδρου στον Ναυτικό Όμιλο. Το βράδυ, στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Α. ιστιοπλόοι, χορηγοί και εκπρόσωποι του Τύπου παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία, στο πλαίσιο της 2η αγωνιστικής του Δ' ομίλου, για το EURO 2008.

Την Κυριακή το πρωί (15/6) έγιναν οι τοπικές ιστιοδρομίες που φέτος ήταν προς τιμήν του Ιωάννη-Μιχαήλ Γουλανδρή.
Οι απονομές των διπλωμάτων συμμετοχής και επάθλων πραγματοποιήθηκαν το βράδυ στις 20.00 στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Α. παρουσία των Αρχών και Ανδριωτών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Κατηγορία ORC International:
1. Κώστας Μάνθος (Erytos II Cosmote)
2. Στρατής Πορφυράτος (Αlsuma Allianz)
3. Δημήτρης Σταθόπουλος (Exionas Toshiba)

Κατηγορία IRC:
1. Γιάννης Κουτσούκος (Albireo-Lloyd΄s Register)
2. Μάκης Κουρτέσης (Alpha Private Bank)
3. Θάνος Ανδρόνικος (Jinetera-Attica DPS)


Δημοσίευση "www.sportdog.gr" Κείμενα: : Στρατής Παλαιοκρασσάς, 17 Ιουνίου 2008

Αρχή σελίδας


Η αναδημοσίευση από τις εφημερίδες: "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" - "ΕΘΝΟΣ" σ αυτές τις σελίδες, κρίθηκε απαραίτητη γιατί όπως θα διαπιστώσετε έχει γίνει σύλληψη για το κακούργημα που περιγράφεται και στην Άνδρο.
Σκοπός αυτής της κοινοποίησης είναι η ενημέρωση σας, ώστε ΟΛΟΙ να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση κάθε φαινομένου που ντροπιάζει το νησί και τη χώρα μας.
Παιδόφιλοι: Συνελήφθη καθηγητής πανεπιστημίου.

Έναν καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου από την Αθήνα, έναν καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης από το Γαλάτσι, έναν ηχολήπτη μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού από το Χαϊδάρι, έναν οδηγό νταλίκας από την Μεσσηνία, έναν ηλεκτρονικό από τη Θεσσαλονίκη, έναν γιατρό από τη Βέροια που συνελήφθη στο… χειρουργείο του νοσοκομείου ενώ εκτελούσε τη βάρδια του, έναν βοσκό κάτοικο της Σκοπέλου και αρχικά 22 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος ως μέλη του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας που αποκαλύφθηκε ποτέ στη χώρα μας!

Ο 32χρονος γιατρός από την Βέροια, εργαζόταν στο νοσοκομείο της πόλης το τελευταίο διάστημα και θεωρούνταν άτομο υπεράνω υποψίας. Οπως αποδείχθηκε όμως, κατείχε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων που έπαιρνε από ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας μάλιστα υπολογιστή του νοσοκομείου. Συνελήφθη το περασμένο Σάββατο και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Βέροιας αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικής μορφής. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 6.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητούν άλλα 53 άτομα που έχουν αφήσει τα ηλεκτρονικά τους ίχνη σε ιστοσελίδες του Ίντερνετ όπου διακινήθηκε τεράστιος όγκος υλικού – πάνω από 12.000 GB, λένε οι αστυνομικοί - με εξαιρετικά «σκληρά» βίντεο και φωτογραφίες παιδιών και των δύο φύλων, ακόμη και ενός έτους (!), να υφίστανται απίστευτα σεξουαλικά βασανιστήρια και να υφίστανται κάθε είδους διαστροφές από ενήλικους!

Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ειδικοί της Δίωξης, δεν προκύπτει ότι τα παιδιά αυτά είναι Ελληνόπουλα αλλά ότι οι κατηγορούμενοι παραλάμβαναν τα βίντεο και τις φωτογραφίες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, είτε από ξένες ιστοσελίδες ή κάνοντας ανταλλαγή υλικού με παιδόφιλους από άλλες χώρες. Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι οι αρρωστημένες σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν σε χώρα των Βαλκανίων και γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί οι αρχές όλων των χωρών της περιοχής.

Ωστόσο, το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι οι συλληφθέντες και οι αναζητούμενοι γνωρίζονται μεταξύ τους, πράγμα που στοιχειοθετεί την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Εκείνο που απομένει να διευκρινιστεί, είναι αν υπήρχε οικονομική συναλλαγή από τη δραστηριότητα των παιδεραστών. Ως τώρα, όσοι παραπέμπονταν για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας αντιμετώπιζαν την κατηγορία ότι το έκαναν και με σκοπό το κέρδος, που ήταν και το βαρύτερο ποινικά στοιχείο εναντίον τους… Όμως, ο νόμος έχει αλλάξει και η διακίνηση τέτοιου υλικού θεωρείται από μόνη της κακούργημα –ανεξαρτήτως αν υπήρχε όφελος- και επισύρει βαρύτατες ποινές.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες, όταν η Interpol ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι πορνογραφικό υλικό με ανήλικους «ταξίδευε» ηλεκτρονικά από τη Νότια Αμερική προς τη χώρα μας. Αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση με τον κωδικό «Καρουσέλ» για τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών «αποτυπωμάτων», που οδήγησε στην καταιγίδα συλλήψεων η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση που έχει απασχολήσει το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής, αφού στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκε ψηφιακό υλικό που ξεπερνά τα 12.000 GB. Τα τελευταία πέντε χρόνια το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εξιχνιάσει εκατοντάδες υποθέσεις, ενώ έχουν κατηγορηθεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 200 παιδόφιλοι.

Ακόμη και βρέφη στις αποκρουστικές φωτογραφίες των παιδόφιλων

Σε Αθήνα, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο,Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Βόλο, Καλαμάτα, Βέροια καθώς και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στην Πελοπόννησο επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά της παιδικής πορνογραφίας. Εκτός από το 32χρονο γιατρό της Βέροιας, που αναστάτωσε τη Βόρεια Ελλάδα, άνθρωποι «υπεράνω υποψίας» όπως επιχειρηματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι ακόμη και εκπαιδευτικοί περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισε το τμήμα δίωξης για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Σε στάνη έκρυβε το αποκρουστικό υλικό
Φως στην υπόθεση έριξε η σύλληψη 46χρονου οδηγού νταλίκας από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας, που έκρυβε μάλιστα το φορητό του υπολογιστή με το παράνομο υλικό σε μία στάνη κοντά στο σπίτι του.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε το δράστη από τα ψηφιακά του ίχνη. Στο φορητό του υπολογιστή βρέθηκε το αποκρουστικό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Από εκεί εντοπίστηκαν, μέσω του προγράμματος που χρησιμοποιούσε, οι άνθρωποι με τους οποίους αντάλλασσε τα αρχεία. Η Αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια των εμπλεκομένων και έτσι οδηγήθηκε στα ίχνη των υπολοίπων.
Κατά τις εφόδους στα σπίτια των υπόπτων η Αστυνομία εντόπισε στους προσωπικούς τους υπολογιστές το παιδικό πορνογραφικό υλικό, το οποίο είτε κατέβαζαν από γνωστές ιστοσελίδες παιδόφιλων του εξωτερικού είτε λάμβαναν τις φωτογραφίες με ηλεκτρονικό μήνυμα, που στη συνέχεια αντάλλασσαν μεταξύ τους.
Το υλικό όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί πραγματικά σοκάρει, καθώς πρωταγωνιστούν μικρά παιδιά ηλικίας από 2 έως 4 χρόνων, τα οποία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση. Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν ακόμη και βρέφη, τα οποία τα έδεναν και τα κακοποιούσαν σεξουαλικά κάτω από φρικτές συνθήκες για να ικανοποιήσουν κάθε είδους διαστροφές.

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
Εναντίον των εμπλεκομένων που κατηγορούνται για κατοχή και χρήση παιδικής πορνογραφίας βάσει των νέων διατάξεων του νόμου, θα ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, με τροποποίηση του νόμου πριν από περίπου 20 μέρες στη Βουλή μετέτρεψε το αδίκημα της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας και από πλημμέλημα έγινε κακούργημα.

Οι αστυνομικοί έστειλαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας το υλικό που κατέσχεσαν: δύο φορητούς υπολογιστές, δύο σκληρούς δίσκους καθώς και μεγάλο αριθμό CD και DVD, που φέρεται να έχουν παιδικό πορνογραφικό υλικό. Οι άντρες της ΓΑΔΑ πάντως αιφνιδίασαν τον δράστη στους διαδρόμους της κλινικής έπειτα από ένα άκρως μυστικό σχέδιο που δεν γνώριζαν ούτε οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας.
Το κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας έχει απλώσει, όπως φαίνεται, καλά τα πλοκάμια του σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις στη Βέροια και στην ευρύτερη περιοχή ατόμων που επισκέφθηκαν τις εν λόγω ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ανδρες του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής παραμένουν στη Βόρεια Ελλάδα και συνεχίζουν τις έρευνες σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

Στα Διαβατά συνελήφθει πριν από λίγες ημέρες ένας 31χρονος για κατοχή πορνογραφικού υλικού, ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται σε τέσσερα ακόμη σπίτια της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Δίωξης Για την Παιδική Πορνογραφία προσπαθούν να εντοπίσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τους οποίους αρρωστημένοι ενήλικες εκμεταλλεύονται παιδικές ψυχές. Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 όταν η Interpol έδωσε σήμα στην Ασφάλεια Αθηνών με ακριβή στοιχεία, προκειμένου να διεισδύσει στα ίχνη του διεθνούς κυκλώματος που δρα και στη χώρα μας.

Δεκάδες συλλήψεις
Χθες το βράδυ υπήρξαν ακόμη δύο συλλήψεις, στην Αθήνα και στην Ανδρο, ενώ αστυνομικοί αναφέρουν ότι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ακόμη δεκαπέντε άτομα με τις ίδιες κατηγορίες. Εν τω μεταξύ, δύο μέρες πριν από το περιστατικό στη Βέροια συνελήφθη με τον ίδιο τρόπο 38χρονος φωτογράφος, ο οποίος κατάγεται από τις Σποράδες. Οι αστυνομικοί τον παρακολουθούσαν πάνω από δύο μήνες και στα χέρια του βρέθηκαν φωτογραφίες που συγκέντρωνε από σελίδες του Internet με σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά.
Ο φωτογράφος αποθήκευε τις εικόνες στον υπολογιστή του ή σε CD και τις διακινούσε στους πάσης φύσεως διεστραμμένους ενδιαφερομένους. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες απεικονίζονται ακόμα και τετράχρονα παιδάκια σε ερωτικές στάσεις. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τι περιείχε το υλικό που κατέβαζε από το Διαδίκτυο. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα. Την προηγούμενη Παρασκευή για τον ίδιο λόγο συνελήφθη 46χρονος σε χωριό της Μεσσηνίας. Ανδρες από την Ασφάλεια Αττικής, σε συνεργασία με κλιμάκιο της Interpol, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα.

Πώς δημιουργείται το παράνομο υλικό
Οι χρήστες του διεθνούς κυκλώματος μαγνητοσκοπούν ή φωτογραφίζουν τα ανήλικα παιδιά και αποθηκεύουν το σχετικό υλικό σε ειδικούς φακέλους στο Διαδίκτυο, όπου εκεί εισχωρεί πλέον όποιος ψάχνει αρρωστημένες εικόνες. Το κριτήριο αναζήτησης με το οποίο μπορεί να δει κάποιος το βίντεο είναι ένας ειδικός κωδικός.

Αν διαπιστώσετε διακίνηση ή δημιουργία παιδικού πορνογραφικού υλικού μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο:
210 7474259 (καθημερινές από 9 π.μ. ως 4 μ.μ.).
Την καταγγελία σας εκτός από το τηλέφωνο μπορείτε να την κάνετε ανώνυμα και μέσω της ιστοσελίδας:
http://www. safeline.grΔημοσίευση "Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" Κείμενα: Έλσα Ποιμενίδου, Μανώλης Βάϊας, 21 Μαΐου 2008
Αρχή σελίδας - ANDROS info

ANDROS info
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ANDROSinfo Δείτε το ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του ANDROSinfo
Πείτε μας τα σχόλιά σας για τις σελίδες μας και το νησί μας την ΑΝΔΡΟ.

                   Developed by:   Vangelis Stergiotis    Καλομενοπούλου 8 Ν. Ψυχικό  -  15451  ΑΘΗΝΑ   Τηλ.:210.6726.051    Φαξ:210.6726.052  
Copyright © 2008 Studio Target. All Rights Reserved    -   Όροι χρήσης του ANDROSinfo.gr